login |

Pilot: Another Period

2015. 06. 27. 18:27 - Írta: CyClotroniC

15 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ha valaki unja már a tipikus komédiákat, de vevő a rétegkülönlegességekre, keresve se találhat jobb kínálatot, mint amivel az amerikai Comedy Central szolgál. Persze a South Park, Jon Stewart vagy Stephen Colbert műsora talán senkinek sem újdonság, de újabban nagyon bekezdtek a csatornánál, így human írt is már a Review-ról, winnie a Big Time in Hollywood, FL-ről, superpityu a Broad City-ről, én pedig a Nathan For You-t éltettem, de még így sem fedtük le az összes kritikuskedvenc darabot, például kimaradt az Inside Amy Schumer vagy az elvetemülten egyedi ötletre épülő Drunk History, amivel ugyan próbálkoztam, de beletört a bicskám.

És a fentieknek megfelelően keresve sem találhatott volna jobb otthont magának Natasha Leggero és Riki Lindhome közös kis mutáns-szitkomja, az Another Period, ami nem kevesebbet vállalt, minthogy fogja a Downton Abbey-jellegű kisujjeltartós, kosztümös drámákat, állít nekik egy kellően túlzó korszatírát, ám mindezt a Keeping Up With The Kardashians-höz hasonló trash dokurealityk kikarikírozott és erősen eltúlzott eszköztárával tálalva.

A “történet” a századfordulós rhode island-i Newportban játszódik, melynek középpontjában a Bellacourt család és annak személyzete áll, két főszereplője pedig a két készítő által alakított testvérpár, akiket mondanám, hogy nagyon könnyen lehet majd utálni, de igazából majdnem mindenki olyan harsány, beképzelt és visszataszító, hogy ezzel nem különböztetném meg őket a többi mellékszereplőtől. Így egyelőre talán csak Christina Hendricks karaktere, a család újdonsült szolgálólánya más, akit azonnal el is keresztelnek “Szék”-nek a háziak.

I wasn’t totally sure what was happening but I knew I wanted to stab someone.

Szerintem már ennyiből is kezdhetitek kapizsgálni, hogy ez rohadtul nem lesz mindenki sorozata és igazából tényleg sokkal nagyobb benne a potenciál, mint amit kihozott eddig belőle a pilot. Azért is volt rettentő furcsa élmény az első 20 perc, mert falra lehet mászni a megjátszott drámától, hisztitől és kiabálástól, ugyanakkor viszont pontosan azt a trash-trendet kopírozza, aminek be akar inteni.

Ehhez pedig a korválasztás továbbra is hatalmas pluszt ad, mert a társadalmi rétegek közti szakadékok egész jó kis alapot szolgáltatnak a jelen ki-tudja-hogy-miért-lettek-ezek-híresek klánjainak kifigurázásához, a modern tévés eszköztár használata pedig messze a legviccesebb része a szériának, legalábbis a kamerába beszélős, mockumentary, azaz áldokumentarista stílus nálam működött, a csúcs pedig talán a főcím alatt vagy a reklámokból visszajőve bejátszott pár másodperces, kötelező hip-hop betétek a pénzről és a sikerről.

A rossz hír viszont az, hogy az ilyen apró kis gagből egyelőre kevés van, és amennyire zseniális az alapötlet, annyira hiányzik a frappánsság az írásból. De a fő gond leginkább az, hogy majdnem minden karakter halántékmorzsolósan buta és felszínes, így kicsit maga a sorozat is azzá válik általuk, még ha ez tudatos céljuk is.

Fel is merül a kérdés, hogy kinek ajánlható így az Another Period, és tudunk-e igazán jóízűeket röhögni olyasminek a kifigurázásán, amitől eleve a falra tudnánk mászni, szórakoztató lesz-e attól az egész, ha mindezt pusztán viccből csinálják? Illetve ha valaki éppen hogy bírja ezt a műfajt, akkor belerondít-e a görbetükör-faktor a hate watch élménybe?

Rettentő nehéz hova tenni az Another Period-ot, mert míg a szappanos minisorozatokat kifigurázó The Spoils of Babylon-ról azonnal tudtam, hogy nem lesz a kedvencem, addig a 60-as/70-es évek háborús, ügynökös filmjeinek közhelyeiben pofátlan könnyedséggel lubickoló Danger 5 első szezonját az első perctől fogva imádtam, majd a 80-as évekbe merészkedő folytatása közel sem tudott ugyanúgy elvarázsolni a sorozat.

Szóval adhatok én rá bármilyen pontszámot (5/10 mondjuk?), annyira eszméletlenül egyénfüggő, hogy kinek fog ez bejönni és kinek nem, hogy egyáltalán nem jelent semmit itt a számosítás, mert eleve a paródia is erősen rétegműfaj, hát még ha ezt átdobjuk egy másik korba és olyan alapanyagot boncolgatunk, ami eleve megosztja az embereket.

Tőlem még kap 2-3 rész esélyt a sorozat, de jóval okosabb humor járna egy ilyen remek alapötlethez, ami kevésbé harsány és jelentősen történetorientáltabb tálalásban még akár klasszikus is lehetne, jelen formájában viszont nem több, mint egy érdekes, kiaknázatlan kísérlet.

15 hozzászólás Ne habozz!

galocza - 2015. 06. 27. 18:37

3 percet bírtam. talán.

JKJ - 2015. 06. 27. 19:27

Én is adok még pár résznyi esélyt, mert az első rész után elindulhat a The Last Man on Earth (katasztrófa) irányba, vagy kijöhet valami egészen egyedi és élvezhető is belőle!

Lajosék a másodikról - 2015. 06. 27. 20:51

Szerintem nagyon finom voltál, ez egy vállalhatatlan mocsok.

Pedig komoly elvárásaim voltak, Lindhome dolgai bejönnek, a cast vígjátéksorozat szinten parádés, erre az írástól annyira futja, hogy a karakterek köpködnek, haha.

1/10, rettenetes.

highwaycat - 2015. 06. 28. 12:26

Ha finomodik még tényleg leet belőle valami. A kiabálás meg a túljátszás sajnos igénytelnül lett kivitelezve, attól, hogy paródia még mehetne bele a rendezésbe valami kevésbé random egyediség. Remélem feljavul, mert a koncepció nekem is bejön.

zsemlye - 2015. 06. 29. 21:48

szék-kutyakézfogás-testvérszerelem: itt vágta ki végleg a lécet és repült kötőszavak közt a kukába.
Valószínűleg nincs humorom ezért hát nincs az a pénz, amiért több percet áldoznék rá valaha is, szót is csak ennyit vesztegettem rá.

winnie - 2015. 06. 30. 04:55

humora mindenkinek van, csak mindenkinek más.

Treff86 - 2015. 07. 01. 10:15

“szék-kutyakézfogás-testvérszerelem: itt vágta ki végleg a lécet és repült kötőszavak közt a kukába.”

Fura a Reek-wolves-Cersei/Jamie kombó meg milyen sok embernek bejött :D

Treff86 - 2015. 07. 01. 10:44

Sőt a wolves lecserélném Daenerys sárkányaira, főleg az elején mikor még kicsik voltak :D

galine - 2015. 07. 07. 12:11

Ez borzalmas.

CrM - 2015. 07. 13. 16:14

Nekem bejött, három rész után is maradok:)

FrankLuck - 2015. 08. 14. 21:34

Megéri bepróbálni, 10 perc alatt be lehet lőni, hogy kell vagy sem (még az egész pilotot sem kell megnézni). Mivel szeretem az általam kaszált szitkomok nagyjához hozzábökni kommentként, hogy mennyire hulladék, ide mindenképp böknék egy ‘zseniálist’. Nagyon harsány, elborult, a többségnek nem fogja bevenni a gyomra, de zseniális.

Jani - 2019. 01. 13. 11:13

Nekem nagyon bejött, egyben lenyomtam az első évadot, sokszor besírtam, annyira nagy volt.

Agi - 2019. 01. 27. 01:23

Most láttam ebből a comedy centralon tök véletlenül két részt a második évadból, és nekem nagyon bejött. Tök jó poénok voltak benne. Az igaz, hogy elég elborult az egész, de nekem nagyon tetszett.

simo - 2020. 01. 12. 21:16

Mindenesetre úgy szar az egész, ahogy van. Egyebet nem csinálnak csak sikítoznak benne. Jobbra számítottam. Nagyon távol áll a jó komédiától. Csak annyit mondok, h aki teheti az ne nézze meg.

winnie - 2020. 01. 12. 21:46

“Csak annyit mondok, h aki teheti az ne nézze meg.”

az előző két komment alapján ez nem biztos, hogy jó tanács. inkább mindenki próbálja be, mert lehet, hogy be fog jönni neki a stílusa. és az is lehet, hogy nem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz