login |

Grace and Frankie: az 1. évad – írta El-ahrairah

2015. 07. 19. 16:43 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: kritika,

A Netflix új komédiája idén májusban indult, és a számos húzónév (Jane Fonda, Lily Tomlin, Martin Sheen, Sam Waterston), valamint a Friends készítőjének szerepvállalása ellenére sem övezte különösebben nagy érdeklődés.

Mivel engem mindig érdekelnek a különlegesebb sorozatkoncepciók, így tudtam, hogy bele fogok majd nézni, bár az előzetesek alapján én sem voltam meggyőzve róla, hogy tetszeni is fog. Végül azonban nagyon kellemesen csalódtam, és éppen annyira jól szórakoztam, mint a hasonlóan egyedi, bár egészen más stílusú Unbreakable Kimmy Schmidt esetében.

Az alapfelállás érdekes, bár nem túl bonyolult: adott két feleség, akik a férjeiken keresztül ugyan jól ismerik, de nem túlzottan kedvelik egymást. Amikor aztán egy vacsoránál a két férfi bevallja, hogy igazából húsz éve egymás szeretői, és ráadásul szeretnének összeházasodni, az alapjaiban rengeti meg mindkettejük életét, és kénytelenek valamennyire összebarátkozni.

Mindehhez persze extra csavart jelent az, hogy mindannyian túl vannak már életük delén.

I haven’t had a cigarette since smoking was good for you.

Két főhősnőnk ahogy illik, tűz és víz. Grace az ex-karrierista, pedáns, enyhén neurotikus és kicsit sznob „úrinő”, míg Frankie a sztereotip kiöregedett hippilány, kertben termesztett biozöldségekkel, hallucinogén teákkal, meditációval és bizarr nevű örökbefogadott gyerekekkel egyetemben.

Elsőre úgy tűnhet, hogy a sorozat kizárólag kettejük dinamikájára épít, de a készítők valószínűleg hamar rájöttek, hogy ez kevés lesz, és erőteljesen rágyúrtak a mellékkarakterekre.

Betekintést kapunk abba, ahogy a két férj próbál lavírozni a döntésük következményei között, és a szituációt kezelni próbáló, már felnőtt gyerekek (két fiú-két lány) életébe is, akik az alapkonfliktushoz való viszonyuk mellett a maguk problémáival is színesítik a palettát.

Why don’t we have a therapist here? We had one, when the dog died!

Az egész egyveleg engem leginkább egy könnyedebb, humorosabb Brothers and Sisters-re emlékeztetett, az alapkonfliktus itt is az, hogy mihez kezd egy család, aminek fenekestül felfordult az élete.

A karakterek, és a felmerülő szituációk érdekesek és életszerűek, a humor pedig, ha nem is frenetikus, de végig kellemesen megmosolyogtat. Szerencsére a poénok sokfélék és színesek, nem korlátozódnak az „öreg emberek nem értik a modern világot és ez vicces”-vonalra, noha előfordul az is. A dráma jól van kifejtve, valamennyi szereplővel lehet együtt érezni, számomra nem volt olyan karakter, akit kifejezetten utáltam, vagy feleslegesnek éreztem volna.

A történetvezetés a Netflix többi sorozatához hasonlóan minőségi. A kevesebb résznek köszönhetően nincsenek túlnyújtva a konfliktusok, és a karakterfejlődés is tempósan halad előre.

Eleinte főként Grace van a középpontban, aki nehezebben viseli a férje árulását, különösen miután rájön, hogy igazából már évtizedek óta elhidegültek egymástól. Frankie látszólag hatékonyabban kezeli a kialakult helyzetet, de az évad végére kiderül, hogy valójában ő az, aki nem áll készen arra, hogy továbblépjen.

A két történetszál közti átmenetnél kicsit lankad a sorozat lendülete, de a humor és a jól megformált mellékszereplők ilyenkor is megakadályozzák, hogy unalomba fulladjon.

Az évadvégi csattanó/cliffhanger kicsit feleslegesnek érződött, de bízom a készítőkben, hogy jól használják majd fel a továbbiakban.

– You know, he is just a great guy. He is fun, he is handsome…
– He ate his best friend.
– What?
– You remember the plane crash in Siberia with his friend Harris, who told him to eat him so that they both wouldn’t die. He wrote a book about that. He really should have called that one The Explorer Inside Me.

Összességében remekül szórakoztam a sorozaton, az egyedi alapfelállásból sikerült kihozniuk a maximumot, és bőven maradt még potenciál a már berendelt második évadra is.

Akinek felkeltette az érdeklődését a sorozat, az bátran vágjon bele, aki pedig az első rész után dobná a sorozatot, annak érdemes lehet még a másodikat is bepróbálni, a konfliktus és a szereplők hátterének bemutatása miatt az elsőben még nem tudnak igazán kibontakozni a karakterek, márpedig ez a sorozat fő erőssége.

9 hozzászólás Ne habozz!

Eny - 2015. 07. 19. 17:21

en megneztem a sorit, nekem is bejott
koszi,h irtal rola :)

DarylD - 2015. 07. 19. 18:38

A pilot után elkaszáltam, de aztán valamiért mégis elindítottam a következő részt, és milyen jól tettem!:)
Nem tökéletes sorozat, komédiának gyenge, de ha dramedynek fogja fel az ember egész érdekes. Tényleg tele van remek karakterekkel, többeket is megszerettem, lehet nekik végig drukkolni, hogy valami normálisabb irányba fordítsák életüket. A cast is jól lett összerakva, a fő négyesfogat zseniális volt. És ahogy megszoktam a sorozat humorát röhögtem is rajta egyre többet.
Szóval nálam olyan 7,5/10, az elején nehezebben fogyasztottam, de így visszagondolva kár lett volna kihagyni.

Gabe - 2015. 07. 19. 19:02

Nekem hatalmas csalódás. A showrunner és a minőségi cast miatt nagyon sokat vártam tőle, az előzetes is tetszett, de nagyon félrevitt. Komédiát vártam és ahogy DarylD írja, inkább dramedy, de szerintem annak is gyenge, nincs benne semmi új, a humor még megmosolyogtatásra sem volt képes, vánszorog az egész. Két rész után kaszáltam, pedig arra készültem, hogy simán végignézem egy nap alatt az egész évadot. Valamiért egy Jack&Bobby minőséget vártam volna tőle, de ez nem jött össze.

Zizi - 2015. 07. 20. 02:13

Nekem összességében tetszett, mondjuk szerintem nálam ez annak is köszönhető, hogy darálni tudtam, mert hetiben nem biztos, hogy ilyen bátran kijelenteném… persze az évadot, akkor is befejeztem volna :)
várom a 2. évadot…

alexis - 2015. 07. 20. 07:05

20 perc után dobtam. Inkább Vicious, a 2. évad most ért véget, vadul nevettem végig. :)

HoC - 2015. 07. 20. 08:29

Pont tegnap “dobta fel” a Netflix, megnéztem az első részt, nem volt rossz, de nem néztem tovább.
Ha nem vicces, akkor kasza, mert az érett karakterek humorát általában szeretem, szenvedéseit viszont messzire kerülöm.

Isteee - 2015. 07. 21. 19:26

Az utolsó rész volt nálam csalódás. Egyébként néha hatalmas dumák vannak benne, szórakoztató.

FrankLuck - 2015. 08. 17. 14:39

Köszi az írást, kár lett volna kihagyni!
Három rész után megvett kilóra, nagyon jó karakterek, a mellékszereplők is mind érdekesek.

Snoopyzit30 - 2016. 05. 20. 09:31

Erre a sorozatra azt lehet mondani, hogy bájos. Tényleg. Még a kissé meghökkentő alapszituáció ellenére is, a meleg pár nem visszataszító, inkább sajnálja őket az ember és próbál velük együtt érezni. Az 1. rész még valóban csak az alapok felvázolásával telik, így nem szabad csak ez alapján megítélni a sorozatot. Jane Fonda telitalálat a szerepre (engem kicsit a Monster-in-Law-beli szerepére emlékeztetett, ahol imádtam a játékát) és Lily Tomlin is kiemelkedően jó, a férfiak csak asszisztálnak a két feleségnek. A gyerekeik is nagyon jó karakterek, tényleg nem lehet panaszunk. Ami kicsit elgondolkodtat, hogy a szereplők – megint – mennyire gazdagok, azért azt megnézném, hogy mit tudnának azzal a szituval kezdeni, hogy nincs mindenkinek x db háza, ahova különköltözhet.
A sorozat műfaja szerintem egyáltalán nem komédia még ha annak is akar látszani, inkább dráma, de a poénok miatt lehet rá mondani, hogy egy nem megszokott dramedy. Valahogy nekem az Orange is the new black-et is eszembe juttatja, mert az is komédiának akar látszani, pedig full dráma az egész pár jó poénnal.
Fél nap alatt lenyomtam az egész évadot és tudtam volna még tovább nézni. Még jó, hogy van 2. évad és lesz 3. is. :)
Én megajánlok 8/10-et ennek a sorozatnak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz