login |

Elementary: vége a 3. évadnak – írta Natale

2015. 07. 02. 17:30 - Írta: vendegblogger

25 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

What is existence but the absorption of and reaction to the data that the universe presents? You can either grasp these truths, or you can misinterpret them to your constant and considerable agitation.

Már jó régen, teszem hozzá, és nem is véletlen hogy nincs nagy felhajtás az Elementary körül. Országos adón kicsit idegenül érezheti magát ez a Sherlock Holmes-sztori, amely első pillantásra csak egy sima nyomozósnak tűnhet, pedig annál jóval több.

Az első évad a remek esetekkel hívta fel magára a figyelmet, mostanra annyiban változott a helyzet, hogy ezek inkább érdekesek mint csavarosak, és egyre többször bukkannak fel társadalmi és filozófiai elmélkedések. Mindezt egyetlen, nagyon alaposan kidolgozott karakteren keresztül, akit Jonny Lee Miller zseniális játéka tesz igazán nagyszerűvé.

Az Elementary abszolút one man show lett a 3 évad végére, és remélhetőleg ezt az irányt követik később is. Van egy Holmes-unk, akit mintha egy az egyben a 19. századból emeltek volna ki, saját és mások életének minden pillanatát szigorúan és tárgyilagosan elemzi.

Ilyen megközelítésből érdekes tud lenni olyan általános témák boncolgatása is, mint a barátság természete, a drogfüggőségből felépülés vagy a romantikus kapcsolatok funkciója. Például megtudjuk, hogy Watson looks adequately sexed vagy hogy a házasságtörést lehet extra-marital gymnastics-nek tekinteni.

Az ügyek is elindultak ebbe az irányba az évadban, egyre gyakrabban kapunk ilyen hideg analízist olyan fontos és népszerű témákról, mint a mesterséges intelligencia, hackercsoportok, privatizált börtönök, lehallgatás, közösségi taxizás és egyebek.

Olyan érzésem van, mintha az írók fognának egy témát és elgondolkodnának a lehetséges veszélyeiről, majd írnának egy lehetséges forgatókönyvet, hogy az adott veszélyek hogyan is eredményezhetnek gyilkosságot. Ezt az egészet pedig Sherlock Holmes szigorúan analitikus, cinikus és néhol enyhén antikapitalista szemüvegén keresztül látjuk.

Some people even believe that this book is extra-terrestrial in origin. I am not one of them.

Itt emelném ki, hogy a Bella (3×04) egy egészen különleges epizód a mesterséges intelligenciáról. Annyira elvont, hogy még csak az sem derült ki hogy a gyilkos megússza-e vagy sem, de nem is fontos. Aki esetleg nem nézi a sorozatot, de kicsit is érdeklődik a téma iránt, annak mindenképpen ajánlatos megnéznie.

Ez az elmélkedés teszi igazán különlegessé az Elementaryt, ami ugyan országos nyomozós, de nem nézi hülyének a közönséget és (reméljük) nem próbálja olcsó fordulatokkal fenntartani az érdeklődést. Watson azért még mindig ott van hogy kimondja az egyértelműt, de ez nem igazán zavaró. Spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

A 3. évadra kaptunk egy Kittyt meg némi Watson-magánéletet is. Valamire biztos jók voltak ezek a szálak is, de leginkább csak foglalták az időt. Kitty története mondjuk hozzá tudott tenni valami Holmes fejlődéséhez is, de nem vesztettünk semmit, amikor lezárták azt a szálat is.

Watson mostanra visszatért ahhoz, ami eredetileg is a szerepe volt, és amire igazán való: neki lehet elmagyarázni a következtetéseket, ő mondja ki, amit ki kell mondani, hogy mindenki értse.

That’s idiot for yes.

Visszajutottunk tehát oda ahonnan indultunk, talán a készítők is belátták, hogy akkor működik legjobban a sorozat, ha csak Holmes és Watson van, és ha az ügyekre koncentrálnak. Sőt, ha a 4. évad nem lenne több egy sima esetgyűjteménynél (a könyvek is azok ám!), szerintem akkor is ugyanilyen jó lenne az Elementary.

Az olcsó húzásokról a fináléban: gondolom mindenkinek eszébe jutott, és gondolom mindenki reménykedik hogy nem lesz sem Sherlock – Watson-kapcsolat, és az sem fordulhat elő, hogy Sherlock visszaesik. Egyiknek sem lenne értelme, és csak elvonná a figyelmet az esetekről. Előbbiről maga a készítő nyilatkozta hogy nem kerül rá sor, utóbbitól meg akár az utolsó snitt alapján félhetnénk is, de pont a finálé egész történetéhez nem illene.

Amiért viszont nagyon várni fogjuk az őszt: a még mindig remek esetek, az érdekes témák, a kiváló párbeszédek, és Sherlock Holmesválasztékos modora. Watson részemről meg ehh…

Összességében egy nem tökéletes, néha kicsit túlzó, de még mindig kifejezetten élvezhető, különleges és minőségi szórakozás az Elementary, erős 7/10.

25 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2015. 07. 02. 17:45

nem illene Sherlock visszaesése a fináléban történtekhez? miért gondolod így?

Zsolt - 2015. 07. 02. 17:45

Ha valóban visszaesik hatalmas csalódás lesz, de a karakter miatt tuti tovább nézem.
Gyenge volt az évad, nem emlékszem nagyon egy részre sem, de meg se fordult a fejembe, hogy dobjam a sorit.

ngear - 2015. 07. 02. 17:49

kedvelem az elementary-t, de mikor a végén behozzák a “olcsó” sorozatokra jellemző valami túlérzelmes zene alatt a szereplők álvívódását…
azt a 2 percet általában shift+jobb nyíllal nézem, csak úgy lehet elviselni :)

clegane - 2015. 07. 02. 17:57

a House is ilyesmi volt igazából. van ez olyan igényes?

Silas - 2015. 07. 02. 18:00

Watsont nagyon nem bírom..

winnie - 2015. 07. 02. 18:02

clegane: sokat írtunk már róla, de ilyen színésszel és showrunnerrel mindenképp azok közé tartozik. bár nem hiszem, hogy egy néző mást írna.

clegane - 2015. 07. 02. 18:06

winnie: ok köszi :) még a végén bepróbálom.

kuktin - 2015. 07. 02. 19:01

borzalmas,unalmas,lapos………….a harmadik évad!!
pedig igéretes volt az első (sőt!!!!)

Natale - 2015. 07. 02. 19:15

@LaCRossE: Azért, mert az egész finálé arról szólt, hogy Sherlock már lenézi az egész életformát és a régi “barátját” aki nem tud és nem is akar szabadulni belőle, és őt is vissza akarja rántani. Ott is a katarzis a végén, megütheti és maga mögött hagyhatja a fertőt. Az egész évados elmélkedések a leszokás okairól és a motivációról, mind említették hogy utálja magát azokért a dolgokért amit korábban csinált. És most a “tiszta” élet győzött.

Legalábbis nekem ez jött le. Szerinted beleillik valahogy hogy visszaessen?

Claire8310 - 2015. 07. 02. 19:22

Nekem nagyon tesztett az évad, és igen ezek a párbeszédek szuperjók voltak. Kittyt is érdekes volt,na és a végén nekem az komoly gyomros lett, én úgy értelmeztem, hogy visszaesett Sherlock, Johnny Lee Miller előtt még mindig le a kalappal, abban a 3 mp-ben amikor ráfordul a kamera az utolsó jelenet alatt… brutál.
És Watsonnak még mindig nagyon jó a Stylistja:)
Elementary nekem még mindig nagy kedvenc

Claire8310 - 2015. 07. 02. 19:32

Hát ha azt veszed, az mennyire illik a karakterébe hogy (halálra? teljesen össze?)verjen valakit? Márpedig Oscar valamit csak elért, mert ott valami elpattant. Ki tudja milyen messzire ment. Aki függő az függő. Nagyon komoly utat járattak be vele, és ha visszaesik azt tényleg rossz nézni.
De volt ott az, mikor mesélte, hogy abba akarta hagyni, elhatározta magát, és utána másnap belőtte magát újra. Neki is vannak gyenge pillanatai.
Mindenesetre kíváncsi leszek.

Nézőke - 2015. 07. 02. 19:42

én kitartottam,de valahol a 3×9 környékén kasza lett. Annyira jellemezhetetlen esetek voltak,hogy csak bámultam,és néztem,mikor lesz már vége. A második évvégi cliff után “ugrottunk” az időben,és úgy kezdtük a haramadikat,hogy sehol egy MI6, vagy ugye ott is volt egy megingás a rejtett kábszerrel kapcsolatban, erről semmit nem tudtunk meg.
és az esetek… ..hogy micsoda?? bőrödben becipelt elekromágnesek gyilkoltak a liftben,amik a fürdőkád alá lettek becsempézve később…aha. értem.

De az első kettő évad jó volt legalább :D

hummel - 2015. 07. 02. 19:58

A visszaesés szerintem is megtörtént. Habár konkrétan nem hangzott el, de milyen más a fiát érintő esemény jutott volna Holmes papa tudomására, ami miatt hirtelen meg akarná látogatni a fiát? Egyébként a vasúti pályás jelenet is rávezető volt. Holmes eldobta a telefont, felvette a drogot és ahelyett, hogy visszaindult volna, inkább elindult az alagút, a ’sötétség’ felé. Mikor Angliában volt ott is majdnem visszaesett, Kitty volt a kapaszkodó, ami miatt akkor megúszta. Márpedig a két helyzet között ég és föld a különbség, ha akkor a szakadék szélén táncolt, akkor most nem csoda ha el is bukott.

mary - 2015. 07. 02. 21:02

Van vmi Natale levezetésében, de ha visszaesne, az illene egy drogfüggő viselkedéséhez, heroin stb drogoknál elég átlagos a visszaesés, valós lenne.
Szerintem is visszaesett, hummel-lel értek egyet, megtörték.

sallome - 2015. 07. 02. 21:52

Egyetértek, megtörték. Amíg megoldotta az ügyet, tartotta magát, pörgött az agya (és az adrenalin). Ahogy lezárult az ügy,és előjött a személyes vonulat, a függőség is előtört. Pontosan azért olyan brutális Oscarral, mert bizonyos szempontból igaz, amit mond. Jellemzően józan (jah ironikus) számítás: felhívja Watsont, majd utána az alagút, mivel így úgyis rátalálnak időben.
Különben ahogy ott ült az utolsó másodpercekben. Huh.
És szerintem pont ettől katarzis. Ha heroikusan elsétált volna a rész végén, hát az irreális lett volna.
Legnagyobb harcot a saját démonjainkkal vívjuk, és sajnos gyakran alulmaradunk…

Natale - 2015. 07. 02. 22:05

Hm, mondtok valamit. Az utolsó snitt valóban kétértelmű, Millert ne lehet eleged dicsérni. Remélem mindenesetre hogy igazam lesz és nincs visszaesés. Nem mintha nem érdekelne az abból fakadó karakterdráma, de sok mindent lerombolna, amit eddig felépítettek.

Maminti11 - 2015. 07. 02. 22:54

Az utolsó snittben teljesen egyértelműen be volt lőve Sherlock, nem kérdés a visszaesés szerintem.

A többi leírt dologgal teljesen egyetértek. A kisfiam születése miatt igencsak megcsappant a sorozatok száma, amiket követtem idén, de az Elementary heti nézős maradt. A House hasonlat elég jó. Szerintem simán van olyan színvonalas ez is.

sallome - 2015. 07. 03. 05:29

Ne haragudj Natale, de szerintem pont nem rombolná le a visszaesés, amit eddig felépítettek. Hiszen az utolsó snitt nem arról szól, hogy újra napi szinten lövi magát, hiszen a telefonhívással biztosította, hogy megtalálják,és hát ott van vele Watson is. Nincs ugyan személyes tapasztalatom, de gondolom, hogy a kemény drogosoknál nehéz tisztának maradni, és gyakori lehet a visszaesés. Én megdöbbentem elsőre, de nagy húzásnak érzem, hogy mégiscsak felvette a dobozt. Lényegében két napot töltött drogosok és drogok közelében, és “tálcán” nyújtották neki a drogot, szóval realistább nekem, hogy végül megtörik (különösen Oscar szavait és viselkedését, kvázi cselszövését is hozzáadva).
Egyébként az évad jelentős része szólt arról, hogy egy ilyen Sherlock típusú, a valóságot igen ridegen kezelő, emberi kapcsolatokban is józan, elemző embert mi tart tisztán, amikor a drog viszonylag könnyű, és izgalmas utazást kínál a valóság sivárságán kívül.

AnarchoiD - 2015. 07. 03. 08:55

ep 17 nel lealltam (mar nemtom miert) ez a cikk jo ok hogy befejezzem a szezont ;) , darara fel ;)

napocskin - 2015. 07. 03. 09:31

Nekem nagyon tetszett ez az évad, és egyre jobban szeretem a sorozatot is, minden szereplőjével együtt.

Ami a visszaesést illeti, Salloméval értek egyet – egyszeri visszaesés, ami amúgy törvényszerű is volt tényleg, nem állandó visszaesés, és nagyon igazi konfliktusforrás, amire lehet építeni majd a történetet és a karaktereket is.

Savanah - 2015. 07. 03. 10:47

A végén én is azon agyaltam, h most viszsaesett, vagy gyilkosságot követett el és azért ilyen… Külföldi fórumokon nézelődtem, ott mindenki azt írta visszatért a droghoz…Hmm.. Ha már visszatér, nagyobb sokkott, inditó erőt kellett volna neki írni, mint Oscar baromkodását…
Akát Watson, akár Irene esete után hitelesebb lett volna.. Nekem itt kicsit depriválták a szereplőt..

Amikor Kitty szálát lezárták, nagyon vártam, hogy ő még az évad végére felbukkan… Az ott olyan kicsit befejezetlennek tűnt…

Holmes papa pedig állítólag állandó szereplő lesz a 3. évadban. Nem tudom megvan-e már a színész, de remélem valami olyan karizmatikus lesz, mint JLM..

sallome - 2015. 07. 03. 11:10

John Noble lesz Holmes-papa, ezzel engem meg is vettek a 4. évadra.

FireKeeper - 2015. 07. 03. 13:57

a 3×04 tényleg nagyon erős volt, talán a legjobb eset a sorozatban, viszont azt leszámítva nem igazán fogott meg ez az évad. pedig az első kettőt nagyon imádtam.

Tatavs - 2015. 07. 06. 06:54

Én is bírom a sorozatot, csak sajnos a 12. résztől nincs hozzá normális felirat (meg persze szinkron sem). Úgyhogy szünet van, várok. :(

kathy - 2015. 07. 17. 09:37

Szerintem nem esett vissza. Mondjuk belehalt a verésbe a fickó, óvadékkal van szabadlábon, azért jön az apja, hogy segítsen (persze valamit valamiért)….vagy a kórházban meghalt a mentora, és ezért borult ki….Bírom a nyári szüneteket, lehet agyalni. Jó volt mind a három évad, de sajnos előre látható, hogy idővel ki fog fulladni, reméljük csak a 5.-6. évad után.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz