login |

Wayward Pines-könyves kibeszélő

2015. 05. 31. 21:24 - Írta: winnie

24 hozzászólás | kategória: könyv,

A “normál” kibeszélő itt van, a 3 rész utáni írásunk itt, de miért ne alapon, ha van rá igény, minden egyéb szócséplés helyett itt egy SPOILERES poszt, ahol ki lehet beszélni a könyvet – az azt olvasóknak (például, hogy az eltérések, vagy a nemsokára bemutatkozó új karakterek jót tettek-e a sztorinak), illetve a Wayward Pines után nem érdeklődőknek, vagy az azt kaszálóknak.

24 hozzászólás Ne habozz!

vaskutya - 2015. 05. 31. 21:51

két rész után kaszáltam egyelőre ,se kedvem se hangulatom hozzá ,lehet majd ledarálom egyszer ,,
ez a erőltetett misztikus valamik nem jönnek be .már annak idején a lost sem volt kedvenc ,nem is néztem meg amikor nem 1-2 évvel daráltam le csak a befejezés után.
de maradjunk ennél a könyvet sem fogom el olvasni…nem érdekel már a sorozat is elégé untat ..

salymf - 2015. 05. 31. 21:54

Egyrészt nem tudom eldönteni, hogy most akkor az Adam Hassler-szál kimarad a kiscsalád életéből? A lázongó kamasszá nőtt srácot hogyan próbálják majd irányítani az iskolában? (Ha lesz ilyen egyáltalán, hisz kimaradt, hogy anyuka plusz újdonsült apuka és kissrác már éveket éltek a városban.)
Illetve Beverly halála bár nem volt rossz, de nekem hiányzik az a parádés őrjöngés, a beöltözés, stb.

Ja, és Pam mint karakter, zseniális, csak nem tudom, hogyan gondolták kivitelezi vele mindazt, ami a könyvben is megtörtént.

Az meg, hogy már a harmadik epizódban egy kocsival bejutott a hegybe… Ugyanmár. Teljesen kimaradtak a besték a mostani villanásig. Semmi komoly menekvés vagy hegymászókázás. Mondjuk az nem lett volna túl látványos, hogy vergődik egy szellőzőrendszerben. :))

Cápi - 2015. 05. 31. 22:08

Alapból nem értem, Pam szerepére miért egy idős nőt, a kissrácnak meg miért egy tinit castingoltak, a hülye selfizésnél majdnem felrúgtam a monitort, hogy úristen…
A “búcsú” is teljesen jellegtelen volt, semmi nem jött át a valódi hangulatából. A 3. részhez még nem volt lelkieről, ígyis csomó sorozattal van lemaradásom, az első kettő csak csalódás volt.

hárorészigbírtam - 2015. 05. 31. 22:42

Elfogadnám azt, ha megváltoztatnak néhány apró, nem jelentős dolgot a könyvhöz képest.De itt olyan alap dolgokat változtattak meg, amiknek szerintem van jelentősége a későbbi történések szempontjából. Egyszerűen nem értem, miért volt szükség ezekre a változtatásokra.Például azzal hogy Ben 8 éves volt a könyv elején, a városban meg már 12, sokkal jobban tudták volna szemléltetni hogy valójában sokkal több idő telt el, mint azt Ethan(vagy akár a sorozat nézői) gondolta.Annak sem láttam semmi értelmét, hogy a kórházból szökést előrébb hozták a sorozat első részében. Pope halála is meg lett változtatva, amit szintén hibának tartok, mert a könyvben jól szemléltette, hogy Pilcher még a legrégebbi, leghűségesebb emberét is képes feláldozni céljai érdekében, mintegy előrevetítve a későbbi dolgokat.És még sorolhatnám tovább. Én Blake Crouch helyében nem hagytam volna így kiherélni a regényemet. Számomra ez így élvezhetetlen.

háromrészigbírtam - 2015. 05. 31. 22:44

Cápival is egyetértek, Pamet sem egy öreglánynak kellene játszani.

angryculture - 2015. 05. 31. 22:45

a Hassler rész a könyvben egy kicsit átvágós volt. Csak adott neki még egy keresztnevet, aztán ennyi, dolgozd fel, kösz.
Amúgy, ha mindhárom könyv megy a 10 részben, akkor nem csak a Hassler-szál marad ki szvsz.

angryculture - 2015. 05. 31. 22:47

Pamet én sem értem, jó ez a színésznő, csak a karakterhez öreg.

kisanna - 2015. 06. 01. 09:52

nem tudom. én nagyon vártam, az első rész után “hátha” alapon adtam neki még egy esélyt, és bár eddig sosem zavart az ilyen lassú nyomozós borongós történet, itt most kifejezetten idegesít a titokzatoskodás. a harmadik rész felénél kikapcsoltam, annyira felidegelt, hogy a pasas ugyanazokat a köröket rója azon a tíz négyzetméteren, komolyan, beleszédültem. :)

oroszlanfoka - 2015. 06. 01. 10:35

Pope halála out of the blue sky volt…egyet kell értenem az előttem szólókkal, fontos és meghatározó részek maradtak ki. Mint ahogyan a “búcsúzás” sem kapott nagyobb jelentőséget – felszínes volt és fantáziátlan. Pam karakteréhez pedig egyáltalán nem passzol Melissa Leo.

gomor - 2015. 06. 01. 12:46

vaskutya: Az a vicc, hogy ez nem “eroltetetten misztikus”, legalabbis a konyv nem az. Az elejen en is nagyon feltem, hogy feleslegesen dobtam ki penzt a konyvert, merhogy nem az a fajta vagyok, aki Lost-ot meg Twin peaks-et nez, tul keves az idom arra, hogy szivassanak, de ez a sztori, amikor kiderul, miazisten folyik. Mokas, no.

hooli - 2015. 06. 05. 22:05

Azért a könyvben sem olyan nagyon átgondolt a magyarázat.
Nem következik a történésekből, ezzel az erővel akár egy űrhajó is lehetne, amin azért van kisváros berendezve, mert úgy jobban bírják. Persze még mindig jobb, mint a Gomor által emlegetett Lost és Twin peaks féle mély értelmetlenség.

Cápi - 2015. 06. 06. 15:16

Te elolvastad egyáltalán mind a három könyvet?

Balazs - 2015. 06. 12. 22:37

aki elolvasta a konyvet(ket) az tudna valaszoli a kerdesemre?
Burke FBI-os fonoke tobbszor talalkozik a Toby Jones alakitotta pszichiaterrel. Ezek szerint ő ki be maszkalhat, mindenfele idoeltolodas, idozavar nelkul?

eathen9 - 2015. 06. 13. 10:12

Balazs: Már 20x le lett írva, hogy azok visszaemlékezések voltak.

Lackó - 2015. 07. 24. 14:23

seherezad: Na, megtaláltam az írást, az egyik rajongói Facebook oldal posztolta ki. Fontos, hogy aki nem olvasta a könyvet, de tervezi, az ne olvasson tovább, mert elégé spoileres.
I.könyv cselekménye.
A sorozatban ugye gy történt, hogy theresáék is akkor kerültek oda, amikor Ethan. A könyvben Theresáék már 5 éve ott élnek és Ben itt már 13 éves. Itt fel van építve az apa, fia kapcsolat, mert Ben már nagy, és Ethan lemaradt erről.

A könyvben a felszámolás sokkal durvább és véresebb. Ott fel vesznek maszkokat és még kisgyerekek is megtámadják megszúrják Ethant. Olyan mint a bűn éjszakája c.film.

Itt meghal Beverly, de míg a sorozatban Ethant nem keresek, addig itt őt akarák megölni és ez miatt átmászik a kerítésen.

Eztán megtámadják a lények miután felmászik a hegyre, talál egy szellőzőt, amin bemászik és lejutt a bunkerben. Itt megtalálja a hibernáló gépeket és a saját névre szólóját is, aztán megjelenik David és lesokkolják.

Aztán egy repülőn kell fel, David elviszi őt egyik lerombolt városba ahol elmondja az igazat neki.

Itt megtámadják őket a lények, de megmenekülnek.
Na ja a sorozatban Ethan öli meg Popet, de a könyvben e támadás során David hagyja kint és nélküle szálnak fel azzal az indokkal, hogy uralomra tört. Aztán David megfenyegeti, hogy ha nem lesz az új seriff, akkor kint hagyja őt és a családját a kerítésen túl, mert ők is a repülőn vannak kilőve. El fogadja.

Ja és Ethannak ez már a 3 beilleszkedése volt.
Pam nem Dabid tesója, neki senkije. Pam egy szívtelen dög, akit legszívesebben leütnél.

II.könyv cselekménye.

Itt már rendőr. Itt ugyan így halt meg az az ember aki nem futott a kerítéshez, de ez megviselte őt, aztán elindult haza mikor az úton talált egy halott lányt. Minden ezzel kezdődik. David elmondja, hogy felakarnak lázadni és ez miatt épüljön be közéjük. Ja és az a lány a lánya volt.

Ben elkezd furcsán viselkedni, mert itt is átmosják az agyukat, de itt nem mutatnak semmit az iskolából.

Kiderül, hogy harold és kate a fő lázadó, elkezdenek beszélni, találkozót rendeznek, amikor kiderül, hogy nem akarnak fellázadni, csak van egy bunkerük ahol nem figyelik őket és mindenki saját maga lehet. Ezek után Ethan elkezd az egyik megfigyelővel barátságot kötni. A gyilkosság napján törölték a felvételt, arról,h ogy ki tette oda alynt az útra.

Halad előre és david elmondja, hogy felszámolás kel és ezért elkapják Katet és haroldot. Megtalálják a felvételt és kiderül, hogy David és pam ölte meg, mert ős is bevolt épülve a lázadókhoz, de ő megunta ezt az életett és elmondta az igazságot neki midnneről és ezt megtudta Pilcher és leszúrja. A könyvben Pilcher a feleségét is megölte 2014ben, amikor lefagyasztotta magát is.
Aztán megtudja, elmegy egy heylre ahol ki lehet menni a kerítésen túl aztán megjelenik Pam elkezdneke harcoln, aztán kiüti Ethan és arra kel fel Pam, hogy a kerítésen túl van. Ethan megy a felszámolsát levezénleni, de nem megőli őket, ahenm elmondja az igazat és megmutatja a lényeket, mert eyget elkapott és a kocsijába van, elmond mindent és megmutatja a felvételt, hogy hogyan öli meg a lányát. David erre megszólal részegen elkezd arról beszélni, hogy ő isten, Ethan meg lucifer és elmondja, hogy a pokol kapui ezennel nyitva és kikapcsolja az áramot és kinyitja a kaput.
A könyvben egy másik szál is megy párhuzamosan egy életek után nyomozó emberről tobiásról. Itt megismerjük a léyneket, hogy miylen intelligesnek….stb Tényleg, Pilcher egyet foglyul ejtett és azon isérletezik és kiderül, hogy az a lény nem agresszív, hanem nyugodt és egyre okosabb. Mondja is, hogy olyan mint az ember a történelem folyamán fejlődni fog, míg nem oylan beszélő értelmes lények lesznek mint az ember. Aztán tobiás utolsó napja volt ez, mikor kiderül, hogy ő Adam hessler és együtt van theresával. Ő Dabidnek elmondta, hogy ne élesszék fel Ethant, mert össze akar jöni, össze is jönnek Theresával. Aztán mikor haza ér már nyitva a kapu.

III.könyv cselekménye.

Ott kezdődik ahol abba lett hagyva. Ethan elmondja, hogy kivan nyitva a kerítés, mire pánikba esznek. El akarnak jutni Katek bunkerébe, míg Ethanék elmennek pilcerhez. Elmennek a bunkerben, de ott megtámadják őket és csak Ben és theresa marad ott életben, mert egy mésik utvonalon mentek és átmásztáka a heyget aztán a rendőrségi cellába zárkoztak be. Sok lén ykörbe vette, de valaki lelőtte őket, Pam az aki le akarja őket lőni, de Adam oda ér és fejbe lövi. Haroldot az egyik lény öli meg. Kate az a iskolába marad az újgenerációval hogy megvédje őket és sok más emberrel. Ethan beront a hegybe, ahol le akarják ölni, de az egyik emberrel összehaverkdot aki hisznek (a lány szerelme volt) és megmutatja a videót is nekik. Aztán felmegy Pilcherhez aki megtámadja, de őt leüti és lekötözi. A kamerás manust megölte Pilcher. Aztán Ethan a katonákkal együtt kimentke és lelövik az összes lényt.Vissza kapcsolják az áramot. Aztán mindneki boldog,
Mindenki bemegy a hegybe aludni. A közösség arról döntött, hogy Pilchert elengedik. Kiengedik a kerítésre túl, de ahogy kilép meg is ölték őt. Kiderül, hogy az élelem fogyóban van és csak 4 év van hátra, meg ezért komoly döntést kell megtenni. Itt kiderül,h ogy Adam együtt volt Theresával itt össze verekednek Ethannal. Aztán pár nappal később. Adma és kate öngyilkos akar lenni, de e helyett össze jönnek. Aztán A nép úgy döntött, hogy hibernálják magukat örökre, de Ethan hagy elötte egy üzenetett, hogy ha valaki hallja ezt azok megtalálják őket ezen és ezen a koordinátán és a hegy közepében, Aztán örök álomra mennek.
A prológus az, hogy 70.000 évvel később Etham kinyitja a szemét.

hzoli4 - 2015. 07. 24. 22:57

Hát sajna a könyvet nem olvastam , de a fentebb leírt kis könyv cselekmény összefoglaló alapján , lehet jobb lett volna a a könyv alapján történtek volna a sorozat részei és ez a befejezés is jobban tetszett mint ahogy a sorozatba befejezték.

mulholland2 - 2015. 07. 25. 20:56

Hát én is most így olvasva a tartalmat sokkal jobbnak tartom a könyves befejezést. Sokkal kiegyensúlyozottabb lett volna a sorozat is ezzel.

Elamie - 2015. 07. 26. 20:12

Hat nem jon be a konyv se igazan. Az elso 5 resz jo volt. Utanamassziv melyrepules. A 10. resz teljesen a legalja volt. Kar erte.

sancho pansa - 2015. 07. 26. 22:28

mulholland2: komolyan? ongyilkosok akarnak lenni, majd osszejonnek, vegul, mert nem tehetnek mast, tomegesen kvazi ongyilkosok lesznek? eljen a szappan es a passziv szereplok.

a sorozatos befejezes legalabb elgondolkodtato (az eredeti total nem) es tovabbviszi pilcher ideologiajat.

mulholland2 - 2015. 07. 28. 18:49

sancho pansa: Furcsa az elképzelésed az “elgondolkodtatóról” a legnagyobb klisé volt. Ehhez nem kellett nagy ötlet. Ellenben a könyv vége inkább megmozgatja a fantáziát. Milyen passzív szereplőkről beszélsz? A könyv vége az, hogy felébred sokkal de sokkal később. Még ha folytatnák is, ez érdekesebb, mint ez a szarság, Hogy időről időre megpuccsolják egymást. Szánalmas. Ez nem ötlet. Arról nem is beszélve, hogy filmbeli fiatal figurák semmire sem jók nem hogy megjelenítsenek egy egy összetett karaktert.

sancho pansa - 2015. 07. 28. 19:21

Mi a legnagyobb klisé? A klisé az lett volna, ha mindenki hepi és szerelmes lesz. Szerintem nem találtad ki, hogy mire gondoltam, ha arra gondolsz, hogy a könyv vége az, hogy felébred. A könyv vége az, hogy a szereplők ahelyett, hogy aktívak lennének, gondolkoznának, megoldanák a problémát, passzív módon reagálnak, mondhatni feladják.

(Az, hogy felébred mit mozgatna meg? Nem tudsz semmit, nem mond semmit, odaírtak a végére egy sort a gyengébbek kedvéért. Az nem fantáziamozgatás, hogy “így folytatódhatna a történet, de sosem tudja meg senki, mert nem fog folytatódni.” Ilyen alapon a sorozat története is elgondolkodtató lehetne, mert ott sem tudod, hogy mi fog történni. A könyv vége például akkor lett volna elgondolkodtató, ha az a vége, hogy hibernálják magukat, és nem tudod, hogy utána mi lesz. De így, hogy kiderült, nincs min gondolkodni.)

És a sorozathoz: Puccs? Milyen puccs? Kit érdekel az? És ki puccsolna meg kit később? Senki. Kialakult a diktatúra és jó eséllyel fennmarad egy totaéotárius miniállam. A sorozat vége az emberi természetről, az evolúcióról, az eleve elrendeltetésről és sok minden másról vet fel érdekes kérdéseket, órákon át lehetne vitatkozni rajta. A puccs az csak egy plot point, nem is volt benne a sorozatban, az epilógus felvezetése volt off screen, lehet, hogy meg sem történt.

mulholland2 - 2015. 07. 29. 23:08

sancho pansa:Továbbra sem értem miért erőlteted ezt sorozat véget. Egy diktatúra magában baromira nem érdekes. Viszont azt, hogy azt meg próbálják megdönteni (ami rendszerint felkavarja az állóvizet) már ugyancsak nem érdekes nagyon mivel az első évad második felében végig ez történt. Tehát az, hogy út az ismeretlenben egy másik korban érdekesebb koncepció, mint ugyanaz pepitában. Az emberi természet ilyetén taglalása meg kismilliószor volt már. Szóval lehet hogy neked nagy reveláció ez, viszont számomra nem.
Meg a puccs benne volt a sorozatban :)) 2x is :) ha figyeltél :) Tehát az utolsó 5 perc is bizony benne volt ám… csak minek :(). Semmi nem utalt arra, hogy az idézőjelbe lett volna téve. Szóval 1 szó mint 100, szerintem a könyv vége érdekesebb, a sorozatot meg nem kellene folytatni :))

mulholland2 - 2015. 07. 29. 23:16

Bár ha már sci-fi és sokat játszottak az idősíkokkal amúgy is, még az is érdekes lehetne amit többen pedzegettek, hogy mi van ha nem csak előre van út :)). Ez sok olyan dolgot is megmagyarázhatna izgalmasan, ami sorozatban nem volt egyértelmű :). Lásd pl. H.G. Wells művét :)

Becky - 2015. 08. 06. 11:58

Mint aki a könyvet olvasta előbb, és a sorozatot nézte később, nekem ez a sorozat katasztrófa volt. Azt értem, hogy még nem volt ész a 2-3. kötet, miközben készült a sorozat, és ezért tér el a cselekmény, de mi az istenért nem tudták megvárni? Lehet, hogy kevésbé lett volna rossz a sorozat. Írtam róla egyébként egy kritikát, amiben hasonlítom össze a sorozatot és a könyvet, ha esetleg érdekel valakit:
http://letehetetlen.blogspot.hu/2015/08/igy-rontottak-el-wayward-pines-teve.html

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz