login |

NCIS: New Orleans: vége az 1. évadnak

2015. 06. 11. 22:09 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

Amerika legnézettebb sorozata? Az NCIS, ez könnyű volt. A második legnézettebb? Igen, a The Big Bang Theory. És a harmadik? Talált, itt a bizonyíték, az NCIS: New Orleans. Még a The Walking Dead-nél is nézettebb. Össznézőben, természetesen. (Azt csak halkan jegyzem meg, hogy tavaly még az NCIS: Los Angeles volt a dobogón, majd azt követően átkerült hétfőre és már 20-ban sincs. Szóval tudjuk, hogy miért ilyen nézett. De akkor is.)

Szóval már tényleg az van bennem, hogy viccen kívül, mindenféle malíciát nélkülözve meg kéne fejteni, hogy miért pont az NCIS-franchise nőtte ki magát ekkora sikerré – lehet, hogy megírom hét kérdésének. Mert egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy lehetne olyan választ találni a kérdésére, ami csak erre a krimire illik. Legalábbis azon kívül, hogy a tengerészettel kapcsolatosak az ügyek. Még akkor is, ha tudjuk, hogy bármelyik sorozat bármely bűntényét tengerészettel kapcsolatossá lehet tenni egy tollvonással.

Az NCIS-rejtélyt már csak azért sem lehet igazán megfejteni, mert ha úgy teszek, mintha elhinném, hogy akár az NCIS: Los Angeles, akár az NCIS: New Orleans sikeres lehetne az NCIS felvezetése nélkül, akkor megkérdezném, hogy a két spinoff miért sikeres, ha alapjaiban azért mégiscsak elüt az anyasorozattól. Legalábbis a Los Angeles stílusa és dinamikája azért más, és a New Orleans-é is más. Mindkettő lehetne bármilyen random krimi, és akkor nem biztos, hogy siker lenne. De így…

Az NCIS: New Orleans az évad során nem csinált végülis semmi különöset. Ahogy a többi NCIS-ben, itt is bejött pár visszatérő szereplő a rendőri oldalon (tippre nemsokára állandó lesz valamelyikből), húztak némi átívelést (meg nemezist), melyet a finálé előtt és a fináléban kijátszottak, de összességében semmi extra nem történt.

A zárást ráadásul az 1×22 folyományaként egy flashforwarddal indították totálisan feleslegesen – sosem vagyok oda, amikor funkciótlanul használják ezt az eszközt.

A folytatásban persze kaptunk halott tengerészt, egy bűnügyet, amiről a részben alig esett szó, illetve egy klasszikus téglakereső játékot, amit a “Ki a legismertebb vendégszereplő, akinek egyébként is van saját sorozata, szóval tuti, hogy nem fog sokkal többet szerepelni?”-kérdéssel tisztázni is lehetett.

Oké, KingApu jó arc, Steven Weber minden sorozatban ott van, engem tényleg kezd zavarni, Scott Bakula meg abból él továbbra is, hogy halálkomolyan és már-már Horatio-s beállítások kíséretében (olykor a színek is a CSI: Miami-t idézik!) olyanokat mond öblösen, mint

Then the storm isn’t a what… It’s a who.

Vagy

Our storm…  just turned into a hurricane.

De nem?

Érdekes egyébként, hogy az NCIS: New Orleans-ben egyébként pont az az olcsó, akciójelenetként előadott szimbolikus lövöldözés zavar, amit a tesósorozatokban is erőltetni szoktak. Ezeknek sokszor minimális funkciója van, izgalmat pedig végképp nem hordoznak.

Az NCIS: New Orleans nem pocsék, de túl jellegtelen, összességében továbbra is egy rettentően generikus nyomozós sorozat a szememben, éppen ezért baromira érdekel, hogy a rajongók miben látják a pozitívumait – mert biztos van. Az viszont tuti, hogy nem a krimiszálban, mert itt kifejezetten gyenge a nyomok elhelyezésének módszere, hihetetlen esetlenül terelgetik a megoldás felé a csapatot. (Legalábbis a fináléban bénán jutottak el A pontból B-be, majd C-be.)

Nyilván az egyik fő motívum a déli hangulat lehet, de az, hogy a fináléban kiálltak az erkélyre és közben is volt egy “hangulatos” jelenet, csak nem határozza meg a sorozatot. Az akcentusok pedig, esküszöm, némelyik színész esetében inkább rontanak a helyzeten. (De utóbbi nem hiszem, hogy tényező, mert a szinkronos premier után is lesznek új rajongói a sorozatnak.)

11 hozzászólás Ne habozz!

Annatar - 2015. 06. 11. 23:25

Imádom Scott Bakulát, miatta nézni akartam. Már nem emlékszem, hogy két vagy három rész után, de úgy döntöttem, hogy erre nekem nincs időm, ez annyira jellegtelen, majdnem unalmas, hogy még Scott Bakula miatt sem éri meg nekem nézni. Ezek szerint jól döntöttem. És igen, a másik csávó akcentusa rettenetesen irritáló volt :P

ALDO - 2015. 06. 11. 23:36

Érdekes, hogy a harmadik legnézettebb sorozat ősznézőszám szerint, de korcsoportban nem került be a top 20-ba. Kb. 2,1 lehet az évad átlaga.

Nebojsa - 2015. 06. 12. 08:36

Érdekeln egy korosztályok szerinti nézettségi eloszlás. Mert a fiatalok szerintem tuti nem nézik (én legalább is rühellem, sőt senkit nem ismerek a korosztályomból aki oda volna érte) én 30+ vagyok. Anyósomék meg egész nap néznék ha tehetnék. ők meg cca 60 körül járnak. Minden ismétlést megnéznek. De így vagyok a Five-0 val is. Gagyi, instant gyorskajáldás sorozatok…

winnie - 2015. 06. 12. 08:59

Nebojsa: ott a link és az eloszlás is, de mindig írunk napi nézettségeket is. persze, hogy kevesebben nézik a fiatalok, de a fiatalok között is a nézettebbek között van.

viszont, ha gyorskajás sorozat, akkor azok nem a klasszikus, kimért krimik. ezek minden, csak nem gyorskaják.

Nebojsa - 2015. 06. 12. 10:51

Értelek winnie, de én úgy érzem kiöregedtem már az ilyen műmájer sorozatokból (nyílván nem akarok senkit sem megsérteni), az én szívemhez közelebb állnak a prémium sorozatok, mint pl. Daredevil, Penny Dreadful, Sherlock és társai. A Shield ügynökeit és a Doctor Who-t inkább megszokásból nézem, mint élvezeti faktorból. NCIS New Orleans-t nem néztem, de nem kapott el a vágy hogy belenézzek (főleg az eredeti NCIS ismeretében). Ilyesmikre gondolok:
https://www.youtube.com/watch?v=1Y2zo0JN2HE

New Orleans-os spin-off is ilyen mélységekben dolgozik?

Zordon - 2015. 06. 12. 13:48

A harom NCIS kozul a legunalmasabb, bar mar jo ideje az eredetit is csak megszokasbol nezem.

Nem volt olyan resz, amibe nem tekertem bele, pedig nekem bejonnek az ilyesmi stilusu sorozatok. Jovore az ATF beepitett kiscsaj allando lesz, meglatjuk, tud-e dobni a hangulaton. Ha nem, akkor meg en is kukazni fogom. Es ezert a tragyakupacert vereztetik ki az NCIS:LA-t hetfon 22:00-kor. Komolyan lekaparom a maradek hajamat.

winnie - 2015. 06. 12. 14:28

ugyanolyan eredményeket hoz és olcsóbb, ráadásul több év van benne. nekik így racionálisabb. ráadásul a másikkal kitöltöttek egy hiányposztot, ennyi idő után meg kell tudnia állni a lábán.

torjack - 2015. 06. 12. 22:31

A backdoor pilot beleszámításával láttam belőle 5 részt és elég is volt. A másik kettő nézős, de ez nagyon nem. Kíváncsi lennék rá, hogy az NCIS nélkül mire menne…5-6 év múlva kiderül :D

Sunsetjoy - 2015. 06. 12. 22:55

Nem láttam a sorozatot, de ez az akcentus dolog feltűnt. Így látatlanban az a fazon, aki a második képen van elöl?

A múltkor eredeti nyelven láttam a legújabb Halálosiramban-részben (ugye a második rész főszereplője volt) a csávót, illetve hallottam beszélni pár mondatot.
Jesszumpepi !!

Szóval ha ő, akkor déli akcentus-szerep nélkül is ilyen:)

winnie - 2015. 06. 16. 14:09

jaja, lukas black alapból alabamai.

Laci - 2015. 08. 24. 22:40

2 rész után én végeztem a sorozattal, ez valami rém gyenge. Pedig én a másik két NCIS szeretem, főleg a karakterek miatt, meg hogy nem veszik nagyon komolyra a figurát. Ezzel szemben itt kapunk súlytalan karaktereket, erőltetett poénokat, unalmasan tálalt történetet, közben nagy adag szirupos ömlengést.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz