login |

Sorozatreboot (frissítve)

2015. 07. 22. 16:26 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: fogalmak

Most csak saját kútfőből írok, kommetben lehet, hogy majd valaki ír tudományosabb megközelítést, de szeretném, ha lenne egy poszt, amit linkelhetnék akkor, amikor gépiesen rebootként hivatkozok a The X-Files vagy a Twin Peaks vagy a Heroes felélesztésére. Máshol is emlegetik ezeket így, de persze nem kell egyetérteni velem, csak a saját megközelítésemet írom le. (A ‘revival’ szerintem is jobb szó lenne.)

A reboot, vagyis az “újraindítás” fogalma számomra először a képregények világából vált ismertté, ahol előszeretettel nulláznak le füzeteket azt követően, hogy tolerálhatatlanná válnak az eladási adatok. Ilyenkor a Marvel vagy a DC fogja magát, és a Thor 121. száma helyett kiadják a Thor #1-et.

Ez az első szám lehet totál szerves folytatása az előző történetfolyamnak, de jelenthet resetelést is (bár az sokszor új címként jelentkezik), vagy alkotógárda-cserét, esetleg új főszereplőt is, aki felveszi az ismert alteregót. A haszna annyi, hogy ilyenkor megugranak az eladások az “#1” miatt, és így a megszokott havi példányszám-csökkenés új alapról indulhat, és később éri el a kritikus, kaszaszintet. És akkor jöhet egy újabb reboot. (Képregényeknél egyébként képesek rebootot követően visszaváltani normál számozásra csak azért, hogy az (abszolút értékben) 500. számra megugorhassanak ismét az eladások.)

Legalábbis egyszerűsítve a fenti a helyzet. Filmeknél a reboot klasszikus újraindítását, újraszámozását jelentheti egyes sorozatoknak vagy filmes világoknak, ami nagyjából arra utal, hogy nem remake-ről, vagyis feldolgozásról van szó. Értsd: a karaktereket és a világot az alapul szolgáló filmből emelik át a készítők, de a történet más, tehát nincs szó “másolásról”. És még ekkor is lehet szó arról, hogy az új film a régi univerzumában játszódik, csak időben később. Ettől még kezelhető rebootként.

A sorozatoknál a fogalmak számára az adja a pikantériát, hogy a remake, vagyis a feldolgozás mást jelent, mint a filmek esetében. Egyszerűsítve (és nem annyira helyesen) ezt úgy fogalmaztam meg korábban, hogy a sorozatos remake a reboot, és a sorozatos reboot a folytatás.

Illetve pontosabban kétféle sorozatos feldolgozás van. Az egyik a klasszikus, amikor egy csatorna (általában) egy másik (országbéli) csatorna aktuális sorozatát készíti el saját közönségének. Ez lehet egy az egyben történő leképezés (sok amerikai szitkom nemzeti változatai), de sok esetben már itt is eltérnek az eredeti sztoritól (pl. Homeland), főleg a későbbi szezonokban.

A másik változat pedig az, amikor egy régebbi sorozatot készítenek el újra (Bionic Woman, Mission: Impossible, Hawaii Five-0). Ez, a sorozatos formátum sajátossága miatt hiába feldolgozás, szinte sosem lesz olyan, mint az eredeti, hiszen csak a koncepciót veszik át, epizodikus formátum az esetek többségében nem, sok értelme nem is lenne egy nyomozós sorozat esetében a 20-30 éves ügyek ismételt elmesélésének – ezért működnek ezek a sorozatos remake-ek úgy, mint egy filmes reboot.

És akkor mi a sorozatos reboot? Maradhatnánk annál, hogy a sorozat szó szerinti ÚJRAindítása. Egyszer ment egy sorozat, véget ért, és most a tetszhalotti állapotból felélesztve újra elindítják. Rebootolják. Mint a The X-Files, a Twin Peaks és a Heroes esetében, mely sorozatokat követheti a Prison Break vagy a minap pletykált Xena. És mindez tényleg csak szemantika, mert ezekben az esetekben klasszikus folytatásokról van szó, afféle “5-10-20 év múlva”-szcenáriókról, amire általában visszatérő karakterekkel, ismert világgal vagy egyéb törvényszerűségekkel erősítenek rá.

Persze kivételek biztos vannak, de legalább erről, a manapság egyre divatosabb jelenségről is van egy poszt, amit lehet majd később finomhangolni. (És akkor még nem volt szó a sorozatok filmmé, illetve a filmek sorozattá való adaptálásáról. De szerintem nem is baj.)

UPDATE: És ha már reboot, akkor valóban, olyan szempontból is szoktuk használni egy kifejezést, ha egy sorozaton belül nullázzák a sztorit és tiszta lappal indítanak. Itt vissza lehet utalni a totális tabula rasa-ra is, a reset-re, illetve arra, amikor vagy új nézők szerzése miatt, vagy a totálisan rossz irányba haladó koncepció, vagy vérfrissítés céljából komoly változásokat hajtanak végre.

20 hozzászólás Ne habozz!

human - 2015. 07. 22. 16:45

de sorozatnál is csinálják azt, hogy beáll a földbe, azért történetileg rebootolják. Most elsőre a Prison Break 3. évad jut eszembe, de biztos vannak jobb példák, Hank Moodyval is megtették.

winnie - 2015. 07. 22. 16:52

igen, ezt bele lehet venni, kap is egy zárójelet, hogy afféle ingame reboot is létezik, de ez nyilván nem jelent új számozást. a tabula rasa és a reset fogalmánál végülis volt ezekről szó.

lynx - 2015. 07. 22. 17:06

pont a napokban gondolkodtam a témáról, így nagyon tetszik az írás. Köszi.

Mondjuk ennek a témának az első fecskéje a 24, amit 4 év után revival-tak

mogsta - 2015. 07. 22. 17:12

lehet az a meghatározó, hogy az eredeti forrásanyagból és az addig létrejött alkotásokból mit és mennyit használnak fel az újhoz?

vagy úgy is meg lehet közelíteni, hogy a remake az, amikor egy adott alapanyag kerül újra feldolgozásra (pl Sherlock); a reboot pedig az, amikor egy alapszituációból valami teljesen mást hoznak ki (ilyen most nem jut eszembe, de mondjuk legyen a True Detective évadjai)?

az meg majd kiderül, hogy konkrétan az X-files és a Twin peaks melyik kategóriába lesz sorolható, bár szerintem olyanok lesznek mint a cikkben említett három “újraelkészített”.

fireblade - 2015. 07. 22. 17:40

De mi lehet az ok? ötlet hiány? semmi eredeti remek történet?
a pilotok meg az új sorozatok manapság 1.évad után sorra mennek kukába..
esik a nézettség? nem jönnek új sorozatok, amiket felkapnak, és látszik hogy 4-8 évad bennük van-?
csökkennek a bevételek??
lehet 5-6 éven belül a televíziózás, sorozatozás válságba kerül? (bár van aki szerint már most abban van)
Mindenesetre, tényleg feltűnő, hogy az új sorozatok, vagy koppintások, vagy másolások…valamilyen régi jó ötlet kifacsarása, újraértelmezése..vagy olyan “gagyi” ötlet, amin elsőre látszik bukás lesz belőle..nem csoda ha előveszik a régi bevált recepteket.
Persze kérdéses, hogy egy Xena ma mennyire lesz eladható…
Véleményem szerint sok régi nagymenő sorozat ma bukás lenne..változik a világ, meg a nézők is :)
Személy szerint egy The Unit folytatásnak örülnék :)

Skate - 2015. 07. 22. 18:11

Mint a cikkben is említve van, a mozis-sorozatos átmenet is más tészta. A legismertebb ebben a kategóriában a Stargate. A pilot a mozifilm alapjira épített és egy más irányba felépített egy egész univerzumot belőle. Egyelőre mozikba várható egy teljesen független reboot. A filmek sikere után talán egy új sorozat is jön egyszer. A Star Trek esetében, mintha valahol olvastam volna, hogy a következő 2-3 évben lesz esetleg egy új sorozat is belőle.

Ez kimaradt: a LOST reboot ötlete is felmerült már.

Balumedve - 2015. 07. 22. 18:41

Több órás monoton meló után elég nehéz olvasmány ez a cikk. De ha már témánál vagyunk, mi a helyzet a Fringe-el? Ha a reset meg reboot szavakkal dobálóznak mások, akkor egyből ez a sorozat ugrik be.

dzsiaj - 2015. 07. 22. 19:15

“ötlet hiány? semmi eredeti remek történet?”

Több száz eredeti ötlet is akad. Vagy több ezer. Mégis, az országos csatornáknál többségében ezek mennek a kukába, mert sokkal jobban eladható, ami már bejáratott brand.

“a pilotok meg az új sorozatok manapság 1.évad után sorra mennek kukába..”

Ez mindig is így volt. Az 1. évados sorozatok 75%-a kasza áldozatává válik: nem csak az eredeti koncepciók, hanem a “nem új” sorozatok is. A piac ugyanis telített: főműsoridőben 5 országos, tucatnyi kábelcsatorna sugároz eredeti, sorozatos tartalmat, és akkor még nem is beszéltünk pl. a Netflix-ről.

“esik a nézettség?”

Országoson igen. A nézők viszont nem tűnnek el: átvándorolnak kábelre (ahol bőven kapnak eredeti tartalmat), vagy egyéb platformok (Netflix, Amazon) sorozatos szolgáltatásait választják.

“nem jönnek új sorozatok, amiket felkapnak, és látszik hogy 4-8 évad bennük van-?”

Abban van benne 4-8 évad, amelyik sorozat megéri. Egy Prison Break-ben első ránézésre hol volt benne 4 évad? Megszöknek, aztán kész. Mégis tudták folytatni, helyesebben szólva folytatni kellett, hiszen sikeres volt (az már más kérdés, hogy minőségileg a 2. évad is csúnya mélyrepülés volt az elsőhöz képest).

Sőt, iszonyatosan ritka az a sorozatkészítő, aki 1 évadnál többre tervez, hiszen bármikor lecsaphat a kaszás.

“lehet 5-6 éven belül a televíziózás, sorozatozás válságba kerül? (bár van aki szerint már most abban van)”

Lehet, de a döntő, túlnyomó többség épp úgy véli, hogy a tévézés aranykorát éljük. Több száz sorozat közül lehet válogatni, melyek közt bőven van eredeti kontent.

” valamilyen régi jó ötlet kifacsarása, újraértelmezése”

Ha valamilyen régi jó ötletet újraértelmezel, azzal eredetit alkotsz, csak szólok. Shyamalan például újraértelmezte a szellemes horrorokat a Hatodik érzékkel, mégis eredetit alkotott. A te logikád szerint így nem is létezik eredeti ötlet:)

“vagy olyan “gagyi” ötlet, amin elsőre látszik bukás lesz belőle.”

Nincs olyan gagyi, amin elsőre látszik, hogy bukás lesz. Ha csatornafőnökként elsőre tudnád, hogy bukás lesz, be sem rendelnéd a projektet. Nézd csak meg pl. az Asylum-os cápás filmeket. Nem véletlenül készül belőlük a sokadik, pedig az aztán a gagyi csimborasszója, és a Sharknado-ra nem mondhatod, hogy nem eredeti ötlet:)

lynx - 2015. 07. 22. 19:30

Egy rég megszűnt sorozatot újjáéleszteni szerintem jóval kifizetődőbb, és kisebb a kockázat a buktára.
Pl Egy Fringe vagy egy Terra Nova kampány eszméletlen sok pénzbe került, illetve az pilot is sokba került, aztán a Terra nova elég csúfos bukta lett. (van még elég sok ilyen).

Főleg a Foxnak kell most a siker (24, Prison Break, X-akták) mert az elmúlt idényben a legutolsó helyre kerültek.
Már csak a Firefly-ra kéne ismét ráröppenniük

lynx - 2015. 07. 22. 19:37

A LOST-hoz még kb 5 évig ne nyúljanak, de utána személy szerint nyitott vagyok valami hasonlóra ami a Lost univerzumában játszódik. Potenciál lenne benne, csak nem feltétlenül a szigeten kellene, hogy játszódjon.

Közvetett módon kapcsolódik ide, de szerintem a Jurassic World sikere után tuti próbálnak valami dinós sorozatot összehozni. Akár Jurassic Parkot.

human - 2015. 07. 22. 20:18

“Sőt, iszonyatosan ritka az a sorozatkészítő, aki 1 évadnál többre tervez, hiszen bármikor lecsaphat a kaszás.”

Ezzel nem értek egyet, biztos, hoyg elvárás az esetleges folytatásra készen állás. A Prison Breakben tuti fel volt vezetve a csatornánál, hogy a folytatásban meg üldözik őket. A kérdés csak annyi lehetett, hogy a 13. utánai +9-ben már az legyen, vagy tényleg csak a második évadban.

dzsiaj - 2015. 07. 22. 20:38

human: persze, valamilyen koncepció nyilván van egy esetleges 2., vagy akár 3-4. évadra is (“innen indultam, ide szeretnék eljutni”), de ez valószínűleg nem sokkal több annál, mint amennyit te is írtál: a folytatásban meg majd üldözik őket, XY-t pedig évad végére kinyírjuk.

Részletesen kidolgozva, mint ahogy mondjuk Straczinsky tette a Babylon 5 esetében (bár ő már a másik véglet) szinte biztos, hogy nincs. Ott van példának a How to get away with murder stábja, ahol még az évad közepén is agyaltak az írók, hogy ki legyen a gyilkos.

pytta - 2015. 07. 22. 21:04

A sorozatok esetében az is különbség a filmes rebootokkal ellentétben, hogy itt pont az a lényeg, hogy minél több régi szereplőt megnyerjenek a rebootnak is – nem? Tehát pont, hogy minél több ismert arc legyen a korábbi sorozatból. És ezért is különbözik a sorozatos remake a reboottól, mert a remake-ben mások a szereplők (persze ez alól is van kivétel, például a Wilfred Wilfredje ugyanaz az ausztrál és az amerikai verzióban is), de egy X-files reboot úgy, hogy más játssza Muldert és Scully-t, már nem reboot :)

Balumedve - 2015. 07. 22. 22:21

pytta:
Nagyon jó meglátás. Pár véleménnyel feljebb “lynx” ötletelt egy kicsit, és megímlített egy Firefly reboot-ot, amiben én is látok némi rációt. Viszont, ahogy jobban belegondoltam, csak akkor lennék rá vevő, ha Nathan Fillion és Morena Baccarin is részt venne a folytatásban. A Heroes és az X-akták esetében már nem ragaszkodom annyira az eredeti gárdához.

Quantumleap - 2015. 07. 22. 23:06

Ahogy látom, év eleje óta hullámokban feltámad ez a rovat. Ami eszembe jut, az átívelő szál sorozatos alapfogalomnak minősül? Ha igen, írtok róla?

JonSnow - 2015. 07. 23. 00:59

A Twin Peaks rebootra nagyon kíváncsi leszek, hiszen a fő szálat és a szereplőket hogyan fogják visszahozni.

juhaszvik - 2015. 07. 23. 13:13

Ha jól értem, akkor pl. az új Dallas az reboot, de ha valaminek pedig csak a címét (hangulatát, alapötletét) veszik át, akkor az a feldolgozás (BSG, A híd stb.). És az mi, amikor csinálnak egy hasonló nevű sorozatot, de más szereplőkkel (star trek, stargate)? Folytatás? (spinoff gondolom csak akkor lenne, ha a vetítés közvetlenül követné vagy haladna vele, illetve lenne átvezető rész…)

pytta - 2015. 07. 23. 14:20

Hát pedig szerintem a különböző Star Trek és SG sorozatok azok spinoffok. Az SG-t mindenképpen ebbe a kategóriába sorolnám (legalábbis az SG-1, meg az Atlantis, azok ilyen viszonyban álltak egymással, a Stargate Universe-t már nem követtem).

Enzo - 2015. 07. 26. 16:55

@lynx: “Közvetett módon kapcsolódik ide, de szerintem a Jurassic World sikere után tuti próbálnak valami dinós sorozatot összehozni. Akár Jurassic Parkot.”

adná az ég..
Terra Nova és Primeval kasza után nincs semmi jó dínós sorozat :(

JonSnow - 2015. 07. 28. 10:33

A híresebb régi sorozatok közül párat említek, amik ennyit éltek meg a hosszú kihagyás után, akár reboot volt akár folytatás:

Charlie Angyalai 8 rész
Kojak, 8 rész
Melrose Place 18 rész
Knight Rider 18 rész
Dallas 40 rész
Beverly Hills 118 rész

Természetesen a nagy rajongóknak akár egy évad is elkészül, már annak is nagyon tudnak örülni. De azt hiszem, kevés lesz ami akár 3 évadot is megélne mint a Dallas.

Talán a Prison Break aminek van esélye egy több évadra illetve a Twin Peaksnek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz