login |

Grey’s Anatomy: vége a 11.évadnak – írta Kriszta

2015. 05. 20. 14:44 - Írta: vendegblogger

19 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

It’s a beautiful day to save lives.

Bátran kiállok ama kijelentés mellett, hogy a Grey’s Anatomy egyik, ha nem a legemlékezetesebb évadán vagyunk túl. Ez egyaránt értendő pozitív és negatív értelemben is. Míg egyes karakterek nálam elérték a teljes érdektelenség fokát és teljes unalomba fulladtak, addig a mérleg másik oldalán ott van a sorozat egyik legszórakoztatóbb vendégszereplője, valamint a Meredith életében bekövetkező gyökeres változások.

Így az összképet tekintve egy nem túl erős, de könnyen semmiképp sem feledhető részekkel teli évadot kaptunk. A tovább mögött nézzük át mik is voltak ezek a pillanatok. Spoileresek.

A szezon első felében jobban meg voltak osztva a részek, s ezekben több szereplő történetére is koncentráltunk. Mivel Maggie és Amelia állandó karakterré lépett elő, így őket folyamatosan próbálták beépíteni a csapatba. Kár, hogy ez eddig csak Maggie esetében sikerült.

Callie és Arizona kapcsolatára végleg pont került, ami  egyelőre úgy tűnik mindkettőjüknek a hasznára vált. S emellett megkaptuk a sorozat történetének legjobb vendégszereplőjét. Az előzetes várakozásokkal ellentétben meglepőn sok részen keresztül követhettük Dr. Herman történetét, és ez milyen jól is volt így!

Geena Davis egy keménykezű, határozott, a szakterületén a legprofibbnak számító, a csípős megjegyzéseket sem nélkülöző, végtelenül szórakoztató karaktert formált meg, akinek minden egyes jelenete csak jobbá tette az adott részt.

Aztán robbant a bomba…

A fókusz 100%-ig Derek és Meredith párosára terelődött az évad második felében. Az álomállás elvállalása a másik városban, a munka és a család közti egyensúly megtalálása, valamint az esetleges félrelépés gondolata után Derek hazatért és minden erejével azon volt, hogy bizonyítsa szerelmét Meredith-nek, de sajnos erre sok ideje nem maradt.

Meredith elvesztette Dereket ,és ezzel mi nézők megkaptuk az évad két legerősebb és legfájdalmasabb részét, és azt, hogy a következőkben figyelhessük Meredith-et, hogy milyen hatással lesz élete szerelmének az elvesztése.

A szezonzáróra nem szeretnék sok szót pazarolni, az emlékezetes dolgok az előző részekben történtek. Igazából egy teljesen átlagos epizódot kaptunk (ami ennél a sorozatnál kész csoda), sok mindenkiért nem kellett aggódni, talán csak az April – Jackson-páros rajongói rághatják a körmüket a nyáron.

Az évadra 7/10-et adok, de ezt is csak a Patrick Dempsey távozása miatti sokk miatt, anélkül nálam 6/10-nél nem lenne több ez a szezon.

19 hozzászólás Ne habozz!

andrea - 2015. 05. 20. 15:59

Előszor is nagyon jó írás!
Többnyire egyetértek.

Jó fej Amelia, meg kedvelem. A drámai jelenete pl az utolsó részben vagy az az előttibe ahol a tornácon voltak Owennel..annyira béna lett. Drámában van még mit fejlődnie.

Már Christina távozása után is így gondoltam, Derek távozása egy nagy sokk volt és még inkább azt az érzést kaptam, h az igazi GA-nak vége…Nagyon sok embert elvesztettünk, akik miatt megszerettük. Nem lehet 13 évig ugyanaz a gárda, mint pl a Vészhelyzetbe sem, de nagyon a kedvenc karaktereim szálltak ki, még van de valahogy az egész elveszett így. Pl Olyan szomorú, hogy Mer/Der-nek nincs happy end vége..Ezt nagyon de nagyon sajnálom. Rosszul érintett még az is, hogy ez a temetés dolgot se intézték jól. Kicsivel lehetett volna jobban megemlékezni Derek Shepherd-ről. Más szemszögből néztük, de egy ilyen karaktert akkor is.
Visszajöhetett volna 1-2 karakter az elbúcsúztatására. Nekem ez az egész kiszállás egy nagy katyvasz, nem vágom mi történt nem angyon olvasgattam ezekről, hogy miért lett. De rossz…ez a szál se kapta meg a happy endet és még normál.

Az évad csúcsa nálam is Arizona és Dr. Hermann, a végén pedig Bailey. Kiváncsi vagyok ki lesz a chief.

April-Jackson szálba ezt vártam, nem lepett meg. Amin keresztül mentek és April otthagyta nem lehetett mást szétválasztani, mint őket.

Jo és Alex-nek nagyon örültem. Végre. Tuti fognak még szenvedni. Megérdemli Alex.

Érdekes, fogom nézni továbbra is a sorozatot, de nekem ezzel valami nagyon elveszett és az utóbbi években. Nem az igazi, eprsze arra jó az internet, hogy vissza lehet nézni a régebbi részeket.

andrea - 2015. 05. 20. 16:03

Alex nem érdemli meg a szenvedést, hanem h rendeződk a magánélete :D

zoli - 2015. 05. 20. 16:34

Szerintem Amelia kifejlődött már drámában, elég arra gondolni, amikor meghalt a gyereke apja, vagy az agynélküli babája és voltak még pillanatok. Itt inkább az írók hibája volt szerintem.

Rubber Duck - 2015. 05. 20. 17:14

Néha nagyon színpadiasak a drámai jelentek, pedig a képernyőn ez sok, a kevesebb több lenne.

carpediem - 2015. 05. 20. 19:00

szerintem Amelia jobban be lett építve mint Maggie, és szuper évad volt, az utolsó rész meg olyan volt mint az élet s gyönyörű lezárás, életszerű, az egyik ha nem legjobb rész, megmutatva, hogy repülőgépbaleset nélkül is lehet érzelmes, izgi finálét cisnálni Shondalandben

Evian - 2015. 05. 20. 19:11

Nekem az utolso resz akar sorozatzaronak is elment volna…

schweinsteiger - 2015. 05. 20. 22:16

nekem pont Amelianál jobban kijött az a nagy fájdalom, amit Derek miatt érzett, mint Meredithnél. Az Owenes tornácos jelenete is nagyon adta. Nemtudom, h jobb lenne-e ha bömbölne, de még a George halálakor is volt egy pont,amikor eltört benne vmi, és “kiengedte a könnyeit”, most meg bámult állandóan faarccal, nemtudom , olyan fura. meg hogy 2 résszel ezelőtt halt meg derek, de már bulizunk. nem volt rossz, meg tudom h eltelt egy év is, de olyan érzésem van, h gyorsan ki kellett írni Dereket, 2 rész alatt gyorsan feldolgozta mindenki a halálát, és akkor mehet is tovább a sorozat, ahogy eddig.

Zsanna - 2015. 05. 20. 22:58

Nem volt rossz évad. Kíváncsi voltam, hova jutunk Christina nélkül. Őszintén szólva nekem Meredithből kicsit elegem van, vagy lehet, hogy csak az volt a baj, hogy most túl nagy szerepet osztottak rá hosszabb időn keresztül, és Ellen Pompeonak ebbe már beletörött a bicskája. Amúgy furának tartom, hogy Shonda Rhimes csak azt a féle kiírási módot ismeri, hogy valami béna balesetben meg kell ölnie a szereplőit. Annyi mindenkit kinyírt már, hogy a Sons of Anarchynak is méltó vetélytársa lenne… Nekem még az is jobban tetszett volna, hogy ha Derek Washingtonban marad és új életet kezd, mert azt a munkát akarja, és már nem elégíti ki Seattle, és ezt nem tudják Meredith-szel megoldani. De sehogy sem lett volna jó! Persze az ember így van ezzel, ha évadokon keresztül szenvedtetik a főhősökkel együtt, és mikor végre egymásra találnak, összeházasodnak, gyerekeik lesznek, felépítik álmaik házát, és boldogok a csodás munkájukkal akkor ki kell nyírni valamelyiket. (Amúgy azóta olvastam azt is, hogy Patrick Dempsey halálos beteg, ezért van lefogyva, és más munkát sem vállal.)

Lizzy - 2015. 05. 20. 23:20

Nekem az egész nagyon zagyvának, összecsapottnak tűnik a 19. résztől… mintha nem tudták volna eldönteni, hogy mi legyen.
A 19. rész úgy kezdődik, hogy reggel van MerDer otthon love. Derek búcsúzik, hogy megy a reptérre, közben betoppan Amelia, és ekkor derül ki Mer számára, hogy Amelia és Owen együtt vannak. Derek balra el… a többiek be a kórházba. Itt Mer kiosztja Ameliat Owennel kapcsolatban, aztán az epizód közepén este lesz és Amelia + Mer otthon vannak, ahol Amelia lenyomja a speechet, hogy Mer még soha senkit nem veszített el bla-bla (ami persze nem igaz, és a sógornőjeként csak kellene tudnia ezt is) nah mindegy kb. 2 perc múlva megint mindenki a kórházban van, látszólag ua. nap van még (a pénisz levágós, ami szimbólikus is lehetett, mert ebben a sorozat kb. minden férfi kasztrált…) és ekkor jön a telefonhívás, hogy Derek nem jelent meg Washingtonban.
20. rész dr. Webber jön be a kórházba, és látja lezuhanni a repcsit. Mer telefonál, hogy “ma reggel nem jelentél meg a meetingen hol vagy Derek?” szóval akkor még mindig ua. nap van??? akkor dr. Webber miért jön be a kórházba, előtte ugyanis ott volt már….
Mer végig aggódja a napot, és abban állapodik meg Baileyvel, hogy majd 5 óra után hívja a rendőrséget.
21. rész úgy kezdődik, hogy Derek szemszögéből látjuk az egészet. Úton van a reptérre, a kocsiból beszél Baileyvel, Kepnerrel + Ameliaval, akik együtt műtenek vkit. Ekkor mondja Derek, hogy kerülő úton megy, és itt megy el térerő.
Bakker ha 3 részen keresztül ua. nap van, akkor miért váltakoznak a napszakok ilyen agyatlanul, miért van egyik pillanatban vki otthon, aztán a kórházban, aztán otthon, és megint a kórházban??
És ha Bailey tudja, hogy Mer aggódik Derek miatt, akkor miért nem mondja neki, hogy ő beszélt vele, mielőtt elment a térerő???
És egy agysebész keresztben áll meg az úton, és pont akor jön egy kamion, amikor ott áll. Egy KAMION?? azon a kihalt úton, ahol előtte a madár sem járt???
Szóval egy nagy katyvasz az egész. Most szálltam ki a sorozatból. :)
Eddig is voltak benne agyatlanságok, de ez már sok. :)

schweinsteiger - 2015. 05. 20. 23:32

Lizzy igazad van, sajnos

schweinsteiger - 2015. 05. 20. 23:34

nekem az volt a best h elment a térerő, senki sem tudott telefonálni a környéken, csak akkor, amikor keresztben állt az úton és jött a kamion, akkor bezzeg tudott csörögni a telefon :DD

Deny - 2015. 05. 20. 23:46

De ez így is volt! Össze kellett csapni a részeket, mert teljesen át kellett írni a forgatókönyvet. Dempsey valamit nagyon bekavart. Emlékszem, amikor kijött a 23. rész eredeti ismertetője: valami olyasmi volt benne, hogy “Arizona és Amelia korábbi tette nem marad következmények nélkül.” Itt még emlékszem, hogy izgatott is lettem, hogy talán Hermannal lesz valami, hogy kiderül, hogy ellopták a leleteit vagy valami. “Alex meglepi Jo-t” -itt pedig lánykérésre számítottam.

Szóval nem ez volt az eredeti terv, azért is lett az az egész zavaros. De szerintem még egész jól kijöttek belőle.

Roxi - 2015. 05. 21. 12:46

Bennem valami eltörött végleg a GA-val kapcsolatban.Eleve utálom amikor egy sorozat forgatókönyvét nem az írók alkotják szabadon,hanem a való élet dolgai(pénz,betegség,magánéleti konfliktusok, stb) befolyásolja.Ezen a Derekes dolgon ráadásul nagyon látszott,hogy nem volt előre kigondolva,hanem szépen összecsapták. Már a balesete is hülyeség volt,de oké az élet is produkál néha furcsa dolgokat.De aztán gyorsan kapcsoljuk le a gépről,a temetés csak egy villanás,ugorjuk át a gyász időszakot stb.
Arról nem is szólva,hogy pont a kedvencemmel történt mindez. Enélkül egy jó évad lett volna,de nagyon lerontották sajnos.

Kriszta - 2015. 05. 21. 15:21

Furcsa,hogy még a többségeteknek tetszett ez az évad én még ha vasvillával kergetnének sem tudnék 5 emlékezetes momentumot felsorolni ebből az évadból.

Bezzeg az előzőt kívülről fújom.ComebackYang! :)

BigBadWolf - 2015. 05. 22. 15:10

Simán egyszerűen nem tudom hogy bírjátok még nézni, egyetlen örömteli hír, hogy a herélt Rómeót végre kiírták, de ezért nem nézném meg az biztos. Én matematikus vagyok, számomra ez a mondat:

“Így az összképet tekintve egy nem túl erős, de könnyen semmiképp sem feledhető részekkel teli évadot kaptunk.”

= 0-val

0-t pedig nem nézek! :-)

Kriszta - 2015. 05. 22. 19:08

Ha matematikus vagy akkor ezt a mondatot nem kell magyaráznom,valószínűleg érted,és a ráírt képlet a mondat alapján tuti nem jön ki nullára.Akkor nem így fogalmaztam volna. :)

UI: Az én írásaim alapján pedig ne is vonj le messze menő következtetést a sorozattal kapcsolatban.Mindenkinek más tetszik,más a véleménye,ezt az évadközi kommentekben jól láthatód.Nézz bele az évadba és meglátod tetszik-e.Vagy te miért nem nézed már a sorozatot?

Deny - 2015. 05. 23. 12:13

Azért nézzük, mert 11 év után is fantasztikus sorozat! Egyszerűen még a gyengébb részek sem gyengék. De hát persze mindenkinek más tetszik. Nekem ez lett a kedvenc évadom, überelte a 8 .-at.

Roxi - 2015. 05. 25. 18:21

“Simán egyszerűen nem tudom hogy bírjátok még nézni, egyetlen örömteli hír, hogy a herélt Rómeót végre kiírták”
Pedig nagyon sokan pl. a herélt Rómeó miatt szerették meg a sorozatot és nézték még ma is,így nem csoda ha azt sem érted miért is nézzük még mindig.

Kriszta - 2015. 05. 25. 19:49

Mindenkinek kellemes nyarat kívánok!
Szeptemberben újra itt! :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz