login |

The Refugees: vége az 1. évadnak – írta DarylD

2015. 07. 26. 19:50 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Spanyolország újra lecsapott egy high-concept sci-fi sorozattal, ezt mindenkinek látnia kell! – legalábbis nekem ez volt az első gondoltatom, amikor először hallottam a The Refugees-ról, avagy spanyol nevén a Refugiados-ról. A jövőből érkező 3 milliárd ember és az érdekes pilot után úgy gondoltam nagy kedvencre leltem, de sajnos be kellett látnom, hogy a sorozat nem egészen az, aminek mondja magát.

Pár rész után egyértelművé vált, hogy a Refugees inkább egy enyhe posztapok környezetbe bújtatott családi dráma, a “menekültek” csak kerettörténetként funkcionálnak. A kommenteket olvasva sokatoknál már ez kiütötte a biztosítékot, és valljuk be jogosan, a trailerek és a pilot alapján én is mást vártam.

Mást vártam, de nekem még csak nem is ez volt a problémám a sorozattal. A tavalyi év egyik legjobb újoncának, a The Leftovers-nek is hasonló volt az alapja, a természetfölötti esemény ott is csak egy mankó volt, a hangsúly a hátrahagyottak érzelmein volt, hogyan próbálják feldolgozni a tragédiát. Csakhogy az itteni minőség meg sem közelítette az HBO-sorozatét.

Történetünk középpontjában egy spanyol család áll, akiknek az életét fenekestül felforgatja a menekültek érkezése. Befogadnak egy férfit a jövőből, Alexet, akiről hamarosan kiderül, hogy titkol valamit vendéglátói elől. Azt állítja, hogy a család legfiatalabb tagja, Ani küldte őt vissza, hogy mentse meg szüleit, akik egy éjszaka gyilkosság áldozatává fognak válni.

Ekkor még bizakodó voltam, érdekes volt ez az időutazós történet, az éjszakai rajtaütést is ügyesen oldották meg, kellően feszült volt az epizód. Aztán innentől kezdve pozitívumot nem is nagyon tudok említeni. A sci-fi szálat gyakorlatilag kidobták a kukába, az érkezők múltjával egyáltalán nem foglalkoztak. Szinte mindent egy lapra tettek fel, a családi dráma lett a fajsúlyos.

Titkokat húztak elő az anya, Emma múltjából, és alkottak egy szerelmi háromszöget. Ezeknek kellett volna katalizátorként szolgálni az évadra, de nem működött a dolog. Az egész szappanosnak és erőltetettnek hatott. Hiába történtek tragikus események, hiába kerültek egyesek életveszélybe, egyik sem adott igazi érzelmi löketet, mondhatni csak jobban megutáltam utána az az(oka)t okozó személyeket.

A csókról és a bekattanásról nem is beszélnék. Főleg, hogy lényegében ez szolgáltatta a konfliktust a fináléra is. Az utolsó részre is az volt a jellemző, mint az egész évadra: nagyon sokat akartak, de nem érték el a kívánt drámai hatást, egyszerűen nem volt semmilyen érzelmi kapocs köztem és a karakterek között.

A sorozatnak egyébként van némi aktualitása is, nyomon követhetjük azt is, hogyan reagálnak az ’őslakók’ a menekültek érkezésére. A történet helyszínéül szolgáló kisvárosban kiéleződnek a konfliktusok, kár, hogy ez a szál még annyira se érdekelt, mint a családi sztori, súlytalan volt az egész.

Ezekre az alapokra pedig nem lehetett építeni, főleg, hogy a karakterek sem voltak elég érdekesek, és bár a színészekkel nem volt nagyobb gond (mondjuk Samet, az apát alakító Will Keen engem kifejezetten idegesített, de hát ez egyéni probléma), hatalmas alakítást se láthattunk senkitől.

Szóval nekem csalódás volt a Refugees, de hogy mégis kinek ajánlanám? Annak semmiképp, aki sci-fire vágyik, de aki kedveli a családi drámákat és nem őrül meg a szappanos történettől, az akár meg is szeretheti. Egy tapasztaltabb junkie szerintem sírva fog menekülni a kliséhegyektől.

Mindenesetre nekem ez most kevés volt, az erősebb első 2-3 részt is beleszámítva mondjuk 5,5/10. A folytatásról nem találtam infót, de én itt kiszállok, az esetleges második évadot már nem fogom követni. A történet amúgy viszonylag lezárt, de az esetleges folytatás is benne lehet még (a minősége már más kérdés lenne).

8 hozzászólás Ne habozz!

Zora - 2015. 07. 26. 19:59

Nem olvastam a kritikát, mert sajnos az 1×06-tól nincs felirat. Mi történt @hodoree-val, hogy már nem fordít?

fireblade - 2015. 07. 26. 20:16

@Zora: leadta ezt a sorozatot, mert vacak lett, és ennyi :)

egyébként is az alapkoncepciót is irtó nagy hülyeségnek tartottam…3 milliárd ember megjelenik, ok..és mégis mit esznek, és isznak másnap????
hirtelen 50% megnő a föld lakossága…ugyanmár honnan adunk nekik másnap ivóvizet pl????
secpec alatt összeomlana a társadalom ha ilyen történne…értelmetlen volt az egész alap..

dzsiaj - 2015. 07. 26. 20:32

Jaja, ezek után tuti nem kezdek bele. Engem már a Leftovers is idegesített, amit pedig mindenki nagyon szeret, úgyhogy ezt valószínűleg még jobban utálnám :)

Zora - 2015. 07. 26. 20:41

Köszi, @fireblade. Azért én már végignézném… :-(((

Balumedve - 2015. 07. 26. 20:56

Én csak 3 epizódot bírtam végignézni, utána feladtam. Az első részt az alapkoncepció miatt néztem végig, a másodikat a nagy optimizmusomnak köszönhetően (hátha még valami jó sül ki belőle), a harmadikat pedig Natalia Tena (Osha – ala Game of thrones) miatt, akit kifejezetten érdekes volt látni szutyok nélkül, kifésült hajjal, civilizált öltözékben.
Különben vicces, hogy te is épp a Leftovers-hez hasonlítottad, mert nekem is az ugrott be a pilotot nézve. De, később beláttam, hogy a népesség számának hirtelen változásán kívül semmi közös nincs a két sorozatban.

Rettus - 2015. 07. 26. 22:53

Egy idő után annyira “vékony” lett az írás és főleg a rendezés, hogy hagyták is fenébe a készítők, ráraktak mindent a színészek vállára: játsszátok el. És tekintve, nem ez volt a sorozat-történelem legerősebb castingja, hát olyan is lett. Néhol kifejezetten szurkoltam nekik, hogy eljussanak a jelent végéig.

Az ágyjelenetet meg tanítani fogják egyszer, az biztos :D

kiskiraly - 2015. 07. 26. 23:28

Egy részt leszámítva folyamatosan csökkent a nézettség.
lásd táblázat
http://www.formulatv.com/noticias/47031/refugiados-despide-media-7-por-ciento/

Nem hiszem, hogy lesz belőle második évad.

Seregély - 2015. 07. 27. 04:08

Teljesen egyetértek DarylD-vel, talán azt tenném még hozzá, hogy a spanyol sorozatokban szokásos könnyedség, temperamentum is teljesen hiányzik sajnos.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz