login |

Modern Family: vége a 6. évadnak

2015. 05. 22. 15:02 - Írta: CyClotroniC

23 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

– Europe is not safe for teenage girls. You’ve seen ‘Taken’. Could you imagine dad getting that phone call?
– What is his particular set of skills? Juggling?

A Modern Family talán legnagyobb erénye – a megmagyarázhatatlanul sok Emmy-díja mellett – hogy egészen ritkán gyenge, noha ez fordítva is legalább annyira igaz. Egyfelől igen könnyű lenne egyetlen vállrándítással kaszálni, hiszen rendkívül statikus a szerkezete, az írók pedig már 6 éve űzik ugyanazt a biztonsági játékot, amit csupán évi egy-két díjátadóra szánt epizód zökkent ki a komfortzónából, másrészt viszont ha összehasonlítjuk az országos szitkomkínálat túlnyomó többségével, ritkán találni csak versenyképes újoncot, pláne a családi komédiák között.

Ha elvétve találni is egyedi ízt az újoncok sorában (mind mondjuk a szintén ABC-s Galavant-et), a nézettség rendre bizonyítja, hogy nem feltétlenül erre van igény. Persze lehetne mondani, hogy elfáradt a Modern Family, hiszen sorozatminimumot hozott a mostani fináléval, ugyanakkor ezt mégiscsak a Survivor döntője ellen érte el, és még így is simán az ABC legnézettebb komédiája, ráadásul Emmy-kedvenc is, szóval bőven benne van, hogy megéli a 200+ epizódos kort.

A legnagyobb gond az, hogy az eddigi 144-ből talán össze is tudnék rakni egy olyan 13 részes válogatást, ami egyrészt rengeteg embert meggyőzne arról, hogy az egyik legjobb komédiát nézik a tévében, másfelől viszont az idő múlása csupán onnan tűnne fel bárkinek is, hogy Alex nőiesedik vagy Lily két kiragadott rész között éppen megtanult beszélni, ez pedig kínosan sokat mond el a nyomokban csupán annyi karakterívet, mint mogyorót tartalmazó Modern Family-ről. Néha el is gondolkozom azon, hogy feltűnne-e bárkinek, ha csak úgy átmásolnék egy korábbi finálékritikát.

Pedig éppen a tinik lennének azok, akikkel a legkönnyebben lehetne átívelő sztorit készíteni, mégsem elég merészek ezen a fronton az írók. Vegyük például Haley és mini-Phil Andy kapcsolatát, ami egyrészt a legcukibb dolog, amit a sorozat eddig meghúzott, viszont ha minden jól megy, úgy 5 év múlva, egy Valentin-napi epizódban talán láthatjuk is majd az első randijukat.

Legyen szó munkahelyi, haver vagy családi szitkomról, romantikus szálat mindenütt találhatunk annak ellenére, hogy kevés nagyobb csapdahelyzet létezik a műfajban. A legügyesebben talán a Scrubs játszott ezzel mindig is, ahol nem ragaszkodtak ahhoz, hogy JD és Elliot feltétlenül műkőképesek legyenek együtt, illetve az amerikai The Office-t lehet még említeni iskolapéldaként, hiszen kevés szerethetőbb párost találni, mint Jim és Pam, akik szépen végigmentek egy klasszikus párkapcsolat minden egyes lépcsőjén, és bőven a sorozat vége előtt jutottak el az esküvőig.

Igaz, hogy házaspárként már messze nem volt meg bennük a kezdeti játékos pajkosság, de Haley és Andy kapcsán nem is kéne ilyen távlatokba kacsintgatni, de valamerre most már csak kéne, mert ugyanazt csinálják ők is két éve, amit a Brooklyn Nine-Nine játszik el Jake-kel és Amyvel. Fontosabb epizódokra és finálékra előveszik a kapcsolatot, de amúgy hanyagolják, mert mindig valaki rosszkor van rossz helyen, pedig mindkét sorozat esetében talán a legszerethetőbb szálakról beszélünk.

Amennyire háttérbe szorultak a srácok (Luke és Manny) a szezon során, Alex annyira feljött Haley mellé karakterpillanatok tekintetében, és bár még mindig nem untak rá arra, hogy ő legyen a Dunphy család Meg Griffinje, legalább a fináléban kapott némi elismerést, mi nézők pedig egy halvány reménysugarat arra, hogy a Caltech-es egyetemi évek hoznak majd némi színt a sorozatba, ha már vele nem lehet eljátszani a kibukósdit, mint anno a nővérével.

Vélhetően az európai útból sokat nem látunk majd, de remélem, hogy a Haley-Andy dologból most már lesz valami és esetleg Cam és Mitch kiadott lakásrésze is hoz majd némi vérfrissítést. Bár ha abból indulok ki, hogy Steve Zahn-ék szomszédként mennyire jelentéktelenek voltak, nem biztos, hogy van okom az optimizmusra.

A színészi teljesítményeket illetően sincs változás: Ty Burrell továbbra is képes bármilyen jelenetet feljavítani, amihez csak kicsit is köze van, Cam és Mitch párosa messze a legjobban működő klikk mind közül, Sarah Hyland-nek pedig már régóta ott lenne a helye női mellékszereplő jelöltek között, sokkal inkább, mint Sofia Vergarának, mert simán az egyik legerősebb pontja az amúgy egészen színvonalas csapatnak.

winnie ugyan imádta az Apple-reklámos, kütyüs epizódot, az évad továbbra sem több langyos 6.5/10-nél. A színészek jók és az írók is tudnak nagyokat húzni, ha akarnak, a gond csak az, hogy igen ritkán lépnek ki a megszokott keretek közül.

A Same Old Family továbbra is egy olyan szitkom, amit ha kaszáltál, nincs okod visszatérni hozzá, ha viszont szereted, továbbra sem fogsz benne csalódni.

Phil még mindig egy imádnivaló, nagy kölyök, Claire egy control freak, Cam és Mitch továbbra is kínos helyzetekbe bonyolódik, vagy nem mernek egymásnak elmondani dolgokat, még ha a másikról rendre ki is derül, hogy milyen megértő férj, Jay és Gloria között pedig mindig felbukkan az öregedés és a kulturális identitás kérdése.

A két legfurább dolog talán, hogy Cam és Mitch párosában vagy a Dunphy családban simán lenne egy-egy önálló szitkomra való potenciál is, ezeket mégsem akarják kiaknázni igazán, és hogy minden hibája és gyávasága ellenére, valószínűleg simán néző leszek még Haley és Andy 11. szezonos első randijánál is.

23 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2015. 05. 22. 15:13

“A két legfurább dolog talán, hogy Cam és Mitch párosában vagy a Dunphy családban simán lenne egy-egy önálló szitkomra való potenciál is,”

igen, ezt anno én is írtam, hogy mi lett volna, ha a csúcson az abc fogja magát és szétkapja a sorozatot 3 spinoffra:) de persze most már közel sem akkora szó a nézettség.

DonMaros - 2015. 05. 22. 15:24

Megszokás, eyecandy, Phil. Már rég kaszálnom kellett volna, de valahogy mindig visszatérek az új évadra. Kár érte, az első 3-4 évadot még szerettem. Úgy látszik szitkomoknál az a vízválasztó, igaz TBBT? :)

dave - 2015. 05. 22. 15:39

Én azt hittem, hogy lesz még egy rész, amiben összejön Haley és a srác, meg kifut valahová többi szál is. Ez így nagyon megúszós volt. Bár már régóta csak a fizetési csekk járhat a fejekben a forgatáson.

Ghostika - 2015. 05. 22. 15:46

En azert meg remelem, hogy az evadnyitora eljutunk a Haley es Andy szalban valamerre. Most hogy Philnek mar leesett

winnie - 2015. 05. 22. 15:48

dave: a csekken rég túl vannak. ez az, amikor csak élvezik a munkát. vagy élvezniük kéne.

DonMaros - 2015. 05. 22. 15:54

Vagy tudják, hogy ettől nagyobb szerepet már nem fognak kapni, pláne az idősebb színészek.

CyClotroniC - 2015. 05. 22. 15:54

Mondjuk szerintem a színészek élvezik, meg velük nincs is gond. Arra lennék kíváncsi, hogy az írószoba magától ilyen mulya, hogy amikor tudnak olyan epizódokat is, mint a Vegasos volt pl, akkor ritkán nyúlnak csak extrább dolgokhoz (nem a helyszínre gondolok), vagy felsőbb utasítás, hogy ne nagyon ugráljanak.

kovg1987 - 2015. 05. 22. 16:11

langyos évad volt, 1-2 jó résszel, melyek közül az évadzáró messze kiemelkedett – nem tudom, mikor nevettem hangosan ennyire egy MF részen.

egyébként a kritika minden betűjével egyetértek, és épp ezért maradok, amíg tart a sorozat :) megbízható 22 perces szórakozás minden héten.

kisanna - 2015. 05. 22. 16:16

mi volt ez a finálé? de komolyan? semmi értelme nem volt… nagyot csalódtam, de azért maradok:/

Bambusznád - 2015. 05. 22. 16:27

Nem volt rossz ez a finálé, de végig olyan érzésem volt közben, mintha kimaradt volna egy rész.

Cared24 - 2015. 05. 22. 17:10

3x kaszáltam eddig de mindig visszatértem mert azért tudott hiányozni. A finálé elment, az évad egész jó volt. Nekem mondjuk az Ipad-es rész nem annyira jött be mint másoknak, szerintem nagyon eröltetett volt, de voltak benne zseniális ötletek pl: Clair porn mappája, facebook stalking stb.
A családok közül viszont egyedül a Dunphy család minden tagja vicces és érdekes nekem, Cam/Mitch és Jay/Gloria családi száljaik kifejezetten gyengék lettek idén, bár Mitch kifejezetten jó karakter.

sherlock20 - 2015. 05. 22. 17:17

Nekem továbbra is nagy kedvenc a B99 mellett. Nálam mondjuk simán 8/10 ez az évad is, annyira a szívemhez nőtt hogy a rosszabb részeket se tudom nem szeretni.

NeonPink - 2015. 05. 22. 18:30

Az egyik kedvencem, aminek azonnal észreveszem a hiányát amikor nincs. Semmiképp sem kaszálnám, mert pont azt szeretem benne, hogy egyszerű, kellemes, szórakoztató. Igaz egy kicsit fel kéne rázniuk a sorozatot a következő évadra, de még most sem érzem úgy, hogy untatna. Bár szerintem mostanra a fiatalabbak valahogy háttérbe szorultak, sajnálom, hogy a nagyszerű Cam-Mitch páros mellett nem adnak elég teret Lily-nek pedig a trió kiemelkedően szuper. Egyébként csak engem idegesít újabban Alex?

Treff86 - 2015. 05. 22. 19:08

CyClotroniC

Engem érdekelne az a 13 részes válogatás. Nem nézem a sorozatot, de ha éppen az megy a tv-ben nem kapcsolok el, de odáig azért nem jutottam vele, és szerintem nem is fogok, hogy elkezdjem darálni..viszont az ilyen must see részek nagyon érdekelnének :)

Thrasher - 2015. 05. 22. 21:03

azt szeretem az értékeléseidben, hogy miután végigolvasom őket, mindig azt érzem, hogy “ehhez nincs is mit hozzáfűzni” :)

galocza - 2015. 05. 22. 22:10

van pár epizód lemaradásom, de:
fura állatfajta ez a modern family. általában a megnézendő lista végére szorul, oszt amikor már kb tényleg nincs más, akkor nézem meg.
és remekül szórakozom.
és néha gyorsan ledarálom a maradék epizódokat is.
szóval fura egy állatfajta ez a modern family…

koegziszt - 2015. 05. 22. 22:25

Lehet, hogy már nem olyan zseniális, mint a kezdeti évadokban, de szerintem ez a 6. évad is elég jó volt (annak ellenére, hogy a fiatalok mintha tényleg jobban a háttérbe lettek volna szorítva), mindig meg tudott nevettetni, főleg Phil jelenetei, egyszerűen imádom a karakterét :D. A Connection Lost meg szerintem is az évad legjobb része volt.

zolkó - 2015. 05. 22. 23:45

Az írók mintha félnének a gyerekekből felnőttet kreálni, félnek attól hogy nem marad gyerek a sorozatban, és ezzel borul a status quo, a jól kitalált formula. Pedig hát Lily és Joe tökéletes utánpótlása lehetne a felnőtt(ebb) korba lépő kamaszoknak. Vagy ott van az örök gyerek Phil, akinek a munkájával ugye szép keveset foglalkoznak, csak utalások szintjén került elő legtöbbször az utóbbi időkben. Vagy Phil szereplési vágya mellé jó partner lehetne Cam mint bohóc, néha felléphetnének közösen, szülinapokon teszem azt. A két fiúnak (Manny és Luke) is még mindig a gyermeteg dolgaival foglalkoztak többnyire, pedig hát középiskolás korban azért illene kicsit többet foglalkozni a csajokkal, urambocsá kicsit komolyodni, vagy komolytalankodni, de mégsem annyira gyerek módra. Szívesebben nézném az ő csajozásukat/eszetlenkedésüket, mint a tényleg sótlan, érdektelen új szomszédokra szánt pár perceket. De mindezek ellenére még mindig kellemes szórakozás a sorozat, biztos hogy a 7. évadnál is ott leszek.

winnie - 2015. 05. 23. 08:14

zolkó: benne lehet, hogy minél tovább akarják tartani a status quo-t, ami eredetileg sikert hozott nekik.

California Max - 2015. 05. 23. 15:15

Alexben csak egy erdekes dolog van, pontosabban ketto.:)

andus - 2015. 05. 23. 20:09

galocza: Ugye? Én is mindig utoljára hagytam, vagy kihagytam néhány részt, aztán volt, amikor ezen szórakoztam a legjobban.
Az évad végére viszont már “realtime” néztem, főleg mert nagyon rákattantam a Haley-Andy szálra, erre nesze semmi, fogd meg jól :(
Egyébként egyértelműen gyengébb lett mostanra, de még mindig kellemesen szórakoztató, IMÁDOM Philt és kifogytam a kedves, szerethető sorozatokból :D
Ja és az Apple-s rész fantasztikus volt szerintem is. Még újra is nézném.

winnie - 2015. 05. 24. 06:16

“kifogytam a kedves, szerethető sorozatokból”

ideje lesz akkor felfedezni a palettát, mert uhh, ebből a kategóriából mostanság elég sok van.

sziki - 2015. 06. 07. 14:51

A Modern Family szívhez nőtt. Nekem pl. ebben az évban a kedvencem az volt, amikor Jay mondta Alexnek, hogy irány a suli, mert ennek a családnak kell egy következő bölcs embernek, akinek még pénze is lesz. Nagyon jól példázza az emberi kapcsolatokat a sorozat. Bár itt sem a létfenntartás körül forognak a dolgok, ami számunkra, magyarok számára nyilván fura, de nem is ez a lényeg.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz