login |

Pilot-mustra: Proof – 1×01

2015. 06. 18. 14:55 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ejha. Nem sok olyan sorozat van, amiről megtekintés nélkül el lehet dönteni, hogy kit fog érdekelni és kit nem, de a TNT új drámája, a Proof szerintem ilyen. A sorozat ugyanis arról szól, hogy egy haldokló milliárdos megkér egy sebésznőt, hogy segítsen neki megismerni a halál jelenségét (pénz nem számít), keressen bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy mi van, illetve mi nincs a halált követően, hogy megtudja, mi vár rá. Jöhet a halálközeli élményt “elszenvedők” kikérdezése és a mozaikok összerakása?

PROOF – 1×01 – 5/10

Nem is tudom, hogy minek nevezzem ezt a vállalást. Ambiciózusnak? Csak azért, mert bár nyilván sokféle dokumentált eset van a való életben is, ez az a téma, amelyben valós kereteken belül a sorozat főszereplője nyilván nem tudja 100%-osan megválaszolni a kérdést a megbízójának.

– Is it so hard for you to believe that there is something more?
– Yes. And you want to know why? Because I really want to. I really wish I could be like other people who take things on faith, but I can’t. I need to know!
– You can. You’re just not trying hard enough.

Szóval bármennyire is valós alapokra építkeznek (nem tudom), bármilyen következtetést vonnak le, az nem lesz valós. És ez elég fura ízt kölcsönöz a dolgoknak.

Persze nyilván lehet sima fiktív, némiképp természetfölötti orvosos drámának (szerepel benne médium is, mint afféle nemezis) is kezelni a Proof-ot (a Jennifer Beals által alakított főhős ragaszkodik ahhoz, hogy megtarthassa a munkáját), de amikor kiderült, hogy pontosan mire is megy ki a játék, én abban a pillanatban passzoltam. El nem tudom képzelni ugyanis azt, hogy bármilyen szinten is érdekeljen ez a téma.

Aki viszont érdeklődik a túlvilág iránt, vagy az ezotéria, a new age megszállottja, az nem nyúlhat nagyon mellé.

Persze a sztori kap némi körítést is, ugyanis az eleinte szkeptikus, de később némi utánajárás és pár megmagyarázhatatlan jelenségnek köszönhetően csekély mértékben a derekát beadó orvosnő nemrég elveszítette a fiát (majd szétment a férjével is, a lánya sincs oda érte), sőt, ő maga is átélt valami halálközeli élményt, amit “természetesen” hallucinációnak tudott be.

De alapvetően a lényeg az fenti leírásban van, tényleg csak kíváncsiságból fogok megnézni még két részt, mert érdekel, miképpen közelítik meg a témát. Nyilván lehetne még színészekről és megvalósításról is beszélni (jók és jó/szép), de folyton ott cövekelek le, hogy őszintén meglep, hogy egy ilyen vállalás kiköthetett a tévében. Talán, ha egy fokkal érdekesebb lenne…

8 hozzászólás Ne habozz!

Piemaker - 2015. 06. 18. 16:22

A Martyrs című francia horror jutott eszembe erről,de ott ugye nem voltak válaszok csak az odavezető utat mutatták meg.

napocskin - 2015. 06. 18. 17:49

Tényleg nem mindegy, hogy közelítik meg ezt a dolgot. A téma engem is érdekel, pedig nem vonzódom az ezotériához, de a halál valamilyen szinten valószínűleg mindenkit izgat. Nem néztem még meg, de talán bepróbálom, már csak Jennifer Beals miatt is, viszont erős kétségeim vannak, hogy meg tudják olyanra csinálni, hogy maradjak is.

Cyrax - 2015. 06. 18. 18:47

A pilot csak tovább erősítette bennem azt, hogy a TNT nem nekem való… :)

Isteee - 2015. 06. 18. 22:42

Az összes sablont és klisét ellőtték, amit csak lehetett a témával kapcsolatban. Félek, hogy ez is csak egy kórházas sorozat lesz, vége előtt fél perccel vmi csavarral.
A téma érdekelne, de hát nagyon kockázatos, hogy mit hoznak ki belőle.

El-ahrairah - 2015. 06. 18. 23:17

Hát ez nagy csalódás volt.
Iszonyú klisés, iszonyú sablonos karakterekkel és kedvelhetetlen főszereplővel akit valamilyen rejtélyes oknál fogva senki nem küldött el a melegebb éghajlatra két perccel a vele való találkozás után.

Arról nem is szólva, hogy a naaaagy rejtélyről már most kiderült, hogy melyik utat fogják választani, így sok értelme nincsen az egésznek. Az x+1-edik hajjenagyrejtélyvan vajonkiderülemivan sorozat meg nem érdekel.

pehnemer - 2015. 06. 29. 15:45

Ebben minden benne van: Jung: Emlékek, álmok, gondolatok
Még nem láttam a pilotot, de kiváncsi vagyok

babylon2012 - 2015. 07. 02. 17:18

Én belenézek :) kivi vagyok :) Köszi a Pilot mustrát :)

winnie - 2015. 07. 09. 22:21

wow. az 1×02 korrekt volt, és érdekes, mert teljesen más, mint a pilot. az 1×03 meg nagyon erős lett. eleve a háborús jelenetekért nagy pacsi, de a fő sztori is nagyon hatásos lett.

meglep, de eddig marad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz