login |

Murder in The First: kezdett a 2. évad

2015. 06. 10. 14:45 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: kritika,

Vannak olyan, évadon átívelő sztorival rendelkező krimik, amik nem feltétlenül a sötétségtől csöpögő hangulatukkal és kisvárosi miliővel próbálkoznak, a TNT-s Murder in The First ilyen volt tavaly (pilotkritika). Egy nagyvárosi bűnügyi szériáról van szó, melyben a szövevényes ügy mellett (sajnos?) szövevényes magánéleti szálakat is kevertek az egyik legnagyobb névnek számító sorozatkészítő, Steven Bochco közreműködésével.

A 2. évad húz egy rebootot, új esettel (sőt, elvileg kettővel) indít, pár új szereplővel, nyilván abban a reményben, hogy új nézők is be fognak kapcsolódni a sorozatba, de valahogy nem hiszem, hogy egy újonc látva a 2×01-et kihagyhatatlannak tartaná a sorozatot.

A kezdés ismét csak olyan volt, mint a pilot, korrekt, de nem nagyon mozgatott meg, szóval ez olyan 5/10-et jelent. És ez még akkor is igaz, ha kőkeményen sokkolni próbáltak a rész elején minket, anélkül, hogy hatásvadászathoz nyúltak volna, ugyanis a 2×01-ben két középiskolás gyerek mészárolja le jó pár társát.

Ez az egyik ügy, aminek inkább a következményeit lehet majd követni, szóval nem a rejtélyre fog épülni, hiszen a gyilkosok ismertek. Nyilván itt lesz némi hajtóvadászat és sok komor merengés, majd pedig kiderül, hogy miből lesz a szociopata – kérdés, hogy miben tudnak majd újat, érdekeset mondani.

Egyébként amennyire sokkoló volt a tömegmészárlás, annyira…, nem is tudom, jellegtelenül lett megvalósítva a zűrzavar és a rendőrök reagálása. Oké, ahogy jeleztem, nem törekedtek hatásvadászatra, de a reagáló rendőrök megmozdulásai minden feszültséget nélkülöztek, a rendező mintha ott sem lett volna, és a színészek is kábé nulla jelenléttel bírtak, mintha túl akartak volna gyorsan esni az adott forgatási napon. (Ugyanennyire feszültségmentes és steril volt a koncertes bújócska is.)

A másik eset egy rendőr eltűnésével, de erről egyelőre szinte semmit sem tudunk, hiszen mindenkit a másik ügy foglal le, de tippre az szövevényessé is válhat. Viszont ezzel a kezdéssel engem nem hiszem, hogy megtartanak, mert a pörgés ellenére már most látszik, hogy az idei szezonban is a kiemelt szereplők magánéletében fognak elég sokat vájkálni, amire ennyire snassz karakterek esetében marhára nem lenne szükség.

11 hozzászólás Ne habozz!

Gaabor - 2015. 06. 13. 13:51

Én az első évad vége felé járok és eddig bejön. Nem azt mondom, hogy egy True Detective, de a heti ügyes sorozatoknál szerintem még mindig egy magasabb színvonalat képvisel.

winnie - 2015. 06. 16. 14:04

“a heti ügyes sorozatoknál”

így, egy kalap alá? az jobb, ha elhúzzák az ügyet ahelyett, hogy megoldanák üres járat nélkül?:) 10 heti ügy 10-szer nagyobb élvezet is lehet.

valamelyiknél lehet, de a többségnél nem hiszem. nyilván annak, akik a magánéleti szálakat kedveli, jobban bejön, de biztos, hogy ő is talál magának ennél sokkal jobb heti ügyes sorozatot.

Khaal - 2015. 06. 19. 18:37

Az első évad ismerete nélkül megnézve a 2×01-et azt kell mondanom ez igazi középszer. Semmi kiemelkedő nem volt benne se pozitív se negatív irányban, amolyan tisztességes iparosmunka érzete volt. Teljesen egyetértek winnievel, hiányzott az igazi feszültség. Néhány beállításon, vágáson látszott hogy próbálkoztak kreatívkodni, a végeredmény mégis szürke és élettelen lett. Én adok azért még adok egy rész esélyt neki, mert érdekel a szociopata tinédzser története.

Andrewer016 - 2015. 08. 06. 21:58

Hát, szerintem egyáltalán nem nyújtott kevesebbet mint amennyit ellehetett várni tőle. Első évad is ilyen volt, szóval aki azt nézte, szerintem ezt is nézni fogja mert nem hozott kevesebbet, igaz többet se, de hát naiv az aki azt várja, hogy egyik évadról a másikra akkorát ugrik minden, hogy hirtelen benne legyen az adott sorozat a mittudomén, top 10-ben vagy hasonló. Szerintem jó volt, de unalmas kicsit. Pont mint eddig, de annak jó aki nem tudja mit nézzen (mint pl én). Én 10/10 adok neki, de félreértés ne essék, nem azért mert annyira kiemelkedő volt, csak azért mert annyit adott amennyit elvártam tőle. Ha objektívebben nézem, szerintem max egy 4/10 de inkább hajlok a 3/10 felé, mert hát szerintem a megvalósítás szörnyű volt a színészi játékkal együtt. Az a füst.. na ne szórakozzunk már, oké hogy nem látni tőle, de annyi eszük nincs, hogy körbekerítik a területet? Nem a rendőrségről van szó?? Meg ott a koncerten is. Addig oké, hogy bemennek civilben, de könyörgöm.. fegyverrel.. akkor tök mindegy, hogy milyen ruhád van ha kezedben tartod az M-16-ost. Mit gondoltak? Majd nem veszi észre? Ott sem kerítettek semmit körbe. Szóval komolyan nem értem mit gondoltak ott a készítők, jó nyilván kellett a kimenetelhez, na de akkor is.. Szóval voltak ilyen szarvashibák. Amit még sajnálok, vagy sajnálni fogok, az az ha az egész évadon keresztül lesz a tárgyalás. Az első évadban is szerintem az húzta le annyira. Én ott a, hú nem is tudom talán a 8. vagy 7. részben végig sem tudtam nézni a záróbeszédeket. Jó, nyilván lemaradtam bizonyos dolgokról, vagy nem nem tudom, mert nem néztem meg, de ott azért kicsit behaltam az unalomtól, szóval el kellett tekernem. Tehát nagyon remélem, hogy ez az évad nem akar erre rákontrázni és még több tárgyalásos jelenetet beletenni. Értem, hogy az is kell bele, meg alá is írom, hogy kell bele, de szerintem kicsit rövidebben is le lehetne ezt a részt rendezni. Na mindegy, ez lehet, hogy csak az én véleményem.

Ami viszont egy hatalmas plusz pont számomra, hogy a koncertes jelenetben nagyon jó zene szól, és szerencsére nem is tellett sok időbe megtalálni, hogy ki az együttes és mi a szám címe. (Jó persze nem mindenkinek jön be a műfaj, de akinek igen és még nem ismerte ezt a zenekart (mint pl én :D) annak szerintem ez nagy élmény is lehetett).

Szóval szerintem aki eddig követte a sorozatot az most is követheti mert nem fog kevesebbet kapni. Igaz még nem láttam ebből az évadból csak az első részt, de ennyit megkockáztatok.

Andrewer016 - 2015. 08. 06. 22:03

Ja és ami még szemet szúrt nekem, az az új női szereplő, aki végig golyóállóban virított és folyton már bocsánat, hogy ilyet mondok, belepofázott mindenbe, de érdemlegeset egyszer sem mondott. Gondolom, valami új, behozott szereplő, de szerintem rohadt idegesítő karaktere van. Egyrészt nem tűnt úgy, hogy valami “főnök” lenne, csak a taktikai csapat tagja, de azért buzgón beszólogatott akinek lehetett, akik ráadásul úgy tűntek, hogy a felettesei… Most komolyan, a viselkedésének feléért kirúgták volna bárhonnan, nem hogy egy rendfenntartó szervezettől. Jó persze ez csak sorozat nem a való élet, de hát azért szerintem ez esetben ez nem kifogás. /Bocsi, csak kifelejtettem/

Vitalea - 2015. 08. 07. 09:50

Most daráltam le az aktuális állásig és egészen másfelé ment, mint azt az első rész után gondoltam. Nem a buszos lövöldözés a fő szál és elég sokáig nem kapcsolódik a másik nyitó eset sem a történésekhez.
Szerintem két köze van az első évadhoz, az első, hogy vannak benne azonos szereplők. A másik, hogy itt is lassan állnak össze a dolgok, amit én bírok, de aki csak a pörgést szereti, annak biztos nem jön be. Az első évadot én nagyon bírtam, ahogy anno a Murder One-t is. Egyszerűen nekem nagyon bejön ez az egy ügyre épülő szociopata elkövetős dolog. Ez az évad viszont teljesen más. Kevésbé életszerű, sokkal több a magánéleti szál és úgy összességében a fő szál egy majdnem tök tipikus gyilkossági csoportos, rendőrös sorozat, egy csomó rendőrös sorozatklisével. Mégis, mindezek ellenére szerintem jobb az átlagnál. Nem teljesen kiszámítható és így, 3 résszel a vége előtt azt látom, hogy ami jó ideig csapongónak és szerteágazónak tűnt, jó eséllyel koherens egésszé fog összeállni. Szóval jó lett ez, de nem biztos, hogy mindenkinek bejön aki szerette az első évadot. Más stílus, nagyon más típusú ügy és még az ismert karakterek is mások kicsit vagy nagyon. Azt a finom poént értékelem, hogy a buszos lövöldözős szociopatának ugyanolyan Rubik kockás pólója van, mint az első évad szociopatájának ;-)

winnie - 2015. 08. 24. 16:17

ehh, végre folytattam, de annyira érdektelen a második rész, ráadásul az új női főszereplőt rögtön nekieresztették szexuálisan taye diggs-nek…, ez már az első évadban is irritált:)

abban biztos vagyok, hogy az egész meg van konstruálva, de olyan az érzésem, mintha egy 40 perces ügyet húznának szét x részre, és egyszerűen nem érzek feszültséget, meg semmi érzelem nem jön át nekem.

winnie - 2015. 08. 24. 16:38

de ha valaki leírja pár modnatban, hogy miképpen folytatódott a szezon, azt megköszönöm.

mevrim - 2015. 08. 25. 15:59

Éppen most végeztem a fináléval, nekem tetszett az évad.

NAGYON SPOILERES:

Összegezve két fő szál volt:

az első részben látott buszos mészárlás, ahol az egyik srácot megölték, a másik srác pedig bíróság elé állt. Sok időt töltöttek magával a tárgyalással, meg az ügyvédek háttérmunkájával. Plusz egy kis személyes drámázás is volt az ügyvédje részéről. Itt kiderült, hogy az igazi pszichopata az a srác volt, akit megöltek; ez a másik gyerek csak befolyásolható volt (gyerekkorában szexuálisan és fizikálisan is molesztálta a nagybátyja, a szülei meg nem nagyon foglalkoztak vele). Őt végül a bíró (lemondott az esküdtcéges tárgyalásról) halálra ítélte.

Közben már az első részben volt egy fél-szál, a beépült rendőrnő, Sarah Tran eltünése, de ezzel ritkán foglalkoztak, hogy aztán a végén összeérjen a fő szállal.

A másik szál sokkal összetettebb, tele volt fordulatokkal. Kezdődött ugye ott, hogy még a gyerekek utáni hajsza közben az egyik rendőrt (Kaleb) lelőtték. Elsőre mindenki azt hitte, hogy a pszicho gyerek a bűnös, de aztán kiderült hogy Walt (igyekszem neveket írni, különben követhetetlen lesz). Majd Walt öngyilkos lett. Amiről aztán szintén kiderült, hogy csak megrendezett, igaziból őt is megölték.
Itt jött be a képbe a “Union” (rendőrök titkos szervezete, akik annak idején még egymást védték, de most már erősen a tilosban járnak). Közben rájönnek, hogy Walt korrupt volt, infót adott el a náciknak, aminek köszönhetően Navarro a céltáblájukba került. Ezért amikor az öccsét/unokatestvérét kiengedték a börtönből, Mexikóba szöktette. Mindezt úgy vezették fel, mintha ő lenne Walt gyilkosa, a rendőrök is rá gyanakodtak. Aztán persze tisztázta magát. Junior, Hildy öccse is a Unionnak dolgozott, aztán mikor elhatározza, hogy kilép, akor adnak neki egy hetet, hogy kifizesse a tartozását (később ezt a pénzt használják arra, hogy lebuktassák a főkolompost)

Molk közben összejön az egyik sztriptíztáncosnővel, akinek igen fontos szerepe lesz még.

Suger Cascade unokaöccse meg ugye megöli Chan (másik bandafőnök) valami rokonát egy rablásban. Hogy ezt eltussolják, egy ártatlan srácot mártanak be, akit aztán Chan emberei meg is ölnek a börtönben miután ő bűnösnek vallja magát (“blood for blood”). Suger húga meg a börtönben van. Itt valami főrendőr sumákolt, mert ha jól emlékszem füvet találtak nála, viszont kis mennyiségben, ami csak szabálysértés lenne, a hivatalos papírokban viszont nagyobb érték szerepel, ami már bűntett, ezért le is csukták pár hónapra. Suger pont ment érte a szabadulás anpján, de ott kiderült, hogy már egy nappal korábban kiengedték. Amint meg hazaér, egy dobozban ott van feldarabolva a húga egy olyan üzenet mellett, amiből egyértelmű, hogy Chan a tettes. Bandaháború.

Rájönek, hogy Criola volt ez a sumákolós (elég magas beosztású, ha jól emlékszem “captain” volt). Házkutatást is tartanak nála, ahol megtalálják az idő közben partra sodródott Sarah Trannal végző gyilkos fegyvert, egy zongorahúrt. Le is tartóztatják, majd a kihallgatása során jópár rendőrt feldob, ő is a Union tagja volt. Viszont a vezetőjüket ő sem tudja feladni, ez a Union feléppítéséből adódik: van a főnök, alatta kapitányok és minden kapitány alatt pár rendőr. Ők nem ismerik egymást, mindenki csak a közvetlenül alatta lévő rendőrt ismeri. Aztán Criolát megölik: ügyvédként mutatkozik be a nő, majd a rendőrség wc-jből elhozza a neki előre oda készített fegyvert. Valami spanyol bérgyilkosnő volt, ennyit derítettek ki.

Itt ugye elvileg nyomott vesztettek, de képbe jön Junior tartozásának kifizetése. Ennek segítségével lefülelnek még egy Union tagot, a belső vizsgálatot vezető nemtudommármianeve-t. De ő ebben az esetben csak futár volt, tovább kellett volna adnia a pénzt, amit ugye nem tudott. Úgyhogy ezúttal rendőri kísérettel, de megcsinálja a “drop”-ot. Viszont senki nem jön el a pénzért. Ez gyanús lesz a rendőröknek, (nem emlékszem már, hogy pontosan hogyan de) rájönnek, hogy Junior lányokat futtat abban a sztriptízbárban, ahol Sarah Tran is be volt épülve. ELkapják, vádalkut köt, nyugdíjba megy és bevallja, hogy annak a táncosnak szólt, akivel Molk járt. Így előveszik a csajt, aki aztán fél bármit is mondani, inkább szó nélkül lelép. Megtalálják és itt már bevallja, hogy az a “cold case”-es rendőr a főnök, akit Terry még az évad elején meglátogatott. Semmi sem utalt rá, nem is nagyon szerepelt. Criola meggyilkolásával meg is tudják vádolni, de ő nem szól, hanem ügyvédet kér. Aki meglepő módon ugyan az lesz, aki az első évadban is védte a tech CEO-t. Itt aztán van egy hosszú beszélgetés, természetesen “all hypothetical” és tulajdonképpen bevall mindent:

Walt és Kaleb ölték meg Sarah Trant (meg akarta zsarolni őket) az ő parancsára, de csak utólag derült ki, hogy ő is rendőr. Kaleb ekkor be akarta ezt vallani, de a főnök inkább Waltot küldte megölni, akivel pedig ő maga végzett. Criolat szintén ő ölette meg, mert félt, hogy lebuktatja, a Sarah Tran gyilkosságot is ő kente rá.
Közben azt is beismeri, hogy elege lett a két bandából (Sugar meg Chen) és ő ölte meg előbbi húgát, hogy bandaháborút robbantson ki.

Kb ennyi. Közben még volt egy-két apróbb momentum, de a lényeg ez.

Antunes Coimbra - 2015. 08. 26. 17:50

Tegnap délután kezdtem, ma délután pedig végeztem is vele. Nekem tetszett, bár nekem az első évad is bejött. Nem a műfaj csúcsa, de az átlagnál jobb. A sztori sokkal jobb volt, mint a színészek. Nem fogott meg egyikük játéka sem.

winnie - 2015. 08. 27. 05:57

mevrim: nagy köszi érte. így leírva kifejezetten érdekesnek tűnik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz