login |

Pilot-mustra: Dark Matter – 1×01

2015. 06. 15. 14:50 - Írta: winnie

22 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(human eléggé utálta a Dark Matter pilotját, nekem viszont bejött a Syfy új sorozata, szóval rajtatok a sor, hogy igazságot tegyetek.)

Pont szombaton, a Persons Unknown ütős koncepciós posztnál lőttem be a sorozatot úgy, hogy “nem tudom, hogy kerültem ide és nem tudom ki ez a többi ember velem és lehet, hogy figyelnek” – nos, ez a Dark Matter-re is igaz. Oké, a figyelést passzolom, de minden más stimmel, hiszen az első percekben hat ember tér magához egy űrhajó fedélzetén, fogalmuk sincs arról, hogy kik ők, s hogy mi az úti céljuk. (Igen, megint jött egy űrhajós scifi, szerintem sokan várták már ilyenre.)

Már csak a Stargate-veterán készítő, Joseph Mallozzi miatt is felmerült egyesekben a Stargate Universe, mint párhuzam, de a saját képregényét tévésorozattá adaptáló író története már a pilotban szembemegy az SGU-s elvárásokkal. Legalábbis gondolom.

DARK MATTER – 1×01 – 6/10

És ez nem afféle “tipikus, korrekt, nézhető” 6/10 a részemről, amilyen az országos újoncok pilotjaira szoktunk odavágni, hanem azért egy fokkal jobb, mindenképpen maradós. Nem feltétlenül azért, mert annyira jó volt a megvalósítás, egyszerűen csak érdekel, hogy mit terveznek kihozni az alaphelyzetből.

Hat (plusz egy) idegen tehát magához tér a hajón, elkezdik azt felfedezni, és találnak egy hetediket is. S persze mindeközben magukkal is ismerkednek amolyan “I know kung fu”-módra, némelyikük ráérez arra, hogy annak idején mihez értett, és ezt persze prezentálja is nekünk legott.

Majdnem leírtam, hogy kissé a klisék mentén kezdtek neki a Dark Matter karaktereinek a készítők, de valójában ez nem igaz, hiszen még sajátmagukról sem tudják ezek a figurák, hogy milyenek. Az amnéziájuk miatt mindegyik olyan, mint egy üres vászon, amire elkezdenek ugyan felfesteni pár erősebb színt (ezek afféle alapdolgok, hiszen a pilotban, első tulajdonságokként nem valami mélyebbet fognak előrántani), de ez még nagyon kezdeti időszak, mi is a sorstársakkal együtt fedezhetjük fel a Hatokat, hogy aztán kiderüljön, hogy valójában talán teljesen másféle emberek.

Nyilván a folytatásban elkezdenek mélyülni a karakterek, ahogy felfedezik magukat, és persze jönnek a konfliktusok, akinek pedig ez nem lenne elég, az kap az űrhajón is pár rejtélyt, tárgyakat, szobákat, meg egyébként is, azt, hogy mi a nagy b* helyzet a sztázissal és az amnéziával. A hírek szerint a Dark Matter szerializált lesz, aki pedig attól fél, hogy sosem derül ki, hogy kik is ezek az emberek, annak jelzem, hogy hamarabb kiderül, mint hinné.

Szóval korrekt volt a Dark Matter, de mindenképp jelezném, hogy az űrhajós jelenetek mind egy szálig tipikusak, szinte az volt az érzésem, hogy a készítők direkt klasszikus húzásokkal operálnak és közben összekacsintanak velünk, hogy “tudjuk, hogy tudjátok, hogy tudjuk”. (De komolyan, már az első jelenetben is, amikor vészhelyzet van az űrhajón, akkor szikrákat vetnek és füstöt eregetnek a folyosók falai – akit az efféle húzások nem szórakoztatnak, az ne is próbálkozzon egyelőre.)

Cserébe a rész közepén az irányváltás őszintén meglepett, és hirtelen szöget ütött a fejembe, hogy ez most milyen sorozat lesz. Hogy a felvezetett szálat fogják egész szezonra kihúzni, vagy hamar kipipálják és jönnek újabb sztorik?

De persze mire végig tudtam volna gondolni az egészet, jött a rész vége és a kötelező csavar, ami elég sok mindent borított, és végképp nem tudtam, hogy akkor most mire kell számítanom a folytatást illetően. Szóval ez jó poént, a folytatásnál biztos, hogy ott leszek.

22 hozzászólás Ne habozz!

Narg - 2015. 06. 15. 15:18

Sztem kegyetlenül lapos volt, a rész végi “cliffhanger” talán megmentette egy picit. Még nézek belőle sztem 2 részt, és kiderül, hogy kuka vagy sem =)

energy - 2015. 06. 15. 15:43

Az egész SGU hasonlat csak onnan jön, hogy nem emlékeznek a hajóra, és nem tudják mit csinálnak a semmi közepén?

Ez nem az SGU!

Remélem arra lesz kihegyezve a történet, hogy a bűnözök emlékeik nélkül meg tudnak-e változni. Ráadásul van köztük egy tégla, aki talán csak megjátssza magát!

Ez sokkal jobb felvezetés, mint az SGU-é volt, amit utáltam.

Pipacs - 2015. 06. 15. 15:54

Na jó, köszi winnie, így nagyobb kedvvel fogok belevágni.:)

monti - 2015. 06. 15. 15:54

Nekem tetszett, remélem minden hasonló sorozat előnyéből merítenek kicsit.

Andro - 2015. 06. 15. 15:56

Egynek elment, de én nagyrészt untam. Asszem nálam kuka.

Dark Energy - 2015. 06. 15. 16:18

Ahogy azt human kritikájához is írtam, nekem már az is elég, hogy nem a Földön játszódik. Bár ez sem jelent semmit, mert az SGU is csalódás lett, bár az több sebből is vérzett.
Az elmúlt évek sci-fi sorozataihoz képest végre megint űrhajó és űr és tudom, hogy ez, az egyébként is rétegnézők rétegét jelentheti, mert valaki szereti pl. a Defiance-t vagy a Falling Skies-t, ez viszont az Úristenért sem jön be neki.

winnie - 2015. 06. 15. 16:57

energy: vagy onnan, hogy az sgu ugy fejezodott be, hogy ez pont a folytatasa is lehetne:)

DonMaros - 2015. 06. 15. 17:00

Ugyan a világot nem váltja meg, de az első éved végéig tuti maradok, nem szeretek menet közben kaszálni. Ha addigra lesz némi javulás akkor maradós, egyébként kasza.

Rodney - 2015. 06. 15. 17:41

Ha tényleg abba az irányba mennek el, hogy a bűnözők restart után mennyire javulnak meg, illetve ilyen nature vs nurture, akkor kifejezetten kíváncsi vagyok. Viszont az a gyanúm, hogy valójában mind maximális jófiú és csak a nagy gonosz cégek üldözik őket, esetleg még hamisak is a vádak ellenük. Remélem, bátrabbak voltak annál a készítők, hogy efféle sablonokhoz nyúljanak, de majd meglátjuk. Az eddigiek alapján én maradok.

Rodney - 2015. 06. 15. 17:43

Ja és még annyit, hogy a két csaj bejövős ;)
A cgi és a fizikai környezet viszont bőven az SGU szintje alatt sajnos.

sziszko - 2015. 06. 15. 19:12

A karakterek elsőre tetszettek, úgyhogy én még maradok egy darabig. Nyári sorozatnak teljesen megfelel.

pssaci - 2015. 06. 15. 19:16

Meg ne felejtsük, hogy ott a kislány, akiről még nem tudunk semmit. Lehet, hogy miatta van többüknek kidnapping a bűneik között. És az a csavar, hogy nem rabolták el, hanem meg kell menteniük, de nem emlékeznek rá, persze szép lassan rájönnek.
A titkos ajtót csakazért is lövő fickót tenyérbe mászóbbnak nem is csinálhatták volna. Olyan egyszerű, mint a fakocka.
Amúgy még jó kis sorozat lehet ez, ha nem meg át SGU-ba.

schray - 2015. 06. 15. 20:37

Ha már valaki említette a CGI-t… baráti emlékeztető:
http://www.thegamersblog.com/wp-content/uploads/2013/04/BSGBATTLE.jpg
Ez kb tíz éve volt.

winnie - 2015. 06. 16. 08:22

ilyenkor azert orulok, hogy szamomra a cgi harmincadlagos, legalabbis olyan szempontbol, hogy altalaban eszre sem veszem, hogy mi milyen. egyet kiveve, a once upon a time-szeru rémes vetitett hattreket.

kalapkabát - 2015. 06. 16. 11:43

Kicsit lapos volt. Na majd meglátjuk.
Amikor túlfűtött tesztoszteronban elkezdődött a sorozat és mindenki nyakig fegyverben nekiindult, hát már sok minusszal indult.
Senkit nem kedveltem meg de megutáltam pár karaktert.

Az szerintem kitalálható hogy megmentették/elrabolták a lányt és erre kapták a büntetést. Bár amennyire agresszív volt egyik másik akár eleve kemény bűnözők is lehetnek.

terika - 2015. 06. 16. 16:37

Nekem nagyon nem tűnik SGU folytatásnak…bár nem is tudom az SGU-ból is mit tudta volna kihozni a nagy kozmikus dolgokkal (lehet jobb is, hogy annak ott vége lett).

Szóval tegnap este megtekintettem, mert már nagyon, nagyon, nagyon, nagyon, NAGYON vártam, hogy olyan sci-fit nézzek, ami űrben játszódik, űrhajóval, meg hipertérrel, meg védőpajzsokkal, meg mindenféle lézer-ion-atom-zselé-akármi fegyeverekkel és hajtóművekkel…… és ennek a gondolatmenetnek a végén már szinte szarul éreztem magam, hogy olyan vagyok mint valami kiéhezett szuka. Én kérek elnézést, hogy nézni fogom, a fenti okok miatt, attól függetlenül, hogy tényleg a tuti, jól működő fordulatokat dobták be a rendezők. SZóval az első rész az egy elég szinte “semmi”, jó lett volna még hozzá ugyanennyi játékidő (bevezető duplaepizód vagy valami), de osszuk be. Mindenképpen nézni fogom, félek, hogy elveszik a működő dolgok között és nem lesz eredetiség benne, de HÁTHA.

Szóval a human és winnie által leírtakkal – mindkét oldallal – egyet kell értenem.

spider - 2015. 06. 16. 20:47

kliséhalmaz

schray - 2015. 06. 16. 21:58

@winnie – nem is a milyenség, hanem a mennyiség. Mégiscsak scifi, amibe azért nem árt néha. Én nagyon élveztem a BSG és az SG sorozatok külső jeleneteit. De ha arányaiban nézzük, a BSG-ben is alig volt,pl egy mozifilmhez képest. Pár másodperces snittek a remekül megírt dialógusok közé, meg évadonként egy-két nagyobb durrantás, de… ha már a pilot is csak ennyit hoz, az jelzés értékű az anyagiak szempontjából is, ami lehet más szemszögből is megnyilvánul majd (pl. koreografált bunyók száma, külső helyszínes forgatások, stb). Épp a pilot kellene legyen az, ami megveszi az embert kilóra, itt kellene megmutatni, hogy mi lesz a sorozat esszenciája.

Reménykedek azért, hogy egyéb okok miatt későbbre tartogatják a jó cuccokat VAGY nagyon jól sikerül karaktereket és átívelő szálat írniuk.

SZL - 2015. 06. 18. 20:31

Én szerettem az SGU-t és nagyon dühített, hogy nem derült ki a Végzet “végső célja”. Én mindig úgy gondoltam, hogy a sötét anyag utáni kutatás a cél (vagy valami hasonló), mivel ez a téma az összes Stargate sorozatból kimaradt. Amikor megláttam, hogy Mallozzi készíti egyből eszembe jutott, hogy talán egy új sorozatban próbálja kifejteni ezt a témát (befejezni azt, amit az SGU-val nem tudtak, kicsit más köntösben) és hát pont sötét anyag a címe is. Én nagyon remélem, hogy tudományos irányba (is) elmegy a sorozat és szerintem a sötét anyag egy tökéletes téma ehhez. Ettől függetlenül kicsit tényleg langyos volt évadnyitó részhez képest. De vannak azért hasonlóságok technikai megoldások terén az SGU-val, mondjuk az FTL ott sokkal jobban nézett ki.

kecskebégető - 2015. 06. 21. 11:29

BAkker pilot:
Simán jó volt.10/8
Kicsit túljátszottak a karakterek de majd idővel bekopnak…Remélem :D

babylon2012 - 2015. 06. 22. 16:34

Nekem tetszett :)Még nézek belőle sztem 2 részt, és kiderül, hogy marad vagy sem

hunlord - 2015. 06. 23. 18:25

Na, ennek a sorozatnak van esélye a “Firefly pótlék” versenyszámban, úgy érzem. Nem baj, hogy nem volt túl kesze-kusza az eleje, lesz ideje kibontakozni (remélem).
7/10, nem kérdés, hogy maradok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz