login |

Criminal Minds: vége a 10. évadnak – írta Sue

2015. 05. 12. 15:16 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

Már a 10. fináléját ülte idén az a krimisorozat, ami anno éppen azzal tudott újat mutatni, hogy sorozatgyilkosok után nyomoztak benne. Azt már sokszor megállapítottuk, hogy elfáradt, már nem a régi fényében ragyog a Criminal Minds csillaga. Valamiért mégis rendre azon kapom magam, hogy nézem. És nézem.

És aztán mindig rendre ugyanoda jutok, mint amit a 9. évad végénél írtam: kellemesen közepes – nagy meglepetésekre nem kell számítani, közel azonos színvonalat szállít részről részre, de attól még valahogy jó elnézegetni az ismerős karaktereket.

Idén is kaptunk Thomas Gibson (10×5 és 10×16) és Matthew Gray Gubler (10×21) rendezéseket, amelyek ráadásul egészen emlékezetesek lettek: valahogy most is pont ezek tartoztak a leginkább megjegyezhető részek közé (Halloween, a börtönös és a bedrogozós-„árnyvadászos”) számomra.

Egy éve elmerengtem Blake távozásán, aztán az ő helyére érkező Kate Callahan (Jennifer Love Hewitt alakítja) kábé 2 rész alatt belopta magát a szívembe, feledtetve Blake-et: klasszisokkal kedvelhetőbb lett a karakter, mint az elődje, ráadásul nála nem vártak sokat azzal, hogy mélységet adjanak neki. Plusz jobban is passzolt a társaságba.

Nem mehetünk el szó nélkül a spin-off backdoor pilotja mellett sem: az évad legrosszabb epizódja címét nálam csont nélkül nyerte.

Volt itt ezen túl sok más érdekesség is: Rossi lányának felbukkanása, Morgan magánéletének komolyra fordulása, Hotch esetében az apósával és sógornőjével kapcsolatos események-problémák. Az idei év mondhatni az érzelmeké volt a Criminal Minds esetében, és ezt most nem feltétlenül csak az esetekre kell érteni, hanem a magánéleti szálakra is.

Ebbe a vonalba tökéletesen illet a visszatekintős rész is, amit esetlegesen azoknak is érdemes lehet megnézni, akik már kaszálták a profilozókat: a Rossi – Gideon páros egy régi ügye elevenedett meg, megismertük a BAU működésének kezdetét, illetve Gideon karaktere végleges lezárást kapott az évad 13. részében. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Az idei finálé nem tartogatott nagyon nagy izgalmakat: nekem momentán az első pillanattól egyértelmű volt, hogy Kate unokahúga és kis barátnője élve megússza a kalandot. Ugyanakkor azért jár a piros pont, hogy szépen apránként, hónapokon át csepegtetve a történetmorzsákat (éljenek a képzavarok) fel volt építve a szál, nem egyik pillanatról a másikra találtuk magunkat a gyerekekkel kereskedő rosszfiúk közt.

Emellett egy olyan veszélyre hívta fel a figyelmet a történet, ami nagyon is aktuális napjaink digitális világában: sosem tudhatod, ki is van valójában a másik oldalon, mert hamis képet könnyű küldeni a sajátunk helyett, plusz mondani is sok mindent mondhatunk. Tudom, hogy mindez mennyire sablonos, ugyanakkor belegondolunk-e ténylegesen abba, hogy a mai kamaszokat mi minden fenyegeti a világhálón bóklászva?

Sokszor érezhetjük lerágott csontnak ezt a témát, de az élet újra és újra igazolja, hogy hiába beszélünk róla, hiába próbálják lépten-nyomon felhívni rá a figyelmet, mégis sokan vannak, akik nem hiszik el, nem tartják valósnak a veszélyt – egészen addig, amíg ő maga, vagy a közelében valaki meg nem járja. Szerencsés esetben nem ennyire keményen, mint amit itt láthattunk.

És a végére hagytam azt, ami a habot jelentette a tortán: Jennifer Love Hewitt GYES-re megy, mert teljes mértékben születendő csemetéjével szeretne foglalkozni – s ugyanezt a döntést hozta Kate karaktere is. Annak minden esetre örültem, hogy az ajtót nyitva hagyták, vagyis távozása nem véglegesnek szánt: ha úgy dönt, hogy visszatérne, és a sorozat még megy, visszatérhet.

Ami pedig az íróknak is fejtörést okoz: JJ, illetve az őt alakító A.J. Cook is várandós, így a következő évadban rá sem építhetnek annyira, mint eddig. Azt viszont remélem, hogy ő, hasonlóan az előző babához, most is amennyit tud, vállal, és nem kell túl sokáig hiányolnunk.

A feladat tehát adott. Hogy az írók hogyan oldják meg, csak akkor láthatjuk meg, ha sikerül megegyezniük a színészekkel – ugyanis a főszereplők többségének lejárt a szerződése. Remélhetőleg mindenki visszatér, kíváncsi leszek, hogyan oldják meg ezt a helyzetet.

10 hozzászólás Ne habozz!

Sue - 2015. 05. 12. 16:44

Azóta kikerült-kiderült a hír, hogy következő évad berendelve, csak amikor a fentebbieket írtam, ez még messze nem volt eldöntött. :)
http://www.sorozatjunkie.hu/2015/05/11/majdnem-mindent-berendelt-a-cbs/

Vero - 2015. 05. 12. 17:17

Akármilyen is a sorozat, nekem még mindig az egyik kedvencem, az is marad örökre. Az évadot még nem néztem végig, várok a feliratokra. Egy hete is azon kaptam magam, hogy megint elkezdtem az elejéről és megnéztem az első évad felét. Reid a kedvencem, de most valamiért elkapott a Hotch ‘rajongás’, úgyhogy most újranézésnél az ő jeleneteire koncentrálok :D Lényegében persze mindenkit szeretek, és én is remélem, hogy AJ-t a következő évadnál sem kell sokáig hiányolnunk.

a Kati néni - 2015. 05. 12. 19:58

Életem második legnagyobb “sorozatos csalódása” a CSI után. Eleinte mindkettőnek hatalmas addiktja voltam, aztán ez szépen elhalványodott és jobbára rászoktam az összefüggő történetekre.

Érdekes, hogy régen mekkora kommentcunami volt a most már longrunnernek számító darabok alatt, napjainkban meg alig kommentel alájuk valaki.

torjack - 2015. 05. 12. 20:34

Valamikor a nyolcadik évad elején leszakadtam, azóta csak random részeket láttam. Talán az évadnyitókat és zárásokat, meg 1-2 kiemelt részt. Ebből az évadból megvolt az évadnyitó, meg a 10×13. Kár, hogy Mandy Patinkin egy részre sem ugrott be. Meg visszajöhetne Brewster is. Hoppá. Úgy jártam, mint Prentiss. 7. szezon után kiléptem, azóta max. “vendégszerepelek”. :D

Sony - 2015. 05. 12. 21:49

Hozzák vissza Prentisst!
De tényleg mióta ő nincs, valahogy nem az igazi. Remek alkalom lenne, bár ha jól tudom nem a CBS-en múlik sajnos :(

Sue - 2015. 05. 12. 22:04

Nem-nem. Épp most rendeltek be sorozatot, amiben Pager Brewster neve ott virít a szereplők közt (FOX – Grandfathered), úgyhogy nem valószínű a visszatérése. Meg is nem is volt véletlen a távozása sem anno.

Mondjuk nálam is elő-előfordul, hogy pár részes minidarák vannak ebből, mert messze nem ez az első, amit megnézek aznap, amint lehet… De attól még kellemesen kikapcsol, többet már régen nem várok tőle én sem. :)

dragon1986 - 2015. 05. 13. 08:23

JLH miatt tettem félre már nem a Ghost Whisperers szépség.

Béka - 2015. 05. 13. 10:11

Én is Hewitt miatt nem néztem meg az évadot. :(
A világ egyik legjobb sorozatába beteszi magát a világ legnagyobb ripacsa… Láttam 2 részt a 10. évadból. JLH teljesen lehúzta a sorozatot az ő “szintjére” ha neki egyáltalán van szintje. Külsőre is taszít ez a “nő” és belülről sem lehet egy szépség ilyen kisugárzással. Azt nem értem, hogy az ilyeneknek miért kell mindig más munkáját lehúzni? És miért róla szólt az utolsó rész is? AJ Cook hiányozni fog rengeteg részből a 11.évadban a babája miatt. Nem tudtak volna inkább neki adni egy kisebb történetszálat?
Szerintem törölni kéne az egész évadot majd újraforgatni, mert ez az évad minden volt csak nem Gyilkos Elmék, ezt az évet át kéne nevezni A JLH Show-ra, mert rá pocsékolták az EGÉSZ ÉVET.
Ritka tehetségtelen egy senki.

Junkieka - 2015. 05. 13. 20:01

@Béka:
Szerintem kicsit túlreagáltad a dolgot. :D
Hewitt nem sok vizet zavar ebben a sorozatban, leginkább csak ott van és kész. Biodíszlet.
A színészi munka legjavát a heti esetek szereplői adják, az állandó szereplők teljesítményét nemigen van hová “lehúzni”.
Garciát kivéve. :D
Gibson, de főleg Gubler rendezései remekül megmutatják, hogy mennyivel több lehetne ebben a sorozatban és a színészekben is.

tottypatty - 2016. 03. 14. 14:09

Én a Hotchos hipnotizálós szálra leszek kíváncsi.
olyan kurtán – furán lett vége…mintha be lenne oda Hotchnak programozva valami…amit Rossi vagy ki tudott onnan szedni a mentőautónál vagy nem…
Ebben a történetszálban látok fantáziát a 11. évadra.
Remélem élnek vele…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz