login |

Pilot-mustra: The Whispers – 1×01

2015. 06. 02. 22:02 - Írta: winnie

32 hozzászólás | kategória: 2014/15, kritika, pilot-mustra,

Földönkívüli invázió, csapó… sok?! Legalábbis nagyon úgy tűnik, hogy a The Whispers ezen a vonalon indul el. Oké, nyilván eleve így hirdették a sorozatot, ráadásul könyves alapja is van, a Ray Bradbury által írt Zero Hour, melyből egyébként tévés epizód is készült (itt nézhető) a The Ray Bradbury Theater – 5×02-es epizódjaként.

Oké, az alap tehát ismerős, nincs új a nap alatt, de ezzel nincs gond, kedvelt témáról van szó, a kérdés, hogy most mi az idegenek célja, ezt hogyan akarják elérni, és milyen eszközökkel.

THE WHISPERS – 1×01 – 4/10

Előrebocsátom, hogy a nemtetszésem ellenére (a cinikus énem nyer, egy junkie-t ez a megvalósítás nehezebben fog meg) ez egy olyan high concept pilot volt, ami simán beszippanthat valakit, akinek bejön a “világ”, a konfliktus módszertana, a kérdések érdekessége; szóval egy esélyt simán lehet adni – ráadásul elsőre a nézettsége is jó volt. A gond az, hogy az 1×01 abszolút nem ad arra alapot, hogy megbízzak a készítőkben, és a mai kínálat mellett hatalmas hiba, luxus volt részükről,

Más sorozatokkal kapcsolatban is emlegettem már azt, hogy a készítő elvár a nézőktől egy bizonyos fokú bizalmat, hogy vele tartsanak az utazásra, az 1. évadra, azonban a bizalom elnyeréséért tenni is kell valamit. És az rohadtul nem elég, ha a rejtélyeskedés kedvéért rejtélyeskednek (pont ezt említettem a Wayward Pines-kritikámnál, hogy ott valamiért engem sokkal kevésbé zavartak a kérdőjelek), ha mindenféle random infót csepegtetnek, és ha a világ legelcsépeltebb módján építik fel a csavarjaikat.

A történet? Egy kisgyerek valakivel beszélget, akit mi nem látunk, s mint kiderül, más sem lát. Ez a képzeletbeli barát (bizonyos Drill) ad neki pár utasítást “játékból”, amit a gyerek követ, és ezzel megöli az anyját. (Oké, manipulatív, de szívszaggató jelenet volt, ahogy a kislány lereagálta a dolgot…, azonnal megutáltam a földönkívülieket – ha ugyan róluk van szó.)

Az FBI felfigyel az ügyre, kiküldik az egyik, traumák által sújtott ügynöküket (frissen meghalt férj, hallását vesztett kisfiú), aki felfedezi, hogy nem ez az egyetlen ilyen eset.

Kapunk még három szálat emellé: egy újabb, suttogásokat halló kisgyereket a válófélben lévő anyjával, egy fura tárgyat felfedező katonát (vagy kormányembert) Afrika egyik sivatagjában, valamint egy titokzatos, emlékét vesztett szakállas hobót, aki olykor arabul beszél, és a suttogások körül sertepertél.

Az idegenek tehát a gyerekeket használják fel gyilkosságokra és céljaik elérésére, az okok ugyan nem ismertek, de sejthetőek, megtudjuk, mihez kötődtek az áldozatok családjai. A fő karakterek (köztük 2,5 kisgyerek – necces vállalkozás) viszont nem nagyon kötődnek hozzánk, kivéve talán a szimpatikus, sírós arccal kemény ügynöknőt, de talán őt is csak azért kedveltem, mert Lily Rabe alakítja.

Tudjuk, hogy valakik terveznek valamit, hogy a kisebb eseményeket valami nagyobb is fogja követni, hogy valamikor történni fog valami, de ezeket a kriptikus morzsákat a hajunkra kenhetjük ilyen tálalásban, semmire nem jók. Még az sem, amikor a sivatagban találnak egy böhöm nagy “morzsát” és elkezdik vizsgálni, ami a pilot legunalmasabb perceit hozta.

Feljebb említettem a csavarokat. Ez az, ahol bejön, hogy az embernek nem ez az első sorozata, szóval elvileg nem fair a készítőket hibáztatni, hiszen amit írtak, az működött volna 20 éve, de ma már közel sem annyira. Leírom fehérrel mire gondolok – spoiler, ha kijelölitek: megtudjuk, hogy 3 hónapja meghalt a főhős férje (a “profi” rögtön felteszi a kérdést: Biztosan?), megtudjuk, hogy a főhős gyereke nem tud beszélni (a “profi” rögtön felteszi a kérdést: Biztosan?) – naná, hogy nem halt meg és naná, hogy megszólal a gyerek…

(Ezzel kapcsolatban a legcikibb az volt, hogy kétszer is eljátszották, hogy egy-egy karakter kapott egy fényképet/fantomképet és direkt csak egy szeletét mutatták meg nekünk, plusz a karakterek reakcióját, miszerint ismerik a képen látható illetőt. Ez annyira látványos volt, annyira mesterséges, hogy még akkor is gáz lett volna, ha így nem esik le azonnal a nézőnek, hogy nyilván olyan valaki van a képen, aki szerepel a sorozatban, akit már láttunk – és mivel kábé egy karakter jöhet szóba, ezért…)

De mondom, a fenti csak az én analizáló énemet zavarta annyira, hogy két bekezdést szánjak rá ennyire feltűnően kisiskolás megoldásokat ritkán látni. A fő gondom az volt, hogy nem kaptunk semmi olyat a kezdésben, amiért azt érzem, hogy bíznom kéne a készítőkben, akinek semmilyen hangulatot, baljós miliőt nem sikerült teremteniük.

Lehet, hogy a felvezetés után nagyon érdekes lesz a sztori, a potenciál mindenképpen megvan benne, sok dologra kíváncsi vagyok, hogy mi?, hogy? és merre?, de ezeket a kérdéseket az 1×13 után is feltehetem egy nézőnek, ennyi nem elég a maradáshoz.

Szóval csak a pilot alapján ez is tipikusan olyan sorozat, aminek a kezdeti csalódás után vagy mindenképp adok még két részt, vagy pedig megvárom a 3-5. epizód környéki véleményeket, hogy érdemes-e befektetni.

32 hozzászólás Ne habozz!

Korlathius - 2015. 06. 02. 22:20

Nekem bejött. Nem szippantott be, de nem rossz és alapból rajongok a zöld marslakókért. Mondjuk a Milo gyerek nekem valahogy nem hiteles a Heroes óta. De jól összeértek a szálak a végére és nem volt annyira béna a cliff sem… Maradok. Ki tudja merre mennek el a készítők! :D

Balumedve - 2015. 06. 02. 22:34

Az már biztos, hogy a készítők nem fukarkodnak az agyonhasznált megoldásokkal. Pl. egy nyomozó párban mindig kell lennie egy mr. Szkeptikusnak. De igaza van, az a világ legtermészetesebb dolga, hogy 6-8 éves gyerekek házilag készített bombával terrorizálják a kertváros lakóit. Az is teljesen normális, hogy a Harper nevezetű kislány felállított egy olyan csapdát, amivel a prérifarkas próbálkozott éveken keresztül, hogy elfogja a gyalogkakukkot, erre a lánykának egyből bejön trükk. És erre a jelenségre mit válaszolt a Szkeptikus: hát az interneten tanulták. Rajzolni is alig tudott, nem hogy írni-olvasni, vagy ráguglizni a szülőgyilkosságra mikéntjére. Ez csak egy a fárasztó és néhol idegesítő megoldások közül.
A legnagyobb bajom mégis a szöszi nyomozóval volt, aki az idegösszeomlását teljes egészében Claire Danes (Homeland) színészi tarsolyából nyúlta le.

LaCRossE - 2015. 06. 02. 22:41

Balumedve: na azért Lily Rabe-nek nem hiszem, hogy bárki színészi tarsolyából szüksége lenne egy kölcsönre. :D

Dav3883 - 2015. 06. 02. 22:44

Szóval emiatt a sorozat miatt nem lesz az új Heroesban Milo Ventimigla.. :(

winnie - 2015. 06. 02. 22:52

Dav3883: inkább amiatt, hogy nem heroes-t akarnak csinálni, hanem valami újat. ezt a sorozatot tavaly és év elején forgatták. a heroes reborn forgatása tavasszal kezdődött. a kettő nem üti egymást.

mogsta - 2015. 06. 02. 22:58

elsőre nem ment, Bradbury miatt adok majd neki még egy esélyt, ha nagyon nem lesz jobb dolgom. remélem lesz.

Thomas - 2015. 06. 02. 23:06

Én nem csalódtam a kezdésben, végül is azt kaptuk amit ígértek. Több szálat elindít és össze is kuszál, amiket később biztos kibontanak. A színészek játékával nincs gondom, az alapkoncepció is elég érdekes. De bízom a készítőkben, és ha a 3. rész megnézése után azt mondom hogy nahát ez egyre érdekesebb (pozitív értelemben) akkor érdemes maradnom, ha nem érzem ezt akkor majd az évadzárót megnézem, hova futott ki a sztori.

Danny - 2015. 06. 02. 23:17

Winnie: az anyuka nem halt meg. A részben még benne volt később a kórházban.
Nekem tetszett, érdekes történet hozható ki ebből. :)

Foreveralex - 2015. 06. 02. 23:18

Nagyon tetszett :) Kíváncsian várom a folytatást :)

Dav3883 - 2015. 06. 02. 23:26

Winnie: Az oké, de ha nem Heroest akarnak csinálni, akkor a visszatérő 5 szereplőre sincs szükség szerintem.. :) és jó lett volna ha a sorozat egyik alapkarakterét visszahozzák, ha már ilyen Suresh félék ismét lesznek…

Enzo - 2015. 06. 02. 23:27

Nna, ez egy olyan sorozat volt, ami nagyon a határvonalon mozgott, hogy belekezdjek-e, mondom megvárom a kritikát. Hát, akkor nem kezdem el.
(Na jó, azért elolvasom a kibeszélőt, hogyha pár rész után durván feljavul, akkor talán)

Mandaring - 2015. 06. 03. 01:13

igen lattunk mar ilyet, igen tudtunk elore dolgokat, de 3 evente 1 sorozat keszul, ami meglepi az embert es ujat mutat egy junkienak
jo volt ez

winnie - 2015. 06. 03. 04:41

“3 evente 1 sorozat keszul, ami meglepi az embert es ujat mutat egy junkienak”

mármint 3 hetente 1. vagy kis túlzással azt is mondhatnám, hogy 3 naponta 1, ha az elmúlt napokat nézem. idén rengeteg ilyen volt, felsorolni is nehéz lenne. az, hogy te 3 évente látsz olyat, ami meglep vagy újat mutat, nem a sorozatos kínálat kritikája, hanem másé:)

viszont annak örülök, hogy jól éreztem, hogy az efféle sokaknak bejöhet.

winnie - 2015. 06. 03. 04:43

Danny: a kritikában nem spoilerezhetek. ha valaki mégsem halt meg, akkor azt nem írhatom le.

Cyrax - 2015. 06. 03. 05:08

Szerintem nagyon gagyi volt, Lily Rabe az egyetlen értékelhető pont. Ilyenkor mindig rájövök, hogy “már értem, miért nem mutatták be a sorozatot a rendes évad alatt”…

zolkó - 2015. 06. 03. 07:57

Jöttem, láttam, pilotkasza. Nem fogom fecsérelni az időmet rá. A sztori is érdektelen számomra, a szereplők további és ezelőtti (flashbackek) sorsa sem érdekel fikarcnyira sem. 3/10

PTOBI - 2015. 06. 03. 09:14

Számomra bejött a kezdés. Nagyjából azt kaptam, amit vártam. Megértem, hogy számodra miért volt csalódás számodra, de ízlések és pofonok. Sablonok, de összességében hangulatos, kérdőjelekkel teli kezdés volt. A gyerekek ilyen módon történő használata új lehetőségekkel kecsegtet (legalábbis én korábban még nem láttam hasonlót), ami mindenképpen meggyőzőtt, hiszen valamiért szeretem, ha gyerekekkel dolgoznak (voltak/vannak kivételek). A pilot számomra jóval átlag fölöttire sikeredett. Várom a folytatást.

Jimbo - 2015. 06. 03. 11:19

Teljesen jó volt. 8/10

sehrezad - 2015. 06. 03. 13:54

Lehet, hogy én nézek kevés sorozatot ahhoz, hogy ez elcsépeltnek tűnjön, de engem végig lekötött, sőt, számomra magas volt benne a feszültség :)
Az, hogy a fickó képét kitakarták többször, valóban béna megoldás, de nem is az volt ugye benne a csavar, hogy kiről van szó (ez egyértelmű lett már akkor, amikor leírták a külsejét), hanem hogy milyen viszony fűzi a szereplőkhöz. Na ezt én pl. nem találtam ki előre.
Mondjuk szívesebben nézném meg darálva, de jelen pillanatban kíváncsi vagyok a fejleményekre. A színészi játékokkal sincs gondom. Ha folyamatos lesz az infóadagolás, akkor lehet hetiben is maradok, úgysincs most sok ilyen a TGW zárása óta.

A fiúról nem lehet tudni, hogy mikor érte a gyógyulás, lehet, hogy épp akkor, amikor mutatták…

lappa - 2015. 06. 03. 16:57

@winnie: nem lett volna spoiler a kritikában leírni, hogy az anyuka nem halt meg, hiszen rá két percre a nyomozónő úgy kapja meg az ügyet, hogy egy “hatéves kislány megpróbálta megölni az anyukáját”.

amúgy nagyon nem jött be a pilot, high concept létére iszonyú buta dolgok vannak benne.

korum - 2015. 06. 03. 21:29

Ebből még lehet is valami…

winnie - 2015. 06. 04. 08:40

lappa: én még azt is nehezen írtam bele, hogy megöli, pedig 5 perc után történik:) szóval onnantól semmit sem akartam ellőni komolyabban.

monti - 2015. 06. 04. 17:19

nem volt rosz, de az tényleg zavaro hogy hülyének nézik a 6 éveseket, amikor nem azok :-D

Thomas - 2015. 06. 07. 19:04

Szerintem egész jó volt, bár lehet hogy jobban tettem volna, ha megvárom a 2. részt és együtt nézem meg őket. Vagy bevárom az egészet darára. Mindegy, eddig nagyon rejtélyes, érdekes, meglátjuk, mi sül ki belőle:)

Abba amúgy én is kicsit belezavarodtam, hogy azt írtad, hogy megöli az anyját, aztán meg végig arról beszélnek, hogy megpróbálta megölni:) Nem értettem a dolgot. És mivel nekem az összes ilyen kislány tök egyforma, azt hittem, hogy az ott egy harmadik, aki a beteg anyjával van a kórházban, még direkt vissza is néztem az elejét, na mondom más a hangja, akkor ez egy másik:) És akkor meg azon kezdtem el filózni, hogy miért csak 2 és fél gyerek szereplő van:) De miután elolvastam a kommenteket, kitisztult minden :D

Thomas - 2015. 06. 10. 19:01

Az 1×02 után rájöttem, hogy mennyire igazad volt abban, hogy a “rejtélyeskedés kedvéért rejtélyeskednek” :)

Pedig annyiban nagyon hasonlít a Wayward Pines-ra, hogy ott 4 rész, itt meg 2 után nem lehet szinte semmit sem tudni, hogy mire fut ki a játék, de míg ott nagyon szórakoztató az utazás, érdekel a rejtély, itt valahogy nem, meg elég unalmasan is van tálalva ez a sok fura dolog. Még nem tudom, mi lesz a sorsa, 1 részt talán még adok neki, de lehet hogy ez nálam inkább a Pretty Little Liars-féle idegesítő stílusú rejtélyeskedés lesz, amivel csak az idegeimet húzzák:)

winnie - 2015. 06. 13. 06:52

úristen, az 1×02 valami rettenetesen lapos volt. a karakterek egymás között drámázgatnak, ahogy írja thomas, megint rejtélyeskednek, de semmiben nem volt semmi pláne (rajzol valamit – úúú!, elindul valahova – úú!, betör valahova – úúú!, menekül – úúú!, nem indul az autó – úúú!), történt ez-az, de nulla relevanciával.

és nem is válaszok kellenek nekem, de itt nem értettem, hogy mi volt a készítői szándék, mi volt az 1×02-ben érdekes.

a legrosszabb az egészben a zene volt, ami rettenetesen harsány, és azt sugallja, mintha valami rettenet feszült lenne épp a teljesen tét nélküli, érdektelen jelenet. az elején és a végén különösen felcsavarták, nagyon tolakodó volt.

2/10

dragon1986 - 2015. 07. 20. 22:22

én mindig meglepődtem, ha idegesítő gyerek karakterekről vagy színészekről beszéltek.

Először ment fel a vérnyomásom miattuk. A két kis csaj valamiért nagyon idegesített.

valahogy nem tudom elhinni, hogy mi világunkba megtörténhetne valami hasonló mint a kis csajt csinált a faházban. Látja, hogy az anyja több métert zuhan, és felkiált, hogy nyertem.

Munkám miatt naponta találkozok idiótákkal, de ez nekem hihetetlen volt. :D

winnie - 2015. 08. 12. 09:05

ne viccelj, ő egy kisgyerek. a gyerekek mindent elhisznek. neki ez egy játék volt, azt hitte, hogy az anyukája is csak játékból csinálta. ez teljesen hihető. akinek van gyereke, az tudja, hogy milyen ártatlanok, naivak.

bélabá - 2015. 08. 12. 11:36

A 10. résznek egy nagy pirospont a grid-kikapcsolós ötlet miatt. Ritkaság egy ilyen sorozatban, hogy valami olyat csinálnak, ami logikus megoldás.

Viszont nagy feketepont az áram visszakapcsolása miatt.
A valóságban soha nem engedélyeztek volna ilyet. Ráadásul elég lett volna csak a házban visszakapcsolni, vagy visszakapcsolni-kiszáll a gyerekből, majd újra lekapcsolni. Én ezt csináltam volna a készítők helyében, az írók meg találjanak ki valami ésszerű magyarázatot arra, hogy miért tud mégis meglépni Drill.

A bosszú Minx anyukáján jó ötlet volt, de pl. a másik család katona apukáját is eltehette volna láb alól, hogy egyértelmű legyen a bosszú.

energy - 2015. 08. 14. 20:59

Csak unalomból néztem, de ez már menthetetlenül rossz. Mindenkorra megszabadulhattak volna az idegentől egy gyerek élete árán, és az elnök elengedi Drillt?! Ez már tündérmese kategória.

bélabá - 2015. 08. 25. 23:33

A végére nem lett ez rossz szerintem.

winnie - 2015. 09. 08. 11:55

a befejezls elég nagy fuck you a nézőnek…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz