login |

My Mad Fat Diary: kezdett a 3. évad – írta yeeeyha

2015. 06. 30. 17:20 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Már két remek évaddal megörvendeztetett minket a My Mad Fat Diary, és tavaly a 2. szezon fináléja szinte sorozatzáróként búcsúzott. Hónapokig semmi hír nem jött sem kaszáról, sem berendelésről, így gondolatban szépen leírtam már a sorozatot, de szerencsére mégis kapunk egy utolsó, lezáró 3. évadot, amely 3 részes lesz.

Jó angol szokáshoz híven a bejelentés, majd a premierdátum is hirtelen jött, így legalább emiatt nem kellett sokáig a falat kaparnunk. Kíváncsian vártam, merre halad tovább Rae és barátai élete. Röviden: remek irányba, minden tekintetben visszatért a szeretett My Mad Fat Diary.

A tovább mögött folytatom némi spoilerrel.

Mivel kerültem minden promót és spoilert, így kellemes meglepetés volt a több éves időugrás, és rögtön elfelejtettem minden korábbi félelmemet arra vonatkozóan, hogy a készítők sem tudják elengedni a sorozatot. Van még itt bőven elmesélni való.

Rae köszöni szépen jól van: van egy cuki kistestvére, egy még cukibb pasija, egy lemezboltban dolgozik a suli mellett, és a barátai is szeretik és támogatják. Bár Kesterhez továbbra is jár minden héten, a régi problémái már nem foglalkoztatják annyira, Rae-t még sosem láthattuk ennyire összeszedettnek. Viszont a jövő már nem tűnik ilyen egyszerűnek.

Ami nagyon tetszik ebben az új felállásban, hogy most először Rae és barátai problémái ismerősek nekem is. Mindannyian ismerjük (vagy majd fogjuk) azt a fura időszakot az érettségi idejében, mikor hirtelen ott állunk a – jobbik esetben – magunk választotta jövő előtt, de még ott az ismeretlentől való félelem, a hamarosan máshová kerülő barátok és az iskola védő közege is lassan megszűnik.

Izzy, Chloe, Archie és Rae még a vizsgák előtt állnak, az egyetemi felvételik pedig már javában zajlanak. Chop és Finn viszont egyre jobban megvetik a lábukat Stamfordban. Látszólag mindannyian készek a jövőre, Rae viszont bizonytalan, különösen az után, hogy megtudja: felvették a bristoli egyetemre. És meg is van a nagy kérdés: menni vagy maradni?

Az ezt követő bonyodalmak kissé erőltetettek voltak számomra – itt elsősorban Rae Finn előtt való hazudozására gondolok – mintha ez lett volna az egyetlen út a bonyodalomhoz. Rae páncélja gyorsan meg is repedt és a kezdeti magabiztos énje mögül előbújt a bizonytalan, akit már oly jól ismerünk.

Nem gondoltam volna, hogy az igazán durva rész még ezután jön, Archie lemezboltos jelenete és Danny sziporkái hamis biztonságérzetbe ringattak.

A tavalyi Chloe-központú epizód során nagyon meg szerettem a lány karakterét és megint fájó volt látni, Rae mennyire nem tud túllátni magán, mennyire nem képes a barátaira támaszkodni továbbra sem. Nem tudom, innen merre indulunk tovább. Az autóbaleset engem konkrétan sokkolt, de remélem nem játszanak meg egy új Skinst, az már túl nagy tragédia lenne a My Mad Fat Diary hangulatához képest is.

Minden más szokásos módon a helyén, a zenék kiválóak, a színészek továbbra is hozzák a kötelezőt; külön öröm számomra Faye Marsay (The White Queen, Fresh Meat, Glue, Game of Thrones) felbukkanása, aki eddig minden szerepében remekelt. (Nem semmi egyébként az eddigi pályafutása, a 2013-as The White Queen-ben szinte kezdőként kapott főszerepet, azután főszereplő lett a Fresh Meat-ben és a The Bletchley Circle-ben, felbukkant a Glue-ban, a Doctow Who-ban és a GoT-ban, és még a Pride című 2014-es film is befért az idejébe. És most a My Mad Fat Diary.)

Szóval úgy tűnik, egy igazi My Mad Fat Diary-stílusú felnövés-történet utolsó fejezetét kapjuk befejezésül. Még 2 epizód maradt, úgy érzem, sűrű menet lesz. Ez a kezdés most megér nálam egy 9/10-et, és ebben benne van az is, hogy nem érzem felesleges rétestészta effektusnak a folytatást.

U.i.: Archie lemezboltos jelenete epic.

12 hozzászólás Ne habozz!

Ildi - 2015. 06. 30. 18:16

MINDEN szavával mélyen egyetértek! Nagyon jó kis rész volt! :)

zoreen - 2015. 06. 30. 20:05

Mekkorák a zenék, te jó ég. Zseniális sorozat, és úgy tűnik, sikerülni fog a csúcson abbahagyni.

Lilith - 2015. 07. 01. 07:31

Jó rész volt.Kár,hogy utolsó évad. :(

sherlock20 - 2015. 07. 01. 09:03

Jóféle még mindig, a britek tudják, hogy kell a korosztályról szóló sorozatot csinálni…

Marcipáncica - 2015. 07. 01. 10:50

Csak három részes??? :(
Mondjuk még ez is jóval több (pontosan 3-mal) mint amire számítani lehetett, szóval egyik szemem sír a másik nevet.

Marcipáncica - 2015. 07. 05. 13:34

Sehol senki?
A második rész lezárása most kiverte nálam kicsit a biztosítékot. Nagyon mélyre nyomták megint Rae karakterét. Kicsit tartok tőle hogy az innen való “felállás” a hátralévő cca 45 percben kissé összecsapott lesz, de reméljük a legjobbakat.
Ui. az új csak már akkor gyanus volt mikor az első részben visszakérdezett Finn-re.

Lanie - 2015. 07. 07. 18:11

Ez a sorozat egyszerűen tökéletes. Nem hiszem hogy mostanában láttam volna valamit ami annyi érzelmet/reakciót váltott volna ki belőlem mint a záró rész, pedig nézek nem kevés sorozatot.

Réka - 2015. 07. 08. 14:33

Nagyon tetszett, nyúlfarknyi évad ide vagy oda. Imádom a vizualitást, azt, hogy mennyire jól adja vissza a naplót magát.

És tetszett a vége is, hogy Rae nem ugrik Finn ölébe, hanem ad teret mindkettejüknek.

Ja és végig visszahozta a gimis emlékeimet, az összes szorongást és örömöt, mindent.

Marcipáncica - 2015. 07. 10. 13:37

Ez egy hatalmas sorozat. Hangulat, sztori, színészek, zenék… minden rendben van. Sajnos az alaptörténet miatt sokan esélyt sem adnak neki, pedig nem bánnák meg. Ebben a műfajban ez simán: 10/10.

Dor Ka - 2015. 07. 12. 21:28

jaaj, nagyon fog hiányozni! (ezért most nekivágok a könyvnek is). rövidke, de méltó lezárást kapott. még sok hasonlót a jövőben!:)

lumiere - 2015. 09. 22. 15:47

Végigbőgtem…Hatalmas volt…

Adriana - 2017. 08. 14. 23:13

Kedves Emberek. Két napja bukkantam rá a sorozatra nem tudtam nem nézni egész nap. Azt se tudom mikori. De imádom !

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz