login |

Game of Thrones – 5×06: Was that True or a Lie?

2015. 05. 18. 21:42 - Írta: CyClotroniC

182 hozzászólás | kategória: kritika,

– One’s choice in companion is a curious thing.
– Most curious.

Intrikák és hazugságok – minden valamirevaló kosztümös film vagy sorozat malterjai, amik szépen összefogják a különböző karaktereket és történetszálakat egy szövevényes történetté. A Game of Thrones se fukarkodott soha ezekkel az alkotóelemekkel, de talán először választotta igazán a hazugságot egy adott epizód központi témájának.

Ahogy azt Bryan Cogman-től megszokhattuk egy remek, de ezúttal közel sem hibátlan epizódot kaptunk (igen, már megint Dorne), ami talán nem volt annyira erős, mint a múlt heti, de mindenképpen a szezon jobb darabjai között tarthatjuk számon, arról nem is beszélve, hogy tökéletes alapot szolgál ahhoz, hogy arról beszélgessünk egy kicsit, hogy mitől is működik igazán jól a sorozat és annak epizódjainak szerkesztése, vagy minek a hiányát érzi meg igencsak a néző, ha kivonjuk az egyenletből. (Könyves kibeszélő erre.)

Ha egy lány látta az eheti részt vagy nem fél a spoilerektől, készen áll a lapozásra.

Bár volt már, hogy bizony hiányzott vagy éppen hogy erőltetett módon sikerült a tálalása, de a Game of Thrones egyik nagy fegyvere, hogy igen erős tematikával képes egymáshoz kötni a különböző helyszínek eseményeit, így ha látszólag sorsuk egymástól igen távoli ösvényein is lépdelnek a világban a Stark csemeték, jóformán mindig van egy kapocs, ami összeköti őket, és igazán ez az apró, de nagyon is tudatosan kitalált nüansz, ami legalább olyan erővel képes működni, mint egy komolyabb karakter kiírása vagy egy kiadós kaszabolás a vége főcím előtt.

Jól mutatja a mostani epizód felszabdaltságát térben, hogy blokkokban rendezték le külön a helyszíneket, és bár az elsőbe került egy kevés Tyrion, a középsőbe pedig némi Dorne, alapvetően Braavos, Királyvár és Deres történetére fókuszáltak, meglehetősen kompakt tálalásban, ahelyett hogy különösebben szétszórták volna az eseményeket.

Lehet, hogy Sansát és kishúgát térben a Keskeny-tenger és több ezer mérföld választja el egymástól, de mikor okosan felépített párhuzamokkal képesek átadni az írók ezt a megfoghatatlan sorsszerűséget és összetartozást, azt nagyon nehéz nem eszméletlen szépnek és olykor hátborzongatónak találni.

Arya jelenlegi helyzete azért is különleges, mert ha belegondolunk, sosem volt egy perc nyugta és magánya mióta felpörögtek az események az első szezonban, és akár Tywin mellé sodorta az élet, akár Sandorral kutyagoltak a Völgyhöz, igazán egyszer sem volt lehetősége meggyászolni a szüleit vagy testvérét, hiszen a lefekvés előtti mantráival is inkább a bosszút kereste, mint saját lelki békéjét, noha okkal hiheti azt, hogy a kettőt egy és ugyanazon a helyen fogja megtalálni.

Nem hiszem, hogy feltétlenül békére lelt volna az Arctalanok között, de minden groteszksége ellenére is volt abban valami hihetetlenül megnyugtató, ahogy vadidegenek hulláit mosdatta, és bár lehet, hogy csak bebeszélem magamnak, de az én olvasatomban ez a rituálészerű feladat kifejezetten egy olyan fontos lépcsőfoknak számított Arya gyászfolyamatában, amihez korábban egyáltalán nem volt lehetősége.

Míg őmaga hazugságból vizsgázik, addig a leendő szerető feleség álarcát viselő Sansát – egyébként szintén fürdetés közben – éppen a nyers igazsággal próbálja elijeszteni Myranda a frigytől, amit vélhetően ő csak egy újabb hazugságnak lát azon a ponton. Bármennyire is jó látni, hogy a rengeteg sötét esemény azért jócskán keményített az idősebbik Stark lányon, mi nézők tudjuk jól, hogy bőven lenne oka tartani Ramsaytől, és nem csak azért, mert bátyja gyilkosának a fiához készül feleségül menni.

Érdekes adalék Theon titka is az életben hagyott Stark gyerekekről a mindent átszövő hazugságok hálójában, de talán nem annyira, mint személyiségének beteg kettőssége, hiszen egy pillanatra újra Theon Greyjoy lehetett, még ha csak gazdája parancsát is követte, ráadásul messze nem is a legbetegebbet mind közül. Alfie Allen játéka egyébként továbbra is egészen parádés.

Sokan ismét kritizálták egyébként az utolsó jelenetet, mondván, hogy a sorozat már kezd sportot űzni a nemi erőszakból, és hogy nincs is semmi több mögötte a puszta sokkfaktornál, és bár azt aláírom, hogy talán egyszer sem vette a bátorságot a széria, hogy igazán elmerüljön egy-egy érintett fél lelkivilágában az esemény után, de azt nehéz lenne tagadni, hogy kicsit sem környezetidegen dolog ez ebben a fiktív közegben, Ramsay részéről pedig teljesen karakterhű cselekedetet láthattunk.

Míg Dany és Drogo nászéjszakáját egy váratlan vonzalom, majd szerelem követte, addig itt kifejezetten reménykedek egy erősebb, metaforikusabb folytatásban. Sansának már eddig is rengeteg sötét dologhoz volt szerencséje, de talán Joffrey sem volt akkora pszichopata, mint Ramsay, vagy ha volt is, őt az egójánál fogva sokkal könnyebben lehetett manipulálni, mint újdonsült férjét. Ha már a szeppent, idealista kislány ilyen éjsötét úton vált nővé, mi sem lenne költőibb a sorozattól, ha ehhez méltó felnőtt válna belőle, akinek sokkal fontosabb szerep jut majd az északi hatalmi játékban, mint azt bármelyik fél is gondolná.

Merthogy a szezon egyik csúcspontja mindenképpen Deres körül alakulgat, hiszen elképesztően sok kijátszatlan lap tart ugyanarra a helyre. Stannisék és Boltonék mellett ugyanis akadnak olyan karakterek, akik egészen váratlanul nyúlhatnak bele az eseményekbe: Melisandre mágiája, Brienne ígérete, Theon titka vagy Kisujj terve még bőven bekavarhat az összképbe és hát ahogy eddig a sorozattól megszokhattuk, legalább az egyik, de inkább több, be is fog.

Kisujj tervét illetően egyébként eddig is voltak bőven találgatások a hozzászólások között, de talán most mondott a legtöbb Cerseinek, noha egész biztosan nem a teljes igazságot. Nehéz ugyanis elhinni, hogy a Catelynre ennyire hasonlító Sansa fejét karón szeretné látni, viszont azt elhihetjük neki, hogy Észak ura és védelmezője szeretne lenni, mert ha van bármi kiszámítható is Kisujj játékában, az egész biztosan az, hogy neki minden körülmények között önmaga lesz a legfontosabb és hogy a vesztes fél sosem fogja rajta számon kérni be nem tartott ígéretét.

I live to serve.

Hazugságok és pimasz utalások nem csak Kisujj és Cersei között hangzottak el, de jutott belőle bőven a Tyrell tábornak is. Olenna érkezése egyfelől mosolyt csalt az arcomra, másrészt viszont örültem volna neki, ha a hatalmi cicaharc szigorúan Cersei és Margaery között zajlik majd le.

Bár a hosszú távú tervekhez, kapcsolatokhoz és a politikához egyáltalán semmi érzéke Cerseinek – végülis csak a Boltonokkal, a Tyrellekkel, a Martellekkel és saját öccsével rúgta össze a port, komolyabb pénz és sereg nélkül, miközben hatalmat adott egy paramilitáris, vallási fanatikus csoportnak -, azt meg kell hagyni, hogy Lorast és Margaeryt szépen kijátszotta a képből.

A tárgyalás egyébként azért volt érdekes, mert teljesen más szempontból volt ijesztő, mint Tyrioné. Nem csak volumenben különbözött a kettő, de míg Tyriont koholt vádakkal támadták, addig Loras és Margaery nagyon is bűnös abban, amit elkövettek, ám a tárgyalást vezető személyétől mégiscsak boszorkányüldözésnek tűnt az egész inkább. Nem is arra vagyok kíváncsi igazán, hogy mikor üt vissza ez magára Cerseire – hiszen eléggé nyílt titok, hogy mit csinálták Jaimie-vel -, hanem, hogy ki lesz aki kilövi majd alóla a meglehetősen magas lovat és, hogy mi lesz az uralkodásra abszolút alkalmatlan, töketlen Tommennel, ha nem lesz mögötte anyuci.

Érdekes, hogy amennyire jól működött nekem Jaimie Brienne-nel és Bronn Tyrionnal, a háromkezű dorne-i különítményből mégis hiányzik valami. Pedig nincs velük nagy baj, imádom mindkét karaktert, de mégis egészen érdektelen minden, ami Dorne-ban történik körülöttük, ami azért is szomorú, mert messze ezt vártam a legjobban talán a szezon kezdete előtt.

Valahogy méltatlan, suta és rettenetesen hiteltelen volt az egész kerti jelenet a Martell udvarban. Az még hagyján, hogy simán bejutottak a palota kertjébe Jaimie bácsiék, de valahogy hiányzott bárminemű feszültség az egész harcjelenetből, a Homokkígyók pedig – mondjuk ki – kifejezetten bénák, élen a lándzsással, és valahogy olyan volt a harci koreográfia, amit egy délutáni, családi Disney kalandtól vártam volna.

Míg általában mindig fennáll a Game of Thrones-ban annak a veszélye, hogy aki fegyvert ránt, utoljára teszi azt, itt egy percig nem volt benne a pakliban más végkimenetel azon kívül, hogy jön a benga szerecsen testőr és rendet vág a rakoncátlankodó fiatalok között.

Tyrion és Jorah viszont egyre jobb együtt. Tetszett a komolyabb közös pillanatuk, amivel nyitottak, érdekes volt, amit Dany-ről dumáltak, és bár hangyányit a semmiből jöttek elő megint a kalózok (még ha ez egy kicsit kalóz szokás is), baromi jó párhuzamoknak és visszautalásoknak ágyazott meg az egész jelenet.

Merthogy Tyrion világéletében a nevével vágta ki magát a bajból, így állt mellé Bronn vagy egy egész völgynyi barbártörzs is, azonban ezt a fegyverét most mégsem használhatta, hiszen vérdíj van a fején, így kifejezetten érdekes volt nézni, hogy milyen menekülési utat is választ.

Amellett, hogy rendkívül sokat tudhattunk meg arról, hogy mekkora kereslet is van a törpepénisz iránt keleten, szintén egy olyan jelenettel gazdagodtunk, ami tökéletesen illett az igazság és hazugság által felépített koncepcióba. Bármilyen hősi tettet is költött Tyrion Jorah-nak, egy sem volt olyan hatásos és meggyőző, mint a valóság.

Bár érdekesek a fejlemények Királyvárban, az epizódot mégis a Stark lányok keretes története vitte el igazán, minden bennük rejlő összhanggal és ellentéttel együtt, amiket már jó ideje építgetnek tudatosan az írók, és az ilyen apróságok számomra sokszor tényleg értékesebbek, mint az egyértelmű fordulatokat szállító cselekmények.

Talán ez lehet az egyik oka annak, hogy miért könnyű a Game of Thrones-ban akkor is értéket találni, ha éppen nem a legjobb formáját hozza a sorozat, vagy hogy miért könnyebb karakterekbe beleszeretni, mint csupán egy történetbe. Persze hazudnék ha azt mondanám, hogy egy-egy Dorne-hoz hasonló gyengébb jelenet sem képes belerondítani az összképbe, ha amúgy a többi dolog teljesen a helyén van.

Vagy mégsem?

182 hozzászólás Ne habozz!

állat - 2015. 05. 18. 21:48

CyClotroniC :
Remek kritikáid vannak egy élmény olvasni. Hirtelen más nem jut eszembe, de majd kipihent aggyal írok valami tartalmasabb hozzászólást.

poohtheone2 - 2015. 05. 18. 21:51

“s a politikához egyáltalán semmi érzéke Cerseinek – végülis csak a Boltonokkal, a Tyrellekkel, a Martellekkel és saját öccsével rúgta össze a port, komolyabb pénz és sereg nélkül,”

Kevan Lannistert kifelejtetted a porösszerúgásból:)

Homokkígyók szánalmasan nevetségesek. A “harc”jelenetük alatt én éreztem kínosan magam.
A Hit is komolyan vehetetlen Brother Lancellel és azzal, h náluk uaz a bűn a homoparáznaság és a hamis tanúzás :D

Shanus - 2015. 05. 18. 21:55

Kicsit azt sérelmezem a sorozatban , hogy túl gyorsan akarja pörgetni az eseményeket. Szinte észre se vettem , de eltelt 6 rész még is maximum 3-nak érzem. Az előző évadokban azért sikerült a szereplőkre fókuszálni egy-egy rész alatt , most kb mindenkit beraknak mindenhova. Attól félek ebbe a hibába fog esni a sorozat. Túl sokat akar markolni egyszerre , de kicsúszik a keze közül az irányítás. Félreértés ne essék. Jó a sorozat. Imádom úgy ahogy van. Olvastam a könyveket , de ennek ellenére is szeretem , hogy sok benne az átírás. DE ahogy nézem a mostani részeket még is érzek egy kis keserű szájízt a végén.

patrickburnsred - 2015. 05. 18. 21:56

nagyon erős volt a vége! le a kalappal.

JoeCole - 2015. 05. 18. 22:04

Nagyon egyetértünk. Dorne kuka, a többi szál azonban kitett magáért.

Theonban szerintem érezhetően és határozottan érlelődik valami, ami pár részen belül elő fog törni belőle, és az majd egy igazi nagy wtf-pillanat lesz.

Ritka szép elmélkedést hoztál össze. Gratu!

Beregi Attila - 2015. 05. 18. 22:06

jó, akkor a hirtelen feltűnő kalózokat nem csak én éreztem furcsának

Beregi Attila - 2015. 05. 18. 22:08

JoeCole, én kb azt hittem, hogy valami kattan benne és megfog egy vasdarabot és szétveri ramsay fejét… sajnos nem ez lett

lordviktor - 2015. 05. 18. 22:10

Nekem csak az sántít, hogy az új kemény fiú a vallási fanatikus Brother Lancelnek nem az volt az első dolga, hogy feladja magát meg Cerseit az új főpapnak, félek, hogy ez csak egy gyenge írói húzás, hogy Cersei esetleges bukása valamilyen nagy drámába forduljon. Pedig most kifejezetten itt lehetett volna egy rohadt erős pillanat, hogy a tárgyalás végén Cerseit is elviszik és Tommen meg teljesen egyedül marad. Az igen igen érdekes lett volna, Amúgy a rész bitang jó volt.

Blade - 2015. 05. 18. 22:11

Kifejezetten örültem az eheti résznek. A múlt heti egyáltalán nem tetszett, én végig untam az egészet. Viszont most a Dorne-i jelenetet leszámítva végig fent tudta tartani a figyelmemet/érdeklődésemet.

A kritikával meg teljes mértékben egyetértek.

FireKeeper - 2015. 05. 18. 22:12

A lándzsás csaj kifejezetten idegesítő. Ilyen antitálentumot, komolyan, nem is hiszem el hogy tudott az HBO így félrecastingolni. Akárhányszor megszólal, már fogom a fejem, és nem is igazán tudom megmagyarázni miért. OFF legalább akkor már nézne ki bombajón vagy valami, de még csak az se OFF

még a három közül a kis rövidhajú, duplakéses jön be a leginkább.

viszont Sansa fejlődik. nem tudom lehetett-e volna nagyobb lekezeléssel kimondani azt a mondatot, hogy “go i can finish on my own”. taps taps.

weingartia - 2015. 05. 18. 22:14

Számomra sokkal nagyobb élményt nyújtott a mostani rész mint a korábbiak. Nyilván a Stark lányok miatt! :) Mindkettő szál nagyon jól van felépítve, kíváncsi vagyok Theon mikor szedi össze magát, és mondja el Sansának az igazat. Sansa esküvői ruhája pedig gyönyörű volt! *-*
Ez az egész dorne-i szál viszont kínosan rossz. :S

Vektru - 2015. 05. 18. 22:16

Lenne pár kérdésem a dornei szállal. Először is a Homokkígyóknak ugye az a terve Mircellával, hogy háborút robbantsanak ki. Akkor mégis mi az istenért nem ölte meg a keménykedő monológos csaj ott helyben a kislányt? :O
Ráadásul Oberyn fattyainak a motivációjával is gond van legalábbis az én szememben. Értem én, hogy meghalt az apjuk, de mégis egy istenekre bízott párbajban történt mindez…
Valami pozitív is legyen Dornenal kapcsolatban, szerintem a friss szerelmes pár egész jó casting volt.

dRown - 2015. 05. 18. 22:17

Szegeny Bronn..ilyen miatt fog meghalni istenem..

Iceman - 2015. 05. 18. 22:29

Mi Theon titka? Nem ugrik be semmi róla.

BlackLee - 2015. 05. 18. 22:30

Szerintem Myrcella a homokkígyóknak más miatt kellett volna, de csak feltevés, nem hinném, hogy meg akarták volna ölni, inkább igazi túsz, nem ilyen megjátszott, vagy egy más ötlet…
Én várnám már, hogy mikor hasal el úgy igazán Cersei, egyértelműen Ramsay mellett valahogy a legvisszataszítóbb személyiség számomra, amellett, hogy a színészeknek elismerés, nagyon jól játszák.
Dorne-on kívül nekem is tetszett, bár valahogy még mindig a Jorah-Tyrion párost nézem legszívesebben, azért Tyrion még mindig a kedvenc na.

BlackLee - 2015. 05. 18. 22:30

Iceman
Hogy nem ölte meg a Stark gyerekeket.

David R. Blake - 2015. 05. 18. 22:36

“Bármilyen hősi tettet is költött Tyrion Jorah-nak, egy sem volt olyan hatásos és meggyőző, mint a valóság.”

Igazából amiket Tyrion mondott Jorahról, tényleg megtörténtek. Maga Jorah is mesélte még valamelyik korábbi évadban, hogy hogyan nyerte meg a Lannisporti-tornát, és hogyan találkozott ott a későbbi feleségével, aki miatt végül rabszolga kerekedésbe keveredett elmenekült Westerosról.

Bagosz - 2015. 05. 18. 22:40

Én Theontól vártam hogy hátulról lebökje Ramsay-t, miközben…
Az olyan GOT-os lett volna.
Csalódás volt ez a rész,megint visszamentünk a langyosba a múlt heti rész történéseihez,előrelépéseihez képest.

Silas - 2015. 05. 18. 22:40

végig azt vártam h Sansa melleit mutassák :D éééés csak nem :(

Secunder - 2015. 05. 18. 22:49

Lehet hogy nekem kimaradt, de jogilag Sansa még nem Tyrion felesége ? Hogy mehetett akkor most férjhez ?

Anne - 2015. 05. 18. 22:53

Nem volt érvényes a házasság, mert nem hálták el (pedig szegény Sansa mennyivel jobban járt volna Tyrionnal…)

nedewya - 2015. 05. 18. 23:02

Silas
Én is arra vártam :)

Ami a rész illeti, én nagyon jól elvoltam vele. Ez volt az első epizód idén, ami hozta azt a szintet, amit tavaly megszoktam. (oké az 5×5 is közel volt) a lándzsával hadonászó banyák kivételével minden remek volt, és egyre inkább az az érzésem hogy idén visszatérünk a bűvös “9.rész” formulához. Szerintem addigra minden történet összeér, és hatalmas katarzis lesz. Legalábbis remélem :)

CyClotroniC:
szerintem ez (eddigi) életed kritikája. Nem olvastam ugyan az összes eddigit, de ennél kerekebben, összeszedettebben és személyesebben szerintem nem nagyon lehet erről az epizódról írni. Gratulálok :)
Ezentúl ne is rakd lejjebb a lécet.

bastard - 2015. 05. 18. 23:08

dRown

Meglepődnék, ha a Bronnt megvágó penge nem lenne mérgezett.

pluhi - 2015. 05. 18. 23:16

Nekem nem áll össze ez a veréb banda. Honnan a hatáskörük? Csak úgy elviszik a királynét? Kingsguard snapszerozott vagy mi? Margaery kikerült a játszmából, lecseréltük a nyanyára, ez nem jó. Dorn ciki, de azért a tiz méterre álldogáló kalóz csapat se volt kutya. Jó a camo-juk, Tyrion meg nem vitt coated optics-t. Sansából még sideboob se volt, sad panda…

Poghy - 2015. 05. 18. 23:21

Nekem még talán ez a rész tetszett leginkább az idei évadból, de a GoT még mindig nem a régi önmaga szerintem, legalábbis én sokmindent hiányolok (jobb párbeszédek, több akció, stb.). A karakterizációt és az új szereplőket is tartalékon tartják, szóval nekem még mindig hiányérzetem van a sorozat nézése közben.

Draco44 - 2015. 05. 18. 23:22

Számomra az évad eddigi legjobb része volt. Hiába volt gyenge a Dorne-szál, a jól megírt párbeszédek és a kiváló színészi alakítások mindenért kárpótoltak. Ennyi igazán feszült jelenet nem tudom volt-e már egyetlen részen belül.

sziki - 2015. 05. 18. 23:31

Fentebb volt egy komment, nekem is ez, meg a múltkori rész némileg érdektelen volt. GoT az GoT, de igazából most megint kicsit tányérpörgetés volt, haladtak előre a dolgok, de lényegében ennyi.
Okosabbak nem lettünk, látunk karakterfejlődéseket meg egyebek, de ennyi. Jó volt nézni, de nekem ennél több kell. :)

CyClotroniC - 2015. 05. 18. 23:51

David R. Blake: Az nekem kiesett, meg 100%-osan talán nincs meg a GoT világ minden részlete, szóval köszi a helyesbítést, akkor az a része félrement.

állat, JoeCole, nedewya: Köszi, örülök, hogy bejött az epizódkritika, de igazából hálás volt a téma.

Platschu - 2015. 05. 18. 23:55

A rész elején nem tetszett a sok sötétben játszódó jelenet. Alig lehetett kivenni valamit belőle és az ilyet utálom. :S

A harc pedig a végén egy vicc volt. Bár a sevilla-i Alcazar palota kertjét még így is öröm volt viszontlátni. Bár a kék korláttal kezdhettek volna azért valamit. :)

Agnostic - 2015. 05. 18. 23:57

A Starkokkal, már ami maradt belőlük, megint felmosták a padlót; esetleg az írás átnyergelhetne egy másik famíliára, mert ezekből már a sz..rt is kipaszírozták az évadok során…

Danee - 2015. 05. 19. 00:17

Rotten Tomatoeson olvasom a kritikákat, 60 %-on áll a rész, ami meglepően alacsony, a többi 90-100 % közötti. A legtöbben az erőszakolás miatt értékelték a részt nagyon rossznak, de nem értem, miért? Váratlan lett volna, vagy bele nem illő ebbe a közegbe? Ramsey karakterében ez simán benne van. A GoT világában ez simán benne van.

Poghy - 2015. 05. 19. 00:25

Danee: Nem feltétlenül kell logikát keresni a Rotten-ben, főleg nem akkor ha a többi rész 90+os.

CyClotroniC - 2015. 05. 19. 00:26

Danee: Az USA-nak sikerült azon is másfél hétig rugóznia, hogy Jaimie “megerőszakolta” Cerseit a halott fiúk ravatalán, ami szerintem bőven nem az a kategória volt, de mindegy.

A legtöbben egyébként azt kifogásolják – amire próbáltam is utalni – hogy öncélúnak érzik még úgyis, hogy kor- vagy karakterhű az egész, pusztán azért mert nincs többletszerepük azon túl, hogy megtörtént, nem visznek előre semmit.

Na itt durván meglepne, ha ez Sansára nulla hatással lenne, szóval már csak ezért sem értem, de ha korábban volt olyan, akire nem is volt hatással, valamilyen szempontból az is funkció. Úgy értem, hogy attól, hogy valami még nem vezet sehova, nem feltétlenül öncélú, elvégre ha valaki megerőszakol valakit, teszem azt most Ramsay Sansa-t, akkor nem olyan indíttatásból teszi, hogy “de jó lesz karakterfejlődésnek majd, Reek te is nézd, mert ebből a te karaktered is profitálhat”.

Nyersnek nyers, persze, de Jesse-vel se voltak kegyesebbek a Breaking Bad írók, sőőőt, csak mivel az nem nemi erőszak volt, ezért fele akkora felháborodást nem váltott ki. Meg egyébként is, annak a karakternek szorít a legjobban a néző, akit minden szaron keresztülrángattak már az írók, szóval kevés erősebb írói módszer van a megtörtségnél. Sokkal érdekesebb egy hős, ha többször elesik és feláll, mintha csak végigsétálna sértetlenül a történeten.

Lehet, hogy ez nem több, mint valami buta protestszázalékolás, hogy ő elítélik az erőszakot, ami szuper, csak nem tudom, hogy miért gondolta azt bárki egy percig is, hogy a készítők másképp vélekednének a dologról.

Danee - 2015. 05. 19. 00:35

@CyClotroniC
Egyetértek, biztos vagyok benne, hogy ennek a tettnek lesznek következményei: lehet, hogy Sansa nem mer lépni, és épp esetleg Theon fog, látszott rajta, hogy beleállítana valamit Ramsey hátába.

Én örültem , hogy bemertek egy ilyet vállalni. Persze nincsenek ilyen perverzióim, de szerintem az lett volna karakteridegen , vagy legalább is akkor néztem volna furcsán, ha Ramsey egy romantikus estét tölt el Sansaval, amikor minden jelentében előjön, hogy mekkora pszichopata.

Kíváncsi vagyok merre tovább, hogy ezután mit csinál Sansa – megedződött-e annyira, hogy meggyilkolja őt, vagy inkább próbálja elfeledni? Bár szerintem ő is tudja, hogy ez nem egyszeri alkalom lenne, ugyebár nem szereti az unalmat Ramsey…

Vödör - 2015. 05. 19. 00:37

“Az még hagyján, hogy simán bejutottak a palota kertjébe Jaimie bácsiék, de valahogy hiányzott bárminemű feszültség az egész harcjelenetből, a Homokkígyók pedig – mondjuk ki – kifejezetten bénák, élen a lándzsással, és valahogy olyan volt a harci koreográfia, amit egy délutáni, családi Disney kalandtól vártam volna.”

Én mondjuk kisebbségként, pont a törpe lándzsást bírom (a másik kettő még hiteltelenebb), de a koreográfia már nem először (hahó Makulátlanok!) ritka erőtlen és gagyi. Példát vehetnének a Spartacus sorozatról, mondjuk cgi vér nélkül. (közbevetőleg: nem ezeket csinálják a “messzeföldön híres” magyar kaszkadőreink? mert akkor jobb lenne, ha abbahagynák, vagy elkezdenék visszanézni, hogy mit alkottak…)

Alex - 2015. 05. 19. 00:47

GoT is back! Fasza rész volt nagyon, agyonverte a múlt hetit es átvette az évad legjobbja titulust is simán.

Disman - 2015. 05. 19. 00:49

Én pedig azt hittem Sansa ki fog tudni állni magáért Ramsay-vel szemben, vagy legalább Ramsay kicsit visszafogja magát legalább az elején.
Hívjatok naívnak, de erre a befejezésre nem számítottam.

Vödör - 2015. 05. 19. 00:53

@CyClotroniC egyszerűbben fogalmazva: hülye amcsik, amcsi hülyek! Ha bárhol nemi erőszakot, vagy rasszizmust, vagy anti-pc dolgot lehet kiáltani, akkor elsőkként hörögve vetik rá magukat. Ezt nevelik beléjük.

Tomisz - 2015. 05. 19. 01:01

Jah… a kritikusok fanyalognak a semmin. Ezen énis jót mosolyogtam. Mintha ez valami nemvárt fordulat vagy mi lenne. :)

Numfar - 2015. 05. 19. 01:11

Shanus:
Pontosan így érzek én is. Nem bánom, hogy változtatnak, egyes jelentek és szereplők rohadt jók, de mégis valami belerondít az összképbe. (nem csak Dorne-ra gondolok)

Jacques - 2015. 05. 19. 01:13

Eléggé rendben volt a rész, eddig ez tetszett a legjobban, de az az elfuserált harcjelenet kiakasztott. Az a 3 törpe csaj olyan bénán ugrabugrált, hogy már nekem fájt. Legalább az egyiket szelte volna ketté Bronn. Legalább neki volt két jó beszólása. Ha már meg mernek mutatni egy fej puszta kézzel való szétroppantását, akkor nehogy már ne hulljon le egy két kar tőből Bronn által. A lándzsásnak nagyon kijárt volna, olyan szar akcentusa volt. Nem tudom melyik HBO-s nagykutya kölke vagy rokona lehet, de én kirúgnám a castingost, az tuti.

clegane - 2015. 05. 19. 01:15

szemforgató prűd banda ez amelyik mindig fennakad az erőszakos jeleneteken, nem kell velük foglalkozni.
szerintem már csak arra jó volt a jelenet, hogy metaszinten vitát indítson erről a “családon belüli erőszak” dologról (hogy most akkor így erőszak-e, hogy feleségül vette). ez mindjárt a kortárs művészet szintjére emeli a történetet, ha képes elérni hogy beszéljenek ilyesmikről az emberek.

amúgy szerintem ez az átfogó kapocs keresése egy-egy epizódban rettentő erőltetett és fölösleges, szerintem semmi szerepe nincs abban, hogy működik-e az epizód. (bocs Cyclo)

LegendaVagyok - 2015. 05. 19. 01:20

Azt valaki nem tudja, hogy Hodorékkal mi a helyzet?

Stiel - 2015. 05. 19. 01:28

LegendaVagyok: Bran-ék ebben az évadban nem lesznek, csak jövőre.

CyClotroniC - 2015. 05. 19. 01:35

clegane: Nem igazán keresem, csak ott van, és nekem pont ezektől működik. Tudom, hogy hülyeség, de néha megörülök olyan apróságoknak, amikor az első szakasz fürdetései visszaköszönnek később Sansa-nál is meg ilyenek. Egy olyan sorozatnál, mint amilyen a GoT, szerintem egy kicsit kell is, mert sokat mond a karakterekről, de tök oké, ha valakinek ez felesleges vagy erőltetett, van ahol nekem is az (pl. Modern Family).

Numfar - 2015. 05. 19. 02:26

Úgy tűnik Dorne az évad csalódása. A Water Gardens ugyan gyönyörű, és Doranból (reményeim szerint) érdekes karakter válik majd, de a három Sand Snake katasztrófa. Eddig az egész dorni Myrcella-mentő szál összecsapottnak, átgondolatlannak tűnik, ami koránt sem ér fel a GoT színvonalához.
Az epizód többi része alapvatően tetszett. Mindig élvezem, amikor Littlefinger beszélget és sunyin néz, annak, hogy visszahozták Tyrell nagyit kifejezetten örültem. Alfie Allenhez meg igazán hozzávághatnának egy Emmy-t.

Az erőszak ebben az esetben teljesen beleillett a történetbe. Kicsit túlreagálásnak érzem, hogyha tényleg ennyire kiverte a biztosítékot egyeseknél. Persze, traumatikus volt, főleg, ha belegondolunk, hogy (feltételezem) a westerosi törvények szerint nem történt erőszak, hiszen férj és feleségről van szó. De nem volt teljesen meglepő, hogy maga az aktus megtörtént, ha nem “hálják el” valamilyen módon a nászt, ugyanúgy felbontható lenne a házasság, mint Tyrion esetében. Szerintem két lehetséges kimenetele volt a nászéjszakának: vagy amit láttunk, vagy az, hogy Sansa megpróbálja szexualitáson keresztül manipulálni Ramseyt. Ez utóbbi, (még?) nagyon karakteridegen lett volna szegény Sansától.

paranoid android - 2015. 05. 19. 03:17

A dorni kitérőt leszámítva ez volt a kedvenc részem az évadból. Fantasztikus karaktermomentumok végig. Arya jelenetei egytől egyik telitalálatok voltak. Tyrion és Jorah első igazán komoly párbeszéde megható volt, főleg amikor kiderült Jorah apjának halála. Loras előtárgyalása is tetszett, Cersei most nagyon nyeregben érezheti magát, miközben nem veszi észre, hogy maga alatt fűrészeli a fát. És végül Winterfellben minden tökéletes volt. A Sansa-Theon pillanatok kifejezetten. A rész legerősebb momentuma számomra az volt, amikor az esküvőnél Theonnak a saját nevét és titulusát kellett “hazudni” (ha már a kritika – hozzáteszem remekül, gondolatot provokálóan – a rész visszatérő elemének nevezte), de ez sokkal kevésbé érződött hazugságnak, mint az előző évadban Moat Cailin-nál, sokkal inkább fájdalommal teli ráeszmélésnek, hogy hova jutott Theon a gyám/túsz idők óta. (Alfie Allen előtt megint le a kalappal.)

A rész fogadtatásáról való fenti eszmecsere miatt egy kicsit én is utánanéztem miket írnak, de hamar abbahagytam, mert persze, hogy megint mindenki hisztizik a nemi erőszak miatt. Ahelyett, hogy értelmezné magát a jelenetet, vagy az epizód többi részét. Az amerikai mainstream filmkritika önmaga paródiája, ami képtelen keresztüllátni a politikai nézetekkel bemocskolt szemüvegén. A Jaime-Cersei esetnél is írtam anno, hogy Theon testi-, lelki-, szexuális kínzása legjobb esetben unalmat váltott ki ezekből az emberekből, de ha egy nőt megerőszakolnak az a világ vége. Mert csak nő lehet áldozat ugyebár. Észre sem veszik saját szexizmusukat, miközben az alkotókat vádolják ugyanezzel. Huhh, kimérgelődtem magam. Csak kiábrándító, amikor a diskurzus megakad ilyeneken, amikor sok más érdekes dologról lehetne beszélgeti a rész kapcsán.

Malachi - 2015. 05. 19. 03:27

a rész jó volt, a harcos kislányos sajnos nevetségesek.

erőszak. olyanokba futottam bele, akik élvezettel nézték a sorozatot, de mostantól bojkottálják, a nőket érő erőszak ábrázolása, meg egyáltalán a léte miatt. szép hisztéria kezd kerekedni belőle. nevetséges, szánalmas.

erről ennyit, csak érdekesség képpen írtam. nagyon örülnék, ha a készítőkre a jövőben nem lenne hatással a néhány szélsőséges által gerjeszetett és a tömegekre már ál-PC nyafogásként átterjedő feminista hevület. sajnos divatja van, és sajnos nagyon erőszakos tud lenni. reménykedjünk.

paranoid android - 2015. 05. 19. 04:20

Egyébként a részbe belecsempészett Cogman kedves kikacsintásokat is. Az elsőt mindenképpen annak szánta szerintem: Mikor Myranda Ramsay korábbi nőiről/játékairól mesél Sansának, akkor ezt mondja: “Then there was Violet. She had gorgeous blonde hair. But she got pregnant. And, well, that was boring.” Violet Myranda társa volt Theon kínzása során a harmadik évadban, és azért nem térhetett vissza a színésznő a negyedik évadra (feltételezem eredetileg vele tervezték a vádaszat jelenetet), mert terhes lett.
A másodikat lehet, hogy csak belemagyarázom, de szerintem mindenképpen van ennek is meta-értéke: Mikor Sansa ezt mondja Theonnak: “You think I care what he does to you?” Ez szerintem utalás arra a végtelenül idegesítő és hónapokon át tartó nyöszörgésre, amit sok nézőből Theon kínzása kiváltott. És ez így külön pikáns a mostani felháborodást nézve.

Aribeth - 2015. 05. 19. 07:01

Az olvasók részéről ez most rohadtul nem a píszískedő szemforgatásról szól, hanem arról, hogy van egy karakter, aki állandóan áldozatpozícióban volt, hogy a borzalmaktól Theon bezombult agysejtjei egy kicsit ismét beindulhassanak. Tehát az egyik karakter (amúgy remek) jellemfejlődése kedvéért be kellett áldozni egy másikét.

Meg lássuk be, hogy mindenképp hülyén veszi ki magát, hogy szerencsétlen lány alig szabadul meg az egyik pszichopatától, nem sokkal később egy másik kezdi el kínozni. Joffrey és Lysa még elmentek, de most még Ramsay is? Történetírási szempontból is necces ez a fajta ismétlődés.

Persze még kisülhet belőle valami értelmes, mindenki ebben reménykedik. Én is nagy reményekkel álltam neki az átírt északi szálnak, “jó lesz ez” felkiáltással, és értem, mit miért csináltak így az írók (Sansa és Theon történetének összevonása egyértelművé tette, hogy lesznek itt még keményebb pillanatok), csak nem hiszem, hogy a legjobb irányt választották.

juango - 2015. 05. 19. 07:06

Azert en Jorah eltitkolt Stoneman “fertozesetol” is varok erdekes fejlemenyeket. Erdekes h sem itt sem angol blogokon nem tesznek rola emlitest…

juango - 2015. 05. 19. 07:08

Arrol nem is beszelve h Valaryaban a koemberek Tyriont is megerintettek, ez szepen figyelmen kivul lett hagyva a tortenetben. Na mindegy…

ikelemen5 - 2015. 05. 19. 07:47

Szerencsétlen Sansa, a rész elején a fürdetős jelenetnél kijelenti, hogy Sansa vagyok, Stark vagyok, Deres az otthonom, majd a “saját házában” megerőszakolja az újdonsült férje. Szerintem azért Sansa is koppant egy nagyot, és ez lehet a fordulópontja a karakterének. :)

rosickyz - 2015. 05. 19. 08:17

Szerintem nemcsak hogy túlreagálják az erőszakot, de ez még csak nem is volt kifejezetten erőszak. Sansa nem ellenkezett, a szó szoros értelmében nulla volt az ellenállása. Legfeljebb a szeme kiáltott segítségért. Az amcsiknak mindig kell valami, amin csámcsogni lehet.
Nemhogy inkább azután kutatnánk,hogy hogy kerültek be a Homokkígyókat játszó csajok ebbe a sorozatba. Mintha a Barátok köztből lógtak volna be.

sehrezad - 2015. 05. 19. 08:45

clegane: “amúgy szerintem ez az átfogó kapocs keresése egy-egy epizódban rettentő erőltetett és fölösleges, szerintem semmi szerepe nincs abban, hogy működik-e az epizód. (bocs Cyclo)”

Ha a “szerintem”-et “nálam”-ra cserélnénk ki, akkor mindjárt relevánsabb lenne a kijelentés. Így bocs, de: ezek kifejezetten izgalmas dolgok sok néző számára.

sehrezad - 2015. 05. 19. 08:48

CyClotroniC: “addig Loras és Margaery nagyon is bűnös abban, amit elkövettek, ám a tárgyalást vezető személyétől mégiscsak boszorkányüldözésnek tűnt az egész inkább.”

Talán mert magának az ún. “bűnnek” a kipécézése, felnagyítása is a szervezethez kötődik… (Legalábbis Loras esetében – a királynő a helyszínen hazudott eskü alatt.)

zero - 2015. 05. 19. 08:50

“de ez még csak nem is volt kifejezetten erőszak. Sansa nem ellenkezett, a szó szoros értelmében nulla volt az ellenállása. ”

Szerintem neked elnyomott homoszexuális hajlamod van. Ettől olyan torz a világképed. “Gyere elő” és meglátod helyrejön az életed.

kisanna - 2015. 05. 19. 08:54

…minden mellett…

Sansa utolsó jelenete minden lány rémálma. borzasztó volt.

izirajder001 - 2015. 05. 19. 09:06

@CyClotroniC:

A kritikád tök jó, én is szeretnék csatlakozni a gratulálók sorához!

A ma 0:26-kor írt kommentedhez szeretnék egy-két gondolatot hozzáadni, mert én is fennakadtam azon a bizonyos megerőszakolós jeleneten.

Igen, valóban nem volt karakteridegen megnyilvánulás. Igazából lehetett tudni, hogy elkezd valamilyen szörnyűséget művelni, nem is ezzel van a bajom – sőt, azzal lenne, ha Ramsay felépített karakterét “erőszakolnák meg”, ha már egyszer így építették fel a karakterét. Ami nekem nem tetszett, hogy eddig az ilyen jeleneteket feloldották, és legalább annyit megmutattak a sorozat készítői, hogy elkezd felépülni az adott karakter, vagy volt valami célja az ilyen jelenetnek. Itt semmi ilyen nem volt. Itt csak Theon és Sansa megalázása volt meg, és jött a végefőcím. Tehát, ahogy te is mondod, öncélúnak éreztem ebben a formában a jelenetet. A könyves kibeszélőben már reménykedtem benne, hogy esetleg Theon szörnyülködő arca lesz a megoldás, és esetleg tesz valamit, hogy kimeneküljenek ebből a helyzetből.

zolij - 2015. 05. 19. 09:06

A sorozat világában ez nem erőszak, hanem a házassághoz kötődő dolog (ugyebár ha nem hálják el a nászt, akkor nem érvényes a házasság, lásd Tyrion és Sansa). Plusz még csak nem is Sansa az első nemesi áldozat, vagy már mindenki elfelejtette az első évados Daenerys történéseit?

Dorne: ha a homokkígyók követik apjuk szokásait, akkor Bronn-nak nem jósolok nagy jövőt.

Silas - 2015. 05. 19. 09:10

amúgy Sansa nem annyi idős még vagy a színésznő nem akar meztelenkedni? :D

VanillaSky - 2015. 05. 19. 09:12

“szerintem már csak arra jó volt a jelenet, hogy metaszinten vitát indítson erről a “családon belüli erőszak” dologról (hogy most akkor így erőszak-e, hogy feleségül vette)”

Érdekes felfogás, remélem inkább csak korodból adódóan.

Nézőke - 2015. 05. 19. 09:45

..én végig azt vártam Jorahtól,hogy egy nagy nevetés közepette felfedi,hogy az imént fertőzte meg az arcába cspó ököl mentén a főkalózt,és még másik hármat, és ezzel egymás ellen uszítja a bandát.
De ez valahogy elmaradt, vagy én vagyok tudatlan,és Jorah hozzáérhet akárkihez,nem adja tovább?

..és eléggé fura,hogy a kalózok tudják mi az a vérlovas,de Jorah nem tudta,hogy megölték az apját,és Cersei sem hallott még Sansáról eddig…
ezek a varjak eléggé megválogatják hogy kihez repülnek..

egyébként azt tudjuk,hogy mi volt olyan fontos Cerseinek,amiért hivatta Kisujjt? Mert amit mondott neki,az egyáltalán nem volt fontos, sőt , az egész jelenet arra volt felépítve,hogy inkább Kisujj mondjon valami fontosat Sansáról..

Numfar - 2015. 05. 19. 09:48

rosickyz: Egy bedrogozott lánynak is nulla az ellenállása. Attól még erőszak.

A jelenetben tényleg Theonon volt nagyobb hangsúly, de nem hiszem, hogy beáldoznák Sansa karakterfejlődését Theonéért. Gondolom direkt rakták a rész végére a jelenetet, elkövetkező epizódokban lesz még ennek következménye. Sansa már nem az a naiv kislány, aki Joffrey mellett volt, remélhetőleg látjuk majd, hogy a szörnyűségek és megaláztatások közepette tovább fejlődik, megkeményedik. Nem tudom, Littlefingert látjuk-e még Winterfellben, de érdekes lenne látni, hogyan változik meg ettől a kapcsolatuk.

Numfar - 2015. 05. 19. 09:52

Nézőke:
Ha ezt Jorah megpróbálta volna, valószínűleg ott, abban a pillanatban vágják el a torkát.

thorongil - 2015. 05. 19. 09:53

önmagában nem volt rossz rész.

kivéve a Dorne-i szálat, az egész évadban nagyon összecsapottnak tűnik a szál.

de az egész évaddal együtt nézve a részt, számomra csalódás volt. nagyjából minden rész csak más-más történet szál “felvezetése” az utolsó 2-3 részre, amiben történni is fog valami. 6 részen át ment a tervezés, cselszövés, de még az első részek cselszövései (vagy azok eredménye) sem értek be igazán a 6. részig.

A Tyrion szálban például sok az időhúzás. a dolog igazából arról szól hogy Tyrion eljusson Dany-hez, hogy Varys-szal vagy Jorah-hal az igazából lényegtelen a történet szempontjából, csak vissza akarták hozni Jorah-t. a rabszolga-kereskedőknek végképp semmi értelmük, Jorah-t Dany is küzdőverembe küldhetné.. csak hát az ilyen időhúzások nélkül Tyrion-nak már ott kéne lennie, de akkor mi maradna az évad végére?

cathy - 2015. 05. 19. 09:58

Sansához kapcs: gondoljatok bele eleve a beddding ceremony milyen undi szokás, ehhez párosítva az, amit Ramsay csinált sajnos teljesen hétköznapi volt, sőt. Ramsay nem is volt elemében. Ami itt sokkoló, hogy Sansa ugye a disney-hercegnő nyilván nem azt dédelgette, hogy egy pszichopata veszi el a szüzességét a saját otthonában, amiért nem lehet hibáztatni meg lehülyézni Sansát.

Viszont Sophie Turner számomra megmutatta, hogy ha ilyen tökös irányt vesz Sansa, az egyik legjobban működő női karakterekké léphet elő, nagyon várom.Neki is hosszú listája lehetne, Sansa rokk! :-D

Felagund - 2015. 05. 19. 10:05

A megerőszakolós jelenethez: gyönyörűen fel volt vezetve, Sansa nagyonis jól tudta, hogy mi fog vele történni, az egész fürdő jelenet gyakorlatilag egy “harcra való felkészülés” volt, egészen zseniálisan eljatszva (évek óta mondom, hogy Sophie Turner nagyságrendekkel tehetségesebb színésznő mint az agyonajnározott, de igazából csak borzasztóan hálás szerepet kapó Maisie Williams).

És igenis van különbség a királyvári és a mostani tortúrája között: ott egy naiv kislány volt, aki nem értette, hogy miért történnek rossz dolgok vele, ez itt viszont egy önként vállalt, tudatos pokoljárás, egy elég tiszta cél érdekében (bosszút állni a családért).

Maga a jelenet szerintem GoThiz képest kifejezetten finoman volt ábrázolva, de igy is brutális drámai ereje volt, szóval Gratula!

Dorne, nos igen, Dorne a sorozat messze leggyengébb pontja, nagyjából minden tekintetben (oké, az Álcazar gyönyörű :))

Qedrák - 2015. 05. 19. 10:16

Látom néhányan megakadtak rajta, de az istenkáromlás és a homoszexualitás büntetése szerintem pont, hogy arányban áll egymással, a kettő közül az előbbi a nagyobb bűn egy középkoriasnak tekinthető világban.
A homoszexualitás ugyanis egy természetből fakadó bűn volt, míg az istenkáromlás, vagy az égiekre tett hamis eskü már szándékos cselekedet. Bár a sorozatból ez konkrétan nem derül ki, de ha ebből indulunk ki, akkor Margaery letartóztatása logikus cselekedet volt a Főveréb részéről.

JKJ - 2015. 05. 19. 10:26

kisanna. Hagyjuk a rémisztgetést. Hidd el, hogy ha nem egy szadistához mész feleségül, nem lesz ilyen élményed. Hogyan ne menj egy szadistához feleségül? Ismerd meg a leendő férjed és használd az eszed!

bumblebee - 2015. 05. 19. 10:36

Sansa Stark karaktere sok fejlődést nem mutat, nincs fordulat, vagy új “tökös irány”. Ő ugyanaz a kicsit butus áldozat, évadok óta adják veszik, egyik skizótól a másikig

05X03:
Winterfell is your home.” – Petyr Baelish
“Not anymore.” – Sansa Stark

05×06:
“I’m Sansa Stark of Winterfell. This is my home…”

Ha ez a “fejlődés”, akkor ez tényleg rakétaszerű xD

Pssaci - 2015. 05. 19. 10:42

Nekem azért volt csalódás, mert végig azt vártam, hogy Sansának van valami terve Ramsey “ellen”. Olyan kemény volt, amikor a fürdésnél kiküldte a másik csajt, azt vártam, hogy keményebb lesz Ramsey-vel. Mondjuk ő mászik rá vagy valami. Persze azért az karakteridegen lett volna. De nem gondoltam, hogy tényleg bekövetkezik a házasság, vagy nem így. Végül is saját akaratából maradt ott Sansa Deresben, azt hittem kisújj erre is kieszelt valami terve neki.
Egyébként nekem azért az erőszak meg a pucérság sokszor öncélúnak tűnik a GoT-ban. Lásd Oberyn szétnyomott feje. Azt milyen sokáig mutatatták már.

ProMixer04 - 2015. 05. 19. 10:47

Az utolsó jelenettől kiakadóktól kérdezném: Ti melyik sorozatot néztétek eddig?
Ramsay karaktere egy szadista állatként lett felépítve. Én nem lepődtem meg, hogy ez lett a vége.
Az viszont kár, hogy Theon nem ölte le. Talán majd később.

Dorne-ban Doran Martell meg a szerelmes pár jeleneteivel nincsen gond nálam. Viszont a homokkígyók harcjelenete elég furcsa volt. Arról meg ne is beszéljünk, hogy jutott be Jaime meg Bronn ilyen könnyen a várkertbe, mert ezt bizony eléggé elnagyolták és gyorsan lezavarták az írók.

A többi helyszín nagyon rendben volt ismét.
Margaery letartóztatásán meglepődtem. Azon meg még inkább, hogy Tommen simán végignézte. Nem lesz ez hosszú uralkodás. Valahogy én is azt érzem Cersei-el kapcsolatban, hogy koppanni fog még ő a Főveréb előtt.

Stannis és serege meg tippre a 9. részben veszik Derest ostrom alá.

grsb - 2015. 05. 19. 10:48

Most tényleg azt ideologizáljátok, hogy 6 részen keresztül semmi érdemi nem történt, csak mindenki ment innen oda vagy onnan ide, így aztán kellett valami brutálisabb, hogy úgy nézzen ki, mintha mégis történne valami? Ilyenkor ált. megölnek vagy megerőszakolnak valakit. Uuuuuncsi.

ProMixer04 - 2015. 05. 19. 10:50

Megint mit írtam, hogy elnyelte a kommentemet a blog motor? :D

Pssaci - 2015. 05. 19. 10:50

Én végig azt vártam, hogy a házasság nem fog megtörténni vagy addig lesz valami nagy történés, ami megakadályozza. Azt hittem Kisujj nem engedné megtörténni a lánnyal. Sansától a fürdő jelenet után azt hittem tudja mi vár rá és nem hagyja magát ennyire. Báér lehet az lett volna karakteridegen, ha ráveti magát Ramseyre.

clegane - 2015. 05. 19. 11:05

VanillaSky
“Érdekes felfogás, remélem inkább csak korodból adódóan.”

már hogy mire tetszik itten célozgatni? ne személyeskedjen kend hallja-e.
én azt mondtam, jó hogy erről beszélnek, és nem azért, mert én azt hiszem hogy nem volt erőszak, hanem mert kommenteket olvasva (nem itt) szemmel láthatóan sokan ezen a véleményen vannak.

Liu - 2015. 05. 19. 11:17

Sansa-téma:

A Bolton-fi pszichopátiája sztem másodlagos.
Igazából ez bevett szokás, egy ilyen kvázi-középkori világban. Sőt, ha belegondolunk, akkor, ha Sansa nem Tyriont fogja ki elsőre, akkor egy ehhez nagyon hasonló jelenet már rég lejátszódott volna.

Sansa nemes lány- a “rózsaszínebb” fajtából, ezzel tisztában vagyunk, de a nemes lányok azért fel voltak készítve erre. ( Az Sansa “butasága”, hogy romantikus víziói voltak erről, de szerintem a Joffrey-éra óta ezt kinőtte)
Nem ellenkezett, nem állt ki magáért, csak kétségbeesetten hagyta- úgy, ahogy a “westerosi” társadalmi szokások elvárják!

Innentől viszont várom, mikor érik be nála Cersei néni tanítása a puncival történő manipulálásról. ( ha csak átvitt értelemben is.)

CyClotroniC - 2015. 05. 19. 11:19

“Szerencsétlen Sansa, a rész elején a fürdetős jelenetnél kijelenti, hogy Sansa vagyok, Stark vagyok, Deres az otthonom, majd a “saját házában” megerőszakolja az újdonsült férje. Szerintem azért Sansa is koppant egy nagyot”

Én ezt totál másképp fogadom be szerintem, de én ezzel úgy vagyok, hogy ha ilyen mértékben nem is, de Sansa mindig is tudta, hogy durva dolgot vállal be, így ez nálam nem koppanás, hanem badass-ség és áldozathozatal egyben. Sansa szerintem úgy érzi, hogy ez a kötelessége, feladata, keresztje, akármije és bízik abban, hogy meglesz a gyümölcse Stannis vagy Kisujj miatt.

Numfar - 2015. 05. 19. 11:23

bumblebee
Sansa az 1. évad végétől kezdve folyamatosan kiszolgáltatott volt, egyedül, fiatal lányként egy k***a szar helyzetben. De ettől még fejlődött, egyre jobban tudatosodott benne, hogy mi történik körülötte. A Lysa halála utáni meghallgatáson szépen láthattuk, ahogy elkezd játszani. Amikor a kádban beszélgetett Myrandával, nem hagyta magát megfélemlíteni. A származása miatt bizonyos védettséget “élvez”, őt nem viheti ki Ramsay csak úgy az erdőbe vadászatra. Addig legalábbis biztos nem, amíg fiúk nem születik. Szerintem tovább fog még menni a fejlődése, még akkor is, ha a nászéjszaka “visszahúzta”. Attól még, hogy nem kezdett el halállistákat mondogatni éjszaka, és nem is utazott Bravosba, hogy Faceless Man legyen belőle, mint Arya, igenis fejlődött.

Az Arya-Sansa párhuzamhoz. Mindketten nyakig a szarban gázolva jutottak el oda, ahol most vannak. Mindketten meg lettek rabolva a gyerekkoruktól és az ártatlanságuktól. Szerintem idővel mindkettőjükből (jobb szó hiányában) badass karakter fog válni, de ehhez még egy jó adag szörnyűségen kell keresztülmenniük. Aryától azt várják el, hogy feladjon mindent, ami Aryává teszi, Sansának meg kell tanulnia manipulálni a körülötte lévőket, ezzel valamilyen szintem ő is elveszíti önmagát.

cathy - 2015. 05. 19. 11:37

Nanana, azért Maisie Williams rohadtul rászolgált arra, hogy kvázi jobbnak emlegesség Sohpie Turnernél. De szerintem ezt nem ilyen összehasonlítósdiként kéne felfogni. Én sosem tartottam pl Sophiet tehetségtelennek, sőt, sokkalta többet hoz ki Sansából. Arya tök más karakter, akárcsak Maisie, én nála az Arya-hátrányt ott érzem, hogy ha a leányzó továbbra is színészkedéssel akar foglalkozni, ki kell törnie majd ebből a koravén, rezignált badass-kislány szerepkörből, hogy nőiesebb, üdébb szerepeket is kisujjából rázzon ki.

Felagund - 2015. 05. 19. 11:54

Mindenkinek, aki azt gondolja, hogy Sansa királyvárbeli és mostani helyzete ugyanaz, küldeném Syrio mester örökérvényűjét:

“Watching is not seeing… dead girl”

;)

Felagund - 2015. 05. 19. 12:01

Cathy: Arya szerepe rém hálás, a tomboyokat zabálja a közönség, egy ilyen szerepet inkább csak elrontani lehet. Tény, hogy Maisie Williams nem rontja el (bár nekem kezd kicsit egysíkűvá válni a játéka).

Sansa ezzel szemben egy borzasztó hálátlan szerep, rém könnyá elkönyvelni “üresfejű kis picsa”-nak, ehhez képest Sophie Turner elképesztő érzékenységgel hozta a karaktert végig a sorozat folyamán, és jóval árnyaltabb jellemábrázolást mutat be, mint Maisie (bár tény, hogy ebben a forgatókönyvírók is “ludasak”, lévén Sansának _van_ karakterfejlődése, Aryának, meg, hát, nem annyira…)

cathy - 2015. 05. 19. 12:52

Felagund: Persze, ezért érvelek pl mindig a sorozat mellett, mert ha csak a könyvet nézném rohadtul leírnám Sansát a picsába. Így viszont olyan minőségi mindkét Stark-lány, hogy a kritikában említett nüansznyi kis utalások működnek köztük a legszebben. Úgyhogy én gyakorlatilag mindkét lányt telitalálatnak érzem (és igen talán unalmasnak hathat Arya leállása, szerintem meg most látjuk meg őt igazán, tényleg egy perc nyugta nem volt Baelor óta :-(

clegane - 2015. 05. 19. 13:02

az volt a legjobb jelenet amikor Aryáról kiderült hogy valójában szerette a Houndot <3

Herceg - 2015. 05. 19. 13:04

ez az évad érezhetően gyengébb a többinél. kár érte. a verebek nevetségesek, nekem még a hárpia fiai is, dorne-ban csak doran és a szerelmes gyerkőcök értékelhetőek, jaime és bronn nem működnek, és ez egész valahogy olyan érdektelen és unalmas. és kiborított, hogy barristan halálával akarták feldobni. szar húzás. az sem érdekel, ha a könyvben is megölték a hárpiák. biztos nem ilyen nevetséges módon tették, mint itt. ha már úgyis változtatnak dolgokat, ezen is elgondolkodhattak volna.

Felagund - 2015. 05. 19. 13:26

cathy: Aryának folyanatosan embertelen mákja volt, és mindig akadt valaki, aki a hóna alá vette, onnantól kezdve, hogy Syrio nyert neki időt Ser Merynék ellen, Yoren kicsempészte a városból, aztán Jaqen megölte neki a megfelelő embereket (és adta neki az érmét, ugye), hogy meg tudjon szökni, aztán elkapta a Véreb, aki szintén végigkísérte az útján. Egyszóval kézről-kézre adták folyamatosan.

Ehhez képest Sansa totál magára volt hagyva a kezdeti időkben, és mindenki beletörölte a lábát, aki éppen arra járt (Tyrion kivételével), és ami azt illeti Kisujj se biztos, hogy teljesen önzetlenül segít neki, én simán kinézem belőle, hogy az is benne volt a fejében hátsó gondolatként, hogy Sansa szenvedjen csak azért, hogy annó az anyja nem őt (mármint Kisujjt) választotta…

cathy - 2015. 05. 19. 13:40

Herceg: A Verebeket én is sajnálom, sokkal jobban meg kellett volna alapozni őket, Dorne dettó. Ez a kettő masszív csalódás lett ebben az évadban eddig :-(

cathy - 2015. 05. 19. 13:46

Felagund, ezekkel én is tisztában vagyok, de nem azért szimpatizálok jobban Aryával, mert vagánykodik meg minden, épp azt szeretem hogy ami az előnye az egyben a hátránya is. Arcoskodó és ahogyan Jaqen jellemezte több a bátorsága olykor, mint az esze. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne okos, de egy 12 éves kislányról beszélünk, jóhogy ökörségeket halmoz néha egymásra. Viszont pont ezt az egyensúlyt próbálja majd megtalálni a House of Balck and White-ban ha minden jól megy, bár amit már itt többen említettek Tű megléte igazolja, hogy tuti, hogy nem lesz teljes jogú Faceless. Sansát nyilván jobban lehet sajnálni, de neki meg ezek kellenek ahhoz, hogy megérjen a jövőbeli dolgokra. Képtelenség egyik vagy másik kontójára érvelni, mert mindkét karakter valamiért respektálható, az meg maradjon egyéni szívügy,ki kit kedvel jobban

rosickyz - 2015. 05. 19. 14:06

zero: köszönöm a lehomózást, a személyeskedést, és a komplex személyiségelemzést.

Akkor sem értek egyet. Sansa megtehette volna, hogy ellenáll. Nem tette.
Ha Ramsay nem nyomja előre Sansa fejét, akkor pár másodpercre rá Sansa előrehajol magától…

Felagund - 2015. 05. 19. 14:15

Oké, nem vittem eléggé végig a gondolatot. :)

Naszóval a fentiek miatt Sansa rá volt kényszerítve, hogy fejlődjön (, ha nem akart teljesen lenullázódni, míg Arya majdhogynem változtatás nélkül megtartotta ezt az “éles az eszem, és nagypofájú vagyok, ha meg valakinek ez nem tetszik, az bekaphatja” attitűdöt az elmúlt öt évadban, ami egyrészt nem túl árnyalt, másrészt meg semmi fejlődés nem volt az eddigi öt évadban.

Majd most fogja szépen Jaqen kiverni belőle (már ha, ugyebár…)

De mindezeken felül is, Aryának egyszerűen nincsenek (vagy nagyon ritkán) finom érzelmi rezdülései, míg Sansa egy rakás kis finomságból áll össze, én ezt összességében jobban értékelem egy karakterben, de persze ugyebár ahány ház, annyi baj legyen :)

cathy - 2015. 05. 19. 14:22

Persze, meg Arya most komolyan érzelmileg kábé kihez kötődött Baelor óta? Senkihez, maximum Gendryhez de az is inkább ilyen nagytesópótlék, és a sorozat nagyította kicsit, a könyvben annyira nem zuhan meg a hiányától. Én mondjuk a sorozatban az olyan mondatait sem értettem, hogy “megölte Lommyt a barátomat” Lommy a barátja? Ő volt aki simán befújta volna Gendryt Polliveréknek :-D Azt már hitelesebbnek éreztem, hogy “az a köcsög Polliver vette el a kardot, amit JON-tól kaptam” ez már utal Arya érzelmeire, Jon és Ned két nagyon érzékeny pontja, és ha eddig megfigyelted apafigurák és bátyfigurák cserélgették egymást az életében, persze, hogy néha próbált rácsimpaszkodni valakire, de ettől nem lesznek finom rezdülései és nem is baj, mert nem illene hozzá. Sansában én is azt szeretem, hogy szép lassan kinyílik a szeme, és a könyvhöz képest a filmes verzió remek érzékkel lövi be mikor mit kell majd tennie. Stark lányok <3 na! :-D

cathy - 2015. 05. 19. 14:24

De könyörgöm Cersei legyen hamar elemésztve! :-D

CyClotroniC - 2015. 05. 19. 14:43

Na de ilyet… Cersei jelenlétére én az utolsó 2-3 részig simán tartok igényt. Amúgy még mindig tartom, hogy Jaimie fogja kinyírni a végén. Megérzés :X

jiliac - 2015. 05. 19. 14:45

Erős volt a rész (Dorne-t leszámítva). Kár volt ellőni az ezer arcú isten belső szentélyét. Értem én, hogy az inkább szólt a nézőknek, de jobban ütött volna ha ez a megismerés, nem csak úgy, hanem sokkal nagyobb áldozat eredményekként került volna bemutatásra Aryának. Így kicsit olyan hatást keltett, hogy “nézd meg mi van itt, na most már elhiszed ugye”, “ha eddig játéknak gondoltad a dolgot, lám itt a bizonyíték, hogy nem az”. Persze tetszett maga a rész, mint néző, csak hát ha az ember olvasottabb kicsit…

Az erőszakoláshoz még annyit, hogy először én se értettem, minek kellett ezt meglépni, kicsit dühös is voltam bevallom. De 2-3 megtekintés után totál logikusnak éreztem már, hogy ennek így kellett történnie. Meg egyébként is Ramsayt el sem tudom képzelni, hogy képes lenne normális módon szeretkezni egy nővel.

Nok3dli - 2015. 05. 19. 14:50

lordviktor – 2015. 05. 18. 22:10
“…Pedig most kifejezetten itt lehetett volna egy rohadt erős pillanat, hogy a tárgyalás végén Cerseit is elviszik és Tommen meg teljesen egyedül marad. Az igen igen érdekes lett volna, Amúgy a rész bitang jó volt.”

Ez a kimenet nekem is jobban tetszett volna. Kár h nem így oldották meg ezt a “cicaharcot”. Egy-két hét elteltével mikor már Tommen tököt növesztene, mindkettőt kihozatná a börtönből és szembesülhetének a ténnyel, hogy már nem tudják annyira manipulálni a Kinget.

Sansának nagyon érik a hősi halál. Nem lenne GoT-hű ha feloldanák a sok szenvedés után.

Dorne fika.
CyClo-nak jár pacsi! Csak így tovább!

lumiere - 2015. 05. 19. 15:12

Na na na ez a dorne-i rész basszus… Most nézem éppen, de abba kellett hagyjam, hogy kiadhassam ebben a percben a mérgemet: “Ó Te Jó Éééééég!” Hát ezek a hősies csajok el sem bírják a fegyvert…Neeee már! Se szépek, se ügyesek, se erősek…

CyClotroniC - 2015. 05. 19. 15:16

Felagund: Mivel utólag olvasom a könyveket és nem sok mindent mond, ezért lehet, viszont ki is vettem, mert ha valaki reagál rá, akkor az már lehet, hogy ellőne dolgokat.

Néma Harcsa - 2015. 05. 19. 15:17

Az utóbbi két-három rész valamicskével jobb volt, mint a kezdet, viszont a három Homokkígyó villámgyorsan halálozzon el, csapnivaló alakítások, meg az egész, épp ugyanakkor érkezik a két fickó, amikor ők is a csajért mennek, omg, minek ez a Dorne egyáltalán. (Nem szükséges válaszolni, szrok a könyvváltozatra.)
Az eltűrt erőszakolásban pedig semmi meglepőt nem találtam. Jól van, pszichopata a Ramsay gyerek, tudjuk, de irritáció-faktorban egyébként hol van egy Gofritól? Vagy bárki? Mehh. A Bolton-papa viszont érdekes figura.
Végül még gyorsan visszasírom Jaime kézlevágásásos jelenetét. Ejj, milyen briliáns epizódzárásokat kaptunk régen! Meg is nézem a 3X09-t, azt láthatóan úgysem bírják már felülmúlni.

clegane - 2015. 05. 19. 15:19

mondjuk ha most elviszik a verebek Cerseit is, akkor azért valószínűleg felpattant volna nyomban Tommen hogy na hé még én vagyok itt a király, ti mentek a börtönbe csuhások.
szerintem most pont azért nem pattant így fel Margaery miatt, mert látta, hogy anyu egyetért a csuhásokkal és akkor biztos nekik van igazuk.

Felagund - 2015. 05. 19. 15:24

Amúgy komolyan írni fogok a showrunnereknek, hogy rúgják ki a fight choreographert a gecibe, én negyedannyiért összerakok nekik nyolcszor szebb, jobb, mi több, autentikusabb koreográfiákat, és még társadalmi munkában azt is megtanítom a színészeknek/kaszkadőröknek, hogy hogy fogják úgy a fegyvert, hogy legalább úgy _nézzen_ ki, mintha már életükben valaha lett volna hasonló a kezükben…

lumiere - 2015. 05. 19. 16:09

@clegane
Szerintem azért nem pattant fel, mert 1) asse tudta mi történik, 2) nem mert 3) nem tudta mit csináljon, nem volt képes megvédeni a feleségét, mint ahogy a Főverébhez sem mert bemenni, mint egy gyerek, mert hát az is, aranyos, de tökéletesen alkalmatlan az uralkodásra. :)

Komolyan az utolsó jelenetnél sírtam én is, mint Theon, annyira durva volt. Nem azért, mert mást várnék Ramsey-től, hanem mert Sansa annyiszor megúszta már, hogy most is abban reménykedtem, hogy valami történik,valahogy megússza, mint eddig is… de nem…És azzal, hogy nem mutattak semmit, szörnyűbb volt, mint amikor nyíltan szexelnek egy jelenetben. Pont elég volt Theon-t látni. És azért is sajnáljuk Sansa-t jobban másoknál (legalábbis én), mert annyit szenvedett már, és őt egy jó páran a magukévá szerették volna tenni, és a nemi erőszaknál, a megalázásnál nincs rosszabb egy nő számára. Így meg végképp. Bennem is fortyog a düh, remélem az írók nem pátyolgatják tovább és vérkemény, dühös és bosszúálló Sansát teremtenek, aki inkább végez a leendő gyermekével, mint hogy egy ilyen szörnynek megszülje, (Bocs, de teljesen jogos érzelem lenne egy ilyen helyzetben, ebben a világban meg kiváltképp) mert ezután tuti terhes lesz majd. És továbbra is remélem, hogy ő fogja a kutyákkal (de ha felbukkanna egy Stark farkas, az még jobb lenne) széttépetni Ramsay-t, mert nekem elegem volt már ebből a szálból.

Jorah <3 Ezek szerint még ilyen stádiumban nem terjed a betegség? Csak mert Stannis lánya egy babától kapta el…Nem értem. Egyébként az zseniális volt.

Dorne…hagyjuk, feljebb én is kiakadtam már rá.

Cersei: valaki fentebb már írta, hogy Lancel Brother miért nem adta fel magukat is a nagy igazság nevében. Hát én sem értem. Az egész olyan nem jó.

vidor - 2015. 05. 19. 16:11

Jesszus, nem akartam kommentelni, de nem bírom visszafogni magam… ez a sok gusztustalan hsz totál elszomorít. Nemhogy sötétben az utcán, fényes nappal a tömegben se találkoznék egyikőtökkel sem. Akik így gondolkodnak a nemerőszakról (legyen szó nő vagy férfi ellen elkövetettről), azok az én szememben visszamaradott és fejletlen lények, mert embernek semmiképpen se nevezném őket.
Először is; az erőszakon kiakadók még csak nem konkrétan is az erőszakon vannak kiakadva, hanem azon, hogy a sorozat totál feleslegesen MINDIG egy női karaktert használ és szorít áldozati pozícióba, csupán a sokkfaktor miatt. (Talisa hasba szúrását is felhozhatnám példának többek között, vagy a tavalyi kriptás jelenetet.) Amúgy meg miért is baj, hogyha valaki érzékeny erre a témára? Sokat elmond a szememben, hogy ki hogy áll hozzá, sok mindent le lehet így szűrni valakiről.

Apró könyves utalás, semmi konkrét;
Btw Sansa sztorija egészen más a könyvben, szükségtelen volt őt ismét megalázni, legfőképpen ilyen módon. Ezért vannak kiakadva a fanok többek közt. A könyvbeli Sansa egy sokkal biztosabb pozícióban áll jelenleg, és nem, nem áldozatként. Tanulja a játékot, és végre biztonságos helyen van.

Ezzel ellentétben sorozat Sansa ismét áldozat lett. Mi ez, ha nem szükségtelen változtatás? Miért kell folyamatosan kivágni azokat a jeleneteket és azokat a női karaktereket, akik a könyvben igenis olyan helyzetben vannak, hogy irányítani képesek a saját sorsukat? Mi ez, ha nem szükségtelen erőszak?
A könyvben legalább ennyi borzalom történik, ha nem több, sőt, maga a jelenet a könyvben 100x szörnyűbb, de amikor a kreátorok szájából hangzik el az, hogy volt egy sztori, amit imádtak és beleakarták rakni a sorozatba, és végül kiderül, hogy ez az a sztori, az ember lányának igenis összeszorul a gyomra. Mind1, úgyis magyarázhatnék napestig, akkor se hiszem, hogy innen bárki is megértené a mondandóm lényegét. De ezt az 1 dolgot még megakartam osztani, mielőtt itt hagyom az oldalt. Nem szeretnék még csak virtuálisan sem egy olyan közösséghez tartozni, aki így gondolkodik. További szép napot mindenkinek, és remélem egyszer mindenki megérti mennyire kártékony ez a fajta hozzáállás.
(bármilyen nemű támadásra, vita kezdeményezésre, nem áll szándékom továbbá válaszolni. nem indulatokat szítani jöttem, csupán hangot adni a szomorúságomnak)

lumiere - 2015. 05. 19. 16:14

@CyClotroniC:
Cersei bármilyen is, maradjon szerintem is, iszonyúan szórakoztató. :) Egyébként mekkora igazad van már, tényleg az lenne a legkirályabb, ha Jaime végezné ki. Úúúúúúú :D
Egyébként remek írás ez is, szeretem olvasni a kritikáidat :)

GabeE3e - 2015. 05. 19. 16:17

Theonban valóban érlelődik valami, viszont szerintem már túlontúl elhúzták az ő karakterét,hiába zseniális az alakítása , most két forgatókönyvet tudok elképzelni neki,vagy a fattyút öli meg és “megmenti” Sansa-t,vagy ami még valamilyen szinten “ütne”,hogy utóbbit öli meg.

Felagund - 2015. 05. 19. 16:20

vidor: nem kerestem vissza: ugyanilyet rantoltál Theon kiherélésénél is? ;)

clegane - 2015. 05. 19. 16:30

vidor: én azt nem értem ebben (azon kívül hogy konkrétan nem igaz ez az eszetlen vehemenciával előadott “mindig csak a nők” rinya, lásd Theon), hogy az micsoda önellentmondás már, hogy akkor nem zavarna ennyire ha nem Sansával történik!?

Néma Harcsa - 2015. 05. 19. 16:32

@vidor: a sorozat mindig nőket szorít áldozati pozícióba? Na de ez tényszerűen nagyon nem igaz, ha nem haragszol (csak itt fentebb számos példa olvasható). Nemi erőszak tekintetében igaz (bár Theon esete is nemi erőszak tulajdonképpen) de hogy a könyvből mit ragadnak ki, az miért érdekelje a sorozatnézőt? Ha van Martinnál a szó hagyományos értelmében megerőszakolnak egy férfi szereplőt, a filmből pedig kihagyták, akkor jogos egy ekkora felhorkanás a fanok részéről.
Tudom, nem válaszolsz.

Néma Harcsa - 2015. 05. 19. 16:35

Ehh, belegabalyodtam a mondatba.

paranoid android - 2015. 05. 19. 16:46

Azt a mindenit, ezt az önbecsapó hozzáállást: Ne vegyük észre a férfi áldozatokat, és utána panaszkodjunk, hogy csak a női karakterek kerülnek ilyen helyzetbe. Majd spékeljük meg a tényszerűen hibás álláspontunkat egy jó adag arroganciával, és küldjük el az összes kommentelőt a ‘csába. Végül pedig zárkózzunk el a kommunikáció lehetőségétől is, nehogy diskurzus alakulhasson ki, ezzel biztosítva a felsőbbrendűségünkbe vetett hitünk továbbélését. Bravó, vidor!

CyClotroniC - 2015. 05. 19. 17:28

vidor: Sansaval nagyon durva dolgok történtek, de szerintem hiba belemenni nemi dolgokba, nem csak azért, mert hasonlóan fajsúlyos terror ért már több férfi karaktert is (Theon csak a legnyilvánvalóbb a listán), hanem azért is, mert az rég rossz, ha nemi alapon akarunk értékelni egy helyzetet. Ha pár résszel korábban Melisandre “megerőszakolja” Jont, akkor az okébb? Nem hiszem.

Ezzel nem azt mondom, hogy nem volt erőszak, mert az volt, azt se mondom, hogy nem volt durva, mert szintén az volt, de ez a történet része, egy olyan történeté, amitől abszolút nem volt soha idegen az ilyen kegyetlen dolgok meglépése.

Egyébként továbbra is tartom, hogy a Sansa jelenetnek a legfontosabb aspektusa éppen az, hogy Sansa tudta, hogy mibe megy bele, ha nem is konkrétan, de sejtette, hogy nem lesz egy főnyeremény Ramsay, de mindezt megtette a Stark névért, Északért, magáért, a családjáért, bevállalt egy rendkívül durva dolgot, olyat, amit a történet karaktereinek nagy része nem mert vagy akart volna. Szóval bármilyen sötét dolog is történt Sansa-val, ez legalább annyira tanúbizonyság az ő erejéről is egyben, sőt ha kifacsart módon is, de az ő döntése. Nem a nászéjszakán történtek, hanem maga a frigy, annak minden hátrányával és kiszolgáltatottságával együtt, amit fel mert vállalni.

Itt nem az történt, hogy a készítők azon élvezkednek, hogy már megint miféle borzalom történik és kivel, hanem kapott Sansa egy újabb brutálisan fontos momentumot az életében, és erősen bizakodok abban, hogy az ő történetének a folytatása be fogja bizonyítani, hogy fontos szerepe volt ennek az egésznek, ami bőven túlmutat azon, hogy Ramsay egy beteg állat.

És nem, ezzel nem áll senki az erőszak pártjára, ahogy azzal sem állok a gyilkosság pártjára, ha átívelős krimit nézek, amiben megölnek valakit. Itt nincs arról szó, hogy bárki Ramsay pártját fogná, csupán arról, hogy sokunk szerint megéri felvállalni a fajsúlyos jeleneteket, mert ezek azok az események, amik fontos szerepet játszhatnak egy-egy karakter életében, döntéseiben és sorsában, akár így történt a könyvben, akár nem.

Egyébként azt sem érzem, hogy a sorozat nem enged teret az erős női karaktereknek. A Stanis táborban messze úgy érezni, hogy Melisandre-nak van a legtöbb hatalma, Cersei ha nem is profi politikus, de ismét elintézett dolgokat a maga módján, arról nem is beszélve, hogy sorozatos Cersei ezerszer komplexebb, mint a könyves volt, okkal az egyik kedvencem is. Sansa szintén kvázi ugyanez a kategória, neki is jót tett a sorozat, de ott van Olenna vagy Margaery is, akik szintén többek biodíszletnél. Szóval nem érzem, hogy megállná a helyét az, hogy a sorozat mostohán bánna a női karaktereivel, sőt amennyire meg tudom ítélni az eddigi olvasottak alapján, ha lehet még nagyobb szerepet is kaptak itt, mint a regényekben, de ez már tényleg a könyves topikra tartozik. A lényeg, hogy imádom a jó és erős női karaktereket főleg ebben a műfajban, és a GoT kifejezetten jól áll ezen a fronton.

Mea - 2015. 05. 19. 17:32

A kedvencem a tárgyalás alatt Cersei nézése, az a tipikus amikor lekezelően néz, de közben ott mosolyog hogy “nesze te rohadék, most aládpiritottam” :D Parádés.

A dorne-i csajok elég vérszegények, pedig nagyon vártam azt a szálat, plusz nagyon impozáns a helyszín.

Arya szála nagyon izgi, de az a könyvben is az volt, az egyik kedvencem volt, nálam abszolút pluszpont Jaquen visszatérése.

Tommen meg….MI A JÓ EGET CSINÁL?? DE MIT??? Mi volt ez? Atyaég…

Mordekai - 2015. 05. 19. 17:59

Irigyellek, CyClotroniC amiért ennyit mindent bele tudsz képzelni egy-egy középszerű jelenetbe és alakításba. Itt most elsősorban Arya-ra gondolok.

“bár lehet, hogy csak bebeszélem magamnak” – Igen. LÓF*SZ SE TÖRTÉNT. Arya türelmetlen, ennyi volt a jelenet, semmi több. Kb ugyanaz, mint amikor valamelyik előző részben Cersei és Danaerys uralkodási stílusát próbáltad párhuzamba állítani, de ott sem volt semmi ilyesmi szándék a készítőktől. Az átjött volna.

Nem kell átesni a ló túloldalára, csak azért, mert várják az emberek az igényes heti GoT-írást. Maradjunk a földön.

cathy - 2015. 05. 19. 18:37

Ha már nemi erőszak, én se értek vele egyet, de ebben a jelenetben sajnos számítani lehetett rá. Engem is sokkolt, de hogy az éremnek ké oldala legyen amikor Theon menekült Rémvárból még abban a hitben, hogy megúszhatja, a Bolton katonák is meg akarták erőszakolni, nem tudom erre ki emlékszik én tisztán, akkor is sokkot kaptam, bár ott nem fajult tettlegességbe hálistennek. Szerintem ezzel egy baromi erős határvonalat húztak Sansa életébe, innentől végleg vége mindennek ami a gyerekkorhoz és az ártatlansághoz köti, és ha jól matekoznak ezt Sansa az előnyére fordítja később.

cathy - 2015. 05. 19. 18:39

Mordekai szerintem meg tökjó elemzés volt, és nagyon tipik fantáziátlan hozzáállás ez. Csak azért mert neked személyszerint ez a szál nem izgalmas még tartalmaz olyan dolgokat, amelyeket a kritika leírt.

paranoid android - 2015. 05. 19. 18:40

“ott sem volt semmi ilyesmi szándék a készítőktől. Az átjött volna.”

Szóval az teljesen elképzelhetetlen, hogy annak ellenére hogy neked “nem jött át” ott volt a szándék? Egyébként is, egy alkotás értelmezésében van szabad mozgástér, nem kell mindenkinek ugyanúgy látni a dolgokat.

paranoid android - 2015. 05. 19. 18:48

@cathy

“amikor Theon menekült Rémvárból még abban a hitben, hogy megúszhatja, a Bolton katonák is meg akarták erőszakolni, nem tudom erre ki emlékszik én tisztán, akkor is sokkot kaptam, bár ott nem fajult tettlegességbe hálistennek.”

Emlékszem, ez az a rész volt, amikor Brienne-t is majdnem megerőszakolják, de Jaime közbelép. Én még arra is emlékszem, hogy nem egy olyan véleményt olvastam (nem itt), hogy milyen szerencse, hogy Brienne megúszta, de nem bánta volna az illető, ha Theon nem menekül meg az erőszaktól. Az egész szituáció a nemi erőszak témában, ami körülveszi a sorozatot, végtelenül képmutató szerintem.

Mordekai - 2015. 05. 19. 19:20

@cathy

Te használtad ezt a szót: “fantáziátlan”. Érted… fantázia vs realitás. Én nem akarom sem eleve szeretni, sem eleve utálni a GoT-ot, én úgy nézem az aktuális részt, “as it is”.

@paranoid android

Ha már CyClotroniC is így fogalmaz, hogy “lehet, hogy csak bebeszélem magamnak”, akkor nyilván nem alaptalan a felvetésem.

paranoid android - 2015. 05. 19. 20:06

@Mordekai

Nem, a “lehet, hogy csak bebeszélem magamnak” szófordulat azt jelenti, hogy mindenki döntse el magának, hogy lát-e a felvetésben rációt vagy sem, mivel ez egy egyéni értelmezése jelenetnek. Te nem láttál benne ilyet, de valaki igen. Azzal meg, hogy azt írod, hogy te úgy nézed a sorozatot “as it is”, azt hiszed, hogy birtokában vagy az egyetlen objektív és egyetemes értelmezésnek – csakhogy ilyen nincsen. Ahelyett, hogy elutasítod a kritikát, inkább vitatkozzál vele érvekkel, hogy szerinted miért nincsen úgy. A kritika mindig is azért volt, hogy beszélgetést kezdeményezzen, nyugodtan lehet vele vitázni, de ahhoz először tiszteletben kell tartani mások véleményét, illetve a tényt, hogy nem mindenki értelmezi ugyanazt a dolgot ugyanúgy.

Mordekai - 2015. 05. 19. 20:34

Nem, ku**ára nem azt jelenti, de szerintem inkább várjuk meg CyClotronic-ot, mielőtt még nagyon előreszaladsz ezen a sehova sem vezető ösvényen, én meg a másikon.

Néma Harcsa - 2015. 05. 19. 20:38

Ha ez számít, szerintem is akartak adni egy háttérívet a hazugság-motívummal az epizódnak, csak – ugyanígy szerintem – ettől még nem lett jobb. A sokkolás például nálam egy ideje már nem igazán működik a GoT esetében, egyszerűen nem ránt be annyira, hogy hosszabb pillanatokra elfeledkezzek arról, hogy csak egy sorozatot nézek. (Hazugság ügyben az Arya-Véreb viszony volt csak igazán ötletes, és Cersei-Kisujj jelenete tetszett, mert ott többszörösen lebegett, hogy mi hazugság és mi nem.)
Egyébként a rajongók általi értelmezés érdekes (ami egy másik szint azért, mint a szimplán csak nézők értelmezése), a True Detective csúcsra járatta a jelenséget az utolsó epizódig, na ott aztán mindenki látott mindent mindenben.

Gwen - 2015. 05. 19. 21:16

Azért nem olyan egyszerű ám ez a Sansa-féle eset: a sorozat egy olyan világban játszódik, amikor bizony a nők helyzete más volt, mint manapság, teljesen elfogadott, hogy egy férjnek joga van a feleségéhez, míg az asszonynak csak kötelességei vannak. (Valójában nem kell a középkorig visszamenni, szerintem sok helyen még nem is olyan rég így ment ez, akár ma is így megy ez.) Ebben az esetben viszont abban a korban nem is tekintenék igazán erőszaknak az esetet, talán még maga Sansa sem. Ha visszaemlékszünk, a Tyrionnal kötött esküvő után ő maga, mint engedelmes feleség, kezdte levetni a ruháját, csak szerencsére Tyrion volt annyira EMBER, hogy nem használta ki a lehetőségét, mert tudta, hogy ennek nem így kellene lennie. Pont, mivel Sansát is úgy nevelhették, hogy tudott bizonyos kötelességekről, az, hogy belement ebbe a véres “játékba”, mutatja, hogy sokkal erősebb már ő, mint az elején volt, mert ha fizikailag nem is tudta, mire vállalkozik ezzel az esküvővel, lelkileg már jócskán felkészítette magát minden létező rosszra, és – úgy tűnik – még így is megéri neki a majdani bosszú lehetősége.

Vödör - 2015. 05. 19. 22:04

Az erőszak témához adalék a Tűz és Jég világa könyvből:

az első Targaryen király idején az volt a törvény, hogy a férjnek jogában állt megbüntetni hűtlen feleségét, amennyiben egy olyan botot használt ami vékonyabb volt egy hüvelykujjnál, és csak miután halálra vert egy nőt a férje, és a nő rokonai kérvényt nyújtottak be a királynőhöz, vezették be azt a szabályt, hogy csak hatszor lehet megütni a hűtlen nőt. De ettől még a nőnek engedelmeskednie kell a férjének.

Ez egy fantasy világ de nők jogait tekintve nem áll túl messze a középkortól.

cathy - 2015. 05. 19. 22:09

Hozzáteszem Sansa helyzete számomra azért sokkoló mert nem egyszerűen megerőszakolták hanem a szüzességét vették el egyben, ami mint tudjuk a nőknél egy elég sarkallatos pont.Ezért sajnálta meg anno Tyrion is, mert ő felfogta ennek a súlyát, hogy csóri lány egy törpével veszítse el, bár utólag sokkal jobban járt volna, de akkor meg nem láttuk volna azt a végtelenül imádnivaló gentle-Tyrion jelenetet <3 Ott volt a plátói de egyben a rá fizikailag is ható fantáziágatás Clegane-el, ami viszont eléggé megfoghatatlan volt meg Cersei tömte a fejét, hogy a szex az kábé a manipulációra való meg az örökösök gyártására, és Sansának ezeket összevetve igencsak torz kép alakulhatott ki benne. Vagyis szerintem Ramsay esetében már talán meg sem próbálta túlmisztifikálni és még így is borzasztó élmény lett, és kíváncsi vagyok mondjuk a jövőben ez hogyan hat majd ki a kapcsolataira, főleg ahogy itt valaki írta Petyrrel (akivel by the way magától is összejött volna)

CyClotroniC - 2015. 05. 19. 23:06

Mordekai, paranoid android:

Szerintem jó ha nincs teljes egyetértés, mindig attól izgalmasak a hozzászólások, de azért nem kell eldurvulni. Egyébként általában ha írok valamiről, akkor igyekszem nem görcsösen keresni a témáját, hanem azt feldobni, ami egyszerűen bennem is felmerült az epizód közben. Van hogy ez rezonál a többi nézővel, van hogy nem, de alapvetően szerencsésebb és hitelesebb. Nyilván amit írok, az sosem egyetemes igazság, csupán szubjektívum, egyéni észrevétel, így abszolút természetes, ha más másképp látja a dolgokat.

Arya kapcsán, amit külön ki is emeltem, az azért volt, mert ilyenkor magam sem vagyok abban biztos, hogy úgy van-e vagy sem. Az az elem azért más, mert nincs rá konkrét utalás, csupán egy benyomás. Számomra (és itt különösen fontos, hogy ez teljesen szubjektív dolog) a hullamosdatás egyszerre tűnik egyfajta temetési szokásnak és egyfajta szertartásnak, ha úgy tetszik, mint egy zenkert. Nagyon belsőséges, személyes, nyugodt folyamat, amit hamarabb hasonlítanék meditációhoz, mint munkához. Részemről simán működik az, hogy Aryanak ez segít elfeledni a múltat, feldolgozni a veszteségeket, maga mögött hagyni Arya Starkot és legalább annyira fontos a “készen állásban”, mint az igazság/hazugság dolog. Sőt, még akár lehet, hogy egy tisztább önkép kialakításában is lényeges az egész. Értem én, hogy erre sehol nincs konkrét utalás, és ez egy baromi szubjektív értelmezés, de sokszor így éreztem, máskor meg azt, hogy valószínűleg ilyesmire nem is gondoltak a készítők. Ezért írtam, hogy magam sem vagyok biztos. Nem azért mert betippelek valamit, ami vagy úgy van vagy nem, hanem mert olyasmit érzek és közvetít, amit nem biztos, hogy szándékoztak a készítők.

Viszont ez nem biztos, hogy baj. Sőt, az ilyet azért szeretem leírni, mert érdekes látni ha akad más is, akinek hasonló élmény volt, ugyanúgy ahogy az is sokat mond, ha senki sem látta így az esetet. Igazából tényleg ez a lényege minden epizódkritikának, hogy alapot szolgáltassanak egy beszélgetéshez és eszmecserére. A kritikában leírtak nem tények vagy egyetemes igazságot, pusztán vélemények, amik akkor is ellátják a szerepüket, ha sok nézőjével egybecsengenek és akkor is, ha senkiével.

peti - 2015. 05. 20. 02:08

Azon túl, hogy nem tetszett a rész, a legkizökkentőbb és hiteltelenebb nekem az volt, hogy a Királynőt egy, azaz egy darab mezei kis apród vallomása alapján elítélik. Alapvetően semmi infójuk nem volt Margaery ellen, erre miután ő tagad, az apród pedig állít, az apród szavára adnak. Say wut?

peti - 2015. 05. 20. 02:24

Ja, meg a csapatnyi csuhás bottal felszerelt mezei csürhe ellen nem tud semmit tenni a tetőtől-talpig páncélozott és kardos, tapasztalt és remekül harcoló Kingsguard.
Aminek ábrázolása, most, hogy így belegondolok eléggé nevetséges az egész sorozatban.

Mordekai - 2015. 05. 20. 07:48

@CyClotroniC

Köszi a választ, paranoid most tanul valamit, ha olvassa.

Egyébként komolyan gondoltam, amikor azt írtam, hogy irigyellek. Az én agyamat sajnos már nem indítja be a GoT. Te még mindig műalkotásként szabadon értelmezed, én meg már csak termékként fogyasztom, ez nem is vita tárgya. Engem inkább az a jelenség zavar, amikor egy szépen megfogalmazott vélemény elviszi a maga irányába azokét, akik kevésbé tudják megfogalmazni a sajátjukat. A “maradjunk a földön” inkább nekik szólt.

nadi - 2015. 05. 20. 09:00

A királynőt nem ítélték el, csak perbe fogták. Ez egy meghallgatás volt ha úgy tetszik. Azt döntötték el, hogy lesz-e per. Sajnos a verebeket elég gyengén építették fel. Nem látszik, hogy mennyien vannak és mivel ételt osztanak…stb, Királyvár népe is mellettük áll. Plusz Cersei fel is fegyverezte őket. Tehát a kingsguard ha fel is venné velük a harcot akkor valószínűleg elbuknának, és töketlen Tommen amúgy sem merne erre parancsot adni. Plusz ők képviselik a heteket, ami egy vallásos társadalomban nem elvetendő. És hitelesen képviselik, nem mint elődeik akik maguk sem a vallás szerint éltek. De mondom, mindezt rosszul építették fel. Egy három perces jeleneteben kellett volna mindennek átjönnie, és sokaknak nem jött át. A könyvben sokkal jobban van ez felépítve.
Akik a nemi erőszak és úgy egyáltalán az erőszak bemutatása miatt rinyálnak azoknak van egy rossz hírem. Ez nem az ő sorozatuk. És a későbbiek ismeretének hiányában kijelenteni, hogy ez a jelenet teljesen felesleges volt, az minimum hatalmas arcot feltételez. Nem hiszem, hogy előre tudjátok milyen későbbi eseményekhez és vagy karakterfejlődéshez vezet majd ez. És maximum azt lehet perverz vagy beteg jelzővel illetni ennek kapcsán aki izgalomba jött tőle. Nem azt aki felfogta, hogy ez miért is kellett és ki is áll a véleménye mellett. És csak szólok. Ez egy sorozat. A GOT univerzumban szvsz nem is létezik a nemi erőszak fogalma. Talán csak akkor ha egy alacsonyabb rendű követi el egy magasabb rendűn. Pont ez a differencia teszi sokkolóvá a jelenetet. És persze, hogy céljuk, hogy sokkoljanak. De tuti nem csak az.

Anthonz - 2015. 05. 20. 09:33

Ezt nem értem. Amikor Drogo meghágta Daneryst akkor is ekkora felháborodás volt, mert én nem emlékszem?
Sansa önszántából ment férjhez, tudta hogy az esküvőt el kell hálni, szóval a sorozat, ismétlem a sorozat világában még csak nem is történt igazán erőszak. Nem mintha 100-150 évvel ezelőtt Magyarországon nem ugyanez lett volna a helyzet.
Ezt nem kéne összekeverni azzal, hogy ma a való életben ez erőszak. Ez egy film, egy képzeletbeli világban, rossz dolgok történnek benne, még embereket is megölnek..

Tóthi - 2015. 05. 20. 09:43

Számomra érdekes, hogy leginkább vagy Dorne-t kritizálják, vagy a Sansát ért erőszakról szólnak mindenhol a kommentek. Előbbi jogos, az a szál súlytalan és a kivitelezés is – finoman szólva – hiteltelen, de utóbbi a sorozat logikája mentén egyáltalán nem volt váratlan. Egy kvázi középkori értékrenden röhejes a mai európai és észak-amerikai erkölcsi normákat számonkérni, különösen ha azok még – sajnos – ma sem mindenhol általánosak. (Pl. egy olyan országban sem, ahol egy feleségverő vak komondort lazán újra megválasztanak polgármesternek.) Mondom ezt erőszakellenes nőként.

Ez egy erőszakos fantáziavilág, aki nem bírja, vagy nem tud elvonatkoztatni a valóságtól, az ne nézze. Sansát nagyon sajnálom, de pont az őt ért traumáknál érzem legkevésbé koncepciótlannak a forgatókönyvet. Viszont éppen az ő alaposan felépített történetéből következik számomra a sorozat legnagyobb hibája: a Sansával történtek kapcsán legyilkolják Kisujj karakterét. Akkora támadási felületet ad maga ellen, hogy abból nem tud jól kijönni. A legjobb játékos ekkora hibát egyszerűen nem követne el. Pont abban áll a zsenialitása, hogy soha nem lépett fel nyíltan, minden cselszövése mögött újabb cselek és motivációk rejtőznek, ezekbe senkit nem avatott be, csak a szükséges mértékig. Dontost megölte a minimális kockázat miatt, erre most végighurcolja Sansát Északon, átadja Boltonéknak, aztán szalad Cersei-hez felnyomni őket? Ennek abban az egy esetben lenne értelme, ha Sansát is el akarná tenni láb alól, de az meg nagyon egydimenziós figurát feltételez, ennél ő összetettebb. Ráadásul eddig sokkal inkább biztonsági játékot űzött. A “Buktassuk-meg-a-Lannistereket-és-uralkodjunk-Sansával-Deresben”-tervben még sok a bizonytalansági tényező, ha erre hajt, túl korai lenne felfedni a kártyáit. Karakteridegen az egész, na.

Qedrák - 2015. 05. 20. 10:00

Volt felháborodás, de eleve az eredeti könyves történethez képest öregebbé tették Daeneryst, mert hogy nézett volna ki a kényes gyomrú amerikai nézők képernyőjén, hogy egy drabális barbár meghágja a tizenhárom éves gyereklányt…

cathy - 2015. 05. 20. 11:03

” a hullamosdatás egyszerre tűnik egyfajta temetési szokásnak és egyfajta szertartásnak” És egyben egyfajta propedeutikának az anatómiába :-D Egy Faceless tanoncnál ugyebár ez eléggé alapdolog kell hogy legyen ;-)

cathy - 2015. 05. 20. 11:05

Anthonz: Azért Daenerys hangyányit gerjedt Drogora, a könyvben erre vannak utalások, míg Sansa nem hiszem, hogy fantáziálgatott volna Ramsayvel

cathy - 2015. 05. 20. 11:08

Az pl a sorozatban is elég szépen benne van, hogy amikor Drogo és Dany először egymásra néznek, abból nem kifejezetten lelketlen, öncélú erőszakoskodás lesz.

lumiere - 2015. 05. 20. 11:20

@Anthonz
Szerintem minden részben van valami ami miatt háborogni lehet, mivel ez a sorozat ilyen provokatív, ahogy írtad te is, meg mások is.
Lehet, hogy rosszul látom, de a különféle módon, módszerrel elkövetett gyilkosságokhoz hozzá van szokva a néző. A nőkön, különösen férfiakon elkövetett erőszakhoz nem (hálistennek), nyilván ezért kapott nagyobb figyelmet a jelenet, ami tegyük hozzá iszonyat hatásos volt, és durva. (Dany-é is anno, engem az is megrendített). Főleg, ha még kedvelsz is egy karaktert, ha azonosulsz vele, nyilván még jobban megérint. És Sansa egy ilyen karakter, sokan kedvelik, vagy szánják,sajnálják, ezért…
Ha Ramsay-t erőszakolnák meg premierplánba, mindenki tapsolna, senki nem háborogna miatta, mert ő megérdemli. Ennyi. :)

lumiere - 2015. 05. 20. 11:21

Annak ellenére, hogy Dany és Drogon buktak egymásra jah. Na meg Drogon nem volt egy pszichopata állat sem.

clegane - 2015. 05. 20. 12:33

számomra az a legérdekesebb (ill legszánalmasabb) abban a rinyálásban ami ezzel kapcsolatban megy az usában, hogy aszongyák hogy “azzal hogy Theon arcát mutatták az erőszak közben, azt akarták elérni, hogy arról szóljon a jelenet hogy milyen rosszul esik a jelenlévő férfinak (mert mindig csak a férfiakon van a hangsúly, rinya rinya!4!), ahelyett hogy arról szólna hogy milyen rosszul esik az elszenvedő nőnek”.

ami egy orbitális baromság nyilván, hát ha nem akarják premier plánba mutatni az erőszakot és mondjuk a falra zoomol rá a kamera, akkor nyilván a fal fájdalmáról próbál szólni a jelenet a nő érzései helyett.

bumblebee - 2015. 05. 20. 13:40

“If you want justice, you’ve come to the wrong place”
Tyrion

És a jók elnyerik méltó büntetésüket…

spurs - 2015. 05. 20. 15:06

Engem csak az zavar, amellett, hogy imádom a sorozatot, hogy Stark gyerekek konstans módon szívnak. Esélyük sincs soha. Remélem ez változik, mert így lassan ellaposodik az egész. Hozhatnak még 700 fordulatot, ha mindig ugyanaz a vége.

paranoid android - 2015. 05. 20. 15:25

@Mordekai

Ugyan már, ember, nem kell kicsinyeskedni. És ha figyelmesen elolvasod a válaszom, én csupán amellett érveltem, hogy jobb egy elemző kritika, amivel esetleg nem értesz egyet, mint egy “elmesélem, amit láttál” típusú.

@clegane

Ezt a jelenet elleni érvet én is olvastam, nem is egyszer. Valaki kitalálta, és minden második kritikus átvette. Mintha soha nem láttak volna még mozgóképet, ahol bevett szokás a Discretion Shot. Az eseményre való utalás, majd arról való elvágás sokszor felerősíti az eseményt, hisz a néző képzelete tölti be a hiányt, és a fantázia gyakran szörnyűbb dolgokkal áll elő, mint amit megmutattak volna. Itt különösen erős volt a Theon arca és a hangok-zajok kombó. Emellett Theon arca előtt sokáig Sansa arcát mutatják, és Ramsay-ről nincs közelkép – merthogy ez kettőjükről szólt, és valószínűleg mindkét karakterre külön-külön, és a kapcsolatukra egyaránt nagy hatással lesz az esemény. Ha valami, akkor technikailag (beállítások, vágás stb.) kimagasló jelenet volt.

vismajor - 2015. 05. 20. 16:01

Első hozzászólásom, amit elkövetek ezen az oldalon, sosem hittem volna, hogy nemi erőszak ügyében teszem… Szerintem nagyon el lett rontva ez a Bolton-Stark esküvő elhálás.
Bolton úrfi úgy viselkedett, mint egy érzéketlen bunkó idióta, nem úgy, mint ez kőkemény perverz pszichopata. Még annak ellenére sem, hogy Theon benntartása azért beleillett a pszichopata képbe, de egyébként magával az aktussal Sansa jól járt. Ha ezt Ramsey profiljába jobban illően írják meg a forgatókönyvírók, az lenne az igazán durva. Szerintem ezt mi, tévénézők csak Sophie Turnernek köszönhetjük, hogy nem vetkőzik, így ennyit tudtak kihozni belőle.
Engem sokkal jobban dühített a lebénult Sansa. Remélem, tényleg áll a háttérben valami előre megfontolt bosszúterv, aminek ez a rezignáltság is a része volt, mert így nagyon nem stimmel a fürdőkádas jelenet.
Legyen már Sansából pusztító vörös démon végre!
És tényleg vicces, hogy egy Trónok harcában kifogásolnak egy ilyen semmilyen erőszakolós jelenetet, de hogy Arya épp agymosáson esik át, meg ütik-verik, az miért nem okoz gondot? Mert ő hivatott erre, Sansa pedig az erőszakra nem? Ne már.
És miért durvább egy nemi erőszak, mint mondjuk egy lefejezés, amit Ned bácsi követett el vagy épp rajta követtek el? Meg úgy általában az emberölés. Nagyon píszí…

Mordekai - 2015. 05. 20. 17:03

@paranoid android

Borzasztó affektálásba bonyolódtál már a legelején, most még tetézed is, ne részletezzük. A lényeg, hogy nem tudtad, hogy mit jelent a “lehet, hogy csak bebeszélem magamnak” szófordulat, vagy csak próbáltad a célodhoz igazítani. Nem baj, most már előrébb vagy, csak nyerhettél az ügyön. :)

paranoid android - 2015. 05. 20. 17:33

@Mordekai

Oké, CyClo kommentje szerintem semmiben sem mondott ellent annak, amit fent írtam. Az én problémám az volt a te hozzászólásoddal, hogy nem a kritika által felhozott témákat kérdőjelezted meg, saját véleményedet védve, hanem a kritika formáját, hogy “mégis miért elemzi a látottakat”. Ezt valamiért személyes sértésnek vetted, elkezdtél káromkodni, most pedig eléggé az ad hominem irányába indultál el. Szóval nyugi. De mindegy is, mert szerintem nemsokára törölve is lesz ez az eszmecsere, ami nem is baj.

cathy - 2015. 05. 20. 17:45

vismajor: már említettem egy nőnél de szerintem férfinél is a nemi aktus legtöbbször érzelmileg telített. A lefejezés erőszak-faktora meg a megerőszakolásé nagyon más regiszter.

selli - 2015. 05. 20. 18:11

Sansas sztorihoz par dolog:
– tudta pontosan hogy Ramsey egy allat es mit fog vele csinalni. Igenis felkeszitette magat a furdovel meg a szocsataval az estere.
– nyilvan nem volt egy kejmamor, de ennel sokkal rosszabb is lehetett volna..! ha mondjuk Ramsey eloveszi a keset, vagy ilyesmi
– egy fontos dolgot nem szabad elfelejteni: Sansa azert ment hozza Ramseyhez, hogy ezzel valamilyen szinten biztositsa hogy Winterfell az ove less/marad (ugyanugy ahogy Ramsey is azert vette el Sansat, ugyanaz az erdekuk)
Szinten mindkettonek erdeke hogy minnel elobb orokos szulessen, ezzel szinten erositenek a poziciojukon.
Ha megvan az orokos (lehetoleg fiu) na akkor lehet elkezdeni azon matekolni hogy hogyan oljuk meg a masikat.
De lehet ezt cask en gondolom igy :)

karit - 2015. 05. 20. 18:18

Újabb zseniális rész, nagy kár, hogy csak tíz rész egy évad.

“Arya épp agymosáson esik át, meg ütik-verik, az miért nem okoz gondot? Mert ő hivatott erre, Sansa pedig az erőszakra nem? Ne már.”

Aryanál azért tegyük hozzá, hogy senki nem tartóztatja, mindezt önként vállalta. Sőt, Sansa is. Tudta, mit kér tőle Kisujj. A nemi erőszak hangos megítélése/elítélése – annak ábrázolásmódjától függetlenül – szerintem érthető, a családon belüli erőszak világszerte nagyon érzékeny terület. Hogy egy a kezdetétől vérben úszó sorozatban sem más sok néző tolerancia-szintje, hát, ez van.

A lényeg: minél többet szenved Sansa, annál nagyobb lesz az elégtétele (a nézők katarzisa meg pláne), ha egyszer esetleg visszanyal a fagyi a Boltonoknál. Kellenek a Ramsey-k is, milyen unalmas lett volna már a Dallas, ha Jockey-t a felénél elüti egy trolibusz!

“mi volt olyan fontos Cerseinek,amiért hivatta Kisujjt? Mert amit mondott neki,az egyáltalán nem volt fontos”

De legalább végre megmutatta, milyen éles szemmel átlátja a körülötte élők mozgatórugóit:
– Már megbocsáss, Lord Baelish, de hírnevedet uzsorásként és bordélytulajdonosként szerezted, nem stratégaként.

Biztos remek uzsorás a Lord, ha ezt kibírta röhögés nélkül.

A másik, a koncepciós per, ami mintha egy Monty Python szkeccs lett volna.
– Ránk nyitott a királynő!
– Nem is!
– De igen! Ja, és van Ser Lorasnak egy anyajegye, eléggé fent a combján. Bor színű, olyan, mintha egy kacsát formázna!
– Egy kacsát?! Oké, a Hit meggyőződött a bizonyítékok meglétéről, hogy tárgyalást tűzzön ki Ser Lorasnak és Margaery királynőnek.

Most komolyan, Petrocelli kell annak felvetéséhez, hogy egy irigy fegyverhordozó, aki akár öltöztetheti is, és ezerszer láthatta az urát meztelenül, miért ne tudhatna az anyajegyeiről? Ha a végbelében volna, ujjnyi mélységben, akkor oké, de így?

Felagund - 2015. 05. 20. 18:44

karit: Ott inkább Loras bemozdulása volt az, amit beismerő vallomásként értelmeztek – nem minden alap nélkül :D

karit - 2015. 05. 20. 20:12

Felagund: hát legyen, kíváncsi leszek, ki tudnak-e ebből mosakodni ilyen ellenszélben. Bár megnézném Cersey képét, amikor a halálra ítélt királynő istemítéletet kér, a bajnokának meg felkéri a királyt.

És ugye, a következő kérdés, hogy a homofób inkvizítorok hogy tolerálják a vérfertőzést… Ez a fagyi is könnyen visszanyalhat.

veva - 2015. 05. 20. 20:52

Itt csak az a baj, hogy nem fog visszanyalni a fagyi.
Martin és most már a sorozat készítői is egyértelműen a sokk-faktorra mentek rá. Legyen sok gyilkosság/erőszak/tragédia, hagy élvezkedjenek a nézők. Itt jó ideje mindig mindenki csak szív. A realizmus egy dolog, de ez már az a bizonyos átesés a ló túlsó oldalára.

karit - 2015. 05. 20. 23:41

Felagund: hát legyen, kíváncsi leszek, ki tudnak-e ebből mosakodni ekkora ellenszélben. Bár megnézném Cersei képét, amikor a halálra ítélt Margaery istenítéletet kér, a bajnokának meg felkéri a mulya királyt.

És ugye, a következő kérdés, hogy a h0m0fób inkvizítorok hogy viszonyulnak a vérfertőzéshez… Mert ez a fagyi is könnyen visszanyalhat.

szuszics - 2015. 05. 21. 01:39

Üdv.Mindenkinek!
Jó rész volt ez is.Én direkt élvezem,hogy lassan/lassabban építkezik ez az évad az előző 4-hez képest.Nagy durranást Deresben várok,ott azért lehetnek meglepik.

Nok3dli - 2015. 05. 21. 08:42

“… megnézném Cersei képét, amikor a halálra ítélt Margaery istenítéletet kér, a bajnokának meg felkéri a mulya királyt.”

Mekkora ötlet?! :D Karit neked Királyvárban a helyed!

Egyébként ennek a szánalmas uralkodásnak tökéletes megkoronázása lenne, ha Tommen pont így hullana el. Minden rész végét elgondolkozom, h miért, hogyan tud még a vastrónon ülni ennyi ideig… mintha valami paródia lenne.

jiliac - 2015. 05. 21. 08:42

A verebek, mint a több más dolog eléggé felületesen vannak bemutatva, felvezetve. Akik olvasottak azok tudják, hogy nem lehet őket átverni efféle “hamis” tanúzással, mert 1-2 hónap a veréb pincében, ostorozva, fejjel lefelé lógatva, előbb-utóbb igazat hoz az ember szájára. Valamint számukra a rang és születési előjog mit sem ér.

Mivel azért finoman az idősíkok közös nevezőre hozása is történik, erre a részletességre nyilván nincs idő 10 rész alatt. (de eddig se volt) Ettől persze még lehetne logikusabb az a pár percnyi erre áldozott jelenet, mert nem ismerve az írott alapanyagot, valóban kicsit “se füle se farka” ez az egész veréb téma (is).

lumiere - 2015. 05. 21. 09:49

@karit, @Nok3dli:
“… megnézném Cersei képét, amikor a halálra ítélt Margaery istenítéletet kér, a bajnokának meg felkéri a mulya királyt.”
Most komolyan! Simán lehetne! De fogok nevetni, ha meglépik. Végül is a jós anno azt mondta Cersei-nek, hogy ugye Marg fogja elvenni tőle a gyermekeit (fiait? már nem emlékszem pontosan).

@jiliac:

“…mert 1-2 hónap a veréb pincében, ostorozva, fejjel lefelé lógatva, előbb-utóbb igazat hoz az ember szájára”
Pont mint a jezsuiták a középkorban.
Veréb téren igazad van. Faramuci

CyClotroniC - 2015. 05. 21. 09:50

Nok3dli: Na jó, de vissza is utasíthatja. Szerintem itt inkább az a buktató, hogy Loras is ott van és jó kérdés, hogy kinek lenne párbaja előbb. Az viszont milyen badass lenne, ha Loras nyerne magáért majd utána rá fél percre Margaery-ért is :D

Nok3dli - 2015. 05. 21. 10:07

@CyClotroniC
“Na jó, de vissza is utasíthatja.”

Igen, de az szerintem totál lenullázná a tekintélyét. (nem mintha most lenne.)

Nem tudom a GoT-ban mennyire érvényesek a lovagi rend “szabályai”, de ha a királyné felkéri urát, hogy küzdjön meg az életéért, az teljesen egyirányú utca szerintem. Nincs kibúvó.
Bár a király az lovag valójában?

Mordekai - 2015. 05. 21. 10:20

@paranoid android

Ez így már affektálás lvl3, kezd kínos lenni. Tévedtél, nem akarod beismerni, még mindig görcsösen próbálsz abba az irányba terelni, amin te már az elején eltévedtél és amit CyClo és én már megbeszéltünk. Olvasd el előlről az egészet, ott van a lényeg abban az egy darab nyomorult mondatban SZÓSZERINT.

Felagund - 2015. 05. 21. 11:23

A királyi ház bármely megvádolt tagját szokásjog szerint a Királyi Testőrség egy lovagja kell hogy képviselje egy párbaj általi ítéletben (mert ugye nekik az a feladatuk, hogy a királyi házat védelmezzék – mindenfajta értelemben). Más kérdés, hogy a jelen felhozatal a Fehér Kardokból, hát… Volt már jobb is, mondjuk így… :D

A király személyére nyilván nem lehet appellálni egy ilyen esetben…
Egyébként Tommennek nincsen lovagi címe, nyilván, mert még szinte fegyverhordozónak is túl fiatal.

ProMixer04 - 2015. 05. 21. 11:27

Ez még nem volt: Üdv Mr. Eko! :)

CyClotroniC - 2015. 05. 21. 14:05

Nok3dli: én csak abból indultam ki, hogy Tyriont is visszautasították már páran, gondolom simán lehet, max bizonyos párosításokban vércikivé válik a dolog.

Mordekai, paranoid android: Szerintem ezt a vitát hagyjuk, nem éri meg patikamérlegen méregetni a szavakat meg a jelentésüket, meg nem is hiszem, hogy ide tartozik.

padovano - 2015. 05. 21. 14:13

Ez a szöszi tanú Kisujj embere ha jól rémlik.
Talán pont emiatt kellett találkoznia Cersei-jel.
Nem csodálkoznék ha ebben is benne lenne a keze.

állat - 2015. 05. 21. 16:28

Cersei azért hívta Kisujjt hogy megbizonyosodjon, ha háború törne ki a Tyrellekkel, vagy Martellekkel a Völgy a korona mellett fog harcolni. Ez azért elég fontos ahhoz hogy ne egy levéllel intézze el a dolgot, szerintem.
Kisujj itt remekül jött elő Sansa-val mert pont Cersei érzelmeire hatva megvette magának a bizalmát. Szóval kedvenc paranoiás királynőnk megint jól át lett verve.
Lehet, tényleg Kisujj a nagyi áldásával aztán pont a szöszivel fog visszavágni.

Brynden Rivers - 2015. 05. 21. 17:04

Azért említés szintjén megemlíthetnék mi van a Greyjoyokkal a Vas szigeteken meg a Tullyk-kal :(

jiliac - 2015. 05. 21. 17:50

padovano: érdekes amit írsz, erre nem is gondoltam eddig. A szöszi tényleg kisujj embere, de kisujj ugye szövetségben áll a nagyival is. És egyértelmű, hogy nem ezért utazott a fővárosba. Innentől eléggé soktényezős már a dolog neki, szinte “hármas-ügynökösködik”. No mindegy eddig ez így nagyon érdekes, kíváncsi leszek mit hoznak ki ebből a készítők. :)

Aredhel - 2015. 05. 21. 18:10

Kedves Mordekai
Ha figyelmesen olvasol, rájössz, hogy pont paranoid androidnak volt igaza. CyClotroniC az ő álláspontját erősíttette meg. Te pedig személyeskedni kezdtél.

mof - 2015. 05. 21. 20:54

a Tully-k engem is érdekelnek. családjuk jelmondata szerint most eléggé bepöccentnek kéne lenniük. ja, és mi van Robert fattyával, akit Davos elküldött csónakázni?

Néma Harcsa - 2015. 05. 21. 20:57

Hát, kétségtelenül furcsa, hogy a nemi erőszak-jeleneten ennyien kiakadnak, a vérfertőzésből viccet kerekítő paródiát meg szétlájkolják. https://www.youtube.com/watch?t=99&v=JVqFkJ3suxQ
(Egyébként szerintem is vicces, bár részemről szinte mindennel lehet viccelni, ha kellően kifinomult az élc.)

cathy - 2015. 05. 21. 23:43

Eltérve egy kicsit, de talán mégsem annyira, Arya szálához: nem spoiler, szigorúan csak az én teóriázgatásom, de én bár ő a kedvencem úgy érzem nem éli túl a regényfolyamot. Nem vagyok biztos benne, és bár ne lenne igazam, de ha lepörgetném a lehetséges forgatókönyveket, valahogy nem látok más kiutat. Két erős verzió van benne, az 1.amiről már asszem találgattak is, hogy esetleg olyat kell megölnie, akit nem szeretne, de hát ugye a Many Face God-al nem szórakozunk. A másik, hogy valamiért akár ezért akár függetlenül ettől szembefordul velük. Simán kinézném például belőle, hogy a bosszújáért képes mondjuk beépülni a rendszerükbe, kitanulni Facelessnek és halomra ölni olyanokat, akiket ugye nem szabadna és hát ez is hova vezetne? Konfliktushoz. Kíváncsi lennék szigorúan teoretikusan ki mit gondol erről, számomra egy szomorú, de nagyon lehetséges forgatókönyv ez, mert azt nem tudom elképzelni a Got világában, hogy maradéktalanul eléri a célját, vagy hogy benő a feje lágya, férjhez megy és csá. Bár ha azt vesszük hogy senki nem erre számít és Martin ezt lépi akkor pont ez a meglepi :-D

bumblebee - 2015. 05. 22. 06:26

@Brynden Rivers:

Legutóbb a Greyjoyokról akkor hallottunk, amikor Yara összegyűjtötte a a Vas-szigetek 50 “legkegyetlenebb” gyilkosát, akik hihetetlen zord ábrázattal, dérrel-dúrral kivitorláztak, megmenteni Theont.
Sajnos a célegyenesben 3 ugató kutyától megrémültek és szétszaladtak

egy1enber - 2015. 05. 22. 07:52

Én nem értem ezt a hisztit, erőszak volt ez egyáltalán? Ki mit várt ramsaytől a nászéjszakán?

Nok3dli - 2015. 05. 22. 09:06

Ramsay-n kívül ez senkinek nem volt “nájszéjszaka”

jiliac - 2015. 05. 22. 10:11

carhy:

Ugye Arya csak akkor lehet arc nélküli, ha megszűnik Arya-nak lenni. Ezt nem tudja megtenni, nem azért mert nem akarja, hanem mert ő Varg. Ez kimaradt eddig a sorozatból pedig nagyon fontos lenne, ugyanis bármijét elveszítheti de (jobb szó híján) a “varázsvérét” nem. Így viszont, hogy ezt kihagyták, a lehetséges variációk, hogy bosszúhadjárata után válik tökéletes senkivé. Addig meg majd kimagyarázzák, hogy Tű tartja benne Arya emlékét. De szerintem ő nem fog meghalni az szó ilyen értelmében. Csak Senkivé válik. Én ezt tartanám logikusnak.

Thunder - 2015. 05. 22. 11:35

Továbbra is azt gondolom, hogy rendkívül gyenge és vontatott a produkció :( szálanként alig-alig történik vmi, közepes és gyenge dialógusok váltogatják egymást és folyamatos a hiányérzet az egyes részek végén – közben pedig azt veszem észre, hogy unatkozom.

A stúdió épít az eddig megszerzett masszív rajongó bázisra és miközben nagy hype-t csinált ennek az évadnak, csendben ‘kiherélték’ –> profitmaximalizálás folyik. Rendkívül ellenszenves hozzáállás …

6 rész telt el és, ha egy pillantra megnézzük mik is történtek címszavakban:

Arya megérkezett az arcnélkülihez és söpröget, néha tesztelik, de semmi lényeges.
Sansa befuttot Deresbe és hozzáadják Ramsay-hez, közben Kisujj kicsit keveri a paklit a maga javára, hogy később deres ura lehessen.
Stannis próbálja magát megerősíteni az észekiakkal, nem sikerül, készül Deres felé. JohnSnow vezető lesz, le akarja telepíteni az északiakat – semmi egyéb.
Jamie rokonvisszaszerző akcióban, harmatgyenge akciójelenetekkel megtűzdelve /homokkígyók/, Cersei pedig Margery ellen mesterekdik a verebekkel.
Sárkányanya nyűglődik az egyhelyben maradással és az uralkodás gyakorlásával, hárpiák kevernek egy kis izgalmat, és a sárkánygyerekek néha jót esznek. Tyrion pedig egy baromi vontatott, alkoholmámoros utazáson vesz részt….

Sztem ez kb 3 részbe be lehett volna tenni és akkor maradt volna némi dinamika és érdekességi faktor a sorozatban, így viszont nagyrészt csak frusztáció és nyűglődés …

winnie - 2015. 05. 22. 13:04

thunder: “6 rész telt el és, ha egy pillantra megnézzük mik is történtek címszavakban: ”

de a sorozatoknak nem az a lényege, hogy ne lehessen címszavakba tömöríteni. épp az a fontos, ami a címszavakon túl, történik, vagy ami a címszavakBAN történik. nem a “mi?” a fő kérdés, hanem a hogyan?, vagy a miért?.

Néma Harcsa - 2015. 05. 22. 15:18

Kész az egész musical, hülyére röhögtem magam, jobb, mint maga az évad, főleg Theon és Ramsay jelenete. (A Coldplay-es fickót meg már az Extrasban is egészen megkedveltem az öniróniájáért.)
https://www.youtube.com/watch?v=LBCVr-AVbDE

Néma Harcsa - 2015. 05. 22. 15:22

(Mármint nem Th. és R. dala, hanem a belépőjük.)

Anne - 2015. 05. 22. 15:30

lumiere:
“Végül is a jós anno azt mondta Cersei-nek, hogy ugye Marg fogja elvenni tőle a gyermekeit (fiait? már nem emlékszem pontosan).”

Nem azt mondta, hogy Marg, hanem azt, hogy egy fiatalabb, szebb királyné/nő (queen).

c12h24 - 2015. 05. 22. 22:43

off

@paranoid android: nem érdemes foglalkozni vele szerintem, nem fogja megérteni és csak személyeskedéssel és szúrkálódással fogja zárni sorait, hogy mindenki előtt úgy tűnhessen itt, hogy te most ki lettél okosítva, ő meg eleve tudta Az Igazságot. hát, én biztos nem tudom, de nekem szimpatikusabb volt a te álláspontod. :)

c12h24 - 2015. 05. 22. 22:48

on

én azok közé tartozom, akik inkább koncepciónak tartják azt, hogy nem mutatták magát az aktust. eleve érdektelen lett volna a Bolton-vonzata a dolognak, Theonon már sokkal több minden csapódhatott le, de az, hogy Sansát nem láthattuk, sok mindent jelentHETett akár: lehetett arra gondolni, hogy igen, már megint földre került, de például én azt is el tudom képzelni, hogy miközben fizikailag fáj, lelkileg megnyomorítja őt ez, közben nagyon is tudatosan teszi/engedi mindezt. sok ilyet láthattunk már és el tudom képzelni a karakterről.

dinnyemano - 2015. 05. 23. 10:33

GoT musical a szereplőkkel, Coldplay rendezésben! werkfilm:
http://9gag.tv/p/aKk87A/coldplay-game-of-thrones-the-musical?ref=fbl9

Snip - 2015. 05. 26. 01:05

Thunder: tökéletesen egyetértek!!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz