login |

Jonathan Strange and Mr. Norrell: vége a minisorozatnak – írta DarylD

2015. 07. 27. 15:00 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Az idei év jobb újoncainak sorát erősíti a Jonathan Strange and Mr. Norrell. A BBC (elvileg) 7 részesre tervezett varázslós fantasy sorozata kerek lezárást kapott, mégis nagyon fog hiányozni különleges világa. Néhol az alapjául szolgáló regényhez viszonyítva, de könyves és sorozatos spoilereket kerülve emlékezek meg az idei év legjobb minisorozatáról.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy rögtön a szívemhez nőtt a Jonathan Strange and Mr. Norrell. A többetek által dicsért pilotot közepesnek találtam, nem fogott meg egyedi angolos stílusa és furcsa karakterei, ráadásul a történetvezetést is lassú volt számomra. Aztán azt vettem észre, hogy egyre jobban megszeretem, és az egyik legjobban várt sorozatommá vált hétről-hétre.

A sztori tulajdonképpen egy alternatív valóságban játszódik, ahol a mágia egykor természetes dolog volt Angliában, de a 19. századra (ekkor játszódik történetünk) már szinte teljesen eltűnt. Ekkor tűnik fel a színen Mr. Norrell és Jonathan Strange, akik mindketten gyakorló mágusok, és vissza akarják állítani a mágiát a szigetországban.

A széria sok mellékszereplővel rendelkezik, de a fókusz igazából kettejük karakterén van. Mindketten nagyon furcsa egyének, igencsak eltérő személyiségekkel. Még a mágiáról való nézeteik se nagyon egyeznek, de megpróbálnak együtt dolgozni Anglia érdekében.

A sorozatban egyértelműen Strange volt a könnyebben szerethető karakter. Feleségével, Arabellával remek csapatot alkottak, sokkal emberibbnek tűnt, mint Norrell. Utóbbi néha már ellenszenves volt folytonos magába fordulásával, és piperkőc barátai de tették őt szimpatikusabbá. Az évad végére ugyan részben megmagyarázták viselkedését, de sokáig mintha direkt negatív figurát akartak volna csinálni belőle.

A történet lassú folyása egyébként néha negatívum lehet (bár bele lehet szokni tempójába), mégis úgy érzem hiányzott még plusz 2-3 rész. Egyrészt mert sok érdekesnek tűnő mellékszereplőt mutattak be nekünk, de ezeket nem tudták rendesen kidolgozni 7 részben. Valljuk be, ez lehetetlen is volt, de a könyvhöz képest itt mindenképp nagy az elmaradás.

A másik tér, ahol a sorozat elmarad a könyvvel szemben az a világépítés. Susanna Clarke 700 oldalas regényét rengeteg lábjegyzet és elmélkedés tarkítja a mágia világáról. Könnyebben magával ragadott, mint a sorozat, ahol kicsit úgy éreztem, hogy mire igazán megszerettem, már véget is ért. Ráadásul a befejezéssel se voltam maradéktalanul elégedett, a finálét kicsit összecsapottnak éreztem az addig jól felépített, lassabb történetvezetéshez képest.

Meg kell jegyezni még, hogy a sorozat elég sokrétű, ne csak a mágiáról való vitákra számítsatok. Londoni szalonokban hallgathattuk az előkelők beszélgetéseit, részt vehettünk a napóleoni háborúban Strange-dzsel, a Harry Potterbe illő, de annál stílusosabb varázslatokat láthattunk, Velencébe, és még a tündérek országába, Faerie-be is ellátogattunk az évad folyamán.

Mindezek mellett azt is megértem, ha valakinek nem jön be a sorozat stílusa, de azért adnék neki egy esélyt a helyetekben (vagy inkább többet, mondom engem is lassan szippantott be). Hasonlítani nem nagyon tudnám semmihez, még fantasyk közt is egyedi.

Spoileresen is lehetne mit tárgyalni még bőven, de azt most inkább rátok hagyom, nem szaporítom tovább a szót. A Jonathan Strange and Mr. Norrell tőlem egy stabil 8/10-et kap összességében, és nagyon fog hiányozni (akik pedig hasonlóan éreznek, azoknak ajánlom a könyvet, én is a sorozat végignézése után kezdtem el olvasni és így is nagy élmény).

11 hozzászólás Ne habozz!

dinnyemano - 2015. 07. 27. 15:46

én imádom a varázslós sorikat, a Merlin óta nem találtam ilyet… ez jó volt, annak ellenére, hogy szinte csak csúnya és idősebb szereplők voltak, 0 db eyecandy…

de jó kis dara élmény volt, hamar elrepült…

clegane - 2015. 07. 27. 18:41

0 eyecandy?? Arabella meg Lady Pole is tök szép csajok voltak, mi kell még a mai fiatalságnak?

nem mintha ezen múlna hogy jó volt-e a sori, mert ettől függetlenül is párját ritkító élmény volt számomra ezzel az egyedi hangulattal meg történettel.

energy - 2015. 07. 27. 19:08

Lehet férfiakra gondolt, abból tényleg siralmas volt a felhozatal eye candy szempontból.

Andro - 2015. 07. 27. 20:21

Nem tudom, miért lett törölve a kommentem, mikor csak annyit írtam, hogy nekem nem jött be, mert számomra túl vontatott volt az első epizód. Emiatt pedig kaszáltam. Szerintem nem írtam semmi olyat, ami sértő, vagy bunkó lett volna. Mindegy, ha újra törlitek, nem írok ide többet. Bár azt hittem, ide nemcsak pozitív dolgokat lehet írni.

Brynden Rivers - 2015. 07. 27. 22:53

9,5/10 – A sorozat és a könyv is az egyik legjobb kortárs fantasy / alternatív történelmi mű de főként inkább dráma illetve szépirodalom.
A fantasy nagyonis a “valódi” angol folklóron és mágiával foglalkozó valós személyek művein (pl. Newton) alapul, amiből teljesen egyedi világot teremt, minden sokszor használt műfaji klisét (pl. sárkányok, kardok, hős) mellőzve.

A két főszereplő egyébként az ‘angolság’ két arcát képviseli
– Strange: érzelem, anglo-dán hagyományok, romantika, vadság, intuíció, Észak
– Norell: értelem, angol-szász hagyományok, klasszicizmus, józanság, módszeresség, Dél

Egy dolgot tudok kritizálni: a BBC-t, amiért csak 7 részre adott pénzt és nem 10-re.

Ha valakinek elsőre nem tetszik (mert túl angol) az adjon neki még egy esélyt, megéri :)

A könyvet Jane Austen-hez, Neil Gaiman-hez, Umberto Eco-hoz tudnám hasonlítani, érdemes elolvasni!

Lemoni - 2015. 07. 28. 01:22

Nem ismertem a könyvet, önmagában tetszett a sorozat, viszont így megnézve nem érzek indíttatást, hogy el is olvassam. Nekem a végére Norrell sokkal szimpatikusabb karakter lett, mint Strange. Nem tehetek róla, Charlotte Riley X állású szemtengelye elég zavaró látványt nyújt, így nehéz volt hiteles vágy tárgyának tekinteni. A kibeszélőben már írtam, hogy kicsit rövidebb epizódokkal pörgősebb lehetett volna a cselekmény, nem tett neki jót a máshol amúgy jól működő BBC-s viktoriánus tempó, de egy 7/10-et mindenképpen megérdemel a sorozat.

Shyllard - 2015. 07. 28. 14:30

Engem rögtön első rész beszippantott, könyv meg felkerült az olvasnivalók listájára, szerintem hatalmas élmény a sorozat az olyanoknak, akik szeretik a fantasyt minden formában.

Thrasher - 2015. 07. 28. 21:35

Egyéni hangulat, imádnivalóan excentrikus játék több színésztől is, tök jó volt.
Az egyetlen gond tényleg csak az első néhány rész lagymatagsága volt.

“Charlotte Riley X állású szemtengelye elég zavaró látványt nyújt, így nehéz volt hiteles vágy tárgyának tekinteni”
TE POGÁNY! :p
De most komolyan, ha már 2 olyan alfahím szerint is remek nő, mint én, és Tom Hardy, akkor abban csak lehet valami…

Lemoni - 2015. 07. 28. 23:56

Sorry Trasher, a kusza szem nálam nem eyecandy tartozék :D

lumiere - 2015. 09. 22. 15:25

Hát nekem nagyon bejön eddig a sorozat, mondjuk még csak a 4. résznél járok, de asszem ez az én sorozatom (volt). Nekem is nehezen indult az 1. rész, de általában mindegyikkel így vagyok, szóval emiatt nem éreztem azt, hogy ez a sorozat hibája. A karakterek óriásiak, még akkor is, ha nincs benne egy “jó pasi” sem. Teszem hozzá, hogy szerintem nem véletlen ez. (Bár ha Strange-et is és Childermass-t is többször látja az ember, akkor egyre vonzóbbnak találja, vagy legalábbis én, de hát kinek hogy:))
És a hangulat…na meg a díszlet…wow totálisan. :D A báli jeleneteknél Bulgakov Mester és Margaritája jutott eszembe, na azt valahogy így képzeltem el anno.
Én is elolvasom majd a könyvet, amire rá is kerestem, és ha jól gondolom akkor a címe az, hogy A hollókirály. Jól sejtem?
Nagyon kíváncsi vagyok a végére, nyilván vannak sejtéseim, de valszeg abból semmi nem lesz :D

Treff86 - 2015. 12. 26. 21:20

Aki olvasta a könyvet is..megéri elolvasni? Most kezdtem bele, hogy előbb a könyv és aztán a sorozat, de a moly.hu-n például eléggé lehúzzák a könyvet, plusz ugye közel 800 oldalt, az ebook olvasó szerint olyan 17 óra lesz elolvasni, és annyi minden van, ami még érdekel ezen kívül…:)
Szóval könyv és sorozat, vagy hagyjam a csudába a könyvet, nem fog pluszt (érdemi) jelenteni a sorozathoz képest?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz