login |

Sense8: az 1. évad

2015. 07. 05. 20:20 - Írta: superpityu

104 hozzászólás | kategória: kritika,

A pilotnál olvasható vélemények alapján meg is találtuk az idei év legmegosztóbb sorozatát. Sokszor dobálózunk ezzel a jelzővel, de szinte elképzelhetetlen, hogy akadna akár csak még egy olyan sorozat idén, ami ennyire a két véglet felé terelné a nézőket.

Mivel ez az évadkritika, így nem meglepő, hogy az éltetők táborát erősítem én is (szívesen kirakunk ellenkező előjelű értékelést is), pedig a J. Michael Straczynski és a Wachowski-testevérek által jegyzett Sense8 közel sem tökéletes.

– What is human? An ability to reason? To imagine? To love or grieve?
– If so, we are more human than any human ever will be.

Mi lenne ha az emberiség egy része egy olyan gént hordozna magában, ami aktiválás után képes lenne egy-egy csoportot összekötni? Nincs kötöttség abban, hogy ezek az emberek hol élnek, milyen a vallásuk, a nemi identitásuk, viszont mégis lenne egy közös pont mindegyik személynél.

A sorozat szereplőit a születési dátumuk köti össze, de ezen kívül semmi hasonlóság nincs közöttük. Hiszen még csak nem is egy nyelvet beszélnek mind, viszont az összekötés következtében képesek egymás nyelveit használni. Sőt a legérdekesebb az egészben, hogy míg testileg például Indiában van a szereplőnk, addig egy-egy érzelem hatására hirtelen a tudata eljuthat például Németországba, ahol egy másik “érző” él.

– Years ago… I was on your side of this conversation,and the man in my place was the father of our cluster.He was telling me all sorts of bullshit about the psycellium, about how he could feel from this present moment all the way back to the first breath his cluster ever took. He was telling me what it meant to be sensate.
– But I… I don’t understand how they never found me out. I’ve had x-rays, MRIs, blood tests…
– The differences are very subtle. Understand, we are closer to humankind than the bonobo is to a baboon. You’ve gotta know what you’re looking for. Evolution is frugal in her variation. One small chromosome here or there and you walk on two legs instead of four.
– But I look the same. I feel the same.
– Really?
– In most ways.
– You mean when you’re not sharing your most private thoughts with someone on the other side of the world? 

Talán ebben a legjobb a Sense8, hiszen a kultúrák, az országok és a karakterek közötti átjárás miatt egyáltalán nem lesz sehol sem egyhangú a sztori. Ráadásul a kezdetben soknak tartott 8 karakter is teljesen hamar kedvelhetővé válik, nem nyomják el egymást a képernyőn, kiegyenlített maradt a játékidejük.

S bár a sorozat egészen döcögősen indul be, mert az elején tényleg kicsit soknak hatott a karakterek száma, a végére kifizetődött a várakozás. Nagyon furcsa érzés volt az egész felfedezés, ahogy a szereplők kezdenek ráérezni arra, hogy mégsem álmodnak, vagy szenvednek valamiféle betegségben, hanem csak egy ‘szimpla’ kapcsolat van közöttük.

Talán a 4. rész után tud rendesen elindulni az egész sztori a kapcsolatokkal, ahol megtörténik az első igazán fontos közös élmény. Pedig csak a mélabús Riley ült le a naplementébe zenét hallgatni, de ahogy a többi szereplő is elkezdi dúdolni a What’s up?-ot, egyszerűen kellemesen bizsergetővé tette az egészet. Ebbe pedig még bedobtak olyan mellékszálakat is, ami Kala és Wolfgang kapcsolatát lebegtette be, talán ez a legszebb jelenete az egész sorozatnak.

Sokakban csalódást kelthet, hogy kevés az akció, cserébe az, amit kapunk az valami zseniális. Ezeknél a részeknél pedig kimondottan jól alkalmazták ezeket a kapcsolatokat, nagyon ügyes húzás volt, hogy a nyolcak át tudták venni a másik teste felett az uralmat, így segítve ki egymást a csávából.

Az akció helyett van sok karakterizálás és moralizálás, minden karaktert sikerült úgy elmélyíteni, hogy a végére egyként drukkoljon az ember értük, nehogy valami bajuk essen. Az is eléggé bejött, hogy nem minden szereplő érkezett elnyomott családtagként, akadtak boldog gyerekkort megélők is. Míg Wolfgang múltja kimondottan borzalmas és Will gyerekkorával sem cserélném el az enyémet, addig Riley-é simán felülmúlta ezt az egészet, ott tényleg kerestem az állam amikor megismerkedtünk rendesen vele. Így kell egy unalmasnak tűnő karakternek új alapokat adni.

Egyedül Lito maradt valamilyen szinten felszínes teljesen a végéig, ő kicsit jobban el lett húzva, mint amennyire kellett volna – vagy érdemesebb lett volna nyomatékosabban ápolni, hogy érthetőbb legyen a drámája, pedig az ezen a szálon lévő mellékkarakterek nagyon jól sikerültek (Hernando, Daniela).

Ebben pedig az a legérdekesebb, hogy a pilotban pont Lito volt az, akit leginkább csíptem, míg Nomi pedig első pillantásra ellenszenvesnek hatott, de már a 2. részre fordult a kocka, sőt a történet elejét egyértelműen Nomi kálváriája mentette meg. 

Lying is easy. Thats what I do.

Egyébként hiába istenítem a sorozatot, a Sense8 sok helyen nagyon egyszerű, elég csak a szereplőkre és hozzájuk kapcsolt történetekre gondolni. Belegondolva, ezen a szinten tényleg sztereotip a sorozat, nem próbált semmi formabontót mutatni. A teljesség igénye nélkül például Indiához a vallást, Koreához a nők helyzetét, Mexikóhoz a szappanoperákat, Kenyához pedig a szegények és a gazdagok közötti ellentéteket vették alapul…, mint egy tankönyvben.

Viszont hiába az unalmasabbnak tűnő alapsztorik, a szereplők közötti átjárás sokat dobott az egészen, sikerült sokszor párba állítani azokat, akik tényleg teljesen ellentétei egymásnak (Sun-Capheus, Wolfgang-Lito…). De nem csak ez dobott sokat a sztorin, hanem a megvalósítás is, kiváltképp a fényképezés, gyönyörű volt az egész.

Fighting is easy. I think thats what I do.

Az is iszonyatosan tetszett, hogy a szereplők nélkül is tudhattuk, hogy éppen melyik helyszínen folytatódik a történet. Például Németország rendezésileg és fényképezésileg is sokszor olyan volt, mintha egy Cobra 11-részt néznék, ami itt nagyon is pozitív jelző. Egy ország, vagy karakter sem lett túl amerikai, persze őket leszámítva.

Nem is tudom, hogy a Sense8 mihez is hasonlít igazán, mert első ízben nekem is a Heroes jutott eszembe, de a főszál hasonlósága miatt jó pár nappal a végignézés után már az Orphan Black stílusához tudnám inkább közelíteni. A hajtóvadászat miatt tényleg erre hasonlít leginkább, sőt a karaktersztorik kapcsán is akadnak átfedések, de ebben kicsit sok már sarkítás.

A szememben leginkább ezen két sorozat hibridje lett a Sense8, amelyben azért bőven akad plusz, ami miatt mindenki máshoz hasonlítaná. Egyezzünk ki abban, hogy egy elég egyedi alkotásról van szó, és inkább más sorozatokat hasonlítunk majd hozzá.

– It was your plan?
– How was is suppose to know he’dd be wearing a bulletproof vest? Who wears a bulletproof vest in real life?

Negatívumok ide vagy oda, nálam simán 9/10 lett az évad, remek élmény volt. Még akkor is, ha a középtájon mintha ki akart volna pukkani, de sikerült mégis valamivel mindig fenntartani a néző figyelmét. A kezdetben teljesen széteső Sense8 a végére egy igazán koherens egésszé vált, a lassú történet sokszor meghozta a gyümölcsét, valamint a sok kiemelt karakter is nagyon szépen lett felépítve 12 rész alatt

Ajánlani igazán a high-concept sorozatok szerelmeseinek tudom, de a pilot alapján gyorsan el tudja mindenki dönteni, hogy szeretne-e többet látni a Wachowski-tesók és J. Michael Straczynski agymenéséből. És persze azok is biztosan tudják majd értékelni a Sense8-t, akik szeretik a készítők korábbi munkáit.

I’m not ready to say goodbye.

Ami viszont fura, hogy nincs még döntés a folytatásról, pedig a Netflix eddig minden sorozatának rendelt be folytatást és ritkán vár ki, talán egyedül a Hemlock Grove záróévadja volt eddig az, amit nem rendeltek be azonnal. Azért furcsa lenne, ha a sok egyéb sorozatot megmentő Netflix pont azt a sajátgyártását hagyná lógva, amiért annyira odáig voltak előzetesen.

De persze előfordulhat, hogy a hosszadalmas és bonyolult produkció részletein egyezkednek, hiszen a Sense8 minden jelenetét helyszínen forgatták, a stáb féltucat országba utazott el.

Az évad egyébként kerek, de nem érzem, hogy le lenne zárva, sőt ugye a java még pont most indulhatna, most ismerhetnénk meg az üldözőket, most bontakozhatna a többi karakter is. Viszont vannak olyan sztorik, amelyekre pontot tettek, s itt főleg az egyéni történetekre gondolok.

Összességében részemről eddig a Sense8 a nyár sorozata. És ezzel szerintem biztos, hogy nem vagyok egyedül.

104 hozzászólás Ne habozz!

beyondReason - 2015. 07. 05. 20:32

Jó kritika!

100%-ig egyet tudok érteni a leírtakkal.

Rettus - 2015. 07. 05. 20:44

Árnyalatnyival talán erősebb volt a szivárvány a kelleténél és a 12 epizód hossz is időnként lötyögőssé tette a sztorit, ezeken felül azonban tényleg kiváló sorozat. Milyen jók voltak a koreai színészek!

Anachel - 2015. 07. 05. 20:46

Engem is beszippantott. Nekem az év sorozata :)

yeeeyha - 2015. 07. 05. 20:49

A pilot életem egyik leggyötrelmesebb pilotja volt, ott komolyan nem értettem, mit tetszhet ebben bármi valakinek… főleg a német színész miatt (Max Riemelt) tartottam ki, mert őt eddig nem nagyon láttam rossz dologban.
Aztán lassan eljött az 1×04 vége, a közös éneklés és hirtelen azon kaptam magam, hogy mind a 8 karakter közel került a szívemhez és érdekel mi lesz velük. És innen nem volt megállás, ennyire jó, teljesen beszippantó darám nagyon rég volt (pedig épp a felzárkózás időszaka van, közvetlen előtte GoT aktuális évadját nyomtam le). Epizódilag szét se tudom szedni a történéseket, szóval a pilot olyan 2/10, 1×04-1×12-ig viszont masszív 9/10. Nagyon meglátszik, hogy nem stúdióban forgattak, az egyik kedvenc jelenetem ezzel kapcsolatban, mikor Kala és Wolfgang beszélget egy napos indiai tetőn és a zuhogó esőben egy berlini kávézó teraszán. De végig nagyon átjött a helyszínek hangulata, először szerintem azokba is szerettem bele, aztán a szereplőkbe. Minden olyan jelenetet imédtam, mikor “átugrottak” egymáshoz, legyen az beszélgetés vagy segítségnyújtás. Pacsi a briliáns vágásért is, nem lehetett egyszerű, volt hogy csak bámultam, micsoda ritmusa van (pl. akármelyik Sun-os verekedésnek).

Máris tervben van egy újranézés, kíváncsi vagyok milyen lesz ilyen más szemmel a kezdés.
A folytatásban meg nagyon-nagyon reménykedem, kábé mindent szeretek a Netflixtől, de ez a csúcs (egyenlőre?).

korum - 2015. 07. 05. 20:53

Pár Straczynski képregénynek is nekifeküdhetne a Netflix. Ha valaki, akkor ők meg tudnák csinálni a Rising Starst, vagy a Midnight Nationt.

zsolti - 2015. 07. 05. 20:57

Az biztos, hogy sokkal több embernek nem ajánlanám mint akinek igen. Viszont a “high-concept szerelmeseinek” kifejezetten nem, mert az csak a jobb eladhatóságért játszik szerepet. Ez egy dráma sorozat, ami különböző emberek kapcsolatáról szól.

Komasz - 2015. 07. 05. 21:08

egyertertek yeeyha a reszek felfutasaval kapcsolatban…az elso 2 utan par napra feladtam:) vegul nem bantam meg, hogy nagy nehezen megneztem a 01×04-ig, bar a lassan “kotelezo” meleg szal kikeszit…nem hiszem el, hogy enelkul nem lehet filmet forgatni manapsag.

kecskebégető - 2015. 07. 05. 21:16

10/10 Minden idők egyik legnagyobb sorozat élménye volt.

LaCRossE - 2015. 07. 05. 21:18

Ennyire emberi és a szívemhez közel álló sorozat nincs több. 10/10

DarylD - 2015. 07. 05. 21:27

Nekem is időbe telt, mire beszippantott, de utána nagyon megkedveltem. Annyiban a Lostra emlékeztetett, hogy itt a készítők végre rájöttek, hogy egy ‘rejtélyes’ sorozat max. erősebb középszer lehet egy erős rejtélyszállal, és foglalkoztak a karakterépítéssel is. A főszál is tetszett, de azt vettem észre, hogy néha sokkal jobban érdekelnek az egyéni történetek. Nagyon jól megszerkesztett sorozat, a sok kis történet egyedül kevés lett volna, de együtt remek elegyet alkottak. A karakterek többnyire érdekesre sikeredtek, az évad végére szinte mindenkit megkedveltem. A mellékszereplők is nagyon rendben voltak, nálam is Lito két szárnysegédje volt a kedvenc. Nálam egyébként összességében 8/10-es szórakozás volt, és tényleg a nyár egyek legjobb sorozata eddig.

Nok3dli - 2015. 07. 05. 21:28

Engem személy szerint is megosztott.
Spanyol vonal teljesen unalmas és idegesítő volt. Viszont ha más helyszínen jelent meg Lito, akkor kifejezetten sokat dobott azon a jelenten.

Ha heti részletekben kellett volna néznem lehet kasza…
Darálva viszont jár a 8/10.
Az összkép tetszett és az alapstory is bejött.
Személyes kedvenc: Sun (btw lesz vmi szamurájos új sorozat, remélem ilyesmi lesz mint itt a koreai vonal.

Silas - 2015. 07. 05. 21:44

zseniális. az indiai csaj meg a csávója rohadtul nem érdekelt, Lito is kicsit sok volt, de remélem lesz 2. évad

vbalazs91 - 2015. 07. 05. 21:45

Egyébként nem “What’s going on?” a 4 Non Blondes számának a címe, hanem “What’s up?”.

Cyrax - 2015. 07. 05. 21:46

Pont ma fejeztem be a darát és én inkább a “középmezőnyt” erősíteném. Nyilván bejött, mivel nézette magát és elég gyorsan daráltam, nagyon jól volt összerakva és hát én hirtelen nem is tudok fejből olyan sorozatot, ami ennyi helyszínen forgatott. Az biztos, hogy összességében semmihez sem hasonlítható és élményt nyújt.

Viszont a negatívumok miatt én nem tudok az istenítők táborába állni. A karakterek történetei egyrészről vagy azt a hatást keltették, hogy na most Wachowskiék végre el tudják mesélni/meg tudják mutatni azt, amit network tv-ben nem lehet, vagy a pénzéhes Hollywood nem támogat mert akkor a geekek nem ülnek be rá, másrészről meg az unásig nyomott “parent issues” amit a Lost is meg még a Once Upon A Time is már a földbe döngölt. Ez már egyszerűen kevés, semmi csavar, plusz a túlnyújtott rétestészta is ciki volt a legtöbb karakternél, csak Sun-nál nem éreztem ezt egyáltalán.

A finálé meg inkább gyengére sikerült, teljesen indokolatlan volt az autóbaleset-szülést ennyire megmutatni, sokkal hatásosabb volt, amikor csak utaltak rá. Semmit nem tudtunk meg az üldözőkről, Ja és miért is volt Daryl Hannah minden részben állandónak feltüntetve? Vö, Game of Thrones vagy Wayward Pines.

A folytatás szerintem necces kérdés, nem lehetne új saját sztorit a karakterekhez kitalálni már, a cluster – winnie után szabadon – cirkuszi mutatványkénti alkalmazása megölné a koncepciót. Ha nagyjából kicserélődne a szereplőgárda, az meg azért úszna el, mert megint jönne X klisés szál és szintén nem lenne már érdekes az, ahogy “egymásra találnak”…

Foreveralex - 2015. 07. 05. 22:10

Nekem nagyon tetszett a sorozat, bár igaz, hogy csak az első rész alapján kaszáltam volna, valahol a 2. vagy 3. rész rántott be teljesen :) Remélem, hogy lesz 2. évad :)

paranoid android - 2015. 07. 05. 22:36

Pont tegnap fejeztem be a darát. És én is beállok az istenítők sorába, fantasztikus élmény volt, bár én már az elejétől élveztem, nem kellett a negyedik részig várnom, hogy beszippantson. Igaz, nem minden karaktert kedveltem meg azonnal, ehhez nekem is idő kellett. És nem is tudom, ki lett a kedvencem a végére, olyan szépen építették fel őket és a clusteren belüli kapcsolataikat, hogy a végén mintha tényleg egy változatos, de egyetlen entitást alkotott volna a nyolc individuum, mindenki fontos eleme volt az egésznek.

De mégis a személyes történeteiknek köszönhetően lett igazán drámai a sorozat. Ebből a szempontból Wolfgang és Riley sztorija tetszett a legjobban.
Wolfgang története egy brutális leszámolásban teljesedett ki, ami végre kendőzetlenül tárta elénk az erőszakot. A korábbi akciók, főleg Sun jóvoltából, mindig kaptak egy könnyedséget (annak ellenére, hogy volt hogy életeket oltottak ki ott is), de itt talán először nem hősként lett bemutatva az egyik sensate. Nagyon remélem, hogy lesz második évad, és ezt kibontják majd.
Riley a többiekkel ellentétben passzív karakter volt. Mindenkinek akadályokat kellett leküzdenie, de Riley a mozgalmasabb pillanataiban is csak sodródott. Mikor később megismerjük a múltját, akkor rájövünk, hogy az ő harca magával a létezéssel volt. De a mentőakció végén, aminek során mind a hét társának képességére szükség van, hogy kiszabadítsák, az utolsó aktív szerep mégis Riley-é. Ő az egyetlen, aki felesleges lehetne a cluster számára, különösebb képesség híján, de az ő döntése, hogy nem adja fel, mentette meg végül őket.
Ez a lezárás is remekül tükrözi a sorozat gondolatiságát, ami immanensen pozitív hangvételű a dráma mellett. Emiatt talán kissé túlzottan szentimentális néha, de a sok komor életképet festő sorozat mellett felüdülés az ilyen.

A megvalósítás pedig hibátlan. Eszméletlen sok munka lehetett megkomponálni azokat a jeleneteket, amik egyszerre játszódnak két külön helyszínen. A fényképezés is gyönyörű. A történet figyelembevétele nélkül is le a kalappal a készítők előtt.

North15 - 2015. 07. 05. 22:43

Nálam az év legjobbja.

Engem a lassú építkezés nem zavar, mégis az elején ez, plusz a sok szereplő miatt el-elbambultam jeleneteken. Ugyanakkor minden rész végén azt éreztem, hogy ez jó volt, nézzünk még egyet. Aztán az áttörést nekem is a 4. részbeni “What’s up” hozta. Egy 3 perces jelenettel el tudták érni, hogy onnantól mind a 8-uk, de még a mellékszereplők sorsa is érdekeljen.
Hasonlítani nem nagyon tudom mihez, számomra teljesen új sorozatélményt hozott, jó volt a zene, a képi világ, az intro, a hangulat, a közös jelenetek pedig fantasztikusak voltak. Szóval simán 9/10 nálam is.

Tulazon - 2015. 07. 05. 23:26

nagyon tetszett az egész, egy dologgal nem tudtam megbarátkozni, Nomi hangja valami belső fájdalamt okozott folyamtosan.

zolij - 2015. 07. 05. 23:32

Nálam 9/10, igen egyedi.
Két dolog miatt vonok le egy pontot, egyik hogy szerintem kicsit hosszú volt az alapozás, a másik pedig hogy időnként kicsit öncélúnak éreztem az ábrázolást (itt most a szüléses jelenetekre gondolok elsősorban).
Első két résznél még picit húztam a szám, a harmadik résznél már kezdtem érezni hogy ez jó lesz, aztán a közös éneklés teljesen berántott.

Silas - 2015. 07. 06. 00:17

Tulazon: hát Nomi a valós életben is transznemű. meglepődtem h őt egyszer New York 2. legszebb hölgyének választották meg :D

nino - 2015. 07. 06. 00:34

nekem a közös gruppen tetszett.. aztán a poén az utolsó részben a két sráctól:
:”Ismerjük egymást?
Igen, szexeltünk.”
Ebben az olvasatban még a meleg szex sem tűnik olyan taszítónak. :D

Annatar - 2015. 07. 06. 00:41

Kétszer néztem végig. Nem tökéletes, de nagy élmény volt. Remélem, lesz folytatás, mert ez eddig csak egy 12 részes pilot volt :P

Lilith - 2015. 07. 06. 01:35

Egyetértek a poszt írójával teljes mértékben.Mivel elég vacak időszakon megyekj keresztül,észre sem vettem,hogy mennyire megkedveltem ezt a sorizatot.Olyan hangulatingadozásaim voltak,hogy még sorozatot sem volt kedvem nézni ezen kívül persze.Ami nagy szó.Remélem megkapja a második évados berendelést.Kár lenne érte.

nino
“aztán a poén az utolsó részben a két sráctól:
:”Ismerjük egymást?
Igen, szexeltünk.”
Ebben az olvasatban még a meleg szex sem tűnik olyan taszítónak. :D”
Na igen,az vitte a pálmát,nem tudom volt -e jelölve a hét idézetében :D

subi - 2015. 07. 06. 06:30

És emlékezzünk meg a főcímről is. Nekem a Baraka és társai jutottak eszembe róla, és az első képkockától az utolsóig a fokozódó zenei aláfestéssel, jól megalapozta a soron következő epizódot.

Blade - 2015. 07. 06. 08:29

Az első olyan sorozat, ami az 1/10-ből eljutott a 10/10-ig. Örülök, hogy megnéztem anno a trailert, mert ha nem teszem meg a biztos, hogy kaszáltam volna a pilot után (1/10). Aztán az első 3 részt túlélve a 4-től végig 10/10-es részeket hozott a sorozat.

Bár hozzáteszem, hogy engem olyan dolgokkal tudtak megfogni, mint a kritikában is említett közös éneklés, vagy a Riley és Will kocsmás jelenete. Mindazonáltal, hogy én is imádtam a fényképezést a helyszíneket a karaktereket és persze a párbeszédeket.
Illetve a humor is tetszett, több idézet is volt, ami simán elment volna hét idézetének is.

Szóval egy szó mint száz a nyár eddigi legjobb sorozata volt a Sense8 még a halál gyenge kezdés ellenére is és biztos vagyok benne, hogy majd augusztus fele jön az újra nézés. Összességében 9/10

ayren - 2015. 07. 06. 09:21

A pilot kritikánál már többször kommenteltem, most összefoglalom.
Az első rész nem fogott meg annyira, de nem kaszáltam volna, az alapján adtam a sorozatnak néhány epizódnyi esélyt, de igazán az 1×04-es közös éneklés fogott meg engem is igazán. Azt a jelenetet amúgy tanítani kellene valamilyen sorozatos könyvben: Hogyan rántsuk be érzelmileg a nézőt? címmel.
A közepe volt talán a legérdekesebb a karakterek és a köztük lévő kötelék kibontásával. A 10. epizódban a születéses részek megint nagyon jók voltak, a lelkesedésem kis mértékben ugyan, de az utolsó 2 részre csökkent, részben Riley miatt, mert az ő traumájára jutó időt egyszerűen soknak éreztem.
Ahogy már többen megjegyeztük, a különféle komponensek, mint szép fényképezés, klassz zeneválasztás, változatos helyszínek stb. olyan kellemes ízzé értek össze ebben a sorozatban, ami simán kárpótolt a kisebb hiányosságokért: klisés karakterek, közepes színészi játék, valamint a homoszexuális vonal túlhajtása. (Én szívesebben vettem volna egyikük helyett mondjuk egy fizikailag vagy mentálisan sérültet, az korrektebb lett volna a sokszínűség jegyében, hiszen ennek bemutatása amúgy is a sorozat egyik pillére.)

Összpontszám: 7,5, ami nálam nagyon jónak számít, de ha nem esik a végére a tetszésindexem, simán 8/10-et is kaphatott volna, ami már a kiváló kategória.

terika - 2015. 07. 06. 10:39

Én nagyon remélem, hogy lesz folytatás. Lezártak jó sok szálat, de nagyon sok izgi dolgot hagytak nyitva. Tényleg igazából csak most kezdődne a dolog.

Nagyon jó volt, hogy ilyen sok helyszínen játszódott, magam részéről Izlandon teljesen leesett az állam. Tudtam, hogy élnek ott emberek, de én olyan néhány tucatra gondoltam csak, nem egész városra. :D

leslieb - 2015. 07. 06. 11:09

tessenek szavazni az 1×12-re a hetis sorozatepizodós topicban, megérdemelne egy helyezést

Alterego 9 - 2015. 07. 06. 11:12

Az elmúlt hetekben nagyon a hatása alatt voltam, és van egy olyan érzésem hogy ez örök kedvencemmé fog válni.

Az a fajta sorozat aminek komoly kritikusi alapon is meg lehet indokolni a minőségét, a készítők sajátos erősségeinek a kihasználásával, a képi világgal, vagy tematikus elemzéssel, de egyszerű nézőként is vonzó. A 4. rész vége egyszerűen szép volt, Lito/Hernando/Daniela szála bárgyúan aranyos feelgood, Caepheus egy igazi ódivatú akcióhős, a 9. rész második felén meg potyogtak a könnyeim, ahogy Lito és Nomi történetei átvezettek Riley és Caepheus történeteibe, mindegyik egyformán keserédes.

Folytatás biztos lesz. A Netflix sokkal előbb fog elkaszálni olyan sorozatot ami mindenki szerint tűrhető de nem nagy szám, mint egy olyat amit páran utáltak de páran imádnak is. Az internetes vitákból és az erős érzelmekből van reklámjuk és így bevételük, nem a magas letöltői számokból (bár még azok is jónak tűnnek itt).

horka - 2015. 07. 06. 12:08

Itt-ott az ízlésemhez képest kicsit szentimentálisra sikerült, de érdemes volt megnézni. Marvin és többen már leírták fenn, miért.

A meleg vonal “túlhangsúlyozottságát” kifogásoló véleményeket viszont nem értem; a statisztikák szerint kb. 8% a hímnemű népességben a melegek aránya (a transzneműeket nem is számítva), azaz 10-15 random kiválasztott férfi között igen jó eséllyel legalább egy meleg található.

Magyarul sokkal-sokkal népesebb csoportot alkotnak (~ tipikusabbak), mint például a balett-táncosok, a kőfaragók, a harcművész marketingigazgatók, mexikói telenovelahősök vagy ukrán származású német maffiózók.

ayren - 2015. 07. 06. 12:17

horka
Nem is érezné senki túlhangsúlyozottnak, ha a 8 főszereplőből egy lenne meleg. De kettő az (plusz az egyik még transszexuális is, hogy ők is képviselve legyenek), ami már a szereplők negyede. Ez azért min. háromszor annyi, amennyi a százalékos arányuk.

winnie - 2015. 07. 06. 12:30

Alterego 9: nem csak azon múlik egy sorozat folytatása, hogy milyen a fogadtatása (bár azt is csak sjetjük), hanem az alkotókkal való megegyezésen is, márpedig itt lehetnek nézeteltérések. kiderül, hogy mi lesz, hogy a befektetés az hozta-e a remélt hasznot.

Tomtom - 2015. 07. 06. 12:50

Én sem járta másképp, mint itt sokan. 1. részt után pár hát szünet jött, de aztán – mivel untam magam – belekezdtem megint. Áldom az eget hogy így tettem. A rengeteg pozitívumot illetve azok egymásra gyakorolt katalizáló hatását már fentebb leírták.
Csak azért nem 10-es nálam, mert kicsit nekem is sok volt a szivárvány vonal. Pontosabban annak megvalósítása. Az ember lehet elfogadó valamilyen szinten, de mikor két szakállas csávó elkezd smárolni (na meg később a szopást imitáló jelenet), az azért sokunknak fejelfordítós és nem gyere be. Szóval szerintem ezt túltolták kicsit (nem tudom érdemes-e párhuzamot, kapcsolatot keresni a mostani amerikai helyzettel), de minden más zseniális lett.

danger - 2015. 07. 06. 13:03

A csoportos szex resz olyan volt, hogy az allam leesett, biztos vagyok benne, hogy hasonlot se csinaltak meg se filmben, se sorozatban. Ezen kivul is volt par kiemelkedo jelenet, ami miatt egyedi az egesz, kar, hogy a vege ilyen igenytelen lett sztoriban.

Cyrax - 2015. 07. 06. 13:21

horka és ayren: Azért itt többről van szó, gondoljatok csak bele abba is, hányszor mutattak férfitesteket és hányszor nőket. A csoportoson kívül azt hiszem, csak 1x volt hetero szexjelenet. Ez mindenkinek feltűnik, nem tolerancia kérdése. :)

ayren - 2015. 07. 06. 13:44

Cyrax
Nem tudom, én nem striguláztam, hányszor mutatnak meleg jelenetet meg pucér férfitestet :), de nyilván, ha több a meleg szereplő, több az ilyen jelenet, és több az ő problémáikkal foglalkozó epizód is. Nekem inkább a statisztikai túlreprezentáltság tűnt fel, ami hozza magával az említett jeleneteket. Gondolom, ezért éreztem soknak, és a kommenteket tekintve, ezzel nem vagyok egyedül.
Ez egyszerűen olyan aránytalanság, ami rontja az összképet.
De ne felejtsük el, hogy Litón és Nomin kívül más per pillanat nem él tartós kapcsolatban (persze ez is nyilván szándékos alkotói döntés, hogy több tér jusson a meleg pároknak), még éppen csak belebegtették a két klaszteren belül alakuló hetero párkapcsolatot. A 2. évadban gondolom, lesz ilyen párunk is.

horka - 2015. 07. 06. 14:52

Cyrax & ayren: tagadhatatlan, hogy hangsúlyosan szivárványos a sorozat, elvégre Lito szálának konfliktusa 100%-ban, de valamilyen mértékben még Nomié is a homoszexualitás vállalása vs. társadalom problémára épül. És mivel épp a meleg karater(ek) történetében alapvető a szexus kérdése (a többieknél ugye bűnügyi, politikai, vallási, konteós és egyéb traumás alapvetések okozzák a feszültséget), várható, hogy már pusztán történetvezetési okokból is erőteljesebb lesz a meleg szex képi ábrázolása/tárgyalása, mint a heteróé. De még egyszer: igazatok van abban, hogy jellegzetesen markáns ez a vonulat.

[Hogy legyen több heteró szex/meztelen női test: legyen! Én aláírom a petíciót. :)]

JKJ - 2015. 07. 06. 15:20

10/10 a sorozat. Én az első résztől élveztem. Egyébként is nyitott emberke vagyok, de ez a melegpár ábrázolás tökéletes volt. Értem miért zavar ez valakit, de ott inkább azzal van a gond akit zavar szerintem :-)

Várom a folytatást!

Alterego 9 - 2015. 07. 06. 15:29

Ezen matekozni hogy most túl vagy alul vannak e reprezentálva egyes csoportok, teljesen értelmetlen.

Azt még úgy ahogy értem amikor egy médium, műfaj átlagos kisebbségi jelenlétét mérik meg, abból le lehet társadalmi következtetéseket vonni, de még annak sincs semmi köze az egyes darabok minőségéhez.

Egy konkrét sorozatban arányosságot keresni viszont még inkább fölösleges. Egy TV sorozat eleve onnan kezdve nem reprezentatív, hogy szól valamiről és más valamiről meg nem.

Az OITNB-ben túl vannak reprezentálva a nők, a House of Cards-ban a politikusok, a Switched at Birth-ben a siketek.

Én például a Pretty Little Liars-t dobtam amikor zavarni kezdett benne a sok tini dráma, mégsem úgy fogalmaztam meg hogy “túl vannak reprezentálva a tinik a társadalombeli arányukhoz képest”.

Poghy - 2015. 07. 07. 00:05

Tegnap kezdtem el, és most értem a végére, szóval behúzott, az biztos. Talán a The Wire-hez tudnám hasonlítani, mert lassan építkezős, és nem is mindenkinek ajánlanám, de ugyanakkor zseniálisan felépített. A karakterizáció durván sok volt az évad hosszához képest, de ez nem feltétlen negatívum, ebben rejlik a sorozat különlegessége, ettől lesz más, mert az “érzékelés” és egymás megértése volt a középpontban. Ugyanakkor nem bántam volna, ha több olyan jelenet van, ahol konkrétan segítik egymást a szereplők, nem csak lelkiekben, pl. Lito és Wolfgang esete, nem beszélve a csoportos összedolgozásról, mint pl. a 8. részben Nomi szökése. A kritikával amúgy egyetértek, jár a 9 pont, igazán emberközeli és különleges volt az évad, remélem, hogy lesz folytatás, sőt szerintem akár Skins módon is működhetne (tehát kb. 2 évadonként megismerünk egy újabb 8-ast).

Jence - 2015. 07. 07. 00:25

Amint azt már írtam egyedi, jó, szuper, a meleg vonal nekem is furcsa volt, de nekem ezt szokni kellet , a modern családnál is itt is, ez van na, vidéken kevés dolgot lát az ember :D

ayren - 2015. 07. 07. 07:57

Jence
Nem a meleg vonal a furcsa, az már mondhatni megszokott a PC jegyében, pl. az említett a Modern Familynél ez abszolút nem zavart, sőt, a kissé ripacs Cameron az egyik kedvencem. Én úgy gondolom,itt egyszerűen túl nagy tér jut nekik, ami felborítja az egyes alkotórészek amúgy nagyon kellemes egyensúlyát, és mint ilyen, alkotói hiba.

Brynden Rivers - 2015. 07. 07. 11:11

@ayren:

Az hogy ez alkotói szándék volt, szerintem nem meglepő

Reeka - 2015. 07. 07. 12:50

Az év kedvence, 10/10. Sokakkal ellentétben az első rész is tetszett nekem, de egyre és egyre jobb lett…
Fantasztikus élmény volt az egész! A zene, a fényképezés, a helyszínek, a vágás, és megannyi libabőrös jelenet :)
A szereplőket is mind megszerettem, Lito volt a kedvenc :) A meleg vonal abszolút nem zavart.
Nagyon remélem lesz folytatás!!

paranoid android - 2015. 07. 07. 14:30

Kétségtelen, hogy a készítők be akartak mutatni Liton keresztül egy jellemzően homoszexuális élményt, Nomin keresztül pedig egy jellemzően transznemű élményt, de – akármilyen nyálasan is hangzik – ezek alapvetően emberi élmények, szóval ha valakit zavart ez, soknak érezte, annál a gond szerintem ott van, hogy “meleg vonal”-ként közelíti meg a kérdést. Oké, nem szoktál látni meleg szeretkezéseket, párkapcsolatokat a hétköznapjaidban, ezért jobban kilóg, megmarad benned, de rakétavetővel felrobbantott kocsikat, péppé lőtt fejeket és machetével szétkaszabolt embereket sem, mégsem utal senki a sorozat erőszakos vonalára. Talán mert ez utóbbi megszokott a mozgóképen? Ha többször látunk meleg ábrázolást, ez sem fog kilógni.
Nem célravezető a társadalmi szinten atipikus karaktereket lebutítani egyetlen tulajdonságra, mert az pont az ellenkező hatást váltja ki (éket ver köztük és a többi karakter között), mint ami a készítői szándék volt, hogy a diverzitást ünnepeljék. Hiba lenne Litot a meleg karakternek, Nomit meg a transznemű karakternek elkönyvelni. Ennyi erővel lehetnének a színész, meg a hacker. A szexualitása illetve a nemi identitása csak egyetlen attribútuma egy karakternek.
A társadalmi arányok leképeződését elvárni egy sorozatban szintén butaság. Egyrészről nem ez a célja a sorozatnak, a témaválasztása azonnal lehetetlenné teszi ezt. Másrészről feljön a túl- és alulreprezentáltság kérdése is, ahogy fentebb, ami egyenesen vezet ahhoz a gondolathoz, hogy egy karakter reprezentál egy csoportot, ami üres hisztiket szül. Szóval hagyjuk meg a karaktereket komplex személyiségeknek, akiket nem határoz meg egyetlen tulajdonságuk.

ayren - 2015. 07. 07. 18:18

Az a furcsa, hogy ha 8 helyett 4 főszereplő lenne, akik közül egy lenne meleg, nem érezném soknak, sőt, ha 2 főszereplő lenne, és az egyikük meleg, azt sem. Itt viszont egyszerűen túl aránytalannak érzem, hogy a nyolc ember közt van egy meleg, plusz egy transszexuális, aki egyben meleg is. Ez szerintem épp hogy nem a diverzitás erősítése, hanem a csökkentése, hiszen valamelyikük helyett lehetett volna más karakter, valami egészen más identitás- vagy életproblémával.

paranoid android - 2015. 07. 07. 19:19

De Nomi története egyáltalán nem fektetett hangsúlyt arra, hogy meleg, Amanita simán lehetett volna egy odaadó boyfriend, nem változtatott volna a kapcsolat képén. Nála a nemi identitáson volt a hangsúly, nem pedig a szexuális orientáción. Két külön probléma. Sőt, szerintem pont segített az hogy ketten voltak, mert Nomi működő kapcsolata feloldotta azt az érzést, hogy Lito, mint “token gay” karakter lenne jelen, hisz annyira tipikus volt az ő szálán lévő konfliktus. (Azért érdekes, hogy úgy növelnéd a diverzitást, hogy pont az egyik meleg karaktert cserélnéd le.)

Egyébként érdekes, hogy Sun és Capheus szexuális irányultságáról szó sem esett. Ez is segíthetett abban, hogy egyenetlennek találd a leosztást, azonfelül, hogy pont a két meleg karakter van kapcsolatban a két bimbózó szerelem mellett.

ayren - 2015. 07. 07. 20:23

Sun és Capheus nem változtat az általam érzékelt aránytalanságon, feltételezem, ők heterók, csak az első évadban nem játszott lényeges szerepet ennek bemutatása. Na jó, ha ők is melegek lennének, az tényleg változtatna az összképen.:)
De vegyük át, hányféle nemi identitás van.
Az emberiség túlnyomó többsége, 90-95% heteroszexuális (1.), tehát 5-10 % homoszexuális (2.), a transzneműek (3.)meg valószínűleg olyan kevesen vannak, hogy messze nem érik el az 1 %-ot.
Ehhez képest a sorozatban az összvissz 8 ember közt felvonultatnak a 2. kategóriából kettőt is (szerintem számít, hogy Nomi a női identitása mellé leszbikus is, mert ha nem számítana, férfi párt kapott volna), ráadásul egyikük még a statisztikailag alig mérhető 3. kategóriába is beleesik.
És mivel a nemi irányultság határozza meg elsősorban ezeknek a szereplőknek a problémáit a sorozatban, valamint a kitöltött játékidejük és interakcióik jó részét is, miért ne érezhetném fölöslegesen repetitívnek, túlságosan soknak ezt?
Miért kell sokszorosan túlreprezentálni az emberiség 5-10 %-át úgymond a sokszínűség jegyében, amikor ugyanezzel a húzással elveszik a teret más problémák bemutatásától (rohadt sok társadalmi, pszichológiai probléma van még a nemi identitáson túl is), amivel tényleg színesebb lehetne az összkép?

ayren - 2015. 07. 07. 20:30

Ah, futtában fogalmaztam, a nemi identitással egy kalap alá vettem a sz. orientációt.
Nemi identitás ugye: férfi vagy női.
Szexuális orientáció: hetero- vagy homoszexualitás.

superpityu - 2015. 07. 07. 21:33

mondjuk a főcímben fagyit nyaló csávók után nem hiszem, hogy meglepetésnek szánták a 2 egynemű párt. az annyira hangsúlyosnak hatott amikor láttam, hogy tényleg megdöbbentem, hogy ez mi. de ettől függetlenül sem éreztem soknak a melegek arányát, míg lito tipikus lett valamilyen szinten, addig nomi bőven ki lett maxolva az elnyomott gyerek sztorival, plusz az anyjával való kapcsolatával. nem mondom, hogy az sem volt tipikus, de teljesen másként lett tálalva.

Poghy - 2015. 07. 07. 22:04

winnie: Brühühü elnyelte a szűrő a kommentemet, és te se raktad vissza, szerintem félreértettél. Nem akartam belemenni a meleg-témába, csak azt akartam mondani, hogyha valaki hozzám hasonlóan undorodik bizonyos dolgoktól, attól még ajánlható neki a Sense8, mert jó sorozat.

Egyébként megértem ayren fennakadását, de szerintem a 8 főhős között csak 1 meleg volt. Michael csak átoperáltatta magát, hogy könnyebben csajozhasson :) Jó nyilván nem ezért, de az alapvető nemi identitása nem változott.

Poghy - 2015. 07. 07. 22:08

“nemi identitás” helyett talán a “szexuális orientáció” kifejezést kellett volna használnom, de értitek, na.

ayren - 2015. 07. 08. 08:58

Poghy
Ja, jó kis csajozós taktika. :)

bloksma - 2015. 07. 08. 19:17

Én most fejeztem be. Nekem kimondottan nem tetszett. Az utolsó két rész legalább pörgős volt, ezt vártam az egész sorozattól. Lehet kicsit jobban tetszett volna, ha nem nyomnák az ember képébe literszámra a buzulást. Tudom, hogy manapság erre tart a világ, de ami sok az sok!

naughtyl - 2015. 07. 08. 21:01

nagyon tetszett.

Egyből berántott. És annyira hálás vagyok, amikor ilyen könnyen elérik, hogy szorítsak a karaktereknek és igazán izguljak értük.

Mennyire jól működtek a színészek. Wáów. És olyan jók lettek a párosítások is.

Elmondhatatlan, hogy mennyit adott az egészhez az aktuális, helyi atmoszféra.

Érdekesen és érdekes helyzetekben használták ki a különböző “képességeket”.
Ki gondolta volna, hogy Lito színészi képessége kulcsfontosságú lesz.

Írtátok, hogy Lito felszínes lett. Szerintem az ő felszínes bemutatása része volt a karakterének. Mert ő maga élte úgy az életét, hogy ő színész/híresség. Ennyi. Ennek mindent alárendelve. Szóval nekem az ő sztorija is működött. És nagyon édesek voltak Hernando-val. És nem tudtam elképzelni, hogy Daniela miként működhetne, de végül nagyon aranyosak lettek.

Wolfgang sztoriját nagyon szépen futtatták ki. És milyen cukik voltak már a gyerek, akik játszották őket.
Nem tudom, hogy ez direkt volt-e, de vicces volt, hogy ő egy pillanatra nem akadt ki, hogy idegeneket lát. Mondjuk Capheus sem pánikolt.

De tényleg mindenkinek nagyon szurkoltam. És olyanokon mosolyogtam, hogy két felnőtt megérinti vagy megfogja egymás kezét. Mert ennyire sikerült közel hozni ezeket a szereplőket.

Az éneklés meg az orgia is nagyon hatásos volt, a maga módján. Sok szekszi ember ruha nélkül, rosszat nem jelent.

és nekem nagyon nagy pozitívum volt, hogy nem volt tipikus, csak azért van, hogy akadályozzon karakter. Így jó volt látni, hogy a mellékszereplők milyen jól vették az akadályt. Amanita igazi szuper cuki barátnő volt.

és abszolút hálás vagyok a friss eyecandy adagért!

Remélem lesz folytatás.

Aszusz - 2015. 07. 09. 14:05

Összességében: nagyon tetszett:
egy dologra nem emlékszem pontosan, illetve nem teljesen világos (nyilván spoiler jön):

Amikor Will fejébe is bejutott Whispers, akkor ugye csak azokhoz a dolgokhoz fér hozzá, amit Will fizikailag lát/hall/gondol? De azt például nem tudja, amit Will azután mondott Rileynak, hogy beadta magának a gyógyszert – vagyis a “látogatás” vagy mi során. Túl nagy jelentősége mondjuk nincs, hiszen ha a gondolatokhoz hozzáfér, akkor úgyis mindegy, de technikailag ugye nem tudja lekövetni, amit Will (vagy épp Jonas) a “látogatások” alkalmával mond/tesz?

Aragorn83 - 2015. 07. 09. 16:42

Ez számomra sem egyértelmű, de szerintem nem.

zolij - 2015. 07. 09. 19:22

elvileg csak azt látja, amit fizikailag érzékel az illető, pl. azt nem látta amit Jonas mondott Angelicanak. Illetve korábban elhangzott, hogy az illető csak akkor beszél magában, ha a látogatás az ő oldalán történik, ugyanez szerintem igaz a kihallgatott gondolatokra is.

Busmen - 2015. 07. 09. 22:45

Ledaráltam!
JMS megint megcsinálta !!
Zseniális az egész!!
Oké , kicsit sok volt számomra a mindenféle fajta sexjelenet , de ha azoktól elvonatkoztatok simán 10/10

kiro.O - 2015. 07. 10. 23:48

2 nap alatt daráltam le az évadot, 6-6 részt néztem ma is, tegnap is és már nem emlékszem, hol rántott be, de talán Nomi kórházba kerülése után, amikor elkezdtük sejteni, hogy rájuk bizony vadásznak. És ugye a megmenekülése egybeesett azzal a bizonyos éneklős jelenettel.
A hangulata néhol engem is a Hősökre emlékeztetett, illetve a sok helyszín + különálló történet a Felhőatlaszt juttatta eszembe (ja hogy kik is rendezték? Meg persze abban a filmben is játszott a Sunt alakító színésznő).

A főcímet egyébként én hosszúnak éreztem, hiába gyönyörűek a helyszínek (amik később fel is bukkantak a sorozatban), egymás után darálva – márpedig ez a sorozat arra lett kitalálva – késztetést éreztem egy idő után áttekerni.

Érdekesek a meleg-transznemű vonalhoz fűzött megjegyzések. Az nekem is feltűnt, hogy Nomi és Amanita szexjeleneteit dolgozták ki különállóan a legjobban, de ez csak egy szimpla megállapítás, zavarni egyik felállás sem szokott. Hetero párok is tudnak taszítóak lenni, példának a tavalyi Hannibal évad Hanni-Alana szála ugrik be, egyszerűen nem bírtam nézni – szóval szerintem ez a kapcsolatok milyenségén múlik, nem a nemi arányokon.
Valaki írta, hogy nem bírta nézni ahogy két férfi csókolózik. Nos én azt bírom nehezen nézni, ahogy kínoznak, megcsonkítanak, kaszabolnak embereket. Nem is tudom, melyik a rosszabb. :) Ilyen jelenetekben mégis bővelkednek a filmek és sorozatok. (Ez is szokás kérdése mondjuk, a Spartacus végére már egészen hozzászoktam az extrém brutalitáshoz.)
És akkor ideírnám a születéses jeleneteket, amiket túl erősnek éreztem, aztán lehet csak azért, mert ritkán ábrázolják ennyire grafikusan a szülést.

Ami iszonyatosan sokat ad a sorozathoz, az a helyszínek és ahogyan azokat használják, illetve a színészek, akik legtöbbje valóban az adott országból származik (az akcentusokkal rendesen küzdenem kellett volna angol felirat hiányában, de ez is hozzátartozik a sorozat bájához.)

Nem lett életem legjobb sorozata, de amíg tartott addig nagyon kellemes szórakozás volt, ahol kellett ott kellően izgalmas és az érzésekre rendkívül erősen tudott hatni.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan tudnák úgy folytatni, hogy megmaradjon a sorozat hangulata, de azt hiszem az egyéni sztorik között is maradt még elég lezáratlan, a közös fő szál pedig még csak most kezdene igazán beindulni.

Dark Energy - 2015. 07. 11. 15:56

Nagyon extravagáns és egyedi, nincs párja. A 4. rész végi közös “What’s going on” abszolút lúdbőr-élmény.

szpojleres mókus - 2015. 07. 11. 16:20

Féltem tőle. Végignéztem. Utálom a netflixet mert eljátsza már velem megint hogy ledarálom azt ami jó aztán várhatok ítéletnapig.

Ez 10/10. Ez az év sorozata, ilyen tucatok mint a game of thrones, walking dead vagy mit én tudjam hannibál nyomába sem érnek.

Legjobban az ütött meg, főleg amikor Riley apjának koncertjén voltak. Annyira egybepasszolt, egyszerűen… szavakkal nem lehet leírni. Sorozatokat nézni a prison breakkel kezdtem el, most megnéztem, 2005-től, szóval 10 éve. Ekkora élményem nem volt mint most.

Aredhel - 2015. 07. 11. 16:32

Imádtam az egészet. Annyira feelgood volt. Már az első rész is megvett, de a 4. vége tényleg katartikus volt. Többször éreztem, hogy tényleg aggódom, izgulok a szereplőkért, együtt örülök velük, és sokszor könnyes is lett a szemem a szomorú vagy felkavaró részeknél. Számomra ez az érzések/érzelmek sorozata volt, és azt hiszem ez is volt inkább a lényege, és nem az akció. Annyi, amennyi benne volt, az kellett, de egyáltalán hiányzott több. A lassú építkezés pedig kifejezetten segített átélni, milyen a szereplőknek is felfedezni a rezonanciát egymás között. Egy valódi utazás volt az egész.
Remélem folytatják a sorozatot. Megszerettem őket.

marcilu - 2015. 07. 12. 08:51

Ahogy a zuram mondaná: Már megint beleájultam valamibe…
Kb. 1 hét alatt elfogyott az évad, és borzasztóan tetszett. Annak külön örülök, hogy ugyan építettek valami mitológiát, de nem izgat az sem, ha ez csupa sületlenség. Tehát nem fogok úgy járni vele, mint pl a Losttal, vagy a FastForwarddal, The Eventtel…
Ha lesz folytatás, azt szeretném látni, hogy ez a 8 karakter segíti egymást, akármilyen területen. Kedvencem Sun, nagyon vagány tud lenni. Lito sokáig irritált, de úgy érzem, jó karakter lesz belőle is, csak ehhez több idő kell. A 4 Non Blondes dalt velük énekeltem, és rengeteg emlékezetes pillanat megmaradt bennem. Wolfgang leszámolása után a Kalának mondott mondata: “Ezért kell hozzámenned Rajanhoz.” Capheus édes, naiv ártatlansága, mikor azt hitte az első bunyós segítség után, hogy Sun “Van Damme szelleme”, aztán később, ahogy örült az angol teának… Mikor Kala meglátta Wolfiet pucéran, és ezen élcelődtek. Riley nagy tragédiája nagyon átélhető, magávalragadó volt. Lito és Will: “We had sex” :D Lito és Sun jelenete: “Éppen annyira nem sírsz, amennyire én nem ordítok!” Ésígytovább…

Aszusz - 2015. 07. 12. 09:24

Gondolkoztam már én is azon, hogy mi lehetne a folytatás: Örülnék, ha ők nyolcan, de legalábbis páran összetalálkoznának a valóságban is – aztán rájöttem, hogy ennek nem sok értelme lenne. A legtöbben a saját országukban még így is biztos helyen vannak, egyedül Will/Riley és Nomi helyzete bizonytalan, a többieket nem kéne bolygatni.
Ha lesz 2. évad (legyen!), abban Will helyzetével biztos foglalkozni kell, nem drogozhatják állandóan. Ha kell valaki, aki mobilis, hogy fizikailag is utazhasson/utánajárhasson dolgoknak (ahogy most Will tette), tippre Wolfgang lenne az, ő végülis a németországi ügyeit lerendezte.
Amúgy meg szeretnék több Will/Wolfgang/Lito összedolgozást, azok voltak a kedvenceim.

Érdekességképpen:
Nekem úgy tűnik, hogy Will használja a legtudatosabban a képességeit, és Riley az érzelmi kapocs a 8 között: szerintem ők lesznek a cluster “vezetői”, ha lesz ilyen. Vagy legalábbis az apa/anya figura. A 12 rész alatt azt hiszem egyedül nekik volt sharing élményük az összes többi sensate-tel. A többieket megpróbálnám összeszedni (Willt és Rileyt innen kihagyom, nekik mindenkivel volt)
Wolfgang: Lito, Kala (amikor a bombát rakta össze), ?
Lito: Sun, Wolfgang, ?
Kala: Wolfgang, ?
Sun: Capheus, Nomi, Lito, (Wolfgang és Kala ugye nem volt?)
Capheus: Sun, Nomi ?
Nomi: Capheus, Sun, ?

Kihagytam valamit?

Az orgiát ebből a szempontból nem vagyok hajlandó végiggondolni. :D

Aragorn83 - 2015. 07. 13. 00:08

Bemásolom ide azt amit még a pilotkritikához írtam:

Nem szoktam ilyenre figyelni, de itt nekem is feltűnt, hogy kifejezetten lassan építkezik a sorozat. Talán a 7. rész környékén indul be jobban.
De ez egyáltalán nem baj, sőt! Így volt idő alaposan megismerni a karaktereket és jobban kötődsz hozzájuk.
Nekem mindegyik szereplő elnyerte a tetszésem, mindegyikőjükben találtam szimpatikus vonást, még a mellék szereplők is jól eltaláltak. Riley előtörténete pedig a sorozatvégével igazán tragikus, gyomorszorító pillanatot hozott. A dalválasztások, az egész széria képi világa nagyon eltalált.
Alig több, mint 1 nap alatt ledaráltam az egészet, imádtam, már most szívesen venném a folytatást.
Anno a Felhőatlaszt is nagyon szerettem. Ez számomra olyan mint a film, csak sorozat formájában. :)

Nálam 10/10. Az utóbbi évek legjobb sorozatos élménye.

Aragorn83 - 2015. 07. 13. 00:20

Aszusz: Valószínűleg még így is kimaradhatott egy-két közös jelenet, amit hirtelen nem tudok felidézni, de nekem még ezek jutottak eszembe:

Kala is segített kijuttatni Rileyt az intézetből. A szer amivel magához térítették a lányt. Akkor ott volt Nomi is Will mellett.

Capheus otthonában megjelenik Kala és együtt nézik az egyik Van Damme filmet. Épp mindketten fontos és nehéz döntés előtt állnak.

Amikor Kala Wolfgang miatt sír, mert aggódik érte, akkor Sun mondja neki, hogy ezzel nem segít rajta és börtönben van egy közös jelenetük.

Nominak és Litonak is van egy szép jelenete abban a múzeumban. Közvetlenül azután, hogy Hernandoval szakított. Nomi pedig aggódik Neets miatt, hogy megtalálja-e.

Aszusz - 2015. 07. 13. 06:08

De ezek “visiting” élmények, nem “sharing”. Legalábbis egyik jelenetből sem emlékszem olyanra, amikor a másik teste felett átvették volna az irányítást, csupán beszélgettek. Ebből a szempontból azt hiszem mindenki találkozott már mindenkivel.

Aragorn83 - 2015. 07. 13. 11:42

Bocs, afelett elsiklottam. :)

szpojleres mókus - 2015. 07. 15. 18:40

én őszintén nem akarok 2. évadot. olyan magasra tették fel a lécet, hogy szerintem csak csalódnék

Aszusz - 2015. 07. 16. 00:07

Azért bőven van még itt potenciál, szóval remélem, nem lőnek nagyon mellé. És lehetnek nem teljesen egyértelmű kapcsolatok. A Neogaf topikjában írta valaki:
I also like how all their worlds seem to intertwine with one another in ways they don’t yet understand beyond their sensate bond.

Sun’s company is in the middle of a major deal with a pharmaceutical company, Kala creates pharmaceuticals and had a meeting regarding knock-off pharmaceuticals, an issue that Capheus has to deal with when obtaining medicine for his dying mother. Kala’s father-in-law and future husband are suspected of funding illegal activities, Wolfgang obtains illicit diamonds that originate from India and Riley ends up in the middle of an illegal drug trade where the drugs seem like they were obtained via Wolfgang’s uncle in Germany. Sun’s brother is embezzling money from his company during all of this.

It just feels like all of them are somehow linked together tangentially in a criminal web of conspiracy, on top of everything else…

Ezek persze lehet, hogy nincsenek egymással összefüggésben… de nekem olyan érzésem van, hogy itt mindenkinek van egy “egyértelmű, elsődleges” képessége, de azon kívül egy másik is előjöhet valamikor. Sun jut eszembe, akihez mindenki a harcművészeti képességeiért fordul, ugyanakkor gazdasági pályára készült – és ezt vajon ki és hol tudja majd használni? Szóval a sensate-es üldözős dolgon kívül a civil életük is tartogathat elég meglepetést.

Aragorn83 - 2015. 07. 16. 00:16

Közös interjú a 8 színésszel, akik épp 8 különböző helyen vannak. :)

https://www.youtube.com/watch?t=3116&v=VtpaU2w8vgc

Enzo - 2015. 07. 17. 22:33

Epizódonkénti jegyzet, a végén összegzéssel :)

1×03

Jók voltak a keresztbe-kasul egymás szálaira utalások:
Daniela -> férjhez menés -> lásd Kala
Kala -> lobotómiáról beszél -> Nomi műtétje
Kala ahova beült meeting -> hamis gyógyszerek -> Capheus szála
Gorski és Son -> széfből kivevős jelenet -> Wolfgang “foglalkozása”

Do you know what Mitchie said about you? He says, “Shugs, there’s two reasons to go to Iceland: the aurora borealis, and Riley Blue. One is a natural phenomenon so beautiful it will blow your mind, and the other is just some pretty lights in the sky.”

Litoékből egész jó sitcom lehetne. 2 meleg plusz egy csalicsaj, egész vicces jelenetek születtek belőle. Mondjuk biztos van már ilyen…
Capheusból végre kaptunk valamit, és megvolt az első igazi mozgásátvivős szál is.
Son száláról azt hittem, ilyen unalmas üzletasszonyos-családias dolog lesz, erre milyen profin nyomja a kickboxot :O
Riley szálán történhetne is valami lassan. Mondjuk nem baj, hogy nem szerepel minden szál minden részben, úgy nem férne bele ennyi időbe.
Tényleg, egyre rövidebbek a részek, 66, 54, most meg már csak 48 perces volt. Szerencsére ez nem tendencia, a negyedik megint hosszabb.

1×04

Na, végre megtudtunk valamit erről a képességről “Sayid” által (annyira nem néz ki Jonasnak, hogy nem tudom így hívni), és egyre erőteljesebben kezdenek átruccanni egymáshoz a Nyolcak.

Capheus története érdekes, lehet neki szurkolni, Nomival is végre történt valami, Rileyval még mindig nem, bár most érdekes módon mindenkinek volt legalább 1 teljes jelenete.
Son szála is kezd érdekes lenni, mondjuk most nem derült ki, hogy végül beáldozza-e magát, de csak nem…

Érdekes, hogy mindegyik főszereplő vagy rosszban van a szüleivel (Wolfgang apja, Nomi anyja), vagy legalább az egyiket elvesztette/haldoklik.

A végén a közös daléneklés nagyon jó jelenet volt, rég láttam ilyen feelgood zárást :)
(Riley hasisos e-cigi szerű cucca csak szerintem hasonlított egy fénykardra??)

1×05

Szép lassan, de alakulnak az élettörténetek.
Capheus-éból mondjuk lassan egy teljes filmre való kijönne, de Riley-val még mindig nem történik semmi. Az mondjuk vicces volt, hogy pont az izlandi csaj dobódott át a kenyai hőségbe :)
+kapcsolódási pont: a Wolfgang által ellopott gyémántok a Mumbai-i feketepiacról valók voltak, ahol Kala él ugye.
És basszus, Son beáldozza magát, leadta szegény kutyust is :/
Lito színészi játéka, hát nemtom, nekem annyira nem jött be ahogy most szenvedett.
Viszont megvan hogy mitől: Son ugye amikor felkelt, felhelyezett egy tampont -> menstruál -> ez áthatott Litóra is, mivel ugye ők pont jobban összekapcsolódtak ebben a részben.
Kíváncsi vagyok, mikor lesz az első 2-nél több személyes összekapcsolódás.

1×06

Ügyes, hogy Gorski egyből teszteli ezt a “képességet” a telefonálással. Aha, tehát tényleg 2féle ilyen átdobódás van, ahogy Jonas mondta (látogatás és megosztás).
Van amikor csak ott van az egyik a másik mellett és beszélgetnek (Gorski&Riley a rész elején, vagy Son&Capheus az előzőben), és van amikor ténylegesen a helyébe kerül az egyik a másiknak (a fulladásos meg a kickboxolós jelenet). Sztem utóbbinál nem cserélődnek, mert különben nem megosztásnak hívnák.

Húbazmeg, ez az orgia jelenet kemény volt :D ezt komolyan így felvették mindenkit összevissza egymással?

Érdekes, hogy még szinte semmit nem kaptunk a titokzatos és gonosz Cégről, akik üldöznék a Nyolcakat, csak az elején valami snittet + utalásokat. És mi lett a Will-ék által üldözött gyerekkel a múltkori részből??

1×07

Na, ez a rész volt eddig az egyik legjobb!
Többször is felröhögtem rajta (érezhető volt, hogy a börtönben a cellatársak megdicsérik Sont, meg Kala Ganésához imádkozós jelenete is vicces volt), és végre elindult a háttérsztori felgöngyölítése, főleg Gorski meg Nomi szálán. A vége egész ütős lett…ki lehet ez a Matheson? És Niles miért látta a tükörben az öreg faszit (talán ő lenne Matheson?) az öngyilkossága előtt?

Megismertünk pár jó arcot: ez a Bug nevű hacker fazon, meg Riley apja is vidám figura.
Apropó Riley szál: a Capheusszal repülőn beszélgetős jelenet aranyos volt. De vajon ki volt a “rém” Riley mögött? És mióta van 8as a tarkóján?

Litoékból még mindig remek sitcom lenne, bár most ugye szopóroller van (a “fuck her away”/”fuck her back” kifejezések Joaquíntól, lol), mint ahogy Wolfgangnál is.

Fura, hogy szinte kettesével kapcsolódnak, Kala-Wolfgang, Riley-Capheus között van erős kapocs.
Hm, kellett volna rajzolni egy infografikát, hogy ki “találkozott” már kivel.

1×08

Nomi, Gorski, és a központi szál: Neets tamponcseréléses jelenete hatalmas volt, +végre megvolt az első hármas tali (sőt, 4es majdnem), és megtudtuk dr.Friedmann nevét (akkor mégse ő a Matheson)
Elég gagyi lett volna, ha a hátsó sikátort nem figyelik, és Nomi simán megszökik…

Még mindig Riley sztorija a leglassabb, amióta hazaért, csak annyit kaptunk, hogy jaj de jó itthon.
A csók Gorskival viszont aranyos volt, pláne amikor Diego meglátta :D

Capheus bajban van (most komolyan Kabaka lányát kéne elrabolnia?), Lito úgyszintén (lassan lehet, hogy időszerű lenne egy coming outtal összekötött Joaquín-bosszú), Radzsan faterjának meg nem kéne annál a templomnál járkálnia, amit be akar tiltatni…

1×09

Ez a rész elég gyorsan eltelt, és mintha alig történt volna benne valami, főleg az előző 2 rész pörgőssége után kicsit váratlan volt.
Riley szomorú sztoriját mondjuk megismertük, ami mellé nagyon kellett Capheus szűnni nem akaró pozitivitása a találkozásuknál.
Ja meg kaptunk ismét némi infót az egész klaszteres-sensate háttérsztoriról. De hogy ki ez az Yrsa, és miért utálja Jonast ennyire…
Ó, és a Mad World feldolgozás mennyire szép volt már :)

1×10

Na, még egy kis magyarázat Jonas és Gorski jelenetében, ideje volt. Valahogy most éreztem igazán, hogy ez olyan, mint a Heroes, és hogy ebből még kell nekem több évad. Visszatekintve a korábbi elvárásaimra, több ilyen testmegosztós élményre számítottam, és Jonast is gyakrabban feltűnő szereplőnek gondoltam, utóbbival persze nincs bajom, hogy nem így lett, pont elég.
Megint új dolgok, az első látszólagos teljes 8 fős összekapcsolódás, meg ilyen “magamat kívülről nézem” időmegállítós jelenet se volt még…

Lito és Joaquín verekedése néha picit komikus volt, lehet nem 6 tequila után kellett volna odamennie Litonak :D de tetszett, ahogy Wolfgang visszaadta a kölcsönt neki.

Nomi és Capheus szálán semmit nem haladtunk, de már csak 2 rész…felpörgethetnék a dolgokat lassan :/
Volt viszont közös hangversenyes szülős jelenet, ami hát…elég furcsa módon megható és ünnepélyes lett, nem is igazán tudom, mit gondoljak róla, egy kicsit kevesebb naturalizmussal mondjuk elviseltem volna :D Remélem Riley-nak nem lesz baja..

(ja és Friedmann mégis Matheson, csak én nem jöttem rá hogy álnév volt :D)

1×11

Hú, már csak egy rész van? Na ez legalább pörgős volt, legalábbis néhány szálon, főleg Capheus-én.

Lito teljesen kimaradt, Son, Wolfgang és Kala haladt valamennyire.
A Matheson-Jonas-Gorski beszélgetés furcsa volt, most akkor lehet hogy Jonas mégis áruló? Áh, bonyolult ez, majd az évadzáróban kiderül.
Az epizódcím amúgy kicsit Lost-utóhatás :D

1×12

Furcsa finálé volt ez, Riley megmentése egészen központi szállá vált, és mindenki csak besegített (de legalább tényleg szó szerint mindenki hozzátett a tervhez)…
és végre, az utolsó jelenet erejéig ténylegesen egyszerre láthattuk a Nyolcakat.

Összegzés:
Jó kis sorozat volt ez, nem bántam meg, hogy elkezdtem. Más irányba indult el a sztori a végére, mint ahogy én azt elképzeltem, és kicsit többször/erőteljesebben használhatták volna az összekapcsolódásokat, valahogy az egész háttérsztori Jonas-sal/Angelicával/Mathesonnal mintha kibontatlan maradt volna. Egyes szereplők külön sztoriját gyorsan befejezték, de legalább mindenki kapott némi lezárás jellegű jelenetet. Érdekes, sokszínű, innovatív, és bevállalós sorozat volt a Sense8, az összhatás nálam pozitív, remekül lehetett kötődni a szereplőkhöz (Riley múltja de szomorú volt :(), és több emlékezetes jelenet született, főleg az 1×04 végén az éneklős nagyon megmaradt. Kicsit kevésbé naturalista stílus nem lett volna baj, az első 2 részen kívül pedig a meleg vonal se volt annyira túltolva, néhány lezáratlan szálat viszont kaptunk: Kala hozzámegy Radzsanhoz? Hernando visszatér Litohoz? stb…
Nem is tudom, mit írjak még róla, de az biztos, hogy még elnéztem volna egy darabig…ha lesz második évad (főleg, ha tetszetős irányba indul el), akkor tuti nézni fogom.
Ha értékelni kéne, akkor stílusosan azt mondanám: 8/10.
“I said: Hey, what’s going on?”

Enzo - 2015. 07. 17. 22:56

Jó kis sorozat volt ez, nem bántam meg, hogy elkezdtem. Más irányba indult el a sztori a végére, mint ahogy én azt elképzeltem, és kicsit többször/erőteljesebben használhatták volna az összekapcsolódásokat, valahogy az egész háttérsztori Jonas-sal/Angelicával/Mathesonnal mintha kibontatlan maradt volna. Egyes szereplők külön sztoriját gyorsan befejezték, de legalább mindenki kapott némi lezárás jellegű jelenetet. Érdekes, sokszínű, innovatív, és bevállalós sorozat volt a Sense8, az összhatás nálam pozitív, remekül lehetett kötődni a szereplőkhöz (Riley múltja de szomorú volt :(), és több emlékezetes jelenet született, főleg az 1×04 végén az éneklős nagyon megmaradt. Kicsit kevésbé naturalista stílus nem lett volna baj, az első 2 részen kívül pedig a meleg vonal se volt annyira túltolva, néhány lezáratlan szálat viszont kaptunk: Kala hozzámegy Radzsanhoz? Hernando visszatér Litohoz? stb…
A látvány és a fényképezés valóban remek lett, tényleg a szereplők nélkül is tudható, hogy melyik országban járunk. Meg hát eleve…8 helyszínen ezt felvenni, kb ismeretlen színészekkel, és a szereplőváltásos jeleneteket ilyen tökélyre megcsinálni feltűnő CGI nélkül…az nem semmi készítői munka!
Will és Riley volt talán a két kedvencem, a közös jeleneteik nagyon édesek, meg még Capheusnak is nagyon szurkoltam a saját szálán, nagyon pozitív hozzáállású arc :) Son laza volt, Wolfgang szála valahogy túlzottan
erőszakos lett (persze kellett, hogy ne 8 híró legyen), Nomiéket bírtam hogy annyira szeretik egymást, Litoékból sitcomot kéne csinálni, Kala szálát pedig a Wolfganggal való bimbózó szerelem mentette meg szerintem.
Mellékszereplők is remekeltek: Hernando, Daniela, Neets, de akár Jela vagy Diego is kellett oda.
Nem is tudom, mit írjak még róla, de az biztos, hogy még elnéztem volna egy darabig…ha lesz második évad (főleg, ha tetszetős irányba indul el), akkor tuti nézni fogom.
Ha értékelni kéne, akkor stílusosan azt mondanám: 8/10.
“I said: Hey, what’s going on?” – ez a jelenet meg az év jelenete eddig.

Aszusz - 2015. 07. 18. 08:28

“néhány lezáratlan szálat viszont kaptunk: Kala hozzámegy Radzsanhoz? Hernando visszatér Litohoz? ”

A Kala-Rajan szál ebből a szempontból tényleg lezáratlan, viszont az kiderült, hogy Hernando visszament Litohoz, miután elvitte Danit Hernandohoz, mondja, hogy menjünk haza, és Hernando bólogat, szóval kibékültek.

naughtyl - 2015. 07. 18. 10:40

szegény neve Sun, nem son.

Napsugár - 2015. 07. 18. 14:14

Rég vonzott ennyire sorozat. Lassan indult be, de utána annyira beleszerettem a karakterekbe és a koncepcióba, hogy biztosan nem tudom egyetlen évad után elengedni őket. Remélem, lesz folytatás.

Thomas - 2015. 07. 22. 21:12

Most tartok ott, hogy 4 rész után feladom. Nem tudok beállni sem az istenítők, sem az utálkozók táborába, sajnos ez is olyan sorozat lett nekem, amit el lehet nézegetni, de a mai dömpingben ez már nem elég.

Az a legfőbb bajom, hogy nagyon sok szál van, és ezeknek legalább a fele elég érdektelen számomra, így minden rész tele van ásítóan unalmas jelenetekkel. A másik fele viszont elég érdekes, azok miatt jutottam el egyáltalán idáig. És most nem is veszem végig egyenként őket, mert ez is változó, hogy épp melyik hozott érdekes pillanatokat, de nehezen viselem, ha épp egy ilyen ponton pihen le az adott szál fél órára, vagy egy egész résznyire.

Szóval nagyjából úgy telt nálam ez a 4 óra, hogy 5 percenként, egyszer ezt mondtam: “Miért is nézem ezt a szart?”, aztán meg azt: “Várjunk csak, hát ez tök jó!”:) Szóval egyszer élveztem, egyszer untam, egy nagy hullámvasút volt az egész.

Pedig akartam én szeretni, főleg, miután rájöttem, hogy mennyire hasonlít a kedvenc filmemre, a Magnolia-ra:) De valahogy ez túlságosan elveszett a részletekben, nem tudta fenntartani az érdeklődést, nekem pont olyan volt, mint egy évadnyira széthúzott pilot. Aztán lehet, hogy a Magnolia sem működne 12 részben, ott pont az a 3 óra kell, hogy egyre fokozódjon a sok különálló szál ereje, majd jöjjön az a bizonyos lezárás.

És ironikus, hogy pont a 4. rész végi “közös éneklés” után lengettem meg a kaszát, pedig a Magnolia egyik legemlékezetesebb jelenete is egy hasonló volt számomra, de itt valahogy nem működött nekem ez sem.

Marcipáncica - 2015. 07. 23. 13:10

Vajon Van Damme tud a sorozatról? (Nyilván) És vajon nézi? :)

Lord Lisander - 2015. 07. 23. 22:08

Oh my… nos, én kb. negyed órája fejeztem be, és Úristen de jó ez! :D
Nem volt még sorozat szerintem, ahol ennyire érdekeltté tettek volna a karakterek iránt, még azok iránt is, akiket elsőre csak ilyen hézagpótlónak gondoltam (legyen egy néger is, persze. Kell valami keleti is, igen. Ja, de akkor legyenek melegek is. Sőt, legyen rögtön transznemű is!). Szóval szkeptikus voltam első blikkre… kb. mindenkinek a 2-3. jelenetéig. Utána pár rész alatt elkezdett összeállni, hogy ki miért van itt, ki milyen okból van a cluster-ben.
És az utolsó 4-5 rész… Jeez, azért nézegettem az időt, hogy mennyi van még, hogy csekkoljam, ugye van még, mesélik még, van még idő erre is meg arra is és nem csapják agyon hirtelen?
A magvas gondolatok a karakterek szájából hiába voltak ismertek, az illusztrációk hozzá a történetben hitelessé tették. A vágások, az ugrások überkirályok voltak, pedig nem vagyok egy nagy műértő ilyen szempontból.
Nagyon kíváncsi vagyok a 2. évadra, remélem jönni fog :)
Pontszámügyileg legyen egy 9,5/10, de az utolsó részek végig 10/10-esek voltak.

Bruti - 2015. 07. 30. 01:18

Pillanatok alatt ledaráltam és szerintem is közel áll a 10 ponthoz. Fantasztikus fényképezés, kiváló karakterépítés.
Talán kicsit terjengős, meg sokszor a sztori meg nem haladt sehová, bár ezt mindig csak az adott rész után vettem észre, közbe soha. Lehet elég lett volna 10 rész és akkor talán feszesebbre vágják.
Ha nem idén látom a Fargot, akkor majdnem biztos, hogy ez lett volna nálam az év legjobbja. :)

Aragorn83 - 2015. 07. 30. 15:28
AlrightSir - 2015. 08. 01. 20:22

Ez az év nagy felfedezettje nekem. Brutálisan jó dráma, karakterek 10/10, érdekes történet és ötletes jelenetek. Azt mondjátok páran, hogy ömlengős és nem haladnak a részek az elején – nekem pont ez tetszett, alaposan, részletesen megismertük a karaktereket, nem siették el a bemutatásuk.

A What’s Up tényleg nagyon jó volt, de az 1×09 rész egyszerűen fenomenális. 50 perc tömény depresszív dráma, de egyáltalán nem ült le egy pillanatra sem. Nem emlékszem mikor láttam ilyet utoljára, 50 percig mindenki sírva filozofált, ami így leírva nevetséges, de a megvalósítás brutálisan ütött. 1×11 még kiemelkedő volt, karakterben pedig Sun és Lito szála a legérdekesebb – az utóbbi hozza a komédiát. A fináléban: “Do I know you?” “Yeah, we had sex” :D

Imádkozok a második évadért, mert brutálisan bejön, és potenciálisan mehetne fel a dobogóra a Fringe és az Orphan Black mellé.

Faun - 2015. 08. 01. 21:39

Szenzációs!

Egy nap alatt megnéztem nem bírtam abbahagyni. Szuper karakterek érdekes alaptörténet. Király alig várom a második évadot! Kedvencem a Whats up a s01 e04 -ben zseniális a zene is…..
A Trónok harca óta semmi sem volt ami ennyire bejövős lenne….10/10 :)

Marcipáncica - 2015. 08. 02. 11:44

Döbbenet hogy ezen az oldalon mennyire lehúzták a sorozatot: http://hu.ign.com/sense8/4320/review/sense8-evadkritika

blabla - 2015. 08. 07. 21:40

mi lesz a masodik evaddal…log a levegoben

Rorki - 2015. 08. 07. 22:05

Heti egy epizódot nézek. A 4. résznél járok. 4 Non Blondes… kirázott a hideg, mikor együtt énekeltek. Utoljára a Doctor Who tudott ennyire lázba hozni,mint az a rész. :)

Marcipáncica - 2015. 08. 08. 16:18

Rorki: van egy olyan érzésem hogy lesz ez még sűrűbb is a heti egy résznél…. 😉

Annatar - 2015. 08. 08. 17:08

Lesz második évad! :D
Érdemes megnézni a szülinapi videót:
https://www.facebook.com/Sense8TV/videos/vb.299840300208930/404029963123296/

Enzo - 2015. 08. 08. 17:26

Eh, 18 perccel lekéstem!
SEASON 2!!! :)

Enzo - 2015. 08. 08. 18:11

na, akkor kevesebb felkiáltójellel, úgy látom megette a blogmotor :D

szóval gyorsan be akartam ide posztolni, de látom már elkéstem :D mindenesetre királyság! :)

Marcipáncica - 2015. 08. 08. 20:11

En is ezért jöttem! :) éljen!

Annatar - 2015. 08. 08. 20:41

Gondolom, már egy ideje megvolt a döntés, csak mivel augusztus 8 a sensate-ek szülinapja, mára időzítették a bejelentést egy kis plusszal megspékelve.

Yooha - 2015. 08. 11. 09:41

Édes Istenem! 9 részen vagyok túl (nem tudom, mi lesz itt még) de eddig olyan érzelmi spektrumot kaptam, hogy ihaj! Mondjuk ehhez hozzájárul az is hogy pont most látom, és nem mondjuk 3 hónapja..
Köszönöm az alkotóknak hogy elkészítették, és Nektek hogy írtatok róla és így a látóterembe került.
Egész életemben talán 15-20 olyan sorozatot tudok mondani, amit szeretek. Sokat van amit nézek, várom hétről-hétre, de amit igazán szeretek, az kevés (a most futók közül is csak 3). Ez egy lett közülük.

jiliac - 2015. 09. 03. 15:11

Most fejeztem be a darát. Bár a 8-9. résznél éreztem némi időhúzást, egy kis visszaesést az addig remek színvonalban, de ettől még az idei év egyik legjobb újoncát sikerült megtekintenem hála nektek. Rég volt már, hogy egy sorozat el tudott gondolkodtatni. Kiváló alapötlet, jó színészek, és még jobb megvalósítás.
Negatívumok: Egy kissé túl kiszámíthatóvá vált az évad végére a sztori, és számomra túlzottan is arcba tolták sőt sokszor túlerőltették a meleg erotikát.

Így számomra “csak” 8/10. Várom a folytatást.

mildi - 2015. 09. 06. 13:34

ez de baromi jó lett.
nem részletezem, leírtak már mindent.
pár kieg:
fogadjunk, hogy akiket zavar a sok melegszex, azok mind férfiak. én, hetero nőként, valahogy úgy vagyok vele, mint daniela: két szép férfitest látványa határozottan nem zavar, sőt ;)

btw nem csak wolfie jelenetei cobra 11-szerűek, a mexikó részek is eléggé…izé…mexikóiak. mikor lito elmegy danieláért joaquínhoz, ott vinnyogva röhögtem a jelenetet nézve. aki látott már dél-ami szappant, az érti miért :) mellesleg hány buzit ismertek, aki egy nőért verekszik?

Murder3 - 2015. 10. 23. 19:50

Fúúú embörök, hogy mi mennyire nem ugyan azt a sorozatot néztük:D

VIcces módon, nekem meg pont az első 3 résznél volt meg az, hogy ez egy jó sorozat lehet és ott még érdekesnek is tűnt az egész.
A 3.rész után abbahagytam, itt még nem utáltam vagy ilyesmi, csak a sorozat nem szerette volna maga iránt fenntartani az érdeklődést.
Aztán pár hete úgy egy hét alatt ledaráltam a maradék 9 részt és itt változott a véleményem egy hatalmasat.

Nem akarok belemenni, mert csak fikáznám és az összes pozitívum amit fel tudok hozni a sorozat mellett az a megvalósítás és képi világ, de a szar az díszdobozban is szar marad.

Érdekes, hogy írjátok itt az érzelmi töltete, na pont ez az ami itt nem volt.
Én inkább giccsnek nevezném és akkor még nem megyek részletesebben bele, mert akkor nehéz lenne nyugodtnak maradnom:D

Írjátok itt, hogy mennyire együtt lehetett érezni a karakterekkel és mennyire lehetett értük aggódni, hát én 0.0%-ban tudtam ezekkel együtt érezni és aggódni irántuk.
De ha már mindenképp mondanom kellene egy-két karaktert akkor a mexikói és afrikai volt talán akiknél egy minimálisan felmerült ez, de ez is csak azért, mert a legviccesebb jelenetek a mexikóihoz voltak köthetőek, míg az afrikai szál volt az ami a leginkább mozdult valamerre és nem azt éreztem, hogy ilyen alibi szar az egész.

De a liton és callipuson kívül a többiben még ilyen szinten sem volt egy minimális szimpátia sem.

A vicc az egészben, hogy ennek a sorozatnak sikerült elérnie azt, hogy amíg az első részek után még érdeklődéssel ültem le a következő rész elé, halvány reménnyel, hogy itt a főszál azért tartogat valamit és a 12.rész után úgy állok fel, hogy hála az égnek, hogy végre befejeztem és ha még nagyon szeretnék valami indokot találni, hogy leüljek a második évad elé sem tudnék találni, mert sikeresen leépítette magát a sorozat a végére.

Ez új szintre emelte nálam az időpocséklás jelentését.

mSO - 2015. 11. 07. 21:15

A főcímzene erősen hajaz Ludovico Einaudi új albumán lévő Logos c. darabra: http://xmusic.fm/ludovico-einaudi-logos/

Platschu - 2015. 12. 07. 23:17

10/10

Tyűha. Tegnap megnéztem az első részt, most pedig a maradék tizenegyet is ledaráltam egy nap alatt. Lassú a vonalvezetése, de hatalmas sorozatélmény volt és hál’ Istennek lesz még folytatása is. Az összes karaktert meg tudták szerettetni, bár néhánynak alig volt közös jelenete.

Kíváncsi leszek, hogy a sztorit hogyan lehet tovább csavarni. Pláne úgy, hogy elvileg akármikor számot cserélhetnének és élőben is felhívhatnák egymást, ahogy Will és Riley meg is tette.

S végre egy sorozat, ahol tényleg elmentek a különböző országokba. Szóval roppant igényesen volt filmezve az egész. Bravó Netflix. :)

rary - 2016. 01. 14. 23:03

Tegnap befejeztem a sorozatot és várom a folytatást.
Egyetértek azon előttem szólókkal, akik szerint szinte mindenkiben meg lehetett találni az érdekességet. Sun vonala annyira nem jött be az elején, de a végén már őt is megszerettem. Lito-n sokszor tudtam mosolyogni.
Két kedvenc párbeszédem van a sorozatból:

Wolfgang-Lito: “Fighting is easy. I think that’s what I do.” “Lying is easy. I think that’s what I do.”

A másik:
“Do I know you?” “Yeah, we had sex.” :D :D

Várom a második évadot. :)

Yamagato - 2016. 01. 26. 23:53

Ritkán fordul elő, hogy ekkora csalódást hoz egy sorozat az első pár részben, általában jól belövöm mi fog tetszeni mielőtt nekiállok darálni. A 4. rész végi közös dalolgatásnál viszont beindult valami és túlsúlyba kerültek a pozitívumok. Örülök, hogy kitartottam ezen a döcögős úton, egy vérbeli feelgood élménnyel lettem gazdagabb.
Vérzett a szívem az elején, hogy ezt a szuper koncepciót ilyen sztereotípiákra sikerült elpocsékolni, meg a túltolt pride-ozásra, no meg a full oda nem illő konyhafilozofálgatásokra…
Viszont az ügyesen kiegyensúlyozott 8 szál, amiből akadt 1-2 kedvemre való (Van-Damme, később Lito és Sun is), a fényképezés, az eredeti helyszínek (egy sorozatnál!) lassan beszippantottak. Mondjuk a sokszor sótlan főszereplőink helyett sokkal szívesebben néztem volna a mellékszereplőket, akik zseniálisak lettek (Wolfie haverja, Bug, Diego).
Ezt a titkos, gonosz ügynökséget pedig kihajítanám a francba olyan olcsó és sablonos arról már nem is beszélve, hogy teljesen tét nélkülivé tesz egyes szálakat az, hogy kb. bármikor az egész bagázst lobotomizálhatják. Szóval Lito egzisztenciájának megőrzéséért vívott küzdelmét egy perc alatt lesöpörheti Whispers. Arról meg nem is beszélve, hogy szinte mindegyikük konfliktusa arra alapult, hogy valami bűnszervezet épp elakarja tenni őket lábalól……
A 2. évadra biztosan maradok, a kedvenc szálak, az egyes országok hangulatai és főleg amikor a csapat tagjai tökéletesen együttműködve megoldanak egy helyzetet, adnak annyi érzelmi löketet, hogy a képernyőre tapadjak.

arcfej - 2016. 10. 24. 20:05

Úristen, de jó! Lassan indult be, kicsit nyomasztó részek is voltak az erején, de annyira érzelemdús lett, hogy imádom! Csomó mindennel együtt tudok érezni, azonosulni. Imádom, hogy a készítők elszakadtak a keresztény szimbolikától, hogy valakinek meg kell halnia a többségért (ami pl a mátrixban volt, ha már ugyanazok a készítők), és ahogyan a szereplők küzdenek az igazságért és a boldogságukért. És megszerettem a buzikat! Tudom, ezt a szót sértésként használják, de most teljesen anélkül írom le! És nagyon tetszett az is ahogyan egyre többet tudunk meg a karakterek múltjáról, személyiségéről, de úgy, hogy az kibontakozás, és nem érzem a sorozat elején sem az információk hiányát. Az információ adagolása nem hiányt és feszültséget old fel, hanem az érdeklődést fokozza! Zseniális :) És asszem a nyomasztó kérdésekhez is értő kézzel nyúlt hozzá a sorozat, nem boncolgatva, hanem végig a jó és igaz megoldások felé törekedve.
A szüléses, kisbabás részekért nem rajongtam, nem kedvelem a témát. De szerintem a sorozat összességében sokkal jobb volt, mint a Heroes. Bár…. Lehet, csak kicsit jobb :) Azt is egy éven belül láttam először. Külön érdekes, hogy Will múltjában a lányt majdnem Patrellinek hívják :)
Kedvenc jelenetek:
– Sun az érzelmeket az öklébe gyűjti és harcol vele.
– Capheus (Sun) kinyírja az egész bandát!
– szexjelenetek
– Wolfgang az aknavetővel
– Lito végre helyrehozza a hibáját
– Sun szétveri a bátyját, de igazából Sun összes harca az évadban
– Lito, Hernando, Daniela egymásra találása
– Shug és Bambie, mielőtt elárulják Riley
– Riley apja, a haverjai és az extasy
– a mexikói múzeum
– Bug 2 jelenete
– Lito Will-nek: “We had sex” XD

arcfej - 2016. 10. 24. 20:39

Basszus! Most a kommenteket olvasva esett le, hogy Nomi fiúnak született! XD Úristen! Az egész sorozat lesése alatt nem fogtam fel! Egyszerű leszbikusként kezeltem! Ettől függetlenül ez nem változtat a sorozatról alkotott összképemen, se az élményen, átértelmeznem se nagyon kell a történetet.

VvD - 2017. 06. 07. 20:17

Na én most fejeztem be az első évadot. Nem biztos, hogy jó ha nagy szavakat használok, de ez… ez hihetetlen volt. 999/10 nekem, és úgy, hogy életem legjobb sorozatának könyvelem el. Megpróbálom kifejteni.

Én sokkal inkább az akciódúsabb sorozatokat/filmeket szeretem. Nem szeretek túl sokat gondolkozni, azt szeretem, ha ki tudom tenni az agyamat a polcra és csak élvezni valami eszetlen öldöklést/búnyót/világmegváltást. Úgy indultam neki ennek a sorozatnak, hogy sokan mondják, hogy milyen jó és hogy van 8 ember aki össze lett kapcsolva. Azt hittem, hogy vmi high concept, scifi-vel és misztikummal, esetleg akár vmilyen mágiával teli sorozat lesz, napjainkban játszódva. Hát hatalmasat csalódtam az első 4 részben :D Itt rohadtul nem ez volt a lényeg, hanem inkább ilyen életképen 8 különböző kultúrából. Szóval csalódtam és már azon gondolkodtam, hogy na ennyi elég is volt ebből a szappanoperából. DE valami miatt továbbnéztem, először nem is értettem miért. Hajtott előre a vágy, hogy jobban megértsem a szereplőket, az életeiket és, hogy mi lesz a vége az adott szituációnak. Egyszerűen annyira jól és emberien volt megcsinálva mindegyik helyzet, hogy totál bele tudtam képzelni magam. Rájöttem, hogy ez a sorozat nem arról szól, hogy milyen képességeik vannak, hanem arról, hogy mind1ikük hogyan bírkózik meg a saját nehézségeivel és hogyan jut ki belőlük totál emberi tulajdonságokat használva – bátorság, szeretet, stb. Nagyon nyálasnak hangzik amit írok, de én egyszerűen megszerettem a szereplőket és érdekelt a sorsuk.

Emellett meg a kultúráknak a bemutatása… mintha valami dokumentumfilm lett volna, de a nagyon jó fajtából. Tökéletesen el tudnám hinni, hogy Indiában pont így házasodnak, és azt is, hogy Kenyába kb ilyen a helyzet jelenleg. Az a legjobb szó erre a sorozatra, hogy emberi. Hihető, személyes, közvetlen és közelebb visz a valósághoz vhogy. Elgondolkodtad és ismeretterjeszt…

Nahh, elég volt az ömlengésből, de amint látszik, nagyon megfogott a sorozat :) El is kezdem a második évadot. Azonban a szívem szakad meg, hogy elkaszálták, és nem lesz 3. évad :(((

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz