login |

Bojack Horseman: vége a 2. évadnak

2015. 07. 23. 22:22 - Írta: superpityu

12 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Magam is meglepődtem, mennyire gyorsan a végére értem ennek a 12 résznek, de 20 perces sorozatot mégiscsak könnyebb darálni, mint egy 40 percest. 

Tavaly eléggé szerettem a BoJack Horseman-t, ez idén sem igazán változott (a szezonnyitó kritikája itt), viszont az egészet nézve idén nem volt annyira átütő az egész szezon, mint az első. Most inkább volt pár erős részük, de ezek mégsem voltak annyira koherensek, sőt a csúcspont nálam egyértelműen a betöréses epizód (2×09) volt, nem is tudom mikor röhögtem sorozatrészen annyit, mint azon.

Ettől függetlenül így is legalább 7/10 az évad, mert jó szórakozás volt, hoztak be új sztorikat, kaptunk új karaktereket, de a szezon eleje és a vége kicsit leeresztett. Viszont a közepe így is baromi erős lett.

Továbbra is megmaradtunk a dramedy kategóriánál, de idén nem véltem felfedezni annyi érzelmi csúcspontot, mint korábban. Persze most is tele volt szórva a 12 rész szomorú és elgondolkodtató jelenetekkel, de nem volt annyira erős egy sem, mint tavaly.

És ha már elgondolkodtatás, akkor a 2×05 egy brutálisan erős társadalomkritika lett, ilyesmit ritkán láthatunk. Igazából elég hozzá a lenti kép, hogy visszaadjam, hogy miért is tartom nagyon durvának a dolgot. Ha pedig ezt kicsit tovább is gondoljuk és áttesszük a mi világunkba, akkor elég sokáig lehetne rugózni ezen a témán. Ahogy pedig az egészet körítették az szintén elismerésre méltó.

A szezon elején azt gondoltam, hogy a filmforgatás fogja adni a BoJack idei főszálát, de ennek a hangsúlyossága mellett egy sokkal jobb utat választottak, behoztak egy új női karaktert BoJack mellé. Wanda pedig nagyon jó lett, a készítők is belátták, hogy idén nem lehet tovább húzni a Diane és BoJack közötti történetet, így az új figurával egy teljesen új világ nyílt a sorozatban.

Képesek voltak olyan dolgokat húzni, amiket Diane-nel egyszer sem tudtak volna, ráadásul Lisa Kudrow nagyjából kisujjból kirázta a karaktert, plusz az a háttér, amit Wanda kapott, szinte kifogástalan lett. Valamint a sztorik, amelyeket erre gag-re fel tudtak fűzni szintén ütősre sikeredtek.

BoJack idén is BoJack maradt, bár egyre inkább képes felismerni a saját hibáit, de valahogy mégsem tud változtatni dolgokon, mindig beüt valami, ami elindítja a lejtőn. Amit pedig nagyon hiányoltam, hogy nem volt mellette volt mellette Diane, eltűnt a kettejük dinamikája. Ezt pedig még hajlandó lettem volna benyelni, ha közben mondjuk Todd átveszi a helyét, de őt is elég furcsa irányba vitték el idén.

Viszont Princess Carolyn és Mr. Peanutbutter valami hihetetlenül jók voltak az évadban. Bár a sorozat macskájával sosem volt gondom, de idén végig sziporkázott. Viszont Mr. Peanutbutter nem volt sosem a szívem csücske, most viszont egészen jó irányból közelítették meg a karaktert, az idegesítő kutyás megmozdulásait okosan használták ki.

És a vendégkarakterek ismét csak zseniálisra sikerültek. tavaly is Margo Martindale volt az abszolút favoritom, idén is ő az. Ha a The Millers-nek csak ennyi haszna volt, hogy Arnett és Martindale ilyen szoros barátságos kötöttek, akkor már megérte.

Amit idén itt leműveltek vele, arra szavak sincsenek. Nem is tudom, mikor röhögtem ennyit szitkom jeleneten, amikor Martindale teljesen átmegy metába és nyomja a szöveget a munkájáról, meg amikor odaadják neki az Emmy-t. Komolyan az egyik legjobb dolog amit idén láttam.

– I know you, you’re in Justified, you’re amazing!
– Okay, you got me. I am kind of a well known character actress.
– I am such a huge fan Miss… aaa… What’s your name?
– Sure of course, everyone loves my work, but apparently not enugh to watch the credit sometimes to find out what my name is.
– Well, the important things is that we enjoyed you great performances. Right?
– How about you enjoyed this?
– Margo, I thought we agreed no guns.
– Oh, that was we agreed to? I thought we agreed no gum.
– But you also chewing a gum.
– I am a wild card.

Tavaly is sok ismert vendéghang volt a sorozatban, páran vissza is jöttek egy-egy részre: J.K. Simmons, Kristin Chenoweth, Olivia Wilde, Patton Oswalt. Idén pedig érkezett még Ben Schwartz, Tatiana Maslany, Ilana Glazer, Daniel Radcliffe, aki önmagát szinkronizálta, Angela Basset, Adam Pally… és még sorolhatnám.

Meglepetésre nagyjából le lett zárva a sztori, nincs cliff, felcsillant a remény a változásra, persze voltak utalások a folytatásra, de az esetleges 3. évad teljesen új utat nyithatna meg a BoJack Horseman világában. Aki eddig nem nézte nyugodtan tehet egy próbát, mert ritka érdekes és elgondolkodtató sorozatról van szó, ami néhol tényleg annyira elvont és beteg, hogy szinte példátlan a mai sorozatos világban.

Ja, és külön plusz pont a popkult utalásokra és az idióta szójátékokra. Sokszor felröhögtem amikor a kép sarkában jött egy Mammyty Fair felirat, vagy a Clawsmopolitan Carolyn kocsijában, vagy a falon a Lama del Ray poszter. A kérdés csak az, hogy vajon hány efféle utalás maradt teljesen észrevétlen számomra? Sebaj, majd lesz mivel indokolni az újranézést.

12 hozzászólás Ne habozz!

tonyrulez - 2015. 07. 23. 23:08

Tökéletes, élveztem minden percét. Nem vagyok az a darálós típus, de sikerült két nap alatt kivégeznem.

Casey Novak - 2015. 07. 23. 23:20

Megint kutya jó évad volt.
És marhára örültem a magukhoz képest lazább finálénak, mert az utolsó előtti rész hihetetlen mélyre rántott. Ott ocsúdtam fel a darából és könyörögtem magamban, hogy ne így legyen vége, aztán megláttam, hogy még egy hátra van szerencsére. A 3. rész is durván hatott rám, de ez…
Persze több volt a hangosan röhögős pillanat, de az a pár drámai nagyot ütött.

Lamantin - 2015. 07. 23. 23:25

komolyan, ez a lovas animációs szar lett 2 évad alatt a kedvenc sorozatom…

elemerapioca - 2015. 07. 24. 00:15

velemenyt kerek!
Archer vs. Bojack
which wins?

Vektor - 2015. 07. 24. 00:49

elemerapioca: Nálam a BoJack győz, kizárólag azért, mert a hollywoodi szatíra egy fokkal közelebb áll hozzám, mint a kémfilmek kiparodizálása. Mindkét sorozat nagyon jó.

VR - 2015. 07. 24. 09:21

Számomra egyértelműen az “Escape From L.A.” volt a legjobb, nagyon jól rángatta a nézőt a goodfeel és depi között. Az improv cult-ot kicsit felesleges és elcsépelt témának éreztem, de a többiben nagyon nem volt gond. Csirkés viszont mocsok eltalált lett.

“Who?” :D

m76 - 2015. 07. 24. 09:36

Nekem is az Escape from LA epizód jött be a legjobban. Meg úgy egyben az utolsó 3 rész. Pont hogy akkorra találta meg a sorozat első évados hangját és minőséget.

Addig csak botorkálás volt, 1-1 jó poénnal de gyenge történettel. Meg ami még nagyon zavart az évadban, hogy szálakat egyszerűen a levegőben lógva hagytak. Minden csak Bojack körül forgott. De mások szálait nem fejezték be csak úgy félbehagyták, a 9. részig bezárólag minden rész végén hiányérzetem volt ezzel kapcsolatban.

Ok, hogy Bojack a főszereplő de az embernek azért kialakul érzelmi kötődése a többi karakterrel szemben is, és elvárja hogy az ő szálaikat is elvarrják és ne a levegőben lógva hagyják.

Nekem a vendég karakterek nem jöttek át, legtöbbet fel sem ismertem, Margo Martindale meg az a tipikus túleröltetett vonalat viszi ami számomra abszolut nem vicces, hanem inkább idegesítő és remeg a kezem a fast forward felett mindaddig amíg képernyőn van.

A 7/10-es évad értékeléssel egyet értek, ez is óriási dolog a 3/10-es évadnyitó után.

@elemerapioca

Nem értem miért kell valamelyiknek nyerni, mindkettő remek sorozat, nézzed őket és élvezd. Ha olcsó hasonlattal akarok élni: Gyümölcstorta vs. Csokitorta, melyik nyer?

pytta - 2015. 07. 24. 10:41

@elemerapioca: “velemenyt kerek! Archer vs. Bojack which wins?”

Attól függ, mihez kell a vélemény. Ha arra vagy kíváncsi, melyiket nézd, nem lehet mit mondani, mert nem összehasonlítható a kettő, teljesen különbözőek. Nagyjából a pilot alapján el tudod dönteni (bár a Bojacknél lehet, hogy több rész kell, ha úgy érzed egy rész után, hogy “Ez mi?! De azért érdekes…”, akkor nézd meg a következőt is :) ).

elemerapioca - 2015. 07. 24. 17:32

Gyümölcstorta vs. Csokitorta
nalam a csoki visz mindent! :)

Csak azert kerdezem mert az Archerol a tobbseg azt irja nagyon jo kozben en most nezem a 4ik evadot es mar nagyon almos vagyok = ugyan azok a poenok 100x

ezert kerdezem hogy ez a Bojack jobb-e mert ha igen akkor beprobalnam az elso evadot (ma este mar kezdem is)

20legendd - 2015. 07. 24. 17:44

Szerintem zseniális volt az évad, simán szintet lépett az elsőhöz képest. Én egyáltalán nem érzékeltem semmit abból, hogy az elején és a végén leeresztett volna. Sőt, a 2×11 megközelítőleg tökéletes ívet írt le.

Abban mondjuk talán egyet tudok érteni, hogy nem voltak olyan érzelmi csúcspontok, mint tavaly, de ehhez hozzátartozik az is, hogy az 1. évadtól még nem tudtuk, hogy mit várjunk és így az utolsó részek elég nagy meglepetést okoztak, ha úgy tetszik, pozitív csalódások lettek. Ezzel szemben idén már tisztában lehettünk azzal, hogy mit várjunk az évadtól és idén már az érzelmi csúcspontok végig jelen voltak, aminek hatására nem lehet úgy egy-két epizódot/jelenetet kiemelni most, mint a tavalyiból, mert ez a 2. évad végig tudta hozni azt, amit az első csak ritkán.

Egyszerűen megfogalmazva idén állandósultak azok az értékek (mint pl. az emlegetett érzelmi csúcspontok), amik tavaly kiemelték a sorozatot. Valósággal rájátszottak az erősségekre és ez rendkívül jót tett az egésznek, hiszen úgy volt gyönyörű ez az egész évad, ahogy volt. Nem meglepő, hogy külföldön már a Mad Menhez hasonlították, ami azért nem kis szó egyetlen sorozattó sem, pláne nem egy animációstól.

Tőlem simán kap egy 8,5/10-et az évad, amit inkább kerekítenék felfele, mint lefele, hisz’ megérdemli.

DarylD - 2015. 07. 24. 18:14

Szerintem bizonyos szempontból még jobb is volt, mint az 1. évad, pedig már az top10-es volt nálam tavaly. Idén több mellékszereplő is kapott fontosabb szálat, és bár ez együtt járt azzal, hogy BoJack háttérbe szorult az évad közepe felé, én örültem neki. Todd történeteivel én se voltam maradéktalanul elégedett (bár a csirkés rész zseniális lett:D), de az évad végére szépen összeszedték őt is az írók. Aaron Paul pedig még mindig remek (szinkron)színész. Idén én többet is röhögtem rajta, mint az előző szezonon, de mellette maradt elég, és ugyanolyan minőségi dráma is benne. 8/10-es évad volt minimum, de néha inkább 9.
Szóval nagy élmény volt a 2. évad is, a BoJack egyike azon kevés a sorozatoknak, amikből kevésnek érzem ezt a tizenpár részt. Már most hiányzik, és még egy évet kell várni a következő évadra….

clegane - 2015. 08. 03. 00:51

közben én is ledaráltam és nekem is nagy kedvencem lett.
így egyben darálva a kettőt szerintem a 2. évad jobb lett az elsőnél is, mélyebb, eredetibb, jobban összeszokott és kitalált, legfeljebb már nem annyira újszerű.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz