login |

Togetherness: az 1. évad – írta Wall-E

2015. 07. 20. 14:50 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: kritika,

Az HBO az utóbbi években nem igazán, vagy csak nagyon ritkán nyúlt igazán mellé minőség tekintetében, ha az adott téma nem is fogott meg mindenkit igazán, a színvonalra, a kivitelezésre nem lehetett panaszunk.

Ez a helyzet a Togetherness esetében is, amely huszonöt perces formátuma ellenére elsősorban igazi karakterdráma, helyenként remek humorral kiegészülve. human a pilotkritikában nem volt teljesen meggyőződve a sorozat létjogosultságáról, erényei mellett némileg unalmasnak értékelte, én azonban nagyon megszerettem a 8 részes első szezont, hiszen a történet jellegéből adódó “egyszerűségében” – mely szimplán egy házaspárnak, valamint a feleség nővérének és a férj legjobb barátjának életét mutatja be – is egyedi pillanatokat szállít.

A castingnak és a jól megírt karaktereiknek köszönhetően nagyon emberközeli lett a sorozat, tényleg hihetően ábrázolnak olyan alapvető emberi problémákat, mint önmagunk elvesztése, megismerése, keresése, vagy a vívódás, hogy magunk mögött hagyjuk a biztonságot, és megpróbálkozzunk azokkal a dolgokkal, melyekre igazán vágyunk.

Természetesen történik egy, s más a sorozatban, remek, független filmes eszközökkel komponált jelenteket láthatunk, de a Togetherness valójában a karakterekről szól. Aki ad egy esélyt az első évadnak, és követi a szereplőket, annak rengeteg egyszerű és szép emberi pillanatban lesz része, valamint helyenként elképesztően vicces szituációkban is.

Igazából minden, ami szívszorító, a feelgood, illetve a komédia is kap teret, a sorozat nagy erőssége számomra pedig az, hogy mindez egységesen van tálalva, van saját hangja, karaktere a sorozatnak, a szereplők pedig tényleg valóságosnak hatnak, könnyű velük azonosulni.

Mindez pedig az utóbbi évek egyik legjobb zeneválasztásaival karöltve, amivel sorozatban találkozhattunk, számomra telitalálat volt. Ez tipikusan annak az esete, amikor a kiválasztott számok valóban hangulati többletet adnak a jelenetekhez és a történetmesélés kiegészítő eszközei is. Jó példa erre a Lonesome Dreams című csodálatos Lord Huron-dal, miközben az egyik főszereplő vezetés közben a messzeséget bámulja, s a szabadság egy ritka pillanatát éli meg.

Az évadra én nyugodt szívvel adok 8/10-et, ugyanakkor a sorozat valószínűleg megosztó, de aki szereti az önmagáért való karakterdrámát, és szívesen tölt időt a karakterekkel, annak mindenképpen egy nagyon szórakoztató élmény lehet, ráadásul a mindössze nyolc epizód néhány óra alatt megtekinthető.

A Togetherness egyik fő szála Brett és Michelle házaséletének alakulása, akiknek a hosszú együtt töltött évek és a gyerekvállalás után lassan rá kell döbbenniük, hogy saját egyéniségük csorbát szenvedett a szürke hétköznapok egymásutániságában, Így pedig már egymáshoz sem tudnak úgy viszonyulni, ahogy két szerelmes ember tenné ideális esetben, s a nyilvánvaló hatalmas szeretet mellett negatív érzéseket is táplálnak kapcsolatukkal és a másikkal szemben.

Ennek egy fontos eleme a munkahelyi elégedetlenség, Brett hangmérnök egy hollywoodi stúdióban, a munkát alapvetően inspirálónak találja, azonban nem kap teret a kreativitásra, sokkal inkább fojtogatónak éli meg a közeget, hiszen ez részben megoldást jelenthetne számára, hogy ne csak a házasságában, hanem szimplán saját magáért is értékes személy lehessen.

A tovább mögött folytatom pár spoilerrel.

Ez a szál több elképesztően hangulatos jelenetet is hoz, mint amikor Brett az utcán állva veszi fel egy madár hangját, miközben emberek kerülgetik a dolguk után sietve, ő azonban fülessel a fején csak a madarat érzékeli, s ez a néhány pillanat emlékezteti mindarra, amit szeret a munkájában, illetve az életben.

Brett és Michelle szexuális életének problémái, illetve hiánya szintén életük jelenlegi alakulásából adódik. Michelle szerepjátékkal próbálja feldobni a teljesen unalomba fulladó rutint, mely átvette az irányítást életüknek ebben a részében is, azonban valós megoldást nem igazán találnak, annyira máshol járnak fejben és lélekben, így két valaha szerelmes ember képtelenné válik a valóban természetes, önmagából adódó intimitásra, mely egykor megvolt köztük, s melyhez szeretnének visszatalálni.

Brett idővel egyre jobban elmerül önmaga keresésében, illetve az élet pillanatainak megélésében, s nagyon furcsa helyzetekbe is keveredik például Lindának köszönhetően, aki egy nagyon különös, furcsa, szabadszellemű nő. Ő megmutatja Brettnek, hogy gyakorlatilag az egész életét a kötelességeinek rendelte alá, s közben a saját szükségleteire szinte semmi figyelmet nem fordított, így gyakorlatilag már nem is igazán tud lazítani. Nagyon vicces pillanat, ahogy a dühös Brett Linda unszolására befekszik egy félig kiásott “sírba”, s hagyja, hogy Linda ágakkal takarja be, hogy egy rövid időre eggyé váljon a természettel.

Mindeközben Michelle is a saját útját keresi, s megismerkedik Daviddel, egy elvált apával, aki saját iskolát szeretne alapítani, ahol a gyerekek úgy nőhetnek fel, hogy együtt tanulnak mindenféle származású és társadalmi helyzetű családok gyerekeivel. Ez pedig inspirálja Michelle-t, aki a kislánya számára egy jobb helyet szeretne, olyat, ahol az emberek törődnek egymással, s eközben egyre inkább ráébred, hogy nem csak a családjával szemben törődő, hanem egy olyan személyiség, aki egyébként is segíteni és a közösségért dolgozni szeretne.

David személyében olyan embert talált, akivel könnyen tud beszélgetni és aki apró, de szép pillanatokkal ajándékozza meg. Ez a szál adta az évad cliffhangerét is, hiszen egy közös utazás alkalmával Michelle végül enged a vágyainak és együtt töltik az éjszakát, miközben Brett úton van hozzá, hogy helyrehozza a dolgokat.

A másik két főszereplő, Alex és Tina szálai részben hasonló kérdések körül forognak, de ők még nem találták meg a helyüket az életben.

Alex színészi ambíciókat hordoz, azonban az áttörés továbbra sem akar megérkezni, míg Tina, Michelle nővére egy újabb szakítás után ismét egyedül marad. Kettejük alakuló barátsága azonban hamar komplikálttá válik, hiszen Alex érzései egyre komolyodnak, melyeket Tina nem igazán tud viszonozni annak ellenére, hogy kimutatja, számára is nagyon fontossá vált Alex. Ehelyett egy gazdag producer, Larry oldalán a biztonságot választja, nem akar szembenézni a bizonytalannal, az esetleges egyedülléttel, illetve bonyolultabb érzésekkel.

Nagyon megható látni, hogy Alex bár dühös a helyzet miatt, barátként továbbra is Tina mellett marad, veszekedéseik ellenére érzelmi támaszt nyújt, illetve segítséget a hétköznapok problémáiban. Karakterfejlődésének fontos lépcsője, hogy végül úgy dönt, tesz azért, amit valóban akar, s nem hazudja többé azt magának, hogy nem érdemli meg, vagy hogy kevés ahhoz, amit igazán akar, s egy biciklit ellopva virággal a kezében beállít Tinához, hogy végre teljesen őszinte legyen.

Mit is mondhatnék még? Ezek után ki ne lenne kíváncsi a folytatásra? Szerencsére a második évad berendelésre került, így várjuk szeretettel.

3 hozzászólás Ne habozz!

aleram - 2015. 07. 20. 18:50

Abszolút egyetértek a poszttal, nekem (nyilván azért mert még soha nem voltam házas, több gyerekkel) Tina és Alex szála volt az érdekesebb, de tényleg nagyszerű, egyedi atmoszférája volt a sorozatnak, és úgy volt életszerű, hogy nem volt unalmas. Talán az első résznél nem erre számítottam, de amint ráéreztem, tudtam, hogy mit várjak, azt meg is kaptam minden héten, HBO minőségben.

Eny - 2015. 07. 20. 20:03

nagyon varom a folytatast . nekem tutti bejott.
koszi,h irtal rola

Réka - 2015. 07. 21. 10:19

Elkaszáltam az évad felénél, én sajnos beleuntam, és a karaktereket sem éreztem igazán színesnek, nekem egysíkúak lettek. Az asszonyossá vált anyuka, a papucs férj, a nyomi haver meg a dögös tesó – teljesen predesztináltak voltak – számomra.

Pl. a Girls szerintem klasszikusokkal jobb dramedy, de annak megint más a témája.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz