login |

Daredevil: az 1. évad – más szemszögből

2015. 05. 17. 15:50 - Írta: superpityu

29 hozzászólás | kategória: kritika,

Újabb kötelező kedvenc? Lassan ez juthat eszünkbe a Netflix sorozatai kapcsán, amik rendre kritikus kedvenccé válnak rövid időn belül. Persze a kevésbé lelkes nézők egyből túlhype-olást emlegetnek, de ebben az esetben úgy gondolom, hogy ennyi légy nem tévedhet egy sorozat kapcsán. (Igen, human-nel ellentétben “kicsit” elfogult vagyok a sorozattal kapcsolatban.)

Felejtsük el, hogy van egy másik jelenleg futó Marvel-sorozat az Agents of SHIELD személyében, és van egy elég szépen felépített filmes univerzum, ami összefügg a tévéssel is valamilyen szinten. A Daredevil hiába ennek az univerzumnak a részese, így is egy úttörőről van szó. Kicsit az Iron Man első részéhez tudnám hasonlítani, ami hasonlóképpen indította el a filmek sorozatát.

A Daredevil teljesen eltér a Marvel eddigi adaptációtól, itt nem próbálnak minden második jelenetbe valami poént becsempészni, hanem egy komoly, komor gengszterdrámát tolnak az arcunkba. (leginkább tényleg a Batman Begins-re hajaz az egész.)

Nincsenek szuperképességek, viszont rengeteg a bunyó, és tényleg olyan verekedéseket tolnak, hogy simán felemelkedik ezen a szinten az általam is méltán istenített Banshee-hoz. Azért érezni rajta Steven S. DeKnight kezét, aki legutóbb a Spartacust tette le az asztalra, amiben ugyancsak jelentős szerepet játszott az erőszak.

A Daredevil egyik legnagyobb előnye az, hogy nem siet, szeret elidőzni egyes jeleneteken, próbál mindig mélyíteni a szereplőkön és minden apró megmozdulásnak értelmet adni. Így lehet az, hogy a 13 rész alatt megismert szereplők egyike sem maradt üres, mindenkit megtöltöttek élettel, még a pár részes éppen csak felbukkanó karakterek is kapnak valami pluszt, valami érdekeset, amihez könnyen tud ragaszkodni a néző.

A fenti pedig hatalmas előny a történetmesélés szempontjából, hiszen egy katalizátorként funkcionáló halálesetet nem kellett feltétlenül az évad végéig húzni, hanem simán be tudták dobni a 8-9. rész környékén.

Matt Murdock jó karakter lett, de nem csak rá koncentrált a sorozat és talán pont ezért is működött ennyire. Matt múltjából több szeletet is kapunk, hogy hogyan lett az az ember, akit most láttunk. Az érem másik oldalán pedig megismertük Wilson Fisket, az évad rosszfiúját, aki szintén egy okosan felépített szereplő lett. Leginkább a kettejük közötti különbséggel mutatják be őket, körbejárják, hogy miben mások, hogy jók avagy gonoszak-e. Mindezt meglepően hosszasan, de mégis leköti az embert a moralizálás ezen a szinten.

Leginkább kettejükről szólt az évad, őket érzem leginkább érett karaktereknek, de van a sorozat tarsolyában egy bizonyos Karen Page, aki mindenkinél nagyobb utat járt be. A pilot ügyét az ő sztorija adta, majd ezt fűzték össze a többi eseménnyel, közben pedig Karen fejlődött és erősödött, de leginkább megváltozott. Hiába érzem a legnagyobb útnak az ő történetét, mégis a legnagyobb potenciált benne érzem a jövőre nézve.

Szerintem az is érdekes koncepció, hogy két segítő is volt a sorozatban, az egyik Foggy, Matt jóbarátja, a másik pedig Claire, aki nem egyszer összefércelte Daredevilt. Külön érdekesség volt ebben, hogy ők a főhősnek az egyik oldalát ismerték meg, a másikról nem tudtak. Kicsit mondjuk furcsa volt, hogy Rosario Dawson csak pár résznyit szerepelt, de neki is megvolt a helye a sorozatban, hogy annak melyik szegmensében volt fontos karakter – nem véletlen, hogy ő volt az első, akit szerződtettek a második szezonta.

Az évad elején minden apróságra kitértek még, viszont a vége felé, ahogy egyre jobban beindultak az események egyre hatásvadászabb lett a Daredevil. Nem rovom fel hibának, mert egyszerű eset vagyok és engem könnyű ilyennel berántani. De míg szezon elején nem nagyon tudok ilyet kiemelni, addig a 9. 11. és 12. rész is kőkemény cliffhangert tolt képünkbe.

Rendezésileg is nagyon rendben volt, a fényképezés szintén dicsérendő, tipikusan az az eset, amikor valamit jó nézni. A történet kellően alapos, nem vágtat át semmin, a színészek jók, és még igazán negatívumot sem tudok feleleveníteni. Részemről 9/10, bőven az elvárásaim felett teljesítettek, teljesen más színben tüntették fel a szuperhősös sztorikat.

A kérdés csak annyi, hogy a meglepetés 2. évad merre megy tovább, mert új showrunner-ok jönnek és kevés lezáratlan ügy maradt ebben az évadban. Valamint, hogy a jövőre érkező AKA Jessica Jones mennyire fogja folytatni a különc hőstörténetek sorozatát? Egyelőre bizakodó vagyok.

29 hozzászólás Ne habozz!

Szaby59 - 2015. 05. 17. 15:59

Szerintem is a 9/10 minden szempontból korrekt, nem hibátlan, de volt egy sajátos hangulata és végig színvonalas maradt.

Donald - 2015. 05. 17. 16:24

Az egyetlen negatívum számomra a klasszikus “piros” ruha megvalósítása.
Annyira hozzászoktam a korábbi fekete maszkos cucchoz, hogy simán el tudtam volna viselni permanens kosztümként is. Ebben a piros cuccban viszont úgy néz ki, mint Rainn Wilson a Super-ben.

rm - 2015. 05. 17. 16:33

Eszméletlenül jól sikerült, kaptunk egy nagyon árnyalt, türelmesen kidolgozott történetet, összetett karaktereket, hihetetlenül jól megkoreografált verekedéseket, helyenként sokkoló brutalitást, ezen felül meg a rendezés, a kép világ nagyon egyedivé is tette, komolyan elég régen élveztem így sorozatot, számomra egyértelműen az év egyik nagy dobása, és szerencsére lesz második évad. Ráadásul ezek után pedig a többi Netflixre érkező Marvel sorozat iránt is hatalmasat ugrott az érdeklődésem.

dinnyemano - 2015. 05. 17. 17:17

én 4 részt bírtam belőle megnézni, aztán kasza.
egy nap csak 2 ment annyira sötét…
aztán fel is adtam, mert forgott tőle a gyomrom.

nem értem a hype-ot…

Scoo - 2015. 05. 17. 17:50

A Daredevil sorozat rendesen meglepett. Az egész hiteles, komor, folyik a vér, nagyon jól felépített karakterekkel operálnak és nem félnek attól, hogy megöljék egyik vagy másik szereplőt. A főgonosz se 2D-s, sőt igazából teljesen meg lehet érteni a motivációit, valamint meg lehet ismerni az emberi oldalát is (ez pedig nagyon ritka). Nem pörgős sorozat, ezért sokan nem fogják szeretni. Amúgy nagyon jók benne a bunyók, de a lényeg a jól megírt párbeszédeken és a történetet van. Az ilyet szeretem. De épp ezért nem mindenkinek fog tetszeni, mivel itt még a mellékszereplőkre is időt szánnak és bizony nem a világ megmentése a cél, de még csak egy várost se akarnak a földdel egyenlővé tenni. Na az ilyen stílusú szuperhős filmeket, sorozatokat szeretem. Én az Ultron koránál nem értettem, hogy miért ájultak el tőle. Meg miért mondják Ultron a legjobb főgonosz eddig, miközben Ultron kb. egy 12 éves kissrác.

Nikki - 2015. 05. 17. 17:58

Ha már szuperhősös, mindenképp adni akartam neki egy esélyt, bár az előzetesek nem győztek meg, annál inkább a kritikák. Kisebb-nagyobb adagokban néztem meg és a második részével rántott be igazán. Komorságával (is) szinte teljesen ellentétes a másik két, általam nézett sorozattal szemben, de ugyanolyan izgalmas és lebilincselő. Fisk hanghordozása és tempója külön pont.

mse - 2015. 05. 17. 18:07

Nekem nagyon betalált, én azt az emlegetett “fáradást” sem éreztem, végig lekötött, mindig megvolt a minőség; a karakterek, a stílus, a színészi játék, a történetmesélés, minden ütött. Éppen ezért nehezen is tudom elképzelni, hogy ezt a szintet fent tudják tartani egy második évadra, főleg showrunner-váltás mellett, és számomra még azok a szálak is kereknek érződtek, amik nem záródtak le (pl. kifejezetten tetszett, hogy Karen szála több szempontból is nyitott maradt, egyrészt a felemlegetett múltjáról nem tudtunk meg semmit végül, másrészt pedig egy bizonyos incidens is következmény nélkül maradt ugye, és ez olyan szinten ellentmond a fiktív történetmesélés szabályainak, hogy belebizsereg a tenyerem). Ettől függetlenül persze itt leszek jövőre is, hisz ez a sorozat még egy nagy mélyrepülést követően is minimum remek maradna. :)

brianflash - 2015. 05. 17. 18:33

Nemrég fejeztem be ,és imádtam. Alig vártam hozzá feliratot mindig. Nagyon jók voltak a szereplők, a történet pedig nagyon fordulatos. A verekedések csonttörően igazinak hatottak. Wilson Fisk az év rosszfiúja… Várom a második évadot nagyon. Ez a Netflix igazán kitett magáért mostanában. Orange is the new black,Hemlock Grove, Marco Polo mind a kedvenceim.Várom a többi sorozatot is. Még a House Of Cards-ot nem próbáltam be, de itt az idő…

a Kati néni - 2015. 05. 17. 19:23

A 9-10-11. rész valóban lehetett volna egy picit jobb, de nálam majdnem 10/10. Jó lehet a Netflixre gyártani, mert nem kell betartani az országos vagy kábeles sorozatok szabályait.

Mondjuk ahhoz képest, hogy DD eleinte egy Pókember-klón volt (Stan Lee is ezt állította), utána meg Batman-utánzatot csináltak belőle, egészen egyedi lett.

Azt azért egy picit sajnálom, hogy Matt nem birtokolja az összes szuperképességét.

Alex - 2015. 05. 17. 19:57

Év legjobb újonca, már egyszer újra kellett néznem, 9,5/10 de csak mert 10/10 nem létezik. :) Elképesztően jó karakterek és nem csak a főbb szerepekben de pl. Madame Gao, Vladimir vagy Stick is zseniális volt. Karakterek felépítve, motiváció megvilágítva, brilliáns.

Kisaaame - 2015. 05. 17. 20:39

Amikor már azt hittük beleununk a szuperhősökbe, a Netflix lépett egy merészet! Nekem is egyértelműen eddig az év újonca, nagyon hangulatos, nagyon egyedi és várom a folytatását.

Eleinte kicsit paráztam tőle, hogy a tavalyi Winter Soldierrel a Marvel elindul egy sötétebb tónus felé, de jelen pillanatban azt mondom, hogy itt volt az ideje kipróbálni ezt a területet és úgy tűnik nagyon bejött! Sajnos közben egyértelművé válik, hogy az Agents of Shield teljesen idejétmúltá és feleslegessé válik és már nem tudja azt a funkcióját se ellátni, amiért nézni kezdtem. A Netflix lenne a megoldás? Eddig úgy néz ki jó irányba megy…

Kissur - 2015. 05. 17. 21:08

Én most néztem meg a 2.részt. Az 1.rész telitalálat volt, de a 2.részt végiguntam. Direkt figyeltem, 45 percig semmi olyan nem történt számomra, ami érdekes lett volna. A vágatlanság sem nyűgözött le. Nekem több kell. Most egy ideig nem folytatom.

David R. Blake - 2015. 05. 17. 21:25

A Jessica Jones már nem idén ősszel jön?

Amúgy igen a 9. részben lévő bunyó után kicsit tényleg belassult a sztori, de ugye ezt Matt sérülései is indokolták, plusz még így a nagy finálé előtt kicsit tudott “önreflektálni” is a sorozat.

A karakterek, az atmoszféra, és a harcok kidolgozottsága pedig tényleg csillagos ötös!

winnie - 2015. 05. 17. 21:47

“A Jessica Jones már nem idén ősszel jön?”

nincs még konkrét időpontja. meglehet, hogy már most ősszel.

csrpp - 2015. 05. 17. 21:54

En szivesen elkezdenem viszont kepregenyek teren leragadtam Pokembernel, egyaltalan nem vagok senkit ebbol a “vilagbol”. Kell ehhez barmifele hatterismeret??

a Kati néni - 2015. 05. 17. 22:14

Csrpp, nem.

Miss Keamy - 2015. 05. 17. 22:30

én a magyar felirathoz kötöttem magam, 2 részen vagyok túl, holnap jön a 3. és nem túlzottan nyűgöz le, nem várom tűkön ülve hogy nézhessem, viszont bejövős a hangulata. ha nem fog berántani lehet végig sem fogom vinni. bloodline 100x jobban leköt :)

buendia - 2015. 05. 17. 23:15

csrpp: semmi. és sose olvastam képregényeket, valahogy kiskoromban is kimaradtak, ha jön egy hír hogy mondjuk egy új marvel filmeben kik fognak szerepelni, akkor kíváncsiságból rájuk keresek a wikipedián. daredevilről is annyit tudtam, hogy egyszer szegény ben affleck csinált róla egy állítólag szörnyen rossz filmet. ezt a sorozatot viszont iszonyúan imádtam! tényleg, minden előismeret nélkül is nagyon ajánlom. :)

zagloba - 2015. 05. 18. 00:54

Borzasztó csalódás volt a sorozat.

Az eleje jól indult, aztán minden elromlott.
Egy végtelenre nyújtott ügyet láttunk itt monoton kivitelezésben, komoly logikai buktatókkal.
Csak én furcsálltam, hogy az ügyvédi iroda kb. 2 darab ügyet vitt 13 rész alatt?

Spoiler
Az, ahogy megoldották, komolyan nekem fájt. Egy korrupt zsaru, aki kb. a 4. részben szerepelt, egyszer csak mindent bevall, és mindenkit letartóztatnak.

Spolier vége

A dögunalom sztori amúgy is érdektelenné vált. Annyira rátolták a karaktereket, hogy ki sem látszott alóla.
Azok szerepeltetése viszont teljesen aránytalanra és erőltetettre sikeredett. Matt nagyon keveset szerepelt, a motivációit felfedő flashback-ek is egyszer csak abbamaradtak.
Amikor megjelent, mondott pár coelho-i bölcsességet, vagy verekedett, vagy fércelték. A figura amúgy végtelenül szürke, unalmas volt.
Claire nagy lehetőség volt, de kimaradt, pedig az ő párosuk nagyot alakíthatott volna.
Foggy inkább a biodíszlet szerepét töltötte be, Urichnak semmi értelme nem volt így /a feleség vonalat ne is említsük/. Ez a szál rengeteg időt elvitt, és a semmibe futott ki. Szó szerint.
Karen sok időt kapott, én azt mondanám, a “jók” közül ez az ő ügye, és az ő sorozata volt, ahol megjelent néha Daredevil is.

És Fisk. Nézni is rossz volt, ahogy D’Onofrio túljátszotta az amúgy is karikatúra-szerű figurát.
Az a csapongás, amit előadott…számomra teljességgel hiteltelen, hogy ne mondjam nevetséges volt. És sajnos agyonnyomta a sorozatot. Állandóan szerepelt, ha kellett, ha nem.
A karakterről valójában csak annyit tudtunk meg, hogy verték gyerekként, de hogy miért a “nagy álom”? Mit akar Hell’S Kitchen-nel, és miért? Erre nem derült fény.

Persze a komor hangulat, a sötét, a sötét tónusok, lassú /unalmas/történetvezetés, a rengeteg felesleges párbeszéd, az eső stb. mind azt benyomást igyekezett kelteni, hogy ez a sorozat valami más, mélyebb, komolyabb. Pedig nem.

Kár, hogy 13 részből, ami egy normál sorozatévad 2/3-a csak ennyi tellett.
Ha belegondolok, hogy más sorozatokban mennyi minden történik ennyi részben?
A Daredevilben meg semmi.

sandor555 - 2015. 05. 18. 11:32

Az egyetlen normálisan szuperhősös sorozat jelenleg.

edg - 2015. 05. 18. 14:20

Szerintem nagyon gyenge. Unom már ezt a szuperhős mizériát.

idioty - 2015. 05. 19. 07:42

Nálam is simán 9/10. Annyira sok szerepet kaptak a mellékszereplők, hogy a főszereplőre nem is nagyon jutott idő rendesen megismerni. Ami persze nem baj, mert kell a következő évadokra is valami. Korábbi kritikákban olvastam valahol, hogy az utolsó pár részben nem voltak olyan jól megkoreográfiálva a vélekedések. De az lett volna a csoda, ha komoly bunyó lett volna azok után amilyen sérülést szenvedett Matt. Tehát én örülök annak, hogy így oldottak meg.
A másik dolog pedig, hogy ez a sorozat nem igazán az akcióról szól. Amit nem is bánok. Szeretem az ilyen beszélgetős karakter kibontós sorozatokat!

R1213 - 2015. 05. 21. 14:06

Szóval az a helyzet, hogy én most pörgettem végig az egészet a Flash és az Arrow fináléja után, és rettentően jól esett. Tudom, nem ugyanaz a műfaj, nem ugyanaz a gyártó, stb., de mégis. Meg lehet ezt csinálni normálisan is. Emberekkel, akik tudnak színészkedni. Megfelelő operatőri munkával. Jó történetvezetéssel. Értelmes párbeszéddel, és a persze néminemű moralizálással, de ennek itt azért több helye és értelme van, mint például az Arrow esetében. És valljuk be, ügyesebben meg is csinálták.
Meg lehet ezt csinálni úgy is, hogy ne két sorsüldözött szerelmes rosszul megírt picsogásáról szóljon. Frank Miller majd’ minden írása király, de nyilván kellett egy banda a jó megvalósításhoz. (Ez nekem még korábban a Constantine esetében nagyon-nagy fájt. Már hogy adott a remek sztori, a színészek ügyesek, de aztán csak sikerül elszúrni.)
Mindegy is, a lényeg, hogy örülök neki, várom a következőt és Isten áldja a 13 részes évadokat!

Tommy Drama - 2015. 05. 27. 15:51

Valóban nagyon jó lett. Az eddig legjobb cucc a MCU-ból. A többi képregénysorozatot röhögve alázza minden téren.

Ez már nem gyerekeknek készült, Ilyennek kéne lennie minden képregényes cuccnak. Minden téren minőséget képviselt a sorozat. A színészek, írás, rendezés, hangulat, látvány, akciók stb.

Fisk nálam is az év főgonosza. Amit Vincent D’Onofrio alakított az zseniális volt. Jó lenne ha legalább jelölnék Emmy-re.

Amúgy a végére egy kicsit tényleg leeresztett, de a finálé már nagyon jó volt. Összeségében egy 8,5/10 nálam az 1 évad. Nagyon várós a 2 évad.

Draco44 - 2015. 06. 03. 10:37

Nagyon magas színvonalat képvisel, szerintem is messze kiemelkedik a többi szuperhősös sorozat közül.
Sajnos az évadzáró rész számomra semmilyen értelemben nem volt a szezon csúcspontja, de ez is szépen, logikusan fel volt építve, így nagyon nem tudok rá haragudni. Szóval várom a folytatást. :)

Lord Lisander - 2015. 06. 14. 00:38

Nu, most lett vége nálam.

Nekem végig érdekes volt, az utolsó két adag belőle 3 ill. 4 rész volt egymás után, két nap alatt.

Ez a bizonyos “9-11. rész leült” dolog nekem nem lógott ki, mondhatni nem vettem észre, mert volt oka és nem tett rosszat szerintem a sorozatnak (értem én, hogy gyorsan gyógyul meditációval, de nagyon örültem, hogy nem ugrabugrált fércelés után 1 órával). Valahogy nekem a helyén volt az egész, még az a része is, hogy egy kicsit nem nagyon tudták, hogy mit csináljanak magukkal. Valahogy, nekem ettől lesz életszagú, hogy nem mindig tudják, hogy mi a következő lépés – merthogy az életben sem az van, hogy amikor pont elakadok, akkor zsupsz, érkezik egy nyom hirtelen, ami továbbvisz.
A lelkizés és moralizálás része nekem nem volt túl sok, sőt, Karen kis titkát kíváncsi vagyok, hogyan dolgozzák bele a 2. évadba (már ha, de azért remélem, hogy lesz valami jelentősége).

A színészi játékoknál én nem éreztem lefelé kilógó embert, viszont én is megemlítem a Wilson Fisk karakterét megformáló Vincent D’Onofrio játékát: nagyon érdekesnek találtam, hogy hogyan sugározza azt a mérhetetlen dühöt, ami amúgy benne van, és nekem a kis kényszeres kézmozdulatok, az arcjáték, a beszéd mind-mind jól prezentálták a magán uralkodni éppen csak tudó (és néha nagyon nem tudó) ember jeleit. Kevés sorozatot nézek egy átlag junkiehoz képest, de tőle nem sajnálnám az Emmy-t én sem.

Nagy pacsi az íróknak, hogy képesek voltak megmutatni, hogy nem csak egy feketén-fehéren gonosz ember lehet a főellenség, illetve azért, hogy végre nem a világot kellett megmenteni. Félreértés ne essék, azokon is jól tudok szórakozni, de valahogy ez emberibb léptékű volt, és ez jól állt a jellemzően realista stílus mellé.

Tl;dr: mindenkinek ajánlom, érdekes és élvezetes, mélységekkel is bíró sorozat. 8/10 simán.

emese - 2015. 06. 14. 22:07

Én nyári darára hagytam, kissé féltem a Marvel 18+ gondolattól. Vagy mi ez, pg-15? Mindegy is. De eszméletlen jó lett. Örülök, hogy mertek ilyet húzni.

Jó volna, ha mozifilmben is nyomnának egy-két sötétebb, magasabb korhatáros cuccot, akár a filmek érdekesebb mellékszereplőit előtérbe helyezve. Persze ez egy shared universe-ben nehéz, ha a profitmaximalizálás a cél. Mindenestre alig várom a Jessica Jones-t.

Light - 2015. 07. 24. 21:12

Ha valakit érdekel itt a véleményem egy videó “kritika” formájában az 1. évadról. Minden visszajelzésnek örülnék, hogy hogyan sikerült. :)

https://www.youtube.com/watch?v=1tgjVS5ozoA

Ripazha - 2015. 11. 22. 12:44

Nagyon bejött ez a sorozat. Marvel cuccokra nem adok annyira, mert már egyáltalán nem releváns számomra az amit tolnak. De amit a Netflix kihozott a Daredevilből, az valami elképesztően pozitív. Tetszettek azért a miniutalások a többi Marvel karakterre, de nem vitték túlzásba, pont annyit emlegették amennyit kellett.
A hosszú snittek, imádom a hosszú snitteket, és ahogy a Daredevil használta őket…. egyszerűen ahh… A készítők nagyon eltalálták, operatőri munka, vágás mind-mind a helyén van.
Nekem egyetlen negatívum az Wilson Fisk. Eszméletlenül irritált az a karakter. Olyan volt mint valami elkényesztetett gyerek. Minnél többet ismertünk meg belőle annál jobban irritált a karaktere, a végére már ütöttem volna a monitort amit megjelent, de csak ez az egy van ezért visszafogtam magam. Remélem a börtön dob rajta és nem lesz ennyire kis p*cs mint most. A képregényt nem vágom, csak ezt ismerem, de nagyon zavaró volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz