login |

Dig: vége az 1. évadnak – írta dzsiaj

2015. 07. 27. 18:40 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: kritika,

Úgy tűnik, a USA csatornán megelégelték az eddigi arculatot adó habkönnyű limonádét (Burn Notice, Royal Pains, Covert Affairs), és most próbálnak keményíteni komolyabb hangvételű, összetett darabokkal, mint amilyen a Mr. Robot, a Complicatons, illetve Tim Kring (Heroes, Crossing Jordan, Touch) és Gideon Raff (Hatufim (az eredeti Homeland), Tyrant) közös munkája, a Dig, amiről korábban winnie már írt pilotkritikát.

Részemről a törekvés dicséretes, ráadásul már hogyne lennék kíváncsi arra, hogy mit tud összehozni a fent említett páros. A bizalom azért nem volt töretlen: Kring idővel nagyon rossz irányt vett fel a Heroes-szal, és ez a nézettségen is meglátszott, míg a Tyrant-nek már az első részét is nehezen bírtam végignézni, annyira közhelyesen és klisésen közelített a témához.

Úgyhogy essünk is túl a kötelező körön: a Dig nem lett olyan, amilyennek lennie kellett volna. Ez így túl zavaros? Nem baj, az első évad is pont így sikerült.

Kezdjük azzal, hogy a sztori több szálon folyik: van egy zsidó srác, akinek (vallásos célokból) egy vörös tehenet kell megutaztatnia a világban, és eljuttatnia egy bizonyos helyre, akár az élete árán is; az új-mexikói sivatagban egy vallásos, látszólag keresztény szekta egy különleges kisfiút nevel, akire minden bizonnyal hatalmas feladatok várnak; míg Jeruzsálemben egy, a lánya halálát követően a tengerentúlra áthelyezését kérő FBI-ügynököt ismerhetünk meg, aki belekeveredik egy gyilkossági ügybe és ezzel párhuzamosan valamilyen ősi, vallási rejtélybe.

Ha most azt gondolnátok, hogy a rejtélyre végül fény derül, kisebb csalódást kell okoznom. Bár a szálak nagy többségét lezárják, számtalan megválaszolatlan kérdés maradt bennem: „Akkor ennek most mi értelme volt? Vagyis értem, hogy nagyjából mi értelme volt, de miért így? És miért kellett ehhez a vörös tehén? És…”

Ha az volt a cél, hogy a sorozat interaktív legyen, akkor biztos, hogy elérték, mert a finálé után még legalább fél órát kellett gugliznom, hogy a kirakós darabkái a helyére kerüljenek. Kring és Raff ugyanis olyan szintű történelmi alapműveltséget és politikai naprakészséget tételeznek fel a nézőről, ami összességében nonszensz. Biztos van olyan, aki elejétől a végéig tisztában volt mindennel, de érzésre ők vannak kevesebben.

És akkor még meg sem említettem az egyéb felmerülő kérdéseket, mivel az évad tele volt szerencsés/szerencsétlen véletlenekkel és logikai bakikkal. Csak a rend kedvéért: a helyi FBI főnökeként tudom, hogy tégla dolgozik az irodában. Mi a teendő?

  1. Nem bízok senkiben, és magam próbálok meg a dolog végére járni.
  2. Az irodámba rendelem az első utamba eső alkalmazottat, titkos megbízatást adok neki, majd közlöm vele, hogy erről véletlenül se szóljon annak az embernek, aki szerintem a szálakat titokban mozgatja a háttérben.

Sejthetitek, melyik történt. Először arra gondoltam, milyen ügyes csapda, ezzel majd ki lehet ugrasztani a nyulat a bokorból. De nem, a szereplő ezt teljesen komolyan gondolta, én meg Patrick Stewart-ét is megszégyenítő facepalm-ok sorozatát mutattam be a monitor előtt.

Karakterünk szerencséjére a feladattal megbízott áruló sem sokkal okosabb: először csúnya hibát vét, majd – biztos, ami biztos – elszólja magát. (Persze lehet csak nekem kezd elegem lenni ebből a nagyon olcsó megoldásból, hogy „X” mond valamit, mire „Y” rávágja: „csakhogy erről te nem tudhatsz, ezért te vagy a gyilkos/áruló, stb.”)

Kíváncsi vagyok, mindezek előfordultak volna-e, ha a készítőknek nem 10 résszel kell sáfárkodniuk, mert ez az epizódmennyiség megakadt a torkukon; a Dig sokkal összeszedettebb lehetett volna, mondjuk 6 részben.

Ennek köszönhetően a sztori is túlságosan elaprózottnak tűnik, ráadásul az alkotópáros mindenáron okosabb akar lenni nálunk. Csakhogy a történet nem szövevényes, inkább zavaros; nem bonyolult, inkább követhetetlen, sőt: az évad első felében nemhogy nem izgalmas, hanem helyenként unalomba fullad.

Szerencsénkre, kb. a 7. résztől szépen beindulnak a dolgok (bitang epizód végi cliffhanger-ök vannak ám), és a gyorsvonat meg sem áll egészen végéig: a záró két epizód még eléggé túlzsúfolt is. Na, ezeket az izgalmakat kellett volna okosabban elosztani, és akkor a fent említett hibák sokkal kevésbé éreztették volna a hatásukat. Úgy nem lehet sorozatot készíteni, hogy az elején húzom az időt, mert félek, hogy nem fog kitartani a sztori, majd a féltáv után arra döbbenek rá, hogy még ezt is, meg azt is el kellene mesélni, és nem lesz rá elég idő.

A végére történő felpörgésen túl a pozitívumok közé tartoznak még a színészek: Jason Isaacs (Awake, Brotherhood) szokás szerint bármit eljátszik, itt is könnyedén simul a szerepbe. „Társával” a Cohen nyomozót formáló Ori Pfeffer-rel remekül kiegészítik egymást, divatos kifejezéssel élve jó a kémia köztük.

A nagyobb nevek közül itt van még Anne Heche (Men in Trees, Hung) és Lauren Ambrose (Six Feet Under, Torchwood), akik természetesen hozzák, ami kell. Ridell nagykövet szerepében Regina Taylor (The Unit) bitang jó, és akkor még meg se említettem a fanfavorit David Costabile-t, akinek egyértelműen a gonosz szerepe áll a legjobban, itt ráadásul még vallási fanatikus is. Szerencsénkre (vagy szerencsétlenségünkre) a gárda nincs kímélve, s a nagy finálét már nem mindannyian érhették még.

Mindenképp meg kell említenem Jeruzsálamet is, ami csodás helyszíne a történéseknek: az üldözések a keskeny kis sikátorokban, a nappali és éjszakai életképek mind olyan érzést keltenek, mintha mi is részesei lennénk a történéseknek.

Az összképet tekintve végül nem bántam meg, hogy végignéztem az első etapot (a másodikról még mindig semmi hivatalos hír, bár nem hivatalosan kaszáról beszélnek), de bőven megértem azokat, akik, mint winnie, a 3-4. rész környékén feladták.

Nagy dolgokkal nem tudom kecsegtetni őket a visszatérésre, hacsak azzal nem, hogy higgyék el: fel fog ez pörögni. A rejtélyközpontú, átívelős sorozatok és az egzotikus, nem agyonhasznált helyszínek kedvelőinek bepróbálásra mindenképp ajánlom.

11 hozzászólás Ne habozz!

ubul - 2015. 07. 27. 19:16

A néhány facepalmos jelenettől eltekintve nekem tetszett, és néztem volna még tovább. egy 6.5/10 simán kijár neki, lehetett volna kicsit “okosabb” is a sorozat, a sok sablonhúzás helyett…

karit - 2015. 07. 27. 19:49

Egy kopi-pésztre futja most… De várom a folytatást, hátha… :imát mormol:

Én sajnos nem igazán értettem a finálét (és emiatt az egész sorozatot sem), talán ezért nem is tetszett annyira, de nincs erőm újranézni.

Szerintem nem baj, hogy kimaradt a természetfeletti (bár egy apró kétértelmű történés azért belefért volna), de nem jött át, mi a fenét akart elérni/bizonyítani (kinek?) a bocis csapat a legnagyobb titokban, “családi körben” elvégzett áldozati gyilokkal a gátrobbantással paralel? Ha a rabbit és a fő-klón-kiképző papot totál hidegen hagyta az istenfélés, és az egész színjátéknak készült, mi szükség volt a köves-öves szálra? Én nem figyeltem eléggé, vagy összeragadt pár lap a forgatókönyvben?

És mihez kellett pont Peter? Mert hogy nem Golan fiának korrepetálására, az az egy világos. Golan csúnya megölésének oka viszont nem az. Meg az sem, mi lett a Balatonnyi vízzel? És miért tartóztatnának le valakit egy halottról készült FÉNYKÉP alapján? És egyáltalán, hogy a fenébe őriznek egy amerikai követséget, aminek falán fényes nappal, működő kamerák erdejében pókemberként mászhat fel egy jogi attasé?

Deny - 2015. 07. 27. 19:51

“A Dig sokkal összeszedettebb lehetett volna, mondjuk 6 részben.”

Eredetileg 6 részt is terveztek :) Csak aztán meghosszabbították. Nekem így is tetszett, de lehet, van benne valami, hogy a kevesebb több lett volna.

winnie - 2015. 07. 27. 20:11

szerintem arra a hat rezsre celoz:)

en probaltam szeretni, talan nem is kaszaltam, de 4. resz korul nem volt kedvem tovabbnezni, mert annyira nem jott be. erdekes volt valamilyen szinten, zavarni semmi sem zavart benne, csak…, nem tudom.

dzsiaj - 2015. 07. 27. 20:44

“de nem jött át, mi a fenét akart elérni/bizonyítani (kinek?) a bocis csapat a legnagyobb titokban”

Ezért írtam, hogy kellett guglizni rendesen.

A lényeg tényleg nagyon röviden:

A Templom-hegyen, ahol most a Sziklamecset áll (mely az iszlám egyik legfontosabb központja), na ott állt régen a zsidók legfőbb szentélye, melyet még Salamon építtetett, s melyet kétszer is leromboltak később.

A zsidók természetesen nagyon szeretnék újra megszerezni maguknak ezt a hegyet, és újraépíteni templomukat: ezért akarták a sorozatban vízzel elárasztani a mecset alatti katakombákat, hogy a mecset jól összedőljön, de mivel Peter időben meg tudta nyitni a vízelvezető aknát, ezért nem történt katasztrófa.

Csakhogy mivel a Templom-hegy tisztátalan lett (az arabok miatt ugye), oda csak egy tiszta próféta, egy új messiás teheti be a lábát: ez lett volna Josh. De csak akkor, ha előtte feláldoz egy vörös tehenet.
Ne tőlem kérdezd, miért, ez a hitvilág része.

” És mihez kellett pont Peter?”

Peter-t Emma (Rebecca) választotta ki, aki időben megtudta Margrove-tól, hogy mire készül a titkos társaság. Mivel egyedül nem tudta, vagy nem akarta megállítani őket, kellett neki egy hivatalos személy, aki megteszi helyette, és úgy gondolta, azzal tudja legjobban becserkészni a férfit, ha a halott lányát “idézi meg” neki. Tudom, hogy még ebben az okfejtésben is rengeteg a kérdés, de ezeket már Kringnek meg Raffnak tedd fel:)

“Golan csúnya megölésének oka viszont nem az.”

Golan-t azért kellett eltenni az útból, mert Peter elmondta Emmának, hogy a kettyós sráchoz tartanak, hogy mindent kiszedjenek belőle. Emma megijedt, hogy ez hátha sikerül, ezért Margrove-val elcsalta onnan Petert, ő pedig eltette Golant láb alól.

A többi kérdésedre azért nem válaszolok, mert ott szerintem is összeragadt pár lap:)

dzsiaj - 2015. 07. 27. 20:49

“Eredetileg 6 részt is terveztek :)”
“szerintem arra a hat rezsre celoz:)”

Pedig nem, ennyire nem ástam bele a mitológiába:) Ezek szerint látatlanul trafáltam bele, de akkor nem véletlenül éreztem elaprózottnak.

U.i.: szerintem a spamszűrő elnyelt egy hosszabb kommentet részemről.

Annatar - 2015. 07. 27. 21:14

karit: erre utalt dzsiaj, hogy kellett némi előismeret a sorozathoz. Mondjuk szerintem aktuálpolitika nem igazán kellett hozzá, az alapszitu, amire az egész épült, az viszont már egy elég régi dolog.

A továbbiakban S P O I L E R -ek azoknak, akik nem látták (végig):
Mind a zsidó, mind a keresztény csoportnak az volt a célja, hogy újra felépüljön a jeruzsálemi Templom, a zsidók legszentebb helye az eredeti helyén. Az okuk erre ugyan más volt, de a közös cél érdekében összefogtak. Az elárasztás célja pedig az volt, hogy elpusztítsák a Sziklatemplomot, ami közben felépült oda, ami pedig a muzulmánok legszentebb helye.
Mondjuk azt nem igazán értem, hogy miért pont keresztényeknek kellet a főpapot “előállítani”, de végülis ők ezzel járultak hozzá a Templomhoz. A vörös tehén pedig a főpap felszenteléséhez kellett, ha valaki ezt a részt nem értette :)

Nekem egyébként tetszett, leszámítva a naivitást, amit a szereplők néha produkáltak. Bár van egyfajta lezárása, én azért örülnék a folytatásnak.

Brynden Rivers - 2015. 07. 27. 22:32

dzsiaj hosszabb kommentjére én is kiváncsi lennék :)

A kritika 10/10-es egyszerre laza és informatív.
A sorozatot meg megnézem de csak Jason Isaacs miatt.

Lemoni - 2015. 07. 28. 01:04

Imádom, ha valaminek rejtélyes, misztikus körítést adnak, de utálom. ha lapos hétköznapi magyarázattal másznak ki belőle. Akkor mi a fenének a misztika, csinálják meg sima nyomozósnak. A Dig-et nagyon bírtam a – szerintem – vérgagyi befejezésig, de ez a gát robbantásos dolog nem tetszett. Nem a főördög és a messiás csatáját vártam, de azért ennél az álljunk bosszút apáért illetve napfogyatkozásnál terroristáskodjunk egyet dolognál ötletesebb végkifejletet vártam volna. Az amerikai-izraeli nyomozó páros nagyon jó volt, Anne Heche is elfogadható volt, Regina Taylor untatott, túlságosan emlékeztetett más sorozatok hasonló sablon karaktereire mind külsőben, mind irritáló tényezőben. A kedvencem Guy Selenik (Avram) volt, talán mert az ő karaktere tetszett a legjobban. Ja, és persze Jeruzsálem, mint helyszín. A végét leszámítva jól elvoltam a történettel és nem bánnám a folytatást.

karit - 2015. 07. 28. 10:01

@dzsiaj cc Annatar

Köszi, ezek megvoltak, a bocinál azt nem értettem, hogy ha ennyire betű szerint értelmezte a főpap Josh küldetését (Josh1-nél is elég szigorúak voltak…), akkor mégis hogy képzelte a végén, hogy ‘na, akkor majd ő’. De ez tényleg nem akkora ügy, nyilván begőzölt. :)

A “víztározónyi vizet irányítsuk bele a lefolyóba” akciónál csak a nagyságrendek közti különbséget éreztem viccesnek, de végül is nem muszáj kötözködni ezen se.

Akkor hát várom a folytatást. Plíz…

atalanta - 2015. 07. 28. 16:26

Jó volt ez! Egy kis rejtély, egy kis kaland, egy kis politika, egy kis vallás, és a megigéző, rabul ejtő Jeruzsálem! A kisebb logikai bakik ellenére, számomra hiánypótló volt ez a sorozat, mivel sajnos nem sok hasonló van a palettán…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz