login |

NCIS: Los Angeles: vége a 6. évadnak – írta Sue

2015. 05. 20. 16:54 - Írta: vendegblogger

22 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

Kicsit bizarr érzés belegondolni, hogy már ez a csapat is a hatodik évét fejezi be. Ugyanakkor amellett sem mehetek el szó nélkül, hogy ennyire pörgő kibeszélőt sem tudhatott magának az eddigiekben, mint most szeptembertől – köszi, mindenkinek!

Az évad összességében megint a korábbiakhoz hasonlóan alakult: az évad elején kaptunk pár közepes, illetve ennél jobb részt, aztán következtek a kevésbé emlékezetes elemek. Karácsony körül megint felpörgették magukat az írók, hogy ezt a menetrendszerű tavaszi visszaesés kövesse, az utolsó részekben pedig megint elindult felfelé a színvonal.

S a fentieket pusztán azért, hogy az évad utolsó percei után fejemet csóválva álljak fel keverni még egyet a holnapi ebédemen, mert annak is több értelmét látom. Egyszóval: hullámzó volt ez az év is.

Hetty első pár részbeli washingtoni szála nálam bejövős volt, de azt nem mondhatom, hogy mindent kihoztak belőle, mint amit lehetett volna. Azt azért sosem felejtem el, ahogy az apró termetű, nem éppen mai csirke hölgyemény kiugrott az ablakon, hogy meglóghasson…

Láthattuk azt is, hogy Nell életében először kényszerült terepen fegyverhasználatra, s mindennek megvoltak a következményei is – nem véletlen, hogy Nate megint visszatért egy kicsit. Ha legalább egy embert sikerült mindezekkel a sorokkal kicsit is kíváncsivá tenni, elértem a célomat: ajánlom őket megnézésre. Vagy újrázásra.

A karácsonyi részt külön kiemelném, tekintve, hogy az évad egyik legemlékezetesebb epizódját láthattuk december közepén a 6×11 képében. Azon személy szerint külön meglepődtem, hogy egy Callen magánéletére erősen építő történet nálam ennyire bejövős legyen, tekintve, hogy abból sosem csináltam titkot, hogy az ilyen jellegű szálak valahogy egyre kevésbé jöttek be nálam (pl. a múlt évadban az ominózus 100. rész, ami az évad mélypontja volt).

Itt szerencsére sikerült jól megoldani a helyzetet, és a Callen-Joelle páros mellé még szépen odarakták a Kensi-Deeks párost (nekem a hátamon futkos a hideg a „Densi” kifejezéstől…), illetve az utolsó percekben Sam nagyfiát is láthattuk pár pillanat erejéig. A tovább után folytatom spoilerekkel.

A Kensi-Deeks párosról annyit, hogy igen, megtörtént, aminek bekövetkeztét már egy ideje borítékolhattunk: a páros egymásra talált, jól elvannak egymással, és szerencsénkre továbbra sem felejtették el, hogyan kell egymás agyára menni. Bár azért azt hiszem, hogy a pár résszel korábban látottak kicsit érdekessé tehették a felállást (minimum otthon, a négy fal közt), amikor is Kensi a beépült, börtönből frissen szökött Callen barátnőjét alakította, még ha a képernyőn nem is került kibeszélésre… (Láttunk akkor egy mandulasimogatós Callen-Kensi jelenetet, amikor üdvözölték egymást, no.)

Ami szintén csak idő kérdése volt az én szememben: bár Joelle megismerte Callen valódi munkáját, és igyekszik elfogadni, de azért a kiszámíthatatlanságát kicsit nehezen viseli. Oké, hogy nőként baromira hízelgő, ha a párom egy beépülős hiperszuper titkosügynök, nadehát de…

Egy tanító néni élete ilyen szempontból jelentősen kiszámíthatóbb a fix munkaidőnek köszönhetően, ráadásul pszichésen is meglehetősen más tényezők hatnak rá (égetnivaló kölkök + esetleg problémák a kollégákkal vs. rendszeresen másnak kiadni magam + az ellenségeim a múltamból fel-felbukkanhatnak veszélyeztetve nemcsak engem, hanem a szeretteimet is + olykor az életemet teszem kockára kell tennem egyes szitukban – és a mély beépülésről még nem is beszéltem, csak a kisebbekről).

Vagyis: izginek mindenképpen izgi, csak családalapításhoz nem a legstabilabb alap. (Meggyőződésem, hogy Sam házassága nagymértékben annak köszönheti hosszútávú működőképességét, hogy az asszonyka is szakmabeli vagy mi a szösz.)

A fináléban már ott bűzlött a halacska, amikor kedvenc Arkadynk tűzrőlpattant lánykáját relatíve könnyen meglelték és leszállították apucinak. Ráadásul annyira sablonos volt, hogy a szöszi nekiesett Arkadynak a boldog viszontlátás jegyében, hogy fel kellett hördülnöm. Hetty a feszültséglevezető teát meg gyanítom, hogy Mrs. Weaslytől tanulta, de cserébe jól állt neki.

A lány már megvolt, az olaj még mindig nem, hát vadásszuk le azokat, akik meg akarják venni! És itt elérkezett a pillanat, amikor elkezdtem várni, mikor robban arcunkba az egyre jobban felfúvódó, döglött uszonyos pajtásunk. A találkozó a kávézóban oké, egyértelmű volt, miért is szervezte oda Arkady az egészet, és mit akarhatott mutatni Callennek. Ezen nem akadtam fenn, amit magam sem értek.

Cserébe elérkezett az a jelenetsor, amin elemiben itt-ott kifejezetten jókat mosolyogtam – felnyerítenem sajnos most nem volt miért (mint pl. a finálét felvezető részben Callen kérdése kedvenc oroszunkhoz a munkába menetel kapcsán), de legalább a mosolygásig eljutottam. Ez pedig a szállodai eseménysor volt.

Hetty beosonása a biztonságiak szobájába és észrevétlenül maradása a termetének köszönhetően nagyon ott volt – hölgyeim és uraim, csak ismételni tudom: a jóból kicsit adnak! –, mint ahogyan Arkady Kalinkája is igencsak ott volt a szeren. De Kensi nyuszis dumája az egyik szállodába tartó vásárlónak is aranyos volt. Maga az egész szállodai akciózósdi végül egészen élvezhető volt, még a garázsban lövöldözés is.

Ráadásul rövid ideig Arkady életéért is lehetett aggódni, merthogy hősiesen mentette a lányát a golyóktól. Hettytől azért szerencsére megtudhattuk, hogy túlélte, mint ahogyan arra is fény derült, hogy a lopott olajat szállító hajók elfogás alatt állnak, cserébe Anna eltűnt.

Éppen kezdtem volna fellélegezni, hogy a rothadó tetemmel nem lesz semmi, aztán megint ficeregni kezdett: Hetty arról is felhomályosította Callent, hogy mi is a szitu az édesapját illetően – elvileg. Megvoltak a kötelező emlékező körök a temetőben és a kávézónál. Aztán BUMMM.

Esküszöm nem akartam, de sikerült egy sort káromkodnom, mert azt hittem, hogy rendben, lezártuk ezt a szálat, családi háttér felderítve, Callen még majd egy darabig emészt, aztán csókolom. Ehhez képest?

Callen tutira ezt fogja tenni, de a néző meg csak szívjon azzal, amit látott. Merthogy cirka 3 opció futott át az agyamon a záró képsor kapcsán lendületből, és persze egyértelművé tették nekünk ezzel azt is, hogy a francokat van lezárva ez az eredettörténet. Ha az volt mindezzel a céljuk, hogy felhúzzanak, akkor kedves írók, gratulálok, sikerrel jártatok!

Mindezek után nagyon remélem, hogy mindezt hagyják a feledés ködébe merülni, és inkább foglalkoznak nekünk a Deeks-et érintő belső ellenőrös kérdéskörrel, mellé szeretnénk rendelni valami főgonosz-félét, és akkor rendben leszünk.

A Deeks-szálra elég jók az esélyek, a főgonoszos témát illetően kevésbé (eleddig tulajdonképpen. 1 teljes évadon átívelő főgonoszunk volt, meg egy kábé évad harmadán-negyedén át ott levő, de ezek szépen rendben is voltak). Az elsőre meg abszolút nem vennék mérget, mert szerintem csontváz lesz a szekrényben. Amiknek vannak bizonyos nem túl kellemes tulajdonságai, mint például hogy egy bizonyos időn túl már nem szeretnek egyedül bezárva lenni.

Kérdezhetitek, minek nézem még mindig az NCIS: Los Angeles-t, ha egyszer nem tudok nem csípős lenni. Hát kérem tisztelettel azért, mert miközben felcseszik az agyam, még mindig képes szórakoztató maradni a sorozat. Nem tudom, hogyan csinálják ezt az aljasságot, de eljutottam oda, hogy guilty pleasure-ként kezelem, és totálisan ki tudok kapcsolódni arra a 40 percre.

Mindez pedig határozottan itt tart, mert a karakterek közt akadnak zseniálisan megírtak (Hetty, Deeks), és még vizuális élményt is kapok hozzá. Mindez pedig valahogy annyira bejövős koktélban van tálalva, hogy jól elvagyok vele. Úgyhogy a szeptemberi viszontlátásra!

22 hozzászólás Ne habozz!

Rubber Duck - 2015. 05. 20. 17:33

A kockafiút és a kockalánykát összehozzák-e az írók?

Zordon - 2015. 05. 20. 17:34

“Esküszöm nem akartam, de sikerült egy sort káromkodnom, mert azt hittem, hogy rendben, lezártuk ezt a szálat, családi háttér felderítve, Callen még majd egy darabig emészt, aztán csókolom. Ehhez képest?”

Szallj ki a fejembol! :D

Bar en nem egy sort, hanem kb 20 percet soroltam a kocsisszotar es fuggeleke valogatott kifejezeseit.

Callen ugyan unalmas karakter, de Sammel egyutt szorakoztato parost alkotnak. Ettol az apamizeriatol pedig visszarol all a hatamon a szor. Ha ezt vegre kukaznak, semmi bajom nem lenne a karakterrel meg a ra epulo epizodokkal sem, bar soha nem lesz a kedvencem.

Osszessegeben szerintem az eddigi legjobb evad, bar ennek is megvoltak a melypontjai (3 legrosszabb, sorrend nelkul: Black Budget, In the Line of Duty, Forest for the Trees), es legjobbjai (Praesidium, Humbug, Expiration Date), de abban egyetertek a kritikaval, hogy osszel voltak a jobb reszek, tavasszal nagyon hullamzo lett a szinvonal. Ennek ellenere nalam perpill az egyetlen olyan sorozat, amit nem azert nezek, mert az idombol kitelik, hanem azert, mert magaba szippantott a vilaga.

Jovore veletek ugyanitt. Remelhetoleg meg sokaig.

Zordon - 2015. 05. 20. 17:40

Rubber Duck:

Szerintem elobb-utobb igen. De azert erre meg lehet, hogy varni kell egy darabig.

Chris85 - 2015. 05. 20. 17:46

Ebbe a Kensi Deeks dologba Dinozzo belekophet! :D

torjack - 2015. 05. 20. 18:30

Közepes évadnyitó után remek folytatás, majd lassú lejtmenet. Az ősz meg egész korrekt volt, tavaszra viszont kicsit kifogyott a szufla. Az évadzárás olajhajós sztorija is unalmas volt, szerencsére Arkady feldobta. Callen múltja meg…engem nem zavar, hogy rendre előszedik, de lassan el kellene már varrni a szálakat.
Na meg aztán belefogtak a szezonban 1-2 dologba, ami nem igazán futotta ki magát. Ugye ott volt Hetty évad eleji sztorija, amit nem igazán varrtak el. Rejtély, hogy az központba beépült tégla kiknek dolgozott…Valamint a tavasszal belengetett Deeks-sztori, aminek eddig se füle, se farka. Pedig idő lett volna rá. Na de az Újpest-szurkolók szlogenjével élve: Majd jövőre! :D

Ezektől függetlenül nézős marad, mert a karakterek közötti kémia, no meg a humor továbbra is remekül működik.

Sue - 2015. 05. 20. 18:57

Na igen, azt ki is hagytam: a következő évad legvárósabb pillanatai jelenleg DiNozzohoz kötődnek… :D
Rubber Duck: előbb-utóbb tuti. De azt őőőőőőrült lassan építik.

torjack - 2015. 05. 20. 19:02

Apropó DiNozzo, remélem lesz egy jó kis Tony-Deeks team-up, kihagyhatatlan ziccer.

Chris85 - 2015. 05. 20. 21:05

Amugy mar ideje volt ennek a crossovernek, fel fogja dobni a kovetkezo evadot! :D

Zordon - 2015. 05. 21. 16:16

Kozben nezegettem az epizodlistat, es rajottem, hogy a 3 legrosszabb epizod listajaban elirtam az egyiket, mert osszecsereltem a cimeket. Legkozelebb sorozes elott kommentelek. :)

Szoval a legrosszabb 3: Black Budget, Savoir Faire, In the Line of Duty.

Sue - 2015. 05. 22. 11:54

Zordon: amíg csak a sörözés okoz ilyen problémát, addig nincs gond – majd ha a hangok a fejedben, akkor elkezdek aggódni ;)

Zordon - 2015. 05. 22. 12:07

A hangok azt mondjak, hogy most egy kicsit bekenhagynak, de csak addig, mig nem talalok melot itt Nemetoban. Akkor majd ujra jonnek, kopogtatnak. :D

Addig maradnak, mig nem kezdodik az uj evad. Azt mondjak, addig elszorakoztatnak ok. :D

Nem azert, mert ragom a kefet az izgatottsagtol, de mikorleszmarszeptember?

Sue - 2015. 05. 22. 14:09

Khm, nem javasoltam még a hangoknak 1x sem, hogy vigyenek el dokihoz???? :D Akkor most megteszem… Pont úgy tetszik beszélni, mint egy igazi junkie ;)

Zordon - 2015. 05. 22. 14:16

A hangok erdeklodnek, hogy ker-e mas is egy utcacskat? :D

De hogy ne csak offoljak. Jovore egy reszben lesz Dinozzo, ezt mar tudjuk. De ezen kivul szerintetek mire lehet meg erdemben szamitani? A Deeks-IA ugy eddig kb nemletezo, szerintem jo szokasukhoz hiven ezt is hagyjak a feledes homalyaba merulni meg masfel evig, pedig valami hosszabb tortenet azert jol jonne.

torjack - 2015. 05. 24. 08:27

Az évad eleji netes kiszivárogtatós sztorit még lehetne továbbvinni, meg azt hogy kik voltak az áruló geek megbízói. Kezdeni kell valamit a Deeks-IA fronton is, no meg Callen sztoriját is nyújtják még biztosan. Lenne itt dolog bőven. Remélem összekapják magukat, az idei évad kb. felére már nem is emlékszem…Ja és Arkady-t hozzák visszafele, az évadzáró amúgy elég érdektelen sztorijában ellopta a show-t.

Zora - 2015. 05. 24. 14:49

Számomra elég sok idegesítő dolog történt, pl, mikor szétválasztották Kensi-Deeks, mert rajtuk volt egy nyomozó. Na most, ha összejöhetnek munkatársak, akkor mi közük hozzá? Ha meg nem, akkor 1; szakítsanak – már persze, ha fontosabb a hivatásuk 2; Deeks menjen vissza rendőrnek és semmi gond.
Még mindig azt látom, amit kb 2 évvel ezelőtt írtam, hogy nem tudom komolyan venni őket.
Mármint, a színészek szeme sarka még a legnagyobb dráma közben is vigyorog. Most az utolsó előtti részben volt, hogy D ráugrott egy feketeruhásra, és bukfencezett egyet, Kensi meg rohan és kérdezi: Deeks, minden oké? – És a színésznő majdnem elröhögte magát…
Nekem továbbra is az olyan részek tetszenek, amiben be kell épülniük, vagyis szerepet kell játszaniuk.
A világmegváltós, terroristás dolgok abszolút nem tetszenek. Ja, és Callen családi drámája untat.
Ettől függetlenül, bármilyen furcsa, szeretem a sorozatot…. :-)))

Szóval, jövőre jön Tony? Erről nem is hallottam. Jók lesznek, de ez miért kavarna be a D-K párosnál? Hiszen Tonynak ott van Zoe.

Zordon - 2015. 05. 24. 15:09

Hivatalosan meg nem tudni, de egy kep tobbet mond ezer szonal: https://instagram.com/p/2FZ3LTR31N/?taken-by=danielaruah

Sue - 2015. 05. 25. 19:55

Egyetértek: tennivaló lenne még itt bőven, de úgy szét fogják itt még húzni a dolgokat, hogy még néhány évre le legyen a gond az átívelő szálakról azt hiszem. :( Ahelyett, hogy kreatívak lennének.
Az, hogy mit szeretnék még látni és hogyan, meg mi lesz és az milyen tempóban, sajnos nem túl valószínű, hogy egybevágnak.

Lesz, ami lesz, mindenesetre várom már azt a 7. évadot! Hiába nehezen megfejthető néha még magamnak is, miért is nézem… :D

Saibinu - 2015. 05. 25. 22:33

Az alsógatyás hülye gyereket, igazán kiírhatnák a sorozatból. Idegesítő. Nell karakterét viszont jól eltalálták. A benne rejlő lehetőség, hogy szuper ügynök legyen, feldobta a karakterét. Míg Eric, hát nem tudom… Valaki néha megcsapkodhatná. Nem bírom.

torjack - 2015. 05. 25. 22:40

Nem kiírni kell, hanem érdemben kezdeni vele valamit karakterszinten. 6 év alatt a szerepe javarészt abban merül ki, hogy fütyül a részek elején, meg csapkodja a klaviatúrát.

Chris85 - 2015. 05. 30. 21:12

Zora: Úgy kavar be Tony hogy Kensi Flörtöl vele hogy Deeks t bosszantsa!

Zordon - 2015. 08. 12. 19:50

7. evad SPOILER

Az evadnyitoban Callen onallositja magat es ki kell vakarni a tragyabol a csapatnak. Jujdeizgi. Hanyszor is volt mar ilyen epizod?

Vegre itt lett volna a lehetoseg valami epkezlab uj ativelest kezdeni, erre vissza a kalyhahoz, jon valami, amit mar ezerszer lattunk pepitaban.

Tovabba, teljesult az egyik kivansagom, ujra elokerul Talia. Juppi, remelem tobbszor visszater :) – Tudom, csak en vagyok ilyen beteg, hogy meg nyaron is a hireket lesem.

torjack - 2015. 08. 13. 22:15

Jön Deeks muterja is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz