login |

Scorpion: vége az 1. évadnak

2015. 05. 09. 19:20 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

A tavalyi évad legnépszerűbb országos újonc sorozata a fiatalok között? The Blacklist, bár átlagot tekintve talán a Resurrection sem állt rosszul. Az idei évad legsikeresebb országos újonca? Nyilván az Empire, de utána ott kopogtat a Scorpion, melynek népszerűsége a The Blacklist-hez hasonlóan meglepetés is lehet (és nem csak azért, mert nekem egyik sem jött be), ráadásul felvezetés nélkül hozza magát.

Oké, a Scorpion esetében nagyon sokat számított az, hogy az évad elején kvázi a hétfőnként adott The Big Bang Theory vezette fel. A felállás ugyanis totál hasonló, ez a TBBT-rajongóknak felírható dráma: van pár geekünk (ők a Scorpion thinktank, akik problémákat oldanak meg), van nekik egy tolmácsuk, egy lány, aki kommunikál a nevükben, és van egy ügynök feljebbvalójuk, aki mindenféle krízishelyzetek megoldását bízza rájuk. Ennyi az egész, kész is a legújabb…, nem tudom, akciókrimi?

Nem is tudom, hogy mi a műfajbesorolása a sorozatnak, ugyanis nem feltétlenül nyomozós és pörgős is, de nem ezen van a hangsúly, hiszen karakterizálás is folyik rendesen. Az igen negatív pilotkritikáinkban nagyjából ismertettük a felállást (winnie – 3/10, human – 3/10), van egy überokos, szociálisan zéró főnökünk (Walter), egy mechanikai zsenicsajunk (Happy), egy matekzsenink (Sylvester) és egy kvázi mindenes emberismerőnk (Toby), aki profilt alkot, pszichoanalizál vagy éppen orvosol.

Általában az az alapigazság, hogy ha az embernek nem jön be eleinte annyira egy sorozat, akkor később is hasonló lesz a helyzet, ezért, amikor rutinszerűen megnézem májusban az összes szezonzárót, akkor mindig kíváncsi vagyok, hogy éppen melyik széria produkál meglepően jó epizódot. Nos, idén a Scorpion, ha nem is emelkedett ki, de teljesen korrekt résszel búcsúzott.

Bár lehet, hogy ez a teljesen korrekt epizód meg fogja osztani a rajongókat, de nekem az volt a mázlim, hogy nem egy klasszikus részt szántak a készítők finálénak, olyat, ami kvázi klón, csak a tétek nagyobbak és a végén még valaki élete is veszélybe kerül cliffhanger-ként, hanem egy totál filler-t – azt a fajtát, amit sokan imádni szoktak, egy rendhagyó epizódot, aminek a felépítése eltérő a többiétől.

És szerintem ezért mondom én is korrektnek az 1. évados finálét. Még akkor is, ha a rész alapfeltevése nélkülözött minden feszültséget, hiszen tudtuk, hogy a fő-főszereplő úgysem fog meghalni – meg is lep, hogy a készítők bevállalták a dolgot. (A rész lényege annyi volt, hogy Walter száguldozik az úton, belezuhan egy szakadékba, fennakad, és az egész epizód a mentési kísérletre épül.)

Nevetségesen hangozhat, de rendben volt a végeredmény, nagyon érzelmesre sikerült a szezonzáró, cliff nem is volt talán benne, viszont ahogy azt kell, mindegyik kocka megcsillanthatta a tudását, jelezve, hogy ha egyikük nem lenne, akkor egyik küldetésüket sem tudták volna talán megoldani. (A tipikus Scorpion-epizódokban mindig az irritált nagyon, hogy felállítanak egy modellt, majd az alapján szinte mindig szentírásnak vett következtetéseket vonnak le, holott elvileg a modell is csak feltételes.)

A pár bedobott vicces zavaró elem elhárítása miatt igényelt MacGyver-kedés mellett pedig nosztalgiáztak egy keveset a srácok, hogy karakterizáljanak, valamint szokás szerint ezerszer elmondták, hogy zsenik, amit már a kezdeteknél sem értettem. Mint ahogy azt sem, hogy sikerült Paige gyerekének egy ennyire antiszínészt castingolniuk, bár lehet, hogy a pilot idején csak full autista módban próbálták ki a gyereket.

ui: Basszus, egy CBS-sorozatról van szó, és lemerészkedtem egy oldalon a kommentek bugyrában és fel kellett fedeznem, hogy itt is létezik a shipper-pokol olyan elnevezésekkel, mint a Waige meg a Quintis. Most megyek, mert billentyűzetet kell cserélnem.

9 hozzászólás Ne habozz!

werewere - 2015. 05. 09. 20:47

“itt is létezik a shipper-pokol”

:D :D :D és émg anno az Esmeraldán szörnyülködtünk…

bullseye - 2015. 05. 09. 21:21

Azt sem tudtam mi a shipper, így nem estek le a nevek, rákerestem és:

https://twitter.com/robertpatrickt2/status/565939662259499011

Jó látni, amikor valaki folyamatosan keményfiúkat játszik, és közben totál idióta, mint mi.

winnie - 2015. 05. 09. 21:28

hehe:)

djangyu - 2015. 05. 09. 23:19

miért nincs megemlítve hogy a scorpions része a h50-NCIS univerzumnak? :)

FireKeeper - 2015. 05. 10. 01:43

nálam ez az a fajta sorozat, hogy valami számomra is érthetetlen okokból nem kaszáltam, úgyhogy megmaradt heti “elcseszek vele 40 percet” nézősnek, de nem igazán reklámozom, hogy ezt nézem. (oh crap)

egy-egy szereplő beszéde még mindig irritáló (khm. khm. Hepi), bár azért a sori eleje óta volt javulás, ki tudja, lehet logopédus is foglalkozik velük.

nem tudom winnie nézted-e a köztes epizódokat, de az évad során a kiskölyök hatalmas fejlődésen ment keresztül, így a leírhatatlanul idegesítő, értékelhetetlen szutyok helyett már csak szimplán sz*r.

vorti - 2015. 05. 10. 01:46

Ó, látom nem egyedül utálom ezeket az összevont neveket. Nem is viccesek, ráaádsul már nekem kínos, hogy vannak akik minden egyes sorozatnál csak azon képesek csámcsogni, hogy kiket képzelnének el együtt. Hála neked, most már szavam is van rá: “shipper-pokol”. Tökéletes, köszi. :)

(Ezt csak úgy általánosságban írtam, a sorozatból egy percet sem láttam.)

winnie - 2015. 05. 10. 06:34

FireKeeper: a 13-14 volt meg, szóval csak láttam, hogy az elején és a végén igen más volt a gyerek, a fejlődés nem volt meg. lehet, hogy a furcsasága hatott rám, nem tudom.

bullseye - 2015. 05. 10. 11:35

Gyereken szerintem rontottak. Elején “normális” befordult zsenipalánta volt, mostanra kijött belőle a hülye kiskölyök, aki úgy érzi, csak ő segíthet, és csak úgy, hogy senkinek nem szól, inkább megöleti magát a közjóért… értem én, hogy erre építették a fő minicliffet, de ha valaki zseni, akkor számítsa bele a képletbe, hogy ő gyerek, és oldja meg, hogy a felnőtteket értesíti. Uff!

ravengirl - 2016. 02. 03. 18:54

“shipper-pokol”
Ez világbajnok :))

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz