login |

Bloodline: az 1. évad – írta cat

2015. 06. 25. 21:38 - Írta: vendegblogger

28 hozzászólás | kategória: kritika,

A Netflix egy igen emberi léptékű, ám rendkívül mély és tragikus drámát hozott össze a Bloodline-ban. Jó pár sorozat szellemiségét megidézi, nekem sokszor bevillant a The Killing is – legalább annyira lassan bontakoznak ki a szálak, mint ott.

Bár egy idilli környezetben játszódik, mégis folyamatosan érezni a feszültséget, a ketyegő bombát a háttérben, és ez kimondottan a Bloodline javára írható. Az évadnyitóról és az alapsztoriról winnie itt elmélkedett, most egy spoilermentes összefoglaló jön az évadról.

Olyan ez a sorozat, mint egy jó könyv. Bőven hagy időt, hogy megismerjük a karaktereket és megértsük, ami történt előbb-utóbb megtörtént volna, vagyis gyakorlatilag elkerülhetetlen volt. Ugyanakkor egy könyvhöz képest mindenképp pluszt jelent egyrészt a csodálatos hely, ahol játszódik: Florida Keys igazi paradicsom, ám halálosan veszélyes is tud lenni. Teljesen beszippantja a nézőt az atmoszférája, ez az egyedülálló kettőssége.

Másrészt a nagyszerű színészi alakításokat kell a pozitívumok közé kiemelnem. Igazi elit gárdát hoztak itt össze a készítők a főbb szerepekbe. Kyle Chandler (John) és Ben Mendelsohn (Danny) pedig mindenképpen kiemelkedik közülük, ráadásul ők ketten együtt még jobbak is, mint külön-külön.

Általában nem gyakran vállalják be a sorozatokban, hogy már az első részben bemutatják, hova fog a sztori kifutni. Itt megtették, ami szokása a Damages készítőinek, ám ez még úgy sem vált a Bloodline kárára, hogy emiatt nem tudott ponyvásan fordulatos lenni. Mert valójában itt nem az a lényeg, hogy mi történt, hanem hogy mi vezetett oda –- és hogy végül belebuknak/belerokkannak-e ebbe a tragédiába az érintettek, vagy sem.

Épp ezért a Bloodline-ra megéri rászánni az időt és végignézni, kimondottan ráérős tempóban is, mert bár sokszor lassú, de az utolsó két rész, amiben kicsúcsosodik a történet, az visszamenőleg is kárpótolni fog a néha unalmasabb momentumokért és mellékesnek tűnő szálakért. Végül minden mozaik a helyére kerül, megvan a várt payoff.

A befejezésben pedig az a legjobb, hogy a nézőre bízza az ítélkezést: egyetért-e az egész sorozaton végigvonuló mondattal, vagy pont ellenkezőleg:

We are not bad people. But we did a bad thing.

De lehet-e egyáltalán ebben egyértelmű “ítéletet” hozni? Az évadzáró végi cliffhangerért kicsit mérges vagyok, mert az egy hatalmas klisé és szerintem anélkül is tudna tovább működni a történet, de ettől függetlenül én biztos ott leszek a folytatásnál.

28 hozzászólás Ne habozz!

crashland - 2015. 06. 25. 22:06

Nalam ez az ev ujonca, es 10/10.

Szinte az osszes szineszi alakitas kiemelkedo lett, imadnivalo kornyezet, rohadt jo hangulat, remek tortenetmeseles.

quetzakoatl - 2015. 06. 25. 22:07

Dettó a cliffhanger engem is kiborított. Elég feszültséget hordozott magában a vége anélkül is. De ígyis jó volt ez az évad.

Lemoni - 2015. 06. 25. 22:41

Ben Mendelsohn játéka lenyűgözött, nem ismertem őt eddig, de most már figyelem, miben fog felbukkanni. Gyanítom, a második évad a nemezisről fog szólni, az nem biztos, hogy olyan érdekes lesz számomra, de mindenképpen nézni fogom.

DarylD - 2015. 06. 25. 22:59

Better Call Saul mellett az év újonca eddig nálam. Nagyon erős atmoszférája van, és bár néha kicsit lassú, de nekem sikerült beleszeretni pár rész után. Az 1. évad egy szép kerek történetet alkot. Nem veszi sietősre a tempót, de pont ezért nagyon jól felépített karaktereket kapunk, mindenkinek lehet érteni a motivációit, tudjuk, miért jutunk el addig a bizonyos tragikus végig.
Nagyon jól el lehet veszni a sorozatban, néha úgy éreztem magam, mintha én is a Rayburn család tagja lennék, mintha nem is a képernyőn keresztül néznék valamit.
A színészek is több mint rendben voltak, de tényleg Mendelsohn és Chandler voltak a legjobbak. Mindkettőjüket jó eséllyel jelölöm majd Jawson (mondjuk piszok erős évünk van idén is, majd még meglátjuk:D), nagyon nagyot alakítottak.
Nem mondom, hogy mindenki sorozata a Bloodline, mert megértem, ha valakinek nem jön be ez a stílus, de aki szereti a lassabban építkező, de minőségi sorozatokat mindenképp próbálja ki.
Ugyanakkor nem látom, hogyan lehetne folytatni a finálé után. A 2. évadnak egy egészen más irányt kell majd felvennie, és nem vagyok benne biztos, hogy ínyemre lesz a változás. Na meg az a bizonyos szereplő is nagyon fog hiányozni. De ez még a jövő zenéje, az első évad kitűnő szórakozás volt, a top5 sorozatban benne van, amit eddig láttam idén. 8,5/10

joppi - 2015. 06. 26. 01:11

Köszi, ezt be fogom próbálni.

Mordekai - 2015. 06. 26. 08:14

Ez az a sorozat, amit bárkinek simán tudok ajánlani, a kritikában ott a lényeg, nagyon minőségi az egész, Damages, csak szebb és érthetőbb. Bár így 8+ évnyi intenzív sorozatozás után nekem volt némi deja vu-m, főleg a csúcspontnál, de a két főszereplő hibátlan alakítása mindent vitt.

Viszont már jó régóta várok a pillanatra, hogy leírhassam:

… A LÉTEZŐ LEGÓCSKÁBB SZAPPANOPERA CLIFFHANGER KLISÉT sikerült odacsapni a végére. Teljesen kerek a történet, a folytatást feleslegesnek érzem.

winnie - 2015. 06. 26. 08:49

nagyon jó, nagyon lassú, és eszméletlen jó színészi alakítások, közel sem csak mendelsohn részéről.

Miss Keamy - 2015. 06. 26. 10:51

ó várhattál volna még vele :D 2 rész van hátra, felirat lassacskán érkezik. de nálam is az év újonca és darája egyben. imádom :)

Brynden Rivers - 2015. 06. 26. 13:26

Köszönöm az ajánlót, még egy zseniális sorozat :)

Azt hiszem veszek egy új HDD-t :D

Kisvesza - 2015. 06. 26. 17:06

Eddig nekem is ez az év újonca, még a már említett évadvég ellenére is.

Ben - 2015. 06. 27. 16:13

Ezt a sorozatot minek folytatni? Az első évad egy kerek történet, a végén borzalmas klisével, ami előre is vetíti, hogy innen csak lefelé van az út.
Egyébként kiváló volt az egész, persze kicsit lassú, de még éppen belefért.

Gevin - 2015. 06. 27. 21:33

winnie: én is küldtem vendégírást a sorozatról, van rá esély, hogy az is kikerül?

noar - 2015. 06. 28. 01:08

A kritikával csak egyetérteni tudok.
Örülök, hogy előre vettem a listán, és ha nem is pár nap alatt, de elfogyasztottam. Amilyen lassan csepegtették a történetet az elején, annyira megérte minden percét, kivéve az utolsót. Annak ellenére, hogy nem ért váratlanul eme remek fordulat, kellemetlen volt így a végére. Már egy ideje csak kínosan nevetni tudok, mikor kiderül, vagy előkerül egy SPOILER, ennek ellenére nem tudok haragudni a készítőkre, szép kis alkotást tettek le az asztalra, jár a taps.
Nekem egyébként az utolsó négy rész már a finálé volt, néha olyan feszülten néztem, hogy nem is értettem mi van velem, mindenesetre jó, amikor sorozatok ilyeneket okoznak.
Bármennyi évadot is terveznek, nyilván ott leszek.

Sadie - 2015. 06. 28. 18:50

Spoileresen:
Nem semmi. Viszont nekem az egészet Danny/Mendelsohn vitte a hátán, a közepén megsajnáltam, szimpatikus volt, a végére kimutatta a foga fehérjét – meggyűlöltem. Nem tudom, a második évadban mit tudnak kihozni, az már annyira nem fog érdekelni, hogyan takargatják a történteket. (Ebből a szempontból mondjuk jobb lett volna, ha nem találják meg a holttestet, hanem mondjuk az anya magándetektíve üldözi a testvéreket…)

Tommy Drama - 2015. 06. 29. 18:34

Hát ez nálam az év újonca, a végére a Saul-t is verte. A helyszín, és atmoszféra azonnal beszippantott, valami hihetetlen gyönyörű hely ez a Florida Keys, ide el kell jutnom egyszer. De amúgy is nagyon szeretem az ilyen stílusú drámákat. Hihetetlen profi volt amúgy minden téren a sorozat, színészi alakítás, fényképezés stb. minden nagyon minőségi volt. Ben Mendelsohn-t pedig eddig is bírtam, na de amit itt alakított arról ódákat lehet zengeni, jó lenne ha megkapná az Emmy-t. A karakterével én teljesen együtt tudtam érezni, baromi sajnáltam az egész embert, még ha tett is pár szemét dolgot megutálni nem tudtam, és ahogy végezte, egy igazi tragédia..:( A testvérei viszont baromira unszimpatikusak lettek a végére, remélem elnyerik a méltó jutalmukat a következő évadban. Önző, csak a saját érdeküket néző köcsögök, akik közül csak John volt az egyedüli aki megpróbálta megérteni Danny-t, aminek aztán láttuk mi lett a vége.. Viszont így Danny nélkül én is azt mondom, hogy talán jobb lett volna ezt lezárni, mert nélküle kizárt, hogy ezt a színvonalast jövőre is tudják majd hozni, akármilyen jó írók is a készítők. Bár valami olyasmit olvastam, hogy flashback formájában a 2 évadban is benne lesz Ben Mendelsohn, bár nyilván csak pár részben, gondolom John, az anyja, és az előkerült fia visszaemlékezéseiben bukkanhat elő újra. Ja amúgy a fiát az a srác alakította aki visszaemlékezésekben a fiatal Danny-t? Nálam simán 9/10 volt az évad.

whateva - 2015. 06. 30. 08:59

BEN MENDELSOHN AZ ISTEN!

Erja - 2015. 07. 01. 16:28

Köszönöm az írást, enélkül nem figyeltem volna fel erre a sorozatra. Le vagyok nyűgözve, nekem 10/10. Ahogy noar írta, az utolsó részeket már én is feszülten néztem, csodálkoztam is, hogy ennyi megnézett sorozat után még képes valami ennyire erős érzelmeket, feszültséget kiváltani belőlem.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, méltatlanul mellőzött, nagyon jó sorozat, a folytatásnál tuti ott leszek!!!

adam - 2015. 07. 01. 17:56

Spoiler! Az utolso reszben ki volt az aki rayburn house poloban ott volt Danny hazaban miutan a masik ket testver kijott? Azt gondolom nem a gyerek, mert neki miert lenne olyan poloja..

Erja - 2015. 07. 01. 18:37

adam, én a gyerekre gondoltam, de tényleg nincs benne logika, szerintem csak Carlos lehetett.

winnie - 2015. 07. 01. 23:47

“enélkül nem figyeltem volna fel erre a sorozatra. L”

pedig már írtunk róla kritikát:)

Erja - 2015. 07. 02. 06:35

Így utólag már látom, csak akkor átsiklottam felette, csak ezt az írást vettem észre:-)). A legjobb nyári darám lett belőle.

egy igazi szakember - 2015. 07. 03. 15:22

Nem sok sorozatnak szoktam második esélyt adni, most megtettem. S milyen jól tettem.
Később vettem észre, hogy a Damages készítőitől van, így már biztos voltam benne, hogy nem fogok csalódni.
Kiváló sorozat volt, az év újonca, a Better Call Saul-lal együtt. Sok sorozat van, rengeteg értékelhetetlen gagyival, nagyon sajnáltam volna, ha ez kimarad, igazi minőségi dráma.
A flashback-ek nem zavartak, a Damages-ben már megszoktam.
Nagyszerű történet vezetés, zseniális színészi játékok, csodálatos környezet,és egy nem mindennapi családi dráma.
Én is azt hittem, hogy a magánnyomozó lesz az ( így is éreztem ), aki feltárja az igazságot, de a készítők másképpen döntöttek.
Biztos, hogy folytatom, én sok lehetőséget látok a folytatásban.

Drape - 2015. 07. 17. 11:13

Erja, adam: Pedig a gyerek volt, a nyakláncból is lehet látni. Miért lenne olyan pólója? Elvégre ő is Rayburn. :-)

Snoopyzit30 - 2015. 08. 21. 20:27

Most jutottam el oda, hogy végre ledaráltam ezt a sorozatot és mivel én már The Killing-et is szerettem, a lassúságával együtt itt is értékeltem minden apró részletet, minden apró momentumot. Én a kettősséget tudnám kiemelni, egyrészt elérik, hogy sajnáljuk Danny-t, majd ugyanúgy elérik, hogy gyűlöljük. A cliff nagyon ócska volt, teljesen el kellett volna hagyni. Nekem bőven elég lett volna befejezésnek, ahogy Potts nyomozó mondja Sally-nek, hogy hazudnak a gyerekeid. Ott és annyi elég lett volna lezárásnak. A drámai része nagyon rendben volt, végig magasan tudták tartani a feszültség szintet. Esős nyári estén jó volt nézni, várjuk a köv. évadot.

PirateWay - 2015. 10. 23. 09:39

Én kaszáltam a sorozatot, méghozzá a 7. résznél. Annyira irritált a főszereplő ausztrál csávó, hogy nem bírtam tovább nézni…

freestyle82 - 2020. 06. 14. 23:04

2015 ősze óta senki nem fedezte fel eddig a sorozatot ,akinek annyira tetszett, hogy ír is róla vmit?Elég furcsa.
Nálam nemhogy csak kimaradt, de nem is hallottam róla sajnos, a napokban botlottam bele és már 2 részt meg is néztem belőle, ma este kezdtem.
Nagyon jó eddig, viszont a fordítás az elég gyenge.Nem hivatalos netflixes fordítás, feliratok pont infóról van, de frászt kapok a hanyag fordítástól, mikor nyilván tud angolul az ,aki csinálja őket.

De mégis az első 2 rész alatt 3 olyan szitu volt, ami szinte más értelmet nyert ahhoz képest, mint amit mondtak.

Az egyik kevésbé baklövésre emlékszem.”We all gave danny planty of chances to leave” és csak annyit fordítottak belőle, hogy mindannyian elég lehetőséget adzunk dannynek… Ez így önmagában a távozás belevétele nélkül félre is értelmezhető simán, de ennél volt 2 durvább is.(kettő rész alatt)
De azért persze köszi a munkát hunsubbyme és a másik tag nem jut eszembe.

A másik dolog ,hogy aki tud angolul és fordít, miért “menőzik” azzal, hogy az i promise-t esküszömnek fordítja. Értem én, hogy a szabad fordítás stb milyen menő, de ez csak marhaság szimplán.Akkor azt mondta volna.(ez nem ebben a sorozatban volt,de a hetekben találkoztam ezzel is valahol, lehet online sorozatnál.

freestyle82 - 2020. 06. 15. 01:13

MI?Linda Cardellini az ügyvéd csaj?Mi van velem?:D 2 évadot daráltam le dead to me-ből rövid idő alatt pár hete és nem ismertem itt föl:)

Dead to meben nagyon taszított valamiért a csaj(nem a karakterről beszélek, hanem az emberről, a színésznőről) itt meg baromira tetszik:)
Olyan sok év el sem telt a 2 sorozat között 2 év talán a DTM első évadáig?

Beleolvastam winnie pilotjába és innen van meg a neve, még a stáblistán sem vettem észre.Nah majd a 4es részben kicsit jobban megfigyelem.(Mára itt leteszem sajnos, még van transparent, dave ,love life, ez minden amt tudok-om éjszakára):P

Holnap estére betervezve újabb 3 rész bloodline.

freestyle82 - 2020. 06. 22. 22:03

Na, csak most értem a végére, mert 6-7. rész környékén eldöntöttem, hogy napi egy részt nézek csak belőle este a spórolás végett.Meg ez olyan sorozat, hogy pont elég rész/nap.

Tetszett a lassú tempó, a hangulat, helyszín és micsoda színészi játékok!Legfőképp Kevint (RB) és Danny-t alakító színész játéka tetszett.

Az első 3-4 részben jóval több volt a flashback, ez a szezon hátralévő részében megszűnt, de az évadzáróra persze visszatért.
Az utolsó perc (a sokak által kritizált Cliff) tényleg béna volt, ezt leszámítva nagyon tetszett minden a sorozatban.

(nagyon erős)8/10

Mivel nyilvánvalóan kitűnően szórakoztam, az évadzáró előtt már be is húztam magamhoz a 2. évadot is, mert egyértelmű volt, hogy nem tud egy béna Cliff elkedvetleníteni a sorozattól.(Mert ezt láttam kommentben már azelőtt, hogy belekezdtem.Mármint ezt a béna és felesleges cliffet, amit páran emlegettek)

Jónak tűnik a második évad, enélkül is bőven lett volna hova vinni a sztori folytatását. Remélem majd valahogy dobják ezt a vonalat.

(Továbbra is maximalizálni fogom a 2. évadban a napi 1 részes limitet)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz