login |

Zoo: 3 rész után

2015. 07. 21. 19:10 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: kritika,

For centuries, mankind has been the dominant species. We’ve domesticated animals, locked them up, killed them for sport. But what if, all across the globe, the animals decided: “no more”? What if they finally decided to fight back?

Ha a második rész után írok, akkor még sokkal lelkesebb lettem volna a Zoo-val kapcsolatban, de sebaj. Csak jelezni akartam, hogy szerintem is nagyjából közepes volt a CBS nyári újoncának pilotja, mint ahogy human írta a kritikájában, de inkább a másik irányba mozdult el, kellemesen szórakoztató, ingermentes popcorn ígéretét nyújtotta.

Ugye a sorozat arról szól, hogy a világon mindenfele állatok kezdenek el igen furcsán viselkedni, tudatosan gyilkolni, s páran el is kezdenek nyomozni az ügyben, hogy kiderítsék, hogy valami multis összeesküvés van-e a dolog mögött, vagy egyszerűen az állatok léptek evolúciójuk következő lépcsőfokára. (Ajánlom a fenti idézetet, az a sorozat kvázi előfőcíme, az epizódok előtti kötelező narráció.)

Oké, két dolgot leszögezek az elején: tudományos dolgok ide, komolykodás oda, a Zoo egy fun popcorn sorozatnak készült, amit hátradőlve lehet élvezni, ha az ember függetleníti magát bizonyos dolgoktól. Viszont az is igaz, hogy olyan lett a végeredmény, aminek kábé minden momentumát, snittjét, mondatát körbe tudja röhögni az, aki úgy áll hozzá. (Szóval baráti társaságban, pizza-sör kombó mellett a szórakozás egy másféle szintjét nyújthatja, Billy Burke meg tényleg viccesen hiteltelen a szerepben.)

– What’s it saying?
– It’s, uh… spiking in the hyper-gamma frequencies.
– What does that mean?
– I don’t know. Because lion’s brains don’t have hyper-gamma frequencies.

Én egyelőre még nem esek bele az utóbbi nézőcsoportba, de legalább kezdem érteni, hogy az Under The Dome hogy lehet még sokak szerint abszolút jól átgondolt és kivitelezett high concept sorozat kabaré helyett. A Zoo nagyjából hasonlóan képtelennek tűnő dolgokra épül, és megkíván egyfajta nézői cinkosságot.

Egy biztos: a Zoo átívelős sorozat. Ráadásul egy globális high concept. Az egyik oldalról egy összeesküvés elméletben hívó újságíró kezd el Amerikában nyomozni egy állatszakival oroszlántámadások után. A másik oldalról pedig Botswanában kerül sor fura oroszlántámadásokra, amire egy korábban őrültnek bélyegzett tudós kvázi idegenvezető fia és helyi barátja mozdul rá. Nyomozgatás, felderítés, a szokásos dolgok zajlanak.

Az afrikai szál később Franciaországba és Japánba mozdul el, sőt, kapunk szlovén vonalat is. Az oroszlánok után pedig farkasok, denevérek, macskák és kutyák kezdenek bizarr, rájuk nem jellemző dolgokat művelni – bizonyos emberek igen nagy sajnálatára.

A sajátmagukra nem jellemző módon, kvázi gyakorlásból gyilkoló, intelligensen, számító módon viselkedő állatok ellenében (ugyancsak vicces elem, de mondom, partner vagyok) feltűnik egy rejtélyes csoport, akik arról kezdenek el beszélni, hogy a világ sorsa múlik azon, hogy hőseink melléjük állnak-e. Szóval nem gurigáznak sz*rral, rögtön az elején szembesítenek minket a nagy harci helyzettel. (Bár ez még mindig jobb, mint az Extant főcímébe beépített ‘extinct’ kiírás.)

Mindezt fura módon elég könnyed és baromira súlytalan mesélés mellett prezentálják, érződik, hogy regény az alapja a sorozatnak, még akkor is, ha tippre szinte semmiben sem követik James Patterson könyvének történéseit. Nem arról van szó, hogy poénra vennék a dolgot a készítők, egyszerűen csak minden magától értetődően kanyarodik, az egyik nyom elvezet a másikig, nincs semmi dilemmázás benne, mintha mindenki elindult volna egy számára előre kitaposott ösvényen (értsd: nem sandbox a sorozat), s nem ő dönti el, hogy hol köt ki az út végén.

Az első két rész 6/10-e után a harmadik 3-4/10 körül mozgott – mert végre elkezdtek karakterizálni, illetve mert megpróbálkoztak ezzel, elég esetlen módon. De végülis az a lényeg, hogy ez a 3 rész jelentette az alapozást, a csapattoborzást, hiszen az epizód végére összefutott a 2 (3) külön szál, megjelent egy új karakter, afféle nagyfőnök, és mostantól kezdve a töredezett koncepcióból lehet egy egységes.

Részemről mindenképp maradok, hogy lássam, miképp akarják megjátszani ezt a helyzetet. De, meg kell valljam, hogy ez az 1×03-ban elindított börtönös/farkasos vonal egyelőre rémisztően hidegen hagyott. Meglettem volna a főhősökkel és a láthatatlan ellenséggel.

Már csak az a kérdés, hogy kinek kellene itt “szurkolni”? Az embereknek vagy az állatoknak? Ehh, nem állatbarátoknak való a Zoo.

10 hozzászólás Ne habozz!

Marcipáncica - 2015. 07. 21. 19:25

Na akkor az utolsó mondat nálam el is döntötte hogy mi legyen… :/

gogo - 2015. 07. 21. 20:30

Az a Revoultionos koma?

Hiroshima32 - 2015. 07. 21. 20:36

Én a farkasokkal – és a sorozattal egyelőre – vagyok.

Dunna - 2015. 07. 21. 21:06

Kellemes kis sorozat :D
Bár 3. résznél nem értettem, a börtönőröknél nem szokott valami fegyver lenni, vagy nem használhatják? Csakhogy 6-7 farkas bevett egy egész börtönt, azt felgyújtották és közben kiszabadítottak egy rabot.
Várom a folytatást!

winnie - 2015. 07. 21. 21:11

lehet, hogy nincs, nem értek hozzá (nem akarják, hogy valaki elvegye tőlük?) – itt a fegyverszobába be akartak rohanni, de egyelőre még nem szabadult ki a rab.

Dunna - 2015. 07. 21. 21:34

Jah végülis az lehetséges. Bár legalább akkor az ajtót zárták volna be maguk mögött, hogy a farkasok ne tudjanak össze-vissza utánuk meg jobbra balra szaladgálni. Azt csaknem tudják még kinyitni. Úgy tűnt, hogy egy nagy létszámú óvodás csoport is áthatolhatott volna ezen a biztonsági védelmen :D
Bár biztos van logikus válasz az én problémáimra itt az epizód végén, mert ugye én sem tudom, hogy kell egy börtönt üzemeltetni meg védeni.(mi lett volna, ha vmelyik rabért fegyveres erők mennek, hogy kiszabadítsák, ha néhány állat ezt tette.. rossz belegondolni :D )

winnie - 2015. 07. 21. 22:08

jaja, alapvetően én is kifejezetten viccesnek találtam az egészet. de nem nagyon akartam belegondolni, hogy mekkora sansz van effélére.

kisanna - 2015. 07. 22. 09:44

nekem csak addig tetszett, amíg nem jött be ez a világméretű összeesküvés-cucc a szupertitkos csapattal, meg hogy összeengedik ezt a pár arcot, mert rajtuk múlik a világ sorsa…
ó c’mon…

cart - 2015. 07. 22. 16:37

Érdekes sorozat, maradok még én is.

Thomas - 2015. 10. 13. 20:57

Most nekiálltam egy darának, és egyelőre eddig jutottam. A pilot baromira tetszett, a 2 szál pont elég lett volna, és akkor nem is éreztem azt, hogy minden jelenet után helyszínt váltunk, pont jól volt megoldva. Az 1×02 is még teljesen rendben volt, bár azt a szlovéniai szálat már feleslegesnek éreztem. De aztán az 1×03-ban hirtelen annyi szereplő, szál, meg helyszín lett, hogy egy nagy katyvasznak éreztem az egészet. Mire kezdtem volna beleélni magam egy szálba, már váltottunk is. Na most a csapat összeszedésével remélhetőleg ilyen többet nem lesz, de ez a rész nekem sem tetszett. És a legrosszabb az az őrült volt a börtönben, azzal fogalmam sincs, hogy mit akarnak kezdeni, de ő aztán nekem sehogy sem illik ebbe az egészbe. Szóval most már kevésbé lelkesen, mint a 2. rész után, de azért folytatom majd.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz