login |

Mad Men: vége a 7. évadnak. És a sorozatnak is. – írta 20legendd

2015. 05. 19. 14:49 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: kritika,

I want to keep things as normal as possible.

7 évad után végleg leköszönt napjaink televíziósának egyik dinoszaurusza, a Mad Men. Nem állíthatnám, hogy kevés sorozatot nézek, de a Mad Men valahogy már a kezdetektől fogva egy megmagyarázhatatlanul más élményt tudott nyújtani, mint nagyjából az összes többi pályatársa. Még azokban a pillanatokban is, amikor a sorozat nem volt éppen hibátlannak nevezhető.

Hogy hibátlan volt-e ez az utolsó évad? Dehogy volt. A Mad Men valamennyi évadjába becsúsztak olyan pontok, amivel nem mindenki tudott azonosulni és érzésem szerint, idén sem volt ez másképp. Ezen persze nem javít az sem, hogy a készítő, Matthew Weiner tavaly elvarrt minden szálat a történet szempontjából, és ennek következtében az idei epizódok inkább a sorozat karaktereire fektettek nagyobb hangsúlyt.

A fináléra nem is maradt túl sok megválaszolatlan kérdés, aminek ellenére számos teória látott napvilágot, hogy miképp lehetne lezárni egy ilyen lezárhatatlannak tűnő sorozatot. A befejezés nem is aratott osztatlan sikert, ami abból is meglátszik, hogy a neves kritikusok között is volt olyan, aki imádta, míg más “vitathatatlanul szörnyűnek” nevezte. Az viszont egészen biztos, hogy az utolsó egy óra nem igazán úgy alakult, ahogyan arra bárki is számított.

A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Kimondva, kimondatlanul az idei évadot a nosztalgia járta át, de a fináléban éppen az új kezdet került előtérbe. Roger talán végre megtalálja élete partnerét, Pete elköltözik a családjával, Joan a saját lábára áll, míg Sallynek egy teljesen új élettel kell szembenéznie anyja tüdőrákja miatt.

Sőt, még a munkamániás Peggyre is rátalált a szerelem az utolsó percekben és ezen a szálon mutatkozik meg szerintem, hogy Weiner akármennyire is ragaszkodott az általa elképzelt befejezéshez, azért bele akart csempészni egy kis fan service-t is. A végeredmény azonban felemás lett, mint ahogyan az egész zárás is.

A Mad Men egyik erőssége, hogy az aprólékos, kényelmes tempójú építkezés mellett azért sokszor bedobnak valami váratlant, amivel felpörgetik az eseményeket. Ez lehet egy elszabadult fűnyíró, egy halott titkárnő, egy kísérteties görkorcsolyázás és még sorolhatnám.

Az azonban most bebizonyosodott, hogy a sorozatnak nem áll jól, ha egymás után húz elő a semmiből olyasmiket, amiket keveset, vagy egyáltalán nem épített. És az én szememben több ilyet is megléptek a végén. Joan, Peggy, és kisebb mértékben Pete szálánál is valami hasonlót éreztem.

Említettem már, hogy a történet jelentős részét lezárva a fináléra nem maradt túl sok kérdés, amit meg kellett volna válaszolni. Egy azonban mégis akadt. Mégpedig az, hogy a történet központi figurája, Don Draper hova fog sodródni. Az igazat megvallva, Don már egy ideje nem volt a régi, de a befejezésre kanyarodva csak oda jutottam, hogy az ő sorsára vagyok a leginkább kíváncsi és itt nem is kellett felhúznom a szemöldökömet.

Ha valahol, akkor ebben a sztoriban nem panaszkodhatunk az építkezésre, vagy annak hiányára. Don korábban mindent elért, azonban az utolsó epizódokban szinte mindent elvesztett. Az álcáját, a feleségét, a lakását, a munkahelyét, és a Dianával való viszonyából még arra is következtethetünk, hogy a vonzerejét is. Amire képes volt régen, az már bizonyos ponton túl nem ment neki és csak egy kerék lett a gépezetben.

Nem meglepő, hogy mindenből, még magából Don Draperből is kiábrándulva, főhősünk csavargó módjára bolyongani kezd. Don talán az egyetlen, aki elősegíti a változtatást, mégis akármerre viszi őt az út, lépten-nyomon a múltjába ütközik. Az egyetlen, akivel még tartja a kapcsolatot az a lánya, de később kapcsolatba lép még egyszer és utoljára Bettyvel, valamint Peggyvel is. Úgy néz ki tehát, hogy egy férfi életében valóban három nő van.

Tényleg sok ötletet lehetett olvasni, hogy Don hol köthet ki, de arra valószínűleg senki sem gondolt, amire Weiner. A sors fintora, hogy Don pont azok között a hippik között talál megnyugvást, akiket még az első évadban élesen kritizált.

Az egész sorozat egyik fő kérdése, hogy képesek vagyunk-e megváltozni. Vajon a sok nemleges válasz után a fináléban tényleg egy félénk igent kaptunk a készítőktől? Persze az sem lehet véletlen, hogy Don utolsó képernyős megjelenését pont egy Coca Cola-reklám szakít meg.

Még annak ellenére is, hogy érzésem szerint nem volt minden pillanata a helyén, a finálé után épp olyan sokat fognak még beszélni a sorozatról, mint amennyit beszéltek róla előtte. Hiszen ahány néző, annyi értelmezés születhet. Hiába, Weiner még akkor sem szeret egyértelmű választ adni, ha alig tesznek fel neki kérdést.

Az utolsó fél évad minden valószínűséggel csak keveseknél fog bekerülni a Mad Men legemlékezetesebb szakaszai közé, de ez mit sem változtat azon, amit a sorozat adott az elmúlt 92 epizódon keresztül. Akár úgy is tűnhet, hogy nem vagyok elégedett a zárással, ami azonban nem igaz. A Mad Ment még a gyengébb napjain is óriási élvezet volt nézni, így ha feleennyit kaptunk volna az utolsó fejezeteiben, akkor sem tudnék rá egy igazán rossz szót sem szólni

The new day brings new hope. The lives we’ve led, the lives we’ve yet to lead. New day, new ideas, a new you.

Csak reménykedni tudok, hogy a Mad Men után keletkezett űrt valami olyan hamar be tudja majd tölteni, mint Harry esetében egy doboz süti. Mert ahogy Don is mondta, egy vásárlót jobban meg tud fogni egy termék a csillogáson túl, ha érzelmileg kötődik hozzá. De az ilyen bizony csak ritkán fordul elő.

10 hozzászólás Ne habozz!

Réka - 2015. 05. 19. 15:28

A. kommentálta a kibeszélőnél: hehe:http://uproxx.com/tv/2015/04/did-don-draper-create-the-iconic-buy-the-world-a-coke-television-commercial/

volt, aki sejtette :)

Másrészt nekem tetszik Jon Hamm mondanivalója az egyik interjúból:
“No one is suggesting that Stan and Peggy live happily ever after, or that Joan’s business is a rousing success, or that Roger and Marie come back from Paris together. None of it is done. Matt had said at one point, “I just want my characters to be a little more happy than they were in the beginning,” and I think that’s pretty much true. But these aren’t the last moments of any of these characters’ lives, including Betty. She doesn’t have much time left, but damn if she’s not going to spend it the way she wants to spend it.”

A. - 2015. 05. 19. 15:50

@Réka: köszi:)

Itt is megismétlem, nagyon elégedett vagyok a lezárással, ritka az olyan sorozatzáró nálam, hogy fülig érő vigyorral gondolok vissza rá, nem pedig csalódottsággal vagy letargiával. Utólag visszagondolva az egész évadot nagyon szépen felépítették, hogy erre az utolsó jelenetre csúcsosodjon ki, kezdve a Don teljes összeomlásával, a McCann beolvadással, vagy Peggy és Don beszélgetésével, hogy lehet-e maradandót alkotni a reklámszakmában (Don kicsit cinikusnak tűnt ezzel kapcsolatban)

Egyébként mindig azt reméltem, hogy nem azzal fog véget érni a sorozat, hogy Don végleg összetörik (vagy rosszabb), hanem vesz egy nagy levegőt és újra feláll valami zseniális visszatéréssel (vagy ennek sugallatával) és pont ez is történt. Mert valahol erről szólt nekem a sorozat, arról hogy a kreativitása (és Peggyé) mindent túlél, semmi más nem számít.

Egyetértek a kritikával, hogy valóban egyedülálló volt a sorozat és valószínűleg pótolhatatlan lesz. Nem éltem még ebben a korban, de mégis nosztalgiám volt már az első rész első jelenetétől kezdve, mintha én is részese lettem volna. Voltak hibái, persze de egy élmény volt.

_Peter - 2015. 05. 19. 16:00

Szerintem nem utolsó perces volt Peggy és Stan. Amikor a munka miatt levetkőztek a hotelben azután mindig a levegőben volt. Stan mindig meghallgatta, kikérte a véleményét stb. Legutóbb Peggy elmondta neki a titkát is.

Kibeszélőnél a kedvenc jeleneteim:

Három telefonbeszélgetés a legfontosabb nővel:

Sally
Betty
Peggy

Hihetetlen jó volt.

A hippis-meditációs rész hogy feltöltődjön és mindig a saját élményeiből találta ki a reklámokat. Mi Don valódi otthona? A Madison Avenue.

Jon Hammnek teherautónyi Emmy-díjat, Kiernan Shipka pedig az új kedvencem. Hiányozni fog a Mad Men, szavak nincsenek a minőségre.

Kedvenc szövegek:

Peggy Stannel telefonon: What? What?

Roger Marie-nak: Lassabban kiabálj vagy angolul hogy értsem!

Don: Birdie…
Betty: I know.

Nyáron újra fogom nézni, annyi remek utalás, szimbólum volt ebben a sorozatban. Jó olvasni a sokféle értelmezést, elméleteket.

20legendd - 2015. 05. 19. 17:03

Én nem tudom, nekem Peggy és Stan mindig is inkább két jó haverra emlékeztetett és annak ellenére sem tudom értékelni ezt a nagy fellángolást, hogy Peggy részéről valószínűleg azért jött, mert Don hívása után rájött, hogy az eddigi “családja” (vagyis Peggy és Don) már nem lesz részese a mindennapi életének. Én sem úgy értelmeztem természetesen, hogy ettől a ponttól fogva boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Peggy erre tuti nem lenne képes. :)

Amit még észrevettem – de az írásba már nem akartam beleerőszakolni – Don meditálásával kapcsolatban, hogy kísértetiesen emlékeztetett engem Freddy pitchére, amivel kezdődött az egész 7. évad, és amit ugye Don írt. “This is the beginning of something[…] And you’ve got nothing to say. The meeting is boring, but you can’t be […] Now we just hear the electronic hum: Omm-mm.” Bár lehet, hogy csak én látok bele már sokat, mert sehol máshol nem olvastam ilyet.

Nyáron nekem is kinéz egy dara, amit egyelőre csak az első 3 évaddal tervezek, de szerintem simán végig fogom nézni az egészet aztán :D

ldavid - 2015. 05. 19. 17:15

én sem pont így képzeltem a lezárást, de végülis jó lett. a többit már elmondták előttem.

…kivéve: Meredith! ő volt a legjobb az utolsó évadokban :D

baggio - 2015. 05. 19. 19:18

Köszi a cikket, most pedig reménykedjünk benne, hogy nagyon szép lesz a díszdobozos kiadás (akár korábbi öngyújtós megoldás is megfelelne, bár az utolsó évad után valószínűbb a kólásüveg :))

A zárással én tökéletesen elégedett vagyok, Betty (és a gyerekek + Henry) kivételével ugyan látszólag mindenki pozitív zárást kapott, de a kiskapu is nyitva maradt egy sötétebb jövőképre a néző világlátásától függően: Joan örökké egyedül marad, Peggy elszalasztja élete lehetőségét egy se veled-se nélküled kapcsolat miatt, Don visszatér az ügynökséghez, Pete gépe lezuhan, Rogert az őrületbe kergeti az asszony…

Azt már lehet tudni, hogy Weiner dolgozik-e valami új projekten?

A. - 2015. 05. 19. 20:22

Egyszer ha nem lesz semmi dolgom, fogok csinálni egy olyan darát, hogy Mad Men és utána rögtön a That’s 70 show:):)

Bazsi - 2015. 05. 19. 21:32

Nem olvasom el a posztot még, mert az utolsó részt még nem láttam, de hiányozni fog. ez az utolsó pár rész is olyan sok idő után jött, és olyan hamar elment ez a pár hét. Nagyon különleges sorozat volt, kitűnt a sok akció dráma vígjáték közül mindig is, azthiszem ideje elkezdeni újra előről…

Réka - 2015. 05. 21. 09:20

http://www.hollywoodreporter.com/news/mad-men-series-finale-matthew-797302?facebook_20150520

Szóval igen, Don Draper álmodta meg a leghíresebb reklámot a történelemben :D

Vestergaard - 2016. 11. 07. 01:19

Nos én nem is olyan rég fejeztem be a sorozatot, de már csak a lendület vitt, mert nem akartam befejezetlenül hagyni a dolgot.
Számomra ez a 7 évad maga a megtestesült hanyatlás.
Az első évad egy bájos világot mutat be, ahol rend van, fegyelem, ahol szép díszített emberek ha megfeszülve is, de mutatnak valami tartást.
Hozzá kiváló korkép volt politikáról, előítéletekről, piáról, cigiről, pazarlásról…
Viszont nem tudtam megérteni, hogy Dontól miért dobja el magát mindenki? Felfogtam annak, hogy biztos zseni a munkájában és a pénz mindenkit függővé tesz és ő sokat hozott belőle.

Sajnos azonban az évadok folyamán nem sikerült árnyalniuk ezt a képet, csak tovább rontani rajta.
Don egy szar ember. Olyan szinten megbízhatatlan, lassú, humortalan, savanyú, impulzív(amikor nem kéne), antipatikus, hogy képtelenség volt számomra bármilyen szinten együtt érezni vele, sőt konkrétan a végére már minden egyes lépését előre tudtam abból, hogy én mit tennék a helyében(pont az ellenkezőjét fogja…).
Szóval igazából nem tudtam komolyan venni őt és csakis őt az összes szereplő közül.
Talán épp ez volt az író célja?
Hogy ne álljon össze soha a néző fejében Don Draper, mint személyiség?
Akárhogy is, foglalkozhattak volna azzal, hogy a sok csodálatosabbnál csodálatos nő mi a francért dobta le a bugyit tőle, mikor tényleg nem csinál semmit ez az ember?
Jessica Paré által megformált második feleségének a közelébe nem ért, de az a nő végig kitartott mellette hűségesen. Miért?

Don tönkretett egy rakás életet a szemétkedéseivel, majd kislányként sírt ennek-annak. Összehányt egy temetést, lényegében minden fehér női szereplőt megdugott. Ellopta másik ember identitását, kiborult, összeomlott fontos ügyfelek előtt, önkényesen hozott le olyan cikket az újságban, ami lényegében tönkretette a cégét, beült random idegenek kocsijába és elment szórakozni, hogy szarban hagyja Pete-et, a halálba üldözte egy kollégáját,stb.
Mégis mindenki vigyorogva várta vissza, mint valami messiást. Why?
Ez annyira valószerűtlen, hogy nem tudtam elfogadni a sorozat történetvezetését egy idő után, de elengedni sem akartam a kezét, mert valahogy mindig bíztam benne, hogy rendezik ezeket a szálakat.
Csalódtam.
Néha úgy tűnt, mintha az írók jó fajta kokaint szippantgatnának és nagyon elfajult novella-ötleteiket élnék ki ebben a sorozatban. Teljesen oda nem illő események, idegen emberek verődnek össze egy-egy szopásra vagy egyéb aktusra.
Simán belefért volna, hogy egyszer leszálljanak az UFO-k, aki miután szexeltek Donnal(mert valamiért nagyon hasonlítanak a szuper testű fehér nőkre), Pete mindjárt le is szerződik velük és elviszi őket golfozni…

A politikai/történelmi kiutalások viszont nagyon tetszettek, akárcsak a díszletek.
Tetszett, hogy jó kajákat esznek, jó piákat isznak, biztonságos és újszerű élmény volt a drog és ugyancsak tetszett a meglepően sok magyar utalás is.
Ami talán nem sikerült jól, az az öregedés ábrázolása. Valahogy ezt senkinél nem sikerült megoldani.
Néha, mikor pár hónap kimaradt, máshol választottál el Don haját, oszt’ jóvan.
Nálam ez egy 5/10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz