login |

Community: vége a 6. évadnak

2015. 06. 16. 21:03 - Írta: winnie

37 hozzászólás | kategória: kritika,

Hmm, a magyar rajongókat is megtörte az a bizonyos 4. évad a Community-ből? Vagy Chevy Chase és Donald Glover kiszállása kedvetlenített el egyeseket? Mást nem tudok elképzelni annak indokaként, hogy az országos csatornák egyik legmenőbbnek számító és mindenképpen legeredetibb komédiája miért került át a hype-zónából a totál elhallgatott sorozatok közé.

That won’t pay off immediately, but it’s gonna pay off.

Ráadásul nem elég, hogy régen sokkal többeket érdekelt a sorozat, de elismertebb is volt. Nálunk is, hiszen egykor 5 jelölést gyűjtött be a JAws-on, fixen ott volt a legjobb 20 percesek között a sorozat, utána 3, majd 1 és 0 következett, ami ismét csak beszédes – az is, hogy nem, human írja a kritikát. Pedig a Community 6. évadja az eddigi legjobb volt. Legalábbis ha az első felét nézem. Mindig is értettem ahhoz, hogy eldzsinkszeljem a dolgokat, hiszen ahogy ezt fennhangon hirdetni kezdtem Twitter-en, úgy vált számomra WTF-módon élvezhetetlenné a 6. szezon.

Az évad első 7 része ugyanis számomra eszméletlenül bejött. Nem feltétlenül voltak hangosan röhögősök, de elképesztő ötletorgia volt bennük, ugyanazt kaptuk meg, ami a Community eddig volt, csak pepitában. Folyamatosan kikacsintottak, tovább dőzsölhettünk mindenben, ami meta, beszóltak maguknak és még inkább annak a bizonyos 4. évadnak, ahol nem Dan Harmon volt a showrunner, meg egyébként is mindent kiparodizáltak előtt tisztelegtek.

– She’s upset about paintball.
– Paint? Ball?
– Occasionally our campus erupts into a flawless, post modern, homage to action adventure mythology, mischaracterized by the ignorant as parody.

Alapból az egyes epizódokat is nagyon jó ötletekre fűzték fel (a Honda-reklámos rész, a vérfertőzős, a flashbackes road trip, a börtönrabos, a virtuális világos, Abed filmje), de a koronát ezekre egyértelműen a kidolgozásuk tette fel, látszott, hogy nem voltak NBC-s öltönyösök, akik gátat szabtak volna a készítői elborultságnak. Oké, azt aláírom, hogy olykor talán a kevesebb több lett volna, de ilyen a Community-s életérzés, nem?

Nagy pacsi azért is, hogy a két új karakterrel sem volt gond – Keith David-ről tudtuk, hogy istentelenül nagy császár, és Paget Brewster is jópofa volt, habár nyilván nem lehetett legendás ilyen figurával, viszont cserébe nagyon jól ment a karaktere a többiekhez, jó volt velük a dinamikája. (Ami nagyon durva, hogy amellett, hogy Pelton sosem volt ennyire rendben (naná, hogy még erre is céloztak a végén), számomra most először Chang karakterét is sikerült elviselhetővé tenni, ami…, nem tudom, kábé a világ nyolcadik csodája.)

– You know, what I don’t want to see? Your exchanges with your life coach about the study group when we were dating. Oh, and by the way, clearly, not a life coach, and absolutely, just an Italian sociopath you met at a dispensary.
– You two dated? This was a study group?
– Yeah, Chang was our teacher. What?
– That’s right, and frankly, haven’t been well utilized since.

Azonban, és szinte biztos vagyok abban, hogy ennek valamiféle személyes gyökere van, a 6×08-tól kezdve nagyot fordult számomra a sorozat. Nem tudom, mit változhatott, de egyszerűen közönyösen ment le a 8. 9. és a 10. epizód és még a paintballozással egybekötött folytatás sem tudta maradéktalanul kirántani a kátyúból a sorozatot. A fene sem érti.

De persze főként a szépre emlékszem. És valahol sajnálom is, hogy nem voltak heti posztok a sorozatból, mert a kép+idézet kombóval simán ellehettek volna ezek az írások, szóval shame on me. De tényleg, vagy 200 képet lőttem, két tucat sírvaröhögős idézetet mentettem el magamnak, hihetetlen jó ötleteket sikerült belezsúfolni ebbe a 13 részbe, szóval köszönet a Yahoo-nak azért, hogy megmentette a Community-t.

– You guys think bars scene always have to start at a billiards shot? Or do you think every time someonetakes a shot a in billiards they start a new bar scene without knowing it?
– What? You can just say shut up Abed.

És még egyszer leírom azoknak, akik esetleg kiszálltak, hogy idén kábé 28-29 percesek voltak a részek, több lehetőségük volt a készítőknek is a forgatásra, például helyszíneket illetően, és a részek még weird epilógusokat is kaptak. Vendégszereplők terén nem volt olyan széles a felhozatal, de a megszokott visszatérő arcokon kívül volt pár meglepetésvendég, egy részre Shirley is visszatért, sőt, még Troy is, igaz ő nem úgy.

A finálé nagyon szép sorozatzáró lehet, elbúcsúzott mindenki, bedobták többször is az “and movie”-t, de döntés még nincs a Yahoo részéről a folytatásról. Ami lehet kasza, lehet film és lehet egy hetedik évad is. Én benne vagyok az utóbbiban is, legfeljebb ismét 20 percesek lesznek a részek.

Hogy is mondták az évadzáróban?

I think everyone should imagine their own personal version of season seven and not share it with anyone. And then maybe it’ll come true.

37 hozzászólás Ne habozz!

VanillaSky - 2015. 06. 16. 21:13

“legeredetibb komédiája miért került át a hype-zónából a totál elhallgatott sorozatok közé.”

Pedig baromi egyszerű magyarázata van szerintem. Lényegi fordítója nincs a sorozatnak, anélkül meg azért nehéz olyannak követni aki nem tud angolul.

Nekem még mindig ott van a top3 sitcom között, de Troy hiánya sajnos nagyon meglátszik, Chase simán pótolható volt, de Abed másik fele nem.

winnie - 2015. 06. 16. 21:24

miért nem jó indok az, hogy rosszabb lett?:) egyszerűbb. erre szerintem annak kell válaszolnia, akinél nem top3-as a sorozat. kifogásokat mindig lehet találni.

korábban meg volt fordító. és tele vagyunk olyan sorozatokkal, amiknél ez a helyzet, szóval ez rég nem kifogás. nyilván tényező, amit én is látok, de nem arról van szó, hogy nem nézik extra sokan, hanem, hogy nagyon kevesen és még azok körében sem akkora durranás. (mondom, nekem az is bőven elég, hogy korábban human írt a sorozatról, én az első 2 évadot nem is láttam, és egy ideje már én írok.)

tomex29 - 2015. 06. 16. 21:28

én Chevy Chase kiszállása után az 5. évad elején adtam fel. Valahogy nekem ő volt az aki az igazi röhögős poénokat hozta. Mondjuk Chang meg a másik!

napocskin - 2015. 06. 16. 21:31

Néha olyan meta volt, hogy beleszédültem. :-D Nem mintha eddig nem lett volna az, de ez az utolsó rész…
Én élveztem minden epizódot, még azokat is, amikről pedig tudtam, hogy gyengébben sikerültek. Paget Brewster – és a karaktere – meglepően jó volt. Kicsit hiányozni fog, ha nem lesz. (Vagy nagyon?)

yooha - 2015. 06. 16. 21:34

En tavaly nyaron daraltam le, elotte sose hallottam rola. De a top10 valaha nezett sorozatban nekem benne van. Nagyon szeretem, es Troy tavozasa meg most is faj!

ngear - 2015. 06. 16. 21:50

én is élveztem az összes epizódot.
és tényleg, hogy Chang nem volt idegesítő, az egy csoda. :)

schray - 2015. 06. 16. 21:50

Érdekes, hogy már hetek óta vár letöltve a 8.rész az évadból, már többször is elkezdtem, de valahogy nem tudtam rávenni magam. Pedig az első hét részről ugyanígy érzek, nagyon jók voltak.

scott21 - 2015. 06. 16. 21:55

Troy “visszatért de nem úgy” alatt mit értesz? Végig néztem az évadot de hirtelen nem ugrik be

winnie - 2015. 06. 16. 22:00

volt egy jelenet, amiben láttuk a kezét, ha jól rémlik.

Ark - 2015. 06. 16. 22:01

“miért nem jó indok az, hogy rosszabb lett?:)” lehet hogy jó indok, de nem tudom, mert felirattal nézem, ami nincs.

blueberry - 2015. 06. 16. 22:12

egyetértek, zseniális évad volt (még Troy fájó hiánya ellenére is – ezzel kapcsolatban tetszik, hogy látszik, Abed már nem lehet olyan, mint amilyen mellette volt)

nálam egyedül a vérfertőzős rész volt nagyon gyenge (és nem a téma miatt, arra csak a legvégén derült fény, már az elejétől fogva is), a többi viszont talán mind remekül sikerült – rengeteg nevetős idézet, stb.

(egyébként azt hiszem abban a jelenetben nem pusztán Troy kezét mutatják, hanem beszélnek is hozzá/róla)

fv - 2015. 06. 16. 22:32

Szerintem sokkal rosszabb lett. :-)

20legendd - 2015. 06. 16. 22:37

Hát, nem tudom, nekem az egésznek valahogy nem volt Community hangulata. Azzal, hogy több lett az adásidő, szerintem a sorozat csak vesztett, hiszen a készítők rendre túlhúzták a dolgokat (pl: paintballos rész).

Az új karakterek sem jöttek be. Pedig volt bennük potenciál, de úgy érzem, az bennük is maradt. Chang meg továbbra is szerintem marha idegesítő volt.

Sokat elmond, hogy csupán 2 epizód maradt emlékezetes ebből az évadból: a hackeres, valamint természetesen a finálé, ami tényleg szép búcsú volt. Pedig ez a sorozat nekem pont az emlékezetes epizódokról szólt. Én abba a táborba tartozom, akik inkább megnéztek néhány gyengébb részt, mert azokat rendre zseniális epizódok követték.

Most sajnos/nem sajnos, ennyire nem ingadozott az évad, összességében végigment egy 7/10-es mederben nálam. Annak jobban örültem volna mondjuk, ha a szezon fele nem hoz ilyen átlagot, de a másik fele meg verdesi a 9/10, 10/10-es szintet

Ha tényleg ez a vége sorozatnak, akkor nálam valahogy így festene az összkép:
2 > 3 > 5 > 1 > 6 > 4

a mozit persze megnézném még :)

ldavid - 2015. 06. 16. 22:41

Brewster meglepően jó volt.

Én amúgy még minding mondom, hogy ha lesz 7. évad, abból még össze lehete hozni egy összefüggő részekké feldarabolt filmet is :)

Balumedve - 2015. 06. 16. 22:44

Azt nem tudom pontosan megmondani, hogy melyik résztől kezdett el laposodni a sorozat, de én is érzékeltem a minőség csökkenését. De még így is nézős maradt. Ha pedig, lesz 7. évad, arra is vevő leszek.

Csak megjegyzem, hogy fura volt ez az évad, szinte alig volt szerelmi szál. Eleinte örültem neki, de mostanra simán elférne benne egy kis kavarás.

elkon - 2015. 06. 16. 22:45

Én most kezdtem el ezt az évadot, de az első két rész nem győzött meg egyelőre. Az előző sem volt a legjobb, nem véletlen most vettem rá magam, hogy folytassam.

Troy nagyon hiányzik.

Raziel Anarki - 2015. 06. 16. 23:17

szerintem igencsak pofá kis évad lett, remélem összejön a múvi is (és titkon azt is remélem h a kiesők mellett még chevy chase is visszatér benne), nagyon jó volt ameta évadkezdés, és lezárás is (bár ez egy-két százalékponttal alatta)

köszi yahho, h megmentetted a kedvenc sitcomom :)

outlander - 2015. 06. 17. 00:10

Az 5. évad ötletei/megvalósításai valahogy jobban tetszettek – volt repilot, hazugságvizsgálós bottle epizód, lava world, MeowMeowBeenz, egy zseniális Dungeons & Dragons folytatás, G.I. Jeff és retró kincskeresés… nem unatkoztam na. Viszont az idei próbálkozások nekem kevésbé jöttek be, a paintball kivételével még a high concept(?) epizódok is a megszokottnál jobban nyögdécseltek. A “sima” részekkel nem volt bajom, habár az új szereplő-pótlékokat szokni kellett, bármilyen kevés idő is volt rá, és sokan mondták hogy Abed sem a régi Troy nélkül… de hát ez van, ezt kell szeretni :) Kopott a Community fénye a szememben ezzel az évaddal egy kicsit, és ha Abed és Annie távozása is végleges (bár ezerféleképpen megmagyarázhatják majd, miért kellett a suliba visszajönniük/maradniuk), az egyrészt szép befejezése a sorozatnak, másrészt nekem is ez jelzi azt, hogy itt érdemes kiszállni, mint a Scrubs 8. évad végén… Egy movie/miniévad felőlem még jöhet, de tényleg csak ha jó ötlete van rá Harmonnak és esetleg vissza tudja csábítani a study group korábbi tagjait – akár még Pierce is visszatérhetne :)

sevenside - 2015. 06. 17. 02:06

első részek után abbahagytam, de csak ledaráltam az évadot. nem nagyon kapott el, sőt, azt mondtam ez az évad lesz az utolsó nekem, azonban az utolsó 2 rész telibe röhögős volt, a búcsú meg tényleg szépre sikerült, úgyhogy az évad vége meggyőzött róla, hogy ha lesz folytatás, én ott leszek.
(ami még maradandó rész, az a Hondás, hatalmas volt, illetve negatív mélypontként nálam az óriáskezes epizód maradt meg, elképesztő vontatottnak éreztem)

paranoid android - 2015. 06. 17. 03:14

Igaz, hogy daráltam, de nem éreztem minőségi hanyatlást az évad második felére. Elszórtan volt pár rész, ami kevésbé tetszett, de összességében számomra egy eszméletlen szórakoztató évadot hoztak. A harmadik évad óta a legjobbat. Keith David és Paget Brewster remekül passzoltak a csapatba, sokkal jobban mint tavaly Jonathan Banks. Chang az első évad óta most működött a legjobban. Persze nekem is hiányzik Troy, de elégedett vagyok azzal, amit kaptam, és szívesen néznék még Community-t, legyen az egy lezáró film, vagy újabb évad(ok). És ugyan elkoptattuk már a “zseniális” szót, de a finálé epilógusa tényleg megérdemli ezt a jelzőt.

Limepie - 2015. 06. 17. 05:37

szerettem es neznem is, de fogalmam sincs hol lehet megtalalni(torrent nem opcio) a 6. evadot

winnie - 2015. 06. 17. 06:26

Limepie: de hát mindegyik évad közül ezt a legkönnyebb megtalálni, hiszen a neten adják: yahoo.com/community

abelh - 2015. 06. 17. 07:24

ez az említett közönyösség már az első résztől megvolt nálam, pedig nagyon lelkesen vártam és ültem le elé, főleg az itteni évad beharangozó miatt is…és semmi.

Troy és Abed kapcsolata nélkül hiába a sok ötlet, megszűnt annyira emberinek lenni a sorozat, mint régen, így meg tényleg csak kreatív agymenések sora, de valahogy távoli és lelketlen. eltűnt a láng :) akarja az ember szeretni, de valahogy már nem megy.

zsolti - 2015. 06. 17. 08:17

Sajnos ehhez a sorozathoz nekem mindenképp kell magyar felirat, ami le van maradva így én is. De ez mekkora volt: “And Jesus wept,for there were no more worlds to conquer”. nálam év idézete

Paladin - 2015. 06. 17. 09:22

Az ötödik évaddal visszatért a kedvenceim közé, de ez az utolsó valahogy nem jött be annyira. Talán csak 2-3 rész volt, amit úgy élveztem, mint régen.

Smarci - 2015. 06. 17. 10:37

Bár egyre több sorozatot nézek angolul még én sem kezdtem neki a 6. évadnak felirat hiánya miatt. Ilyen típusú sorozatoknál a maximalizmusom győz, nem akarok lemaradni az utalások, poénok feléről. De az is benne van, h a zseniális első 3 évad után a másik kettő langyosabb volt, ezért nálam is kicsit elfogyott a lelkesedés, de még így is simán jó. Nekem Pierce rasszista dumái jobban hiányoznak mint Troy, de azt is megértem h Abed Troy-al működött igazán. Lehet lassan belekezdek, de ha jól látom Ingorion átvette a fordítást, így lassan de biztosan érkeznek majd a feliratok.

Smarci - 2015. 06. 17. 10:48

BTW a Community-vel kapcsolatban az ember nem “eldzsinkszeli” a dolgokat, hanem “elbrittázza”… :P

winnie - 2015. 06. 17. 12:32

ott a pont!:)

wirth6 - 2015. 06. 17. 13:56

Szerintem ezek a tiszteletadások akkor is inkább paródiák (“Parody is the very explicit duplication of another book or movie in order to make fun of it – i.e. for comedy purposes.” – hangsúly a for comedy purposes részen). És őszintén szólva nekem az ilyen disztópikus/posztapokaliptikus részek (paintball, geothermal, epidemiology, add development) nagyon nem hiányoztak volna.
Különben az évad eleje jó volt még Troy hiányában is, de az RV repair résznél kicsit elakadtam, mert az és az azt megelőző nem volt túl erős.

Limepie - 2015. 06. 17. 17:03

kosz winnie
errol nem tudtam
vartam, hogy a netflixre felrakjak -hamar az elso 5 sz fent van-, de hiaba

Riggins - 2015. 06. 18. 20:54

Nekem nagyon tetszett az évad, és pont azt éreztem, hogy a végefelé egyre jobban szórakozok rajta, szóval nálam nem volt hullámvölgy

Brynden Rivers - 2015. 06. 19. 12:17

Nekem az 5. évad jobban tetszett (Nathan Fillion!), de én sem érzetem színvonalcsökkentést az évad végére.

Lehet hogy ha valaki darálva nézi az más élményt ad.

fyktyvf - 2015. 06. 19. 19:34

Szerintem teljesen jó volt a 6. évad is, nagyon szomorú lennék, ha nem lenne 7. (vagy éppen #andamovie), de ha mindenképp befejezik, akkor az évadzáró tökéletes sorozatzáró is lett. Egyszerre volt vicces, és a szokásosnál is szívszorítóbb, és még a Jeff/Annie shippereknek (igen, én is az vagyok, tudom hogy mennyire ciki shippelni, de hát na…) is dobtak egy nagyobb csontot :). Valamint az évadzáróval azt hiszem elérték a meta csúcsát egyúttal.

Plusz nem hinném, hogy több főszereplő elvesztését túlélné a sorozat, ha Annie és Abed távozása a színészeik fix távozását is előrevetíti, akkor tényleg ne legyen inkább 7. évad, viszont akkor előre a Community mozival, arra talán még Chevy Chase és Donald Glover is visszatérne :).

FrankLuck - 2015. 09. 22. 15:30

Most értem a végére, darálva kifejezetten jó volt. Általában gondjaim vannak a lezárással, nehezen engedem el az ősszitkomjaimat (még a Parks and Recreation végére sem volt lelki erőm). Nagyon jó volt a 6×13, már nem várok új évadot, ennél szebben nem tudják ezt a hat évi élményt lezárni. Egy movie azért még jöhet.
A 3×04 (Remedial Chaos Theory) azt hiszem még nagyon sokáig az all-time kedvenc részeim között lesz.

Gigi - 2016. 12. 04. 15:25

Az egész sorozatot daráltam, most értem a legvégére. A hatodik évadra iszonyatos hiányérzetem lett, valahogy a totál jelentéktelen Shirley eltűnése hozta el azt a pontot, hogy úgy éreztem, eltűnik az eddigi felállás, és egy sokkal üresebb dolgot kapunk. Persze, aztán megszoktam, de az új karakterek közül egyik se nőtt a szívemhez. Elroy elment, pont azt pótolta, amit Shirleyvel és Pierce-szel elvesztett a sorozat, hogy a háttérben maradt, és hozta az egysorosokat. Frankie-t viszont sehogyan se tudtam megkedvelni. Jeff, Britta, Abed és Annie keveréke volt, ahogyan azt az érkezésekor el is mondták, és zavart, hogy külsőre nagyon hasonlít Annie-re. Komolyan összekevertem hátulról párszor a kettőt.
Hiába, valószínűleg azért, mert egyben néztem az egészet, nagyon hozzám nőtt a csoport eredeti dinamikája, főleg, mert a két kedvenc dolgom benne Troy és Abed barátsága és Pierce volt (persze, megértem, hogy Chevy Chase miért utálta játszani, de nekem az epizódok fénypontjait hozta Pierce baromsága), de ahhoz képest, hogy rákényszerültek, szerintem korrektül oldották meg a feladatot.
Kevesebb Dean és kevesebb Chang elférhetett volna. Úgy éreztem, hogy őket mindig csak egyoldalú konfliktuskeltésként hozzák be, nekem totál kilógott az amúgy hiperjól megírt sorozatból, hogy “és akkor most nevess egy androgün figurán, aki szánalmas és inkompetens huszadjára is” (mondjuk azt, hogy erőltetetten rá volt gerjedve Jeffre én egy fricskának fogtam fel, és úgy rendben is volt, viszont ha a húsz epizódból csak ötben van Dean, szerintem pont elég lett volna).
Chang pedig egy összevissza csapongó katasztrófa, aki bevallom, szórakoztatott az első évadban, de utána bőven elég is volt belőle, ki is kellett volna írni. Engem is meglepett, hogy a changnézia tulajdonképpen működött, és elviselhetővé tette, sőt, a hatodik évad utolsó részében a legjobb jelenetek közül kettőt is ő hoz.

És szerintem ezekben is megmutatkozik, hogy milyen kivételesen tehetséges író Harmon, hogy a sorozatnak vannak hibái, de kijavítja és felvállalja őket, ráadásul nevetni is képes saját magán.

Abed az egyik legzseniálisabb szitkomkarakter ever.

Részemről a romantikázás csak az első évadban volt nagyon zavaró, a többiben három-négy részt szántak rá, és abszolút rendben volt. Mondjuk, csak az első két évadban történt bármi is, a maradékban Jeffet hol Brittával, hol Annie-vel boronálták össze (egyébként a második évados megoldás zseniális volt, a Troy-Britta dolgot meg szerintem erősen azért írták bele, hogy megmutassák, mennyire unalmas, ha valakik összejönnek a study groupból), és szerintem Jeff karakterfejlődése szempontjából egy fontos dolog volt, hogy rájött, hogy (spoileralert: igazából most már meg szeretne állapodni, nem hitegeti tovább magát azzal, hogy nem negyven éves, nincs baja azzal, ha nem a világ teteje, viszont Annie hiába fantáziál a házasságukról, az még egy távoli dolog neki, és ez az igazi probléma azzal, hogy a csaj tizenhét évvel fiatalabb nála, nem az, hogy furán néznének ki. Szerintem ebben simán benne van Jeff hat évadnyi fejlődése, szóval részemről rendben volt)

Tetszett a lezárás, pont valami ilyesmi illett a sorozathoz, és lehet tudni, hogy nem lesz hetedik évad, szerintem ők se tervezték/számítottak rá. A tavalyihoz képest sokkal egyértelműbb, hogy sorozatzárónak szánták, nagyjából el is varrtak minden szálat. Dan Harmon pedig meg szeretné csinálni a movie-t, ami tökéletessé tenné. Troy és Pierce visszatérésének még én is nagyon örülnék (akár Pierce feltámadásának is, a sorozatban volt már rá példa).

A legjobb sorozatok között van, amiket láttam, még tényleg a movie-t remélem, hogy betetőzi, de összességében szerintem zseniális volt.

winnie - 2016. 12. 04. 15:34

de jó volt ezt olvasni, köszi. feltolultak bennem az emlékek.

Gigi - 2016. 12. 04. 19:05

Nekem meg ki kellett írnom magamból, szóval örülök. :) (meg olyan darát toltam ebben a pár napnyi szabadidőmben, hogy bevallani is szégyellem, hogy most mennyire hiányzik :D) Szívem szerint máris megnézném elölről újra (de pár részt, pl a timeline-osat mindenképpen meg fogom még párszor), nagyon nagy kedvenc lett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz