login |

Chicago P.D.: vége a 2. évadnak – írta Sue

2015. 05. 26. 20:30 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

Az a nagy helyzet, hogy kicsit gondban vagyok ezzel a fináléval kapcsolatban. A záró epizódot másodszor is megnézve ugyanis ugyanoda lyukadtam ki, mint elsőre, vagyis hogy oké, értem én, mit akarnak mondani, de kell ez nekem/nekünk?

Bár nagyon ígéretesen indult az évad, és menet közben is voltak oktatófilmbe illő jelenetsorok (pl. elcseszett intézkedés kategóriában simán dobogós az, amikor az egyik szereplőt meglőtték, vagy az elhagyott raktárépületes 2×15) és kifejezetten élvezetes részek, valahogy a vége felé számomra elcsúszott az egész egy olyan irányba, ami finoman szólva is nem nyerte el a tetszésemet. Ez persze személyfüggő, de abszolút nem olyan pozitív a véleményem most, mint az első évad zárásánál volt.

Ami szerintem jó volt: a rendszeres kapcsolódás a Chicago Fire felé (ez természetesen a CF-nézőknek volt pozitívum), illetve az, hogy megvoltak a kisebb átívelések folyamatosan a heti ügyek mellett. Ráadásul az alapjellegzetességeket, amik kifejezetten tetszettek az első évadban is már, szintén megtartották (nem előírásszerű módszerek + a csapat szerves részének tekinthető járőrpáros).

Ami viszont baromira nem jött be, hogy az évad végét ennyire egy szereplő döntéseire és érzéseire hegyezték ki. Egyrészről oké, értem én, hogy miért, meg minden, de attól még van másik X karakter is, helló. A tovább mögött spoileresen kifejtem, miért volt csalódás az évad végül.

A félreértések elkerülése végett: alaphelyzetben az égvilágon semmi bajom nincs Lindsay karakterével, vagy Sophia Bush-sal. Csakhogy ebben az évadban nekem ő egy kicsit sok volt. Kezdődött az egész ott, amikor pár rész erejéig átkerült a szövetségiek különleges  egységéhez, de meggondolta magát, ezzel párhuzamban ott volt a kis „liezonja” Halsteaddel, majd jött az anyukája, aztán most tavasszal a Nadia-ügy.

Utóbbi kapcsán maximálisan megértem, hogy mennyire nyomorultul is érzi magát, meg valahol várható is volt, hogy visszamenekül a jól ismert tompítókhoz (drog + alkohol), de könyörgöm, az ilyen esetekre odakint azonnal ráugrasztják alapesetben a rendőrségi pszichológust, hiszen egyértelműen csapattagot veszítettek el, még ha nem is volt hivatásos.

Nagyon szerettem a Nadiát, azok közé tartozom, akik drukkoltak érte – szívesen végignéztem volna, hogy hogyan válik belőle szépen lassan rendőr. Úgyhogy az írók nem lettek népszerűek nálam a kiírásával, hiába volt egyébként egy kifejezetten erős crossover-történet a Chicago Fire-rel és a Law & Order: SVU-val.

Az évadnyitóban vele kapcsolatban kifejezetten jó volt Halstead tökössége, aminek eredményeként vérdíjat tűztek ki a rosszfiúk a fejére. Bár várható volt a gonoszok elkapása, de hogy őszinte legyek, 1-2 résszel még valahogy nyújthatták volna a dolgot, mert úgy nagyobb lett volna az élvezet is, hogy megvannak.

Örültem, hogy behozták a tesót, sok sikert neki a Chicago Med-ben. Ja, és az új geek–féle srác szintén remélhetőleg még aktívabban a csapat tagja lesz a jövőben. Én legalábbis mindenképpen díjaznám.

Voltak még itt azért olyan dolgok, amik aktív nemértés tárgyául szolgálnak számomra: Dawson családja az első évadban amennyire fontos volt, a második évadban olyannyira mellőzve van a létük. Addig persze rendben, hogy leléptek, és Antonio a hirtelen keletkezett szabadidejét azzal tölti, hogy Roman mellékesében segít be, mint személyi testőr egy darabig (amivel aztán meg is járja). De akkor is zavaró, hogy egy ennyire családcentrikus ember ennyire ne beszéljen arról, hogy mi is a szitu ezen a fronton.

A másik érthetetlen dolog pedig az, hogy a Chicago Fire évadzárásával való kapcsolódás szóba sem került még, holott egyértelműen fajsúlyos ügyről van szó, ha már egyszer Casey-t is bevonták. Mindenesetre nagyon remélem, hogy az évadnyitókban igenis lesz ilyen jellegű átjárás, mert az én szememben így lenne kerek a történet.

A Ruzek – Burgess-románc alakulását kifejezetten szívesen néztem, abszolút drukkolok nekik, hogy minden ilyen jól alakuljon a továbbiakban. Burgess új társa, Roman pedig határozottan nagyot nőtt ősz óta a szememben, mert egy szerethető karakterrel lettünk gazdagabbak általa.

Maga az évadzáró története – sáros zsaruk, akik vezére Voightot tekinti példaképnek – csak díszletként szolgált ahhoz, hogy végignézhessük Lindsay szenvedését és rendőrségtől való távozási kísérletét. Ami kapcsán nagy összegben merek fogadni, hogy csak kísérlet marad, mert bár odarakta Voight elé a jelvényét, de ahhoz túl mélyen van benne a segíteni akarás és rendőrlét, hogy ne akarjon majd visszatérni a testülethez a következő évadban.

Voight egyébként abszolút kedvenc karakter a sorozatban Trudy-val egyetemben, mert ők ketten valahogy jól eltaláltak, és a színészek is jól formálják meg őket. A legemlékezetesebb jelenetek ebből az évadból számomra abszolút hozzájuk kötődnek, határozottan képesek színt vinni a történetekbe.

Mit hoz a 3. évad? Remélem, hogy kiegyensúlyozottabb színvonalat, mint az idei – vannak olyan részek, amik abszolút felejthetőre sikerültek, illetve az ellenkezője is –, plusz ha a történetszövésben igyekeznek jobban kiegyensúlyozni a karaktereket, azt megköszönném. Az első pár részre mindenképpen kíváncsi leszek ősszel, hogy merre viszik tovább mindazt, amit most bemutattak, de messze nincs bennem olyan várakozás, mint egy éve. Bár Olinsky esetében sikerült olyan beetetést megejteniük, ami határozottan izgalmas is lehet…

Ez a finálé az én szememben nyomába sem ért az előző évadnak, úgyhogy innen szép olyan évadnyitót produkálni, hogy ne legyen kérdés, marad-e továbbra is heti nézős.

5 hozzászólás Ne habozz!

yaze - 2015. 05. 26. 21:21

Ilyen mélyen nem gondolok bele, mivel csak egy vasárnap délelőtti agymosó páros nekem a két Chicago, de azért pár észrevétel.
– Imádtam a hármas crossovereket, remélem vár még ránk pár, bár a Med feltűnése ezt valószínűleg elrontja.
– Casey ügye szerintem nagyon gyorsan zárul az évadnyitóban, csak azt nem értem miért bolygatják ezt a Casey-Voight szálat. Erős szemhunyás kellett, hogy elfogadja a néző ezt a megállíthatatlan igazságtevő Voightot, azután, ahogy a Fire első évadban maga volt a gonosz. Erre most kiásták az egészet önként…
– Nadia meg remélem nem lesz Shay módjára 100x megkísértve, mert az nagyon sok volt

jessm - 2015. 05. 27. 07:29

Lindseyvel azért történt ennyi minden mert elvileg a munka Fbi sztori eredtileg 8 rész lett volna, de nem tetszett a stábnak a dinamika és ezért változtattak, ezt Sophia mondta.

Sue - 2015. 05. 27. 20:32

Ezt én értem, mert én is olvastam a nyilatkozatot, de attól még nem tetszett, amit láttam. :)
A hármas crossovcereket már dicsértem a CF-nél is, de természetesen itt is áll, hogy mindegyik jó volt egyébként :) Mint ahogy a Shay haláláért felelős gyújtogató CF-CPD crossovere is. Csak sajnos ez nem elég ahhoz, hogy feledtesse velem azt, hogy igenis voltak részek, történetek, amik finoman szólva sem nyerték el a tetszésemet. És mivel ezek elég nagy számban voltak reprezentálva, így nem tudok szemet hunyni a létük felett. :)

sdt - 2015. 06. 06. 22:09

Lehet ide-oda ragozni, de a Chicago PD és Chicago Fire nálam a leginkább legjobb sorozat. Remélem valóban folytatják, akár heti három rész is jól jönne :) És sajna, hogy pld. a Terepen-t (Southland) abbahagyatták, meg az az aranyos kis giccs, a Muskétások is kellemes volt. Nem beszélve a CSI-kről, disznóság, hogy kampeca.

Quantumleap - 2015. 06. 07. 07:17

yaze: Szerintem nem én vagyok az egyetlen, akit zavart, hogy a PD kezdése óta Voightnak és Casey-nek nem is voltak közös jelenetei. Én speciel örültem, neki, hogy ez végre megtört. Bár szerintem kissé kiszámítható, tuti azt hozzák majd ki, hogy Voight megmenti Casey-t, aki ezért kvázi megbocsátja neki a régi dolgokat. De ugyanakkor szerintem az sem véletlen, hogy most álltak elő egy ilyen dologgal, hogy egy korrupt rendőrbrigáőd Voight-ot tekinti páldaképnek. Mintha érzékeltetni akarnák, hogy a múlt nem múlik el nyom nélkül. Lehet, derül majd ki Voight-tal kapcsolatban valami durva régi dolog.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz