login |

Pilot-mustra: Complications – 1×01-02

2015. 06. 23. 21:15 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A USA csatorna eléggé jól belőhető, karakterközpontú sorozatokkal alapozta meg a nézettségét odakint, de az elmúlt időszakban beindult egy arculatváltás. Korábban a Graceland már szakított a hátradőlős, eszképista történetmeséléssel, aztán idén jött a Mr. Robot, mely mellé másik újoncnak a Complications-t választották be.

Első pillantásra úgy tűnt, hogy a Burn Notice-os és The Good Guys-ot Matt Nix sorozata a gazdagok orvosát szállító Royal Pains-re vagy Rush-ra fog hajazni, csak itt gengszterek orvosa lesz a főhős, mint a The Mob Doctor-ban, de erről szó sincs, mert a Complications ezeknél sokkal érdekesebbnek és komplexebbnek tűnik.

COMPLICATIONS – 1×01-02 – 7/10

 

Szinte lehetetlen feladat a Complications-ről úgy írni, hogy a történetről kevés szó essen (ez mindig cél), viszont a leírtak alapján valaki, aki nem ismeri a sorozatot azt mondhassa, hogy ezt neki látnia kell. És nem azért, mert annyira sztoriközpontú lenne, s háttérbe szorítanák a karaktereket, hanem egyszerűen tényleg komplikált a dolog, 

Az ördög ezúttal a részletekben rejtőzik, pusztán a “nagyvonalakat” ismertetve képtelen lennék megmondani azt, hogy miért tetszett annyira ez a kezdés, biztos, hogy nem mindenkit fog meg ugyanúgy, de azért teszek rá egy kísérletet.

Mindenféle flashback-kel, meg terapeutás elbeszélés alapján kiderül, hogy a főhős sürgősségi orvos, aki nemrég elvesztette kislányát, véletlenül belekeveredik egy lövöldözésbe, amely során, hogy megvédje az áldozatot (egy kisgyereket) felkap egy pisztolyt és megöli a gyilkost.

Az már csak utólag derül ki, hogy ezzel két gengszterbanda háborújába ártotta magát, s hogy a kisgyerek egy igen fontos figura ebben a játszmában, akinek a megvédése immáron az ő feladata – legalábbis ezt kényszerítik rá, így szorítva őt két tűz közé, s ebből a szituból, ha akarna, sem tudna sértetlenül kiszállni, szóval választhat a két rossz közül. (Arról nem is beszélve, hogy ott a családja is, a felesége, illetve a fia.)

Szerencsére nem arról szól a kezdés, hogy a lelőtt gyerekkel grasszál ide-oda a kissé labilis doki, a beteg egy helyben fekszik, de folyamatos veszély fenyegeti. S nem csak őt, hanem az orvost is, aki ezzel egyrészt a bandák figyelmének középpontjába kerül, másrészt pedig a kórházban is gyanakvást kelt a machinációival és dühkitöréseivel. Idővel akad egy segítője, egy nővér, aki jobban ismeri a különféle illegális módszereket, amikkel meg lehet védeni a kórház rászoruló pácienseit, ugyanis nem csak a lelőtt kisfiú okoz fejfájást nekik, hanem mások is.

Kezdődhet az antihőssé válás? A cél szentesíti az eszközt? Azt hiszem, hogy láttunk már olyan sorozatot, ahol a jóravaló, ámde traumától sújtott főhős akarva-akaratlanul is a törvény túloldalára kerül, majd kiderül számára, hogy nem is olyan rossz “odaát”.

Jason O’Mara ismét nagyszerű a főszerepben, de ezúttal nem csak az ő vállán nyugszik a sorozat, hiszen mellette nagyon jó ellenpólus Jessica Szohr, renitens nővér karaktere – kettejük kapcsolata marha érdekes és nagyon jó a dinamikájuk, ahogy önjelölt “igazságosztóként” próbálják azt tenni, ami szerintük jó.

Ez a némiképp istenkomplexus megközelítés azonban közel sem tévedhetetlen, ami frankó réteget von a Complications-re, és eléri azt is, hogy két rész után mindenképp megnézzem a harmadikat. Nem csak azért, hogy a sztorik folytatását lássam, hanem azért is, mert érdekel, hogy a mostani páciensek mellé még kik érkeznek, hogy megnehezítsék a főhős életét.

Van valami a Complications-ben, ami megfogott. Eleve sokat számított az, hogy két (sőt, három!) résszel indult a sorozat, ráadásul a  pilot eleve extra hosszúságú volt, így az egész olyan volt, mintha egy filmet néznék, a látottak szerkezete is némiképp filmes volt. (Egyedül az 1×02 végén bedobott mesterséges cliffhanger lógott ki a képből, hiszen az 1×03 már egy “15 perccel korábban” szegmenssel kezd.)

A végeredmény egy igen húzós, nagy tétekkel bíró, komoly dráma lett. És ez utóbbi, amin elcsúszhat szerintem egyeseknél, a túlzott komolykodást ugyanis nem sok választja el attól, hogy ne csapjon át nevetséges erőlködésbe. Nálam ez nem fenyegetett, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy mindenki hasonlóképpen fog vélekedni.

Főleg, mert minden annyira látványosan magától értetődő, minden konfliktus és karakter mintha tankönyvből lenne előhúzva (a lázadó nővér tetovált, a néger gengszter fenyegetően kétértelmű, stb.), de rohadjak meg, ha nem működött. Más szinten, mint mondjuk a Breaking Bad, amire látványosan hajaz némelyik részletében, de működött.

Aki pedig attól félne, hogy valami epizodikus orvosos sorozatot kap, annak pedig jelezném, hogy erről szó sincs. Eleve a 10 részes első évad alig két hét leforgása alatt játszódik. Lesznek ugyan páciensek, de abszolút az átívelés, illetve a több epizódon át húzódó sztorik dominálnak, tippre láthatjuk majd, ahogy a főhős teljesen “átalakul”.

11 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2015. 06. 23. 23:03

Annyira megfogott a sorozat, hogy az 1x04nél asszem már az angol feliratot sem fogom megvárni… nagyon bejött a pilot, jót tett neki a kb filmhossznyi idő.

Azt hiszem amúgy, hogy a CW mellett nekem a USA szállítja még a legtöbb sorozatot, amit ott elkezdtem, azt még nem kaszáltam el eddig (White Collar, Suits, Graceland, Mr. Robot, Sirens, most meg ez. Aztán még ott a Satisfaction, amire már hónapok óta nem tudok időt szakítani, de türelmesen vár a gépen).

8.5/10 az első 3 részben látottakra, iszonyatosan magával rántott.

Gedeon74 - 2015. 06. 24. 00:12

Na jó, akkor még egy sorozat a listára.

payskin - 2015. 06. 24. 02:30

Ha ez nem Matt Nix sorozat volna, talán… De az, és két dologhoz nem vagyok hozzászokva Nix kapcsán: az egyik, hogy ásítva unatkozzak a monitor előtt, illetve hogy ne legyen kedvelhető, érdekes karakter a főhős.

Pedig teljesen jól indult, ahogy kilövi az autót, ahogy keresgéli önmagát utána, elmegy lőni, és köze nincs a papírhoz, tehát voltak benne érdekes morzsák, de az egész olyan semmilyen volt és borzasztó vontatott. Az első óra végére azt vettem észre, hogy igazából senki nem szimpatikus az egész sorozatban (a részenként 2 mondatot kapó afroamerikai dokin kívül), és nem igazán érdekel, mi történik ezekkel az emberekkel. Az E02-ben jóformán semmi más nem történik 40 perc alatt, mint hogy fel-alá rohangál egy kórházban és keresi a gyereket. Mindenki más teljesen irreleváns — a telefonig.

Szóval, szerettem volna szeretni, még bevállaltam a harmadikat is, ha már kint volt, meg kíváncsi voltam a cliffhangerre, de sajnos nem találtattunk kompatibilisnek.

Cyrax - 2015. 06. 24. 08:36

Az biztos, hogy a Rush + Satisfaction borzalmaknál jóval erősebb volt ez a kezdés, de engem nem fogott meg, főleg az antihős elem miatt. Egyszerűen nem vagyok kíváncsi az ő “utazására” a dupla rész alapján…

Rezsidémon - 2015. 07. 10. 14:18

Nézem az E05-öt és mintha kimaradt volna egy rész. A “previously on Complications” olyan jeleneteket tartalmazott, amelyeket az eddigi részekben én nem láttam (a néger gengsztert lábon lőtték? a doki morfiumot lopott a kórházból?) Valaki tud valamit erről? Variál a csatorna vagy a pirate bay félreszámozott?

winnie - 2015. 07. 10. 20:42

hahh, a hatodik resz kerult ki:)

Rezsidémon - 2015. 07. 12. 15:15

Köszönöm neked USA Network, hogy az idióta pankrációs repertoárod mellé megcsináltad az első orvosos sorozatot, ami végre nem úszik könny- nyál- és takonytengerben (Doktor House-t is beleértve), és külön köszönet, hogy összevissza sugárzod a részeket, nehogy véletlenül is nézze valaki.

winnie - 2015. 07. 15. 17:45

ők jól adják, csak rosszat toltak ki a netes felületükre.

dinnyemano - 2015. 08. 05. 14:11

Úristen az 1×7 és 1×8 MEKKORA MÁÁÁR!
Miért nem pörög a kibeszélőőő???

LoGi - 2015. 08. 07. 19:34

most nézem a pilotot és 40 percnél erősen gondolkodom, hogy kinyomom. vannak benne ismerős arcok, de a sztori nagyon nem fogott meg egyelőre. meg amúgy is félek, hogy ez is Burn Notice szerűen nagyon el fog laposodni a további évadokban.

winnie - 2015. 08. 12. 07:27

logi: a burn epizodikus, itt viszont totálisan átívelő a sztori, tehát a laposodás nem fenyeget, max az, hogy rosszat találnak ki.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz