login |

“Pilot”: The Outcast – írta Réka

2015. 07. 15. 14:59 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, minisorozat,

A The Outcast előzetesével BBC megint megvett kilóra, akárcsak a The Casual Vacancy trailerjével. Romantikus, idilli, kövér zöld legelők, Anglia, szemetgyönyörködtető fényképezés, kiváló zene. A 2 részes minisorozat főszereplője az 50-es évek világa, a kosztümök, a jazz és a big band, vörös rúzsos ajkak, keménykalapok, apáikat nem ismerő gyerekek.

Adott egy szikrázóan kék szemű, szeplős kisfiú, Lewis (Finn Elliot), és az ő édesanyja, Lizzie (Hattie Morahan), a történet magja kettejük szoros kapcsolata. A háború alatt szolgálatban lévő apa, Gilbert (Greg Wise) hazaérkezésével felbolydul Lewis világa, hiszen ő és Lewis alig ismerik egymást, utóbbi már nem is emlékszik apjára, Gilbert pedig nem tudja, hogyan legyen a fiú apja.

A tragédia pedig innen gyökerezik, hiszen a kettejük közti kapocs, Lizzie, tragikus körülmények között, Lewis szeme láttára huny el.

Itt pedig fel is csaphatjuk a receptes könyvet, mitől lesz egy kamasz depressziós, önmagát bántalmazó? A gyermek Lewis-on senki sem segít. Nem beszélgetnek vele, nem tudja feldolgozni a traumát, ráadásul az apja rövid időn belül új asszonyt hoz a házhoz. A barátai sem tudják kezelni a helyzetet, de ki az, aki a halálról egy gyászolónak bármit is tud mondani?

Ma nyilván pszichológushoz vinnék a fiút, de akkoriban ennek nem volt divatja. Gilbert képtelen megnyílni felé, nem tud a fiával kapcsolatot létesíteni, csupán csak arra futja, hogy ‘You are a burden.’, azaz ‘Csak terhemre vagy.’

A The Outcast egy könyvadaptáció. Sadie Jones regényét sajnos nem olvastam, magyarul nem is adták ki, így azt, hogy hű-e a könyvhöz, vagy sem, nem tudom megítélni.

A sorozat történetvezetése lassú, ráérős, a sorozat vérbeli karakterdráma. Lewis kamaszként (George MacKay) is gyötrődik, egyre súlyosabb teher számára a trauma, amelyet képtelen feldolgozni. Egyetlen szereplő áll az oldalán, Kit, a család ismerőseinek fiatal lánya. Miközben nézzük a sorozatot, láthatjuk, hogy a főhős karakterében van egy csipet a Zabhegyező Holden Caulfieldjéből, csak amíg Holden a lét elviselhetetlen könnyűségétől szenved, addig Lewis sebei szívbemarkoló mélységben gyökereznek.

A második részre egyetlen kérdés marad a levegőben, mi lesz a fiú sorsa? Lesz-e gyógyír a sebére, lesz-e valaki, akinek meg tud nyílni?

A The Outcast hátránya, hogy kissé kiszámítható, és a szülőkön és Lewis-on kívül a többi karakter túlságosan egysíkú, lásd a pletykáló ismerősök serege. Mindamellett érdekes korrajz és érzékletesen adja át egy trauma velejáróit. És ivel kellőképpen megkapó volt a végeredmény, az értékelésem 7/10 lenne.

4 hozzászólás Ne habozz!

ayren - 2015. 07. 15. 17:09

Jó angol karakterdrámát bármikor szívesen bepróbálok, úgyhogy felkeltetted az érdeklődésemet, köszi!

majomka - 2015. 07. 15. 23:02

Még tegnap belekezdtem az alkotásba, hogy igazi sorozat feeling legyen feldaraboltam mindkét részt még 3 részre, így 6 részes a sorozat számomra. :)Szeretem mostanában az ilyen, nemcsak az agynak, de a szemnek is szép sorozatokat (pl. peaky blinders, glue, outlander, reign, penny dreadfull). Lehet csak öregszem. Úgy látszik mostanság divat lett a szemet gyönyörködtető fényképezés. Nagyon helyes!

gromit - 2015. 07. 16. 00:47

és végignéztem úgy, hogy nem jöttem rá, honnan ismerős a srác. aztán itt leírva látva a nevet rögtön beugrott, hogy Joe volt a Pride-ban. ó, mennyit számít a hajviselet…

Dor Ka - 2015. 07. 29. 11:26

nekem vmiért rögtön Ian McEwan “Vágy és vezeklése” ugrott be, nem tudom miért… talán az is ennyire baljóslatú/melankolikus atmoszférát teremtett, nemcsak a film, de a regény is. nagyon tetszett ez a két rész, úgyh biztos valahogy beszerzem könyvben is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz