login |

Wayward Pines: 3 rész után

2015. 05. 31. 21:05 - Írta: winnie

50 hozzászólás | kategória: kritika,

You think you want to know the truth, but you don’t. It’s worse than anything you could even imagine.

Nocsak, végre egy fogyasztható, high concept, fanfavorit-esélyes kisvárosi rejtélyes sorozat? Egyesek Twin Peaks-t emlegetnek (maga a készítő is), mások Persons Unknown-t (ejj, az milyen jól indult, és mi lett belőle…?), de nyilván a legközelebb az jár, aki a Prisoner-re asszociál.

A kellemesen, de nem idegesítően rejtélyes, összességében jól sikerült pilot után a Wayward Pines egy cseppet sem lankadt, hozta ugyanazt a minőséget, és abszolút egyetértek azokkal, akik azt írták, hogy ez az a sorozat, amire csak annak érdemes befizetnie, aki csak a végállomásnál akar leszállni, ami ezúttal a 10. részt jelenti. És, aki fázik attól, hogy nem kap válaszokat a sok (vagy Egy) rejtélyre, annak sem kell idegeskednie, mert az 1×05 után minden kiderül, és onnantól kezdve a sorozat arról fog szólni, hogy mihez kezd a főhős titkosügynök ezzel a tudással.

A fentieket többek között azért is lehet elmondani, mert végülis egy könyvtrilógia a Wayward Pines alapja, amitől persze el fog térni, főleg, hogy a 2. és a 3. kötet egyszerre íródott a sorozattal. Ennek ellenére nem feltétlenül minisorozatról van szó, a készítő vállalná a folytatást, s a gyenge premiernézettség is javult, a FOX pocsék helyzetében, ha maradna a mostani szint, akkor benne lehet egy második évados berendelés.

The more you see, the less anything makes sense in this town.

Na, de hogy a sorozatról is essen némi szó. Komolyan gondoltam a fentieket, nekem fura módon az az egyik legnagyobb pozitívuma a sorozatnak, hogy nem zavaró a rejtélyeskedés. Persze folyik a titkolózás ezerrel, de tudjuk, illetve sejtjük, hogy mindez okkal történik, meg aztán azt sem tudja a néző, hogy ki van tisztában az Igazsággal, és ki az, aki tudatlanul követőt játszik.

Nemcsak a pilotban derültek ki érdekes dolgok a főhőst kvázi rabul ejtő városkáról, hanem a folytatásban is bőven történtek meglepő vagy várt felfedezések (nem feltétlenül a WTF-os változatból, hanem inkább a hümmögős, fejvakarósból), ráadásul némelyik fejlemény igencsak hátborzongató és sokkoló volt.

Mint ahogy azt is nagyon érdekes nézni ahogy szép lassan megtelik élettel a város, saját egyéniséget kap, kerülnek elő (vagy éppenséggel tűnnek el) a karakterek, bár ez inkább a folytatásra lesz szerintem inkább jellemzőbb. S ez még akkor is igaz, ha a “karakter” szó nem igazán fed normálisan karakterizált figurákat.

A Wayward Pines ugyanis szinte semmit nem tököl, csakis a plot-ra, a történet alakítására koncentrál, sutba dobja a karakterizálást, ráhagyja a színészekre a melót, hogy sugallják nekünk azt, hogy ők milyennek képzelik el a figurájukat. Ez ugyan általában nem szokott szerencsés lenni, de itt többek között azt eredményezi, hogy idegesítő vagy zavaró figura sincs jelen, mindenki korrekt. Eddig. (Oké, mondjuk a színészgárda eléggé elsőosztályú.)

Összességében eddig egy rossz szót sem tudok szólni a sorozatra. Nem feltétlenül kiemelkedő, az 1×03-as cliffhanger akár olyan irányba is elviheti a dolgokat, amik nekem nem fognak tetszeni, eddig a látottak simán beszippantottak, a konstans hetes minőség eddig szerintem nekem is megvolt.

Könyves spoilereket ide ne írjatok, azoknak csináltam egy külön bejegyzést, ha lenne rá igény.

50 hozzászólás Ne habozz!

norti - 2015. 05. 31. 21:25

Hát pedig a cliffhanger a könyv(ek) alapján volt, szóval lehet, hogy nem fog tetszeni neked :)

Sityu8411 - 2015. 05. 31. 21:26

Egyett értek a kritikával . Engem megfogott a sorozat

winnie - 2015. 05. 31. 21:27

norti: gondolom, de ezt az irányt is többfele lehet vinni, remélem, hogy nem lesz gondom vele.

BDJG - 2015. 05. 31. 21:38

A könyvek lezárása az epilógusban picit szemét volt… viszont letehetetlen mindhárom. A sorozat eddig tetszik, az első két rész eléggé copy-paste volt a könyvből, de a 3. máris elég sok ponton elrugaszkodott, ugyanakkor sok konfliktust helyből átugrottak.
Mindenesetre kíváncsi leszek a folytatásra, és hogy mik lesznek még az eltérések. Egyelőre a könyv jobb, de általában a nyersanyagot sosem szárnyalja túl az adaptáció. :D

Gerophila - 2015. 05. 31. 21:42

Így a harmadik rész végére, eljutottam odáig, hogy nem kezdek el azon agyalni, hogy mégis mi a fene folyik itt. Tényleg az a legjobb megoldás, ha az ember kikapcsol, és úszik az árral.

Érdekes, hogy a 3. rész végén a cliff “papíron” nekem nem kéne, hogy tetsszen (mindenféle lények, természetfeletti hókuszpókusz nem az én világom) és nem is számítottam ilyesmire, de valahogy nagyon felcsigázott.

szendroib - 2015. 05. 31. 21:44

Nagyon kellemes kis sorozat, nyárra tökéletes lesz. A 3. rész végi cliffhanger nekem is kifejezetten tetszett, kíváncsi leszek :).

Cápi - 2015. 05. 31. 21:44

“Ez ugyan általában nem szokott szerencsés lenni, de itt többek között azt eredményezi, hogy idegesítő vagy zavaró figura sincs jelen, mindenki korrekt. Eddig. (Oké, mondjuk a színészgárda eléggé elsőosztályú.)”

Ezen azért enyhén felröhögtem, vagy egy másik Wayward Pines-t nézhetek. Néhány színész kifejezetten a borzalmas határát súrolja, mondom ezt úgy, hogy próbálok elvonatkozattni attól, mennyire más embereket castingoltak bizonyos szerepekre (gondolok itt életkorra leginkább, baromira nem sikerült eltalálni néhányat és teljesen értelmetlen, hogy miért az lett, aki, na mindegy), némelyiknek a játéka pocsék. Pedig baromira vártam a sorozatot. nekem nagyon csalódás és nem csak azért, mert könyvben meg tök jó volt…

drx - 2015. 05. 31. 21:44

Abszolút nézős lett nálam a sorozat. Egyszerűen most ad egy olyan pluszt, amit a sorozataimtól nem kapok meg. Kíváncsi vagyok mi lesz a vége, annyira el tud gondolkodtatni, de hiába hiszem azt, hogy rájöttem valami fontosra, a következő részben úgy is rám cáfolnak. :D

winnie - 2015. 05. 31. 21:48

capi: a szineszgardat irtam, nem alakitasokat, ennyire all star castot nem nagyon talani orszagos csatornan. sot, ensemble-kent kabelen sem talalni a goszereplok kozott 4 vagy 5 oscar-jelolessel rendelekzo szineszt.

nem mintha barmi problemam lenne a szineszekkel, viszont eletkorra meg mindenre valoszinuleg eltalatak mindenkit, mert volt egy szkript es arra castingoltak. azt pedig, hogy abban milyen karakterek voltak, nem tudjuk, de nincs okunk feltetelezni, hogy nem olyanok, mint amilyeneket latunk.

gyerecske - 2015. 05. 31. 22:01

Ilyennel sem találkoztam még , hogy mind a 3 első rész végén áll leejtős cliffhangert kapjak. :-)
Nálam az év újonca idáig mindenképpen.

Isteee - 2015. 05. 31. 22:34

Nekem ez borzasztóan nem jött be. Olyan elcsépelt sablonok voltak benne, mint a rendőri túlkapás: “Ellenállt a letartóztatásnak”, és még rengeteg hasonló.
Szörnyű, mintha 40 évvel ezelőtt írta volna valami érzelmi analfabéta.

Deny - 2015. 05. 31. 22:38

Most nagy dilemmában vagyok, mert nagyon tetszik a sorozat, de elértünk ahhoz a ponthoz, ahol már a cselekmény átfordul a 2. könyvbe, amit még nem olvastam. És most nem tudom, hogy folytassam-e addig, míg el nem olvasom a másik két könyvet. Az Under the Dome-nál ez nem volt gond, mert ott már eleve nagyon más volt a sztori, jóformán csak az elejét meg a koncepciót vették át.
Mégha itt sem lesz teljesen ugyanaz a sztori, egyék formából sem szeretnék spoilereket :D

A főcíme egyébként isteni! Egész hétvégén az járt a fejemben.

Deny - 2015. 05. 31. 22:42

az az “egyék” “egyik” akart lenni :D

Babity - 2015. 05. 31. 23:01

Najó, csak komikat futottam végig meg a poszt bekezdését. Asszem felveszem a listára, szerencsére 0 előismerettel.
Lehet tudni az első évad hány részes? (darára tervezem)

Thomas - 2015. 05. 31. 23:06

10 részes, ott van mindjárt a második bekezdésben:) De nyugodtan végigolvashatod, nem spoileresebb, mint a kommentek:)

Horace - 2015. 05. 31. 23:29

Hát számomra ez már a ZS kategória fogalmát súrolja. Az egyes karakterek egyszerűen olyan szinten idióták, hogy az már idegesítő. Lásd a főszereplő zseniális szökési tervét és miután lebuknak: kezdjünk el futni, hogy még egyértelműbb legyen, hogy szökni akarunk. A főszereplő felesége dettó: jön utánunk egy zsaru, fussunk.

Llew - 2015. 05. 31. 23:53

10 rész három könyvből? Akkor ezek inkább füzetek, ha ilyen “terjedelmesek”.

A sorozat egyébként nekem eddig bejön. Kíváncsi vagyok mi lesz a végé, illetve akkor ezek szerint a közepe.

Irodai Patkany - 2015. 06. 01. 00:51

Engem a gyerek kifejezetten irritál. Mondjuk a legtöbb gyerek a valóságban is irritál, szóval nem biztos, hogy az alakítással van a baj.

Zizi - 2015. 06. 01. 01:09

“Engem a gyerek kifejezetten irritál. Mondjuk a legtöbb gyerek a valóságban is irritál, szóval nem biztos, hogy az alakítással van a baj.”

Na, ezen jót nevettem. Mondjuk nálam fordítva van: a legtöbb gyereket elviselem a sorozatokban/filmekben (kivéve ezt), de a való életben mindegyik irritál. :D :D

Amúgy én eddig azt hittem, hogy valamiféle kormány-összeesküvés miatt kerülnek oda a “leselejtezett” ügynökök vagy vmi, de az üvöltés a 3. rész végén…
áá, már ötletem sincs, hogy mi a fene van a kisvárossal…

De tuti inkább misztikus, mint egy szervezet által irányított, mert pl. ezen a városon nem megy átmenő forgalom, vagy a szomszéd város lakóinak nem feltűnő, hogy a mellettük lévő település körül egy bazi nagy vasfal van és aki odautazott, az soha nem tért haza? Ráadásul a vasfalon kívül meg vmi “T-Rex” él, amit elkerítenek, hogy Wayward Pines-t ne támadja meg, de az összes többi embert a kontinensen nem bántja, vagy dupla a fal és közte él? Ebben az esetben ismét csak a környékbeliek eddig nem vették észre, hogy a szomszédjuk egy “szörny”?

oké, azt hiszem túl belelovaltam magam. :)

Mordekai - 2015. 06. 01. 05:49

A kisvárosos-rejtélyes alap miatt még kitartok, kb ennyi köze van a Twin Peaks-hez, de semmi más. Eddig nagyon sablonos az egész. A reklámszünetek miatt hirtelen elvágott jelenetek kissé kapkodóssá és súlytalanná is teszik. A CG feltűnően béna. A városon kívüli események meg teljesen kihúznak a hangulatból, a család megérkezésével remélem nem is lesz több.

“a színészgárda eléggé elsőosztályú” – Kevin Dillon, Juliette Lewis, Carla Gugino. Ez a három van (sajnos azóta -1), esetleg még a nővér, a többi tipikus B-kategóriás délutáni sorozatos / tucatmodell /random tini töltelékember.

ubul - 2015. 06. 01. 06:57

kezdem úgy érezni, hogy időben ugrálnak, a felesége és a gyerek hamarabb karambolozott, és már régóta ott vannak ők is (csak pl nem emlékeznek rá)

mert lehet, hogy a benzinkutas akkoriban még azért emlegette W.Pines-t, mert akkor még nem volt ott kerítés, nem tudta, mi történik ott.

ubul - 2015. 06. 01. 06:59

Mordekai: Toby Jones, Melissa Leo és Terrence Howard is nagysikerű filmekben szerepelt már élete során, elég megnézni imdb-n is.

gyerecske - 2015. 06. 01. 07:16

Mordekai:
Mármint Matt Dillon

idioty - 2015. 06. 01. 08:34

Azért lehetne jelezni egy ilyen poszt után, hogy a kommentelők fokozottan figyeljenek oda a spoler felhívására, mert nem láttam a sorozatot, fogalmam sincs miről szól, és így bele is futottam néhány spoilerbe. Remélem mire odáig jutok, hogy megnézzem, addigra már elfelejtem ezeket.
Szóval a poszt alapján abszolút be kell próbálnom, nagyon meghozta a kedvem. Épp most fejeztem be a Twin Peaks-et, és a leírás alapján tényleg nagyon hasonlít rá.
Ahogy olvastam a kommentekben, sok ZS kategóriás színész volt (mármint valakinek ez volt a véleménye), a Twin Peaks is így indított számomra. A színészek csapni valók voltak. Legalábbis elsőre (vagy lehet azért mert kezdők voltak). És így hogy végignéztem, a Twin Peaks benne van a három általam látott legjobb sorozatok között! Viszont egy kommentben olvastam, hogy mindegyik résznek cligghanger lett a vége. Na ez nem volt egyáltalán igaz a Twin Peaks-re. Az egész sorozatban jó ha 1 vagy 2 cliffhanger volt (kivéve a végét).
Tehát ha hozza a Twin Peaks hangulatát, vagy történet mesélését, akkor biztosan be fog jönni nekem).

Cápi - 2015. 06. 01. 08:56

Minden post spoileres szokott lenni, ha nem a pilotrol van szo, szvsz ha meg nem nezted a sorozatot, ne olvasd a kibeszelot nagyon, ertelemszeruen ott mar a tortentekrol van szo, ergo spoileres lesz…

JKJ - 2015. 06. 01. 08:56

idioty: ez a post a sorozat állapotáról szól a harmadik rész után. Ilyenkor az az alapfeltételezés, hogy akik kommentelnek, azok látták. A post maga nem spoileres, de kommenteket ilyenkor ne olvass.

Gerophila - 2015. 06. 01. 09:53

Twin Peaks-szerű a sorozat atmoszférája, ugyanolyan sötét, komor, mintha állandóan lógna az eső lába, körös-körül fák és erdő. De a tempója teljesen más, a Twin Peaks lassan csordogál, Wayward Pinesban meg belecsaptak a lecsóba az első perctől kezdve. A mistery WP-ban tolakodóan az ember arcába lett nyomva, a TP-ben nem ennyire zavaróan sok.

Meteor - 2015. 06. 01. 10:00

““a színészgárda eléggé elsőosztályú” – Kevin Dillon, Juliette Lewis, Carla Gugino. Ez a három van (sajnos azóta -1), esetleg még a nővér, a többi tipikus B-kategóriás délutáni sorozatos / tucatmodell /random tini töltelékember.”

Az a nővérke éppen csak egy Oscar-díjas Melissa Leo. Ja, meg ott van még Terrence Howard is :)

bara - 2015. 06. 01. 11:06

Közepes, de a maga módján szórakoztató sorozat.

Színészi alakításokról nincs értelme beszélni: tényleg a történet van fókuszban, a forgatókönyv maga sem hagy lehetőséget színészi kibontakozásra. A Zs kat hangulatért számomra az ügynök családja felel, semmi, de semmi dinamika nincs a kedves családtagok között, és ott nem a kibontakozási lehetőség, hanem a színész képesség hiányzik.

Jó is, hogy az ötödikben kiderül minden, én most abbahagytam volna (cliff kábé annyira érdekel, mint hajdan a jegesmedvék rejtélye a Lost-ban), de akkor az ötödikig megnézem. Hogy a papírmasé ügynök és családja mihez kezd a helyzettel, karakter híján nekem nem érdekes anyag.

Mordekai - 2015. 06. 01. 11:07

@gyerecske:

Köszi, igen, az egy másik. Matt Dillon-t olyan régóta nem láttam sehol, hogy már a nevét is keverem.

@Meteor:

Terrence Howard nem győzött meg. Ebben a szerepben nem volt sok, a jégkrém szeretete meg elég kevés karaktervonásnak.

clegane - 2015. 06. 01. 11:39

ööö még csak az első 2 részt néztem meg, és nem mondom szórakoztató meg nézeti magát, de egészen meg lettem győződve arról, hogy nem fog tudni érdemi magyarázatot adni minden furcsaságra.
ezt az érzést mondjuk főleg az erősíti, hogy már az is baromira nem volt logikus, amit a főhős csinált, ez mi volt már könyörgöm, hogy a lehető legfeltűnőbb módon próbálnak megszökni, még direkt elmennek vendégségbe is hogy legyen kinek feltűnnie hogy szöknek, ahelyett hogy olyankor próbálnának lelépni amikor nincsenek szem előtt, mondjuk a kriptából indulva. gyász!
(azt meg külön nem értettem, hogy kellett volna a nőnek feltűnésmentesen kioperálnia a lábából a csipet a fürdőszobában (utána futni), miközben ráadásul rövid szoknya volt rajta.)
annak meg szintén semmi tétje nincs így, hogy megpróbálták felnyitni a koponyáját, ha utána meg vígan sétál a városban mintha mi sem történt volna, ahelyett hogy az első adandó alkalommal leszedálnák és visszavinnék. na persze ez még betudható éppen annak hogy “majd kiderül mi értelme volt ennek”, de a főhős sem úgy reagál erre mint aki félne attól hogy bármikor visszavihetik, az meg tényleg elég menthetetlen, hogy saját szökési terve ennyire csapnivaló volt.

Bagosz - 2015. 06. 01. 13:27

Ez valami szörnyetető kisváros lehet.

karit - 2015. 06. 01. 14:30

“szörnyetető kisváros” + időbabra.
Akkor az a bömbölés alighanem a közeledő Langolierek hangja lehetett.

Rob - 2015. 06. 01. 14:57

Na bmeg, máris meghalt a kedvenc karakterem…

Thomas - 2015. 06. 01. 15:33

Sajnos pont idegesítő a nagy rejtélyeskedés. De még épp fogyasztható darab. Terence Howard meg elvileg minden részben bennelesz. :)

winnie - 2015. 06. 01. 16:15

Thomas: nem lesz benne több részben, még a főcímből is kikerül.

(egy sorozatnál sem lehet tudni egyébként, hogy ki hány részben lesz benne, még állandó szereplő is hiányozhat később. de attól, hogy az imdb-n (legalábbis az ilyen infót mindenki onnan szedi, de az egy userszerkesztette adatbázis) valamiért az állandó szereplők automatikusan mellé előre beírnak valamit, még nem lesz igaz.

Enzo - 2015. 06. 01. 20:10

Tyűbázzeg, ez mi volt? Már az előző rész végi szereplő-kiíráson is csodálkoztam, de ez??? Marhán felcsigázott, hogy mi van a fal mögött :O

@karit: a Langolierek említéséért upvote-olnálak, ha lehetne :D

sepörd - 2015. 06. 01. 20:24

ugyanaz mint a 2. résznél, unom a részt, a végén meglepő fordulat megmenti. mondjuk ez most akkora volt hogy lehet az év wtf-ja lesz. 5. részben kiderül mi van? na, örülök, 10 rész katyvaszt nem biztos hogy megnéztem volna egy válaszért.

winnie - 2015. 06. 01. 21:37

sepörd: ha csak választ akarsz, akkor kérdezd meg a könyves topikba és akkor a köv. kettőt sem kell megnézned:) de az ötödikben tényleg minden ki fog derülni, és az megalapoz egy teljesen új sztorinak.

Vielon - 2015. 06. 02. 11:41

Srácok! Nem olvastam a könyveket (így csak az eddigi információkra tudok alapozni), de egészen a 3. rész záró jelenetéig szent meggyőződésem volt, hogy

SPOILER!!!!

a városban mindenki halott…

mert érdekes módon baleset kapcsán kerülnek oda, illetve gebasz van az idősíkokkal…soha nincs beteg a kórházban….satöbbi…és a seriff + a fura többiek csak ettől a felismeréstől óvják az embereket (bár a torokelvágós retorzió kicsit erős lenne ide). Eddig kicsit Silent Hill feeling lenne a dolog…

DE a “lények, vagy mik” megjelenése óta Stephen King: Köd hangulat van… (a langolieres beszóláson hangosan nevettem:) és elég találó is:))

Azok közül, akik csak a sorozatot nézik, kinek milyen elmélete van a naaaaaaagy rejtélyre? :)

gyerecske - 2015. 06. 02. 12:22

Egyébként lelassítva a képet a rész végi jelenetnél nem látni egyértelműen, hogy valamilyen lény húzza be a testet, lehetett akár ember is szerintem.
A nagy rejtély valamiféle kísérleti város lehet, ahol megfigyelik őket, de hogy milyen céllal azt el sem tudom képzelni. :-)

winnie - 2015. 06. 02. 15:44

vielon: a kibeszélőben van jó pár elmélet, lehet válogatni.

Néma Harcsa - 2015. 06. 02. 17:01

Nem rossz, de rejtélyes-kisváros zsánerben az újabbak közül nálam a Fortitude a nyerő: a hangulata is egyedibb, plusz lassú, épp ezért a WTF-ok viszont ritkább és nagyobb WTF-ok ott.
Megvárom az ötödiket, hogy mi a lópikula lesz belőle.

winnie - 2015. 06. 02. 20:40

ha nem spoiler, akkor ne írjátok, hogy spoiler, mert az ember azt hiszi, hogy későbbi vagy könyves, aminek egyébként sincs itt helye. a 3. részből semmi sem spoiler itt.

gyerecske - 2015. 06. 02. 21:06

winnie:
Jogos, én mondjuk nem is szoktam beleolvasni a kommentekbe , mielőtt látnám az aktuális részt.

Smat - 2015. 06. 09. 19:07

Sutba dobott karakterizálás – szóval akkor ezért kapott nálam kaszát a pilot után. Olvastam az első könyvet, és kíváncsi voltam, hogy vajon sorozatban ez hogy fog kinézni, de nem számítottam rá, hogy ezt ennyire lóhalálában, nulla hangulattal fogják megvalósítani. Sajnálom, tényleg.

cat - 2015. 06. 09. 20:41

Amúgy nekem csak 1 kérdésem van: miért akarna bárki elmenni innen? :D Mármint az emberek kedvesek, a hűtőt feltöltik, kitakarítanak, azzal foglalkozhatsz amivel csak szeretnél, nincs bűnözés (ha mindenki betartja a szabályokat), és magától terem a pénz a zsebedben. Nekem ez az utópia egyelőre nagyon tetszik és még ilyen környezettel is elfogadnám, pláne egy tengerparton :D

cat - 2015. 06. 09. 20:43

Jah, azt kihagytam, hogy házat is kapsz, csak úgy. Tényleg szar hely :D

karit - 2015. 06. 09. 23:39

cat: sosincs ingyen ebéd. Ez nem spoiler, tapasztalat.

Réta - 2020. 12. 30. 08:21

Nekem tetszik a hangulat, a kisvárosi rejtély, de egyetértek a sheriffel, az egész Burke család szellemi fogyatékos.Teljesen úgy viselkednek, mint az első áldozat a horrorfilmekben, egymással meg alig beszélnek. A sráccal úgy bánnak, mintha ötéves lenne, közben meg felnőtt szinkronhangja van, ez teljesen megőrjít.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz