login |

Allegiance: vége az 1. évadnak

2015. 06. 10. 21:33 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

És egyben az utolsó évad, tehetném hozzá. Az NBC újonca tavasszal kezdett, és a pilotja valami eszméletlenül bejött, nagyon élveztem. Nem feltétlenül azért, mert annyira penge és kiemelkedő színvonalú lett volna (az majd az American Crime lesz, ha eljutok odáig), egyszerűen csak pont olyan arányban voltak benne jelen a hozzávalók, hogy az totál elkapott.

Persze hamar eldőlt, hogy nem arat sikert, az NBC pár rész után le is kapta adásról, de szerencsére a honlapjukra kirakták az epizódokat heti rendszerességgel, s ahogy manapság az szokás, a cancel ellenére az 1. évad sztorija le lett zárva, nem volt benne utolsó másodperces csavar vagy giga cliffhanger, még azt is tudtuk, hogy melyik elvarratlanul hagyott szál lett volna a 2. szezon egyik fő csapásiránya.

Az alapsztoriról már írtam a pilotkritikában, orosz kémes-családos, kettős ügynökös, FBI-os sorozatról van szó, szóval rögtön az Alias ugorhat be párhuzamként, a különbség csak annyi, hogy bár a főhős itt is kezdő a terepen, de nem “igazi” ügynök, hanem egy elemző, igaz a zseni fajtából. Nem baj, vannak segítői.

Az első szezon fő történetszála egy rejtélyes terroristaakció tervére van felfűzve, annak kell utána járni, illetve azt kell megakadályoznia ilyen-olyan okokból az amerikai és orosz oldalnak. S ahogy kell, szépen, lépcsőzetesen építik fel a sztorit, miniküldetésekkel, mellékvágányokkal és természetesen átívelésekkel.

A kettős ügynökös történetek tipikus rákfenéjét szerencsére kikerülte az Allegiance. Tudjátok, egyrészt arról van szó, amikor valaki a munkájával mindkét oldalt ki akarja elégíteni, mely esetben nem egyszerű megteremteni az egyensúlyt.

Másrészt pedig egyetlen fő ellenség esetén az, hogy a két fél nem iktathatja ki egymást, hanem legalább egy évadon keresztül kell folytatni a macska-egér harcot, mindig magában hordozza a veszélyt, hogy az egyik oldal menthetetlenül ostobának fog tűnni. (Szia, The Following!) Az Allegiance-ben az oroszokat fenyegethette volna ez, de az írók ügyesen megoldották az ő történetük bővítésével, hogy ne merüljön fel ez bennünk.

Ráadásul a szezon közepétől, amikor kissé háttérbe szorult ApuKém és AnyuKém, feltűnt egy új “főellenség” (Giancarlo Esposito represent! nagyon kellett, mert a Rezident igencsak színtelen lett), szóval kellő kompenzációt kaptunk, arról nem is beszélve, hogy a sorozat is globálissá vált, hiszen Olaszországba és Szlovákiába is eljutott a banda, Alex pedig egyre több terepmelót kapott, de persze még véletlenül sem lett belőle szuperügynök.

Ez utóbbi a státuszt meghagyták a felettesének, Sam-nek, az őt alakító Kenneth Choi általában lopta is a show-t, ahogy kell. Plusz egy másik kolléga is képbe került, s vele együtt az FBI-os és CIA-s világ is kinyílt egy “áruló van köztünk”-sztorinak köszönhetően.

A tavalyi országos újoncok közül nálam az Allegiance lett az egyik nagy kedvenc. A pilot hullámvasutas, felfedezős lelkesedése már nem tárt vissza, de mindvégig szórakoztató popcorn sorozat maradt, egyenletes színvonal mellett és még a magánéleti szálak nem húzták le (a romantika sem, bár elég hiteltelennek tűnt), sőt, itt kötelezőek voltak, hiszen elég nagy téttel bírt az alaphelyzet az O’Connor család számára, bőven volt veszítenivalójuk.

Akinek bejött az Allegiance, annak plusz infó, hogy ez egy izraeli sorozat, a The Gordin Cell feldolgozása volt, illetve annak alapjaira építkezett. A The Gordin Cell két évadot ért meg és természetesen az izraeli-orosz szembenállásra épít, s ebből készült egy koreai változat is, a Spy (Seupai), ami a dél- és észak-koreai ellentétet aknázza ki. A Spy-ból 16 rész készült, gondolom, elérhetőek a megfelelő helyeken, de például a YouTube-on is megnézhető angol specifikációkkal, hogy Ázsiában merre vitték az alapsztorit. (Bónuszinfó: elvileg az oroszok is fel fogják dolgozni.)

4 hozzászólás Ne habozz!

benzz - 2015. 06. 10. 23:50

Nekem nagyon tetszett az első pár rész de utána kicsit visszaesett a véleményem szerint,de így is az elmúlt pár év országos újoncai közül a hannibalt leszámitva nálam mindenkit vert…. Sajnálom hogy az nbc re ment mert ott esélye se volt…. Kíváncsi leszek az aquarius mit ér majd el…. Mert az is jól indult, de félek hogy az nbc kaszálja majd őket… is…

Zora - 2015. 06. 11. 12:42

Nagyon jó sorozat volt, végig szinten tartva az izgalmakat. Kár, hogy nem lesz több…

dinnyemano - 2015. 06. 11. 14:43

én is végignéztem, az elején nagyon tetszett Alex. (Gavin Stenhouse for Eyecandy 2015!)
a végére vesztett az élvezeti értékéből szóval már nem sajnáltam a kaszát.

Marci - 2015. 06. 14. 01:34

Igen, Alex állati vonzó pasi volt, rég vonzódtam ennyire sorozatkarakterhez. Miatta is sajnáltam a cancelt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz