login |

Pilot-mustra: Between – 1×01

2015. 05. 27. 14:52 - Írta: winnie

16 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

A kanadai City Tv sorozatára odakint azért figyelhettek fel, mert a Netflix-szel közösen készítették, ráadásul a sztorija is vonzó lehet egyeseknek – én legalábbis mindig szerettem a vírusos tematikát, ami eléggé alulreprezentált a tévében. Oké, végülis a zombisorozatokban jelen van katalizátorként, meg ott volt nekünk a Helix is (esetleg a 12 Monkeys is témaközeli), de hivatkozási alapként nekem még mindig a biothrillerként kategorizálható Regenesis marad meg, részben pedig az epizodikus Medical Investigation.

Első blikkre a Between-ben sem maga a vírus lesz a középpontban, hanem az, hogy a rejtélyes haláleseteknek köszönhetően a nyolcezres Pretty Lake városkáját katonai karantén alá vonják, se ki, se be, aminek gondolom, lesznek következményei – a CW és a midseason-re tervezett Containment innen is üdvözli Kanadát.

BETWEEN – 1×01 – 5,5/10

 

Persze még a fenti meghatározás sem biztos, hogy pontos, maradjunk annyiban, hogy valamiért meghalnak az emberek, semmi tünetet nem kezdenek el produkálni mint a vírusos fertőzéseknél általában, csak meginognak, vért köhögnek és pár másodperc múlva végük – 10 nap alatt Pretty Lake lakosságának majdnem fele meghalt, s egy hacker srácnak feltűnik, hogy minden halott 21 éven felüli.

Abból, hogy az egyik szereplő hacker, és, hogy a főbb szereplő fiatalok, sajnos számítani lehet arra, hogy az alapozást klisékommandóval végezték – mind a jellemeket, mind a párbeszédeket tekintve, hiszen szinte minden karakter olyasmiket mond és cselekszik, amire pontosan számítunk.

Főszereplőnek talán a képen látható, mindennapos terhes lányanya mondható, de valójában a Between is azt a klasszikus formulát követi, hogy bemutat pár embert (terheslány és hackerhaver, két helyi díler és a helyi gazdagember fia, egy fickó a börtönből plusz egy farmer), akiknek a sztorija külön szálon indul el, hogy valamikor találkozzanak.

A nem túl érdekes alapfelállást feldobják pár klasszikus, említésre nem igazán méltó konfliktussal, némelyik karaktert veszélybe is sodorják, de igazából teljesen feleslegesen, mert az égvilágon semmiben nem kötődünk hozzájuk, így nem is nagyon hatnak ezek a jelenetek, mint ahogy a tömeges elhalálozások is inkább dekorációként vannak jelen, jelezve, hogy mindegyik 21 éven felüli karakter fölött ott lebeg egy pallos.

A Between kizárólag az első rész alapján nem volt különleges, de összességében kellemes, élvezhetően béfilmes hangulatot árasztott, viszont nem annyira a megvalósításnak köszönhetően, hanem inkább az emlegetett klisék és totálisan lezongorázható expozíciós lépések miatt.

De, mivel a vírusos téma bejön, így nem unatkoztam rajta és bár a látottak nem győztek meg, azért kíváncsi vagyok a folytatásra, ami során hamar eldőlhet mennyire lesz nézős, hiszen a felvezetést követően, most végre elkezdik bontogatni a konfliktusokat és kiderül, hogy merre akarják vinni a sztorit. (Reménykedtem abban, hogy a pilot végére valami kiderül, de egy rém ócska cliffet kaptunk, aminek semmi hatása.)

A 10. napnál tartunk, de ez nem spoiler, mert tökéletesen felesleges a pilot egy flashforward-dal indít. (Oké,nyilván azok kedvéért, akik nem tudják, hogy miről szól a sorozat.)

16 hozzászólás Ne habozz!

DarylD - 2015. 05. 27. 15:33

5,5-nél jobbnak éreztem, mikor végeztem az első résznél, de így visszagondolva sok minden nem tudnék felidézni belőle, talán már ez is negatív kritika. Nem volt olyan rossz, de nem hozott semmi olyat, ami miatt tűkön ülve várnám a következő részt. Én naiv azért folytatom…:)

winnie - 2015. 05. 27. 15:35

nekem egyébként olyan messengers-fílingem volt. csak ezt most nem pontoztam annyira fel, mert éreztem, hogy nem azért érdekel a folytatás, mert a pilotban olyasmit láttam, hanem még mindig az alapsztori hajt, amit előzetesen is ismertem.

tipikusan olyan élmény volt, hogy ha kiadják a teljes szezont, akkor megnéztem volna a 2. részt – és talán tovább is. így viszont simán benne van az is, hogy elfelejtődik.

dzsiaj - 2015. 05. 27. 16:08

Szerintem meg túl jószívű az az 5.5/10. Ez _nálam_ 3/10-nél többet semmiképp sem érdekel. Random bedobott szereplők, nulla vagy iszonyatosan klisés alapozással.

És ez a pilot legnagyobb hibája. Mintha az írószobában azzal viccelődtek volna, hogy szedjük össze minden idők legnagyobb sablonjait (terhes nő, aki titkolja az apa kilétét, majd rossz körülmények között megszül; szegény családból származó jószívű báty, és rossz útra tért öcsike; akik ráadásul még szembe is kerülnek a gazdag család elkényeztetett sarjával; de hogy megmutassuk, hogy neki is van lelke, kap egy fogyatékos húgot; 2 csávó gyűlöli egymást a börtönben, ahol a szemetebb a sleppjével a nyomában állandóan cukkolja a “jófiú” rabot, stb.), zsúfoljuk össze 40 percben, és hátha valami jó sül ki belőle. A helyzet az, hogy nem: a végeredmény egy hatalmas katyvasz lett, ahol még egydimenziósnak is túlzás nevezni a “karaktereket”, akiknek a motivációiról halvány fogalmunk sincs.

Mindezt ráadásul tényleg ömlesztve kapjuk, mint disznó a moslékot, aztán válogasd ki, hátha tetszik belőle valami. Mondanám, hogy ez egy gagyi tinisorozat, de ezzel a gagyi tinisorozatokat sérteném meg.

Összességében nagyon dühös vagyok, hogy egy ennyire jó alapkoncepciót ilyen iszonyatosan elrontottak, a Netflix beletenyerelt (még ha csak közvetve is) az első béna sorozatába.

winnie - 2015. 05. 27. 16:19

nekem a börtönös szál volt egyébként az igazán kirívó, az valami döbbenet kottázható volt, ráadásul feleslegesen erőszakos, amikor az őr is nekiesett a hátrányos helyzetű srácnak.

“, ahol még egydimenziósnak is túlzás nevezni a “karaktereket””

abszolút. először egyébként beleírtam, hogy fura, hogy az egészben nulla karakterizálás volt, de aztán kiszedtem, mert előtte meg a klisé karakterekről beszéltem. de valóban, például a főhősről vagy az aranyszívű hackerről nem tudnám megmondani, hogy kicsoda, pedig kéne.

mindegy, vigasztalom azzal magam, hogy történetcentrikus lesz a sorozat:)

Andro - 2015. 05. 27. 17:12

Nekem ennyi volt. Alig bírtam végignézni. Sokszor már én éreztem kínosan magam.

Enzo - 2015. 05. 27. 17:32

Köszi, akkor ezt nem kezdem el nézni :)

Lemoni - 2015. 05. 27. 17:39

Ez nálam is gyors kasza, még a középszer alját sem súrolta, amennyit láttam belőle, kiszámítható és sablonos a legrosszabb értelemben.

ördöghöm van - 2015. 05. 27. 20:12

nem volt ez olyan rossz így elsőre
nagy jövőt én sem jósolok neki, de ha egy évadot meg tudnak csinálni normális lezárással, akkor elégedett leszek

Foreveralex - 2015. 05. 27. 21:22

Nekem tetszett, nálam mindenképp marad nézős :)

Thomas - 2015. 05. 31. 17:49

Nekem olyan 3-4 pont volt a pilot, és ezzel kaszáltam is, de már az is komoly erőfeszítésembe került, hogy ne nyomjam ki félúton. Ritkán szoktam a színészi játékot kritizálni, de itt valahogy olyan fura volt mindenki. Meg valahogy süt az egészből az olcsóság, a színészi játék, a beállítások, meg az egésznek a tempója miatt. Nem az a baj, hogy lassú, mert mondjuk a The Strain is hasonlóképpen kezdett, de azt mégis jó volt nézni. Ez inkább olyan, mintha egy béna független filmet néznék:) És ami a legszörnyűbb, hogy nem lehet megállapítani, hogy kik a 22 éven aluliak (kivéve akiknél kihangsúlyozták), mert a legtöbb szereplő 30 körülinek tűnik. Nem néztem az életkorukat, de sejtem, hogy jó szokás szerint itt is a legtöbben egy tízessel fiatalabb karaktert kaphattak.

winnie - 2015. 06. 06. 13:22

az 1×02 valami nagyon gyenge, vagy inkább unalmas volt. ahhoz képest, hogy ilyen rövid az évad, kábé semmi sem történik benne és még csak nem is karakterizálnak. a “nagy” nyomra bukkanás sem ért sokat, a mondvacsinált konfliktusok semmire sem jók, nem is értem. (amikor a srác azt mondja, hogy kigyulladt a bolt, az nem volt semmi. lelkesedett.

2/10, jó indulattal.

Tilia - 2015. 06. 26. 18:07

Én is feladtam a második rész után.

babylon2012 - 2015. 07. 03. 01:10

mivel a vírusos téma bejön, így elkezdem nézni :)

rary - 2016. 01. 08. 15:01

Bátorkodtam megnézni a sorozatot, az első rész után még érdekelt is. De aztán… Nekem is be kellene vezetni, hogy 3 részig adok bizalmat, aztán ha kell, kaszálok. Nem igazán kedveltem meg egy színészt sem, ki sem tudok emelni nagyon senkit…
3/10. :(

rary - 2016. 01. 08. 15:02

*vagyis karaktert :)

daniferi - 2020. 07. 05. 04:22

Ledaráltam a két évadot, de nem tudom, minek :-)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz