login |

Game of Thrones: vége az 5. évadnak

2015. 06. 16. 14:52 - Írta: CyClotroniC

269 hozzászólás | kategória: kritika,

Akkor most kezdhetjük is vágni a centiket a következő szezonnyitóig? Legalábbis nem nagyon emlékszem olyan fináléra a sorozat életében, ami ennyire aljas módon és ennyi cliffhangerrel küldött volna el minket a 10 hónapos kényszerszünetre, mint a mostani. Ez persze legalább annyira hátrány is, mint előny, hiszen kvázi egy sokkmontázst kaptunk 5×10 gyanánt.

Ami a szezon egészét illeti, úgy hiszem, hogy igencsak elégedettek lehetünk, legalábbis én biztosan az vagyok, persze azért nem maradéktalanul. A dorne-i történetszálból talán a sorozat legfeleslegesebb szezonívét sikerült kihozniuk az íróknak, ahogyan egészen meglepődnénk azon is, ha csak azt néznénk meg, hogy ugyanazon idő alatt kivel mennyi minden történt, így Brienne kitartó – ám kétségtelenül karakterhű – elhivatott strázsálása és várakozása kerülhet még talán a mérleg negatív oldalára.

Messze más liga ugyan Arya, Dany vagy Tyrion története, mint a fenti két példa, de hiába van szó közönségkedvenc karakterekről, idén nem tudtak akkora élményt okozni, mint Jon Snow, Sansa, Stannis vagy Cersei, akiknek talán a legdrámaibb és legtöbbet vitatott pillanatokat köszönhettük.

Először volt talán érezhetően más íze a szezonnak, mint elődjeinek, és bár váratlan fordulatokban valóban kevesebbet tesz már le az asztalra, mint a korábbi években, cserébe előre látható és elkerülhetetlen karaktersorsokban erősebb és könyörtelenebb, mint valaha, félszáz epizódnál pedig talán így is van ez rendjén.

Az összképet nézve 7,5/10 az idei évad, ami sokkal inkább összélmény és a különböző történetívek átlaga, mintsem az epizódoké, ráadásul az is sokat dob a GoT-élményen, hogy még mindig az egyik legszívesebben kibeszélt sorozatotokról beszélünk, ami idén is szolgáltatott nekünk bőven vitaalapot.

Ez az a pont, ahol sokan azt rebesgetik, hogy a sorozat beérte a regényfolyamot, ennek ellenére simán elképzelhető, hogy lapulnak még olyan tartalékok a lapokon, amikkel később foglalkoznának csak a készítők, így ha lehet a könyves utalásokat továbbra is az arra kijelölt topicra próbáljuk korlátozni, már csak azért is, mert az eddigi évekkel ellentétben, jóval több kétely között hagytak minket. A tovább mögött folytatom.

Az a vicces, hogy éppen a legtöbbet vitatott kérdés tűnik számomra a legkevésbé kérdésnek (általában ilyenkor sikerül mindig nagyon mellétippelni), de legyen, tárgyaljuk ki ezt először.

Most akkor mi is van Jon Snow-val? Tényleg meghalt? Nos az interjúk alapján úgy vettem ki, hogy ezen a cliffhangeren az újoncok és a könyvesek egyaránt osztoznak egymással, azaz senki sem tud biztosat, és hiába hírhedt a Game of Thrones a “senki sincs biztonságban”-szemléletről, úgy hiszem, hogy azért ez mégsem teljesen igaz.

For the Watch!

Igen, Kit Harrington valóban nyilatkozta az EW-nak, hogy nem fog visszatérni a 6. szezonra és hogy halott, de annyi minden szól ez ellen, hogy egész biztosan rejtenek még szemantikai kiskapukat ezek a szavak. Történet szempontjából ott van nekünk Melisandre – akit amúgy múlt héten majdnem minden GoT-rajongó utált, most meg szinte mindenki az ő képességeiben bízik – simán képes lehet feltámasztani, hiszen láttuk már ezt a mutatványt a Thoros – Beric Dondarrion párostól, és hát éppen a Falhoz érkezett, ami tálcán kínálja ezt a megoldást.

Lehet, hogy kár nagyobb jelentőséget tanúsítani neki, de mikor jöttek a hírek a dezertálásról a táborban, már akkor látszott rajta valami felismerés, ami számomra több volt Stannis puszta bukásánál és könnyen lehet, hogy nem csak kényszerből, hanem eleve céllal indult el a Falhoz. Persze ebben a részemről benne van az is, hogy a legtöbb rajongóval ellentétben – főleg a múlt heti epizód után – továbbra is Mel az egyik abszolút kedvenc karakterem, így csak szurkolni tudok annak, hogy fontos szerep várjon még rá, ahogy Davos-szal is kezdeni kell majd valamit, vélhetően idővel majd éppen a vörös papnő kárára.

Ha mégsem ez a megoldás, valamilyen azért csak lesz, hiszen a Falas történetnek nem maradna fókusza Jon nélkül, nélküle Mel és Davos is eléggé a levegőben lógnának, ráadásul ki más lenne, aki a Mások fenyegetését a vállára venné, mert Dany még elég távol van ettől a ponttól. A legfőbb érv tehát Jon feltámadása mellett nem feltétlenül logikai, hanem pusztán dramaturgiai, még akkor is, ha alapvetően a feltámasztások tompítják bármilyen drámai történet élét, bár lássuk be, ezen a ponton a Game of Thrones bőven kitermelt annyi előnyt, hogy egy ilyen beleférjen neki, ha meg akarják lépni.

Ezért is sokkal nagyobb rejtély talán Stannis sorsa, mert az ő karaktere még lazán tudna működni elbukott királyként, hódítóként, apaként és férjként is. Mégis inkább annak szurkolok, hogy maradjon csak halott, egyrészt mert Mel és Davos teljesen új színt kaphatna nélküle, másrészt pedig karakteridegenebb pillanatot el se tudnék képzelni Brienne-től, ha mégis valamiért életben hagyná, eleve már így is kvázi megszegte az esküjét azzal, hogy Sansa helyett Renly megbosszulását választotta.

Az viszont mindenképpen érdekes, hogy más helyszínre vágtak, mikor az epizód összes többi karakterhalálát nyugodt szívvel megmutatták nekünk, de ez még nem feltétlen jelent semmit, hiszen Syrio vagy Sandor halálát se mutatták, mégsem láttuk azóta egyiküket sem. Simán lehet az is, hogy Stannis-nek valami váratlan külső hatás menti meg a bőrét vagy az, hogy még a készítők maguk sem döntöttek a sorsa felől, de a legjobban tényleg a halál állna jól a történetének.

És ez nem szimpátia kérdése, egyszerűen így lenne igazán teljes a tragédiája, ez tenne pontot a klasszikus királydrámákat idéző bukásának a végére. Egyébként meg Stephen Dillane-t mindig is jó színésznek tartottam, de kezdetben mégsem működött számomra Stannis-ként, viszont erre az évadra eszméletlenül jó lett. Vagy csak ennyit dobott rajta a borosta?

Tovább haladva a “bizonytalanságok” vonalán, Sansa és Theon szökése van még látszólag nyitva hagyva, de szerintem eszünkbe se juthat itt, hogy nem élték túl az ugrást. Ez a történetszál egyébként rengeteg potenciállal rendelkezik, hiszen mehetnek északra, Jonhoz vagy útra kelhetnek megkeresni Brant és Rickont, és mindezt Brienne-nel vagy akár nélküle, kettesben, ami talán még izgalmasabb is tekintve a helyzetükre. És persze mindezt úgy, hogy Ramsay garantáltan nem fogja ezt annyiban hagyni.

Dany esetében inkább tartom a khalasar érkezését egy újabb ölébe pottyant seregnek, mintsem fenyegetésnek, még akkor is, ha ez kicsit kinyírja a meereen-i válságstáb tervét, pedig eszméletlenül szívesen néztem volna a két hősszerelmes mentőexpedícióját, de az se kecsegtet kevesebb izgalommal, hogy Tyrionnak és Varys-nak, talán a két legkompetensebb embernek a sorozatban, a pusztulás széléről kell megmenteni a várost.

Dorne kapcsán talán nem árt, ha egy vallomással kezdek: kevés karakter irritál annyira a sorozatban, mint Ellaria és talán egy másodpercet sem tudnék felidézni, amikor kedveltem vagy kicsit is érdekelt volna Oberyn özvegye. Benne volt ugyan a pakliban a jóslat és a börtönjelenet miatt is Myrcella halála, de ettől függetlenül nem örülök neki, ráadásul fölöslegesebbé is tette a Dorne-i történetet, mint amilyen eddig volt, így ugyanis pusztán egy apró Jaimie-karaktermomentumon túl semmit, de tényleg semmit sem adott hozzá az idei összképhez.

Ami Aryát illeti, az ő történetének a jövője teljes homály egyelőre (korai még?), de egy biztos, ha a nevét nem is tudta maga mögött hagyni, a személyiségét már jócskán sikerült, hiszen a “kiképzése” és a bosszúvágya kis túlzással egy pszichopata képregény gonoszt faragott belőle, mikor rezzenéstelen arccal kivégezte Ser Merynt, akit egyrészt nyilván nagyon nem sajnálunk, másfelől továbbra is tartom, hogy túlzásba estek vele a készítők, bár fura, hogy a védtelen braavos-i lányok verése, messze nem váltott ki akkora népharagot, mint a Sansával történtek, pedig ha valami, hát ez biztosan nem volt több pusztán egy “nézzétek milyen szemétláda ez a karakter!” eszköznél.

És ezzel el is érkeztünk Cersei sétájához, ami szerintem simán ott van a sorozat három legerősebb jelenete között. Testdublőr ide vagy oda, de minimum Emmy-jelölést ezért Lena Headey-nek, amiért egyetlen szó nélkül tökéletesen hozta Cersei minden egyes rétegét, a jóformán végig kitartó eltökéltséget, a lépésről lépésre szertefoszló büszkeségét, ráadásul mindezt egyes egyedül, Jaimie vagy gyermekei támogatása nélkül.

Elég sokat elmond szerintem az alakításról vagy a séta távolságát és hosszát zseniálisan érzékeltető rendezéséről, hogy míg telis tele volt halálesettel az epizód, messze ez volt a finálé legsokkolóbb pillanata számomra, még akkor is, ha most minden Jon Snow-rajongó szemöldöke az egekig szökött.

Nem állítom, hogy nem volt kegyetlen vagy szívbemarkoló Ned halála vagy a Vörös Nász, de valahogy engem jobban meg tud ütni az, amin Theonnak keresztül kellett esnie, Shrieen sikolya a máglyán vagy most éppen Cersei sétája, az pedig hogy ezek mindegyike képes morális vitákat, empátiát vagy akár szurkolást – valaki mellett vagy akár éppen ellen – kiváltani belőlünk, nézőkből, mindenképpen a sorozat egyik legnagyobb erénye, ráadásul nem is azért mert ez foglalkozna a leginkább az ilyen kérdésekkel.

Lehet, hogy a szezon intenzívebb részeit szinte kivétel nélkül az utolsó harmadra tartogatták, de az évad teljes egészét nézve, elképesztően érdekes íveket sikerült felrajzolniuk a készítőknek.

Írtam már arról többször is, hogy szerette boncolgatni az 5. évad a válaszutakat, a múlt magunk mögött hagyását, a szükség szülte szövetségeket, mégis úgy tűnik, hogy szinte mindenki elbukott a szezonban és a legtöbben ezt csakis saját maguknak köszönhetik.

Jon próbálkozása a Varjak és a Vadak egyesítésére kudarcot vallott, Stannis nem csak a csatát, de egész családját is elveszítette, Mel úgy tűnik, hogy végig a rossz emberben kereste a megváltóját, Cersei terve csődöt mondott, és elvesztette teljesen az irányítást Királyvár felett, Jaimie akciója elbukott Dorne-ban, nem sikerült élve hazahoznia a lányát, Dany kezéből pedig – sárkánylovaglás ide vagy oda – de kicsúszott Meereen irányítása és a reformtörekvéseit se sikerült megvalósítania.

A Game of Thrones karakterei azonban továbbra is csak saját maguk vagy szeretteik érdekeit nézik, ez alól pedig jóformán csak azok kivételek, akiknek már nem maradt senkijük, a legizgalmasabb történet pedig talán éppen azokra vár, akik most fogják ezt a szintet elérni. Sansa mellett nem maradt más csak Theon, Mel és Davos vezér nélkül, de talán a legkecsegtetőbb mégis az, hogy milyen mélységekbe fog zuhanni Cersei és Jaimie, ha Tommen esetleges halálával az utolsó gyermeküket is elveszítik.

Ami pedig a nagyobb képet illeti, ez az a pont most a történetben, amikor senkinek sincs már hatalma, szinte mindenki mélyponton van, aki még él, elvétve találni csak kivételeket, ám bármilyen sötét is a jelen, tökéletesen passzolnak ezek az egyéni tragédiák az intrikák és hátba szúrások valamint a borítékolható, végső, epikus ütközet közé, hiszen ha túl akar élni ez a birodalom, akkor éppen akkor kéne összefognia, amikor mindenki a legtöbb sebből vérzik. Azt pedig csak remélem tudom, hogy a megoldáshoz újabb határokat kell majd átlépnie mindenkinek és nem csak sárkányháton érkezik kelet felől.

Közeleg az április. Jövőre ugyanitt.

269 hozzászólás Ne habozz!

kormányos - 2015. 06. 16. 15:14

“hiszen Syrio vagy Sandor halálát se mutatták, mégsem láttuk azóta egyiküket sem”

szerintem királyvárban ott a végén az új testőr eléggé Sandor volt

kormányos - 2015. 06. 16. 15:14

ja nem hülye vagyok felkevertem a kettő csak hirtelen írtam :D

Blnd - 2015. 06. 16. 15:15

Én vagyok az egyetlen, akit totál hidegen hagy, hogy Jon visszatér, vagy sem? A kezdetektől fogva a legunalmasabb, végtelenül egysíkú faarcú karakternek tartottam. Tulajdonképpen inkább örülnék, ha halott maradna. A halálakor a szemem sem rebbent, mig amikor Cerseit alázták, akkor eléggé elérzékenyültem, pedig korábban szinte hozzá vágtam volna valamit a tévéhez az aljas tettei miatt. Számomra ilyen egy érdekes karakter a tökéletes színésszel. Nem olvastam a könyvet, nem érdekel ott milyen.

Lemoni - 2015. 06. 16. 15:21

Húzott a finálé egy Hannibal S02 sorozatzárót ezzel, hogy látszólag megöltek egy csomó karaktert, aztán agyaljon csak a jó nép egy évig, ki úszta meg. (Csak a Hannibal ezt sokkal élvezetesebben csinálta.) Nem volt nekem különösebb gondom a GoT 5. évaddal, de a két utolsó rész teljesen elvette a kedvem a folytatástól. Az évadzáró minőségileg sem tetszett, a Stannis csata “ilyen volt-ilyen lett” gyors bakugrása vagy hogy a sárkány jobb színészi alakítást produkált, mint a szőkeséges anyja és hasonlók miatt nagyon gyengének éreztem az egészet. Cersei canossája meg túl hatásvadász volt, végig üvöltött belőle, hogy díjak besöprésére vitték ennyire túlzásba. Az meg most már csak költői kérdés marad, mi a fenének nevezte el a leglúzerebb családot az író Starknak (erősnek), ha ezeket nyirbálja kegyetlen élvezettel.

karit - 2015. 06. 16. 15:22

Naivitás lett volna azt várni, hogy a fináléban nem szopni fog az összes főkarakter, csupán a fokozatok voltak kérdésesek.

“karakteridegenebb pillanatot el se tudnék képzelni Brienne-től, ha mégis valamiért életben hagyná”

Ez csak őrajta múlik? Mivel csak a húsba belecsilingelő hang hallatszott, lehet, hogy Stannisban mégis van még küldetéstudat/életösztön (neki amúgy is jóval izgalmasabb szála van, mint Brienne-nek, aki az utóbbi heteket egy rohadt toronyablak bámulásával töltötte, és natürlich – hja, Martin… – azt is potom öt másodperccel unta meg hamarabb a kelleténél), és épp a marcona matrónából lóg ki egy oda nem illő vasdarab.

Jont előre figyelmeztették, jó tett helyébe rosszat várj: eddig ez itt mindig bejött, naá, hogy most is. És akkor erre jön Melisandre…

Az írók ravaszak, tudják, hogy mi tudjuk… Mert ugye, mi másért ment volna a betliző Melisandre éppen a falhoz, mint hogy Jont visszarugdalhassa az életbe, nem? Talán, hogy Davos kinyírja? Ne már. Hiszen ő fel tudja kelteni Jont!

Szóval ezért tuti, hogy dafke nem fogják vele visszahozatni. Oké, persze pont ezért hozzá is rakhatnak még egy “tudjuk, hogy tudjátok” csavarást, és direkt felkelti majd.

Végül is, lenne benne ráció, pont mivel “Őrséged itt véget ért!”, egy teljesen új helyzetbe kerülne Jon, amibe sok minden belefér. De vajon mi a fenéről fog szólni a Fal ezentúl? :(

Egyre kevésbé érdekel, kié lesz végül a vastrón. Martin végtelen cinizmusát látva senkié. Talán az lenne a legstílusosabb, ha városostól bele borulna az öbölbe. Jöjjön a Tél, a jégkorszak, a kipusztulás, az egyenlítőig befagyott óceánok. Aztán a nagy olvadás után pár százmillió évvel jöhetnek majd a dinók, utánuk meg mi.

És a tizenkilencedik könyvben jön majd egy izlandi gyöngyhalász, aki felhozza a rozsdás széket, és kezdődhet minden elölről.

Lemoni - 2015. 06. 16. 15:23

* Hannibal s02 évad zárót…. (elnézést)

NLZ - 2015. 06. 16. 15:30

Meh, olcsó sokkhatások. Itt egy remek írás, ami kiemeli pár részét annak, hogy milyen rosszul lett a rész megírva:
https://np.reddit.com/r/asoiaf/comments/39vrp7/spoilers_all_the_real_difference_between_the_show/cs6zs3q
Nem kell aggódni, ez a komment nem tartalmaz könyves spoilereket.

mikkamakka - 2015. 06. 16. 15:34

Cercei sétája, Theonék szökése, Jon, Stannis szála mind jó volt, mégse tetszett az évadzáró, pedig talán Dorne volt az egyetlen igazán idegesítő, felesleges rész
Dorne egész évados WTF, szinte minden félrement ott és ötletem sincs mire akarják kifuttatni, bár Myrcella halálát se mutatták és tudjuk h van ellenméreg

DonMaros - 2015. 06. 16. 15:36

Nekem tetszett az évad, jobban mint az előző. Bár kicsit furcsáltam, hogy Alliser John ellen fordul, miután bebizonyosodott, hogy igaza volt. Összességében 8/10.

maradék - 2015. 06. 16. 15:36

Jon Snow halálát valahogy nem tudom hitelesnek tekinteni, hiába nyilatkozta azt a színész, hogy nem tér vissza a kövi szezonban, az nem ugyanaz, hogy soha többé nem fog visszatérni…:D
De egyébként én se vagyok oda a karakterért, bár ez szerintem Kit színészi képességeinek köszönhető. De nekem nem különösebben hiányozna, de hát eléggé jelentős kulcsfigura.
Dany sokkal jobban érdekel, az utóbbi részekben csak arról szólt a karakter, hogy szép a haja, szép a ruhája amíg hagyja maga alatt vágni a fát. A nomádok között sokkal jobban átjött a karakter, míg a 2. évad óta csak azt szajkózza, hogy van serege és sárkányai. Érdekel mihez kezd magával mindezek nélkül.
A Sansa/Theon szál nagyon idegesíteni fog ha nem halnak meg olyan magas ugrásból, pedig az valószínű… Néhány karakter annyira kifutott, fel nem foghatom, hogy miért ne lehetne csak elbúcsúzni tőlük, és nem követni tovább az útjukat. Brienne lett a haszontalan karakterek királynője, aki egy évadon át állt a hóban a gyertyafényre várva…:D Persze, gyakorlatilag azért vitték csak fel oda, hogy találkozzon Stanisszal, pedig őt bármelyik katona kivégezhette volna. Csak az a szép, hogy nem ezeket a mellékkaraktereket írják ki, hanem akiknek még hatása is lehetne a dolgokra.

tseby - 2015. 06. 16. 15:39

Vágom a centit, hogy ismét tátott szájjal bámulhassam a kedvenc sorozatomat.
Nálam továbbra is 10/10 a sorozat, igaz a Dorne-i szál kissé gyengére sikeredet.
CyClotroniC is így érezhetett, mikor kifelejtette, hogy Myrcella nem biztos hogy meghalt, Bronn megmentésének körülményei és a parti társalgása nekem úgy jött át, hogy Oberyn lánya az ellenmérget adta neki. Igaz ha így van, akkor JAmie nem vágja le felindulásból a herceget, és az apja nem filézi így ki a homokkígyókat se az árulásukért, happy end meg nem szokott lenni ebben a sorozatban, szóval nálam még ezen a szálon is vannak kérdőjelek.

majsz - 2015. 06. 16. 15:41

Jon amilyen halál unalmasnak indult, annyira húzták fel a karaktert az 5. évad végére és épp ekkor ütötték ki, ütős ív az tuti. Az interjúból nekem az jött le, hogy halott (az őrségtől csak így léphet ki), valamint nem szerepel a 6. évadban, tehát a fal lehet hogy hanyagolva lesz és ráálnak jobban többi vonalra és csak majd a 6. végére vagy 7. elejére ugranak vissza mikor már a vadak-varjak jelentősen megcsépelték egymást.

eSboy - 2015. 06. 16. 15:41

@Karit

Martinnak semmi köze ahhoz, hogy Brienne mennyit várt.

DarylD - 2015. 06. 16. 15:46

Könyvolvasóként (nem spoilerezek) nézve az eddigi legjobb évad volt szerintem. Talán jobban vitték tovább a történetet, mint a könyvek. Idén tényleg egészen más történetszálak kerültek fókuszba, ez nekem nagyon tetszett. Sose voltam oda északért, de idén Deres lett az egyik kedvenc helyszínem. Főleg Sansa és Theon remekeltek, mindketten a kedvenc karaktereimmé váltak erre az évadra. Dorne-on kívül tényleg nem volt egy érdektelen szál se (én egyébként annyira nem untam azt se, hála a Jaime-Bronn-Myrcella triónak), néha még a Mereen-szálat is élveztem, pedig a könyvben nagyon utáltam.
Az évad összességében egy erősebb 8/10 volt, elég stabil teljesítményt nyújtott. A csúcspont nálam a 8. és 9. részek voltak, előbbi nem (csak) Rideghon miatt. A finálé is tetszett, piszok erős jelenetek voltak benne, de a sok cliffhangert már nagyon hatásvadásznak éreztem.
Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan folytatják jövőre. Eddig úgy gondoltam a könyves befejezést akarom előbb elolvasni, de ezután az évad után már nem vagyok olyan biztos a dolgomban.:D

Tomisz - 2015. 06. 16. 15:47

They shall really start to find new ways to impress me… these “sudden” and “unexpected” deaths getting less and less effectice to my “wow factor”. Well, almost contraproductive and putting me into a status of “I am not that interested in the next season anyomore”, partially.

C’mon guys! This is a vast fantasy world. There are far more interesting stories to tell than getting out boring episodes till the final one, compress some death/kill action into one episode at the end.

Be more creative! :)

Nem volt kedvem lefordítani… ezt írtam a RT-on. :D

Bronn - 2015. 06. 16. 15:47

Azért én Baratheon sem lennék, amilyen magasról indultak, mára már olyan mélyen vannak. Kihalt az egész család, na jó Tommen még él, de róla meg lassan kiderül, hogy köze nincs hozzájuk. 2 rész alatt megöltek 3-t is (ha a Myrcellat is idevesszük) plusz Stannis feleségét, ami nem rossz teljesítmény egy amúgy sem nagy családtól.

Eddig minden évadban elment egy Baratheon, ha jól emlékszek, úgyhogy Tommen helyében én felkészülnék.

Amúgy engem az idő ‘ugrálása’ kicsit zavart, mint:
– Davos már este elindult a Falhoz, míg a boszorka csak reggel mégis szinte egy időben értek oda
– Sansanak annyi idő kellett leérni a toronyból amíg lenyomtak egy csatát és még vissza is értek

JessePinkman - 2015. 06. 16. 15:48

korábbi részben mondták, hogy rengeteg hó esett és lehet nem tudnak kilovagolni, szal szerintem belefúródnak a hóba.

Példa a való életből, ahol egy orosz csávó leugrik az ötödikről a hóba (de közbe meg is gyújtja magát)

https://www.youtube.com/watch?v=VJ_TJ6JKC04

:D

Silas - 2015. 06. 16. 15:48

6. évaddal véget is érhetne.. szerintem.

Tatala77 - 2015. 06. 16. 15:49

Nem tudom, engem ásításra késztetett Cersei része, 10 percen keresztül csak sétálgatott pucéran…

Stannis kíváló stratéga, de elmegy ostromolni kevesebb sereggel, mint a védőké… ahaa…

Melisandre pont akkor ér a Falhoz, mikor megölik Jon-t, és okkal ment oda, már a rész elején ilyen fejet vágot… aha…

Dany szerintem a legunalmasabb karakter, 0 haladása van, olyan, mintha fogalmuk sem lenne az íróknak, mit akarnak vele. Kimegy a hegyen, és hirtelen a semmiből feltűnik egy csomó lovas? Aha…

Szerintem ez az évad volt a leggyengébb rész, csomó értelmetlen fordulattal és szállal (pl. Dorne).

6/10, pedig eddig imádtam ezt a sorit fantasy rajongóként!

crossover - 2015. 06. 16. 15:50

Kizártnak tartom, hogy Jon Snow végleg meghalt. Annyira értelmét veszítené akkor az, hogy a kardjával megölt egy Mást, hogy pislogtak egymással a másik Mással (egyre viccesebb ez a mondat), meg mégis ki lenne a vezér a Falon? Lehet, hogy unalmas a karaktere, de egyre fontosabbá vált a személye, szinte csak ő veszi komolyan a Mások közeledtét, erre ilyen méltatlanul nyírnák ki? Nem hiszem.

Tatala77 - 2015. 06. 16. 15:52

@Bronn:
“- Davos már este elindult a Falhoz, míg a boszorka csak reggel mégis szinte egy időben értek oda”

Azt honnan veszed, hogy egyszerre írtak oda? Mert Davos már erősen győzködi Havas Jont, mikor Mel odaér…

Tatala77 - 2015. 06. 16. 15:53

khmm… írtak – értek, ofkorsz:)

Bronn - 2015. 06. 16. 15:54

@Tatala77

Azt sem tudom elképzelni, hogy fél napig menjen ez a vita, hogy:

– Kell kaja
– Nem adunk
– Kell ember
– Nem adunk
– De a vadak
– Nem
stb…

szóval ebből gondoltam, hogy max egy 10perce győzködheti Snowt.

majsz - 2015. 06. 16. 15:59

@maradék Sansa/Theon karaktere eléggé ki lett dolgozva nem valószínű hogy ezen a ponton így kiírnák őket, tekintve, hogy akkor az eddigi útjuk értelmetlen lenne, mivel ha elhagynád őket az elejétől a sztoriból majdnem ugyanaz lenne a végkifejlet, legalábbis Sansánál (úgy gondlom Joffreyt úgy is kipattintotta volna vki), Theonnál pedig kb az utolsó 2 évad lenne értelmetlen. Theonnak fel kellene áldoznia magát Sansáért, neki pedig kinyírni Ramsayt, miután az végez otthon a családjával, de persze ez GoT így ez túl ideális :)

Iceman - 2015. 06. 16. 16:00

Jont szerintem hanyagolják egy ideig, lehet kimarad a következő évadból mint idén Bran. Sansa és Theon a Falhoz megy, mivel úgy tudják Jon ott a főnök aztán Davossal együtt elindulnak megkeresni Rickont. Arya szálát nem tudom hova tenni, már semmit se értek belőle:D A végén pedig kíváncsi vagyok hogy Benjen felemlegetése a készítők részéről csak trollkodás volt vagy pedig jelzés hogy jobb nem elfelejteni őt mert még lesz szerepe.

Herceg - 2015. 06. 16. 16:00

Az évadot összességében unalmasnak találtam, időnként erősebb pillanatokkal, a finálé pluszban még súlytalan is lett. Jon halála totál hidegen hagyott. Mennyi idő alatt tudták le, fél perc? Az meg egyenesen felháborít, hogy Stannis is a rész teljes első 5 percére volt csak érdemes. Méltatlan nagyon. És a hegy, te jó ég:D ez a könyvben is így van? Nem érzem már a régi színvonalat. Talán majd jövőre. NLZ linkje megmondja a frankót amúgy.

drx - 2015. 06. 16. 16:01

Bármennyire is szeretem a GoT világát ez az ötödik évad szinte értékelhetetlen volt. Ennél laposabb és semmilyenebb évadot ritkán lát az ember. Konkrétan végig azon járt az agyam, hogy mikor lesz már vége az éppen aktuális résznek.

Én úgy érzem, hogy már kezd megfáradni a történet, egyáltalán nem tudja hozni azt a színvonalat, amit eddig az előző 4 évad hozott. Az egész évad alatt egyedül Sansa és Ramsay adta azt az érzést, mint régen(Cercei volt talán még a kivétel, de ő is csak a legvége miatt).

Havas Jon halála egyáltalán nem érintett meg, szerintem már rég meg kellett volna halnia. Már tavaly azt a pillanatot vártam mikor írják már ki, mert annyira egy semmilyen karakter, ráadásul számomra a Fal is egy olyan hely, ami érdektelen, mindig csak a kínlódás megy, ha tehetném az összes ott játszódó jelenetet kivágnám.

Véleményem szerint az se tett jót a történetnek, hogy már annyira szétszéledtek a karakterek és egyre több helyen játszódik ezáltal a sztori. Számomra már hiányzik az összhang, nincs már az hogy egy helyen tartózkodik sok erős karakter és csak úgy generálódnak az érdekesebbnél érdekesebb konfliktusok.
Ez az évad nálam: 3/10

Nok3dli - 2015. 06. 16. 16:06

Az évad összességében rendben volt nálam.7/10 mert voltak hiányérzeteim és pár végkifejletnek nem így kellett volna történnie. De ezek már többnyire egyéni nézőpontok kérdései…

Ami a legjobban zavart Jon halála. Nem az, hogy meghalt. Ennek így kellett lennie. Engem nem zavarna ha visszajönne, mert érdekes lenne látni, hogyan folytatná a harcot a walkerek ellen. Ezzel szemben az sem zavarna ha halott maradna, mert “nem tudott ő semmit”. Többnyire ösztönösen (naivan) cselekedett, és ebben a világban ez öngyilkosság.
A gondom annyi, hogy miért a leges legvégére kellett tenni, azt látom most kb az emberek 98%-a ezzel foglalkozik. Szerintem, ha a 9. részben hal meg Jon, egyből ahogy visszaér a falhoz, akkor lett volna az embereknek több ideje (+1 rész) ezt feldolgozni. Biztos vagyok benne, akkor nem lenne ekkora “felháborodás”…

Ami legjobban tetszett Tyrion és Varys. Ez a pár félszavas mondat tőlük kb többet ért mint az egész Dorne eddig az évadban.

Danika meg megint kapott egy ajándék sereget… Salsa életútjával szembe állítva elég éles kontraszt ad. (tetszik ez a morbidság :) )

Allain - 2015. 06. 16. 16:07

Jonnál azt felejtik el sokan, hogy még most sem tudjuk, hogy kik az igazi szülei, ami a történet egyik legnagyobb rejtélye. Ha halott maradna, kit érdekelne? Nem maradhat az.

Blnd - 2015. 06. 16. 16:10

Allain:
Miert, most kit erdekel?

cathy - 2015. 06. 16. 16:11

Szuper írás, megint megfogtad a lényeget! :-)

Arya bár a kedvencem, borzasztóan zavaró pluszokat kapott, és bár tetszett, hogy Meryn kiszenved, a gyilkossá nem Aryás volt. Aryában pont az a jó, hogy gyors, és kegyetlen, nem cseszekedik ennyit teátrálisan számomra sokkal jobban ütött volna, ha csak ráugrik és elvágja a torkát. Ezen persze még lehet finomítani, szóval remélem abbahagyják vele ezt a miniKIllbill vonalat :-D

mikkamakka - 2015. 06. 16. 16:12

Blnd: a konteók nagy része a szülei körül forog szóval a fanok nagy részét a jelek szerint;)

karit - 2015. 06. 16. 16:13

“most sem tudjuk, hogy kik az igazi szülei, ami a történet egyik legnagyobb rejtélye”

A papáját se tudjuk? Csak kérdezem, bár az valóban mindig lehet necces.

gerrard33 - 2015. 06. 16. 16:19

A Mother’s Mercy rendezője, David Nutter azt nyilatkozta a Variety-nek, hogy Brienne megölte Stannist.

Blnd - 2015. 06. 16. 16:19

Bennem még sosem ötlött fel, hogy kik a szülei. Az apját Nednek gondoltam. (tevedek?) a sorozat pedig sosem foglalkozott ezzel, mint valami nagy rejtellyel. A konyvet nem olvastam,de azt tudjuk, hogy ami ott van az nem feltétlenül lesz ott a sorozatban is.

mikkamakka - 2015. 06. 16. 16:19

karit : a talpig becsületes Ned Starktol eléggé karakteridegen h félrelépjen

karit - 2015. 06. 16. 16:19

“nem cseszekedik ennyit teátrálisan számomra sokkal jobban ütött volna, ha csak ráugrik és elvágja a torkát.”

Szerintem, mivel ez volt az első eset, hogy a listáján pipálhatott, minden eddig elfojtott dühét beletette.

Más kérdés, hogy Jaqent két nap alatt kétszer próbálta átverni, aminek ára lett.

paranoid android - 2015. 06. 16. 16:20

Nem értek egyet azzal, hogy Stannis halála teljessé tette a tragédiáját. Ez így baromi összecsapott lett, több idő kellett volna a bukás bemutatásához, és a halála is gyenge volt. Pont Brienne ölné meg? Ez az ölébe pottyant bosszú hihetetlenül nem illik a sorozathoz. Már Aryánál is sok, de mivel az ő karaktere a bosszú és annak a pszichére való hatása kerül mozog, nála elmegy. De a bűnös büntetése ebben a történetben szinte soha nem az áldozat (vagy az áldozatot gyászoló illető) által következik be, amitől a büntetés jogossága is megkérdőjeleződik. Cersei egy aljas emberi lény, de a vallási fanatikusok által való megalázása nem büntetés, hanem szimpla kínzás. Theon passiója dettó. Az sem feltétlenül igaz szerintem, hogy karakteridegen lenne Brienne-től Stannis életben hagyása. Bár lehet, hogy túl sokat képzelek róla, hogy Stannis utolsó szavai, a “Go on, do your duty.”, önreflexiót váltott volna ki belőle, merthogy éppen elmulasztja a kötelességét a bosszúja miatt. Számomra Brienne lett a legidegesítőbb karakter; mióta elindult Királyvárból értékelhetetlen. Szóval azzal valamit jóvátenne, ha életben hagyta Stannist. Bár hogy mi lenne Stannis-szel ezek után azt nem tudom, de engem érdekelne, mihez kezd, miután mindent elveszített.

Az évad egyébként felemás lett, voltak eszméleten jól megkomponált jelenetek, és voltak nagyon buták is. Mintha az írók a rendezőkre és a színészekre hagyták volna a feladatot, hogy értékelhetővé tegyék, amit leírtak, így általában a szavak nélküli jelenetek lettek igazán erőteljesek. A dialógusok ritkán hozták a régi színvonalat. A két legkomplexebb karaktert elherdálták, Jaime személyiségfejlődését leállították a gagyi dorne-i történet miatt, Theon fontos személyiségfejlődését pedig a háttérbe tolták, mondva “majd Alfie Allen megoldja szavak nélkül, mi Ramsay szadizmusát akarjuk látni”. Szóval erősen szemezgetni kellett ahhoz, hogy jó élményt nyújtson az évad, és ez nem azért van mert elfogyott a történet ereje, hanem mert az írás kényelmesedett el.

karit - 2015. 06. 16. 16:21

mikkamakka: oké, köszi, akkor én eddig valami mást néztem, bocs. : )
Így mondjuk Starkné lenéző gyűlölete is más optikát kap.

karit - 2015. 06. 16. 16:23

“Nem értek egyet azzal, hogy Stannis halála teljessé tette a tragédiáját.”
Egy Big Macbe fogadok (normál méretűbe), hogy fordítva történt.

sandor8206 - 2015. 06. 16. 16:23

Jon valószínű nem marad végleg halott, ahogy már említve lett nélküle a Falos szál értelmetlen és nincs fő karakter aki ennyire a Másokra lett felépítve és akárki akármit mond a főszál és esemény a soriban Más vs. ember, minden más töltelék és “időhúzás”.

CyClotroniC - 2015. 06. 16. 16:23

“Mintha az írók a rendezőkre és a színészekre hagyták volna a feladatot, hogy értékelhetővé tegyék, amit leírtak, így általában a szavak nélküli jelenetek lettek igazán erőteljesek.”

Na ez amúgy szerintem is nagyon így van. Régebben mindig volt eszméletlen erős párbeszédek vagy monológok, amiket lehetett idézgetni, visszatekerni stb, a mostaniban pedig a legtöbbet tényleg a színészektől vagy a rendezéstől kaptuk.

promo921 - 2015. 06. 16. 16:25

Én már a Mások királyának szurkolok, remélem eljut a fináléig :)

Ayrons - 2015. 06. 16. 16:26

Tatala77: Stannis azért ment oda annyi emberrel mert feladta az egészet , Mel elhagyta, feleség megölte magát ,lányát feláldozta a semmiért. Deres maradt csak ,ott szembesült a reménytelenséggel és a biztos halált választotta.

Bagosz - 2015. 06. 16. 16:28

Most akkor a vadakkal és Wun-Wunnal mi lesz? Az éjjeli Őrség nem tudja kitenni őket.

clegane - 2015. 06. 16. 16:29

puffneki, nekem is csalódás volt kicsit az 5. évad összességében, dehát már a 4.-5. könyv is az volt, így nem lepett meg hogy nem tudtak belőle jobbat kihozni, ahhoz képest még igyekeztek is.

de rengeteg sietős tömörítés eredményezett buta jeleneteket, nem is értem miért nem tették be pl Dorne-hoz azt a jelenetet ami a 4. regény végén is értelmet ad az ő behozásuknak, így aztán tényleg csak időpocsékolás voltak.

amúgy az még lehet hogy Bronn-nál maradt egy kevés az ellenméregből, akkor legalább egy kicsi értelmet nyerne a sand snake-es szál.

Herceg - 2015. 06. 16. 16:29

ja igen lol. ez nagyon meggondolatlan és következetlen húzás volt az igaz varjaktól.

clegane - 2015. 06. 16. 16:33

az viszont tényleg zavaró, hogy egy szálon sem éreztem az évadban hogy “halad” a történet, inkább csak fölöslegesen bonyolódik, visszafele lép, zsákutcába kerül. oké hogy van még 2-3 évad a sorozatból, majd azokban lesz felépítve a történet vége, de kicsit fölösleges időhúzásnak tűnik ennyire nem tolni előre a szekeret.

goettin - 2015. 06. 16. 16:37

@Blnd – pl. engem. Elég szép teóriám van rá (kezdve azzal, hogy nem is Ned az apja). Jon ebben az évadban tököt növesztett, szépen fejlődött, és a döntései racionálisak. Pont a többi varjú az, aki az érzelmeitől vezérelve nem lát tovább az orránál, kezdve Ollyval. Szerintem annyi értelme volt a “halálának”, hogy megszabadulhasson az eskütől és az őrségtől…

szyszaa - 2015. 06. 16. 16:40

Már lassan nincs kiért izgulni… egyedül Theon, akiért még nézem!

Havas Jon sem érdekel feltámasztva, akkor inkább maradjon halott, bár értelmetlen húzás volt építeni akkor a karakterét ebben az évadban.

Cerseinek a kis sétálása meg végképp nem hatott meg, unalmas volt, semmilyen, hatásvadászatra mentek vele.

Alig jut játékidő egy-egy karakternek annyi szálon futnak az események.

Arya is rettentően idegesít már, alig értem, mi van ott… amíg Sándorral vándoroltak, sokkal jobban lekötött, jó hangulata volt kettejük “egybeforrt” sorsának.

Boltonék: komolyan őket bírom! Hamár gonosz karakterekről van szó, akkor ők nagyon jól hozzák, de remélem nagyon csúnyán végzik, főleg (nemtudom hirtelen a nevét) húzása Theon miatt.

Melissandra: na ő az, aki remélem, hogy nagyon csúnyán el fog égni saját kis tüzében!

Nagyjából ennyi, csak személyes vélemény volt, az évadra úgy egészében 5/10-et adok :)

makaay - 2015. 06. 16. 16:41

@Blnd: az, hogy kik a szülei elég nagy rejtélynek számít. Ned se biztos apjaként. Az elmúlt évadokban, pedig annyiszor elmondták, hogy “bastard”, hogy akár már mélyebb jelentése is lehet ennek(szal h mások/kik a szülei). És egyszerűen nem írhatnak ki egy olyan karaktert így, aki éppen most nagyon sok potenciál van->WW-k megölése, a Fal védelme…

@kormányos: jaja eléggé gyanús volt az az őr :D

paranoid android - 2015. 06. 16. 16:42

@clegane
“amúgy az még lehet hogy Bronn-nál maradt egy kevés az ellenméregből, akkor legalább egy kicsi értelmet nyerne a sand snake-es szál.”

Vagy Tyene Sand odacsempészte neki, amikor a sorozat magasan kiemelkedő mondatát odasúgta: “You want a good girl, but you need the bad pussy.” Mégis mi volt ez, könyörgöm?!

paranoid android - 2015. 06. 16. 16:50

Cersei sétáját viszont a pozitív oszlopba kell írni. Egyáltalán nem volt hatásvadász, és nem a sokkolásra ment rá, illetve éppen arra, hogy túltolja ezt a sokkot. Túl kellett húzni, hogy kényelmetlen legyen minden nézőnek. Biztos volt, akit nem értek el, de minden újabb másodperccel átbillent pár Cersei-gyűlölő arra az oldalra, ahol már neki is sok volt ez a “büntetés”.

sehrezad - 2015. 06. 16. 16:51

Nekem a rész utáni első reakcióm az volt, hogy ezt üzenem Martinnak: https://www.youtube.com/watch?v=kfDWHSFlTR4

És még csak nem is Jon miatt, hanem en bloc…

hadr0n - 2015. 06. 16. 16:53

Jonnak meg kellett halnia, hogy Melisandre segítségével Azor Ahaiként újjászülethessen.

clegane - 2015. 06. 16. 16:54

paranoid: tényleg azon a mondaton én is csodálkoztam, hogy szerencsétleneknek ennyi szerep jutott hogy egy ilyen gagyi mondatot kapjanak. (hárman összesen.)
de ha odaadta közben az ellenmérget akkor már mindjárt jobb.
de sajnos gyanítom nem adta.

gerrard33 - 2015. 06. 16. 16:56

David Benioff és D.B. Weiss Myrcella halálát is megerősítették. Szóval akik egészen biztos hogy meghaltak az uccsó részben: Meryn Trant, Stannis, Myrcella. Jon jövőjéről viszont eddig a színészen kívül más nem nyilatkozott.

paranoid android - 2015. 06. 16. 17:03

Egyébként érdekes volt az is, hogy a Brienne-Stannis jelenet után rögtön egy olyan jelenet volt, ahol Ramsay megöl egy fegyvertelen, sebesült katonát. Furcsa szerkesztés, ha nem akarják megkérdőjelezni Brienne önmaga morális felsőbbrendűségébe vetett hitét (feltéve ha tényleg megölte Stannist, én még reménykedem egy darabig, hogy nem).

fireblade - 2015. 06. 16. 17:04

Jó kis évad volt ez..szerény véleményem szerint igazi élvezethez olvasni kellett a könyveket is..akármennyire is eltérnek ettől.

Jon: meghalt..szerintem ez egyértelmű
Arya:l remek kis történet az övé, igazi rejtély a sorsa..mi lesz belőle? valami pusztító? egy Hassasin? visszatér és öldöklésbe kezd? vagy lehet hogy “Más”? így jönnek létre? vagy ő a leendő uralkodó jelöltek egyike?
Cersei: szerintem remek kis jelenet volt az övé..komoly bevállalás volt, dublőr ide vagy oda..most majd lemosakszik, és ráveszi a fiát, hogy párszáz katonával menjenek vissza kicsit “beszélgetni”
Stannis: fura egy történet volt az övé..felemelkedett, uralkodott, esélye volt a végső győzelemre..de talán túlságosan támaszkodott a vörös boszorkányra, és a hű vezérére meg nem hallgatott,törvényszerű volt a bukása..
Jamie: szerintem nem kell nagy ész hozzá hogy rájöjjön ki mérgezte meg a lányát..én simán visszafordultam volna a hajóval, és megmutatom Dorne uralkodojának, nézd csak mi történt 10p azután hogy elindultunk..nyilván ismerik ott mások is ezt a mérget..nem lenn nehéz összeadni 1+1-et
Tyrion: ott viszont érdekesen alakul a dolog..amugyis kedvencem a sorozatban….izgalmas lesz látni majd ahogy összeérnek a szálak ki honnan jön majd és mekkora sereggel a vastrónért :)
Egy dolgot nem értettem azért..a fekete őrség fellázadt tagjai, nem fogták i közeledik feléjük? ok..Jont lenyomják mert felrúgta az évszázados konvenciókat, de könyörgöm..jönnek a halottak tízezrével..nem tűntek nagyon aggódónak.
pedig jönnek..

bëiz - 2015. 06. 16. 17:07

Nekem összességében tetszett a rész, de vannak fenntartásaim. Valahogy így vagyok az egész évaddal is. :)

Az évadról: észak minden egyes pillanata remek volt a falon innen és túl, Rideghontól egészen Winterfellig bezáróan. Szerencsére a játékidõ legnagyobb részét észak vitte el, ami nagyon jót tett az összképnek. Úgy érzem, õk voltak most a mag: Jon, Stannis, Sansa és természetesen hármójuk “udvartartása”. Remekül kidolgozott szálak, amelyek meglepetésekben és kiváló párbeszédekben bõvelkedtek + az évad csúcspontja(i) is ide köthetõ(ek) (pl. Rideghon). A többi szálat sajnos messze nem éreztem ennyire erõsnek. Dorne volt a mélypont, bár az utolsó néhány részben mintha összeszedték volna magukat, hogy tudjanak nyújtani egy OK szintet (de sajnos nem többet). Az évad olyan 8/10, de most mély- és csúcspontokkal együtt jön ki ez az átlag, korántsem volt kiegyensúlyozott a minõség (olykor még egy-egy epizódon belül sem). Lassan, építkezve indult, aztán valahol az utolsó 4 részben magára talált, sõt, itt-ott már túl is teljesített :)

A fináléról: Kicsit kapkodósnak éreztem, de végeredményben tetszett. Éreztem, hogy a grammar nazi Stannis “The Best Dad Ever” Baratheonnak buknia kell, de nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar. Nagyon megjárta õ is, így felmorzsolódni mûvészet. Legalább a rohadék Ramsey életben maradt így tovább szadizhatja a környezetét. Pillanatképek jöttek-mentek, Viharbanszületett sorsát leszámítva minden tetszett és rendben volt így. Daenerys kalandja most nem izgatott fel, attól tartok újabb idõhúzás jön. Azt nem mondom, hogy visszajut a kezdetekhez, mert ez nyilván hülyeség, de megint úgy érzem, hogy csak messzebb került Westerostól és nem pedig közelebb (a sárkány CGI most remekül sikerült, akkor is, amikor Dany próbált rámászni a hátára… a 9. részben pont a sárkánylovaglással voltak szemporblémáim :P). Cerceit már-már sajnálni kezdtem, ez a megalázás egy egészen csúnya szintje volt. Finálé 9/10

Jonról: Írói kudarcnak érezném, ha tényleg meghalna és úgy is maradna. A kibeszélõben olvastam, hogy valaki felháborodott a feltámasztás lehetõségén és csak addig nézné a sorozatot. Én éppen ellenkezõleg gondolom: a legnagyobb butaság lenne ténylegesen megölni ezt a karaktert. Túl összetett a múltja. Ha a legnépszerûbb teória igaz (az anyjáról) akkor egyszerûen nem halhat meg. Alaposan meg is ágyaztak a feltámasztás lehetõségének: már a második vagy harmadik évadba elõkerültek a Fény ura vallás hívei. Nem emlékszem a nevére, de volt egy fickó, akit többször is visszahoztak. Bennem az maradt meg, mikor mondta Aryának, hogy minden egyes alkalommal egyre kevesebb jön belõle vissza. Szóval megléphetõ, ráadásul a vörös papnõ éppen visszatért a Fekete várba (véletlen lenne?). Nem hiába sulykolták azt sem, hogy “meg kell ölnöd a fiút hogy megszülessen a férfi”. Dramaturgiailag kifejezetten fontos lenne ez a lépés (és így nem válna öncélúvá a gyilkosság se), hiszen halálával véget ér az õrsége, és így megkapná a lehetõséget a továbblépésre. Jon túl becsületes, túl egyszerû karakter ahhoz, hogy csak úgy lelépjen az õrségtõl. Személyisége nem engedi meg, hogy esküt szegjen, de nyilvánvalóan kezdeni kell valamit a karakterrel (márcsak a múltja miatt is). Itt a kiút a szemünk elõtt, Martin nem tett mást, mint átvágta a gordiuszi csomót. Jon halálát (amennyiben feltámasztják) ugyanolyan fontos sarokpontnak érzem a történet szempontjából, mint Ned halálát. Elõre fogja vinni a cselekményt. VISZONT ha nem támasztják fel, akkor nem történt más, csak egy öncélú gyilkosság, aminek egyetlen szerepe a pofátlan hangulatkeltés. Én akkor csalódnék, ha halott maradna. Semmiféle cápaugrást nem érzek Jon feltámasztásában, sõt! Az eddigiek alapján teljesen koherens lenne. Egyszerûen szükséges ez a lépés. + 1 agyament ötlet: az is lehet a papnõ pontosan ezért áldozta fel a kislányt. Kellett a kraft Jon feltámasztásához. Ha látta a lángokban mi fog történni és ha tényleg van ereje (márpedig van neki) akkor intézhette úgy a szálakat, hogy átverte Stannist, magic pontokat tápolt a kislány halálából és uccu vissza a falra feltámasztani Jont. :)

Nehezen kattantam rá erre az évadra, de végül kárpótoltak mindenért. Várom a következõt, és most már befejezem a könyveket is (a harmadik kötet végén hagytam abba). Mindig az egyes évadok végén elolvastam az aktuális kötetet, de tekintve, hogy a sorozat beérte az írott anyagot, illetve el is tér tõle alaposan, semmi nem gátol az elolvasásukban. Végre! :)

noodles - 2015. 06. 16. 17:08

engem ezek a hülye verebek irritálnak a legjobban. komolyan ekkora hatalmuk van, hogy a királynőt bebörtönzik majd így megalázzák az egész város szeme előtt? hogy képesek erre és miért ülnek ilyen magas lovon? nem igaz, hogy a városi őrség nem tudja kiszabadítani a saját királynőjüket. persze Cersei karóra tűzi majd az összesnek a fejét az nem is kérdés :) én remélem, hogy Jont visszahozzák, az egyik legjobb karakter és marhára unom már, hogy mindenkit aki jófej kinyírnak mert csak. Persze Stannis megérdemelte a halált, sőt még Cerseit se tudom sajnálni de unalmas már ez a sok gyilok, főleg itt az utolsó részben estek át a ló túloldalára.
Amúgy Rickon hol van most? Nekem totál kiesett mi történt vele. Ment Brannékkel a Falon túlra vagy mi?

karit - 2015. 06. 16. 17:17

bëiz: teljesen logikus, amit írsz, legyen így! Köszi!

Eszem semmi fogj meg jól - 2015. 06. 16. 17:31

Sajnos soha nem fogom megbocsájtani D.B. weissnek David Benioffnak, amit Stannissel műveltek.

pluhi - 2015. 06. 16. 17:34

Stannis vége nekem a semmiből jött. A “meglepetés” csata is (felderitő luxus), meg hogy Brienne pont arra járt. Az évadot az utsó 3 rész mentette meg a súlyos középszertől.

Scared - 2015. 06. 16. 17:38

@ noodles – 2015. 06. 16. 17:08

Az erejük meg lenne hozzá, hogy a verebeket legyőzzék. A sorozatban annyira nincs kibontva, de azért levehető, hogy nem azon múlik, kinek milyen katonai ereje van.
Ebben a középkori világban nagyon fontos a vallás az embereknek. A főveréb lett a Fősepton, mint a római katolikusoknál a pápa.
Ha lemészárolnák őket az olyan lenne, mintha most lebombáznák a Vatikánt, a pápával együtt. Szóval bár úgy tűnik Tommen töketlen, valójában most már mindenkinek meg van kötve a keze, mert ha lekaszabolják a verebeket, akkor a lakosok valószínűleg felgyújtják a fővárost…

ayren - 2015. 06. 16. 17:41

Jó látni, a posztmodern komment folklór születését. :)
Ahogy valaki mond valami lényegeset, más később vendégszövegként felkapja, továbbszövi, ötvözi más véleményekkel, és már nem is emlékszik rá, hogy az eredeti mondat nem a sajátja volt.
Persze ez nem baj, így kovácsolódik ki a fórumokon a többségi vélemény. :)

ayren - 2015. 06. 16. 17:43

Eszem semmi fogj meg jól

Túl fogják élni.:)
A Trónok harcát amúgy is lehet, hogy egyedül az írók élik túl.:)

Mark Bolt - 2015. 06. 16. 17:44

“de szerintem eszünkbe se juthat itt, hogy nem élték túl az ugrást”

Hogy élték volna már túl? Ne vicceljünK. Esküszöm kasza a sorozat, ha azt a hátast túlélték! Olyan biztos hogy halottak, mint a halál! Az összes drámai jelentből sikerült kihozni, hogy némi eséllyel egyik se halt meg, miközben csak Dzsoninál van sansz, hogy a Melisandre összekaparja, ha királyi vér van az ereiben, ha nincs, akkor Dzsoninak is kampec. Mondjuk arra kíváncsi vagyok hogy támasztja fel, Hound párbajánál a halhatatlan csóka eleve hívő volt például. Stannist kellett volna halhatatlanná tennie a boszinak.

Valar morghulis! Mindenkinek meg kell halnia!

Mark Bolt - 2015. 06. 16. 17:47

Egyébként ennyi bizonytalanság után hogy fogják lezavarni a forgatásokat? Dzsonit elrejtik, ha az a terv hogy feltámad?

Lalolib - 2015. 06. 16. 17:49

bëiz: Ez tényleg tökéletes összefoglaló. Többszörös gratula érte!!!!!!!!!

karit - 2015. 06. 16. 17:56

Lehet, hogy az élesztés után fél évig kendőbe csavarva maradhat csak életben, ezért Són Penn fogja játszani.

fireblade - 2015. 06. 16. 17:58

Nem éled fel, meghalt. Szerintem erőltetett, és az egész történést degradáló lenne ha újraéledne..max kékszemű főnökként tudnám elképzelni :) ha már szemezett vele..volt ott valami a levegőben :)

Néma Harcsa - 2015. 06. 16. 18:05

Az évad összességében egy halovány 5,5-6/10, az utolsó három epizód felhúzta egy picit. Fenntartom, hogy a 3. évad óta csak gyengül a sorozat, és elég lett volna (ha lehetséges lett volna) 5 évadban letudni az egészet. Elég sok kedvenc sorozatom (Wire, B.B. -tudom, mindenhol emlegetni kell őket a la Family Guy – épp 5 évad alatt tudott elegánsan zárulni.

paranoid android - 2015. 06. 16. 18:05

@Mark Bolt

“Olyan biztos hogy halottak, mint a halál!”

Az előző részekben folyamatosan esett a hó, így volt, ami felfogja az esésüket. Persze a sorozat megint belekeveredett, hiszen pont az olvadáskor szöktek meg. De két ilyen fontos karaktert nem ölnek meg így, hogy a semmibe vezessen a történetük.

“Melisandre összekaparja, ha királyi vér van az ereiben, ha nincs, akkor Dzsoninak is kampec”

Miért kellene királyi vérnek folynia az ereiben?

“Hound párbajánál a halhatatlan csóka eleve hívő volt”

Beric Dondarrion azért volt hívő, amikor mi találkoztunk vele, mert már többször feltámasztotta őt Thoros. Előtte csak egy sima westerosi lovag volt.

ayren - 2015. 06. 16. 18:08

fireblade
Ahogy néztem, többen gondolják, hogy feltámad, mint ahányan nem, többször, több helyen ki is lett fejtve, miért. Én nem vennék rá mérget a helyedben, hogy kiírták.

Mark Bolt - 2015. 06. 16. 18:15

Paranoid, azt a páros esést nem lehet túlélni.

Szerinted hogy nézne ki a sorozat, ha a következő évadban sorozatban derülne ki, hogy nem halt meg se Sansa, se Theon, Se Dzsoni, végül kiderülne hogy Stannis sem. Jut eszembe a Lannister meg visszafordul és a lánya se hal meg, Arya meg nem vakul meg. Ezt így mind összerakják, a rajongótábor felkoncolja a forgatókönyveseket. :)

Azért kell a királyi vér Jonba, mert különben a Melisandre le se szarná, nemhogy feltámasztásba kezdene. Még Stannist is hagyta a fenébe. Egyetlen magyarázat van, hogy miért választotta Jont ahelyett hogy marad Stannis mellett és az esetleges vereség után összekaparja, az pedig az, hogy talát nála egy jobbat. De ő csak akkor tud jobb lenni Stannisnál, ha a vére elsőrangú.

nflhazafi - 2015. 06. 16. 18:15

Elég erőltetett ez a Melisander Jon dolog. Érdekes, Mel a 2. évad óta el se mozdult Stannis mellől, de véletlenül pont akkor hagyja hoppon, mikor Jont fel kell majd támasztani… Nem egyezik a személyiségével, és szerintem a könyveseknek nagyon könnyen le is jöhetett. Az évad ennek ellenére nagyon jó volt.

Néma Harcsa - 2015. 06. 16. 18:17

Stannis gyors bukása nekem tetszett (aki nem értené, miért ment még mindig előre, amikor tudta, hogy meglehetősen sovány a serege: pár résszel korábban megmondta, hogy nincs visszafordulás, mert Blackwater miatt Menekülő Királynak neveznék), az utolsó szavai pedig pont stimmeltek a karakterhez.
Arya-sem éreztem túlzásnak, csak azt sajnálom, hogy Dorne-ra pazarolták az időt a sokkal érdekesebb Braavos-i kultúra helyett.
Cersei teljesen rendben volt így, Tyrion-Varys páros örülős, Dany nem érdekelt itt különösebben. Sansa-Theon kizárt, hogy meghalt, Jon Stark meg kiderül, nekem olyan nagyon nem fog hiányozni, ha egy évadra tűnik el, akkor sem, ha örökre, akkor sem.
Amúgy nem is tudom, mit kell siránkozni, még ott van Bran és az Erdő Gyermekei, akik nem akárkik, azt már láthattuk.

CyClotroniC - 2015. 06. 16. 18:18

Mark Bolt: de azt szökésnek szánták eleve, nem öngyilkosságnak, szóval arról nem fog “kiderülni”, hogy túlélték, azt szerintem már most is úgy adták el. Nyilván cseszett magas, de gondolom van hó bőven, sőt majd lehet még azzal is játszani, hogy ha Theon megsérül, Sansa törődik-e vele vagy otthagyja, stb.

Jeol - 2015. 06. 16. 18:20

Remélem az lesz a vége, hogy a Mások áttörnek a falon, és kurvára elpusztítják a civilizációt. :)

fireblade - 2015. 06. 16. 18:22

@ayren

az egy dolog ki mit tippel..a tény tény marad :)
Sansa már kérdéses, ha meghal így az elég értelmetlen halál lenne..de beleférne.. ha túléli, hát istenem malaca volt :)
Stannist csak nem tévesztette el hős lovagnőnk, annyira nem volt messze :)
Ayra nyilván nem halt meg..valszeg megvakul vagy ilyesmi…

karit - 2015. 06. 16. 18:24

CyClo: Csak aztán nehogy Sansa járjon úgy, mint az öccse.

wrZK - 2015. 06. 16. 18:29

Sokan irjátok,hogy nem halhat meg Jon,mivel nagyot fejlődött a karaktere ebben az évadban és sok a potenciál benne,közben szerintem Jon karakterfejlődésének annyi szerepe volt,hogy még drámaibb legyen a halála.Az első négy évadban nem különösebben kötött le Jon szála,viszont az ötödikre lord commanderként fontosabb szerepet kapott és a szála is érdkesebb lett.
Amúgy Jonnál csak én voltam az egyetlen aki azt várta h white walkerré alakuljon?Kicsit elhúzták a mutatását annak,hogy folyik a vére,arra vártam h történjen valami,és a tippem ez volt,hogy kékké alakul a szeme vagy hasonló.Közben semmi.
Eddig talán Jon halála volt a legdrámaibb,mivel keveredett benne Ned halála(ő csak jót és igazságot akart,de másoknak ez nem tetszett) és a Rains of castameres halálok(csak a Freyek helett most Olyék árultál el Jon Snowt)

Az egész epizódot tekintve talán egy kicsit össze volt csapva,de attól még számomra az évad legjobb része volt.Talán az egyik szálat(mondjuk Cercei sétáját) átpakolhatták volna a 6ik évad évadnyitójába,s Stannisék szálát kicsit húzni.Ettől független az eddigi egyik legjobb GOT epizód,nálam 10/10.

paranoid android - 2015. 06. 16. 18:29

@Mark Bolt

Valamiért azt gondolod, hogy vér fétise van Melisandre-nak, pedig az csak a mágiához kell. Stannist nem azért hype-olta, mert királyi vére volt, hanem meg volt győződve, hogy ő a kiválasztott, aki felveszi majd a harcot a Másokkal. Amihez először egyesíteni kellett volna a Királyságot. De mikor otthagyta Stannist, lehet rádöbbent, hogy félreértelmezte a tűzben látott jeleket.

Theon és Sansa pedig egyértelműen túlélte az esést/szökést. Lehet elégedetlenkedni a megvalósítás miatt, hogy ennyire nem jött át a készítői szándék, de ez nem egy biztos halálba ugrás volt, hanem egy “lehet, hogy nem ússzuk meg sértetlenül, de bármi jobb, mint itt maradni Ramsay-vel.”.

Mark Bolt - 2015. 06. 16. 18:33

Cyclo, Theon beszámíthatatlan, vele nem tervezett semmit a Sansa, felment a toronyba a gyertyájával, az volt a terve hogy üzen, aztán lesz valami. Amikor látta hogy nem jön a segítség, akkor elhagyta a tornyot, gondolom vissza akart menni a szobájába, és akkor futott bele Theonba meg a csajba. Azok után hogy Theon lelökte a szeretőt, neki befellegzett ugye, ő eldöntötte az öngyilkosságot, megragadta Sansát és ő ment vele. Kétségbeesett döntés volt, nem tervszerű. Plusz mutatták hogy alattuk nincs semmi egy kis havon kívül, viszont a várfal elképesztően magas. Ezt én nem úgy dekódolom, hogy a havacska megmentheti őket, hanem inkább hogy reménytelen az ugrás.

ayren - 2015. 06. 16. 18:33

fireblade
Mi a tény? Hogy kiírták? Honnan tudod?
Ezt csak a színész mondta, a készítők nem (ahogy valaki írta), azt meg nem gondolod, hogy a spoiler miatt bevallják, hogy Kit Harrington lesz még a következő évadban is (vagy ha az esetleg ki is marad, akkor a rákövetkezőben), holott az ötödik évad végén meghalt? (Vagy nem.)
A távozása ellen, ahogy Cyclotronic és korábban mások is írták (köztük én is az 5×09-nél vagy az évados kibeszélőben), egyszerűen alapvető dramaturgiai tények szólnak.
Maradjunk annyiban, hogy nem tudunk mi semmit, akárcsak Jon Snow.:)
Azon túl meg mindenki abban hisz, amiben akar.

Mark Bolt - 2015. 06. 16. 18:35

Paranoid

“Theon és Sansa pedig egyértelműen túlélte az esést/szökést.”

:-D Ilyet hogy lehet írni, azok után hogy az az utolsó kép róluk hogy egy 30-50 méteres hátast mutatnak be éppen? Szerinted ez az egyértelmű túlélés biztos jele?

Melisandre meg nem fog feltámasztani common embereket, még Stannist is hagyta a fenébe. Elmondanád, hogy mért támasztaná fel Dzsonit csak úgy? Mert megtetszett neki a haja?

C5 - 2015. 06. 16. 18:35

Számomra az évad záró része a 9. volt. Tegnap pedig megnézhettem a 6. évad egy órás promoját.

Malachi - 2015. 06. 16. 18:35

Theon nyilván nem azért mentette meg fél perccel korábban Sansa életét (mikor a mélybe lökte a nyilazós pszichopata csajt), hogy aztán halálba ugorjon vele, mert úgy mégiscsak menőbb. Menekülnek, és természetesen túlélik az ugrást. Egyiknek mondjuk eltörik a lába, (nyílt törésre gondolok, premier plánban, a seb később üszkösödni kezd) mert ez a GoT, itt nyilván nem sikerülhet tökéletesen semmi a főszereplőknek.

spurs - 2015. 06. 16. 18:36

Magas volt a léc, és várható volt, hogy leverik előbb, utóbb. Megtörtént. Ez nem zárja ki, hogy parádés évad jön. Nem megyek bele mi volt a baj. Leginkább az, hogy a történteik zavarosan voltak összeszarva, és itt-ott fel is feslettek a szálak. 7 évad lesz itt is a vég. Ez is bravúr.

Qedrák - 2015. 06. 16. 18:36

Korábban írtam már azt, hogy az évad gyengébbre sikeredett, mint a négyes, és ezt most is tartom, viszont a sorozatnak a második fele baromi erősre sikeredett. A finálé nem volt rossz, de kicsit az a benyomásom, mintha a sorozat írói reménykednének abban, hogy Martin megszüli a hatos könyvet, és akkor annak alapján kezdhetnek neki a forgatásnak, mert azon kívül, hogy a könyvekben fontosnak tűnő és még élő szekunder karaktereket ölnek meg a képernyőkön, nem a bátor önállóság jele, hanem az öncélú sokkolásé. Ahogy a számolhatatlan cliffhanger is.
Stannis bukását például olyan szépen felépítették, ehhez képest még arra sem méltatják, hogy megmutassák a halálát, amit ráadásul Brienne okoz neki. Méltatlan volt az egész történetívhez. Ha pedig túléli, akkor kb. csak azért kellene megtennie, hogy bosszút álljon Melisandrén, amiért a tűzlátásával mindent el vett tőle.
Dorne katasztrófája jól jelzi, hogy mennyire mellényúlhatnak, ha eltérnek az alapanyagtól. Castle-Hughesról ezek után senki nem hiszi el, hogy valaha is jelölték Oscarra, Henwicknek összesen három mondata volt. Még akkor is jobban járnak, ha leszerződtetik pl. Laurenti-Sellerst, hogy játssza el Ariannét, és írnak neki egy közepesen erős történetszálat.
Azt az önellentmondást már valaki fentebb kiemelte, hogy pont akkor bíznak Theonék a nagy kupac hóban, amikor az olvadásnak indult…
A rideghoni események pedig nagyon erősek lettek, de ennek oltárán feláldozták Jon megölését, hiszen a könyvekben ugye az Éjjeli Őrség tagjainak nincs közvetlen képük a fenyegető veszély nagyságáról, ezért ítélik tulajdonképpen halálra Jont, hiszen azt hiszik, hogy a vadak a veszély, nem a Mások. Lehetne hosszasan sorolni, de azok már könyves spoilerek lennének, ha vannak egyáltalán még olyanok. :)
Jahm, és hogy ellensúlyozzam a morgásomat: Cersei sétája vizuálisan kifejezetten erősre sikerült.

ayren - 2015. 06. 16. 18:38

Marc Bolt

Azért voltak az esetleges halálokkal kapcsolatban a cliffhangerek, hogy együk magunkat egy évig, hogy most akkor ki az, aki meghalt, ki az, aki nem. De szerintem is pont Theonnál és Sansánál nem volt kérdéses, hogy ez nem öngyilkosság, hanem szökési kísérlet, ergo nem valószínű, hogy meghalnak.
Te meg úgy értelmezted, hogy meghaltak. Oké.

ANOka - 2015. 06. 16. 18:39

A szezonzáró után kit fog érdekelni, hogy mi történik a Fal védőivel?
Ezek után nyugodtan elfoglalhatják a Mások az egész kontinenst! :D

fireblade - 2015. 06. 16. 18:40

@ayren:

szoktam olvasni is néha, tudod? :)
Az hogy dramaturgiailag mi helyes, lehet rajta vitatkozni, akkor Ned Stark halála is az, mert mekkora zsuga lenne ha élne?
vagy vipera halála nem az volt? néha olyan is meghal akinek minden logika szerint élnie kellene :)így járt :)

Sansa dolog kicsit erőltetett, hiszen elsétált a nagy toronyig, akár meg is lóghatott volna..simán kisétálhatott ha akart volna..hiszen azon a vidéken nőtt fel, csak ismeri…erre leugrik vagy 50m magasról és reméli hogy sok hó van ott??
akkor már inkább ellopok egy lovat mikor ott kószált az udvaron a toronynál, és hajrá :)

Mark Bolt - 2015. 06. 16. 18:43

Malachi

Theon nem az életét mentette meg Sansának, mivel az nem forgott veszélyben. Valóban a menekülést választották, és azért lökte le a csajt, de menekülésen ők a biztos halált választották. Két reménytelen helyzetben lévő ember kétségbeesett döntése volt ez.

TormunDaario - 2015. 06. 16. 18:46

Jon: Az hogy Kit lenyilatkozza, hogy Jon meghalt, ne sokat jelent. Ha akarják, simán felélesztik valahogy, és mondják, hogy ő mostantól nem Jon, hanem a Kiválasztott, egy tök új személyiség :) Ezzel nem azt mondom hogy tuti él, de abszolút belefér.

Sansa-Theon: Nekem ez teljesen egyértelmű, a sztori szempontjából élniük kell, mindkét karakter most lett igazán érdekes.

ayren - 2015. 06. 16. 18:47

Maradjunk abban, hogy az olvasataink antagonisztikus ellentétben állnak egymással, oké? :)
Jövőre kiderül, kinek volt igaza, kinek nem. :)

ayren - 2015. 06. 16. 18:47

Ja, fireblade-nek ment az előbb.

sehrezad - 2015. 06. 16. 18:51

@CyClotroniC: “Az viszont mindenképpen érdekes, hogy más helyszínre vágtak, mikor az epizód összes többi karakterhalálát nyugodt szívvel megmutatták nekünk, de ez még nem feltétlen jelent semmit, hiszen Syrio vagy Sandor halálát se mutatták, mégsem láttuk azóta egyiküket sem.”

Szerintem annyira szimbolikus volt, hogy Brienne és Ramsey mozdulata tkp. egy mozdulat két megvilágítása, hogy igazából föl sem merül, hogy Stannis életben marad. Persze ki tudja, lehet rosszul értelmezem, de olyan, mintha azt mutatták volna meg, hogy ugyanannak a halált adó mozdulatnak mennyire más értelme, szándéka, erkölcsi értéke, magyarázata jelent. Összefüggésben a címben szereplő kegyelem szóval is.
Brienne-é a korábbi tettekért kirótt ítélet, lovagi eskü következménye, egyben pedig Stannis számára megváltás – míg Ramsey-nál kegyetlenség, gonoszság, kisstílű tett, a katona számára nem kívánt vég. Pedig mindkét esetben ugye a sebesült, veszélyt már nem jelentő ellenség levágása történt.

Theo - 2015. 06. 16. 18:51

Hát most daráltam le egyben. Az egész évad egy vergődés volt. Össze lehetett volna az egészet foglalni 10 percben, kb hogy az előzőkben történt. És jöhet a következő évad.
Nem tudom mi tartott ezen sokáig forgatni, az olyan jelenetek, amik sok szereplőt foglalkoztattak teljesen feleslegesek voltak. A többiben meg 2-3 egyén beszélt, vagy mást csinált egymással. Ha ezért nem tudnak többet leadni egy évadban, akkor ezeket kihagyhatnák. Vagy lehetne 50 rész egy évad, és akkor nincs gond hogy volt benne 10 ilyen rész.
Lényegében az eddigi leggyengébb évad, már ha lehet annak nevezni egyáltalán.

jiliac - 2015. 06. 16. 18:53

Nagyszerű évad volt. 8/10 részemről. Köszönöm az egész évados kritikát Cyclo. Ismét csak egyetérteni tudok veled, mint általában az esetek 90%-ban.

Annyit Dorne védelmében leírnék, hogy meg sem próbáltak logikus eseményfonalat elénk tenni a készítők, hanem maradtak logikusan logikátlanok végig. Ilyentén a Dorne-i események valóban olyanok voltak mint a valódi Dorne-i emberek: vadak, észben szegények, szép keblekben gazdagok. :))

ui: John Snow meghalt, aki ezután felkel HA felkel, akkor az már nem ő lesz.

ayren - 2015. 06. 16. 18:55

fireblade
Egyébként Ned Stark halála nem jó párhuzam. Ő csak az 1. évadban/könyvben volt központi szereplő, és a halála azt a célt szolgálta, hogy tudjuk, merre mennyi. Martin így ágyazott meg a világának.
Jont ezzel szemben 5 évadon/könyvön át építgették fel pontról pontra, és egyszerűen mindennek, plusz a származását körüllengő rejtélynek az égvilágon semmi értelme nem lenne, ha előbb nyírják ki, mint hogy kiderüljön, miért olyan különleges a srác.
Lehet, hogy tényleg nem Jonként, de szerintem visszajön.

sepörd - 2015. 06. 16. 18:56

rövid leszek, ha nem élesztik fel Jont nálam akkora kasza mint a kurv@élet.

Mark Bolt - 2015. 06. 16. 18:56

Azt hiszem nem tanultatok még a sorozat trükkjeiből. Haláleset előtt nem azért történik valami reményre okot adható esemény, hogy aztán ne haljon meg az illető, hanem azért, hogy még nagyobbat koppanjunk, amikor elkezdjük hinni, hogy megmenekül. Attól hogy Sansának volt egy terve a menekülésre, miszerint gyertyázik a toronyban, még ez a terv nem sikerült. Majd minden halálesetet megelőz egy olyan pillanat, amikor a néző azt hiszi hogy a szereplő megmenekül. Ned Stark halálakor Arya elindult a pódium felé, ez volt az a pillanat mikor a sorozatokon edződött ösztöneink megsúgták: valami történni fog, és Ned megmenekül. Aztán lecsapták a fejét. A Red Weddingen maga az esküvő volt például az elterelés. Aki hosszútávra tervez, és babát is vár, az sose halhat meg, nemigaz? Meghaltak.
Mesterfokon ezt a Braveheartban alkalmazta Mel Gibson, mikor a kínzásánál ott voltak a társai a tömegben csuklyában. Biztosra vettem hogy kiszabadítják. Aztán lassan-lassan leesett, hogy nem azért vannak ott.

TormunDaario - 2015. 06. 16. 18:57

“az egészet foglalni 10 percben, kb hogy az előzőkben történt”
Szerintem rohanj az HBO-hoz, mert egy ilyen zsenire, mint te tuti szükségük lenne :D

winnie - 2015. 06. 16. 18:58

“az egészet foglalni 10 percben, kb hogy az előzőkben történt”

vó! ez azért durva. a legtöbb remek sorozat esetében ez 1-2 perc. és ezen sorozatok mindegyikén a lényege a maradék 40-50 perc, amiben hangulat, karakterek meg minden más egyéb van.

de végülis mindenki előbb-utóbb rájön, hogy mi a sorozatok lényege. nem az, amit össze lehet foglalni. hanem az, amihez kell az idő.

C5 - 2015. 06. 16. 18:58

Szamomra az evad zaro resze a 9. volt. Tegnap viszont lattam a 6. evad egy oras promojat / elozeteset.

paranoid android - 2015. 06. 16. 18:59

@Mark Bolt

Csak azt mondom, hogy dramaturgiailag túl kellett élniük. Persze lehet, hogy nem élik túl, de az rossz történetmesélés lenne. Az meg, hogy szerinted nincs elég hó alattuk, hogy felfogja az esést… a készítőknél kell panaszkodni. Vagy az írás, vagy a vizuális megvalósítás sántít, lehet választani.

Én nem állítom, hogy fel fogja támasztani Melisandre Jont. De ha hirtelen úgy döntene, hogy mégsem Stannis az, aki megmenti az emberiséget, hanem Jon, és fel akarná támasztani, akkor lényegtelen milyen vér folyik az ereiben. Szerintem félreérted Melisandre karakterét. Épphogy nem érdeklőt őt, hogy valaki nemesi származású-e, vagy nem, a lényeg, hogy a Fény Urának szolgálatába állhat-e.

TormunDaario - 2015. 06. 16. 18:59

Mark Bolt
Na jó, de minden esetben ők sem alkalmazzák ezt a trükköt, például Ramsay esküvőjén sem volt semmi, az ő karrierje folyamatosan felfelé ível, ahogy például (többé-kevésbé) eddig Dany-é is.

Scared - 2015. 06. 16. 19:03

@ Mark Bolt

Fogadjunk egy sörben, hogy Sansa túléli? :D
Az, hogy logikátlan, a sorozat hibája, a könyves topikban kb.részenként kielemezzük, mennyi hibás, logikátlan jelenet van..Sansa ugrása +1, nem oszt, nem szoroz… Ettől függetlenül túl fogja élni, 99%.

Mark Bolt - 2015. 06. 16. 19:03

Valar Morhulis srácok, ennyit tudok mondani. Mindenkinek meg kell halnia! :) Ne reménykedjetek. Westeros káoszba fordul, kell is a káosz, északon a zombik úgy áttörnek mint fos a libán, valószínű Deres környékén lesz egy nagy csata velük, amiben a királyságok egy része felsorakozik, azt annak rendje és módja szerint elveszítik, és ekkor érkezik be Daenerys a sárkányaival és lovasaival, és megpróbálja uralni a helyzetet, zombereket legyőzi, a meggyengült királyságokat behódoltatja. És akkor jön még egy csavar, mert mindig jön a csavar, Daeneryt talán megölik a végén, majd Ned Stark hirtelen felébred, és kiderül hogy csak egy rémálom volt. :)

fireblade - 2015. 06. 16. 19:05

@ayren:

Az lehet hogy így gondolod de Mark Bolt remekül fogalmazta meg, ez a sorozat nem egy nyálas megmenekül a jófiú, mert olyan szimpi, meg küldetése van …és felépítették a karakterét? és?? attól meghalhat mert ez a valós életben is így van..és ez a jó ebben a sorozatban…mert máshol ugyan ki aggódik Castle-ért vagy Strike back hőseiért? vagy Jackért a 24-ben?? ugye?
itt hiába a felépített karaktere meg a jó szerep, kinyiffan és kész..mert az élet ilyen ott :)
nyugodj bele, Jon meghalt..és szerintem ne jöjjön vissza..így van értelme a dolognak, úgy meg gázos sorozat fogás lenne, nem több.

Mark Bolt - 2015. 06. 16. 19:09

paranoid: de pont hogy dramaturgiailag az ő utuk befejeződött. Elbuktak, ahogy Stannis is elbukott. Sansa élete merő szenvedés volt, de nem az a vége ennek a szopásnak, hogy végül elnyeri a jutalmát, hanem hogy öngyilkos lesz. Theon végig szívott, azt vártuk hogy csak elvágja Ramsay nyakát valamikor. Hát nem, túl olcsó lett volna, ő is elbukott. Pont az igazságérzetünkkel játszanak ebben a sorozatban, megszoktuk hogy a jó előbb-utóbb győz. Valóságban viszont nem győz. Ned Stark halála a szimbóluma ennek, ő ártatlanul halt meg úgy, hogy minden bűnt magára vállalt, és egy eszement tehetségtelen király ölette meg méltatlanul. Stannis halála hasonló, mindent megtett a sikerért, megérdemelte volna hogy bevegye Derest, ehelyett elbukott, mert nem volt ereje. Ebben a világban az győz, akinek hatalma van, és nem az aki a jó ügy mellett áll.

Malachi - 2015. 06. 16. 19:12

khm, őszintén szólva az, hogy alap dolgokban nem tudunk megegyezni – ki halt meg, ki él – elég kínos a sorozatra meg az írókra nézve. a GoT-nak eddig nem volt szüksége ilyen olcsó húzásokra, hogy hírverést generáljon.

őszintén szólva meg tudom érteni azt, aki szerint Sansáék meghaltak, Stannis nem, Jon meg úgyis feléled majd. az a baj, hogy a sorozat korábban tökéletes és izgalmas volt az ilyen jól-rosszul előadott cliffhangerek nélkül is.

nekem összességében azért tetszett, voltak kiemelkedő momentumok sőt az 5×08 örökre emlékezetes marad, de elég elkeserítő, hogy lefelé tart a minőség. remélem összekapják magukat jövőre.

white - 2015. 06. 16. 19:12

én szerintem eléggé ütős egy évadzáró volt.az évad eleje tényleg gyengusz volt, de azért szerensére felpörgött.

Stannis halálában én akkor sem vagyok annyiraa biztos ,bárki bármit mond.viszont azt sajnálom hogy a harcból nem mutattak sokat.:/

Sansa és Theon tuti túlélik azt az ugrást .a hó felfogja az esésüket .vagy nem

ez a Dorne dolog tényleg felesleges volt.meghogy Myrcella is megmurdelt.áhhhhh .

végre Cersei is ráfázott .ezt már vártam mikor történik meg sorozatban mióta könyveket elolvastam.:D és a zombi Hegy!!! uhhh.kiváncsi vagyok mit hoznak ki ebből .

és akkor Jon Snow.hiába tudtam hogy ez lesz a vége akkor szomorú vagyok miatta.remélem hogy tényleg az lesz hogy Melissandre visszahozza .és ugyebár halálával véget ért a fal őrzése ,össze kell hogy álljon a Davos-sal és a vadakkal és szépen lerohanják Derest és Boltonoknak annyi mint ahogy meglátta Melissandre

CyClotroniC - 2015. 06. 16. 19:13

És ha pont annak vannak értelme, hogy a visszatérő “Jon” más lesz, mint az a “Jon”, aki meghalt? Dramaturgiai szempontból pocsék, zsákutcás döntés a kiírás, viszont olcsó megöljük, hogy feltámasszuk trükkök eddig sem jellemezték a sorozatot, így nyilván lesz majd ennek is szerepe, csak nem tudni még, hogy mi.

pluhi - 2015. 06. 16. 19:15

+1 Jon visszajön. Könnyen lehet, hogy csak S07-re, igy nem lesz hazugság, amit mondott. A halálból hozzák vissza, nem megmentik, igy az is igaz, hogy meghal.

Malachi - 2015. 06. 16. 19:17

Cyclo – fent emlegetett valaki egy misztikus alakot, akit a sorozatban egyáltalán nem említettek, gondolom könyves infó. utánanéztem, és az már elképzelhető, hogy Jon az ő képében térjen vissza.

ezzel csak az a baj, hogy jelen állás szerint a sorozat világában senki nem beszélt még róla – szóval csak könyves háttérrel lehet Jon visszatérésére nagy eséllyel fogadni.

fireblade - 2015. 06. 16. 19:18

Látom, sokan fognak csalódni :)
egyébként jellemző volt GOT világára, hogy sok jelentős emberke halt néha értelmetlen halált, ellentmondva és fittyet hányva a sorozatok, és a történet mesélés világának néhány alapvető szabályaira..de pont ez a jó benne.
És Jon meghalt..pont :)

Ayrons - 2015. 06. 16. 19:18

Rengeteg utalás van Jon dolgaira + a dramaturgia és a többi utalás hogyan térhet vissza.
Szerintem az lenne a gáz hogy 212-ik alkalomrs is eljátsszák meghalt egy központi karakter dolgot.

Írás jó volt :) Caesar hasonlatot erre értettem :)

Mordekai - 2015. 06. 16. 19:20

Az évadzárás kisebb csalódás.

Az északi csata minimalista megoldása nem zavart, de Stannis története ezzel a Brienne-féle lezárással egyszerűen félbemaradt, harmatgyenge volt.

Arya bosszúja sem lett kibontva rendesen, ezt a szálat egyszerűen bűnrossz megoldás volt három jelenetben lerendezni. Jó nagy kiszámítható sablonos pózolás volt a merénylet. Talán ha meglenne az eyecandy-faktor, de
Maisie Williams-ből már sosem lesz jó nő, ezt a rossz casting-ot sosem fogom tudni megbocsátani. A kiscsajnak halfeje van, pont.

Reek és Sansa rörténete végülis rendben van így, de ezt is több jelenetben kellett volna. Egy szökésről beszélünk, az általában nagyon izgalmas szokott lenni.

Dany megérkezett a tökmindegyhová, megint lesz majd 30 új szereplő, Tyrion új környezetben, megint lesz minden, csak éppen harc a trónért nem, hurrá. :/ A két szerelmes hadjáratában/rivalizálásában(?) viszont van potenciál. White Worm is egy elrontott casting, belőle jövőre se lesz semmi.

Dorne-ról nem akarok semmit mondani. Hanyagolni kellene már minden közel-keleti/sivatagi vonulatot.

Snow halálát(?) már elspoilerezték nekem, de itt is eljátszották a szokásos koreográfiát, rájöttem volna magamtól is. Vagy ő, vagy a dagi.

Cersei nagyjelenete rendben volt, itt már látszott, hogy volt értelme az egzotikus helyszínválasztásnak. Az az aranypáncélos valami a végén az jövőre érdekelni fog.

Az évad maximum 7/10, két remek csatáért és pár jobb jelenetért nem jár több.

Lehet, hogy velem van a baj? Valami moziszintű élményt várok a GoT-tól, pedig nem kellene? Pedig abban, amit eddig felépítettek, bőven benne van. Szerintem jót tenne/tett volna a sorozatnak, ha több epizódból állna egy évad és egy-egy epizódban kevesebb, esetleg csak egy szereplőre összpontosítanának. de ezt már régóta fújom.

ayren - 2015. 06. 16. 19:23

Malachi
“khm, őszintén szólva az, hogy alap dolgokban nem tudunk megegyezni – ki halt meg, ki él”

Miért kellene nekünk “megegyeznünk” ebben? Nem a mi döntésünk függvénye, majd eldöntik az írók.:) Mi csak vitatkozhatunk róla, és egyelőre mindenki csak a saját olvasatát tudja prezentálni, hogy kié lesz a nyerő nézet, csak jövőre derül ki.

paranoid android - 2015. 06. 16. 19:24

@fireblade
“egyébként jellemző volt GOT világára, hogy sok jelentős emberke halt néha értelmetlen halált, ellentmondva és fittyet hányva a sorozatok, és a történet mesélés világának néhány alapvető szabályaira”

De ugyanúgy vannak elbeszélési szabályai, amik nem egyenlők azzal, hogy mindenkit megölnek, aki kicsit is pozitív vagy szerethető (bár D&D néha valóban ebbe a csapdába esik, ezért lesz érdekes, ha Martin végleg elengedi a kezüket). A toposzok kifordítása egy erős vezérfonál a történet szövésében. Az erkölcsös hős (Ned) halála, majd az apját megbosszulni igyekvő fiatal uralkodó (Robb) lemészárlása. Lehetne sorolni… Jon esetében a szimpla halál nem feltétlenül illene be ebbe a sorba. Könnyen lehet, hogy feltámasztják, csak nem teljesen Jon jön vissza. Ennek ellenére, én nem bánnám azt sem, ha végleg meghalna. Szerintem azzal is érdekes dolgokat lehetne kezdeni.

Malachi - 2015. 06. 16. 19:24

leírtam miért, szerintem világosan. nem másolom ide újra, csak olvasd el. hm?

Nelli - 2015. 06. 16. 19:27

Nekem ez az évad volt a legkeményebb eddig, mert szétcsúszott minden a birodalomban, már tényleg nem sok embernek maradt hatalma. Cersei-t börtönben látni sem volt könnyű, sosem szimpatizáltam vele, de egyszerűen rossz volt őt ott látni. A vezeklése pedig egy olyan jelenet volt, amire soha nem számítottam volna, szánalmat éreztem iránta életemben először. Arya megvakulása (halála?) nem igazán érdekelt, a sorozat simán menne tovább nélküle is, nem úgy mint Jon Snow nélkül, akinek a halálát fel sem tudom fogni. Szerintem is feltámasztják, mert nélküle nem nagyon tudom elképzelni az életet a Fal körül. Kíváncsi vagyok pl. Tormund reakciójára. Sansa és Theon páros sok érdekes jelenetet tartogat még, főleg ha Brienne-nel tartanak, szóval az esésüket biztosan felfogta a hókupac.
Összességében én nem mondanám ezt egy gyenge évadnak, főleg az utolsó három rész miatt.

+ Amúgy csak engem foglalkoztat a kérdés, hogy hol vannak Branék? Egy évada nem hallotunk felőlük.

Dhomasson - 2015. 06. 16. 19:27

Ugyan szerintem is visszatérhet még Jon, de ha mégsem, akkor lehet, hogy Stannis marad. Felmerült a kérdés ugye, hogy mi lesz a Falon zajló eseményekkel központi karakter nélkül. Én simán el tudom képzelni, hogy Brienne odaviszi Stannist, vagy ha másképp menekül meg, akkor ő maga megy oda. Se családja, se serege, semmije sem maradt. Vezeklésként fogná fel, ill. ha parancsnokként hősiesen megvédené a birodalmat, akár újra helyzetbe hozhatná magát. Ráadásul Davos és Melisandre is ott van.. lenne ott történés hármójuk között a történtek után..
Bevallom, én ennek a verziónak nagyon örülnék. Akár Jon is maradhat, legfeljebb már tényleg egy másik Jon lenne, aki nem a Falnál ügyködne.

Sansa fix, hogy él, bennem sem merült fel, hogy nem sikerült az ugrás.

fireblade - 2015. 06. 16. 19:40

Téy, hogy az irányok a sorozatban nagyon érdekesen alakulnak..
Észak: ugye jönnek a halottak, kékszeműekkel, akik simán mindenkit átállítanak ugyebár a csatában ami valljuk be elég nagy hendikep :)és hát valakinek harcolni kell velük, kérdés csak az, hogy mennyire van falmászó képességük a hulláknak, és mit tudnak a kékszeműek a kézemelésen kívül?
és az őrség tagjai vajon mit szólnak, hogy kiderül Jonnak igaza volt? és a vadak, hogy kinyírták a haverJont?

Cersei-.nél kérdéses mennyire tud magához térni, és mennyire vették el a hatalmat tőle..helyében én otthonról hozatnék egy kisebb sereget, meg aranyat és bérelnék valami zsoldos sereget tisztogatni a városban..lehet hogy a vallás erős dolog, de a főveréb is eszik, és sétál néha a városban ugyebár..és ha Jamie hazatér, vajon mennyire lesz morcos,m hogy szívszerelmét lealázta egy habókos öreg??

Tyrionék még ellesznek Meerenben, és nyilván a végén 3 sárkánnyal jönnek szólni: Kéne a trón :)

Sansa ha túlélte (persze hó, mi?? (aki ilyeneket ír nem esett még el hómezőn síelve) 50 méter magasból durva malac kell, hogy egyáltalán túlélje..de legyen így..és? utána semmi kaja, se ló, hová bóklászik el? tippem, hogy kb 1 nap után elkapják őket, és alázás folyt.köv.
Arya szerintem a titkos íigéret a sorozatban, hiszem hogy ő lesz aki igazságot szolgáltat észak nevében a kiirtott majd egész családjáért..és hogy ki (mi) lesz belőle? ez az egész történet kulcsa szerintem.

Néma Harcsa - 2015. 06. 16. 19:43

Én mondtam, hogy Jon Snow a GoT Bobby Ewingja.
https://twitter.com/butlikesrsly/status/610627040400777217/photo/1

kormányos - 2015. 06. 16. 19:48
ayren - 2015. 06. 16. 19:50

Néma Harcsa
Hát ez jó.:)
És én még emlékszem Jon Snow ük-ük-üknagyanyjára, Isaurára, akinek a felszabadítására össznépi gyűjtés indult.

fireblade - 2015. 06. 16. 19:53

@kormányos:

naná, több ejtőernyőst ismerünk aki többezer méterről ugorva túlélte hogy nem nyílt ki az ernyője…de az malac volt..és nem tervezett dolog.
De Sansa tudatosan ugrott, vagy meghalni akart vagy szökni..ha te onnan szökni akarnál ezt választanád aminek a túlélésére kb 5% esélyed van??
vagy inkább kisétálsz valahol, láthattad simán kószálhatott az udvaron, elment a romtoronyhoz..mért nem szökött meg ott?
Ha meg a helyzet hozta ötlet volt, ad hoc, akkor elég lehetetlen ötlet :)

colorblind - 2015. 06. 16. 19:58

én azért nagyon remélem, hogy jon végleg meghalt
sztem akkor lehetne feléleszteni, ha eleve a falnak lenne bármi értelme, de annál nagyobb hülyeséget el sem tudnék képzelni, mint hogy a fal akár csak egy kicsit is feltartóztassa a másokat
akiket persze már vagy két évaddal ezelőtt be kellett volna hozni rendesen a történetbe, hogy valós fenyegetés legyenek, ne majd csak egy ásítós nagy csata a végén
szóval: fingers crossed, és remélem dany is végre így végzi :)

kormányos - 2015. 06. 16. 19:59

Persze nyilván malaca volt a srácnak de a sorozatba simán bele illik hogy kénszerűségből megkockáztatta a szökés ezen módját mert még ez is jobb volt mint maradni. Szerintem meg nem tudott volna simán kisétálni főleg nem csata közben (tuti őrzik a kapukat) bent meg azért tudott sétálgatni mert mindenki kifelé figyelt és végül így is lefülelte a csaj. Jó nem azt mondom jó döntés volt de Sansát nem is úgy ismerem mint aki azokat szokott hozni.

hirariko - 2015. 06. 16. 19:59

Fireblade: látod a videón, eltervezte az ugrást és túlélte… nem tudom hogy jött ide most az ejtőernyős hasonlítás de teljesen más a kettő, láttál 1 videót ami élő példa arra hogy real life is túl lehet élni…ezek után kár előhúzni a kalapból a random túlélési esélyeket

poohtheone2 - 2015. 06. 16. 20:01

@Mark Bolt: “Esküszöm kasza a sorozat, ha azt a hátast túlélték!”

Akkor kaszálhatod is, sztem mindenkinek jobb lesz ;)

Simán kinézem a sorozatból, h a cliffhangereket úgy oldják fel, h sokan mégse halnak meg. Ugye: Akinek a halálát nem mutatják, az nem hal meg. ;)

Jorah meg mihez kezd a szürkehámjával? Nagyon érik már neki a hősi halál.

Az évad meg jó eséllyel pályázik a leggyengébb goT évad címre. Bár a 2. szezonnal szoros lesz a verseny.

fireblade - 2015. 06. 16. 20:04

@hirariko:

azért mert a dolog a túlélésről szólna, ha dönteni kell, hogy szökjél, ilyen lehetetlen dolgok választanál aminél a túléléshez iszonyat malac kell?
egyszerűen értelmetlen döntés..persze Sansa kényszerhelyzetben volt..de erre nem lehet építeni )
De semmi gond ezzel, élje túl, nekem is bejön a kiscsaj :)

majsz - 2015. 06. 16. 20:11

Most már tutira kéne a junkienak indítani egy GoT mixet, hogy milyen odsal ki meddig éli túl, hány évad lesz stb :D érdekes lenne nézegetni az állást

Nálam Sansa nem kétséges túl élő, eddig minden olyan jelenet ahol főszereplőt nyírtak ki teljesen hatásvadászra fel volt építve, még Stannis is kapott egy monológot, de az ugrás nulla érzelmi hatást sem váltott ki a nézőből ergo mint halál jelenet (ráadásul 2 fő karakternek) teljesen logikátlan részemről.
De sztem az írók is erős megosztási szándékkal alakították így, ami PR-nak jó, de ahogy fentebb linkelte is valaki reddites cikket, ez igencsak az írás rovására ment.

paranoid android - 2015. 06. 16. 20:13

@fireblade

A várfalon belül való mászkálás nem egyenlő azzal, hogy ki is engedik a kapun.
A szökés elsődleges célja pedig nem az volt, hogy elmeneküljenek Winterfell-ből, hanem Ramsay-től, így ha mégis belehalnak, azzal is elérték a célt. És mivel Ramsay éppen akkor érkezett vissza, rögtönözniük kellett. Szóval nem a túlélésről szólt ez, hanem arról, hogy önmaga maradhasson (ahogy Theon is ezzel a tettel talán újra visszaveheti a nevét), még ha az utolsó tette Sansaként az, hogy a halálba veti magát. De persze bíztak a hóban, és mi is bízunk benne.

elkon - 2015. 06. 16. 20:15

Eddig el sem tudtam képzelni, hogy valakikben felmerül, hogy Sansáéknak annyi.

fireblade - 2015. 06. 16. 20:20

@paranoid android:
ebben egyetértünk, de az ott az otthona volt vagy 14 évig..ismernie kéne annyira hogy simán kilóghasson, csak van valami egérút :)
és valszeg olyan sokan nem ismernék fel, főleg ha takarásban mozog.
De, jó amit írsz, egyetértünk.

Néma Harcsa - 2015. 06. 16. 20:20

ayren: bizony ám, és volt még egy szintén dél-amerikai szappanos Esmerelda is, aki megvakult a történet egy pontján, neki is gyűjtöttek páran szemműtétre.

ayren - 2015. 06. 16. 20:31

Néma Harcsa
Ja, ja, őt azért nem említettem, mert nem egyenesági felmenő volt, hanem csak egy elszegényedett, oldalági Stark rokon. :)

Platschu - 2015. 06. 16. 20:41

Tyű, ez nagyon izgalmas és olykor gusztustalanul véres évadzáró volt. Egy csomó karakter elhullott és végre haladt is előre a cselekmény.

Sansáék simán a hóba érkeznek, tehát ezt a cliffhangert talán a legkönnyebb feloldani. ;)

Danee - 2015. 06. 16. 20:45

Én is szívesen fogadnék abban, hogy Sansa nem halt meg, nem is értem, hogy lehet ilyen elvakultan biztos benne, hogy öngyilkosság volt.

Someone - 2015. 06. 16. 20:48

Végig olvastam a kommenteket, és meg kell mondjam, hogy eléggé felhúzott némelyik :D
Jonhoz: Jonnak sokkal fontosabb szerepe, feladata van, mintsem hogy itt meghaljon. Én is csak az első két könyvet olvastam még, mert már a harmadikban is voltak olyan jelenetek, amik még spoileresek voltak erre az évadra, márpedig én csak a sorozat után terveztem fokozatosan elolvasni a könyveket-amik amúgy a történet és a világ szempontjából fantasztikusak-, szóval csak most fogom újra elkezdeni, és ezúttal végig is akarok menni rajtuk. De ismerem a főbb elméleteket. Vagyis hogy Jon nagyon nem Ned fia, és hogy simán lehet (nem biztos, persze) hogy ő Azor Ahai. De ha ezt nem is tudom, láthattuk idén a mások ellen, láthattuk, hogy hogyan nézett rá az Éjkirály, ráadásul nem hiszem el, hogy Sansa és Kisujj tök véletlenül beszélgetett Lyannáról a kriptában, ráadásul abban a részben Stannis még meg is említette, hogy nem vallana Nedre, ha tényleg az ő fattya lenne. Szerintem Jon CÉLLAL halt meg.
Sansa: Bran kiesett egy kb. ugyanolyan magas toronyból, sima talajra. Túlélte. Sansaék kiugrottak a falról, több méter mélynyi hóra. Szerintem picit nagyon eltúlozták a fal magasságát, azért ez tényleg nagyon durvának nézett ki, de még így is simán túl lehet élni. Ráadásul ezek is értelmetlen és súlytalan halálok lettek volna. Nem, nem olyanok, mint Ned, Robb, vagy Oberyn.

samaja - 2015. 06. 16. 20:49

Sansa és Theon: már az első évadban is túlélte Bran az esést, pedig még hó sem volt
Jon: aki “feltámad” már nem az a Jon lesz
Stannis: túl könnyű halála lenne, ő inkább érdemel “életet”

v - 2015. 06. 16. 20:49

fireblade – 2015. 06. 16. 19:40

és mégis honnan szerezzen Cersei aranyat és zsoldosokat? Kaszterhegyen nem maradt egy fia lóvé sem, és még a Vasbanknak is olyan irdatlan összegekkel lógnak, amit az életben nem tudnak majd kicsengetni.
Cerseinek vége, csak még nem tud róla. A hatalmat még az új zombitestőr se fogja egy csapásra visszatenni a mancsába.

samaja - 2015. 06. 16. 20:51

@Someone

Megelőztél Bran-nel :)

bélabá - 2015. 06. 16. 21:03

Sokan sírnak, hogy “vége lehetne már”, “már nem is érdekel”.

El vagyunk kényeztetve, hogy ilyen remek sorozatot nézhetünk. Én örülnék, ha mégegyszer ennyi évad lehetne, és nagyon sajnálni fogom, ha egyszer befejezik.

Ne siettessük ezért a Másokat, minél később jutnak át a falon és nyomják le az embereket, annál többet látni ebből a világból.

Ebben az évadban örültem, hogy sok cselekmény volt Essoson, ami a korábbi évadokban ritkán szerepelt. Annak örülnék, ha megint behoznának 2-3 új szálat, új helyszínekkel, plusz Dorne nagyobb szerepet kapna, hogy még többet megismerjünk. Én bízom a készítőkben, hogy jó figurákat, jó párbeszédeket, drámákat visznek még bele. Ráadásul ha ezek még meg sincsenek írva, csak nagy vonalakban kitalálva, nagyobb szabadságuk van a cselekményekben.

Én jópár részen keresztül nézném, hogy mihez kezd Thyrion meg Varys Mereen-nel, vagy mit talál ki Cersei a verebek ellen.

Jon-t én nem kedvelem a színész korlátozott képességei miatt, de én is visszahoznám, hogy legyen a Falon egy főszereplő. Ha visszahozzák, de ahogy nyilatkozta, és a köv. évadban nem szerepel, akkor lehet az évadok óta eltűnt Stark gyerek jelenik meg a Fal közelében, hogy értesüljünk a Mások közeledéséről valahogy. Esetleg Sansa keveredik oda Theonnal?

Stannist bírtam, de azzal, hogy a lányát kivégezte, neki annyi volt, nem is érdemes tovább vinni a karakert.

Összességében szerintem nem kell azon töprengeni, hogy miért nem így vagy úgy csinálták, miért létezik ez a szál és miért nem egy másik, hanem élvezni kell a sztorit. Lássuk be, még az unalmasabbnak tartott részek is jobbak a legtöbb egyéb sorozatnál. Ilyen zsánerben pedig amúgy sincs nagy választék.

steelwolf - 2015. 06. 16. 21:03

Martinról azt írták h januárban (de melyik) lesz kész a könyvel! és akkor ezt az hbo megvárja vagy megy vmi más sztori saját kútfőből? mert ha igen akkor nem lesz tavaszzal 6. évad!

cinerise - 2015. 06. 16. 21:14

Myrcella halott. Sansa és Theon él. Stannis halott. Arya persze, hogy él. Meryn Trant persze, hogy halott.
Jon.. szerintem még ők sem tudják.

Scared - 2015. 06. 16. 21:21

@steelwolf
Én nem hiszem, hogy megvárják. Bár az évadzáróval nem kockáztattak túl nagyot, lényegében az 5. köny végéig jutottak el, valahol még addig sem.
Végül is megoldható, hogy azokat a szálakat leforgatják, amikkel “elmaradásuk” van, meg ugye a hírek szerint behoznak egy (vagy több) eddig kihagyott szálat, amit szintén lehet a meglévő könyvek alapján csinálni, mire azokkal végeznének talán kijönne Martin könyve. Nekem is kicsit úgy tűnt, hogy kivárásra játszanak a készítők, de akkor meg nem értem miért mondták, hogy Martin elegedte a kezüket. Csúszni nem hiszem, hogy fognak.
Meg ez a január is, én nem hiszek az öregnek… Szerintem menni fog saját kútfőből a sorozat, max ahol lehet hozzáigazítják a megjelent 6-hoz, ha valóban megjelenik. Sok helyen már most lehetetlen, hogy megegyezzenek a szálak. A 7. könyv meg tuti nem fog kijönni a 7. évad előtt, így nem is kell, hogy egyezés legyen, tök mindegy.

hirariko - 2015. 06. 16. 21:33

Igazából csak 1 kérdés, mégis miért lenne olyan fontos hogy a sorozat készítői megvárják a hivatalos megjelenését a könyvnek? :D Szerintem azért ők hamarabb is megtudhatják a fontosabb dolgokat :D

cinerise - 2015. 06. 16. 21:36

Egy valami eszembe jutott a Jon Snow vonalhoz. Nyilván rögtön lebukás lenne és képtelenek lennének titokban tartani, hogy Kit Harrington szerepel a 6. évadban, ezért aztán most mehet filmekbe szerepelni, pihenni, levágathatja a haját, stb, valóban nem fog a következő évadban forgatni. Viszont ha volt eszük, és Mel tényleg azért fordult vissza, mert rájött, hogy neki Jont kell követnie és felélesztenie, akkor ezeket a jeleneteket már fel is vették. Majd szépen a harmadik epizód környékén visszatér a sztori a Falra, amikorra már mindenki azt hiszi, hogy jé, tényleg meghalt, tényleg nem találkoztak vele forgatáson és akkor lemehet az, amit már korábban leforgattak, és így senki nem hazudik, hiszen Kit nem fog a hatodik évadhoz forgatni (valószínűleg keveset is szerepel majd benne az egész Fal), viszont meghalt, csak felélesztik. Aztán a hetedik évadban meg jöhet újra. Nagy csavar, bumm. Annak meg úgysem hiszek, aki azért nem nézi tovább, mert felélesztik. Ez egy fantasy. Aki meg azért nem, mert meghalt, annak pedig ez a Trónok Harca és pont.

nadi - 2015. 06. 16. 21:54

Ki lesz az újjászületett Azor Ahai? Hát John-nak most jó esélye van egy újjászületésre. :)
Nem tudom, hogy ez a sorozat hibája-e, mert én olvastam a könyveket, de szerintem sokaknak nem jött át, hogy milyen is a tél északon. Hogy mennyire brutális és meghatározó dolog. Nem hiába lett ez egy család jelmondata. Sansa egyértelműen nem a halálba ugrott, hanem e minimum ember méretű hóba. Ott nem kérdés, hogy túlélték.
Szerintem a Dorne-i események csak Jamie karakterfejlődése szempontjából lesz lényeges. Végre “rátalált” a lányára, erre azonnal el is veszítette. Eddig nem sok érzelmet/érdeklődést mutatott a gyerekei iránt. Háborút nem fognak indítani, hiszen még királyvár is kicsúszott a kezeik közül. Cersei totál bekattan, még ezt tudom elképzelni folyományaként.
Sokan nagyon lehúzzák a sorozatot, meg megint jött a “nem mutatták a csatát” lózung. Egyszerűen el kell fogadni, hogy ez egy sorozat, nem egy Avangers mozifilm. A történet szempontjából teljesen lényegtelen, hogy verte szét a túlerő Stannis maréknyi seregét. Cserébe viszont jó drága lett volna egy 20 perces csatát megkreálni. És ez a sorozat amúgy sem erről szól. Tyrion és Varys erkélyjelenete, na az a GOT. És sajnos ebből nem volt elég ebben az évadban. De ettől még nem kell temetni. Maga az alapanyag sem olyan pörgős mint az előzőek voltak. Nálam 7/10 az évad. Nem a kedvencem de olyan nagyon nagyon messze áll a kaszától mint semmi más. :)

Platschu - 2015. 06. 16. 21:57

Myrcella kapcsán az nem tetszett, hogy a méreg olyan gyorsan hatott, miközben több nap után kellett volna hatnia. A hajó még éppen csak a távolban volt… Bár ez nem az ER, de poén lenne, ha Trisztánnál lenne ellenméreg vagy ha Bronn vérét átömlesztve megmentenék valahogy a lányt, aztán azt titokban tartva bosszút állnának. Persze ez nem fog megtörténni.

Stannis túl könnyedén nyuvadt meg, de remélem Brienne életre ítéli, ahogy többen is javasolták. Aztán elkapja őket Lady Stoneheart… :)

Julcsi - 2015. 06. 16. 22:19

Jon nelkül nem tudom akarom-e majd nézni a sorozatot… Észak Jon nelkül? Pff…
Amúgy lehet nem figyeltem de mégis hol a fenében van Ghost???

Someone - 2015. 06. 16. 22:47

PART 1.:
Jaja, Ghost-ot én is hiányoltam…legalább annyi lehetett volna, hogy be van zárva és nyüszít, vagy valami.
Amúgy a rész nekem egyrészt tetszett, másrészt csalódott voltam picit…Annyi minden történt, hogy szinte feldolgozhatatlan volt. Leugrik Sansa, WTF?, már itt is van Arya, pszichopata, WTF?, jön Cersei, stb. Szerintem sokkal jobban ütött volna, ha két részben csinálják meg. És Cerseit meg Dorne-t is nyugodtan fel lehetett volna dolgozni abban, így több időt hagyva Stannisre, meg Jonra.
Mert amúgy a jelenetek nagyon jók voltak.
Stannis sorsa nagyon-nagyon átjött, ahogy elfogadta a bukását. Hihetetlen, hogy azonnal újra megkedveltem, olyan kemény és férfias volt. És ahogy Melisandre rájött, hogy elbukott ő is, merthogy ezzel elbukott ő is…
Arya szála meg hihetetlen volt. Nem tudom, hogy a könyvben is ilyen pszichopata lett-e a lány, de számomra abszolút hiteles. És azt hiszem hogy most kezdtem el felfogni, hogy mit jelent az, hogy “senki”…az a Jaquenes jelenet szerintem az egész rész legjobban megcsinált jelenete volt.
Dany-n nagyon meglepődtem, én úgy vettem le a múltkori részből, hogy már van valamiféle irányítása fölötte…bár már ez is haladás az évad elejéhez képest, hogy ott tud lenni a közelében félelem nélkül. És lehet, hogy megint félre értelmezem, de a végén a dothrakiak inkább tűntek üdvözlőnek, egy újabb seregnek, mintsem hogy foglyul akarják ejteni…mondjuk a dothrakiakat ismerve, meg hogy eldobta a gyűrűt az utóbbi lenne a logikus.
A Tyrion-Varys volt az egyetlen jelenet, ami pozitív volt és mosolyogni lehetett rajta. Annyira röhögnék, hogy ha mire Dany visszatérne, a város tökéletesen és békésen működne :D Úgy röhögnék, de komolyan.

Someone - 2015. 06. 16. 22:49

PART 2:
Dorne az évad végére közepesre felhozta magát, de a mai rész…hát érdekes volt. A Jamie-Myrcella jelenet számomra picit morbid volt, még mindig durva nekem, hogy valaki ÖRÜL annak, hogy a nagybátyja az apja. De Jamie szemszögéből nagyon fontos és szép volt. És kíváncsi vagyok, hogy mi lesz ebből…Trystene is azon a hajón van, meg eleve…újabb háború lesz?
Cersei szála nagyon kegyetlen volt. Már MAJDNEM elkezdtem szánalmat érezni iránta, de aztán eszembe jutott Bran, Ned, Sansa, Tyrion, és egyáltalán az egész, és még MINDIG azt éreztem, hogy ennél többet érdemelne. Viszont most először volt antipatikus a Főveréb. Ez nagyon öncélú és…nem is tudom, méltánytalan volt. Kíváncsi vagyok, hogy egy sima közemberrel megcsináltatta volna-e ezt, aki parázna lett…meg eleve, látni a fújoló, agyatlan tömeget számomra szánalmas látvány voltak.
Mindenesetre Cersei megint kapott egy kis feloldozást, reményt…tárgyaláskor bajnokának választja Gergort, aztán kinyír mindenkit. A lehetősége meg van rá. Aztán ez persze bonyolódhat…nem hiszem, hogy Tommen túl fogja élni a következő évadot, pl. És amúgy a Tyrellekkel mi van? :D Látványosan elfelejtkeztünk róluk.
És akkor a Fal. És Jon. Nem hiszem el, de tényleg. Szinte utáltam Jont eleinte. Aztán lassan megkedveltem, majd a tavalyi évad után kifejezetten szerettem, idén meg abszolút kedvenc lett. A kedvencet úgy értem, hogy őszintén szeretem és szurkolok neki. Persze hogy meghal…beállhat a sorba Ned, Robb és Oberyn mögé.
Ha nem lennék benne majdnem biztos, hogy feltámad, akkor nagyon ki lennék akadva. Ezért is hasított belém az a Kit Harrington nyilatkozat…azt csak nem merik meglépni, hogy könyvben visszatér, de a sorozatban nem? És remélem, hogy nem lépnek meg olyan húzást, hogy kihagy egy évadot. Pont úgy, hogy ez az évad már elkezdett Észak felé orientálódni? Nagyon remélem, hogy nem. Már most is, folyamatosan azt vártam, hogy Melisandre oda lép, és feltámasztja, még a zenét is úgy keverték, hogy az ember várt valamit….hát jó nagy mocskok a készítők, az biztos.
Az évad nekem tetszett. Nem volt olyan jó, mint az előző, de végig és maradéktalanul tudtam élvezni, nem tud nem lekötni. És bár tudok ennél jobban megcsinált sorozatot mondani, még egyetlen egy sem kötötte le így a fantáziámat, és erre a könyvek még jó sokat rátettek. Ezért még mindig abszolút kedvenc.
8/10 az évad, legalábbis most így érzem. Aztán lehet, hogy az idő múlásával tisztább lesz.

Mekare - 2015. 06. 16. 22:53

Nekem is nagy kedvencem Melisandre és Cersei is, szóval a szégyenmenet, ahogy a könyvben is itt is nehéz volt, tudtam, hogy Lena királyul lenyomja, és a végén ott a Hegy karjában az a nézése, én ezzel a jelenettel fejeztem volna be az epizódot, mert elég nagy bosszúhadjáratot sejtet, de értem miért Jon kellett oda. Én úgy hiszem, hogy Mel kezdettől fogva átcseszte Stannist és kihasználta, eleve jó királyi vér forrás volt, volt serege…feltudtak menni Északra és ott megmenteni Havast, akkor épp a vadaktól. Szerintem Mel nem ennyire béna, és pontosan tudta mikor kell indulni. Szerintem a kislány égetése sem Deres elfoglalása miatt volt, hanem Jon miatt. Így ugye az esküjétől is megszabadul. Mel is azért a tűz oldalán van, Havasnak már így is nagy volt szerepe a WW-k ellen, a Tűz és a Jég dala :) főleg, hogyha azok a szülei akik, akkor eleve Havas Jon a legfontosabb
Sansaék, ha meghaltak volna, akkor nem kíméltek volna minket a látványtól. Lesz itt még Ramsay/Sansa/Theon jelenet.
Dany remélem érdekesebb lesz egymaga, mert ez a rabszolga felszabadításos időszak nem volt 100%
Juhé Tyrion és Varys újra együtt!

Seregély - 2015. 06. 16. 22:54

Stannis esetében a nyilvánvaló szörnyűségen túl (családja elvesztése), azért az is tragikus, hogy nem tudta megmutatni valójában “mit tud”, mint állítólag Westeros legnagyobb stratégája. Először a flottáját semmisítették meg, most meg Dereshez érkezett, elkezdte kiadni a parancsokat az ostromhoz, aztán megjelenik Boltonék serege és vége.

Piccolo Machiavelli - 2015. 06. 16. 23:03

@NLZ – 2015. 06. 16. 15:30
Köszönöm a linket, szavakba öntötte, hogy miért éreztem az egész részt gagyinak.

Sansa-Theon szál: én sem gondolom, hogy meghaltak volna, az ugrás szerintem is menekvés volt, “maximum meghalunk saját magunként, de ha túléljük, akkor még jobb”. Persze, mindenkinek meg kell halni, de úgy érzem, nekik még bőven nem ért véget a torkosborz szerepkör

bebop - 2015. 06. 16. 23:05

Nemtom ez mennyire spoiler, most, hogy többen írjátok, utolérte a könyvet a sorozat (én nem olvastam a könyveket)de ki vagy mi ez az Azor Ahai?

Piccolo Machiavelli - 2015. 06. 16. 23:10

@bebop – 2015. 06. 16. 23:05
A Fény Urának a legjobb harcosa (?), aki elűzi a sötétséget, vagyis a Másokat. A prófécia szerint újjászületik, Mel Stannist hitte AA-nak, de vélhetően tévesen.

Someone - 2015. 06. 16. 23:19

Ja, és még valami: Az első évados Kit Harrington és az ötödik évados Kit Harrington között ég és föld a különbség. Nem mondom, hogy emmy díjat kell kapnia, de baromi sokat fejlődött, és teljesen hihetőve tette a karaktert, át tudtam érezni a helyzetét az adott szituációkban.
Figyelj, nem tudom, hogy lehet-e linkelni, de aki tudni akarja, hogy ki az az Azor Ahai, az írja be youtubra, hogy Who is Azor Ahai?, vagy már csináltak hozzá magyar feliratot is: Ki lesz az új Azor Ahai? Érdemes szerintem.

kormányos - 2015. 06. 16. 23:31

Egyébként szerintem erről volt szó a sorozatban is nem? Max nem hívták Azor Ahainak de mintha erről az egész kiválasztottságos fény urás harcos sztoriról lett volna szó úgy emlékszem.

Vica - 2015. 06. 16. 23:35

Szerintem Jon apja nem Ned Stark volt, mégis Stark! Merthogy az anyja volt Stark…Ned húga, akit elraboltak és megerőszakoltak…és nem az “őrült” király (Dany apja) erőszakolta meg? Nekem ez a tippem…

AdamBan - 2015. 06. 16. 23:40

Majdnem.

CyClotroniC - 2015. 06. 16. 23:42

Vica: ez a leglogikusabb és legnépszerűbb teória, de eszerint ugye inkább Targaryen, mint Stark.

TormunDaario - 2015. 06. 16. 23:45

Vica, CyClotronic: Majdnem, de nem teljesen, én úgy tudom az őrült király fia, Rhaegar a legjobb tipp apajelöltnek.

marxcie - 2015. 06. 16. 23:49

a sárkány vére, tűz, a fény urának harcosa, fény általi feltámasztás… összeáll ez. már csak az a kérdés, hogy fightolják le Daernyssel, ki melyik sárkányon fog ülni.

VanillaSky - 2015. 06. 17. 00:01

“Cersei sétája, az pedig hogy ezek mindegyike képes morális vitákat, empátiát vagy akár szurkolást – valaki mellett vagy akár éppen ellen – kiváltani belőlünk, nézőkből,”

Annak szurkoltam, hogy a kpu előtt 3 méterrel dobja fejbe valaki egy 4-5 kgos kúpcseréppel és ott múljon ki queen regent nyomban. Semmiféle szimpátiát, szánalmat vagy együttérzést nem kelt a karakter, remélem ez csak a karakter első tipegései voltak a saját halálához vezető úton. (ettől függetlenül persze Heady jól hozza a szerepet)

Platschu - 2015. 06. 17. 00:11

Ha a végén valóban a Mások vs. sárkányok lesz a leszámolás, akkor szerintem Martin tuti át fog állítani 1-2 karaktert a Mások oldalára is. Hiszen úgy jobban ütne a történet, hogy mindkét oldalra elhelyez karaktereket. Valahogy azt érzem, hogy az összes varg karakter, mint a természet “őrzői” valamilyen szinten szintén a Másokhoz fognak kifutni. Mert szimbólumnyelven a tél és természet harcolhat a nyár és a pusztítás ellen, még ha mindkét fél a másikat hiszi károsnak és saját magát a ciklus újrakezdésének.

Lehet így is az egész a két istenség (a sokarcú vs tűzisten) egymás közötti leszámolására megy ki az egész, ahogy valaki korábban megjegyezte, hogy a sok zombi vagy élőhalott esetleg a Sokarcú istenhez kapcsolódik, tehát így akár közvetve még Arya is lehet a Mások oldalára kerülhet. Az ő esetében az igazi csavar az lenne, ha olyan célpontot kapna likvidálásra (pl. Sansa), ami megint válaszút elé állítaná.

Lady Stoneheart sem szerepelt még, de ő meg eleve határeset, hogy akkor kihez is tartozik logikailag…

Ettől a kis töprengéstől független én még azt nem értem, hogy Tyrion hogyan is bízhat meg Varysban és mikor is alakult ki ez a “barátság”. Oké, kimentette Királyvárból, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ettől még nem ő lehetne a Hárpia. Azt sem értem Varyssal kapcsolatban, hogy mintha őt emlegették volna az 1. évadban a borárus merényletkísérletével kapcsolatban, mármint hogy ő rendelte el az akkor még élő Baratheon király kérésére, erre később megint Dany oldalára áll? Vagy arról Kisujj tehetett?

liivagyok - 2015. 06. 17. 00:18

fireblade
“…egyébként jellemző volt GOT világára, hogy sok jelentős emberke halt néha értelmetlen halált…”

Tudnál mondani nekem ilyet? Nekem egy-kettőn kívül nem sok jut az eszembe.

“…ha te onnan szökni akarnál ezt választanád…”

Elfelejted, hogy épp egy gyilkosság utána “hozta a döntést”. Igen épp harcban álltak az emberek, de azért egy sikoltva leeső lányt és annak a hulláját eléggé könnyen észre lehet venni. Továbbá szerintem az első szökési kísérletének kudarca arra sarkalta hogy a legelső apró lehetőséget is kihasználja.

claudius - 2015. 06. 17. 00:20

A TŰZ és a JÉG egyesül vagyis Snow és Daernys =Azor Ahai

fireblade - 2015. 06. 17. 00:26

@liivagyok.

hadd ne soroljam, van jó pár de ha nagyon példa kell: Ned Stark, Vipera, Jon, Robb,Öreg Lannister, Drogo, és még sorolhatnám, persze mindegyiknek volt következménye, de egyiknek se kellett volna meghalnia a regény v. sorozat szempontjából, ez Martin barátunk ármánykodása :)
ne kezdj el most vitatkozni, készséggel elismerem, ha te másképp látod ..

Csak egy leesett lány volt, akár meg is csúszhatott, senki nem látta hogy lelökték.
Persze, de egy 50m magas toronyból leugrás nekem, nem kísérlet a szökésre, hanem őrültség..abban bízni hátha magas és puha a hótakaró, és nincs ott épp egy eltakart szikla, vagy farönk a fal tövénél.
Kb olyan mintha az életedet arra raknád, hogy a héten eltalálod a lotto 5-öst :)
Szerintem, lett volna más lehetősége is, de ok, így döntöttek. lazák mint a róka a viccben :)

jerrycomovie - 2015. 06. 17. 00:28

Azon sem lepődnék meg, ha a következő évad nagy része teljesen más, eddig háttérben mozgó karaktereket emelne előtérbe és azon sem lepődnék meg, ha mostani karakterek csodálatos megmeneküléseivel kezdődne a hatodik évad.
Még a végén a Jon gyerekről kiderül, hogy királyi vér.
Talán nem véletlen, hogy Ned bevállalta. (A könyvben viszont ha jól emlékszem, valami csajszitól van, akivel pont az asszony megszeretése előtt feküdt le a csaták évei alatt.) A sorozatban simán lehet más az előzmény, ha nem volt egyértelmű utalás. Lehet, hogy volt, de most nem emlékszem hirtelen.

Jacques - 2015. 06. 17. 00:34

Még a végén kiderül, hogy mindenki érdemes a trónra, mert mindenki Targaryen. Már ilyen teóriákkal jöttök elő a könyv alapján, hogy Jon tulképp’ Ned húga+Rhaegar Targaryen közös fia, egy másik YT-os videóban Tyrionról mondták, hogy Tywin Lannister feleségét felcsinálta az őrült király az első éjszaka jogán. Tehát Dany és Tyrion ezek szerint féltestvérek. Persze ha ez igaz.

A részhez: Sokan úgy hiszik, hogy Melissandre átverte Stannist, de szerintem nem azzal a céllal lépett le, hogy megmentse Jont, hisz’ akkor még nem tudta, hogy le fogják szúrni… egyszerűen csak elhagyta a süllyedő hajót, mikor megtudta, hogy milyen sokan leléptek a táborból. Ez az arcára volt írva. Nem emlékszem hogy mikor csatlakozott Stannis mellé, lehet már az első felbukkanása óta vele volt, így egy helyre tudott menni, vissza FeketeVárba.

Mark Bolt: Sansa és Theon tuti hogy túlélték a zuhanást. Szerintem Te vagyt az egyetlen néző (és fireblade) a VILÁGON, aki elhiszi, hogy nem. :D Gondolj bele… mindketten ott élnek északon, biztos voltak enyhébb és erősebb telek, mikor ugyanígy havazott. Ugrás előtt ahogy összenéztek én simán el tudom képzelni, hogy már nem először ugrottak le a várfalról. Gyerekként is kipróbálhatták már a bázisugrás ezt a fajtáját.

Neked kicsit másképp’ jár a gondolkodásod, ahogy elnézem… nem ez az első eset, hogy valamit teljesen másként láttál, mint ahogy azt a készítők a szánkba rágták. Már nem emlékszem mi volt az, talán nem is a GoT, hanem a TWD kapcsán. Nincs ezzel baj, kell az ilyen szemlélet is, ezek a különbözőségek viszik előbbre a világot.

wrZK: Ezt már az előző kibeszélőben is kérdeztem, hogy akkor most a halottak maguktól kelnek fel vagy a WW támasztja fel őket a karja felemelésével. Ebből a részben Jon beigazolta, hogy a WW támasztja fel, tehát Jon semmiképp sem kelhet fel kékszeműként, mert nincs a közelben a Más Király.

Platschu: szerintem Myrcellánál azért hatott ilyen gyorsan a méreg, mert végülis most beszélt először ilyen őszintén az apjával, izgatott lett ettől és mint tudjuk, Bronnál is akkor kezdett hatni a méreg.

liivagyok - 2015. 06. 17. 00:37

Hát szerintem a felsorolt példák közül a fele várható volt, de nyilván azt gondolsz amit akarsz. :)

Én nem azt mondtam, hogy azt hitték a leesett lányra hogy megölték, hanem azt hogy könnyen észre lehetett venni.
Szerintem meg pont ez volt az ott átélt dolgoknak a kivetülése. Az hogy ha kicsi az esélye annak hogy túléli akkor is megpróbálja. Csata van, nem egy téren kell átmenni, hanem egy kapun ki, ami azért sokkal másabb továbbá nem egyedül, hanem egy olyan férfival akit szinte mindenki már jó ismert. Persze itt elő lehet hozakodni azzal, hogy ott is hagyhatta volna, de azért ez már nagyon elrugaszkodott lenne.

jerrycomovie - 2015. 06. 17. 00:40

Még a végén kiderül, hogy a “Nem tudsz te semmit, Havas Jon!” – egyfajta jóslat melyben benne van, hogy Jon a megfelelő ember a vastrónra. :)

fireblade - 2015. 06. 17. 00:44

@Jacques:

Nem gondolom, hogy Sansa meghalt, hanem azt írtam, hogy őrültség egy ilyen szökési kísérlet..az a feltételezés, hogy meg gyerekként leugrálgattak 50m mélységbe a hóra..hát nekem vicc kategória
Szerintem ez inkább öngyilkossági kísérlet volt, ahogy egymásra néztek leszámoltak az életükkel, inkább a halál.
Az hogy lent meg felkelnek, hogy jééé ha ekkora malacunk lenne élőben nagyobb lenne mint a vár..és irány a hómező :) vagy Sansa arra ébred lent az ájulásból, hogy épp megtalálják őket, és kedves férjura vigyorog rá..
az a jó ebben a zárásban hogy minden lehetséges..egyet kivéve..Jon meghalt..nem jön vissza, és nem lesz semmilyen csodatevő harcos.

fireblade - 2015. 06. 17. 00:48

@liivagyok:

nem azt írtam hogy várható vagy sem…nem figyelsz?
hanem azt hogy értelmetlen halált haltak, a kettő nem ugyanaz.
és ha észre lehet venni? min változtat..leesett, ennyi.
Sansa nem egy kommandozó csaj volt régebben se, most már alakulgat, de az hogy simán leugrik, nekem egyértelmű döntés, inkább a zuhanás (halál) mint még egy kufirc a férjjel :)

jerrycomovie - 2015. 06. 17. 00:53

Mark Bolt: “Melisandre meg nem fog feltámasztani common embereket, még Stannist is hagyta a fenébe.” – Mert érezte, hogy Stannis kezd rá haragudni, mert bár enyhült az idő, a seregéből alig maradtak és így kudarcként is értelmezhette a boszorkány mesterkedéseit. Másrészt, Mel sejtette, hogy Stannis nekiugrik a túlerőnek és talán látta a tűzben, hogy Stannis elbukik, így inkább elmenekült. Azt mégsem mondhatta el neki, hogy miután beáldozta a lányát és a felesége is öngyilkos lett, nem volt semmi értelme az áldozatuknak.
Talán Mel látta a tűzben, hogy vissza kell mennie Jon-hoz.

liivagyok - 2015. 06. 17. 01:01

Várható volt, hogy xy meghal mert kellett hogy lezárjanak vagy épp hogy elindítsanak valamit, ergó nem volt értelmetlen. Ez az én véleményem “készséggel elismerem, ha te másképp látod ..”

Te (ha menekülni akarnál és átélted volna azokat amit Sansa) akkor az osonós módszert használtad volna, én az ugrást. Mondjuk ha meg akartam volna halni akkor Theont löktem volna le először és figyeltem volna ahogy meghal, ha már elárulta az egész családomat és többször engem is, nem pedig vele haltam volna meg.

kormányos - 2015. 06. 17. 01:20

Mel igazából csak annyit mondott korábban hogy látta hogy winterfellben sétál és hogy a Boltonok elbuknak de Stannisről nem volt szó. Gondolom rájött hogy kicsit félre értette a dolgokat.

jerrycomovie - 2015. 06. 17. 01:34

Podrick, aki Brienne-nel kalandozik, amúgy nem Robert király egyetlen valódi élő leszármazottja?
Így, mint lehetséges örökös, szerintem Tyrion-nak köszönhetően elveszi Dany-t. Melisandre leveszi Danyről az átkot és ismét szülhet.
Jamie vagy Arya végez Cersei-vel, amikor az végül gusztustalankodik, Tommen meghajol a hatalom előtt és lemond, apjával háttérbe vonul.
Jon visszajön a halálból, ami plusz mana neki amikor majd harcol a mások ellen.
Sam pedig összeolvas minden szart a mások legyőzéséről.
Kisujj-ról kiderül, mi is motiválja valójában. (Eddig azt hinném, hogy valami kifacsart módon szerelmes volt Lady Starkba, de mégis olyan szenya Sansával, mintha valami kicsinyes bosszú lenne, amiért nem őt választotta anno az asszony, hanem Ned Starkot.
Végül Varys hátradől, mert imádott Westerosán rend van és fegyelem.

katyvaszlipp - 2015. 06. 17. 01:42

@marxcie: nem kell semmit lefightolni, Drogon lett Dany lovasa, amíg él, addig mást Drogon nem fog megtűrni a hátán. Its know.

@Platschu: Az Robert ötlete volt,hogy ölessék meg. De ha visszanézed a részt, Varys pont,hogy jelzett Jorahnak hogy figyeljen. (egy kissrác szólt Jorahnak,hogy a Pók üdvözletét küldi, talán levelet is átad)…aztán jön a boros-mérgezős jelenet.
Szóval Varys nem akarta Dany halálát.

urbai - 2015. 06. 17. 01:48

én megnéznék azért egy Sansa walk of shame-et is, vagy felőlem lehetne walk of anything:).

itt semmi sem biztos már, senki nem hal meg végleg, majd utólag kiderül úgy is, hogy élve maradt, olyan joker-ek, bónuszéletek vannak még rejtve hogy még Ned Stark is visszatér a végén.

Sam gyerek milyen jól időzített a távozással, kapott volna ő is ha marad, mint Jon Snow…

Várom a Sam+Brienne+Theon trió megalakulását, mellékszereplőkből létrejön a jolly joker csapat. A kövér, a nagy debella nő és a töketlen szamár.

Amúgy Stannis nagy hülye volt, makacs bolond, jobb is hogy nem került hatalomra, mert ez a tüzet gyújtunk majd az megmondja mit kell csinálni alapon nem lehet uralkodni. Sőt hatalomra se lehet kerülni vele. hehe…

Arya története nagyon nem foglalkozat, tehát hogy most ő végigtolja a bosszúhadjáratát, már lassan elfelejtjük kiket is akar elkapni olyan régen történtek.

Micsoda figura volt a végén aki ölbe kapta Cercei-t,
az a sanda orvos/korboncnok dolgozott vele rendesen lol.
Mondjuk vki rácsapatna a verebekre, mert hirtelen elszemtelenedtek.

jerrycomovie - 2015. 06. 17. 01:50

Egyszer beleugrottam egy kb. nyolcvan centis porhó kupacba. Elsüllyedtem, mint a kemény szar. Ha Sansáék porhóba érkeztek, akkor nekik annyi. Ha esetleg a vár egy olyan pontján ugrottak ki, ahol esetleg fel volt halmozva ürülék, esetleg a hó alatt megbújt egy őszi széna kazal, talán túlélhették. Főleg, ha a vár azon pontján esetleg volt egy vizes árok, amely az olvadás miatt már nem volt keményre fagyva, de még épp eltakarta a hó. Na, akkor abba beleérkezhettek és túlélhetik az esést. Brienne-nel nem volt ott a Podrick, ha jól figyeltem, így az simán felszedheti a két fagyos-szentet.

paranoid android - 2015. 06. 17. 02:58

@jerrycomovie

“Podrick, aki Brienne-nel kalandozik, amúgy nem Robert király egyetlen valódi élő leszármazottja?”

Nem, Podrick nem fattyú. Ő Payne, annak a hóhérnak a rokona, aki lefejezte Nedet. Gondolom Gendry-vel kevered össze.

@fireblade

“nem azt írtam hogy várható vagy sem…nem figyelsz?
hanem azt hogy értelmetlen halált haltak, a kettő nem ugyanaz.”

Mert milyen halál az értelemmel rendelkező halál?
Rengeteg mindent takarhat az “értelmetlen halál” kifejezés. Lehet egy logikátlan végkifejlet, vagy egy dramaturgiailag oda nem illő, esetleg következmények nélküli esemény. Ilyen azért ritkán van a GoT-ban. (Sansa és Theon halála most ilyen lenne, ezért is biztos benne a többség, hogy életben maradtak.) Vagy történeten belül lenne értelmetlen, vagyis cél nélküli? Mert ez esetben, persze, hogy az. Csak az olyan halál nem ilyen, ami valami eszméért vagy egy másik ember életéért történő áldozathozatal (és még az ilyeneknek az értelme is megkérdőjelezhető.) Szóval baromi homályos, hogy mit értesz “értelmetlen halál” alatt.

Kádi - 2015. 06. 17. 03:36

Az eddigi legjobb GoT élményem volt, az utolsó 3 rész felkente velem a padlót. Szurkolok Stannisért és Jonért

Rettus - 2015. 06. 17. 07:50

Ez volt a Mesterterv? Gyereket megégetni, és várni a hóolvadást. Sehol egy Bolton szíveket zabáló pokoldémon?
Há ez nem jött be, gondolta Mel, nyomott egy facepalmot és ellovagolt balra.

Ez annyira szánalmasan béna volt, olyan méltatlanul nullázta ki Stannis karakterét és történetét, hogy kábé én már nem bízom itt semmiben:)

ayren - 2015. 06. 17. 08:17

Nem tudom, hogy Jon lehetséges apjával kapcsolatban az sose merült fel Robert Baratheon neve?
Hiszen R. Targeryan és Lianna (v. Lyanna?) kapcsolatáról két verzió kering: az egyIK, hogy R. T. elrabolta, a másik, hogy szerették egymást.
Mi van, ha Lianna Robertet szerette, lefeküdtek, és amikor R. T. elrabolta, a nő már terhes volt?
Úgy emlékszem, valaki írta, hogy a Baratheonok is a Targaryenek vérvonlából származtak. E szerint Jonban megmaradna a Targyryan vér, ráadásul a 3 nagy családhoz egyaránt köthető lenne a származása, ami még inkább megalapozhatná az igényét a trónra.
Ezenkívül Gendry kapcsán felmerült a genetika, ami ugye lebuktatta Cerseit, hogy a 3 gyereke nem Robert királytól származik. E szerint a király fattyú leszármazottai mindig fekete hajúak, és ez Jonra is igaz. (legalábbis a sorozatban.Arra mondjuk nem emlékszem, a könyvben leírják-e a külsejét, és ha igen, hogyan.) A Targaryenek viszont ugyanezen az alapon mindig világos hajúak.
Tud valaki olyan tényt, ami ezt a teóriát cáfolja?
Lehet, hogy csak én nem vagyok eléggé képben, és hülyeség az egész, vagy már régesrégen meg lett cáfolva.:)

Csilla0422 - 2015. 06. 17. 08:35

Az évad, no meg a sorozat eddigi legjobb része számomra 5×08 volt.
Danynek talán még előnyére is válik a lovas “horda”, hiszen Drogo oldalán volt utoljára önmaga. Azóta csak…

Jon halála tökéletesen hasonlít egy i.e. 44-ben történt eseményhez. Caeser utsó mondatához hasonlóan Snow végszava így lenne tökéletes: “Et tu me fili Olly”

Cersei-t megsajnáltam remélem, hogy a megalázásáért bosszút áll. Még akkor is ha a vádak jogosak voltak.

mokesz24 - 2015. 06. 17. 08:54

Annak ellenére, hogy eleinte úgy gondoltam, hogy igazán nagy visszaesés lesz, mert rengeteg nagyon jó karakter hagyta el a korábbi évadokban Westerost, egyáltalán nem okozott csalódást az évad!
Hogy a fináléról is írjak.
Szerintem Stannis meghalt erre fogadni mernék, de ha esetleg valamilyen oknál fogva megkegyelmezett neki Brienne, az az, hogy esetleg elviszi Boltonékhoz, akik biztos szívesen nyúzogatnák az Stant. Ezzel együtt bejuthatna a várba, hogy kiszabadítsa Sansát, így teljesülhetne amire a legjobban vágyik: Stannis méltóan bűnhődik(Ramsay által), és Sansát is megmentheti(de ő mint tudjuk azóta már megszökött.) Amúgy szerintem minden más eset nem lenne érthető Stan életben hagyására.
Jon esetében pedig remélem feltámasztják. Habár ha jól emlékszem Melisandre egészen meglepődött, azon, hogy Thoros többször is feltámasztotta Berricet. Egyébként meg mi lenne vele, és Davossal a Falnál? Nézik egymást? Egyébként meg a 3. évad végén amikor tudomást szereznek a Másokról Davosék, Stannis ki akarja végeztetni Davost,de Melisandre a tűzben látottak miatt megállítja, hogy szerepe lesz a háborúan. Akkor még azt hihettük, hogy Stannis oldalán, de lehet, hogy Mel csak azt látta, hogy Azor Ahai oldalán harcol, aki valószínűleg Jon. Persze ez mind spekuláció, minden jövőre derül ki. Bocs a regény miatt Srácok! Tudtam volna még írni! :D

AD - 2015. 06. 17. 08:59

Talán most tűnik logikusnak hogy Jon-ban csörgedezik Targeryen vér, ami úgye kapcsolatban van a tűzzel mint őselemmel.
Mel monta hogy lát Jon ban valamit, talán nem véltelen hogy a jégzombikirály is szemezett vele egy ideig. Tulajdonképpen ha igaz a teória akkor Jon-ban egyesül a tűz és jég (Targeryen és Stark) vér, ő a kulcsfigura az egész sztoriban. Szóval nem fog ő meghalni, legfeljebb csak egy ideig :)

Nok3dli - 2015. 06. 17. 09:01

Salsa és Reek ugrásánál eszembe se jutott az öngyilkosság gondolata. Nekem csak egy kockázatos menekülésnek tűnt, amikor megfogták egymás kezét szerintem nem azt szimbolizálta, hogy “együtt haljunk meg”, hanem, hogy “együtt menekülünk” Ramsay elől.

És ha jól emlékszem mikor mutatják Brienn szemszögéből a várat, akkor az a fal eltörpült a torony mellett amiben gyertyát gyújtott Salsa, amiből meg nem mellékesen Brian is túlélte a zuhanást.

Iza - 2015. 06. 17. 09:05

Ebben az évadban Rideghonon kívül egyszerűen nekem csak azok a szálak működtek jól, amiket a könyvekből emeltek át (Cersei) esetleg némi személyekben beállt változtatással pl. Sansa. És ez elég szomorú a következő évadra nézve, ha nem kapják össze magukat az írók. Dorne-ra vagyok a legmérgesebb, mert ott volt egy jó alapanyag, de a készítők öncélú hübriszének köszönhetően egy jó nagy katyvasz lett. Borzasztóan zavart amit Stannis-szel csináltak, néhány rész építgetés nem elég, ha alapból karakteridegen, de leginkább logikátlan dolgot szeretnének meglépni. Stannis az évadzáróban szinte biztos, hogy meghalt, de azért titkon reménykedem, hogy inkább Brienne-t szúrta le valaki hátulról.

Egyébként azok, akik azt gondolják, hogy Jon halott, és más formában sem fog feléledni, mit gondolnak, minek ment Melisandre a falra, és legfőképp mit fog ott csinálni? Csak hogy elvigye a hírt Stannisről? Nem hiszem. Látta, hogy mi fog történni Jonnal? Nem akadályozta meg. A mások miatt? Ellenük egymagában édeskevés, akkor is ha vörös papnő. A Falon egyébként még van “szemünk” Melisandre és Davos személyében, akkor is ha Jonnak mégis kampec (vagy ameddig Jonnak kampec). De Tormundot is megtehetik ottani “főszereplőnek”, az sokaknak tetszene. Amúgy is kíváncsi vagyok mi lesz így most az őrség kontra vadak szituációval.

Érdekes felállást hagytak Mereenben, Tyrion és Varys nagyon jók együtt, azt nem tudom, hogy Szürke Féreg és Missandei hogy fog beleilleni a képbe. Amikor Danyt mutatták egy pillanatra reménykedtem, hogy nem a Dothraki pusztaságban van, hanem valahol Westeroson. Az a változtatás tetszett volna, hogy ennyit vár és készül, hogy hadsereggel és sárkányokkal hódítóként érkezzen, ehhez képest egyedül érne oda, mint a kisujjam. De sajnos nem ez történt.

A Királyvár is érdekes, Cersei és a Tyrellek tárgyalása, Cersei kontra verebek jelenetek mellett én speciel néznék egy kis Tommen uralkodást, így hogy Kevan is ott van tanácsadóként. Úgysem fog sokáig tartani valószínűleg, bár én nem tartom olyan gyávának Tomment, mint a többség, nyilván gyerek, de békeidőben, megfelelő származással, tanácsadókkal megfontolt uralkodóvá válhatna, kis túlzással mint Doran Martell (akiből szintén túlságosan keveset láttunk). Persze a jelenlegi állapot nem a Tommen-féléknek kedvez.

Theon és Sansa szerintem is túlélték, bennem a kommentek olvasásáig fel sem merült, hogy nem. A fizika törvényeinél ebben a sorozatban erősebb szerintem a dramaturgia, egyszerűen sokkal érdekesebb, ha életben maradnak, rengeteg potenciál van még mindkét karakterben.

kormányos - 2015. 06. 17. 09:41

@ayren

Ez ellen a teória ellen leginkább az szól hogy ha Robert gyereke lenne miért ne nevelte volna fel Jont Robert? Semmi akadálya nem lett volna és élete szerelmétől lett volna egy gyereke akit biztos fel akart volna nevelni. Nednek se lett volna semmi oka titkolózni.

ayren - 2015. 06. 17. 09:54

@kormányos

Sajnos, nem emlékszem az időpontokra egyáltalán, pl. hogy a sztori elején Jon és Joffrey közt mekkora volt a korkülönbség. Ha nem nagyobb kb. egy évnél, nem lehet, hogy mire Jon megszületett, Robert már megállapodott Tywin Lannisterrel, hogy elveszi a lányát, és Ed Stark attól félt, hogy a megállapodás felrúgása újból lángba borítja az országot?
A húga amúgy is halott volt, a gyerek pedig fattyú. A döntés szerintem beleillene Ned karakterébe, és megmagyarázná azt is, miért vállalta magára az apaságot. Így Jon is biztonságban nőhetett fel.

ayren - 2015. 06. 17. 10:27

@kormányos

Megnéztem a wikin, Jon és Joffrey közt 2 év van, viszont nem tudom, mennyi idő telt el a házassági megállapodás és Joffrey születése között. Akár még bele is férhet a teóriámba az a két év.

Piccolo Machiavelli - 2015. 06. 17. 10:32

@ayren – 2015. 06. 17. 09:54
Személy szerint kormányos válaszában látok rációt. Bár részben úgy lesz fattyú valaki, hogy házasságon kívül születik, de Robert és Lyanne jegyben jártak. Roberttől pedig, bármennyire is részeges, kicsapongó valaki lett, nem tudom elképzelni, hogy élete szerelmétől született gyermeket nem sajátjaként nevelné.

clegane - 2015. 06. 17. 10:36

én azt nem értem, hogy a promo képeken, mármint azokon, amiket a rewieverek beszúrkálnak a cikkekbe, mint “jelenetek az epizódból”, szóval ezeken sokkal-sokkal szebb a képek színvilága és megvilágítása, mint magában a filmanyagban. hát miért nem ügyelnek arra hogy abban is így nézzen ki, ha tudják maguk is hogy így esztétikusabb?
vagy csak a kalózverzió hibája hogy sötét és szürke minden? XD

kormányos - 2015. 06. 17. 10:40

@ayren

Hát lehet végülis, majd valaki aki jártasabb a könyvben megmondja én már régen olvastam és nem is mindet de én maradok a targaryenes elméletnél mert nemhiszem hogy a talpig becsületes ned eltitkolta volana a gyerekét a legjobb barátja elől hiszen az első évadban és a lehetséges háború és a becsület közül is a becsületet választotta.

kormányos - 2015. 06. 17. 10:41

*első évadban is

gyerecske - 2015. 06. 17. 10:52

oldalsáv?

ayren - 2015. 06. 17. 10:58

@ kormányos, Piccolo Machiavelli

Kár. / Hosszú sóhaj.:)/ Pedig olyan jó kis elmélet lenne. :) A leendő király, akiben 3 vérvonal egyesül. Persze, ha lenne reális alapja, már úgyis rég írtak volna róla…
Így viszont elég necces egy Jon-Daenerys uralkodópárost vizionálni. Újabb vérfertőző kapcsolat?

CyClotroniC - 2015. 06. 17. 11:04

Csak érdekességként a GoT nézettségének a grafikonja, szerintem tanulságos a sorozat egészét és ezt a szezont nézve is:

https://twitter.com/CyClotroniC_/status/611094842618327040

Ami mindenképpen beszédes, hogy:
– az idei szezonnyitó és szezonzáró volt az eddigi két legnézettebb epizód
– mégis idén esett vissza a nézettség először a korábbi szezon zónájába
– a bizonyos Sansás jelenet után durva esés volt
– ami különösen azért vicces, mert visszajöttek lassan, ráadásul a Shireen-égetés után sorozatrekordot hozott a finálé

ayren - 2015. 06. 17. 11:16

Szóval Sansa után büntetni akartak a nézők, de végül csak nem bírták ki, hogy ne nézzék. :)

clegane - 2015. 06. 17. 11:27

de a Sansa utáni hétvégén vmi ünnep volt az usában, azért is es(het)ett vissza.

Qedrák - 2015. 06. 17. 11:56

Dramaturgiailag én Stannisnek el tudnék képzelni egy olyan sorsot, hogy Brienne megkíméli, és Sansával és Theonnal együtt elmennek az Éjjeli Őrséghez, ahol épp nincs parancsnok. Stannis meg pont kapóra jön, mint vezető, úgyis elveszített mindent, alkalmas lehet arra, hogy megvédje a falat a Másoktól, az Éjjeli Őrség új parancsnokaként.
Csak az lenne a bajom ezzel a megoldással, hogy borzasztóan kilógna a történet eddigi megoldásai közül. :)

fireblade - 2015. 06. 17. 11:59

mondjuk én nem értettem a Sansás problémát, de mindegy :)
viszont a köv. évad nyilván nagy részben a Falnél történő dolgokra fog koncentrálni..hiszen a Mások hamar odaérhetnek, nagy kérdés Davos szerepe a továbbiakban
Sárkányos anyukánk valszeg a hatalma megerősítésére törekszik majd, nem igazán várható más…Cersei vagy lenyom mindenkit, vagy lehet hogy az a bazinagy járkáló páncél inkább fogságban tartja, azért rakták oda neki..és hiába lett szabad megszívja ezt is.
Itt a kérdés hogy Jamie mit tesz? visszamegy kicsit rendezni a számlát, vagy haza, és ott rádöbben kissé más a felállás?
Észak története szétesett, valahogy nem látom hogyan tovább, Deres már Ramseyéké, és mivel Sansa vagy szökik, és keresgélni kell vagy 3 részen át, vagy meghalt, (és akkor itt a junkien lázadás tör ki), ezért biztos életben marad..de hogy a megtiport lányka szerepből mivé válik az kérdéses
Arya, ha csak megvakult, akkor nyilván az egyéb érzékeinek a kifejlődését szolgálja a történet..ha meghalt, na az lenne az értelmetlen halál, mert akkor az egész balhé a szupermennel, felesleges volt
Remek kis évad elé nézünk megint :)
10hónap :(

Piccolo Machiavelli - 2015. 06. 17. 12:02

@ayren
A T családban a vérfertőzés, bár családban maradt, mégsem járt olyan következménnyel, mint mondjuk a Habsburgoknál. Azt hangoztatták mindig, sárkány csak sárkánnyal párosul. Mi van akkor, ha ennek pragmatikus oka van? Amikor Dany elvetélt a gyerekével, a boszorkány azt mondta, nem emberi gyerek volt az. Nem lehetséges, azért egymás közt párosodtak, mert csak így tudtak olyan utódot nemzeni, ami meg is születik? A családban kell legyen valamilyen mágiához köthető jellemvonás, nem véletlen, hogy Valyriából származtak, ahol a varázslat nem túl idegen, lehet, ők sem a klasszikus értelemben vett emberek. Ahogy a Gyerekek, Elsők sem azok voltak. Pláne, ha ők tudják legyőzni a Másokat.

gstark - 2015. 06. 17. 12:19

Az a baj, hogy Jon és Myrcella halála előtt 10-15 másodperccel lehetett tudni, hogy na ez most meghal. Így egyik sem lepett meg igazán. Jamie és Myrcella nagy összeborulása, rögtön tudta az ember, hogy ebben a sorozatban nem lesz ilyen kis idilli család és a lánynak hamarosan annyi. Jon jelenete is hasonló volt, gyanús volt az egész, főleg a kissrác miatt. Még amúgy azt is el tudom képzeni, hogy valamilyen formában white walker lesz belőle…

Felagund - 2015. 06. 17. 12:24

Rhaegarnak két (egyébként egészséges) gyereke is született az abszolúte nem Targaryen Elia Martelltől, szóval ez nem egy obligát dolog ;)

Macsi - 2015. 06. 17. 12:25

https://www.tvgo.hu/cikk/1095758_ki_lehet_havas_jon_anyja__itt_a_legerdekesebb_teoria

Engem egesz meggyozott a fenti teoria :) John Snow feltamadasaban remenykedem. Kedvencem volt. :(

ayren - 2015. 06. 17. 12:25

@ Piccolo Machiavelli

Ennek a teóriának azért ellentmond, hogy Rhaegar egy Martellt vett el, akitől két gyereke született. Vagy ott van a Baratheon-ház őse, aki állítólag egy fattyú Targaryen volt. Nyilván ő se rokont vette el.Ezenkívül volt azért genetikai következménye a folyamatos vérfertőzésnek: az őrület többször is előfordult a dinasztiában. De persze a valóságban ilyen sok generáción keresztül tutira nem maradhatott volna fenn egy család, ha mindig testvérházasságok köttetnek, szerintem 3-4 generáció, és életképtelen, terhelt utódok születtek volna a genetikai hibák felhalmozódása miatt. Szóval, lehet, hogy tényleg van valami mágikus azért a származásukban.

dearie - 2015. 06. 17. 12:26

@Malachi- 2015. 06. 16. 19:12

,,khm, őszintén szólva az, hogy alap dolgokban nem tudunk megegyezni – ki halt meg, ki él – elég kínos a sorozatra meg az írókra nézve. a GoT-nak eddig nem volt szüksége ilyen olcsó húzásokra, hogy hírverést generáljon.”

+1
ugyanígy gondolom!

Felagund - 2015. 06. 17. 12:26

CyClo: a nézettség egyértelműen a Memorial Day miatt szakadt be…

Felagund - 2015. 06. 17. 12:27

Majdnem elkezdtem statisztikázni, hogy a könyvben a testvérházasság azért _annyira_ nem gyakori, mint itten a sorozatban próbálnak utalni rá, de aztán rájöttem, hogy ez nem a könyves topik :)

Néma Harcsa - 2015. 06. 17. 12:32

Csak engem emlékeztet Braavos az eutanáziával és a bankokkal egy afféle mediterrán Svájcra? A könyvben lehet, hogy Dorne is érdekes, mint helyszín, a sorozatban viszont az előbbi érdekesebbnek tűnt, kár, hogy nem sok minden derült ki róla.

ayren - 2015. 06. 17. 12:34

Felagund
Nem tudom, mennyire megbízható forrás, de eszerint a T.-ek majd mindig egymás közt házasodtak. Rhaegar lehet, csak a kivétel, és azért történt így, mert túl nagy volt a korkülönbség közte és a csecsemő Dany között.

http://gameofthrones.hu/hazak/nagy/targaryen/

CyClotroniC - 2015. 06. 17. 12:34

Igen, az is benne lehet, sőt szerintem az aktuális nézettségi posztnál még írtam is, ugyanakkor azért jelentősebb az esés, mint korábban volt. A 3-4. szezonban nem is adtak amúgy akkor GoT-ot, és az is tény, hogy amikor pont a Blackwater esett akkorra, az is megpilledt rendesen, de itt azért nagyobb a szakadék, mint korábban. Mondjuk mindegy is, mert ha valaki esetleg így tüntetett volna, később lazán visszajött :D

Piccolo Machiavelli - 2015. 06. 17. 12:34

@Felagund,ayren
Jogos, ebbe nem is gondoltam bele.

Felagund: nem mondom, hogy a statisztikák szerelmese vagyok, de a tudományos módszertané igen, szóval, ha összeállítod, én meglesem a könyvesben! :D

winnie - 2015. 06. 17. 12:38

“CyClo: a nézettség egyértelműen a Memorial Day miatt szakadt be…”

az ilyen kifogások mindig randomok, de olyan szavakkal kibővítve, hogy “egyértelműen”, végképp nem vehetők komolyan.

és nem csak azért, mert a veep meg a silicon valley nézettsége nőtt a memorial day miatt – pedig gyengébb felvezetést kaptak. azért is, mert az hbo-ról van szó. csomó ismétléssel. aki akarja, felhozza magát több platformon.

eddig minden évben voltak visszaesések, de a nézettséget az esetek zömében nem érdemes túlgondolkodni. vannak egyszerűbb magyarázatok. itt is beszédes, hogy talán ez az első évad, ahol az 1. részhez képest a finálé nem jelentett növekedést. ez nem lehet véletlen.

Felagund - 2015. 06. 17. 13:02

ayren:

Az, mert én írtam :D

Ugyanakkor elég régen, és azóta Martin egy rakás segédanyagot adott ki (World of Ice and Fire, The Princess and the Queen, etc), amiből kiderül, hogy nemegyszer a királyok nem a húgukat vették el.

De egyébként a szövegben is az van, hogy “gyakran”, nem pedig hogy mindig.

Egyébként ha történetesen érdekel, szépen sorban:

I. Aegon: húga (2)
I. Aenys: Alyssa Velaryon
I. Maegor: a hat feleségéből csak egy volt Targaryen
I. Jaehaerys: húga
I. Viserys: egy Arryn és egy Hightower lány
II. Aegon: húga
III. Aegon: előbb a húgát, majd egy Velaryon-lányt vett el
I. Daeron: nőtlen
I. Baelor: a húga, de praktikusan nőtlen volt ő is :D
II. Viserys: egy lys-i nőt vett el
IV. Aegon: a húga
II. Daeron: egy Martell-lány
I. Aerys: egy Penrose-lány
I. Maekar: egy Dayne-lány
V. Aegon: egy Blackwood-lány
II. Jaehaerys: a húga
II. Aerys: a húga

Naszóval kb fifti-fifti :)

Felagund - 2015. 06. 17. 13:03

Soká éljen a Wiki of Ice and Fire :D

Piccolo Machiavelli - 2015. 06. 17. 13:15

@Felagund
Offtopic, de erről egy kedves ismerősöm jut eszembe, ő hirdetett olyan tárgyat, amiben a politika és sci-fi kapcsolatát boncolgatja, klasszikusokon keresztül, illetve tart is előadásokat a témában ( http://index.hu/kultur/cinematrix/2015/03/03/toth_csaba_sci-fi_politika_politologia_star_wars_star_trek_egyetemi_tananyag/ ), illetőleg: https://www.facebook.com/scifipolitics?fref=ts

ayren - 2015. 06. 17. 13:18

Felagund
Ez jó.:) Mármint hogy a saját anyagoddal győzködlek.:)
De azért az 50% is sok generációkon keresztül.

ayren - 2015. 06. 17. 13:24

Piccolo Machiavelli
Hú, arra a kurzusra én is szívesen beiratkoznék. Francba, az én időmben nem volt még ilyen érdekes a felsőoktatási tananyag.:)

Felagund - 2015. 06. 17. 13:26

Persze, de azért a kizárólagosság is túlzás.

Egyébként a cikket kb 4 éve írtam, akkor kb 4-5 királyról lehetett csak tényszerűen tudni, hogy ki volt a felesége, és ők történetesen általában a testvérüket vették el – később persze ezt Martin finomította, mert nyilván ilyen szintű beltenyésztést 17 generáción keresztül nem viseltek volna el, Danyék már nyáladzó idióták lettek volna nyitott gerinccel, nyúlszájjal, farkastorokkal meg a jóégtudja mivel nem… :)

Felagund - 2015. 06. 17. 13:26

Amúgy nekem van töritanár ismerősöm, aki bizonyos eseményeket rendszeresen GoT-al magyaráz el a diákjainak :D

Piccolo Machiavelli - 2015. 06. 17. 13:30

@ayren
Ilyesmi kezdeményezésem nekem is van a gyárban, Csabától függetlenül, bár én alapvetően valamilyen hadtudományi aspektusból közelítem meg, két, a témában jártas szakértő mutat be általuk választott jelenetek alapján egy filmet, nem akadémiai stílusban, hanem amivel fel tudjuk kelteni a hallgatók érdeklődését

sepörd - 2015. 06. 17. 14:03

Cyclo: meg az emberiségrõl is sokat elmond.

ayren - 2015. 06. 17. 14:22

Piccolo Machiavelli
Hát, a hadtudomány engem kevésbé érdekel, mint a politikai példák és párhuzamok. De nyilván egy GoT-os hadtörténeti óra azért jobban érdekelne, mint egy sima.:)

Felagund - 2015. 06. 17. 14:23

CyClo: százalékosan az esés majdnem pontosan ugyanakkora (12-14%), mint amennyit a Blackwater veszített, csak akkor ugye kisebb volt az alapérték :)

cathy - 2015. 06. 17. 15:00

Néma Harcsa: Nekem Braavos inkább Velence, legalábbis amikor olvastam totál elkapott a Velencei kalmár-fíling :-D

Piccolo Machiavelli - 2015. 06. 17. 15:36

@ayren
Hogy klasszikust idézzek, a háború a politika folytatása más eszközökkel :)

Slash - 2015. 06. 17. 15:42

Így visszagondolva ezek a trónmegszerző kisérletek elég soványak voltak. Stannis és Robb is a saját feje után ment egyfolytában és lásd mi lett a vége. Dany se tudta megszilárdítani rendesen a hatalmát.Talán ha néha hallgattak volna a jó tanácsra és hajlandóak lettek volna engedni akkor most élnének/nem itt tartanának. Jon halála sajnálatos, ő legalább látta az összképet és hogy miylen veszély fenyeget erre ő is ilyen véget ér(vagy nem).

n4nom4n - 2015. 06. 17. 15:50

Nekem még akkor is mindig tettszik a GOT!
Ellenben a TWD már baromira idegesít, ahogy huzzák-vonják a történetet…

Niko - 2015. 06. 17. 16:40

dearie – 2015. 06. 17. 12:26

@Malachi- 2015. 06. 16. 19:12

,,khm, őszintén szólva az, hogy alap dolgokban nem tudunk megegyezni – ki halt meg, ki él – elég kínos a sorozatra meg az írókra nézve. a GoT-nak eddig nem volt szüksége ilyen olcsó húzásokra, hogy hírverést generáljon.”

+1
ugyanígy gondolom!

+1
én is így gondolom, az első évadzáró, ahol 80%-ban megtudtam mondani, hogy mi fog történni :( elszomorító

steelwolf - 2015. 06. 17. 20:19

Az az érdekes, h ha szenvedtek a karakterek, akkor voltak színészileg a legjobbak, Sansa, Stannis, Jamie, Cercei, Theon!

clegane - 2015. 06. 17. 21:02

kvíz:

ki kapja a Trónok harcában az orgyilkoskiképzést?

aki apja: Arya

bebop - 2015. 06. 17. 22:28

Akik olvasták a könyvet, meg tudják mondani, hogy hányadik kötetben (melyik részben) van az a sztori, mikor visszamegyünk az időben egy lovagi tornára,ahol több mostani (de inkább már kipurcant) karakter találkozik? Ha jól tudom szerepel benne Rhaegar Targeryan, Ned Stark, stb, 1-2 évtizeddel ezelőttről.

bebop - 2015. 06. 17. 22:42

kis kiegészítés az előző kérdésemhez: ha jól tudom a lovagi torna helyszíne Herrenhal, itt rabolja el Rhaegar Lylian Starkot

Felagund - 2015. 06. 18. 10:03

bebop: Kardok vihara, 24. fejezet (Bran)

Egyébként fél pont: Harrenhal, illetve Lyanna Stark, de a többi stimmel :)

Bronn - 2015. 06. 18. 18:10

Mondjuk ha Stannis (már ha nem halt meg) visszamenne a Falhoz és úgy harcolna a Mások ellen, akkor a boszorka jóslata még mindig bejöhet, hogy ő Azor Ahai.

nuage - 2015. 06. 18. 18:57

Utolértem magam sorozattal, kommentekkel és még mindig tetszik, hogy a GOT ennyire gondolatébresztő, ahogy itt is látszik. :D
De, ez az évad nekem is egy kisebb kérdőjel. Most éreztem először, hogy nincs is lényeg vagy én nem értem. Nem látom a nagyobb képet, hogy mire akar kifutni a sorozat. Lassan tényleg nem az a kérdés, hogy ki éli túl, vagy hogy megéri-e, hanem, hogy van-e értelme egyáltalán. A szereplők zöme már jócskán megfetrengett a mocsokban, sokakból “rendes” ember sem lesz már (Arya, Theon) és nem értem mi a célja ennek a kegyetlen szenvedésnek. Na és a mások mi a fenét akarnak? Unják már a hideget és jönnének strandolni? A WW motivációja tiszta homály, de Martiné és a showrunnereké is.
A sok halál belebegtetését is olcsó húzásnak érzem. Stennis végig hű volt önmagához és hivatás tudatához, ami mindent felülmúlt, de egy szép halált megérdemelt volna. Sansáék szerintem is túlélik, de szvsz ha meghalnak sem lenne értelmetlen, mert talán emiatt Starkokat vagy a Greyjoyok vitorláznának be emiatt egy kis öldöklésre.
Jamie kb. csak azért ment Dorne-ba, hogy ne legyen Királyvárban, most ott még kevesebb jóra számíthat.
Cerceit egy percig nem sajnáltam, ahogy a bűnbánata sem tűnt őszintének, de ez a walk of shame aljas volt a verébtől és az alapján, amit Cercei bevallot nem is volt jogos.
Jon? Hát nem tudom…az ő halálát tényleg furcsállnám.

Isaac76 - 2015. 06. 19. 09:59

Az évad tetszett ,habár az elején tényleg mintha kevesebb dolog történt volna,mint az eddigiekben. A Jon témához hozzászólva, egyáltalán nem ellentmondás az,hogy a színész nyilatkozta miszerint meghalt a karaktere.Tegyük fel Melissandre feltámasztja,tehát meghalt vagyis semmilyen hazugságot nem nyilatkoztak csak nem “hallottuk” a mondat második felét (el sem hangzott) :) . Sansa és Theon – ott nőttek fel Deresben valószínűleg tudják a fal melyik részén van a legmagasabb hófal (a széliránytól függően akár többszöröse is lehet) ahol esélyes lehet a túlélés egy ekkora eséskor is.

ui.: Tippem viszont van arra hogyan oldják meg a forgatást anélkül,hogy bárki észrevenné a színészeket a helyszíneken…ugyanis már le is forgatták.Például valaki csak a harmadik részben “születik újra”,ezért a már eleve ott lévő színészekkel leforgatják a megfelelő jeleneteket és miután leadták a részt már nem lehet lebukni forgatás közben ;)

pssaci - 2015. 06. 19. 10:20

Sok mindent elmondtak az előttem szólók.
Két dolog azért írásra késztet.
Cercei walk of shame-jét a veréb oldaláról nem értem. A kísérő verebek ott verték a köznépet, akik egymást uszítva rávetődtek Cerceire. Ez nem bűn? Mármint a felebarájukat csapkodni, vagy azok akik dobálnak és minden egyebet, az nem bűn? Akkor azoknak is lesz ilyen walkjuk?
Egyébként Cercei értem, hogy királyi vér, meg minden, de milyen joga van neki, hogy mindenkit így lenézzen még meztelenül is? Őszintén szólva soha nem szerettem, de a walk alatt sokáig olyan lenéző feje volt, hogy az minden volt, csak éppen szégyen nem. A végén jó, sírt egy kicsit, de aztán hopp már meg is védték. És az önkritika eme hiánya emberileg és a sorozat tekintetében is felháborító. Vele is sokminden történt nem éppen a jó irányba és mégsem képes egy fikarcnyit sem fejlődni, sőt. Bár nem hinném, hogy bekövetkezne, de az ő halála jobban megérdemelt volna szerintem, mint mondjuk Johné. Csak mert ugye Martin bácsi mondta, hogy akik meghalnak maguk tehetnek róla.
A másik, hogy a falon lévő éjjeli örség ennyire hülye, hogy akkor ölik meg Johnt, amikor már a vadak itt vannak? Miért nem előtte és akkor senki nem tudta volna idehozni őket. Így megint olyan öncélű kegyetlenkedésnek tűnt az egész jelenet. Mit gondoltak, ha John meghalt a vadak visszamennek? És miért nem mesélte John meg a többi katona nekik el a WW-kel mit láttak? Csak Samnek mesélte. WTF?? Ilyen fontos dolgot? És nem csak John látta, szal nem csak neki kéne hinni. Lehet, hogy a könyvekben jobban átjön, hogy miért van így. Viszont az első évadtól k….ára nem veszik komolyan ezt a WW dolgot. Miért? Magyarázza már meg valaki, mert rohadtul zavar az egész sorozatra nézve is.

Isaac76 - 2015. 06. 19. 11:24

Most komolyan a kommentemet nem jeleníti meg az oldal,de ha még egyszer rányomok a küldésre ,azt ki tudja írni,hogy ez már volt :(

karit - 2015. 06. 19. 19:57

“a walk alatt sokáig olyan lenéző feje volt, hogy az minden volt, csak éppen szégyen nem.”

Azt nem mondták neki, hogy a maradék haját tépkedve végig kell “veri szorri”-znia az utat. Az a hat perces séta azért kellett, hogy a végén már nagyon kínos legyen nézni is. Szerintem remek volt az átmenet, ahogy a kezdeti gőgből szép fokozatosan eljutott Cersei a (majdnem) összeroppanásig, és a nép ezzel arányosan lett egyre bátrabb és pofátlanabb.

Nagyon ott volt az a jelenet, a végén már szinte szántam őt, micsoda túlzás már ez vele. Pedig ugye…
Mondjuk, a huncutul somolygó főveréb fejét ettől függetlenül széjjel tudnám klopfolni valami kemény tárggyal.

“Csak mert ugye Martin bácsi mondta, hogy akik meghalnak maguk tehetnek róla.”

Na ja, a sunyi képmutató. Mintha nem ő keverné mindet szartengerbe. : )

Isaac76 - 2015. 06. 20. 11:56

Azt hiszem legközelebb elmentem a szöveget(ha litániát írok)a küldés gomb előtt ,mert eltűnt a kommentem :(
Akkor második menet:
Szerintem a színész által közölt infó,miszerint a karaktere meghalt nem teljesen hamis,hiszen ha feltámasztják,akkor attól még jelenleg halott.
Sansa és Theon – ott nőttek fel Deresben,ezért a helyismeretük miatt tudhattak olyan részéről a falnak ahol a széljárás vagy bármi miatt felgyülemlik a hó olyan mértékben,ami képes felfogni egy ekkora zuhanást.

ui: Egy tippem lenne,hogyan oldják meg,hogy spoileres forgatási képek kerülhessenek ki,az esetlegesen életben lévő karakterekről…már előre leforgatták azokat a jeleneteket,amikben szerepelnek így nem aggódnak a lesifotósok miatt ;)

Platschu - 2015. 06. 20. 20:17

Cersei szerintem már a bosszúra is gondolt a séta alatt, szóval itt tuti a fél város fel lesz trancsírozva… Így is nem értettem, hogy már a kapu előtt az egyik őr miért nem takarta be a köpenyével vagy sorfallal utána kitakarják, de ez így olyan hülyén jött ki. Pycelle mester kéjes nézéséről már nem is beszélve… :S

Tulazon - 2015. 06. 21. 00:44

Hello

meg tudjátok mondani ki RAmsay magyar hangja? nem nézem magyarul de kíváncsi vagyok

Aszusz - 2015. 06. 21. 07:56

@pssaci: A Falon az Őrség jelentős része eléggé szűklátókörű. Pl ott van Ser Alliser. Ő tényleg nézi az Őrség érdekeit, de nem tud felülemelkedni azon, hogy Tormunddal harcolt az ostrom alatt, és megsebesült. A baj az, hogy a sorozatban tényleg teljesen logikátlan, hogy miért most kellett megölni Jont, mikor a vadak már átjöttek a Falon.
Spoiler nélkül erre csak annyit mondanék, hogy a könyvben a merénylők hasonló nézetekkel rendelkeznek, rühellik a vadakat, de engedelmeskednek Jonnak. A merénylet kiváltó oka teljesen más – hogy pontosan mi, azt csak megtippelni lehet, néhány ok ezek közül spoileres, de van olyan, amit a sorozat fényében is fel lehet vállalni: Jon értesítést kap arról, hogy Stannis meghalt (nem megbízható forrásból), más információkkal egyetemben, és ezt kihirdeti a népnek (konkrét célja volt vele, amit el is ért, csak éppen páran meggyilkolták utána…). Hogy a merénylők pontosan mire reagáltak a sok info közül, azon lehet vitatkozni, én mindig úgy véltem, hogy Stannis halála volt az, ami kiverte a biztosítékot, ugyanis az Őrségnek nem szabad beavatkozni a nagypolitikába, de Jon ezt mégis megtette Stannisszel, és ennek a Lannister-Bolton háztájon nem kimondottan örültek, és az Őrség egyes tagjai attól féltek, hogy megtorlás jön majd. Stannis halálával megszűnt annak az esélye, hogy a győztessel szövetkeztek, és az Őrség néhány szűklátókörű tagja erre válaszolt, amikor megölte Jont, hogy ha pl a Boltonok megindulnak a Fal felé, akkor elejét vegyék a harcnak, ráfogjanak mindent Jonra, kiadják a holttestét, és akkor talán az Őrség túlélhet. “For the Watch”

Szóval mint oly sok esetben, az alap motivációk a könyvben érthetőek, csak a sorozatban annyira leegyszerűsítették a helyzetet, hogy egy csomó logikátlanságot szült. Persze ennek kibontására sokkal több játékidő kellett volna. Én nem bántam volna, mert kb csak a Fal miatt nézem (meg Észak miatt, és Arya miatt – de a többi teljesen hidegen hagy)

Pssaci - 2015. 06. 21. 13:02

Isaac76
Én is mindig azt csinálom, elmentem, aztán, ha nem jelenik meg várok és aztán újra.

Aszusz
Huh köszi a leírást. Így már árnyaltabb a dolog. És talán érthetőbb.

Morgana - 2015. 06. 21. 18:10

drx – 2015. 06. 16. 16:01
„Én úgy érzem, hogy már kezd megfáradni a történet, egyáltalán nem tudja hozni azt a színvonalat, amit eddig az előző
Havas Jon halála egyáltalán nem érintett meg, szerintem már rég meg kellett volna halnia. Már tavaly azt a pillanatot vártam mikor írják már ki, mert annyira egy semmilyen karakter, ráadásul számomra a Fal is egy olyan hely, ami érdektelen, mindig csak a kínlódás megy, ha tehetném az összes ott játszódó jelenetet kivágnám.”

Nekem már a 4-5 kötete is egy szenvedés volt, mivel egy időben, de más helyszínen játszódik, viszont a megírásuk, megjelenésük miatt ez nehezen értékelhető a számomra. Itt látszik leginkább, hogy mennyire más egy regény – a,i elbírja az ilyesmit, ha a rajongóknak van türelme – és a képi megvalósítás, ami ezt nem tűri. Ezért kellett egy csomó szálat kivenni, karaktereket összevonni, átírni. Ennek köszönhetően a karakterek szegényebbek, a motivációk érthetetlenek lettek. Sajnos.

Havas Jon nekem az egyik legérdekesebb karakter, kár, hogy ez nem jön át a – és ez nem a színész, hanem a forgatókönyv hibája – a sorozatban. Ugyanez mondható el a Fal-ról. Nem véletlenül hangzik el, hogyha átjönnek a Mások, mindegy ki ül a vastrónon….Meg ott van Dani a Hallhatatlanok termében a látomásával, ahol a trónterem csupa hó…

noodles – 2015. 06. 16. 17:08
„engem ezek a hülye verebek irritálnak a legjobban. komolyan ekkora hatalmuk van, hogy a királynőt bebörtönzik majd így megalázzák az egész város szeme előtt? hogy képesek erre és miért ülnek ilyen magas lovon? „

Lehet, hogy irritál, de itt ugye személyes és történelmi karakterek – illetve azok karikatúrái – vannak. „A hit olykor a józan ész halála” és ennek igazsága a történelem során soxor beigazolódott (autodafé, inkvizició, erőszakos hittérítések és kapcsolódó népirtások, klux-klux-klan, nácizmus, kommunizmus, általában minden vallási fundamentalista mozgalom), úgyhogy nem nagyon értem, min is csodálkozol.
Plusz ott a főveréb szövege: ővék a többség, azaz aki megnyeri magának a népet – legyen bármilyen hülye az eszme amivel ezt eléri, az nyer.
ayren – 2015. 06. 17. 08:17 E szerint a király fattyú leszármazottai mindig fekete hajúak, és ez Jonra is igaz. (legalábbis a sorozatban. Arra mondjuk nem emlékszem, a könyvben leírják-e a külsejét, és ha igen, hogyan.) A Targaryenek viszont ugyanezen az alapon mindig világos hajúak.
Tud valaki olyan tényt, ami ezt a teóriát cáfolja?
A könyvben sem minden Targaryen kölyök világos hajú és ibolyakék szemű. Attól függ kivel hozzák össze az utódot. Ha a Targaryan az erősebb, akkor világos haj, ibolyakék szem. Ha a könyvet – és ebben a sorozat nem tér el a könyvtől – nézem vannak más „erős mag” házak és kevésbé azok. Barateon fattyak mind sötét hajúak, de pl. a Starkok között van vörös haj, kék szem (Tully beütés, első a család természettel) és van sötét hajú, sötét szemű (Stark beütés). Ez legjobban Ned és Cat gyerekein látszik. Rob, Sansa inkább Tully, míg Arya, Bran, Ricon sütét hajú és szemű, plusz Arya aki kiköpött Lyana (Ned huga) tükörképe Jon-nak és ez nem véletlen, hogy ők kötődnek leginkább egymáshoz (lásd „tű”, első a kötelesség, becsület, választott – elfogadott – küldetés). Persze ebbe is buknak bele. Vagy sem. Még nem tudni.
SPOILER MERT A FILMSORIBAN EZ NEM EGÉSZEN LÁTSZIK: A regényben ez utóbbiak mint Starkok wargok is. Arya saját küldetése a bosszú, de képes bebújni állatokba, akár a közeli macskákba, akár a távol levő Nymeriaba (akit valahol a folyóvidéken kergetett el kényszerűségből és ott éldegél azóta is egy saját falkát irányítva). Bran valamiféle megmentő/segítő küldetéssel a legerősebb warg, bárkibe (állat, ember ez az egyetlen amit a film is mutat, miközben Hodort irányítja (lenyugtatja), képes Nyár-ral és Borzaskutyával kommunikálni, azokat irányítani, hogy segítsék Jon-t)) és bármikor be tud menni és képes irányítani. Itt lehet érdekes, ami a soriban is szerepel, hogy járni soha sem fog, viszont repülni igen és nem hiszem, hogy ez csak holmi varjú, vagy egyéb madár, szerintem simán lehet sárkány. Ricon még túl kicsi és nem tudunk róla semmi évadok óta. Jon képes bebújni Szellembe (ez eddig nem igazán jött át a filmben). Robb farkasa (nem jut eszembe a neve) lefejezve, Sansa Lady-jét, meg Ned öli meg a sori elején, későn ébred rá a farkasok fontosságára, vagy az alkotó már ezzel is jelzi, hogy nekik nyolc, mert nem igazán warg egyik sem. Kb eddig ennyit tudni.
Aszusz – 2015. 06. 21. 07:56
@pssaci: A Falon az Őrség jelentős része eléggé szűklátókörű. Pl ott van Ser Alliser. Ő tényleg nézi az Őrség érdekeit, de nem tud felülemelkedni azon, hogy Tormunddal harcolt az ostrom alatt, és megsebesült. A baj az, hogy a sorozatban tényleg teljesen logikátlan, hogy miért most kellett megölni Jont, mikor a vadak már átjöttek a Falon.
Plusz teljesen nyilvánvaló az Őrség előtt is, hogy milyen nagy a veszély. De az emberi butaság ugyebár….
Plusz Mel pálfordulása. Talán leesett neki, hogy nem azért látta folyton Jon-t és a Falat a tűzben, mert oda kell mennie Stanisnak, hanem azért, mert Jon és a Fal a lényeges. Késő bánat. Vagy nem.
Végül. Stannis szerintem nem lehet halott, az túl egyszerű lenne. A bűn(ök, testvér, lány meggyilkolva, feleség halott) elkövetve, de hol a bűnhődés? Ez nem olyan fokú mint bűn, mint pl. Ned rossz helyzetfelismerése, hibás lépése, vagy Catlyn és Robb érzelmei által vezérelt Isteneknek és embereknek tett ígéret szegése. Plusz ide sorolom Jon hibáját – a nagy képet, a nagyobb jót nézi – nem a kicsinyes emberi reakciókat figyeli. Mert alapból mindegyik jó ember. Stannis nem. Úgy érzem Stannis számára ez a halál túl egyszerű lenne.
Vagy én nagyon nem értem ezeket a karakter(modell)eket.

m76 - 2015. 06. 21. 20:33

Nesze semmi fogd megd jól, úgy is összefoglalhatnánk ezt a részt. Erre alapoztak egész évad alatt? A nagy semmire?

Broken record. Egyszer lehet sokkolni egy karakter kinyírásával de másodjára már csak önismétlésnek tűnik, ami teljesen öncélú.

Mert ez így továbbra is csak egymástól vákumszerűen elkülönült “történet” szálacskák kuszasága, ahol hol egyikbe hol másikba kapnak bele összefüggéstelenül, érdemi előrelépés nélkül.

3/10, de akkor nagyon nagyvonalú voltam. És mielőtt jönne a köpködés, hogy azért pontozom le mert kinyírták xy-t, nem, nem is kedveltem a karaktert.

Brynden Rivers - 2015. 06. 22. 14:49

Felagund – 2015. 06. 17. 13:02

Szép összeállítás :)

Tanulság: húgra még egyszer ne húzz húgot :)

Nézz és láss - 2015. 06. 22. 17:42

Az Arya szálhoz írnám hogy én mit gondolok!
Szerintem Aryaként megvakult de mivel ő már nem Arya hanem egy lány talán nem fog fehér bottal botladozni a 6-ik évadban :)

fireblade - 2015. 06. 23. 20:28

és ha Arya-nak ez csak egy próba..és újra látni fog???
ott bármi elképzelhető :)

kalapkabát - 2015. 06. 29. 14:34

Engem csak a csatajelenet akasztott ki. Elméletben akkora túlerővel mentek Stannisék hogy ha nincs rossz idő, kacagva szétvernek bárkit. Erről beszéltek.
A csapat egy része elszökdösött… OK. Aztán a maradék sereg fele megint elment…. OK. De hogy ezután megérkeznek és kiderül Stannis maradék serege tippre hatoda a Boltonok seregének? Mi a fene?
Tehát ha full sereggel érkezik akkor is jó esetben egál lett volna? Ki a fene megy így ostromra?
A GoT-tól megszoktam a váratlan húzásokat de azért ekkora b.romságot nem vártam.
Ezen kívül nagyon nézős továbbra is.

hady - 2015. 06. 29. 21:22

Visszatér-e Havas Jon?…tények…magyar felirattal

https://www.youtube.com/watch?v=7LzEhakv2U8

Juhtolvaj - 2015. 06. 30. 13:05

Ez inkább csak egy teória a sok közül.

Limepie - 2015. 07. 11. 13:19
fireblade - 2015. 07. 31. 16:22

Csak visszautalnék korábbi nagy vitákra itt, mikor egyértelműen írtam, hogy Havas Jon halott, és mindenki leoltott :):
.
“Az HBO véget vetett a találgatásoknak a Trónok harca egyik legnépszerűbb karakterével kapcsolatban, továbbá új infók is napvilágot láttak a hatodik évadjára készülő sorozatról.

„Havas Jon halott, halott, halott” – mondta az HBO vezérigazgatója, Michael Lombardino csütörtökön a tévés kritikusok egyesülete nyári sajtókörútjának egyik eseményén.”

CyClotroniC - 2015. 07. 31. 17:03

Jon halott, de de fel fogják támasztani, erre fogadni mernék. A halott és a visszatér-e az két külön dolog szerintem.

totoro - 2015. 08. 13. 10:22

Én eddig csak az első évadot láttam, így most kapóra jött, hogy lányom rákapott, és ledaráltam az egészet egyben. A könyveket olvastam, az első három szuper, aztán Martin kaphatott egy láthatatlan agyvérzést, amiben elvesztette a tehetségét, így féltem az ötödik évadtól, hogy a lapos alapanyagból mit tud összehozni. Ahhoz képest le a kalappal. Folyamatosan néztem az évadokat, de nem éreztem minőségbeli romlást az ötödiknél, mert ha a sztori gyengélkedik is, az évad kárpótlásul mozifilmeket megszégyenítő látványvilágot hozott, sokkal több és jobb cgi, pazar cgi díszletek, nagyszabású csaták mint előtte bármelyik. Akármennyire is fanyalognak sokan, nincs hasonlóan nagyszabású epikus sorozat, addig örüljünk amíg ez megy.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz