login |

Egynyári kaland: vége az 1. évadnak

2015. 06. 07. 18:30 - Írta: Desmond Wallace

29 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

Valahol sajnálatos, hogy csak hat részes volt a Duna legújabb sorozata, még elnézegettem volna egy darabig az Egynyári kalandot, hiszen az alkotók (Dyga Zsombor és Kovács M. András) jól ragadták meg a lényeget, és egy nagybetűs nyári, balatoni hangulatot varázsoltak a képernyőre, korrekt karakterekkel, ráadásul a párbeszédek szellemesre sikerültek.

Igaz, hogy a történet nem tartalmazott semmi olyat, amit ne láttunk volna már száztizenhat másik sorozatban, de a készítőknek sikerült olyan légkört teremteniük, ami miatt egy nagyon kellemes emlék maradhat ez a tinisorozat. Az Egynyári kaland klisékből építkezik, de a szerkezete stabil, így pedig a sok közhelyből megszületett egy olyan végeredmény, amit itthon még nem nagyon láthattunk.

Azt hiszem, hogy a hangulat mellett a szereplők is sokat tettek a pozitív összképért, mivel mind a hat fiatalban egy-egy szerethető figurát ismerhettünk meg. Eleinte még nem mindenkivel voltam elégedett, de a végére mindannyiukat megkedveltem. Az alkotóknak jó kis csapatot sikerült összehozniuk, és kár lenne folytatás nélkül hagyni ezt a jól sikerült kalandot.

Azt hiszem, hogy a fiatal generáció (Döbrösi Laura, Schmidt Sára, Dobos Evelin, Vecsei Miklós, Rubóczki Márkó, Héritz Patrik) nem vallott kudarcot. Spoilerek nélkül folytatom a tovább mögött.

Hat epizódot láthattunk, amelyeket külön is megállják a helyüket, de azért akadt itt némi átívelés is a történetben. Nem ez volt azonban a lényeg, hanem a könnyedség, a felhőtlen nyaralás, amelyet csak néha árnyékolt be egy-egy nem túl mélyen tálalt tiniprobléma. Lehet, hogy ezeket a témákat nem fejtették ki rendesen a sorozatban, de én ezért külön hálás vagyok, mivel nem vágytam egy kőkemény tinidrámára.

A fiatalok mellett néhány rutinos magyar színész is tiszteletét tette a sorozatban, akik közül mindenféleképpen Mucsi Zoltánt és Kálloy Molnár Pétert kell kiemelnem. A nyúlfarknyi jeleneteikben is sikerült valami pluszt adniuk a sorozathoz. A vendégszereplők között akadtak gyengébb alakítások, de szerencsére ezek a színészi teljesítmények nem döntötték romba a sorozatot.

Ha az Egynyári kaland emléke nem is marad meg örökké a nézőkben, de abban biztos vagyok, hogy ez a hangulat még jó ideig velünk marad – pozitívum volt, hogy a sorozat nem merült el a magyaros pesszimizmus mocsarában.

Részemről 7/10-et simán megért az évad. Bízzunk benne, hogy – a tervekkel ellentétben – ez nem csak egy minisorozat volt. Pluszként értékelem a sorozat zenéjét is, a főcímzene pedig egyszerűen kiváló alaphangot adott az egyes epizódokhoz. De tényleg, soha rosszabb magyar sorozatot!

Egy esetleges második szezon még a jövő zenéje, de talán bízhatunk benne, hogy előbb-utóbb újabb fejezet nyílik a balatonfüredi vendégházban. Valószínűleg nyár végére dől el, hogy folytatódhat-e az Egynyári kaland.

29 hozzászólás Ne habozz!

Stewie - 2015. 06. 07. 19:01

tegnap daráltam le egyben a sorozatot,nekem nagyon tetszett,remélem,hogy lesz folytatása,hasonló társaságban én is szívesen lógnék

Pr13m - 2015. 06. 07. 19:17

Egy percet se akartam belenézni, hisz egy buta tinisorozatról van szó, és mégis…amint odakeveredtem, hogy egy percet láttam belőle, már megfogott a hangulata és muszáj volt végignéznem. XD :D

a Kati néni - 2015. 06. 07. 19:20

A szőke sportos srác, akinek hosszú haja van, na az megérne egy misét!

serenique - 2015. 06. 07. 19:24

Tegnap daráltam le én is, beszippantott. Szívesen elnézném még, ügyesek voltak a fiatalok. :)

Lui - 2015. 06. 07. 19:26

Bízom egy második évadban.
1 kezemen megtudom számolni, hány magyar film/sorozat tetszett. De ez benne van a Top 3-ban!

chipesz - 2015. 06. 07. 19:49

@Lui: Top1: Barátok közt? :)

esztike - 2015. 06. 07. 20:08

Én is imadtam, a hangulata valóban pozitív, vidám és igazi retró Balatonos. Remélem lesz 2. évad. Írjátok alá a petíciót minnél többen! :)

jersey - 2015. 06. 07. 20:35

Köszönet az írásért, minden szavával egyet értek. Nem volt hibátlan, de borzasztóan szerethető sorozat, és egyből beszippantott.
Nagyon remélem, hogy lesz folytatása a sorozatnak.
Ó és nem telik el úgy nap, hogy ne hallgassam meg az Örökkét :)

kisanna - 2015. 06. 07. 20:48

így van! elnéztem volna mondjuk egész nyáron:) kis lájtos, semmi feszkó, +1 pont Vecsei Miki testéért!:P

sepörd - 2015. 06. 08. 01:07

majd hülyék lennének nem folytatni ilyen pozitív visszhang után. szerintem megnyugodhattok.

elemerapioca - 2015. 06. 08. 01:15

Ejj hat ize nem volt nagy loves, csak 1 pozitivuma volt: Magyaros, amugy ez a negativuma is kb. enyi. 2/10

Tris - 2015. 06. 08. 10:22

Nem gondoltam volna, de tegnap este hiányzott, hogy nem volt már a sorozat (Forma – 1 dögunalom volt). Egész szerethető darab lett, ilyenre rég nem volt példa magyar sorozatok között. Jók a karakterek, a Balaton pedig továbbra is csodaszép és hangulatos! :)

Remélem lesz folytatás….

Dhomasson - 2015. 06. 08. 11:14

Egyetértek a kritikával és az előttem szólókkal. A klisék és a hibák ellenére nagyon szerethető sorozat volt. (bár a Jókais rész elég mélypont volt) Visszahozta bennem is a régi balatoni emlékeket. Simán elnéztem volna egész nyáron, pláne ha idén nem jutok le :)
Ha lesz is folytatás, gondolom az max 2 év múlva, mivel elég behatárolt mikor lehet forgatni. Őszi, téli vetítés pedig megölné a hangulatot.

caltrask - 2015. 06. 08. 11:25

abszolut felidezte a gyerekkori nyaraimat es megszerettem a szereploket is:D
meglepo volt, hogy nem a mobillal a kezukben abrazolta a foszereploket, szerintem ettol lett olyan retro hangulatu;)

bmezei - 2015. 06. 08. 12:29

Valaki esetleg nem tudná megmondani, hogy az uccsó részben a buli alatt, milyen zene szólt? Előre is köszi.

Zsanna - 2015. 06. 08. 18:20

jó kis sori volt, tetszett. sokat nevettem rajta :D

Bazsi - 2015. 06. 08. 22:02

Így a Banshee Poi stb után és a true detective, és a Ray Donovan előtt ,a sok dráma után pont jó volt, simán nézném még!

Rihhi - 2015. 06. 10. 21:06

kell 2. Évad nagyin nagyon jo!!! Most néztem meg egybe. Minden benne van !!:)

sehrezad - 2015. 06. 13. 17:15

Én a retro hangulatot kevéssé érzékeltem, de nem is lett nagyon trendi, ami erősen előnye. Füred elképesztő, csak miatta megérte! Mivel érezhetően volt benne Füred-marketing, no, nálam bejött ez is, megyek.
Jókai nekem azért nem mélypont, mert bírom az írót, a villát is – igaz, ott a végén a “miért nem nézted meg a filmet”-poén elég béna lett :)

Desmond Wallace - 2015. 06. 13. 21:23

“ott a végén a “miért nem nézted meg a filmet”-poén elég béna lett :)”

Nekem meg nagyon bejött.:) Egyébként maga rész is, mivel én is csípem Jókait.

Dani - 2015. 06. 15. 20:35

Remelem lesz folytatas, legyen!!!! A Tuzvonalbannal parhuzamosan ami tudom, hogy tljesen mas mufaj volt de a legjobb sorozat! Kar, hogy ilyen rovid volt!!

esztike - 2015. 06. 16. 20:35

A facebook oldalon írják, hogy lesz folytatás! :) Egyenelőre csak ennyit tudni. Király!

LaCRossE - 2015. 06. 21. 21:36

2 nap alatt ledaráltam az évadot, kellemes kis kikapcsolódás volt. A karakterek a végére mind bejöttek, aranyosak voltak, plusz így 23 évesen még nincs annyira messze az, amikor nekem hasonló élményeim voltak. Szóval összességében 7/10, és nagyon örülök a 2. évadnak!

Csilla - 2015. 06. 24. 22:38

Igen, én is észleltem valami retrót! Nagyon szerettem, tetszettek a karakterek. Aranyos, könnyed, humoros. Én is ilyen nyarat szeretnék…zseni volt!

Thomas - 2015. 07. 12. 19:46

Szerintem is nagyon szerethető, kedves kis limonádé sorozat volt, amit minden hibája ellenére is nagyon élveztem:) Ami pozitív: a főszereplők, 1 kivétellel nagyon eltaláltak, szerethetőek, a hangulat erős, a főcímzene is nagyon jó lett.
Ami negatív: a Jókais részt már többen említettétek, ahogy azt beleerőltették a sztoriba, a 80-as évek ifjúsági TV-filmjeinek stílusában, azt nem is tudom, hogy gondolták:) Valamint Dóra nagyon irritált, az utolsó rész végéig nem tudott egy mondatot végigmondani anélkül a fellengzős stílus nélkül, amit nagyon utálok. Meg néhol kicsit túl komolytalanra vették, a karikatúraszerű mellékszereplők nem jöttek be, de kb. ennyi problémám volt vele, szóval várom a folyatást:)

NickySantoro - 2015. 11. 13. 03:19

Dórát én sem szerettem, a stílusa nekem sem jött be. Jó kis sori volt most végeztem az utolsó résszel. Ami mondjuk nem volt ‘valósághű’ szerintem az a szállás. Én dolgoztam lennt szezonon Füreden de össze nem hasonlítható a két szállás beli különbség :) A Mucsi és a feleség szerepe telitalálat tipikus vendéglátós főnökség. Férfi igazgat nő meg költi a pénzt :D

kiskiraly - 2016. 08. 04. 17:55

Egy erőltetett klisés sorozat. Utóbbi nem baj, de az előbbi…
A főcím-nél szerintem nem passzol össze az amúgy jó főcímgrafika és az amúgy jó főcímzene.

Dóra nekem is modoros csaj, kissé idegesítő volt. remélem majd szolnak neki a színművészetin (olvasom felvették), bár szerintem ez a rendező sara is

Sok karakternél nem volt ok-okozat összefüggés
–Bence engedi, hogy Zsófi nyerje el a pincérállást, de a lány hogy találta ki srác szándékát, az passz.
— Az utolsó részben Dóra és a szépfiú röplabdapárbajban mérkőznek meg egymással. A csaj nem tud röplabdázni, de mikor a rájön hogy az egyik srác fogadásokat szervez a röpimeccsre, ő is beszáll méghozzá egy 10-est feltesz hogy Ő nyer. De mire alapozza? Ilyen és ehhez hasonló dolgok előfordulnak az egész sorozatban

Harmadik részben az egyik dialóg:
Két csaj beszélget, az egyik egy neki bejövő pasi után kutat, de csak a monogramját tudja
“- De mi lehet az a K.M. ?
– Nem tudom. Kilométer, Kurázsi mama, …? ”

Azért sejthető, hogy egy idősebb író írhatta ezt. Vagy lehet, mióta felnőttem, a mai tinédzserek szívesebben példálóznak Brecht színdarabokkal.

Hat részes, első hármat megnéztem és a finálét.
Gyenge vérszegény próbálkozás. Bár akinek a fenti hibák nem szúrják a szemét, az még jól szórakozhat
Nekem ez csak 3,5/10

dodo - 2017. 03. 04. 00:34

Oké, most valahogy sokkal szigorúbb vagyok, mint a sorozatjunkie, ez pedig nem sokszor fordult elő. A sorozat alapjában véve aranyos és vicces, némi kreativitás is megcsillan benne, de a vannak benne nagyon kínos történetszálak, mégkínosabb dialógusok, és a nagyon-nagyon egyszerű fő- és mellékkarakterek. Ami nekem eddig tetszett az az altáji-viszketős szál, meg lehet, hogy tetszett volna a nagybácsis szál, ha nem csapják úgy össze. Bence és Zsófi (?) kapcsolata nagyon furcsa, a szobalány sztorija egy merő klisé, a casanovának és a végzet asszonyának meg igazából nem is jutott semmi “jellemfejlődés”. Gáborban vannak lehetőségek, kicsit a Fresh Meat-es Howardra emlékeztetett, ezért kedveltem, de nem voltak vele elég bevállalósak. Cuki sorozat volt, nem bántam meg, hogy rászántam 5 órát az életemből, de nem hiszem, hogy remegve fogom várni a következő évadot.

dodo - 2017. 03. 04. 00:40

@kiskiraly A Brecht színdarabot annyiból reálisnak éreztem, hogy ezek a tagok előtte egy hónappal érettségiztek (kb.) Én például a gimiben hallottam először Kurázsi mamáról, és ha nem is rögtön ez jut eszembe a km rövidítésről, az simán lehet, hogyha tételt dolgozok ki a témában, akkor így tüntetem fel és jegyzem meg.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz