login |

Ütős koncepciók: Persons Unknown

2015. 06. 13. 14:45 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: ajánló, ütős koncepció, kritika,

(A rovat korábbi témái: Blade: The Series és Birds of Prey, Day Break, Drive, FlashForward, Harper’s Island)

Megint egy olyan sorozatot vennék elő, amit iszonyatosan vártam. Nemcsak a koncepció ütőssége miatt, hanem azért is, mert a készítője az a Christopher McQuarrie volt, aki minden idők legjobb filmjének forgatókönyvét is jegyezte. A várakozási fokom még akkor sem csökkent, amikor kiderült, hogy McQuarrie csak a piloton dolgozott (a sorozat 2010-es, de már 2006-ban írtunk róla, hogy van egy ilyen szkript), a sztori többi részét már kívülről érkezett embereknek kellett kitalálnia.

A Persons Unknown kerettörténete egyszerű, és most aktuális is a Wayward Pines miatt, amit egyesek hasonlították is hozzá. (Meg persze a mindkettőnek alapul szolgáló Prisoner-höz.) Pár ember felébred egy-egy bezárt szállodai szobában, majd kijutva onnan felfedezi, hogy egy kihalt városban vannak, minden lépésüket kamerák követik és egyszerűen nem tudják elhagyni a települést.

Egy premier előtti lelkendezésemben így írtam le ezt a műfajt, amit úgy kedvelek (ld. Saw, Cube, The Killing Room és társai): “nem tudom, hogy kerültem ide és nem tudom ki ez a többi ember velem és lehet, hogy figyelnek”. Nyilván ismerős az alap, de annyiféleképpen kijátszható, hogy mindenképpen érdekes felfedezési folyamat várhat a nézőre. (Kár, hogy van egy párhuzamos történetszál is…)

Szerencsére nemcsak engem zsongatott be 5 éve a sorozat, hanem sok olvasót is, fanfavorit lett, írtunk is egy csomó részről, pörgött a kibeszélő is, pár poszt linkje: pilotkritika, 1×02, 1×03, 1×04, finálé és a többi írásunk.

NUP_136936_0054

Ugye Christopher McQuarrie volt a készítő, de ő nem dolgozott a sorozaton, a showrunner Remi Aubochon lett, aki a Caprica készítője, és egy ideig vitte a Falling Skies-t is. Színészek terén akad pár ismerős arc, nálam itt vált favorittá Daisy Betts (nem feltétlenül a tehetsége miatt), mellette még Jason Wiles, Lola Glaudini vagy Reggie Lee lehet ismertebb arc. Illetve filmeseknek Chadwick Boseman, aki a 42-ban nyújtott alakítása után után megkapta a Marvel-es Black Panther-mozifilm főszerepét.

Ami engem illet: ezúttal a várakozásom igazolódott, hiszen a pilot nagyon bejött (8/10). Tény, hogy ez csak az alaphelyzetet vázolta fel, de felkészültem arra, hogy elmerülök ebben a világban. Utána viszont kábé minden résznél feleződött az osztályzatom, így az 1/10-es 1×04 után el is kaszáltam a sorozatot. Sic transit gloria mundi…

Újabb példa, hogy ez a rovat nem a zseniális sorozatoknak szól, hanem az ütős koncepcióknak. Meg egyébként is, tudom, hogy sokan szerették, szóval az nem oszt és nem is szoroz, amit én éreztem. Azt mindenesetre hozzátenném, hogy a finálét persze megnéztem és az utolsó pár percét, a cliffhanger felvezetését, az utolsó mondattal bezárólag imádtam. És mocskosul érdekelt, hogy miképpen folytatták volna. (A showrunner itt egyébként elmondja.)

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=soEFY-q4lB8 + főcím
Amerikai premier: 2010. június – NBC
Magyar premier: –
Epizódok: 13 (egy teljes évad)
Sors: Kasza, de lement az évad, lezárult az első fejezet, elvarrtak szálakat, sok minden kiderült, de érkezett egy, illetve két állat cliffhanger, amik belebegtették az esetleges második szezont.

20 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2015. 06. 13. 16:28

Talán ez volt az a sorozat, amibe Bosco miatt kezdtem bele. De nem emlékszem, hogy meddig jutottam, vagy befejeztem. Semmire nem emlékszem a PU-ból.

westhammer - 2015. 06. 13. 17:11

Szerintem király volt, csak sokat halasztották a premiert, mert először megcsinálták a sorozatot és azután akarták csak eladni csatornáknak, egy nagy nemzetközi koprodukciós katyvasz volt az egész (külföldről jött a pénz és ott forgattak és az USÁ-ban ezután árulták), egy új modellt akartak behozni a gyártásba.

NBC-t nem nagyon izgatta, miután 2009 nyarán megvették a sorozatot (amit még 2008. szeptemberében forgattak le)ültek rajta egy évet, így mire 2010 nyarán bemutatták, már totál esélytelen volt a második évadot összehozni, mert a színészek már legalább két éve mást csináltak és megint el kellett volna menni pénzt kuncsorogni a világ minden tájára.

T.Tomi - 2015. 06. 13. 18:41

Emlékszem jó kis sori volt jó sztorival és erős cliffekkel. Kár, hogy kaszát kapott. Engem érdekelt volna az S2.

Rea - 2015. 06. 13. 20:03

Jé, én láttam anno! Tetszett is, főleg az alapötlet…

Petra - 2015. 06. 13. 20:43

Nekem nagy kedvencem volt…sajnáltam, hogy nem lett második éved…

dzsiaj - 2015. 06. 13. 21:01

Az első rész bitang jó volt, de a hosszú trailer konkrétan ellőtt minden érdemi történést, cliffhangerrel együtt.

A minőség innentől zuhanórepülésben ment lefelé, az események teljesen irreális és szürreális fordulatokat vettek, a karakterek részenként szembeköpték saját magukat, a párbeszédeket pedig rossz volt hallgatni. Kínszenvedéssel töltötték meg az alkotók a maradék 12×40 percet, minden másodpercben érezhető volt, hogy baromira nem tudnak mit kezdeni ennyi idővel, és hogy 6 rész is untig elég lett volna a sztorihoz…már ahhoz a sztorihoz, ami az ő zsebükben volt.

Daco44 - 2015. 06. 13. 21:15

Igen, én is egyetértek, hogy nagyon erősen indult, aztán viszont semmi értelmeset nem sikerült kihozni az egészből, néha pedig a karakterekkel együtt már én is szenvedtem a nézése közben. Azért végig kitartottam, mert kíváncsi voltam a végére, de a mostani énem valószínűleg kaszálta volna a 3-4. rész környékén.

Meàcska - 2015. 06. 13. 21:18

Imàdtam:)

dragon1986 - 2015. 06. 13. 21:31

Nek ér m nagyon bejött nekemB4TM
Kate Lang Johnson aka Kate Miner jobban tetszett wennie. ;)

Skate - 2015. 06. 13. 21:35

Daco44: Már akkoriban 3-4 rész után hagytam. Ma a pilot-ot követően nem folytatnám. Jobb sorozatok se kapják meg a három rész esélyt tőlem mostanában, nem jön be az alapozás sem.

szerintem - 2015. 06. 13. 22:18

dzsiaj minden szavaval egyetertek.
bunrossz volt.
de a koncepcio nagyon nagyon bejott, meg tobb ilyet.
sajnos a waywaard pines is hasonlo, ha nem is bunrossz, de azert a jotol messze van, szerintem.

ez a sori nekem valamiert mindig egyszerre jut eszembe a rubiconnal, talan egyszerre mentek…nem tudom, de ott is akkora potencial volt, a feszko kitartott az evad vegeig is, de elfelejtett lecsengeni vagy mi…..az is eros hianyerzetet hagyott bennem.

payskin - 2015. 06. 13. 22:34

Szörnyen rossz volt, kínszenvedés volt nézni, már csak arra voltam kíváncsi, hogy az utolsóban mi lesz a “megoldás”. Amit most nem írok ide, de még mindig csóválom a fejem, ha belegondolok. :D

ALDO - 2015. 06. 14. 01:55

Ez valahogy kimaradt az életemből, bár a fenti promó kép ismerős valahonnan. Belenézek, hátha nem is olyan szörnyű.

Rea - 2015. 06. 14. 07:59

(Másik alapötlet, ami tetszett: egyik nap a pasi abban a világban ébred, ahol a fia él, másik nap, ahol a felesége. Ennek se lett vége…)

winnie - 2015. 06. 14. 09:12

rea: akkor írok arról legközelebb:)

bélabá - 2015. 06. 14. 12:28

Az is nagyon jó koncepció volt, amikor sokszáz embert visszaküldenek a dínók korába. Nagyon sajnáltam, hogy maga a sorozat gyenge családi majomság lett.

A Flash Forward is remek alapsztori volt, azt is elcseszték.

De az is, ahogy két római figura belekeveredik a történelmet alakítók kalandjaiba (Róma), és ezt legalább jól meg is csinálták. Aki szereti Mika Waltari könyveit, az imádja ezt a vonalat.

cherockee - 2015. 06. 14. 18:14

Most nézem épp (utolsó 20 perc van még), annak ellenére, hogy tényleg nem 10/10-es, vannak benne nagyon jó csavarok, az alaphelyzet is érdekes, nekem tetszett. Teljesen véletlen kezdtem el amúgy, sok ideje a listán volt, belefutottam egy másik listán is, aztán nekiestem. Minőségileg-hangulatilag ugyan azt érzem, mint a Siberia-nál, vannak benne nagyon lekötős jelenetek (az mondjuk jobb volt), de összességében értem, hogy miért bukott el. Főleg, hogy mindkét sorozat első része érdekes, utána több vontatott rész, és később lesz csak érdekes / elfogadható.

cherockee - 2015. 06. 14. 18:14

@winnie: írhatnál a Siberia-ról is, az is a műfaj elveszett példánya, ami egyben végignézve elég jó.

bélabá - 2015. 06. 15. 13:23

The Strain is ide tartozik. Jó koncepció, tragikus megvalósítás.

winnie - 2015. 06. 16. 08:26

belaba: a the strain egyreszrol titpikus koncepcio (egy vampiros sorozat nem lesz sokaknak erdekes), masreszrol nem regebbi, hanem friss sorozat, egy csomot irtunk rola, ismeri mindenki szerintem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz