login |

Aquarius: az 1. évad

2015. 06. 24. 21:22 - Írta: superpityu

12 hozzászólás | kategória: kritika,

És reménykedhetünk, hogy nem is az utolsó. Mert bár nem az idei évad legnagyobb dobásáról van szó, mégis bőven veri az országos szériák jó részétwinnie itt írt az első két részről. Viszont csendben megjegyezném, hogy az utolsó pár részig azt hittem, hogy az Aquarius event-jellegű sorozat, de kiderült, hogy nem, sőt nem elég, hogy lezárás nincs, de még igazán a főszál sem indult be ebben a 13 részben.

De miről is van szó? Charles Manson ténykedéseinek a kezdeti éveibe kapunk betekintést, miközben Hank Moody Sam Hodiak máris a nyomába szegődik, hogy rács mögé dugja. Az első szezon nagyon rámegy az alapozásra, olyannyira, hogy ez a 2 karakter mindössze 2 alkalommal találkozik személyesen, teljesen más alkotja a főszálat.

Megismertük a történet főbb figuráit, Manson és Hodiak is erős alapokat kapott, de nem tudnám őket igazán kiemelkedőnek nevezni, a mellékszereplőkkel sokkal jobban bántak az évad során. Vagyis sokkal érdekesebb helyzetekbe kerültek, amelyhez hozzájárult a jellegzetes 60-as évek hangulat, ami rengeteget dobott a sorozaton.

Az egyik legnagyobb érdekessége számomra az Aquarius-nak, hogy hiába volt két remek főszereplő, hiszen mind David Duchovny, mind Gethin Anthony baromi jó volt (bár utóbbi többször volt már-már elviselhetetlen, de talán ezért érzem igazán kiemelkedőnek), a legkellemesebb meglepetés az volt, hogy mellettük a fiatalabb generációt is remekül összehozták.

A legnagyobb pozitívum számomra Grey Damon volt, aki eddig mindenhol csak tipikus “frat boy” szerepben tűnt fel – vagy csak én láttam rossz helyeken? Szóval ha volt igazán kiemelkedő karakter az évadban, az egyértelműen ő lenne. Nagyon laza, de mégis gondoskodó, érdekes háttérsztorival. S bár továbbra sem érzem, hogy egy színészóriás lenne, mégis méltó partnere lett Sam Hodiak-nak az évad során.

Claire Holt a többiekhez képest viszont nagyon nagy hátrányban volt. Hiába volt elhanyagolhatóbb karakter az egész szezon során, mégis valamiféle szimbólumnak tudom tekinteni a szerepét. A sorozat egyik fontosabb mellékszála, a kor megismerését és árnyalását segítő vonal a nők helyzetéhez kapcsolódott. Ebből kellett Charmain szerepét okosan felépíteni, hiszen az egész eszenciáját az adta, hogy még nagyon kevés női rendőr dolgozott a 60-as években.

Néhol nagyon háttérbe szorult ez a szál, néhol pedig a forgatókönyv sem volt túl jófej ehhez a karakterhez, de az évad végére ez szépen ki tudott csúcsosodni, hogy mennyivel keményebben kell dolgoznia egy nőnek az elismerésért. Kicsit több is lehetett volna ebben a sztoriban, és Charmain karakterét még bőven gondozni kellett volna ebben a szezonban is, mert sokszor lógott a levegőben, de mégis sokat adott a korrajzhoz ez az egész.

Megvallom, hogy Manson “lányai”, a szekta tagjai, sokszor okoztak számomra fejfájást, de a történetet beindító Emma Karn nagyon jó kis karakter lett a végére. Ehhez pedig hozzájárul Emma Domunt baromi jó játéka, ami eladta az egészet.

Persze ehhez kellett az az ártatlan báj is, amit a színésznő az első perctől sugárzott, de az ő szerepe és helyzete nagyon jól lett bemutatva. Igaz, ő is nagyon idióta volt, de érdekes volt látni, ahogy próbál egyensúlyozni a hippi és a valódi énje között.

Teljesen furcsa, hogy a lányok egy kimeríthetetlen tárházat is jelenthettek volna, erre mindössze kettő alkotott igazán emlékezeteset, vagy éppen kettővel bánt jól a forgatókönyv. Az egyik ugye Emma, a másik pedig Sadie, s talán csak azért tudtak ők működni, mert teljesen ellentétei voltak egymásnak.

Míg a lányok nagy része nagyjából 1 vagy 2 karaktervonással rendelkeztek, addig Sadie aránylag szépen lett felépítve, háttérszereplőből lett igazán fontos eleme az évadnak. Igaz talán Ambyr Childers esetében tudom azt mondani, hogy hálás volt a szerepe. Szinte mindig jobban preferálják a nézők a zakkant, őrült szereplőket.

Az Aquarius történet eléggé összefüggő, és ebben az évadban mindössze egy szelete lett kiemeltebb. Szerintem érdekes húzás, hogy nem tolták egyből Manson-t a középpontba, hanem a drogkereskedő szálát vették sokkal előrébb. De mint azt az imént jeleztem, a szálak összekapcoslódnak, egy helyre futnak, de nem igazán látni, hogy a főnök ki is ebben a bűnszövetkezetben. Szerencsére a negatív karakterekkel is kevés a gond (Roy), van bennük lehetőség, vagy éppen jól használják őket (Lucille).

Viszont a Karn szülők egyike sem volt érdekes, vagy éppen jó karakter. Pedig Ken esetében sokat árnyaltak a személyiségén, de mindvégig idegesítő maradt és, ahogy ismerkedtünk a múlt eseményeivel, úgy került egyre lejjebb és lejjebb. Grace pedig egyszerűen egy antianya, aki nem tud magával mit kezdeni. Ha eltűnik a lánya az a gond, ha előkerül, akkor pedig az. Valahol érthető a reakció, de tálalás nagyon rossz volt az ő esetében.

A nők helyzete mellett a feketékkel kapcsolatos kérdést is sokat boncolgatta a sorozat, ebben a szálban viszont nem volt túl sok érdekes momentum. Persze egy “izgalmas” oldalát mutattk meg a 60-as évek Amerikájának, de itt nem volt elég idő ahhoz, hogy ezen a történeten hosszabb ideig rugózzanak, pedig akár 13 részre elegendő anyag is lehetne csak ebben.

Ugyanígy a meleg tematikán is szinte csak átszaladtak, viszont ehhez legalább 2 érdekes bűncselekményt is tudtak írni, ami valamelyest kárpótolt az egész gyorsaságáért. A vietnami háború viszont komoly szerepet kap, rengetegszer emlegetik a sorozatban, Hodiak személyiségére komolyan hatással is vannak az események.

Összességében egy teljesen érdekes maszlag ez az egész, amely 13 rész után is formálódik és nehezen tudja eldönteni, hogy merre is akar menni – pedig nyilván a készítő pontosan tudja, csak mi nem látjuk. Országos csatornához mérten egészen korrekt színészgárdával bír a sorozat, olyan feltörekvő színészeket sikerült összeszedni, akikre tényleg érdemes lehet odafigyelni a későbbiekben.

Részemről 7/10 volt az Aquarius első szezonja, mert minden hibájával együtt volt szórakoztató ez az utazás. Reménykedem benne, hogy nem jut a Hannibal sorsára és lát még potenciált ebben az NBC.

12 hozzászólás Ne habozz!

CloudyMadness - 2015. 06. 24. 22:17

A készítők 6 évadra terveztek, ha jól emlékszem. Kár hogy nagyon rossz a nézettsége, kasza szagot érzek :/
Én nagyon szerettem. Szerintem egyértelműen a legjobb újonc idáig 2015-ben :)

winnie - 2015. 06. 24. 22:26

alapból mondhatjuk, hogy minden sorozatot 6-7 évadra terveznek, hiszen innentől nehezebb az ár miatt folytatni, így általában ezt is mondják.

DaMan - 2015. 06. 24. 22:49

Nekem is bejött a szezon, remélem egy második évadra elég lesz a nézettsége.
Én egyébként nem is igazán várom, hogy a sorozatban bármikor is előhozzák a Family valóságban elkövetett dolgait, leginkább azért, mert azok után véget is ért a történetük érdekes része. Na meg mert 13 részben rengeteg percet kapott Manson, a valóságban meglévő méretes rasszizmusából viszont semmit nem láttunk.
Ja és egy kis érdekesség: rajta kivül egyedül Sadie az, aki valós személyen alapul (ha jól emlékszem hirtelen a családtagokra). Ráadásul a való életben is őrült a hölgyemény.

dvs - 2015. 06. 25. 02:42

A nézettség okán merül fel bennem, hogy ez most ugyanúgy lemegy heti/1ep. adásban attól függetlenül? Mert ugye másnapra feltolták az egész évadot a netre. Vagy akkor itt most “netes” nézettséggel számolnak?

Én is szorítok a folytatásért.

winnie - 2015. 06. 25. 07:02

dvs: szerintem igen. az nbc kísérletképpen kipróbálja ezt a modellt, ami ha működik, akkor egy új világot hozhat el. csak annyi a gáz, hogy fogalmunk sincs arról, hogy miképpen teljesít a sorozat.

deakfef77 - 2015. 06. 25. 07:06

Hát ez gyenge,5 rész után kaszáltam.Az unalomtól kapartam a falat:)

Gaabor - 2015. 06. 25. 15:47

A pilot szimpatikus volt, de azóta nincs felirat, így a magyar nézők jelentős része (velem együtt) várakozik, vagy sokan sajnos el is felejtik a sorozatot. Pedig van benne fantázia és nem szokványos.

Fega - 2015. 06. 25. 20:54

Közben berendelték a második évadot

ldavid - 2015. 06. 26. 17:41

mekkora feje van már itt Duchovny-nak, az X-Files képeken nem tűnt ilyennek

Anthonz - 2015. 07. 08. 18:52

Érdekes, főleg hogy most olvastam pont erről a korszakról egy regényt, “Hank” miatt meg amugy is nézős lenne.
Szóval számomra elég élvezetes, bár őszintén a megvalósítás messze van a tökéletestől. Túl sok mindent akartak beleírni, és úgy látszik a készítők nem elég jók, nem egy Mad Men szint na.
Ami a Manson szálat illeti: mivel 67-ben vagyunk, és Mansonék 69-ben kezdenek el gyilkolászni ezért még vagy 2 év mire eljutunk oda (már ha évadonként egy évet lépik előre a sorozat), de anélkül is elég érdekes az egész.

Eny - 2015. 09. 07. 10:56

nagyon tetszik :)
es Grey Damon az eye-candy kategoriaban nalam ezuttal gyoztes lett :D

rary - 2016. 01. 16. 19:08

Sajnos nekem nem jött be, 4,5 rész után kaszáltam. :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz