login |

American Idol: vége a 14. évadnak

2015. 06. 05. 19:43 - Írta: Thomas

4 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika, reality, video,

Néhány hete ért véget az egykoron gigászi nézettségű tehetségkutató legújabb szezonja, amiről időközben azt is megtudhattuk, hogy az utolsó előtti volt. Mivel winnie már részletesen írt az évad kezdéséről, én inkább most a fontosabb változásokra és az összképre koncentrálnék, valamint néhány emlékezetes fellépés segítségével bemutatnám a nemnézők számára is az idei top 12-t. Jobbak, mint a hazai tehetségek?

Kezdjük a kötelező körökkel. A Jennifer Lopez-Keith Urban-Harry Connick Jr. zsűrinek ez volt a második éve változatlan felállásban (és már biztos, hogy jövőre is együtt maradnak), kezdenek egyre jobban összecsiszolódni, egyre inkább érezni a műsort. Keith maximális tisztelettel és jóindulattal közelít a versenyzők felé, ami nagyon kedvelhetővé teszi, Jennifer pedig szép lassan az eddigi legkomolyabb női Idol-zsűritaggá nőtte ki magát.

A kevesebb műsoridőnek köszönhetően Harry visszavett a “jópofáskodásból”, de természetesen a társainak címzett kötelező beszólogatásai így sem maradtak el. Az alapvetően szórakoztató trió ellenére én is gyakran úgy érzem, hogy jót tenne a műsornak egy Simon Cowell-féle keményebben odamondó figura, aki nem két dicséret közé csomagolja enyhe kritikáját egy-egy kimondottan gyenge produkció után.

A legfontosabb változás az évaddal kapcsolatban az eredményhirdető show-k megszűnése volt, aminek köszönhetően az élő szakaszban hetente csak egy alkalommal került adásba a műsor. Ennek a legszerencsétlenebb hozadéka az volt, hogy a továbbjutók általában fél perccel a fellépésük előtt tudták meg, hogy versenyben maradtak, ami az egészséges izguláson túl, rengeteg felesleges terhet rakott rájuk.

Ettől függetlenül színvonal tekintetében mindenképpen a jobb évadok közé sorolnám a mostanit, hiszen a kötelező hamiskásabb, karaoke-jellegű produkciók mellett rengeteg zseniálisat is hallhattunk. Több versenyző is rendszeresen a dalok áthangszerelt, teljesen a saját képére formált verziójával próbálkozott, és ezek a legtöbb esetben tudtak is némi pluszt nyújtani az eredetihez képest.

Mivel a “zsűri mentése” idén nagyon hamar, már az élő adások második hetében kikerült a kalapból, helyette bemutatkozott a The Voice-ból már ismert fan save. Ennek keretében a normál szavazás alapján utolsó két helyen végző versenyzőre az adás végén, az új dalok előadása után Twitteren lehetett újra szavazni. Ez az újítás már csak azért sem lett osztatlan siker, mert a Twitteresek mind a négy alkalommal ugyanazt az énekest mentették meg.

Az utolsó fontos változás, hogy Scott Borchetta személyében új mentor érkezett, aki a Big Machine Records kiadó alapítójaként automatikus lemezszerződést garantált a győztesnek. A többek között Taylor Swift-et is felfedező Borchetta tűnt a leginkább elhivatottnak a poszt eddigi betöltői közül, aki nem csak egy munkaként tekintett az egészre, és mivel anyagi érdeke is fűződik hozzá, én elhiszem, hogy valóban mindent meg fog tenni, hogy befuttassa a nyertest.

A tovább mögött spoileresen folytatom, megtudhatjátok, hogy ki lett az a szerencsés, akinek az első dala azonnal nagyobb sikert ért el, mint az előző két széria győzteséé, és jönnek a korábban beígért videók is a döntősöktől.

A győztes Nick Fradiani lett, a hagyományokhoz híven egy újabb “fehér srác gitárral”, aki valószínűleg csak az utolsó hetekben vehette át a vezetést a végig toronymagas esélyesnek tartott Clark Beckhamtől. Erről később bővebben is lesz szó, előbb szeretnék pár szót szólni minden döntősről.

A 12. helyen végző Sarina-Joi Crowe már a negyedik alkalommal indult, és a jelenlegi kiírás alapján (ami csak a top 10 újbóli jelentkezését zárja ki) jövőre akár még egyszer próbálkozhat.

Tőle a korábbi szakaszból emelnék ki egy dalt, mert az egyetlen igazi élő előadását nagyon elizgulta és a zsűri mentéséért is rémisztően gyengén énekelt, pedig mint hallható, hangi adottságokban nem szenved hiányt.

A 10-11. helyen is két lány esett ki a versenyből. Az egyikük, Adanna Duru már ismerős lehet a The Voice 3. évadjából, bár ott nem sok műsoridőt kapott 15 évesen.

Szép és erős hangja van, a dalválasztásai között voltak nem tipikusak is, ráadásul elég egyenletesen teljesített, de a közönség valamiért nem kért belőle, már a legjobb 12 közé is csak a zsűri szabadkártyájával került.

A másikuk, Maddie Walker volt az évad country énekese, aki mondhatni a legrosszabbkor betegedett meg, hiszen a zsűri mentése miatti dupla kiesés előtti héten nagyrészt a kórházban feküdt próbálás helyett. Ez meg is látszott utolsó fellépésén, pedig korábban nem csak saját műfajában énekelt remekül, de még egy The Jackson 5 dalt is hallhattunk tőle.

A 9. helyezett Daniel Seavey jelenlétét a “cukiságfaktoron” kívül nem tudom mással indokolni, hiszen egy alig 16 éves, de a koránál több évvel fiatalabbnak látszó srácról van szó.

Tőle elég nehéz egyáltalán egy épkézláb előadást kiemelni, hisz vagy borzasztó hamisan énekelt, vagy szinte kínos volt nézni is, de a szavazótáborát így is megtalálta. Komolyabb pályafutást csakis egy fiúcsapatban, mondjuk a New Kids on the Block 6. tagjaként jósolnék neki.

A zsűri által a top 11-ben megmentett Qaasim Middleton végül a 8. helyig jutott. A korábban már színészként egy Nickelodeon-sorozatban szereplő srác szokatlan táncával aratott nagy sikert a verseny korai szakaszában, és egészen addig elemében is volt, amíg Stevie Wonder-dalokat énekelhetett. Viszont amikor a heti téma miatt ki kellett lépnie a komfortzónájából, rendre belebukott a kísérletezésbe.

A 7. helyen búcsúzó Joey Cook nevéhez fűződik az évad legtöbb hajszínváltása és áthangszerelt dala is. Már az elődöntők során nagy visszhangja volt Keith Urban slágerének harmonikás előadásával, de a későbbiekben hallhattunk tőle Kelly Clarkson dalt jazz stílusban, vagy éppen Iggy Azaleát a 60-as évek hangulatában, de olyan is előfordult, hogy csak szimplán elénekelt egy igazi klasszikust. Viszont talán jobban jártunk volna, ha azt nem tudjuk meg, hogy milyen lenne “Madonna az űrben”.

Az évad másik szabadkártyása, Quentin Alexander egészen a 6. helyig jutott. Vele kapcsolatban mindenképpen meg kell említeni a divat iránti érdeklődését, vagyis a szokatlan öltözékeit, és vitáját Harry-vel, ami sokak szerint a kieséséhez vezetett. És így éppen lemaradt a nyári turnéról, hiszen idén csak a legjobb öt fog fellépni a koncerteken. Quentin egyébként a nagyon eltalált, lehengerlően jó előadásoktól, az egészen gyengékig a teljes skálát bejárta az évad során.

Az 5. helyen végzett a sokáig akár még a fináléra is esélyesnek tartott Tyanna Jones, aki azonban az élő adások során elfáradt és egyre több gyengébb előadás csúszott be neki.

A korábban egy iskolai kórusban éneklő 16 éves lány fő csapásvonalát a popdívák adták, akkor volt igazán elemében, amikor Rihannát, Meghan Trainort, Kelly Clarksont, Beyoncét, vagy éppen Whitney Houstont énekelhetett, Miley Cyrusba viszont már beletört a bicskája.

A 4. helyezett Rayvon Owen volt az, akit nem elég, hogy négyszer mentettek meg a Twitteresek, de ezen kívül is további két alkalommal került az utolsó bent maradó helyre, ezzel az American Idol történetének legnagyobb “szabadulóművészévé” vált. Tayannához hasonlóan fiatalabb korában ő is énekelt iskolai, valamint templomi kórusban is.

A 23 éves srác legemlékezetesebb előadásai balladákhoz köthetőek, amikor gyorsabb dalokkal próbálkozott, rendre belebukott.

A személyes kedvencem, Jackie Cole, azaz Jax lett a szezon bronzérmese, aki az egyik legérdekesebb hangú, legeredetibb előadó volt az American Idol történetében. Már a meghallgatásán megmutatta oroszlánkörmeit, de az igazi áttörés szerintem Hollywoodban jött el számára, amikor először énekelhetett Lady Gagát.

Később egyik fő védjegyévé váltak szinte rövid színházi előadásokra hasonlító performanszai, és tanítani való átéléssel énekelt lírai dalai.

Jax-től is hallhattunk néhány átértelmezett, teljesen saját képére formált dalt, előadott Lady Gaga-számot jazz stílusban, Paramore-t akusztikusan, és Taylor Swiftet rockosan. De akkor sem jött zavarba, ha zúzni kellett, kimondottan jól érezte magát a tempósabb dalok előadása közben is.

Clark Beckham volt a tipikus Idol-nyertes, déli származású fehér srác gitárral, aki végül meglepetésre veszített a fináléban. Talán a stílusa lehetett ennek az egyik oka, hiszen a legnagyobb befolyással rá a 60-as évek jazz, soul és R&B előadói voltak, akiktől jó néhány dalt fantasztikusan el is énekelt a műsorban.

A másik ok talán az lehetett, hogy Clark túl korán állt át a biztonsági játékra, és a finálé előtti hetekben néhány közepes előadás is becsúszott, vitatható dalválasztásokkal. És akkor gyorsan hozzáteszem, hogy azért akadtak olyan modernebb dalok is, amelyeket Clark kifogástalanul adott elő, ő például egy Justin Bieber és egy Maroon 5-számot bújtatott új köntösbe.

A győztes, Nick Fradiani szintén ismerős lehet azoknak, akik tavaly nézték az America’s Got Talentet, hiszen a Beach Avenue zenekar énekeseként két saját dalt is elénekelhetett, mielőtt a zsűri kiejtette őket.

Az évad “nagypapája” (29 évesen épphogy belefért a felső korhatárba) ugyanezt a soft rock stílust vitte tovább az American Idolban is, folyamatosan fejlődve, egyre természetesebbé válva a színpadon, hajrázta le fokozatosan a középmezőnyből indulva a legnagyobb esélyeseket is a fináléra.

Nick is tett azért néhány érdekes zenei kirándulást, énekelt az Avicii-től, Stevie Wondertől, Michael Jacksontól, valamint újraértelmezett egy Kelly Clarkson és egy Katy Perry dalt is.

Az előző videót külön kiemelném, ami amellett, hogy az egyik kedvenc előadásom tőle, egyben az első találkozása volt a country zenével. És mivel Scott Borchetta szerint is nagyon jól áll neki ez a stílus, a készülő bemutatkozó albumán ilyen hatásokra is számíthatunk.

A winner’s single, avagy a coronation song Chris Carrabba, Rykeyz és Ayanna Elese szerzeménye, a Beautiful Life lett. A dal az első héten elérte az 50 ezres eladási számot, amivel azonnal sikeresebbé vált az előző két Idol-nyertes bemutatkozó kislemezénél. Ezen kívül a FOX a hamarosan kezdődő női foci VB közvetítéseinél ezt a dalt fogja használni a főcímhez.

Szóval valami határozottan elindult, talán Nick Fradiani megszakítja a rossz sorozatot, és az Idol ismét ki tud termelni egy sikeres előadót.

4 hozzászólás Ne habozz!

Thomas - 2015. 06. 05. 20:14

A végén becsúszott egy hiba, a “következő videó” valójában az előző, de már nem merek belejavítani, mert ha én mentem el, eltűnik az összes videó.

winnie - 2015. 06. 05. 21:20

javítva, elvileg.

Thomas - 2015. 06. 05. 21:37

Köszi, akkor már ez sem fog senkit összezavarni:)

Krisz - 2015. 10. 02. 22:02

Hüha, nagy meló lehetett! Kösz a klassz összefoglalót! :-)
Ui.: Akkor ezek szerint mégsem csak tizenévesek nyerhetik meg az Idolt? ;-)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz