login |

Ütős koncepciók: Harper’s Island

2015. 06. 01. 17:48 - Írta: winnie

36 hozzászólás | kategória: ajánló, ütős koncepció, kritika,

(A rovat korábbi témái: Blade: The Series és Birds of Prey, Day Break, Drive, FlashForward)

Slasher műfaj a tévében! Június végén az MTV-n elindul a Scream-sorozat, ősszel a FOX-on érkezik a Scream Queens, sőt, ezt valamiért még nem írtam meg hírben, a Chiller elnevezésű horrorcsatorna is elkészíti nemsokára első sajátgyártású sorozatát, melynek címe Slasher lesz.

Nem tudjuk, hogy ezek a sorozatok hogy fognak sikerülni, de a Scream Queens esetében bedobták a készítők, hogy minden héten kinyírnak egy szereplőt – és pontosan erre a koncepcióra épült pár hete a CBS egykori midseason sorozata, a Harper’s Island. Az “ütős koncepciós” rovatnak nem minden szereplője volt kedvencem (ööö, sőt!), de a Harper’s Island-et tök jó volt várni hétről-hétre.

13 hét – 25 gyanúsított – 1 gyilkos (Kritikáink: kritika – winnie, kritika – human + spoileres, 1000+ kommentes Ki a gyilkos?-találgatós poszt)

Ennek kapcsán felidézhetünk pár kellemes emléket, de most úgyis csak a koncepció kapcsán ajánlanám, azt pedig le lehet zavarni pár kulcskifejezéssel: kis sziget – elzárva a külvilágtól – pár tucat ember – minden héten meghal valaki – ki a gyilkos? Igen, klasszikus Tíz kicsi néger. Naná, hogy az év egyik legvárósabbja volt akkor.

A koncepció tehát pofonegyszerű, ehhez társult egy vegyes színészgárda, sok, akkor még kevésbé ismert, már befutott fiatallal (Adam Campbell, Elaine Cassidy, Matt Barr, Chris Gauthier, Brandon Jay McLaren + Katie Cassidy és Christopher Gorham) és pár veteránnal (Jim Beaver, Harry Hamlin, Richard Burgi, Callum Keith Rennie) – de nyilván nem ez volt az a sorozat, ami a színészeivel vagy a penge párbeszédeivel emelkedett ki.

A készítő hivatalosan Ari Schlossberg volt, de az ő pilotprezentációja újra lett castingolva és forgatva, az új showrunner pedig az a Jeffrey Bell lett, aki most az Agents of SHIELD-et viszi.

Sőt, kiemelkedni szerintem mindvégig a koncepciója segítségével sikerült, feszült volt, olykor meglepő, olykor kiszámítható, egyszerűen jó móka volt nézni, akár még szurkolni is lehetett, mint egy valóságshow-ban – még a színészeknek sem volt arról fogalma, hogy kinek jut 1-2, kinek pedig több epizód.

Ja, és persze, a festői tájat is mindenképp érdemes kiemelni. Ráadásul a történet kapcsán is megerőltették magukat a készítők, kerekítettek a Harper’s Island köré egy fogyasztható mitológiát. Más kérdés, hogy sok tipikus horrorklisé és húzás sokaknak fájni fog majd.

Érdekesség, hogy sokan minisorozatnak hiszik a Harper’s Island-et, hiszen lezárt a sztori és nem is folytatható, bár természetesen nem mini volt. Siker estében lett volna 2. szezon, hasonló koncepcióval, más körülmények között. Vagyis ama divatossá vált antológia műfaj képviselője lett volna.

Az epizódok címei pedig külön megérnek egy misét, igaz kissé spoileresek a hangutánzó szavak – mindegyikre linkelem a kritikánkat, mert ez egy olyan sorozat volt (ezért is lehetett szeretni), amin lehetett agyalni, kombinálni. Aki darál, csekkolja az írásainkat, de még inkább a kommenteket.

1×01 – Whap
1×02 – Crackle
1×03 – Ka-Blam
1×04 – Bang
1×05 – Thwack
1×06 – Sploosh
1×07 – Thrack, Splat, Sizzle
1×08 – Gurgle
1×09 –  Seep
1×10 – Snap
1×11 – Splash
1×12 – Gasp
1×13 – Sigh

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=e7w2qGVWoo8
Amerikai premier
: 2009. április – CBS
Magyar premier: 2009 – TV2,
Epizódok: 13 (egy teljes évad)
Sors: Kasza, de lement az évad, amely abszolút teljes történet.

36 hozzászólás Ne habozz!

DennyKeh - 2015. 06. 01. 18:08

Én nagyon imádtam a sorozatot Katie Cassidy és a Jimmyt alakító színész miatt. 1 nap alatt ledaráltam még tavaly és olyan ismerős arcok bukkanta fel 1-1 epizódban mint pl. a The 100-as Marie Avgeropoulos.
Én imádom az ilyen folyatosan-hulló-emeberek-ki-lehet-a-gyilkos témájú filmeket és sorozatokat. A sziget egyszere volt szép és hátborzongató, néhány szereplőt ki nem állhattam, így összetettem a kezem, mikor meghaltak. Nem is ezért lehetett szeretni ezt a sorozatot, hanem azért, mert részről részre hozta azt az adrenalint, izguló faktort, amit manapság 50-ből 1 sorozat hoz. Nálam 10/10-es a sorozat mindenkinrk ajánlani tudom.
Mellesleg, mikor még nem tudtam, hogy 1 évados a sorozat, utána néztem a 2. évados képeknek és arra is kidobott egy olyan képet, amin az összes szereplő rajta van. (Mint itt az 1 kép. Nem akarok hülyeséget mondani, de Penn Badgley (GG) biztos, hogy rajta volt, meg talán Kellan Lutz is. Várós lett volna az 100%.) Bocsi a regényért, így sikerült.

ubul - 2015. 06. 01. 18:08

huh, imádtam, bár az évad vége fele volt egy pár logikai bukta, de az ember elnézte neki, mert ritkaságszámba ment az ilyen jellegű sorozat akkoriban

spy - 2015. 06. 01. 18:24

Nagyon nagyon jó volt, akkor néztem amikor adták, eszembe is jutott, hogy a nyáron meg kéne néznem újra. Az a bajom, hogy ugye ismerem a végét és nem tudom, hogy ez mennyit venne el az élményből, ha elkezdeném újranézni.

seven - 2015. 06. 01. 18:30

amilyen béna volt az első pár rész, olyan erősen fejeződött be.

makaay - 2015. 06. 01. 18:40

egyik legjobb nyári sorozat volt. én is csatlakozom az előttem szólókhoz és imádtam :D Tegnap néztem végig a Survivor Tocantist és alatta mert a Harper’s Island reklám ugyhogy ez a post egy kis egybeesés :D

Enzo - 2015. 06. 01. 18:57

Ez marha jó volt, a kevés olyan sorozat egyike, amit újra fogok nézni. (Persze nagyrészt azért is, mert mini.)
A heti ölés hangját utánzó címek szimplán zseniálisak voltak (comment:com-on volt címfordító verseny is!), az 1000+ kommentes kibeszélőt meg csak most látom, nem semmi o.O
A Scream Queens-en csak ezért gondolkodtam el, hogy esetleg elkezdjem, mert hasonlít erre :)

(ja és itt ne írjuk le hogy ki volt a gyilkos, mivel itt lesznek/vannak olyanok, akik még megnéznék)

sepörd - 2015. 06. 01. 19:05

majd a ki a gyilkos poszt utolsó kommentjét töröljétek mert nekem sikeresen lelőtte a végét. és innen is üdvözlöm aki egy találgatós poszt végére beírta.
egyébként nyári dara volt, annak kiváló, hetiben lehet kicsit untam volna.

winnie - 2015. 06. 01. 19:12

del, koszi

winnie - 2015. 06. 01. 19:13

dennykeh: az csak rajongoi lehetett.

DarylD - 2015. 06. 01. 19:19

Wow, ez nekem eddig kimaradt (alig két éve nézek “aktívan” sorozatokat), de most felkerült a daralistára. Nyáron tuti megnézem.:)

Addam - 2015. 06. 01. 19:19

Azért a Sheriffhez lehetett volna mást is írni, de hangulatos kis tabló.

naughtyl - 2015. 06. 01. 19:37

pont pár napja jutott eszembe az előző írások után, ez meg a persons unknown, mint ütős koncepció. amiknél tényleg lehetett sokat agyalni. aztán, hogy mi lett belőlük, az már más kérdés.
és a mai napig büszke vagyok magamra, hogy a 3. résznél tippeltem, arra, akiből végül a gyilkos lett:)

meg arra nem emlékszem már, hogy ütős volt-e a felütés, vagy simán szar, de volt valami furcsa sorozat, amiben Sam Neill-nek régiségboltja volt.

amúgy a mai napig nem értem, mi vitt rá, hogy nézzem, mert nevetségesen félek az ilyenektől. és naaagy ívben kerülöm a horror vagy akár csak arra utaló bármilyen műfajt.

Gunner - 2015. 06. 01. 19:39

A tervezetteken kívül, voltak még ehhez hasonló felépítésű/témájú sorozatok?

ALDO - 2015. 06. 01. 19:41

Én magyarul néztem, így pár rész kimaradt. A finálét például nem láttam, így nem tudom mi lett a sztori vége. Lehet, hogy fel kéne írnom a dara listára.

rol001 - 2015. 06. 01. 19:55

De jó is volt ez. Szerettem nagyon. Maga a tíz kicsi néger koncepció miatt volt valóban “egyedi”, végig lehetett minden részt izgulni, hogy ki távozik éppen a részben, és a vége felé egyre jobb és jobb lett. Na meg persze a találgatás, hogy ki lesz végül valóban a gyilkos. A Scream Queens a hasonló felépítés miatt is nagyon várós!

winnie - 2015. 06. 01. 20:00

naughtyl: a persons a masik posztom:) a sam neilles a happy town volt elvileg.

naughtyl - 2015. 06. 01. 20:20

kössz. Happy Town. néztem a képeket róla imdb-n, de nem győzött meg, hogy az lenne-e. meg aztán a szereplőkre sem emlékeztem. na mindegy.

VanillaSky - 2015. 06. 01. 20:54

Cassidy eszméletlen jó nő volt akkor, nem ennyire gebe mint most. Nekem darába ment le, anno kérdeztétek is posztban egybefüggő sorozatnézési szokásokat. Nekem ez volt az egyik egy kora esti nap kezdtem és másnap reggel fejeztem be. A színészek néhol gyengék voltak, de mégis szórakoztatott az egész. Sullynak meg Chloenak szurkoltam legjobban:)

szendroib - 2015. 06. 01. 21:01

Egyik kedvencem, nagyon sajnálom, hogy kevés ilyen sorozat van. Én a Happy Townt is szerettem, de tény hogy az jóval gagyibb és befejezetlenebb volt.

dzsiaj - 2015. 06. 01. 21:01

De szerettem én ezt annak idején. Igazi guilty pleasure volt, ami valóban az utolsó 3-4 részével tudott nagyot szólni. Katie Cassidy talán itt nézett ki utoljára jól- legalábbis számomra.

Ha hasonlítani kéne a Persons Unknown-nal, egyértelműen ez nyerne.

Lajosék a másodikról - 2015. 06. 01. 21:04

Az Abbyt alakító Elaine Cassidy most tért vissza a szülései után (winnie, nézze meg vki a No offence-t, hiánypótló), róla jutott eszembe pár hete a sorozat.

Azt tudom, hogy láttam, arról viszont lövésem sincs, ki volt a gyilkos, szóval annyira nem lehetett jó.

winnie - 2015. 06. 01. 21:11

nekem sincs lövésem arról, hogy ki volt, azt sem tudom, ki mikor hal meg – mégis tetszett:) (nem mintha ez értékmérő lenne nálam, mert én mindent elfelejtek.)

superpityu - 2015. 06. 01. 21:35

nagyon szerettem, kár, hogy emlékszem, hogy ki volt a gyilkos, mert így annyira nem adná most egy nyári dara.
azt viszont sajnálom, hogy cameron richardson azóta sem nagyon tűnik fel sehol.

naughtyl - 2015. 06. 01. 21:38

egyrészt, uhh, öreg vagyok és régóta látogatok ide. másrészt, olyan fura több éves kommenteket viszont látni.
dejóó.
most kerestem vissza a Happy Town dolgot. Még idézve is lettem, hogy nehogy nézze valaki:D pedig olyat tettem a kommentemben, amit nem szoktam, és amit winnie nem tolerál. Hat darab felkiáltójelet alkalmaztam:)

Abby meg Henry, aki megmaradt, meg persze Trish, még arra sem emlékeztem, hogy milyen nagyobb öregek voltak benne.

Csigusz - 2015. 06. 01. 21:43

szerettem :) ha a scream queens is, hoz egy ilyesmit akkor elégedett leszek!

Lilith - 2015. 06. 01. 22:56

A sorozat amikor Katie Cassidy nem egy hülye picsát alakít (lsd.Arrow) hanem mélyebb karaktere volt.Jaj de imádtam a sorozatot.Érdemes belenézni.

szerintem - 2015. 06. 02. 00:28

emlekszem, egyben daraltam le az osszes reszt egy hetvegen….akkor nagyon bejott, persze azzal egyutt, hogy elegge b kategorias volt.
annak idejen a whodunit-tol is valami hasonlot vartam, persze az total mas mufaj, de szerintem lehetett volna hasonlokeppen megoldani. nem sikerult….

Shannen - 2015. 06. 02. 06:56

Tényleg jó sorozat volt, végig izgalmas tudott lenni, emlékszem egy csomót kombináltunk róla, hogy ki lehet a gyilkos. Amivel a végén meg is leptek, csak kár, hogy emlékszem rá, mert így még jó darabig nem fogom újranézni.
Aki még nem látta és szereti ezt a műfajt mindenképp próbálja ki, nem sok idő, viszont szórakoztató.

Imjoe - 2015. 06. 02. 07:15

Hmm… 2009. Már egy éve junkie voltam, (meg fiatal,) hogy ilyeneket bepróbáljak.
Szóval itt az ideje a pótlásnak. (Még ilyen posztokat!)

Reeka - 2015. 06. 02. 08:50

Imádtam :) Újra is kellene nézni… bár az arcokra annyira nem emlékszem, de a gyilkosra igen. Szívesen néznék még ilyen sorozatokat, le is csekkolom mi ez a Happy Town. Először hirtelen a Happy Valley-re gondoltam (csodálkoztam is, hogy kerül szóba) de az kicsit más. :)

winnie - 2015. 06. 02. 09:13

reeka: a happy town-t nem azért nem ajánlom, mert nekem nem jött be, hanem mert nagyon negatív volt a visszhangja: http://www.sorozatjunkie.hu/tag/happy-town/

ennek a posztnak a címe beszédes: http://www.sorozatjunkie.hu/2010/07/07/happy-town-vege-az-elso-evadnak-meg-ne-nezd/ – itt nézői kommentek vannak azoktól, akik kitartottak a kaszáig:)

Reeka - 2015. 06. 02. 10:56

winnie: köszi, elég szörnyű lehet, akkor ezt szép gyorsan el is felejtem, bízom az ízlésedben ;) És persze a kommentek is beszédesek.
Amúgy még nem is láttam még ilyen poszt címet, amiben ez van, hogy meg ne nézd! :D

yeeeyha - 2015. 06. 02. 12:48

Én tavaly nyáron néztem újra, az előtt én is a tévében néztem (de nem az elejétől, talán a 3-4. résztől). A The Killing darám végén jártam éppen, mikor eszembe jutott ez a sorozat és passzolt a hangulathoz :)

A tavalyi dara azért volt nekem nagyon jó, mert ugye emlékeztem ki a gyilkos és így jobban tudtam figyelni, és a hangulata is meg volt végig, 1-2 halálnál így is rágtam a körmöm, hogy hátha nem történik meg… (gondolom mindenki sejti, kiket sajnáltam nagyon). Voltak rossz részek, de egyben nézve az egész zseniális volt.

gery89 - 2015. 06. 03. 11:58

Ezt én imádtam, lehet le is darálom :)

nfsu17 - 2015. 06. 03. 22:03

kedvet kaptam és bepróbáltam az első 2 részt.
ez a sorozat a 80-as, 90-es években lehetett volna jó.
így 2009-ben ez szerintem borzasztó kevés lehetett (annak ellenére csak pozitív a fogadtatása).
annyira sablonos, tucat, olcsójános megoldásokkal operál, hogy már az 1997-es Tudom mit tettél tavaly nyáronban is már kínos lett volna…és volt is. De még is kultfilm lett belőle, mert jókor volt jó helyen.
Megismered a szereplőt, mond 2 mondatot, 5 perc múlva kuka. Hát így aztán van időm könnyeket morzsolni miatta.
Meg a sorozatos, 5 percenként előforduló, “izgalmas” zene, majd kamera arrébb, és semmi kül., csak ismerős a háttérből és minden megy tovább. Meg mikor szarvas volt a kádban. Lehet nem vagyok jós, de 1 percig nem hittem, hogy ott ember lesz, mivel relatíve főszereplő fürdője volt, azt meg 2 rész után sosem nyírják ki.
Lehet az utolsó rész után változna a véleményem, de ez eddig nagyon erőtlen és semmi izgalmat nem találtam egyik jelenetben sem, szvsz majdnem elaludtam a 2. rész végére.

Snoopyzit30 - 2015. 11. 23. 12:44

Ledaráltam 24 óra alatt ezt a sorozatot, mert nagy elmaradás volt, de bár ne tettem volna. Nagyon nagyon fájt a sok logikátlanság, az ostobaságfaktor az egeket verdeste. Iszonyú nagy csalódás.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz