login |

Pilot-mustra: Deutschland 83 – 1×01

2015. 07. 13. 17:55 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

– Would you sacrifice everything for the Party?
– Of course.
– Also your life?
– Yes.

Ó, mekkora nosztalgiavonat érkezett Németországból az amerikai Sundance TV-re! Komolyan mondom, a szerencsére angol felirattal sugárzott Deutschland 83 előzetese alatt a New Order és a Blue Monday, majd pedig a főcím alatt szóló Major Tom Peter Schilling-től már önmagában megvett erre a kémsorozatra, mely egy fiatal NDK-s katona NSZK-s bevetését meséli el 1983-ból.

Nem tudom, hogy mindez azokat is megfogja-e, akik kimaradtak ebből a korból, de így, a 40 felé közelítve rengeteg apróságot élveztem a pilot során. Persze, ha a külsőségeket lehántjuk, akkor is teljesen rendben volt a kezdés, sőt.

DEUTSCHLAND 83 – 1×01 – 7/10

Mindez még akkor is igaz, ha nem feltétlenül az eredetiségével fog tüntetni (első körben) a Deutschland 83. A történet szerint a kelet-németek egy kémet próbálnak beépíteni a nyugat-németekhez. A gond csak az, hogy ez egy magas rangú tisztségviselő igen fiatal új segédjének lekapcsolása után megy, így kénytelenek egy tehetséges, de efféle munkában igen tapasztalatlan katonát beszervezni Stasi-ügynök nagynénje segítségével. (Akinek eleve semmi kedve hozzá, de miután egyetlen megbízásról beszélnek, végül belemegy a buliba.)

– I just want to go home.
– We all do.
– But somebody has to make sure that there is an East Germany to go home to.

Innentől kezdve klasszikus kémes sztori veszi kezdetét, előbb kiképzéssel, majd pedig az első akcióval – hál’istennek nem annyira kettős kémes a megközelítés, mint oly sok sorozatban, hiszen az NSZK-ban a főhős kvázi titkárnő szerepet tölt be, de van egy olyan érzésem, hogy a kapcsolatait építve ez elég hamar meg fog változni, és akkor indulhat az “ide is dolgozunk egy kicsit, oda is dolgozunk egy kicsit”-móka.

A fentiekből kiderül, hogy a pilot abszolút történetorientált, lefekteti az alapokat, látjuk a kiemelt szereplőket, de sok karakterizálásra nem futja, kivéve Martin/Moritz-ot. Ami nem feltétlenül baj, mert mindezt kompenzálja egyrészt a hangulat, másrészt pedig remekül átjön az, hogy milyen idők is jártak a németeknél a nyolcvanas évek elején. Minderre archív híradófelvételek is ráerősítenek egyébként.

Ez a (sok audiovizuális eszközt is felhasználó) korrajz pedig hatalmas potenciállal tölti meg a Deutschland 83-ot, hiszen ha a készítők el mernek térni a sima epizodikus megbízásoktól és ráerősítenek a “szocialista fiatal első nyugati tapasztalatai”-vonalra, arra, hogy mennyire alakul ki benne a kéthoniság, mennyire marad hű a hazájához és hogy viszonyul az eleinte megvetett, újdonsült nyugatnémet “barátaihoz”, akkor valami nagyon érdekes is kisülhet az egészből.

Azért mindenképp jár a nagy pacsi, hogy a főhős már az első részben elveszíti a “szüzességét”, rádöbben arra, hogy ez a kémesdi hatalmas tétekkel bíró játszma, és hibának nincs helye, mert valaki kőkeményen meg fogja fizetni az árát.

Első nekifutásra mindenképp berántott a Deutschland 83, de ez főképp a fent említett nosztalgikus hangulatnak köszönhető, de más tekintetben sem hiszem, hogy lemaradna a pilot a nyugati vetélytársaktól. Aztán persze kiderül, hogy a továbbiakban miképp sáfárkodnak a böhöm nagy potenciállal a készítők.

6 hozzászólás Ne habozz!

Lenry - 2015. 07. 13. 20:29

hoppáhoppáhoppáhoppá
ezt már rántom is le

aleram - 2015. 07. 13. 20:33

Szeretem a korrajzokat, de ezt most leginkább a nyelvtanulás miatt fogom elkezdeni, mert az angolnál marhára bejött a dolog.

_Peter - 2015. 07. 13. 20:56

Mein Gott ez jól hangzik, köszi az ajánlót már vadászom is.

Gedeon74 - 2015. 07. 13. 21:07

Kémtörténet? Ísztern juróp? Listára vele!

_Peter - 2015. 07. 18. 22:09

5 rész után tök jó folyamatosan. Spoiler nélkül: A hangulat nagyon adja. Aki szerette a Goodbye Lenint, nézze ezt is. A zene, a ruhák, a bútorok, mikor NDK-ban vannak Trabant… a komcsi rendszer hülyeségeiről a poénok: Hozzanak már az elvtársaknak finom kávét a hanyatló Nyugatról, a floppy lemezre is mit néztek :D vagy a srác mikor betévedt egy szupermarketbe.
Néha azért nagyvonalúnak kell lenni a kémsztori közben. Pl. az igazi Stammot mikor a keleti kémcsaj lelövi a vonaton, azután hogy? Csak elvágták a képet, de mi lett a hullával egy mozgó vonaton utazik tovább egyenruhában fejlövéssel? Legalább injekcióval intézte volna el, azt ki lehet magyarázni. Családja nem keresi? A brüsszeli akciózás is kicsit hihetetlen volt.
Azon meg már röhögök, nézek most talán 5-6 sorozatot, háromban pár részen belül jött a -zulás. Hát nyár van, meleg van. :D Azon néztem ahogy a tábornok fia hova ment (5. rész cliff), meglepő volt. Az ossi barátnő lépése is egy csavar, bár erőltetett. A tábornok lánya gondolom a helyipalvinbarbi, szép, szép. A sorozat a nyár egyik meglepetése, nagyon jó. Szerencsére hamar ráállt a fülem is, pedig régen néztem akármit is németül. (és angol felirat is van) Gondolom a vége majd az lesz Stamm ráébred az NSZK jobb.

Snoopyzit30 - 2018. 11. 22. 10:29

Ledaráltam az évadot és az egész évad is olyan 7/10 szerintem. Hatalmas nosztalgia fröccs valóban, de sehol nem lehet komolyan venni, inkább tényleg a Goodbye Lenin vonalon mozog. Mindenesetre elszórakoztatott a fiatal srác szerencsétlenkedése, szinte mindig mindent megoldott :-)

A környezet, a tárgyak stb. bemutatás tényleg nagyon autentikus. Bár azon röhögtem, hogy a nyugat-németeknél már ’83-ban ott figyelt a mikrohullámú sütő, mi ettől ugye még akkor kb. fényévekre voltunk. Legalábbis az átlag magyar biztosan.

Belenézek a 2.évadba is mindenképpen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz