login |

Chicago Fire: vége a 3. évadnak – írta Sue

2015. 05. 21. 17:09 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

You mean more to me than… well, my own family. I didn’t want to do anything to blow that.

Ez a családi összetartás-összetartozás az, ami süt minden pillanatából a Chicago Fire-nek, hiszen a tűzoltók életében a csapat a másik családjuk: amit átélnek munka közben, azt otthon sokszor nehéz kibeszélni, vagy esetleg a másik fél nem érti meg teljes mértékben mindazt, ami történt velük egy káresetnél.

Az idei Chicago Fire-évad jó pár meglepetést hozott, ugyanakkor hűek maradtak a korábbiakban jól bevált recepthez. Ennek megfelelően megvoltak a pár részes átívelések, ezek vitték szép apránként előre a történetet. És azt is többszörösen bizonyították, hogy az élet nem habos torta, a búcsú pedig igenis nehéz és fájdalmas dolog.

Hogy mi minden történt ebben az évadban? Voltak személycsereberék, crossover a Chicago P.D.-vel és a Law & Order: SVU-val kétszer is (promók itt és itt), izgalmas káresetek (tüzek és balesetek egyaránt), és bemutatkozott az újabb spinoff, a Chicago Med is. Mindehhez pedig pont az én szájízemnek megfelelő mértékben adagolták a magánéleti történéseket is.

A színvonal pedig egy nagyon jó átlag körül mozgott folyamatosan, mindig történt valami, így részemről alig vártam az újabb és újabb részeket. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Szeptemberben kistányérnyi szemekkel meredtem a monitorra az évadnyitó után. Shay halála engem is eléggé szíven ütött, szerettem a karaktert. Ugyanakkor érdekes volt látni, hogy az 51-es állomás hogyan küzd meg szépen apránként a veszteséggel. A helyére érkező Brett tipikus kisvárosi lány létére hamar meglelte helyét a csapatban.

Mills egy baleset következtében átmenetileg távozni kényszerült a különleges mentő brigádtól és a tűzoltástól, így gyakorlatilag helyet cseréltek Dawsonnal, amikor az munkába áll tűzoltó újoncként. Ennek kapcsán egyik szemem sír, a másik nevet: jó női vonulós tűzoltót látni a sorozatban, tekintve, hogy itthon ilyen területen nőket nem alkalmaznak. Ugyanakkor nem felejthetem, hogy nagyon jó mentős is.

Ami mellett szintén nem mehetek el szó nélkül: mivel Casey lett Dawson főnöke, ez a felállás óhatatlanul hatással volt a munkán kívüli kapcsolatukra is, s hiába vette Hermann szárnyai alá az újoncot, szakítás lett a házon belüli románcból. Mindez azért, hogy pár résszel az évadzárás előtt újra egy ágyban találják magukat, ami nem maradhat következmények nélkül.

Mills aztán szép apránként felépült, majd amikor visszatérhetett volna tűzoltóként, a családja révén olyan helyzetben találta magát, ami döntésre kényszerítette: édesanyjával és testvérével tart, akik Észak-Karolinába költöznek éttermet nyitni, vagy marad Chicagóban. Végül a távozás mellett döntött, a búcsúja szépre sikerült, de nekem hiányozni fog.

Mills helyére Chili érkezett, aki aranyos, de fura. Hermann felkarolta az új mentőslányt – mivel a saját fiatalkori énjét látja benne –, ami láthatóan segíti a beilleszkedését. Brettel is egyre jobban kijönnek, bár azt hiszem, jóval rögösebb és hosszabb lesz az ő összecsiszolódásuk útja, mint Brett és Dawson, vagy Brett és Mills esetében.

Hey, what you did today… Spartacus would’ve been proud.

Severide sajátos helyzetben találta magát az évad vége felé: egységéhez visszatért régi barátja, Scott Rice, aki civilben gyermekét egyedül nevelő apuka, s egy baleset után hagyta ott a tűzoltóságot. Jó darabig úgy tűnt, minden renden vele, majd Otis az egyik tűznél arra lesz figyelmes, hogy míg mindenki befelé igyekszik a házba – és innen indult a háború a két egység között.

Szépen alapoztak a következő évadra is nekünk, van miért várjam az őszt: Cruz a Brettel folytatott rövid kapcsolata után kihívást keresett magának, így sikeres vizsgát téve átkerült a műszaki mentőkhöz, míg ennek köszönhetően Otis a gépjármű-fecskendő sofőrje lett helyette.

Érdekes lesz látni, hogy a két elválaszthatatlan jóbarát két külön autón dolgozik. Az izgalmakat fokozandó ebben a felállásban is bemutatkozott a csapat: Casey távollétében helyét Boden veszi át (“mínusz 2 fő egy autóról már sok”-alapon), aki ekkor bizonyította, hogy bár már évek óta állomásparancsnok, azért még nem felejtette el, hogy milyen az, amikor nem csak kívülről irányítja az oltási-mentési folyamatot.

Ennek az esetnek köszönhetjük az évadzáró legszebb eseménysorát is, ami nálam abszolút nyerő, végérvényes zárása volt a háborúskodásnak. Az utolsó percek sem telhettek el esemény nélkül, így Gaby a nagy ünneplés közepette összelegózza mindazt, amit már a nagyérdemű úgy az epizód közepétől gyanított. Igen, terhes, és igen, az apa Casey.

De hova tűnt Casey??? Ez az a kérdés, amire egy nyáron át várhatjuk a választ, és csak reménykedhetünk abban, hogy nem kell tőle is búcsút vennünk. (Nem érezném fairnek, ha Dawson ilyen szinten magára maradna a gyerekkérdéssel.)

Mindezek fényében határozottan várom, hogy szeptember legyen, mert több olyan szálat is felvillantottak ebben a 40 percben, ami miatt várós a 4. évad. Addig is izgulhatok a szereplőkért, valamint reménykedhetek, hogy az írók továbbra is tartják ezt a kellemesen egyenletes színvonalat, amit ebben az évadban is láthattunk.

8 hozzászólás Ne habozz!

sherlock20 - 2015. 05. 21. 18:08

Apróság, de csak novemberben tér vissza, nem?

Blade - 2015. 05. 21. 19:24

Egyetértek az írással. Nagyon kellemes évadot hoztak össze a készítők. Nálam 8/10 volt az évad.

Edit - 2015. 05. 21. 22:55

Egyetértek a remek kritikával. Jó évad, elég történés, kiegyensúlyozott, magas színvonal. Várom a következő évadot.

zsemlye - 2015. 05. 21. 23:34

Köszi mivel a második évad végén kiszálltam igencsak halas vagyok az összefoglalodert ;)

Thomas - 2015. 05. 22. 00:08

Én egy kicsit az évad második felét töredezettebbnek éreztem, pont amikor a Chicago Med és a crossover is volt, akkor kellett Millsnek is egy búcsúepizódot csinálni, így nem igazán tudták azokat a jól működő pár rászes átíveléseket összehozni, amiktől igazán működik a sorozat. Szóval nem ez lesz a kedvenc évadom, az biztos, meg Shay kiírása is elég rosszul érintett, de ezt már az évadnyitónál kifejtettem.

A családi összetartás kapcsán szerintem nem is igazán az a fontos, hogy mások nem értik meg őket annyira, hanem hogy egymás kezében van az életük, ha nem éreznének így, nem bíznának meg egymásban 100%-ig, az egész csapatot veszélyeztetnék. Ezért is vert ekkora éket közéjük Rice esete, mert itt elég egy gyengébb láncszem egy tragédiához. Amúgy ebből a mondatból kimaradt az, hogy amíg mindenki befelé igyekszik, ő különböző kifogásokkal otthagyta a veszélyes helyzeteket:

“Jó darabig úgy tűnt, minden renden vele, majd Otis az egyik tűznél arra lesz figyelmes, hogy míg mindenki befelé igyekszik a házba – és innen indult a háború a két egység között.”

Thomas - 2015. 05. 22. 00:20

Casey-t meg kétlem, hogy kiírnák, ő és Severide nagyon alap karakterek, legalábbis az ő barátságuk és eltérő jellemvonásaik (a higgadt, megfontolt és a forrófejű, ösztönösen cselekvő hadnagyok) a sorozat központja szerintem. Szóval én nagyon úgy érzem, hogy az ő kiírásuk a szerződéshosszabbítások előtt nem jöhet el. Persze, éppen így lehetne igazán meglepőt húzni, de szerintem ezt azért nem mernék meghúzni, pláne nem most, egy másik kezdő szereplő távozása után.

Sue - 2015. 05. 22. 11:49

Én sem hinném, hogy kiírják Caseyt, de az ördög nem alszik (ezért karikás a szeme ;), másrészt meg kérdés, mennyire akarnak sokkolni. Két évadkezdés egymás után két kezdeti figura kiírásával mindenképpen durván az lenne.

A nem érthető mondaért meg elnézést, előfordul, hogy értelmesnek tűnnek a dolgok, mert tudom, mit akarok vele közölni, és ezért elsiklok az ilyen hiba felett…

Rockinfreak - 2015. 05. 22. 22:17

Nagyon szerettem ezt a sorozatot, de szerintem erre az évadra elfáradt, különösen a végére. Minden húzást ki lehetett találni, nem voltak már annyira szellemesek az epizódok, az átívelések sem tetszettek. A Rice konfliktus számomra kifejezetten kínos volt.
Továbbá már roppant unalmas volt, amikor a Molly’s-ban összegyűlnek a végére és erőltetett pátosszal nyomják a brotherhood-ot. Némelyik szereplő pedig sajnos eljutott az idegesítő szintig számomra. Ha az utolsó részek színvonala következik, akkor nálam kasza lesz.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz