login |

Revenge: vége a 4. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Rileey

2015. 05. 18. 17:20 - Írta: vendegblogger

21 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

A Revenge végig hullámzó minőséget mutatott, sokan kiszálltak belőle útközben, egyre több lett benne a szappan, de az az igazság, hogy nem bántam meg, hogy a végéig, egészen a kaszás érkezéséig kitartottam mellette.

A sorozat készítői a 4. évadban minden eddiginél jobban törekedtek arra, hogy hűek legyenek a sorozat címéhez. Mindenki bosszút állt mindenkin, szegény néző meg csak kapkodhatta a fejét jobbra-balra azt találgatva, hogy vajon ki lesz a következő megtorló.

Ez az összevisszaság mindent elárul az évadról, aminek voltak jobb és rosszabb pillanatai is. A szezon közepére éreztem némi javulást, mikor az érthetetlen Victoria – David-kapcsolatról lehullt a lepel, de aztán az egyik állandó szereplő távozását megbosszulandó hadjárat egy idő múlva fárasztóvá vált. Csupán abból a szempontból volt érdekes a fordított megközelítés, hogy Emilynek kellett visszaverni a támadásokat.

Látszott, hogy a készítők jobb híján random ötletekkel zsúfolták tele az évadot. A fő szempont az volt, hogy az egyik karakter bosszúját – ami mindig hamar kifulladt – kövesse egy másik, miközben magánéleti fronton pluszba kitöltötték valamivel a játékidőt.

A tovább mögött spoileresen megemlékezem a sorozatzáróról.

Az utolsó részek nálam a hitetlenkedés jegyében teltek amiatt, hogy az írók képesek voltak ismét kijátszani a “Victoria mégis él”-kártyát. Lehet részemről volt naiv gondolat azt hinni, hogy ezúttal valóban eltávozott az élők sorából. A gyenge nézettség, az 5. évados reboot terv és azon tudat birtokában, hogy van a készítők pucájában elég vér kiírni állandó szereplőket, én ezt nem tartottam lehetetlennek.

A világ megtudta az igazságot Amanda Clarke-ról, és ez Victoria renoméjának csúfos bukásához vezetett. De ő túljárt mindenki eszén, és hagyatékul börtönbe juttatta Emilyt. Sajnos elég hamar kiderült, hogy nem lett igazam Victoria halálát illetően, így megtörtént a végső összecsapás felvezetése a fináléra, ami végül nem mondhatnám, hogy túl nagy katarzist okozott. Az epizód sebtiben lerendezett mindent, pontot tett a szálak végére.

A Jack és Emily-rajongók örülhetnek, végre megtörtént a nagy egymásra találás azok után, hogy Emily lekéste a repülőt pár résszel ezelőtt. Azt hiszem, ez az agyonhasznált klisé jól tükrözi az írói kreativitást, ami mostanában jellemezte a sorozatot.

Margaux-nak leesett, hogy talán nem éppen jó dolog, ha hullanak az emberek, mint a legyek. Louise ezúttal is bebizonyította, hogy képtelen oldalt választani. Az ő karaktere végig szeszélyes maradt. Miután kiderült, hogy nem őrült, csak bedrogozták, Nolan feleségeként kezdtem megkedvelni, aztán visszament Victoriához. Nolan életében felütötte fejét a célnélküliség, rájött, hogy bosszú nélkül nem tud magával mit kezdeni.

A végén megtörtént a nagy szemtől szemben állás, ahol Emily és Victoria sorsa volt a tét, az utolsó megmérettetésből csak egyikük kerülhetett ki élve. David elvitte a balhét, majd a rák is őt. Vele kapcsolatban kijelenthetjük, hogy az élete totális katasztrófa – vajon mit tett szerencsétlen előző életében, hogy ezt érdemelte?

Kaptunk egy lezárt, többé-kevésbé boldog végkifejletet. Az utolsó képkockák eléggé kilógtak az összképből, főleg, hogy átmenet nélkül szembesítették a nézőt velük. Az egyik pillanatban Emily és Victoria jin-jangként, vérben úszva haldokoltak a földön, a következőben Emily az apja sírfeliratát nézte, utána még beszélgetett egyet apuval a halála előtt, majd következett az esküvő.

Túl rövid idő alatt túl sok mindent akartak elmesélni egyszerre, és ettől szétesett a rész vége. Az viszont remek sejtetés és fricska volt az utolsó percekben, hogy Emily talán csak úgy élte túl a lövést, hogy megkapta Victoria szívét.

A Revenge-re lesújtott a kaszás. Valljuk be, történeti szempontból ez már esedékes volt, semmi sem maradt ebben a sztoriban, és ezt az utolsó évad is jól tükrözte. Bár ki tudja, talán az 5. évados, Nolan-központú reboot többeket érdekelt volna.

 

21 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2015. 05. 18. 14:33

ez a finálé…

maga a befejezés rendben volt, de nem értettem, hogy az egészet hogy lehetett ennyire összecsapni. nem nagyon olvastam a körülményekről, de olyan volt, mintha hirtelen megváltoztatták volna a tervezett zárást és a kasza miatt megpróbáltak egy csomó mindent elvarrni vagy kaptak mínusz egy részt, így két epizódot kellett összemosni.

amikor elkezdett volna történni valami, hirtelen meg is történt, ugrások ide és oda, az egyik jelenet teljesen random átment a másikba, nem értettem, és nem azért, mert egy ideje nem néztem revenge-et.

látva, hogy hova tartott a sorozat, nem bántam meg annyira a kaszát, bár tudom, hogy amikor azt követően jó volt a revenge, akkor az nagyon tetszett volna, de nem tudtam volna ezekkel a szappanos dolgokkal azonosulni. még azzal sem ment, amit itt a fináléban leműveltek némelyik szállal. ijesztő volt, hogy komolyan gondoltak ezt-azt a készítők.

Rileey - 2015. 05. 18. 17:49

Én a végét konkrétan visszapörgettem, teljesen kizökkentett a temető-parti ház-kórház ugrálás, ami ugye időben nem is lineáris.
Ráadásul nem arról volt szó, hogy annyira nagyon nem lesz lezárva, és cliffhanger lesz a végén? Mert ahhoz képest pont, hogy le volt zárva, és csak a Nolan dolog lett megalapozva.
Vagy lehet ez még a kényszerű elvarrás előtt volt így, bár úgy rémlik nem olyan régen nyilatkozták ezt.

winnie - 2015. 05. 18. 18:06

azt mondtak, hogy apro cliffhanger lesz, szerintem erre a nolanes szalra gondoltak.

Csilla0422 - 2015. 05. 18. 18:07

Az első két évad nagyon jó volt, a többiről inkább ne beszéljünk.

Daniel halálával megerősödött a rossz megérzésem, ami az első rész óta tart, hogy a végén Emily – Jack párost láthatunk. Milyen érdekes, hogy Emily összes érdemleges pasija el lett távolítva, meghalt, hogy végül ez a szánalmas legyen a befutó.

Victoria halálcsavarjára számítottam, az jó húzás volt, szintúgy, hogy bevarratta Emilyt.

A vége hatalmas nagy nyáltenger lett és a sorozat nem annak indult. Tökéletes zárás szerintem az lett volna, ha Victoria emléktáblája után Emily – Amandáét látjuk.

Nolan csak árnyéka volt önmagának. Clark papát ezért nagy kár volt behozni.

A többiekről ha jót nem tudok írni, inkább…

Szaby59 - 2015. 05. 18. 18:16

“David elvitte a balhét, majd a rák is őt. ”

Ez a mondat valami hatalmas, akár hét idézete is lehetne :D

Cyrax - 2015. 05. 18. 18:23

Sajnos elég gáz volt az évad, megszokásból maradtam, meg persze kíváncsi voltam a végére. Szerintem méltóbb lezárás lett volna, ha Emily meghal, a Jack reunion kicsit eröltetett is volt, mivel a bosszú volt elvileg a fő szál…

blueberry - 2015. 05. 18. 19:03

Daniel halálakor hagytam ott, érdemes végignézni, ami utána jött?

Rileey - 2015. 05. 18. 21:22

Az Emily-Jack páros azért is volt “vicces”, mert még mindig 0 volt a kémia köztük. Évad elején nem számítottam rá, hogy Emilyt összehozzák Bennel, és mégis megtörtént, örültem neki, szerintem összepasszoltak, de Jackkel sosem. És mondanom sem kell, hogy mennyire volt örvendetes a nagy egymásra találás abban a házban, ahol szegény Bent kinyírták. :D

Szaby59 Haha, hát de most szerencsétlen ember, már komolyan. :D Kényelmes megoldás volt az írók részéről.

blueberry, szerintem Margaux bosszúját egy az egyben kihagyhatod, talán onnan érdemes nézni, ahol bejelenti Emily a világnak, hogy ő Amanda Clarke, és kezdetét veszi Victoria utolsó bosszúja.

audrey - 2015. 05. 18. 22:15

A harmadik évadot én kihagytam, a negyedikre viszont visszatértem, és nem bántam meg. Összességében izgalmas volt az évad, pár nagyon jó pillanattal és számos nagyon rosszal is. Mindenesetre (az első két évadhoz mérve) a megváltozott helyzetek hoztak üdítő cselekményt, ahogy a cikkben is szerepel, most neki kellett visszaverni a támadásokat, és ahogy elhangzott Emily szájából valahol a vége fele, most először nem tudta, mi vár rá.

Jack és Emily között valóban egy szemernyi szikra sincs, de már jóval a finálé előtt beletörődtem, hogy őket egymásnak teremtették az írók. Viszont Charlotte-tal (mert olvastam, hogy visszatér az utolsó két részre) több minden történhetett volna, egy kis testvéri szeretetnek mindig örülök.

Miután Victoria felrobbant, olvastam egy, a színésznővel készült interjút és ott határozottan ki volt jelentve, hogy valóban meghalt. Nos elég nagy ledöbbenés volt, amikor kiderült, hogy mégsem, csalódtam, hogy nem tudták meglépni, de utána már elégedett voltam ahogy le volt vezetve a terve.

Az utolsó rész csakugyan sűrített volt, az időugrálások meg zavaróak, de legalább kaptunk befejezést, és én ezért rendkívül hálás vagyok! Persze egy drámaibb vég jobb lett volna, ha Emily is meghalt volna, de azért az sem semmi, hogy megkapta a szívét az ellenségének.

Emily VanCamp, Everwood és Revenge után remélem, hogy egy újabb gyöngyszembe láthatunk…

Szaby59 - 2015. 05. 18. 22:50

Amúgy ja én is a Madeleine Stowe-os interjú alapján hittem el, hogy tényleg meghalt, de jól beetettek :D
Amúgy eredetileg Ő így akart távozni, mert szerinte a karakterhez méltó búcsú lett volna, de a Showrunner azt mondta, hogy nem más tervek vannak…

Amúgy ugyanez van a szíves dologgal kapcsolatban is: Madeleine Stowe egy interjúban azt mondta, hogy “talán” igaz és nem csak álmodta, egy másikban Emily VanCamp pedig egyértelműen kizárta és szerinte csak azt szimbolizála az álom, hogy bár meglett a happy ending, de soha sem fog tudni nyugodni a Graysonoktól.
Mindenesetre én sem bántam meg, bár leginkább Madeleine Stowe és Emily VanCamp miatt maradtam végig.

Bia - 2015. 05. 18. 23:28

Az igazi fénykora az első 2 évad volt.
bár kitartottam mert érdekelt hogy hová jut el Emily.jobb volt ez a zárás mintha valami nagy cliffet belengettek volna az írók.
véleményem szerint Aiden volt a tökéletes pár Emily számára.még Daniellel való álkapcsolatában is több szikra volt mint evvel a Jack gyerekkel.

spurs - 2015. 05. 20. 15:12

Hát, többször elszúrták a végét. Igazából amikor lelőtték egymást, az lett volna a méltó befejezés. A szívátültetés dolgon jót nevettem a végén. értettem az üzenetet, de az sajnos bugyutára sikeredett. Megérdemelt volna egy jobb lezárást ez a sorozat, de azt is látni kell, hogy évadonként 22 rész iszonyatosan sok. Egy kisvárosnyi szereplővel sem lehet fenntartani a történtet. Ez ugye egy normál sorozatnál 6 évad, és ott is kb akkor fullad ki a dolog.

Antunes Coimbra - 2015. 05. 23. 06:57

Az első két évad erős volt,de lekötött mind a 4 szezon.Madeleine Stowe alakítása ütős volt,ez megmarad bennem.A végére a szálakat is elvarrták,bár itt lett volna még potenciál.De belekötni nem akarok,így is jól szórakoztam.
Hiányozni azért nem fog a sorozat,nálam nem egy többször nézős kategória.

Marcello - 2015. 09. 07. 21:15

Meséljétek már el, hogy Margaux-val, mint second főgonosszal, mi történt !??
nézik egymást Nolannal és snitt. Ez most miiiii???

V.Éva - 2016. 04. 16. 15:13

Sajnos lemaradtam a végén, mit jelentett a Nolannek küldött üzenet ?

Norbi - 2016. 12. 28. 21:59

Most fejeztem be a sorozatot és egy kicsit csalódott vagyok 1-2 évad valami ütős volt. A 3 évad katyvasza után reménykedtem 4 évadra újra a első két évad szintre emelkedik de nem sikerült.Már unalmas volt hogy mindenki bosszút áll mindenki….
Arról nem is beszélve hogy csomó szálat elvágtak a végén pl: mi lett Treadvell-el.És a végén azok a időugrások nem beszélve(a szíves rész hab a tortán de ha kimaradt volna nem zavart volna mindegy).
A sorozat végül is nem is lett olyan rossz a 1. és 2. évad felejthetetlen a 3. és 4.évad (első fele) vicc kategória a másik fele elmegy szint… A finálé összecsapott.

Szaza - 2018. 11. 02. 15:17

A végén az orvos elmondja, hogy milyen nagy volt az egyezőség Amanda és Victoria között, az arra enged következtetni, hogy ők is rokonok voltak. Ki volt Victória apja, melyet az anyja halálos ágyán tudott meg, lehet az volt az apja Amanda anyjának is és a ők féltestvérek voltak. Csak akkor lehetett nagy az egyezés ha Amanda és Victoria is valahol rokonok voltak.

Springer - 2019. 09. 04. 11:48

Most értem a sorozat végére. Nem mai darab, de muszáj volt ledarálnom. Emlékszem, még a királyi tv adta és a nagyszüleim nézték. Sok jelenet volt, ami beugrott, hogy ismerős valahonnan, többször voltam a nagyszüleimnél, amikor ez ment, csak akkor fogalmam nem volt róla, hogy ez egy jó sorozat :-D

Az első két évad nagyon tetszett. Tényleg minden rész lekötött, élveztem. A harmadik évad egy katyvasz volt számomra.
Az utolsó évad meg, fogjuk rá, szódával elmegy. Viszont az utolsó rész, na az nagyon nem.
Elkapkodottnak tűnt a többi évad és rész mellett.

Nolen volt a kedvenc karakterem.
Emily a második kedvenc.
Jack meg annyira irritált, hogy bíztam benne, eltűnik az utolsó évadban, ha nem korábban…olyan szinten nulla volt a kémia Emily Jack páros között, hogy szenvedelem volt nézni. Daniellel volt kémia, még a bosszúálló sráccal is, akivel Japánban egy kiképzésen vettek részt, még talán a zsaru sráccal is, de Jack…áhhh :-D

Összességében remek sorozat. Darára, nincs mit nézni időszakra bárkinek ajánlom.

Réta - 2020. 05. 05. 20:30

Nem hittem volna, hogy ilyen nagy örömöt fog okozni, hogy befejeztem ezt a sorozatot. Évek óta készültem rá, hogy megnézem, de sajnos túlzottak voltak az elvárásaim. Jól indult, de tényleg egy nagy katyvasz lett a vége. Komolyan mondom, azt vártam, hogy Victoria azt mondja Emilynek az utolsó összecsapáskor, hogy ő az anyja. Ennél csak egy fokkal jobb, hogy megkapta a szívét, ami vagy igaz, vagy nem. Viszont ha igaz, akkor szegény Emily tényleg egy emberi roncsként került ki ebből a küzdelemből.
Én sosem kedveltem Danielt, szinte mindent megtestesített, amit gyűlölök egy férfiban. Teljesen megdöbbentem, amikor kiderült, hogy hősként halt meg és a negyedik évad szinte teljesen róla szól. Egy rongy ember volt, aki lelőtte a feleségét, utána meg nyíltan csalta. Kimaradt az iskolából, de a kapcsolatai révén mindig zsíros pozíciókba jutott. A jó kapcsolatai miatt több rendőrségi ügyét is elsikálták, és ő is viszonozta a szívességeket hamis tanúzással. Egy önző, felszínes alak volt, aki a családja pénze nélkül semmire sem vitte volna.
Margaux kezdetben érdekes karakter volt, de ez az óriási szerelme Daniel iránt érthetetlen volt a számomra. Az ő bosszúja teljesen megalapozatlan volt, hiszen konkrétan senkijét se Emily ölte meg. Az apját Grayson papa lökte a propellerbe, Daniel maga ugrott Emily elé az anyja által küldött főgonosszal szemben, a gyerekét meg azért veszítette el, mert kiugrott az útra. Ahhoz képest, hogy többször is előkapta a bérgyilkosát – aki elég nevetséges volt egyébként – a végén felébredt a lelkiismerete és minden átmenet nélkül ellene fordult. Annyira reméltem, hogy lesz benne egy kis józan ész, egy kis franciás pragmatizmus és továbblép, de persze ebben a sorozatban ilyen nincs.
Volt valaki aki drukkolt a Jack Emily párosnak? Szerintem az írókon kívül senki sem hozta volna őket össze. Ha legalább valami szívtipró pasit castingoltak volna erre a szerepre, megértettem volna, de sajnos Jack túl alacsony volt és olyan átlagosan jóképű, ami szinte feledhető, ráadásul semmi személyisége sem volt. Nemcsak kémia nem volt köztük Emilyvel, még az értékrendjük, gondolkodásuk, érdeklődésük sem azonos. A nagy szexjelenetüket egyáltalán nem értettem. Miután megtalálták a vért és rögtön be is azonosították – én nem jöttem rá, hogy miből – úgy gondolták, hogy romantikus lenne egy gyilkossági helyszínen szeretkezni? Már sok beteges dolgot láttam, de ez nálam is kiverte a biztosítékot. Nagyon romantikus elhajózni a naplementébe, de szerintem Emily halálra fogja unni magát Jack mellett.
Furcsa, de szerintem Nolan és Louise jó páros lehetett volna, csak valahogy az írók a biszex srácból teljesen meleget csináltak, nehogy már legyen egy normális kapcsolata. A szociális gondozó pasit is elég gyorsan kiírták, miután szétverte a kapcsolatukat. Neki annyi happy end jutott, hogy végtelenségig folytathatja a bosszút? Jól kiszúrtak ezzel a karakterrel, pedig mindenkinek ő volt a kedvence.

Mendosa - 2020. 05. 06. 22:22

Jobban örültem volna ha a kritikák vagy tetszések helyett mindenki leírta volna ki hogyan fejezte be volna a sorozatot, abban egyetértek hogy az utolsó részt összecsapták. Az én verziómban a párbajban Victoria lövése Emily golyóálló mellényébe fúródott volna, Emily apja nem halt volna meg, hanem Emilyvel együtt pánikszerűen hagyták volna el a várost, Jack pedig megismerkedett volna egy új hölggyel, Nolan, Margaux szálat nem változtattam volna meg.

Szegletiné Éva - 2020. 05. 24. 18:19

Most pár perce értem a végére a történetnek, amit jó volt újra végignézni, bár anno a Tv-ben láttam,de ott ha jól emlékszem, 1 rész ment hetenként, most pedig alig 2 hét alatt láttam a 4 évadot! Egyetértek mindenkivel, aki szerint az első 2 évad csúcs volt! Én szeretek mindent úgy vizsgálni,hogy nem minden fekete, vagy fehér….közte is van sok árnyalat. Daniel például, sokat változott és élete egyik legboldogabb pillanata után, egy jó cselekedet közben vesztette életét….kár érte, Margóval lehetett volna egy jó élete, gyermeke. Ami azt illeti, valóban Aiden illett legjobban Amandához, én mégis úgy találom,hogy törvényszerű volt, hogy Jack Porter lesz a befutó,a gyermekkor nagyon meghatározó!! Valóban jó lett volna úgy megírni, hogy David nem beteg és nem hal meg.. Amikor először láttam,már akkor is Amanda/Emily halála a mentés, Nolen (a legjobb karakter és szuper alakítás) motorcsónakos száguldása jelenet volt, amit többször is megnéztem és megkönnyeztem. Viktória halála nem volt királynőhöz méltó,akkor már inkább a tűzben veszett volna oda…de a fricska a szivével..tetszett, ahogy a legutolsó jelenet is, ami Nolent látja el feladattal!Új 007-es született!! Érdekes, tanulságos történet volt örültem, hogy Sharlott előkerült a végére!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz