login |

Pilot: The Refugees (Refugiados) – írta Hodoree

2015. 05. 14. 21:41 - Írta: vendegblogger

21 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Az emberiség a legnagyobb exodusát éli át napjainkban. Hárommilliárd ember érkezik a jövőből egy küszöbön álló globális katasztrófa elől. Minden menekültnek két szabályt kell betartania: nem beszélhetnek a jövőről és nem léphetnek kapcsolatba a családjukkal.

Hogy mi ez? A legújabb sorozatom, a The Refugees (Refugiados), ami egy brit-spanyol koprodukciós termék. „Realisztikus” sci-fi, amely megdöntött minden eddigi spanyol nézettségi adatot, ami elsőre kecsegtetőnek tűnik, akárcsak a sztori. Szerintem akár mérföldkővé is válhat az ottani tudományos-fantasztikus sorozatkészítés történetében.

Az angol nyelven, Spanyolországban forgatott széria érdekes kavalkádja a hispán és a szigetországi sorozatkészítési szokásoknak. A pilot duplarész, amely így a spanyol szokásoknak nagyjából megfelelő hosszúságú, ám a folytatásban 50 perces epizódokat várhatunk. Költségvetésnek nem voltak híján, igényes és élethű kidolgozásokkal és képminőséggel szembesülhetünk. Mind a történettel, mind a karakterekkel kapcsolatban kifejezetten amerikai kaptafa-érzetem támadt.

De vissza a történetre: a menekültek megjelenése mindenkit meglep, a Cruz családot is. A sorozat az ő történetüket meséli el. Samuelét, Emmáét és a kis Aniét, hiszen egy titokzatos menekült, Alex és hihetetlen küldetése megváltoztatja az életüket. A férfi bármire képes, hogy teljesítse feladatát – még a szabályok áthágására is.

Natalia Tena tökéletesen alakítja Emma, a szívósan és aggódva küzdő anyatigris szerepét. Kész azonnal és kíméletlenül kizárni mindent és mindenkit a családi fészek közeléből. Samuel, a családfő a falusi élet szigorú keresztény erkölcsi normái szerint igyekszik finoman lavírozni a közösség felé nyitás és az elszigetelődő, körbebástyázó családi életforma között.

Rajtuk kívül viszont egyelőre kicsit aggódom is a szereplők miatt. Például Alexet egyáltalán nem találom sem szívtiprónak, hogy csüngjek érte a képernyőn, sem elég karizmatikus figurának. Egyelőre hiányzik a spanyoloknál jól megszokott eyecandy-faktor is, de még nem láttuk igazán feltűnni Charlotte Vegát.

A pilot után úgy érzem, a történet nem szűkölködik titokzatosságban és izgalomban. Kicsit magába is szívja az embert, beindítja az agyat, ami elkezd elméleteket gyártani. Kérdéseket fogalmaz meg és válaszokat akar kapni. Egészen biztos vagyok benne, hogy az amúgy kissé lassú vezetésű ismerkedés után a sorozatban bőven van potenciál, amit a különlegesen hangulatos főcím is sugall. Részemről biztos a folytatás. 8/10.

21 hozzászólás Ne habozz!

Pocok - 2015. 05. 14. 21:56

Remek alapötlet, de… a két rész után nem akarom folytatni. Pedig jól indult.

Rettus - 2015. 05. 15. 06:03

Köszi az ajánlót!

Vero - 2015. 05. 15. 09:54

Nyári darában tervben van pár spanyol sorozatot, amit fordítottál, ezt is bepróbálom majd :)

Quantumleap - 2015. 05. 15. 11:30

3 milliárd ember jön ide a jövőből és ez senkinek nem tűnik föl? Nem tűnik valami hihető, logikus koncepciónak.

winnie - 2015. 05. 15. 12:37

Quantumleap: ?? miért ne tűnne fel?

fireblade - 2015. 05. 15. 12:38

Mindenkinek feltűnik..nézd meg a kezdő duplarészt és kapsz választ
:)

nadi - 2015. 05. 17. 09:07

Most próbáltam be. Nekem jónak tűnik. És pont azért amit írtál, hogy beindítja az agyat.

SPOILER!!!!

Az első pár rész után le mertem volna fogadni, hogy Alex a fiuk. De ugye ő csak akkor születhetett volna meg ha megmenti őket, az anyját legalábbis. Jó kis paradoxon. :) De hát ezért szeretjük az időutazást. Aztán később elhittem neki, hogy csak a kislány küldte vissza. Aztán később megint azt gondoltam, hogy a fiuk. Valamiért Emmával folytatott beszélgetési alatt mintha zavarban lenne. De ezt lehet, hogy csak beleképzelem. Aztán ugye a végén a telefon. De még mindig azt hiszem, hogy ő az. :)

SPOILER vége

Szóval, hogy így beindította az agyam mindenképp maradok a folytatásra. Remélem azért a tempó megmarad legalább ilyennek és nem 300 rész múlva derül ki az első érdemi dolog. Ha belassítanának azzal nagyon el tudnák szúrni. De eddig tetszik.

Rettus - 2015. 05. 17. 12:13

A duplarészes pilot egészen kiváló volt.

Egy jobb second unit az akcióhoz nem ártott volna, az utómunkánál meg egy szakértő, aki kiszúrja a földúton csikorgó kerekű terepjárót, de az ilyen döccenőket leszámítva ígéretes!

Ja, és a brutális akcentussal harcba induló spanyol színészek nagyon aranyosak :D

Balumedve - 2015. 05. 17. 21:08

A harmadik rész után lemondtam a sorozatról. Egy picit zavaró volt, hogy a feleség múltjában turkálnak, amikor a 3 milliárd időutazó története jobban izgat. Már azzal is megelégedtem volna, ha nem csak egy családon keresztül szemlélhetjük az eseményeket. Ez mégis csak egy, az egész bolygóra kiterjedő esemény. Ezért zavaró annyira, hogy csak egy favágó családdal foglalkoznak.

b - 2015. 05. 18. 16:21

hm jól hangzik köszi, belenézünk.

azért az el barco sztem a scifi lécet azért elég magasra tette, mégha inkább posztap jellege is volt.

Saibinu - 2015. 05. 24. 14:08

Quantumleap: Mindenkinek feltűnik. Nézd meg a pilotot!

Elar - 2015. 05. 28. 11:49

4 rész után azt hiszem feladom.
Most belekukkantottam az 5-be, de nem…
Balumedvének igaza van. Sokkal izgalmasabb ez a 3 milliárd ember sztorija – nem pedig az asszony múltja.
Meg avalahogy ezek a szereplők nem fognak meg engem.

Hodoree - 2015. 05. 28. 12:41

Elar: tökéletesen egyetértek, nagy kár, hogy ezt így képesek voltak elszúrni…

Ekkora lehetőség, mint ebben a történetben volt, és végül egy maréknyi semennyire sem karizmatikus szereplő sorsán rágódunk, nagyon csalódott vagyok.

Már a 4. részben a szexjelenetnél a falanak mentem, de most az ötödikben… Charlotte Vega rút kiskacsát játszik… :(

:Hodoree a cipőjét nézi:

SG - 2015. 05. 28. 13:37

Nem tudom, hogy mit vártatok attól a sorozattól, amelyiknek a pilotjában már 0:00:40-nél üvöltő filmes baki van: az erdőben egy baromi nagy reflektor világít az éjszakába, csoda, hogy ki nem ég a vadász retinája (kép jobb széle). Az első percig se jutottam, de máris kaszálom… :D

HoC - 2015. 05. 30. 21:21

Szokásos high conceptnek hazudott családi dráma, nem hiteles karakterekkel, még kevésbé hiteles történettel.

energy - 2015. 05. 31. 03:26

Közönséges és ostoba, kár volt belenézni.

Rettus - 2015. 06. 03. 22:32

Félspoiler

Csávót háttal odabilincselik egy oszlophoz.
Jön a másik , szíven lövi, a lövés zajára ijedt arccal felbukkanó háziakkal közli:
– Megszökött volna!

Ezen felsikoltottam, Hofi Géza zseni grúz kijárási tilalmas vicce ugrott be: ” úgyse ért volna haza, messze lakik”

Mostmár kivárom a végét:D

winnie - 2015. 06. 16. 14:50

“Nem tudom, hogy mit vártatok attól a sorozattól, amelyiknek a pilotjában már 0:00:40-nél üvöltő filmes baki van:”

bocs, de ezen most nagyot röhögtem – igazából nem bántásképp mondom, de afféle szánakozó éllel, hogy valaki ennyire befolyásolható. vagy van köze a történet minőségéhez bármilyen filmezési megoldásnak?

winnie - 2015. 06. 16. 14:53

“Szokásos high conceptnek hazudott családi dráma”

minden high conceptben kellenek karakterek. egy földönkívüli invázióban vagy bármilyen katasztrófában az emberi tényező az érdekes, nem a kismilliószor látott körítés. az, hogy ezt családon, vagy szeretőkön vagy idegeneken keresztül mutatják meg, nem hiszem, hogy sokat számít (nyilván a család ad a legjobb sztorikra alapot). a lényeg úgyis az, hogy a karakterek jók legyenek.

Rettus - 2015. 06. 18. 19:35

Számomra ígéretesen indult, de ahogy fordult a történet a globális apokalipszisből erdei kamaradrámába úgy csökkent a lelkesedésem, mert annak meg nem túl izmos…khmmm

Zora - 2015. 07. 05. 08:25

Hogyhogy a feliratok.info-n a sorozat fordítót keres? @Hodoree, mi történt?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz