login |

Nashville: vége a 3. évadnak – írta Zizi

2015. 05. 26. 14:50 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

Rezgett az a bizonyos léc, de végül az új évad berendelésével búcsúzott a Nashville. A harmadik évad érzelmileg és minőségileg is egy hullámvasút volt.

Szeptemberben a már megszokott színvonalon kezdett a sorozat, majd az írók minden igyekezete ellenére féltávnál kicsit megfeneklett, mikor pár epizódban a szülési szabadságát töltő Hayden Panettiere csak 1-2 percre tűnt fel. Az utolsó részek aztán ismét igazán hangulatosra sikeredtek: megvoltak a kellő fordulatok, a minimális feszültség és a jó zenék. Utóbbi fontos a sorozat szempontjából, hiszen ez teszi egyedivé, és szerintem sok szerepe van abban, hogy még képernyőn van.

Ennek ellenére az írók egyik legnagyobb hibájának tartom, hogy az évad első felében a drámázás a zene rovására ment. Persze hozzá kell tenni, hogy a legütősebb zenéket sokszor Panettiere karaktere kapja, és hát tudjuk, hogy vele most kevésbe lehetett számolni. Nézzük hát, mi történt az évadban – spoilerekkel, a tovább mögött..

Bár nem főszereplő, de muszáj Willel kezdenem. Végre a készítők meg merték lépni, hogy beismerje a nyilvánosság előtt a homoszexualitását. Igazi, pozitív karakterfejlődésen ment keresztül a srác, mire a magától is undorodó macsó cowboy nemcsak, hogy azt ismerte be, hogy meleg, de szerelmet is vallott egy másik férfinak. Kíváncsian várom, hogy ezután a készítők hogyan képzelik el Will jövőjét.

Azt azért őszintén remélem, hogy nem amellett döntenek, hogy a coming out félbetöri a karrierjét, sokkal érdekesebb lenne megnézni, hogyan boldogul homoszexuális előadóként a country zene világában…

Már a korábbi írásaimban sem titkoltam, hogy mennyire jól működő párosnak tartom a Juliette – Avery duót. Nem hiába a fiatal énekesnő a sorozat egyik fő karaktere, de konkrétan új erőre kapott az évad mikor visszatért, még akkor is, ha ezzel a szülés utáni depresszióval (mert egyértelműen abban szenved) teljesen tönkretették két évad karakterfejlődését, és visszahúzták a régi szintre.

Pedig a baba születésével és a szerelem megtalálásával lehetőségük lett volna újradefiniálni Juliette karakterét. Talán nem ennyire kreatívak az írók? (Azt pedig, hogy újra összeállt „pondró” Jeffel, nem is kommentálom… inkább remélem, hogy a következő évad elején beismeri, hogy depresszióban szenved, kezelteti magát és kijavítja a hibáit.)

Apropó Jeff, komolyan mondom, így kell negatív karaktert írni, hogy a néző akárhányszor meglátja a képernyőn, legszívesebben felpofozná. Félelmetes, hogy azt a naiv kislányt, hogy magához láncolta.

I am a son of a bitch, but I had to be, don’t you get that?! I couldn’t lose you, Layla. I can’t.

Layla, Édesem! Nem is tudom, mi a félelmetesebb, ha ezt az üzleti érdekei, vagy ha a szerelem miatt mondja… egyébként nyilván az előbbi.

Christina Aguilera karakterét is Jeff kapcsán hozták be a sorozatba, de nem sok értelmét láttam (persze hatalmas PR-húzás), a történetének se füle, se farka nem volt, és még csak egy jót sem énekelt. Pazarlás.

Valószínűleg mikor az írók előjöttek a „Deacon és a rák”-témával, úgy gondolták ,ez a legjobb lépés arra, hogy a másik oldalon egy új élet született. Be is vetettek minden klisét, a „nem akarom, hogy tudj róla, mert akkor te is szenvedsz”-szólamoktól kezdve a „nem érdekel semmilyen gyógymód, úgyis meghalok”-viselkedésig. A legirreálisabb mégis Deacon lányának viselkedése volt, aki mérges volt az apjára, és nem állt vele szóba, mert rákos lett!? WTF?

Mondjuk amúgy is, amellett, hogy a Stella-testvérek iszonyat tehetségesek, a nagyobbik lány már túl sok lett, az irritáló kamaszos dolgai és a folyamatos nyávogása miatt.

A rák téma másik hátulütője az volt, hogy Scarlett karakterét hetekre lekötötte a nagybátyja ápolása, még Gunnart az írók a gyerek témával jegelték, szerencsétlen még a CMA-díját sem tudta átvenni miatta, ráadásul így szinte alig énekeltek. Ekkora pazarlást! Komolyan kedves kreatív emberek ott az ABC-nél, ennyire nehéz észrevenni, hogy ők akkor a legjobbak, ha együtt énekelnek!?

Szerencsére az utolsó pár részre megalakult a The Triple X’s, majd a The Exes, és jó ütős zenéket hoztak össze. Hirtelen két duettjüket is fel tudom idézni, amelyek fantasztikusak voltak. Talán a lemezszerződés aláírásával megint visszatérnek a közös alkotáshoz. Én tuti, megvenném a lemezüket. (A dokis dologra pedig nem is pazarolnám a helyet, egyértelmű, hogy Scarlett nem illik vele össze.)

Tavaly nem húzták be, idén visszatértek a finálé cliffhangeres befejezéséhez. A transzplantációs műtét alatt valakinek megállt a szíve, bár komolyan, valaki is elhiszi, hogy Deacon halt meg, és nem a végtelenül ellenszenves, pszichés problémákkal küzdő testvére?

Én kétlem, sőt előre vetítem, hogy Deacon túléli a műtétet (és a testvérét), majd a következő évadban a lelkiismeret furdalása miatt ismét szétmennek Raynával. My God!

A finálé legjobb pillanata mindenképpen a polgármester letartóztatása volt, unszimpatikus ember, aljas húzásokkal, melyeket mindig azzal magyarázott, hogy a családja érdekében teszi. Ráadásul egy idő után kezdett önismétlővé válni. Remélem, jó messzire dobják el a zárkája kulcsait.

Összességében, a sok hibájával együtt, jó kis évadot láttunk, a sorozat idén sem akart más lenni, mint ami. Aki szereti, az így fogadja el, és az utolsó résznek (is) köszönhetően alig várom az új évadot.

11 hozzászólás Ne habozz!

Aa - 2015. 05. 26. 15:24

Mű-chliffhanger, egyáltalán nem izgulok miatta, h Deacon meghal. Az lenne a nagy meglepetés, ha tényleg Deacon-nél lett volna a műtéti komplikáció. Már csak azért is, mert az a country szám, amit rémálmában hallott, mikor megáll a szíve, az a nővére műtőjében szólt a rész alatt, nem az övében. Ennél nagyobb célzás nem is kellett nekem.

marcilu - 2015. 05. 26. 20:25

Ez volt nekem a guilty pleasure az elmúlt 3 évben, de kezd egyre kevésbé pleasure lenni. Mindenki kiállhatatlan hárpia lett. Leltár: Raynát sosem szerettem, a színésznő miatt, és a folyamatos fancsali képe, a zéró énekhangja miatt. A Juliette-Avery páros volt a legjobb dolog, ami valaha a sorozattal történt, erre Juliette megint… Scarlett és Gunnar vitái abszolút karakteridegenek, és az orvossal való maradása lenne az egyetlen számomra elfogadható kimenetele a Scarlett történetének (legalábbis egyelőre). Maddie kiborító, Christina Aguilera fölösleges volt. Teddyt remélem, kiírták. Szomorú lista.
Nem fogom tűkön ülve várni a következő évadot, sajnos.

Cseho - 2015. 05. 26. 20:40

Deacon szerintem is megmarad és a tesó hasal el. Én specc nem bánnám ha kiírnák. Végig nyűglődte mind a 3 évadot. Teddy letartóztatása valóban epic volt. Őt rohadtul utálom. Nem is akarom a 4. évadban látni.

Cathy07 - 2015. 05. 26. 21:16

Sok ponton nem értek egyet a kritikával, kezdjük azzal, hogy ebben az évadban már nem igazán volt veszélyben a Nashville, nem volt lehengerlő a nézettsége, de stabilan hozta a 1.3, 1.4-es szintet.

Egyik kedvenc sorozatom a Nashville, elsősorban a zenék miatt. Nagyon jó, hogy a politikai vonalat szinte teljesen leépítették, az erős mellékvágány volt benne.

Juliette szála érdekes volt végig, az évad végére a helyes kis önző, egós dolgai már nem lettek helyes cuki kis dolgok, átcsapott komoly problémába a baba születésével. Sok mindent rá lehetett fogni a terhességre, hogy miért olyan Juliette amilyen, lásd a kis elektromos kocsival követte Averyt féltékenyen (egyik legjobb jelenet az évadban :D ) vagy hogy nem hagyta dolgozni, csak miután meg lett a baba ez már annyira nem volt vicces. Erős kérdése lesz a 4. évadnak, hogy Juliette képes-e saját magát háttérbe szorítani a családja kedvéért…

Luke helyét is kb sikerült megtalálni a sorozatban a szakítás után is, úgysincs nagyon hozzá hasonló megtestesült country macsó karakter.

Gunner és Scarlett párosa a kedvencem a sorozatban, Clare Bowen szerintem a legnagyobb felfedezése a sorozatnak, elképesztő tehetség. Tőlük talán a Longer lett a kedvencem idénre.

Azt hiszem idén is sokat fogom hallgatni a 2 megjelent cédét. :)

Zizi - 2015. 05. 26. 21:57

“Sok ponton nem értek egyet a kritikával”

Ennek igazán örülök, így látom, hogy azért még másokat is érdekel a sorozat. :)

“Azt hiszem idén is sokat fogom hallgatni a 2 megjelent cédét.” – DETTÓ :)

Thomas - 2015. 05. 27. 02:18

Köszi a kritikát, Zizi, örülök, hogy elolvashattam mások véleményét is a sorozatról! Sok helyen jókat mosolyogtam, mert ugyanazokat a hibákat véltem én is felfedezni, de én most korántsem látom ennyire pozitívan a helyzetet, ezért kifejteném én is kicsit bővebben a véleményemet:)

Én a Nashville legnagyobb hibájának azt látom, hogy egy helyben topog az egész, szinte zéró karakterfejlődéssel. A legtöbb karakter ugyanazokat a köröket futja újra és újra és szinte pontosan ugyanott tart, mint a sorozat elején. Juliette 3 éve ugyanaz az önző, hisztis lány, Maddie már legalább 2 éve a kamaszkori lázadással küzd, Teddy mindig sumákol valamivel, Deacon meg mártírkodik, hibába történnek velük különböző dolgok, amiből az ember azt gondolná, hogy az már tényleg valamilyen hatással lesz rájuk, de nem… És említetted Willt… nos, igen, 2 évnyi nyüglődés után végre eljutott odáig (végülis egyetlen rész leforgása alatt), hogy felvállalja homoszexualitását. Ettől a történetszáltól is már azt hittem, hogy eret vágok, szerintem legkésőbb 1 éve ez meg kellett volna húzni, hogy haladjon valamerre a sztori.

Juliette karakterével feltűnően nem tudtak mit kezdeni a terhesség alatt, de inkább pihentették volna addig, minthogy minden részbe beleírtak neki pár felesleges hisztit. Alig vártam már, hogy megszüljön, erre utána még őrültebb lett, komolyan alig tudom már elviselni… És ezek a se veled-se nélküled kapcsolati huzavonázások is kikészítenek, Juliette és Avery már vagy 2 éve, Scarlett és Gunnar meg a sorozat kezdete óta játssza ezt a végeláthatatlan huzavonázást. Szerintem a legjobb lenne, ha mindkét páros egyik felét kiírnák és új szereplőkkel frissítenék már a képletet. És igen, én is várom már, mikor jön az a “remek” ötlet, hogy Raynat és Deacont újra szétszedjék, hogy újra kezdődhessen elölről náluk is az egész kör. És persze, hogy Beverly fog meghalni.
Deacon betegségével is ahogy végigzongoráztak minden létező szappanos klisét, öröm volt nézni:) Maddie reakciója tényleg minden képzeletet felülmúlt, és itt is mintha lett volna egy olyan, hogy az egyik rész végén úgy tűnt, hogy már megbékélt a helyzettel, aztán a következőben már újra nem állt szóba vele:) Ugyanezt eljátszották az 1. évadban többször is Juliette és az anyja között.

Christina Aguilera alapvetően egy nagyon irritáló ember számomra, de ebben a sorozatban meg aztán kifejezetten idegesített ezzel a se füle-se farka karakterével. Sadie-ről nem írtál, akiben viszont bőven lett volna lehetőség, ám a sablonos erőszakos ex-barát (vagy férj) szálat letudva gyorsan ki is írták a sztoriból, nehogy valami érdekes szereplő is maradjon (bár lehet, hogy a Supergirl miatt kellett ezt meglépni). A régiek sajnos már mind egy szálig untatnak, mivel valahogy nem kezdenek velük semmit, mind be van ragadva egy pályára, és ugyanazon jár újra és újra. Zoey-t is bírtam, jó páros voltak Gunnarral, szép hangja is volt, őt máig nem értem, miért kellett kiírni, pláne olyan hülyén, ahogy tették.

A kis kiakadásomból szerintem látszik is, hogy nekem a 3. évad második fele abszolút mélypont volt, hogy úgy mondjam kaszaszintre esett az egykori kedvenc sorozatom. De persze abbahagyni nem fogom, mert kevés a szappanos sorozat, és imádom a country zenét, nem lesz még egy ilyen sorozat. Imádom a rengeteg apróságot, a CMA díjkiosztókat, sztár cameokat, apró kikacsintásokat a valós eseményekre:) De az írással sosem voltam megelégedve, csak eddig hozott azért egy erős közepes szintet, és voltak azért bőven jól eltalált szálak, most valahogy nagyon nem tudtam élvezni az egészet az utóbbi hónapokban.

wirth6 - 2015. 05. 27. 10:30

Tartottam tőle, hogy ha Juliette visszatér akkor megint tönkreteszik a kapcsolatukat Avery-vel. De az nem gondoltam, hogy ilyen hülyeségeket írnak neki (Fordham). Ha jól sejtem a következő évadban majd Rayna és Deacon kapcsolatát rombolják szét (vagy Deacon halálával, vagy másképp), ne legyen semmi, ami működik. Mintha egyébként az írók idegenkednének a tartós boldogságtól, hiszen “the best songs come from the broken hearts”.
A dalokkal kapcsolatban nekem érdekes volt, hogy az előző szezonokben a Bowen – Palladio számok tetszettek (Fade into you, I will fall), most viszont a Triple Exes illetve Exes dolgai nem nagyon villanyoztak fel, inkább Will Chase dalai (If I drink this beer pl nagyon eltalált volt, és a Can’t help my heart is jó lett, bár jobb lehetett volna, ha megcsinálja egyedül; a duett elvette a dal élét).

Cathy07 - 2015. 05. 27. 19:02

Thomas: Persze, fontos lenne a karakterfejlődés, de azért amit itt látunk szerintem egyáltalán nem életszerűtlen. Az egyik legnehezebb dolog az életben változni, nagyon nagy hatások kellenek hozzá, erő és egyáltalán felismerés, hogy hiba van. Ráadásul Juliette egy erősen nárcisztikus személyiség, neki a legnehezebb. Úgyhogy szerintem ez egyáltalán nem meglepő, hogy mindig ugyanazokat a köröket futja, hisz az eredő probléma ugyanaz, miszerint csak saját maga, a saját sikerei fontosak neki. Miért is csalta meg Averyt? Mert elhanyagolva érezte magát… Kíváncsi leszek mire mennek a mostani helyzettel a 4. évadban.

Zizi - 2015. 05. 28. 00:49

igen, Cathy07, én is így gondolom. Bár néhány dologban egyetértek Thomas véleményével is.

Mondjuk szerintem Scarlett vagy Gunnar karakterét kiírni nagy hülyeség lenne, mert bár idegesítő (főleg a csaj), de zeneileg messze a legtehetségesebbek. Óriási veszteség lenne a zene szempontjából. De ez igaz Deacon-re is, neki is remek hangja van, plusz még dalokat írni is tud.
Nem véletlen, hogy a Stella-testvérek mellett ők is rendszeresen fellépnek a Grand Ole Opry-ban, ami meg elég jelentős dolog.
Persze nem mondom, hogy nem kellene változtatni a történetükön, csupán csak azt, hogy így szerintem egyik párosból sem fognak elküldeni senkit. Mi marad? Behozni új mellékszereplőket, mint pl. ezt a dokit.

Will kérdésben pedig nekem teljesen hihető, hogy még a mai világban sem egyszerű, nem hogy 2 év alatt, de akár évtizedek alatt sem eljutni oda, hogy valaki nyilvánosan beismerje másságát. Hát még egy olyan embernek, aki egy macsó, maszkulin világból jön, ahol azt nevelték bele, hogy undorító, értéktelen, amiért a saját neméhez vonzódik.

Sadiet tudatosan nem említettem. Akármennyire próbálkoztak, kb. semmilyen hatással sem volt a főszereplőkre. A története, meg amilyen komoly és drámai lehetett volna, olyan uncsi is lett. Abban a pillanatban tudni lehetett, hogy le fogja lőni az exét, és ezért gyilkossággal fogják vádolni, amikor megvette a jelöletlen pisztolyt. Innentől nekem tök érdektelen volt, ráadásul a színésznő sem lett a szívem csücske.

Azért persze van benne igazság, hogy “egy helyben topog az egész”. Pl. én annyira szívesen megnéztem volna egy működő Juliette-Avery házasságot. Végre lehetett volna egy “normális” kapcsolat a sorozatban. Nekik jobban szurkolok, mint a Rayna-Deacon duónak, az igazából már kevésbé érdekel.

Érdekesség: egy cikkben olvastam, hogy a valóságban Clare Bowen-nek mélyebb a beszédhangja és az énekhangja is. Nem tudom, miért gondolják a készítők jobbnak ezt a nyávogást, mert engem pl. tök irritál…

Cathy07 - 2015. 05. 28. 22:49

Jah, csak működő házassághoz is az kellene, hogy Juliette változzon. :) Amúgy ha már karakterfejlődés, akkor Avery egy elég erős változáson ment keresztül az elmúlt években, escort fiúból lett felelősségteljes családapa, akit már kicsit sem érdekel, hogy mennyire meg hogyan fut be.

Engem egyáltalán nem idegesít Scarlett, számomra a sorozat legérdekesebb karaktere. Van egy kis pöszeség a beszédében, ha ez jó kifejezés rá, de hát a stílusa az mind a karakteréből ered, önértékelési zavaros, bocs, hogy élek személyiséggel van megáldva, aki nagyon nehezen hiszi el, hogy tehetséges. A Black Roses meg szerintem a sorozat csúcspontja :)

4. évadban remélem jó dalokat adnak Laylanak is, nagyon jó a hangszíne. Kicsit Amy Mcdonaldsra emlékeztet.

Zizi - 2015. 06. 01. 02:47

***SPOILER a 4. évadról***

*
*
*
*
*

A TvLine értesülései szerint Eric Close (Teddy “polgármester” Conrad a következő évadban nem lesz állandó szereplő, mert a csatorna inkább a zeneipari vonalra szeretne koncentrálni.

Az ABC nem erősítette meg, tehát jelenleg csak pletyka, de az évadzáró után teljesen elképzelhető.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz