login |

A vágás nélküliség ereje

2015. 06. 02. 14:50 - Írta: human

23 hozzászólás | kategória: elmélkedés, video, ,

Mostanra már mindenki tudja, hogy kedveltük a Daredevil-sorozatot. Bár a pilot nem volt a legjobb, de a második rész nagyon sok embert meggyőzhetett a maradásról. Szerintem a fináléra csökkent a minőség, de más szerint szerencsére ez nincs így.

Most nem a sorozat minőségéről akarnék újabb posztot írni, arra ott vannak a linkelt kritikák, hanem a második részben történt technikai megoldásra. Anno igyekeztem nem felfedni a dolgot, még ismerősöknek is csak annyit mondtam, hogy érdemes legalább 2 résznyi esélyt adni a sorozatnak, nem véletlenül. A single shot, avagy a vágás nélküli jelenetek akkor ütnek a legjobban, ha közben döbbensz rá. Vagy ha rá sem döbbensz, mert nem tűnik fel, mégis hat rád és beszippant a jelenet.

A nem elspoilerezésre tökéletes példa volt a tavalyi True Detective, amiben tökéletesen használták a technikát. Nem lőtték el előre 10 promóban és 20 cikkben. Szerencsére a Daredevil is ezt a példát követte: nem tudtuk, előre mi jön. Nyilván arra is van példa, hogy tisztában vagyunk a dolgokkal, mégis lenyűgöző, lásd Gravity, de szerintem kisképernyőn a legjobb megoldás, ha nem dicsekednek előre, mert sosem lesz annyira lélegzetállító. Ellenben olyasmi, amivel érdemes kísérletezni.

A single shot az, amihez nem kell végtelen pénz. Természetesen sokszor el kell próbálni egy 2-3-akárhány perces jelenetet, így több idő is megy el rá, ami pénzbe kerül a gyártáskor, viszont még így is olcsóbb egy mozis CGI-nál, és teljesen a nagy vászon minőségét hozza.

Basszus, mennyi bevezetőt írtam egy olyan videóhoz, amit sokan láttak már amúgy is. Aki pedig nem, az most megteheti. Ez volt az a jelenet, ami miatt biztos voltam abban, hogy végignézem az évadot, mert nem csak darkos szűrőkkel operálnak és “lesz ami lesz”, hanem mindent beleadtak. Pont, mint Daredevil a jelenetben.

A vágás nélküliségben még jobban kijön, hogy mennyire kimerül a hős, mire elér a céljához, pedig nem 30 embert nyomott le hozzá. Tökéletesen közvetíti a jelenet az érzést, hiszen ott voltunk vele végig, az agyunk érzékelte, hogy nincs vágás és egy folyamatot nézünk. Violence takes a toll. Nyilván az Oldboy volt az inspiráció, de ez nem vesz le az értékéből.

És akkor a videó a tovább mögött, extrával, mellé teszem a True Detective-es jelenetet is azért. A készítők elmondása szerint 12-szer vették fel, és háromszor jutottak el a végéig.

Ez a részből kiszedve:

Itt pedig némi magyarázat mellé. Több példát említenek az Oldboy-nál, de végül ők is arra jutnak.

És akkor True Detective.

23 hozzászólás Ne habozz!

CyClotroniC - 2015. 06. 02. 15:42

Ha már vágás nélküliség, akkor a fenti példák mellett én még bedobnám a Mozart in the Jungle 1×07-et és a Birdmant is, mert mindkettőnél pont ugyanazzal a céllal vették elő ezt az eszközt.

Ez a bizonyos Mozart rész talán 7-8 hosszabb jelenetből áll össze, egyértelműen a sztori fősodrától eltérő, álomszerű filler-epizód volt, de mégis messze a legjobb az első szezonból. Szerintem ez is éppen ez az alig rádöbbenős kategória, de teljesen más hatást kelt, sokkal inkább olyat, mint a Birdman.

Azzal, hogy összefolynak a helyszínek és minden kicsit időtlenné válik nagyon rá tud telepedni ez az erős, álomszerű, atmoszferikus hatás a nézőre, és míg máshol éppen a valóságérzetet növeli a vágás elhagyása, mert minden valós idejűvé és aprólékossá válik tőle, addig érdekes, hogy tök ugyanezzel a módszerrel el lehet érni az ellenkezőjét is.

És persze a Daredevil jelenetéért meg úgy a komplett Oldboyért is odavoltam, de ez már múltkor is eszembe jutott és most hogy itt van róla egy külön írás, gondoltam megosztom.

Enzo - 2015. 06. 02. 15:47

“Nyilván arra is van példa, hogy tisztában vagyunk a dolgokkal, mégis lenyűgöző, lásd Gravity”
Végre. Köszönöm. Üdítő végre ilyet olvasni, rég láttam már hogy dicsérték volna a filmet :) Pedig zseniális, nekem is most esett le, hogy azért tetszett annyira a kezdő katasztrófás jelenet, mert egysnittes volt.

És ha már egysnittesek:
említsük meg a Banshee-t, amiben szintén volt egy ilyen jelenet (mondom ezt úgy, hogy nem is nézem ;)), plusz a SHIELDben is elnyomtak egy Skye-bunyót így.

Enzo - 2015. 06. 02. 15:48

Ja és az itteni erről a témáról szóló cikkek olvasása óta figyelem én is kifejezetten a részekben az ilyen megoldásokat, előtte lehet hogy nem tűnt volna fel. :)

rm - 2015. 06. 02. 15:50

Zseniális jelenet, ahogy az egész sorozat is remekül sikerült.

westhammer - 2015. 06. 02. 16:02

Legutóbb a Halt and Catch Fire-ben volt vágás nélküli jelenet.

Vazul - 2015. 06. 02. 16:12

És ott van még a Banshee 3×03 is.

Imre - 2015. 06. 02. 16:22

Agents of shield utolsó részeinek egyikében is volt egy jó kis vágatlan harcjelenet Skye-jal, még ha az főleg durrogtatás is volt és talán nem is hosszabb egy percnél.

Néma Harcsa - 2015. 06. 02. 16:28

A TD-nél nekem pont nem tetszett, hogy egy szinte a levegőben lógó akciójelenethez alkalmazták, de eleve maga az epizód sem, egyszerűen már a keménykedős beépülős motorosbanda-szál kilógott nekem a sorozatból úgy cakompakk. A Daredevilben viszont stimmelt a használata.
Ha már sorozatvilágon kívüli filmek, egyébként a friss Cannes-i nagydíjas Saul fia is hosszú snittekre épül, a több mint másfél óra játékidő alatt mindössze 80 vágás akad, azok jelentős része is Birdmanesen csak akkor tűnik fel, ha direkt erre figyel a néző. Ott szintén passzol formailag/tartalmilag ez a megoldás.
(Kihagytátok a Fargo szintén pazar, de inkább parodisztikus egysnittes “akciójelentét”.)

Néma Harcsa - 2015. 06. 02. 16:29
Play - 2015. 06. 02. 16:46

Vazul: Az csak egysnittesnek van álcázva, mint a Kingsman templomos jelenete például.

bvr - 2015. 06. 02. 17:59

“a Kingsman templomos jelenete”

mindentől függetlenül, az qrvajó volt! :)

Hogy on-topic is legyek, nekem összességében bejött a Daredevil, de pont a verekedésekkel kicsit gondban voltam.
Amikor ezt a jelenetet néztem, nem olvastam előtte semmit de nekem is az Oldboy ugrott be (pedig nagyon rég láttam), csak sajnos olyan kontextusban hogy ott mennyire jó volt és mennyire működött, itt meg… hát nekem nem annyira.

Khaal - 2015. 06. 02. 20:13

Akkor ide is bedobnám a 19-2 felettébb korrekt 2×01 epizódját.

oldboy - 2015. 06. 02. 21:27

Ugyan már, Birdman, Gravity, Kingsman. Egyik teljes egészében felvett shot. A Dardevil sem.

Ilyen az igazi vágásnélküli hosszú shot bunyó.
https://youtu.be/eRBwvIX7Sao

Fel is merült bennem, hogy mekkora koppintás, csak nem oldalaz a kamera, hanem előre megy, hogy azért nehogy már megszólják, hogy koppintás.

kecsop - 2015. 06. 02. 22:25

A louie van tele ilyenekkel, a 4. évadban különösen tetszettek, főleg amikor a duci nővel vitatkozott, meg a múzeumos jelenetnél is nagyon jó volt.

human - 2015. 06. 02. 22:51

oldboy: ahogy linekltem én is az oldboyt, plusz ez vágás nélküli jelenet, csak ugye csalnak az üres folyosó mutatásával

winnie - 2015. 06. 03. 05:49

“A Dardevil sem.”
“Ilyen az igazi vágásnélküli hosszú shot bunyó.”

szegény human. írja itt a betűket, de van, aki a képeket nézi csak:) mindkettő benne van a posztban. És a Daredevil igen.
“azért nehogy már megszólják, hogy koppintás.”

ó, mintha érdekelne bárkit is ilyesmi.

idioty - 2015. 06. 03. 09:15

Hátborzongató volt látni újra a True Detective-et. Hihetetlen jó volt. Persze ott is volt egy rész, ahol a kamera felnézett a helikopterre (helikopter lámpájába) és onnan folytatódott a jelenet. Na ott tuti volt egy vágás. Mert a helikopternek csak ennyi szerepe volt, meg néha segített a megvilágításban (vagy hangulat teremtésben?).

Daredevil jelenetében is van az elején (lehet a kisfilmből ki is derül) egy rész, ahol szintén van vágás (amikor az ajtófélfán túl megy és csak a falat mutatják), csak úgy van megoldva, mint ha nem lenne váltás.

Ettől függetlenül zseniális mindkét videó.

human - 2015. 06. 03. 11:42

idioty: nem volt ott vágás, nézd meg a linkelt cikket. Lehetett volna, azért csinálnák a felnézést, de nem volt. Daredevil szintén. Attól, hogy ott lehetne, még nem biztos, hogy van.

idioty - 2015. 06. 03. 19:07

Attól, hogy azt mondják, még nem biztos, hogy úgy is volt. De nem is azt mondom, hogy ott biztos vágás volt. Hanem csak érdekes volt, hogy a kamera a falat mutatja / a kamera felnéz a helikopterre.

Alfdam - 2015. 06. 04. 08:56

“Az Oldboy volt az inspiráció” ?
Inspirációnak hívsz egy olyan filmet, ami már maga is inspirálódott. A single shot nem a XXI. század találmánya, ha ennyire tetszik, legalább egy kis kutatást megérdemelt volna. Javaslom Orson Welles-nél kezdj.

Nézőke - 2015. 06. 07. 16:16

na én ezt most láttam csak, mármint a DD-jelenetet,és nem voltam elájulva..egyrészt a végén piszkosul hamar hozzák be jobbról az előtte ajtófélfán beesett kaszkadőr helyett a főhőst, ráadásul zavaró,hogy kb 10 centivel alacsonyabb a stunt double, én végig csak erre tudtam koncentrálni, nem szívott be a jelenet.

idioty - 2015. 06. 08. 06:39

@Nézőke: Szerintem sokan sejtették, hogy nem a főszereplő játszik a DD jelenetében. Ha erre mentél rá, hogy hibákat keress, akkor persze, hogy nem tetszik az adott rész.
Ha jobban megnézzük akkor biztosan lehet még találni több apróbb hibát is. Pl volt olyan ellenfél, aki alig bírt feltápászkodni, mégis utána hirtelen egy erős támadást indított. Ami viszont a valóságban is talán lehetséges.
Viszont legalább nem volt olyan érzésem mint több másik egy főhős több ellenfél jelenetben, hogy az ellenfelek arra várnak a képernyő szélén, hogy egyedül rátámadhassanak a főhősre.

Ela1010 - 2015. 06. 23. 01:59

Én csak annyit mondanék, hogy imádom ezt a sorozatot, nagyon örülök, hogy lesz 2. szezon.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz