login |

Pilot-mustra: Aquarius – 1×01-1×02

2015. 06. 05. 14:59 - Írta: winnie

22 hozzászólás | kategória: 2014/15, kritika, pilot-mustra,

(Az NBC új sorozata egész szezonját (13 rész) elérhetővé tette a premier napján. Nemsokára érkezik az évadkritika is, így a totális kibeszélést oda tartogassátok. Ezért konkrét spoilereket a folytatásból ne írjatok kommentbe, de általános vélemények későbbi részekről és az évadról ide is jöhetnek.)

De jól tette az NBC, hogy rögtön két részt adott le az Aquarius-ból (ez sem pilot alapján berendelt sorozat volt)! Sőt, az is igazán fogyasztóbarát lépés, hogy az egész szezont elérhetővé tették, mert bizony ez egy olyan sorozat, amit érdemes darálva fogyasztani a sok átívelés és a még több karakter miatt.

Történelmi fikcióról van szó, vagyis valós alapokra építkező, de egyébként kitalált sztorival bíró sorozatról, mint a Salem, a Manhattan vagy az X Company. A hatvanas években játszódik és a középpontjában a hírhedt sorozatgyilkos, Charles Manson áll – akkor, amikor még nem volt sorozatgyilkos. Az ellenpólus pedig egy rendőr, aki már a kezdetek kezdetén a nyomába szegődik, miután Manson elrabol, illetve a szektájába beszervez egy fiatal lányt.

AQUARIUS – 1×01 – 6/10
AQUARIUS – 1×02 – 7/10

Basszus, a pilot elég keményen kezdett, másfél perc alatt három különböző zeneszámot is elsütöttek és egyébként is nagyon erőteljesen zenékkel alapozták a hatvanas évekbeli hangulatot (Jefferson Airplane, Rolling Stones, Who) – aki szereti a képviselt stílusokat, az imádni fogja ezt. Én koca zenehallgatóként a White Rabbit meg a Paint It Black mellett kábé semmit sem ismertem, nem véletlenül, és ez már eleve távolságtartásra késztetett.

– The guy had rights.
– Not today.

Mint ahogy az is, hogy kissé zavart az, hogy az Aquarius-ban minden barna, az efféle fakó stílus sosem volt a kenyerem. Szóval sem a korszak, sem a stílus nem jött be annyira, és már nézés közben azon agyaltam, hogy fogok értékelni egy ilyen sorozatot. Nagyjából arra lyukadtam ki, hogy biztos igényes meg hangulatos, “korrekt”, de valójában cseppet sem mozgat meg, még csak érzelmeket sem vált ki belőlem, sem pozitívakat, sem negatívakat.

Viszont az 1×02 után kicsit világosabb lett a készítői szándék és kiderült, hogy az Aquarius közel sem lesz egyszerű, nyomozós, nyomozgatós sorozat, hiszen nagyon szerteágazó a története, a zsaruk és Manson szálán kívül több, kisebb sztori is fog futni – utólag azt mondom, hogy a nézői élmény szempontjából helyes döntés volt az, hogy nem szuszakoltak bele mindent az első részbe, mert 90 perc alatt jobban lehet mesélni, alapozni.

És annak ellenére, hogy túl jelentős dolgok nem történtek, mégis volt az egészben valami, ami megfogott. Egyrészt látszik, hogy a készítő nagyon odafigyel a korrajzra, igaz, hogy némileg felsorolásszerűen, de elkezdte sorra venni a korszak fontos kérdéseit, miközben a történelmi háttérről (tüntetésekről, Vietnamról) is folyamatosan értesülünk ilyen-olyan formában. Másrészt a karakterekben is van valami, nem annyira kiismerhetőek, kíváncsi vagyoka “feltárásukra”.

Viszont bármennyire is kellemes meglepetés számomra egyelőre az Aquarius, és bármennyire is összetett karakter látszatát kelti Charles Manson, a szektás dumáit egyszerűen képtelen vagyok elviselni, a falra másztam a stílusától. A szektán kívül már nem volt gond vele (sőt!), még a kissé WTF zenélgetős sztoriját is elviselem, de amikor gügyögni kezd átszellemülten és fellenfzőssé válik, az kifejezetten irritált. (Éppen ezért a színész, Gethin Anthony teljesítményét sem tudtam annyira jól megítélni, de amikor átmegy gyilkosba, az hatásos volt.)

Az ellenpólus, David Duchovny öreg zsaruja, Hodiak, és frissen választott hippi társa, Shafe (Grey Damon) elég jól működik, főleg az utóbbi, a dinamikájuk is nagyon érdekes. Hodiak olykor furcsa stílusát nem mindig tudtam lekezelni, de jópofa figura, és neki köszönhetően a baljós téma ellenére is szórakozató volt a kezdés.

Szóval az Aquarius kifejezetten korrektül kezdett, ennyiből hiszem, hogy ez egy olyan sorozat, aminek a világában érdemes elmerülni, érdemes végig menni az 1×13-ig tartó úton – természetesen annak, akinek bejön a némiképp kábeles hangulatú kezdés.

Ja, és ennél a koncepciónál mindig megjegyzem, hogy nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy tudják sok szezonon keresztül fogyaszthatóvá tenni azt, hogy a zsaruk Manson nyomában lesznek, de jó ideig nem fogják elkapni, nem fogják megakadályozni, hogy gyillkolásszon. Ez általában olyan dolog, ami elvesz a feszültségtől, de van egy olyan érzésem, hogy profitálni fognak belőle, mint azon sorozatok zöme, amelyek esetében ismerjük a befejezést, csak azt nem, hogyan jutunk el oda.

22 hozzászólás Ne habozz!

DarylD - 2015. 06. 05. 15:05

Kicsit a Bosch-ra emlékeztetett, de az azért jobban tetszett. Ez így egyelőre kasza lesz nálam, mondjuk ha nagyon jókat írtok róla évad végén bepróbálom még egyszer a nyáron.

Raziel Anarki - 2015. 06. 05. 15:53

három rész megvolt, de valahogy nem fogott meg, nincs semmi extra benne… meglátom folytatom-e, egyenlőre pihen :)

memcpy - 2015. 06. 05. 15:54

Kiszúrtam már magamnak áprilisban. Imádom a korszak atmoszféráját a zenéivel és ideológiáival együtt, de az eddigi vélemények alapján nem lettem 100%-ban meggyőzve, hogy beszálljak. Valszeg megvárok egy évad végi spoilermentes véleményt valakitől akinek adok a véleményére és ha pozitív, akkor ledarálom.

True Detective S02 meg jöjjön már. :D

winnie - 2015. 06. 05. 16:03

elvileg jon majd tolunk jovo heten evadkritika.

A. - 2015. 06. 05. 16:10

a zenékre reagálnék: nekem túl sok volt a zenei betét.
(később visszavettek)de valahogy nem volt szimpatikus, h ennyiszer éltek ezzel az eszközzel, olyan házi feladat jellegűnek tűnt. Azt hiszem az Ask Alice-es számot hagytam volna meg egyedül kb, nekem úgy jobban ütött volna.

A sorozatot végül néhány rész után feladtam, egyszerűen nem nekem való volt.

Gerdina - 2015. 06. 05. 16:10

Nekem most jön a tizedik rész és nyugodtan mondhatom, hogy egyre jobb.
Kellett egy pár rész, vagy éppen a sorozat talált jobban magára, de most már kb. minden szál érdekel és kifejezetten örülök, hogy több dologra fókuszálnak.

Az első rész első 10 perce után pedig majdnem kasza volt a sorozat (csak Duchovny miatt folytattam), amikor a 2 perce a bulin látott karakterről beadtak egy flashbacket, hogy őt már láttuk egyszer két perce a bulin.

Illetve még Manson beszédei idegesítettek engem is. Ebből mintha most már kevesebb lenne. Ami szintén zavar egy picit az az, amikor baljóslatú zene van, ráközelítenek az arcára ő pedig gonoszul néz.
Ezektől eltekintve működik a karakter, a többiek meg pláne. Az egyetlen gyenge pont talán Hodiak volt szerelme.

Már odáig is eljutottam, hogy sajnálom, hogy csak ennyi rész maradt az évadból.

Dark Energy - 2015. 06. 05. 17:10

Nekem abszolút bejött, nézős.

Silas - 2015. 06. 05. 17:56

2 részt néztem, nekem uncsi volt

Bandido - 2015. 06. 05. 18:31

Az első részt láttam belőle eddig.
Engem nagyon zavar a képi világa. Olyan mintha egy olajos, lángosos kézzel összemaszatolt 2 megapixeles kamerás mobillal vették volna fel az egészet.
De itt is nagyon jól látszik a kitett képeken. Homályos, életlen, maszatos, sötét szar képek.
Kb ez a legnagyobb baj a sorozattal.
Ilyen még nem volt de kb ez az egyetlen dolog ami miatt gondolkozom, hogy folytassam e, mert amúgy a téma meg érdekel és a szereplők is egészen tűrhetőek.

Lajosék a másodikról - 2015. 06. 05. 19:15

Vhol olvastam, hogy iTuneson lesz belőle korhatáros változat. Ez igaz vagy csak szórakozott vki?

winnie - 2015. 06. 05. 19:52

lajosek: igen, lesz europaban. elvileg, de nem tudom a datumot. en is kivarom, lehet.

dvs - 2015. 06. 05. 20:46

Én is két részen vagyok túl, viszont a kivitelezés mellett nehezen tudok elmenni mert egyszerűen ordít róla hogy amatőr, amit nem tudok hogy esetleg alacsony költségvetés okozata. A készítőkről ordít, hogy 30 év körüliek mert nemhogy nem éltek a 60as években, de ha igy is nem baj, csak egy kicsit több kutatómunkát igényelt volna, ugy gondolták, hogy a giccses californiai napfény effekt, pár korabeli csotrogány beszerzése és kilóra megvett zenei lincensszel megvan a recept. Ezutóbbit valóban elismerem, hibátlan választások, nem győzök rájuk keresni. Duchovny játéka hibátlan, viszont a stenderd 2010-es évekbeli felgépelt haja.. Nagy összeget tennék rá, hogy ilyen hajat senki nem hordott 1967-ben, ugyanez mondható el az öltönyéről, meg úgy általában a jelmezekről, hiába, ez nem a Boardwalk Empire stábjának kezei alatt készült, pedig magasan high concept cuccra számítottam, pedig itt ott olyan mint ha a True Detective és a Californication keresztezésének eredménye lenne.
A másik a kamerakezelés túl sok a modern megoldással, a drónnal készült éjszakai felvételről a város felett nem is beszélve ezeket én személy szerint kukáztam volna.

A fentieket leszamítva, a történetben minden benne van hogy hosszú távon lekössön, Duchovny nagyon jó választás a többi színész is szintén,még ha nem is köröm rágva de feel good szintjén, a meleg-vonal egyre naturalista ábrázolása és erőltetése pedig Hollywoodban szériatartozék.. Összességében két rész alapján nálam erős 7/10, amit időm engedi meg sem állok a végéig.

sepörd - 2015. 06. 05. 21:42

Claire Holt-al volt most egy kérdezz felelek a sorozat face oldalán, amilyen szép olyan kedves is a csaj.

winnie - 2015. 06. 05. 21:55

“A készítőkről ordít, hogy 30 év körüliek mert nemhogy nem éltek a 60as években”

a készítő több, mint 50. és velünk ellentétben ő élt a 60-as évek amerikájában:)

Zizi - 2015. 06. 06. 00:40

Félre ne értsetek, nem okoskodni akarok és nyilván ti is tudjátok, hogy Manson a való életben “zenész” (is) volt. Albuma is jelent meg, csak éppen nem sikerült befutnia, így a zenélésnek még a Tate-gyilkossághoz is köze van…

Ezt csak azért írom, hogy nyilván ezért jelent meg a sorozatban is, hogy zenélget.

winnie - 2015. 06. 06. 05:14

zizi: jaja, gondolom, hogy nem veletlen, de ettol meg meglepo a dolog:)

lalakov - 2015. 06. 06. 11:48

Nekem tetszett, jöhet a folytatás. :)
Bár az elején sok zene volt benne, számomra negatív, hogy a végére teljesen eltűntek a számok.

Balumedve - 2015. 06. 06. 21:11

Csak két epizódnyi esélyt adtam a sorozatnak, de nem sikerült meggyőznie. Nem tetszettek a párbeszédek. Nagyon sokszor találkoztam se füle se farka beszélgetésekkel. Valahogy nem érzem, hogy az írók egy kicsit is megerőltették volna magukat.
A képvilág pedig egyszerűen borzalmas. Azok az évek elméletileg nagyon színesek voltak, erre kapunk egy ilyen elmosott színtelen akármit.

DaMan - 2015. 06. 07. 13:42

Már ledaráltam a sorozatot, nekem abszolút bejött. Mondjuk Manson ‘hittéritése’ nekem egyfolytában rá ( https://www.youtube.com/watch?v=8GF7S4go5gE ) emlékeztetett, aztán lehet, hogy csak véletlen, de szerintem az előadásmódjuk nagyon hasonló. Még ha a mondanivaló nem is mindig egyezik.

De a fő sztorin kivül a többi is lekötött, senkit nem éreztem felesleges ballasztnak. Már nézném a második évadot. Kiváncsi leszek megpróbálják-e kikerülni a valóságot, vagy a Family itt is nekiáll fajháborút kezdeményezni. Mert amennyire emlékszem az első évad Manson rasszista megnyilvánulás mentes volt. Aztán nem biztos, elég sokat beszélt :D

f4sk4l@p - 2015. 06. 23. 17:42

Egy kis bökkenő van a kritikában.Manson nem volt sorozatgyilkos.

dragon1986 - 2015. 07. 24. 21:22

CSI focim zeneert jar plusz pont. :)

Eny - 2015. 09. 07. 10:33

nekem bejott , igaz meg eddig csak 3 reszt lattam, de amit lattam az tetszik.
sot a kepi vilaga is bejon nekem, mi tobb,meg jobban is birom emiatt.
nezos!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz