login |

CSI: Cyber: vége az 1. évadnak

2015. 07. 03. 14:45 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

I was trying to solvethe unsolvable case. I saw it as a challenge, so I went digging on the Deep Web.

Kevés olyan országos csatornás új sorozat volt, ami nem kapott pozitív kommentet tőletek a kibeszélőben, de a CSI: Cyber ilyen volt. Oké, később azért olvashattunk, de ez sem sok. Viszont (neccesen) kiérdemelte a 2. évados berendelést, szóval a készítők ezt legalább jól csinálták.

Persze a CSI új spinoffja (nem ér szájhúzni, 11 éve nem kapott leágazást a franchise!) eleve hátránnyal indult, mert sokan a krimiket szokták lecsízni, mintegy szitokszóként, holott ilyet csak az mond, aki nem néz krimiket, ugyanis egy CSI és egy NCIS, vagy szinte bármelyik krimisorozat igencsak eltér. Nem azért, mert a CSI papíron a laborosokra koncentrálna, hanem azért is, mert a legtöbb krimi karakterizálni próbál, a CSI viszont azzal hozta el a 2000-es évek elején a forradalmat, hogy magasról tett a karakterekre és csakis a nyomozással foglalkozott. (4-5 évadon át. Aztán jött a szappanfaktor…)

Én szerettem a CSI-t, még most sem kaszáltam el, bár lemaradtam valahol a 6-7. évad környékén, a CSI: Miami a túlhúzottságával meg pláne kötelező volt (a lelkizős, savanyú CSI: NY nálam ment a kukába hamar), így azért reménykedtem abban, hogy a CSI: Cyber valamennyire visszahozza a régi CSI-is szellemiséget. Nyilván tudtam, hogy ebben nem fognak floppylemezekből fájlokat előbányászni csipesszel a laborban, de azért tempót meg látványt illetően össze lehetett volna hozni valami modern spinoffot.

Az hamar kiderült, hogy ez a CSI már nem az a CSI, és még csak cybernek sem annyira cyber. Eleve nem is rendőrségi alkalmazottak nyomoznak benne, hanem ügynökök, laborba keveset járnak (ha még is akkor Dawson vicces az erőltetett fehér köpenyben), és valljuk meg, a bizonyítékokkal sem sokat foglalkoznak – ami nagy csalódás.

Persze minden bűncselekményre ráhúznak valami számítógépeset, csak úgy tessék-lássék, hogy legyen oka a főszereplőknek nyomozni (közösségi oldal, szoftveresen elősegített hullámvasút karambol, Uberklón sofőr megölése), és ez még nem is zavart volna, de az már annál inkább, hogy a nyomozásoknak nem annyira a kockulás volt a motorja, hanem az, hogy a Patricia Arquette által alakított főszereplő pszichológus volt, s mint ilyen, olykor kikérdezéseknél maszek rázoomol a gyanúsított arcára, és ha az rosszul rezdül meg, akkor rájön, hogy hazudik.

Igen, pont, mint a Lie To Me-ben, és ezt utáltam abban a sorozatban. Azért, mert én a krimiben a jól felépített rejtélyeket szeretem, márpedig vannak olyan trükkök, amik lehetővé teszik azt, hogy az íróknak ne kelljen agyalniuk. Ilyen például a mindenható hackelés (ld. Person of Interest), amit mindig be lehet dobni, ha zsákutcába érkezik a sztori és nincs fantáziája a készítőknek, és ilyen a szemrándulás is. (– Hú, basszus, mivel buktassuk le a gyilkost? – Írjuk a jelenetbe, hogy megrándul a gyanúsított szeme és a rendőr rájön, hogy hazudik és kész, hepiend!)

Avery Ryan zoomol

Szóval ez nálam big no-no volt, mint ahogy az is, hogy a CSI: Cyber, mint például a Scorpion elméleti modelleket állít fel a tettesekről, hogy aztán azok elemzésének végeredményét teljes bizonyossággal hasznosítsa, fel sem merül, hogy a tettes nem mindig engedelmeskedik a modellnek. (Pl. hulla szájában egy kocka 2-es számmal -> kell lennie 1-es kockának is valahol -> lesz 3-as és 4-es is -> SOROZATGYILKOS! Fel sem merül, hogy csak az a kocka volt kéznél, vagy semmi jelentősége.)

De jó hír, hogy aki az effélén nem akad ki könnyen, mint én, annak ez nem negatívum. És tudom, hogy szokás a számítógépezést köpködni az efféle sorozatokban, a CSI: Cyber geekcuccainak elég sok alapja van. Nyilván ahol kellett, ott éltek némi mozgásszabadsággal, de kínosan a valós életre alapoztak. És nyilván volt szakértőjük, aki bizonyos dolgokat jobban vág, mint én. Vagyis gondolom.

Összességében a CSI: Cyber nagyon gyenge lett, a 2-3/10-es tartományban mozgott nálam, mert totál hidegen hagyott. Ami döbbenetes, hogy hiába volt három geek is a karakterek között, egyik sem hozott semmi pluszt, Patricia Arquette-et pedig a Medium-ban 7 évadon át néztem, ahogy “nyomoz”, itt meg már a pilotban untatott (a játéka és a karaktere is), és még a bűnesetek is érdektelenek voltak.

A sorozat maga teljesen epizodikus, nem sokat karakterizálnak benne, csupán olykor teszik meg átlátszó módon a karakterizálás kedvéért. Oké, az egyik ex-blackhat hacker gyerek érdeklődik a főnöke után és érdekli, hogy mit látott benne, a másiknak párszor szerepel a kislánya, a harmadik pedig ugyancsak kap talán két részt, hogy gyermekkori traumája miatt sírjon a testvérével, de ez nulla.

Mindössze a fináléban (ami egyébként az általam látott egyetlen korrekt rész volt) hozták vissza a főhős pilotban emlegetett múltját és varrták el, az egyik személyesen szálon még cliffhanger is érkezett, de ezek az átívelő sztorik nagyon vékonyak. És nem is biztos, hogy kellenek.

ui: A 2. évadban távozik Peter MacNicol (nagyon kevés vizet zavart) és átjön állandó szereplőnek az eredeti CSI-ból Ted Danson.

4 hozzászólás Ne habozz!

vbalazs91 - 2015. 07. 03. 15:34

Nem nagyon tudnék másik sorozatot mondani, ami ennyire komolytalan lenne.

ALDO - 2015. 07. 03. 16:04

Talán az Under the Dome.

castro - 2015. 07. 03. 16:35

A 2. évadra jön ugye Ted Danson is, vele hátha javul a helyzet. Az eredeti CSI-t nálam az ő érkezése hozta fel a mélypontról.

Casey Novak - 2015. 07. 03. 20:48

– ez a CSI már nem az a CSI
– minden bűncselekményre ráhúznak valami számítógépeset, csak úgy tessék-lássék
– olykor kikérdezéseknél maszek rázoomol a gyanúsított arcára

Ezeknél a mondatoknál hangosan röhögtem/hevesen bólogattam.
Összeszedted, hogy mivel tudtak három rész alatt egy elvetemült csí ősrajongót kiüldözni az univerzumból.
Lehet, hogy nem kellett volna 11 évet várni egy új spinoffal, vagy ha már így esett, akkor haladni kellett volna a korral, és nem csak tettetni, hogy haladtak. Azért haragszom a legjobban, mert nagyon akartam volna szeretni.
Bleh.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz