login |

The Good Wife: vége a 6. évadnak – írta Joey

2015. 07. 30. 18:13 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: 2014/15 finálék, kritika,

Az „ügyvédes sorozatok” világában az ember már csak arra kapja fel a fejét, ha valami nagyon kiugrót mutat egy széria. Meglehetősen sok versenyző mozgott a elmúlt évek során ebben a mezőnyben, jó pár klasszikus is, így sokszor elkerülhetetlen a klisékbe és az „ezt már egyszer láttam valahol”-dolgokba való ütközés. Ebből kifolyólag a mezőny is felhígult, és az ember (jobb esetben) már csak rezignált higgadtsággal ássa el az újabb próbálkozásokat (rosszabb esetben mélyről jövő indulatok veszik át az uralmat).

Egy ilyen környezetben a minőségi értékalkotás és a végletekig intelligens történetvezetés kiemelkedő hatással bír, és mentőövként funkcionál az igényesebb nézőnek, aki fojtogató érzéssel küzd egy-egy nézhetetlen darab után. Nálam a The Good Wife tölti be az űrt; érzem az alkotók törődését és odafigyelését, hogy csak olyat adnak ki a kezeik közül, ami érték, tiszteletre méltó és maradandó.

Ha ez valakiknek pedig nem tetszik (és a nézettséget alapul véve, azért vannak ilyen nézők), akkor természetesen nincsen semmi baj, hiszen bőven akad a kínálatban obszcénebb, vagányabb, felületesebb példa; nem is célja a sorozatnak ezen nézők mindenáron, fejvesztve történő bevonása a diskurzusba.

A The Good Wife ugyanis egy párbeszéd az alkotó King házaspár és a néző között. Mi látjuk a világot a magunk szemszögéből, megmutatjuk ezt a történetek és szituációk alkalmával – gondolhatják a készítők, ami után az ember reflektálhat a világra és önmagára a befogadottak alapján.

A fenti az a tulajdonsága egy sorozatnak, amivel meg tud fogni és magához láncolni, ami miatt eszünkbe jut a hétköznapok történései közepette is – legyen az akár ügyvédes (jelen esetben), végtelenül erőszakos és vulgáris (Sons of Anarchy), vagy a való életet bemutató, „nem-lehet-eléggé-magasztalni”, politikai kötődésű sorozat (House of Cards).

Rátérve a hatodik etapra: egy remek évad 22 részét láttuk. Az évad felütése erős volt, hiszen rögtön előrevetítették – akkor még sokkolóan – a szezon második részének gerincét adó központi témát, miszerint Alicia indul az államügyészi tisztért. Jó ideig vonakodott a döntést illetően, pedig mi már éreztük, hogy bizony be fogja előbb-utóbb adni a derekát.

A felvezetést és építkezést szépen oldották meg, folyamatosan növelték a feszültséget a készítők, Alicia is szép számmal kapta a pofonokat az egész évadban. A Prady-vel folytatott verseny remek karakterleírást adott mindkét félről, már-már „insider” érzést adva a politikai versenyekről. A kampány támogatóinak bemutatása is csak erősíteni tudta ezt az élményt bennünk.

A nyitánykor még inkább a Florrick&Agos leválása volt a központban. Ez elég dinamikus kezdetet adott, ugyanakkor Cary vesszőfutása az évad elején enyhén erőltetett volt. Bishop karaktere végig jelen volt, jól használták fel a történethez, és ide csatlakozott sokszor Kalinda is. Nem volt rossz mellékszereplő, ugyanakkor az apa-fia kapcsolat bemutatása meglehetősen szegényre sikeredett, nem tűnt számomra hitelesnek.

Természetesen az évad közben folyamatosan élvezhettük a bevezetőben említett minőséget, a tárgyalások tele voltak tűzdelve apróbb poénokkal, verbális játékokkal és szócsatákkal, amik után csak mosolyogni tud az ember és csettinteni a gyönyörűségtől. Miss Tascioni játékai és fortélyai pedig még mindig zseniálisak.

Canning-ből is kaptunk természetesen ebben az évadban, a készítők gyönyörűen használják a karaktert – persze Michael J. Fox érdeme is az élmény – amint meglátjuk a képernyőn érezzük, hogy itt bizony szikra lesz. Fantasztikusan mutatják be vele, hogy az üzletben mi mindenre képes az ember, az évad utolsó percében való megjelenése pedig a hátamon is felállította a szőrt.

Finn karaktere egyre szimpatikusabbá vált az évad során, kár, hogy a 7. évadban csak szórványosan fog mutatkozni – vagy még annyira sem. Tetszetős volt a közte és Alicia között kibontakozott férfi-női barátság, valamint a hitelessége is; hosszabb távon egy ilyen kapcsolat nem tartható fent, mélyebb érzelmi szálak kialakulása nélkül.

A sorozat jellegéből adódóan remek lehetőségeket ad a vendégszereplésre, hiszen van „heti ügyes” szekció is a forgatókönyvekben. Ezzel frappánsan is élnek a készítők, és mindent elmond az odaadásukról az, hogy még a 6. évad után sem érződnek unalmasnak a tárgyalások.

(Ugyanígy a bírókkal/bírónőkkel is szépen játszanak és mutatják be az emberi tényezőket egy-egy döntésnél. Ez tipikusan olyan mozzanata a sorozatnak, amelynél érzi a néző a feléje tanúsított törődést és figyelmet.)

Pompás évadnak lehettünk tehát szemtanúi, biztosan maradok a folytatásra, a The Good Wife igazi gyöngyszem az igen hosszú „nézendő listám” elején.

14 hozzászólás Ne habozz!

Tatala - 2015. 07. 30. 18:21

Én nemrég kezdtem kicsit unatkozni sorozatnézés terén, ezért bepróbáltam az első évadot.
Huhh… nem tudom abbahagyni a darát, már a 4. évad közepén járok, alig várom a 6. évadot.
Ami pozitívum, hogy mivel nem nagyon nézek magyarul sorozatokat szinkronosan, itt külön pont, hogy tényleg JÓK lettek a szinkronhangok!

adamlyon - 2015. 07. 30. 18:32

nekem a 6. évad kicsit hullámzó volt az előzőekhez képest (főleg az 5. évadhoz, azért ott az ember sokszor csak fogta a fejét, hogy mi is történik). de persze a gyenge/gyengébb részek is magasan az átlagkínálat felett vannak.

sokat lehetett hallani a színfalak mögötti problémákról, kicsit most éreztem úgy, hogy mintha julianna margulies show lett volna néha (annak ellenére, hogy az interjúi alapján nagyon szimpatikus és intelligens nő képét kapjuk).

finnért nagy kár, julianna és christine még mindig remek, remélem kevesebb michael j. fox lesz, ejj de várom már a 7. évadot :)

zso - 2015. 07. 30. 18:59

Az első résztől fogva nézem a sorozatot, és nagy kedvencem. Általában meg szoktam várni a magyar feliratokat az általam nézett sorozatoknál, de ennél egy-egy részre sokszor annyira kíváncsi voltam már, hogy szinte azonnal néztem angol felirattal.
Én személy szerint nem nagyon értek egyet a kritikában foglaltakkal, szerintem ez az évad volt az eddigi leggyengébb. Az évadban a politikai szál miatt a korábbi tárgyalótermes jeleneteket parkolópályára küldték, és gyakorlatilag csak az “átívelő szál” maradt meg a sorozatból, és ezt én kevésnek éreztem. Nekem a politikai szálból bőven elég volt annyi, amennyi a korábbi évadokban Peter kapcsán előkerült.
Ezen kívül úgy éreztem, hogy az alkotók ide-oda csapódnak az ötletek között. Az előző évadban meglépték, hogy Alicia és Cary új céget alapított, és ahelyett, hogy hagyták volna kibontakozni a szitut, nagyon hamar oda jutottunk, hogy Diane bekerült a cégbe, visszakerültek a korábbi irodába, és szép lassan visszavettek mindenkit dolgozni a régi cégből. Szinte mindent semmissé tettek, és az évad végére majdnem ugyanott tartottunk, mint mielőtt új céget alapítottak.
A Finn Polmar-szál is elég fura volt: beírják Matthew Goode-t a sorozatba, egész évadban érződik, hogy valami lesz köztük, hogy aztán a végén semmi ne legyen, és kivegyék őt az állandó szereplők közül.
Ezen kívül nekem Robyn is hiányzik. Az egyik részben még az összes spórolt pénzét felajánlja Cary óvadékáért, és látszik, hogy bizalmi ember a cégnél, majd egyszer csak nem tűnik fel többet a sorozatban. Kiírták őt úgy a sorozatból, hogy egyáltalán nem varrták el a szálat, és utána még csak említés se volt róla.
Mindettől függetlenül kitartok a sorozat mellett, kíváncsian várom a továbbiakat, de ha így folytatódik, szerintem nem lesz többet olyan, hogy nem várom meg a magyar feliratot…

Benjy - 2015. 07. 30. 19:20

Szerintem az egyik leggyengébb évad lett. Az eleje nagyon erős volt, de a végére alaposan leeresztett önmagához képest. Ami nagyon zavart hogy az idei szezon főbb szálain többet időztünk mint amennyit kellett volna. Gondolok itt Cary ügyére, vagy Alicia indulására, nem éreztem bennük annyi potenciált, mint amennyi időt szántak rájuk. És ezen a kicsapongások sem segítettek, gondolok itt Alicia-Elfman kapcsolatának alakulására többek közt. Finnért ugyancsak nagy kár, de a történtek miatt megértem a döntését. Szóval összességében inkább a negatív oldal felé billen a mérleg, kevesebb lett az emlékezetes pillanat, de természetesen csak a már megszokott minőséghez képest. Hiszen mindezek ellenére az országos kínálathoz viszonyítva továbbra is egy abszolúte minőségi darabbal van dolgunk. És annak ellenére hogy idén nem zseniális, hanem inkább szimplán csak élvezhető volt, jövőre ott leszek a folytatásnál a “cliffhanger” miatt. Még akkor is ha kacsa az egész, és rögtön lelohasztják a lelkesedésem.

Derry - 2015. 07. 30. 19:35

Engem kissé irritált, hogy a másik Cary és Robin teljesen kikerült a képből az évad 2. felére, mint ahogy Taye Diggs karaktere sem lett kihasználva.
Viszont Diane távozása az eredeti cégtől….az a jelenet nagyon ütősen hatott, ez volt ami miatt a 6. évad nem közepes. Csak kár, hogy több nem volt (szerintem Elfman, Ramona vagy Geneva is megért volna több történetszálat, ha már a Julianna-Archie viszály miatt rájuk nem lehetett több közös jelenetet írni)

szerintem - 2015. 07. 30. 20:46

ez az evad szerintem is tobb sebbol verzett, de azert meg mindig jonak szamit.
ahhoz kepest, hogy a sorozat kivaloan hasznalja a vendegszereploket, az evadonkent vissza-visszatero karakterek mindig pluszt adnak a sorozatnak, a mellekszereplokkel nagyon mostohan bannak. diane peldaul szerintem ennel sokkal tobb idot kaphatna, nem beszelve cary-rol, aki az evad elejen eleg sulyos tortenetszalat kapott, aztan az evad vegere szinte nem is volt lathato. robin szo nelkul eltunt, mintha sosem letezett volna, az ilyet nagyon nem szeretem, hulyenek neznek vagy mi. alicia gyerekei (bar egyikuket sem kedvelem) hianyoztak szinte az osszes kampannyal kapcsolatos tortenesbol, ami ismeri alicia eddigi eletet eleg furcsan hatott, es ide sorolnam meg peter anyjat is.
a szerelmi huzavona szerintem nem valo ebbe a sorozatba, igyekeztek eloszor intelligensen felepiteni a finn-el valo kapcsolatot, hogy aztan semmit ne kezdjenek vele, nagyon pongyolan, benan irtak ki azt a szalat es a semmibol elorangattak a masik fickot…kar volt.
kalindat sosem szerettem, de szerintem ebben az evadban igen mostohan bantak vele, bar most mar tudjuk, hogy nem kalinda, hanem archie panjabi volt az aldozat. ami mondjuk kulon szomoru…

nekem iden legjobban a kampanyos szal tetszett kulonben. bar hozzateszem, alicia karakteret kedvelem az egesz sorozatbol legkevesbe es erre meg raerositettek ebben az evadban. azert a kovetkezo evadot is varom.

Tatala - 2015. 07. 30. 22:39

Olvasgatom a hozzászólásokat, és sajnos beigazolódik a gyanúm, a gyengébb politikai szálakat – Peter először indul a főügyészi székért, majd a szenátori posztért – nemhogy hanyagolják, hanem előtérbe is tolják.
Nekem ez egy jogi sorozat, és nem szeretem benne a politikát (igaz, egy sorozatban sem szeretem, nem is nézek ilyeneket).
:S

Joey - 2015. 07. 30. 22:57

Jó olvasni mások véleményeket is, mindenkiben eltérően csapódnak le ezek a dolgok.

Nem volt a legerősebb évad, de mint írtam, még bőven hozza a megszokott színvonalat. Nálam a minőségi politikai szálak bevonása fokozzák az elismertséget, ezt jeleztem a bevezetőben is a House of Cards magasztalásával.

Az új cég alapítása kvázi reboot-ként is üthetett volna, ennél jóval visszafogottabb kivezetése lett. Igen, több potenciál volt benne, végül úgy tűnik nem akartak/mertek nagyobbat domborítani ezzel (egyelőre).

Nálam egyébként Jackie karaktere volt az irritáló kategória, így nem bánom az enyhe disszipálódását.

A szerelmi huzavona pedig tényleg nem illik a sorozatba (gondoljunk egy picit a Will&Alicia szekcióra a csúcspont előtt), nagyon rontaná az összképet a szappan…

Risi92 - 2015. 07. 31. 11:00

wow, én darálva néztem a 6.évadot a második felétől és teljesen elfelejtettem hogy létezik Robyn:D most hogy írtátok, hogy nem volt tűnt csak fel, és tényleg!

amúgy egyet kell értenem a kommentelőkkel, a 6.évad volt az eddigi leggyengébb, sokszor önismétlő volt és hiányoztak a heti ügyek, ehelyett Alicia drámáját kellett néznünk részeken át…

a TGW továbbra is magasan kiemelkedik a többi dráma közül (márha nevezhetjük így) de a 6.évad bizony a korábbiakhoz képest sokkal gyengébb volt.

carpediem - 2015. 08. 05. 11:47

nagyon minőségi sorozat, jogi téren nekem legminőségibb, s ezért tűnik fel a színvonalcsökkenés, még így is veri más sorozatokat, de magához képest csalódás volt. Ugyanazt érzem, mint a fenti kommentelők, hogy jól indult, de nem találta magát. Engem a koncepciónélküliség zavart. Okkal kilép Cary és Alicia s terveket, álmokat sző, majd Alicia feladja ezeket az államügyészi pozicíóról, ami végig csak egy “megtudomeztiscsinálni” kérdés a részéről. Kilépéshez képest befogadják Diane-t, s a bukás után Alicia visszatér naiv álmaihoz, s nem Caryhez való lojalitásához, s még a végén a sunyi Michael J.Foxszal is összeáll, bocs elfelejtettem a nevét. Mindemellett elveszti szerelmét, búcsút mond a férjének, s aztán ebben az évadban, meg mintha ezt elefelejtette volna s állandóan a férj segítségét kéri…szóval ez a logikátlanság zavart.

Ami nekem az évad pozitívuma, az Diane és vadászós-vallási szál volt, azt a magas színvonalat jogi-erkölcsi esetben korábban sem ütötték meg!

Robyn nekem is hiányzik

egynéző - 2015. 09. 11. 18:49

A jutúbon elérhető már a 7. évad fél perces promója, amit sajna a mi országunkban nem elérhető… :(

egynéző - 2015. 09. 13. 18:21

… de pár nappal később már igen! :) Semmi nem derül ki belőle szerintem.

kangool - 2015. 10. 12. 20:26

Mindig darálva nézem az évadokat az elejétől fogva. Jó volt ez az évad is, élveztem minden részt, de hiányosságok voltak benne. Negatív Robyn eltüntetése értelmetlenül, Taye Diggs karakterét nem használták, kiírták Kalindát. Pozitív viszont, sok ismert arcot behoztak újra egy-egy rész erejéig, Finn szálat nem mélyítették, szerintem nem illetek össze Aliciával. Canning karaktere idén is nagyon bejött. A történetet szépen ívelték az egész évad alatt, mindig izgalommal kezdtem az adott résznek. Szóval összességében a színvonal egyenletes, várom az utolsó(?) évadot.

Monguszta - 2015. 11. 01. 12:45

Szóval ezek szerint Kalinda karaktere végleg távozik? Egyébként mikor Alicia nyomozót keresett, én azt hittem, Robyn lesz a befutó. Kár, hogy nem így történt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz