login |

Pilot-mustra: Cordon – 1×01

2015. 07. 22. 17:30 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Most, hogy a BBC4 elkezdte adni a Cordon-t és a forrás angol feliratos, úgy illő, hogy írjunk erről a belga járványos sorozatról. Főleg, hogy az amerikai CW is berendelte a feldolgozást Containment címmel, amire most, hogy láttam az eredetit, marha kíváncsi lettem.

Igen, Belgium is létezik. Oké, eddig is létezett, hiszen a Viasat adja a Nyomtalanl Belgiumban-t (Vermist) és a Gyilkos körzetet (Zone stad), korábban pedig láthattuk a Matrioshki-t (azóta is várjuk a 2. szezont…), az Amika-t, a Háborús éveket (In Vlaamse Velden), de a junkie-k érdeklődését szerint ez a sorozat keltheti fel igazán. Főleg, hogy az alapkoncepció igen egyszerű: Antwerpen városának egy részét egy vélt vírusfertőzés miatt elszeparálják – aki “bent” maradt, az nem jöhet ki, míg nem tisztázódik a helyzet. És mindenki tippelhet, hogy a kezdetben 48 órásra tervezett kordon vajon valóban csak két napos világtól való elzárást jelent-e.

CORDON – 1×01 – 7/10

 

A pilot elején egy afgán menekült érkezik hajón Belgiumban, gyaníthatóan a vírusgazda, majd megismerünk jó pár karaktert, akik a sorozat kiemelt szereplői lesznek: egy főrendőrt és az ő számítógépes adatmentő barátnőjét, egy készenléti zsarut, egy orvost, egy tanárnőt (és egy iskoláscsoportot, mely tagjai között ott a saját gyereke is), egy veterán újságírót, egy terhes tinilányt, és még másokat is.

És ezen ismerkedés közben páran elkezdenek influenzára hajazó tüneteket produkálni a helyi vírustani intézetben, amit menten le is zárnak, hogy elejét vegyék a nagyobb bajnak. S közben a rendőrség bevonásával elkezdik kutatni a forrást, s megindul a hajsza annak érdekébe, hogy sikeresen izolálják a járványt. Ami, mint az a címből kiderül, csak igen drasztikus megoldás révén lehetséges.

A kiemelt karakterek egy része bent van, másik része kint, van, aki csak sodródik az eseményekkel, van, aki szagot fog és akcióba lép, de így vagy úgy mindnyájan központi karakterekké válnak, vagy éppen rajtuk keresztül láthatjuk azt, hogy miképp csapódik le ez a különleges helyzet az átlagemberen.

Az átlagemberek mellett láthatjuk, hogy az orvosok munkáját is, valamint a hatalmi szervek működését, a kormányzati oldalt, mely természetesen nem túlságosan őszinte a lakossággal, de hiába befolyásolják a médiát, idővel ki kell pattannia az igazságnak, ami nemcsak a belső viszonyokat kavarhatja fel, hanem a Falon kívülieket is.

Bizarr módon aktuális lehet a Cordon falazós megoldása, mint ahogy az illegális menekültes szál is – utóbbi húzással még inkább lehet gerjeszteni a belső feszültséget, hiszen mindenki el tudja képzelni, hogy a lakosság egy része számára ez olaj lehet a tűzre. De ezen olaj nélkül is komoly eset- és embertanulmány a sorozat.

Oké, a ‘tanulmány’ erős kifejezés, nyilván nem valami mélyelemzésre kell számítani, hanem közönségbarát tálalásra, de a maga módján jól kezeli a kérdést a Cordon.

Nyilván nem jelentenek újdonságot a felvetett kérdések, mi is el tudjuk képzelni, hogy mire képes a tömeghisztéria, mihez folyamodnak egyes emberek saját boldogulásuk és túlélésük érdekében, de efféle sorozatokból nem készül sok, így a Cordon mindenképpen hatásos és elgondolkodtató lehet, ha jól használják ki a készítők az alaphelyzetet és nem csak azokat a köröket futják le, amiket szokás.

Azt pedig szokás szerint előnynek könyvelném el, hogy nem amerikai a sorozat. Nincs annyira túlhúzva az előadásmód, nem csak a pulzusszám növelésére mennek rá és nem kap minden jelenet harsogó zenei aláfestést vagy éppen melankolikus popszámot. Persze a nyersebbnek tűnő stílus nem jelenti azt, hogy nem lenne profi a Cordon megvalósítása – el is gondolkoztam a nézése közben, hogy basszus, egy magyar változatot biztos, hogy megnéznék belőle.

Szóval a kezdés, annak ellenére, hogy alapozó volt, tetszett, főleg, mert tudtam, hogy utána nézhetem a második részt is – utána a többi is leszaladt sorban. Akinek bejön ez, az emberi tényezőre és a konfliktusokra koncentráló stílus, ahol nem feltétlenül a gyógymód keresése vagy a egy nagy központi rejtély dominál, annak mindenképp érdemes egy esélyt adnia a Cordon-nak.

(Főleg, hogy napokon belül kijön a 9. és a 10. rész is, vagyis egy hétvégén ledarálhatóvá válik a sorozat az angolosok számára.)

És, mint mondtam, jöhet a Containment a CW-n, aminek még nem néztem meg az előzetesét, így nem tudom, hogy mennyiben fog hasonlítani sztori vagy karakterek szintjén a belga változatra, de tippre a pilot eléggé hasonló lesz, a későbbiekben pedig nyilván eltér majd a két sztori. (A karakterek nevei mindenesetre viccesen és szinte 100%-ban megegyeznek.)

4 hozzászólás Ne habozz!

Zsu - 2015. 07. 22. 19:16

Köszi az írást, felkeltetted az érdeklődésem, úgyhogy tuti bepróbálom. Nagyon szeretem a járványos témát, na meg, h nem angol/amerikai a sorozat. üdítő élmény más nemzetek filmjeit/sorozatait is nézni.

daniferi - 2015. 07. 24. 20:29

Én bepróbáltam, kicsit fura volt először a nyelv, kellett kis idő, míg hozzászoktam, sőt, volt, hogy vissza kellett tekernem, mi is volt a felirat :)

Így öt rész után bátran ajánlom mindenkinek, tényleg szuper, ahogy az ember beleláthat abba, milyen lehet egy hétköznapi ember számára az ilyen. Durva belegondolni, hogy ez itt játszódik a szomszédban, de akár itt nálunk is megtörténhet… sőt, a városom egy részét is elképzeltem, ahogy lezárják.

gromit - 2015. 07. 26. 23:41

elsőre 5 perc után félreraktam darára (a fejemet fogtam a gyerekcsoporttól, milyen hülye ötlet már vírustani intézetbe osztálykirándulni?), aztán kissé bizarr módon akkor vettem elő megint, amikor elkeveredtem Antwerpenbe és javában dúlt az ebola Afrikában (amit amúgy az intézet valódi létező megfelelőjében azonosítottak annó)

szóval kicsit nehezen indult, de aztán nagyon belejött, hatalmas magasságokba, illetve mélységekbe vitt el.

és rossz belegondolni, hogy a hatóságok mennyire fel voltak készülve (pikkpakk lett a hajókonténeres zár), és hogy amúgy mennyire nem.

9 rész után viszont a befejezés nekem nem tetszett.

gromit - 2015. 11. 18. 02:07

ó, ez eddig elkerülte a figyelmemet, pedig nyári a hír, lesz 2. évad, nem sokkal a poszt után kezdték el a forgatást, ami a tervek szerint januárig tart.
A történetet ott folytatják, ahol az abbahagyták, lesz elég sok visszatérő és lesznek új szereplők is.

Így kicsit átértékelhetem azt a befejezést is magamban :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz